RETM YNETM MRP IIERP SUNUM Hazrlayan ALEV DENZ

  • Slides: 96
Download presentation
ÜRETİM YÖNETİMİ MRP II-ERP SUNUM Hazırlayan: ALEV DENİZ ŞENGÖR

ÜRETİM YÖNETİMİ MRP II-ERP SUNUM Hazırlayan: ALEV DENİZ ŞENGÖR

MRP II - ERP l l l İmalat Kaynakları Planlaması (Manufacturing Resource Planning) –

MRP II - ERP l l l İmalat Kaynakları Planlaması (Manufacturing Resource Planning) – MRP II Kurumsal Kaynak Planlama (Enterprise Resource Planning) – ERP Bir ERP sistemi olan Oracle Applications FNSS Firmasının Uygulama Örneği Vestel Bayi Sistemi

MRP II l MRP II sistemi tüm sistemdeki faaliyetleri planlamak ve güncelleştirmek için satın

MRP II l MRP II sistemi tüm sistemdeki faaliyetleri planlamak ve güncelleştirmek için satın alma, imalat, finansman ve mühendislik işleri, insan kaynakları ve satışı tek bir veri tabanı kullanarak koordine etmektir. (Gümüşoğlu, 2009, 378)

l l MRP II’nin ilk amacı; üretim, pazarlama, finansman ve mühendislik gibi kaynaklarını planlamak

l l MRP II’nin ilk amacı; üretim, pazarlama, finansman ve mühendislik gibi kaynaklarını planlamak ve izlemektir. 2. amacı; üretim sistemlerini simule etmek ve çeşitli modülleri ilişkilendirmektir.

l l MRP II’den elde edilen feedback bilgileri 2 açıdan değerlidir; tüm ilişkili bölümleri

l l MRP II’den elde edilen feedback bilgileri 2 açıdan değerlidir; tüm ilişkili bölümleri iş süreçleri konusunda bilgili tutar ve plandan sapmaların dengelenmesini sağlar Gelecekteki işletme planlarının değerlendirilmesinde kullanılır. (Gumusoglu, 2009, 379)

Örneğin; l A ürününde 15. hafta ve 20. hafta arasında %20 lik bir yükselme

Örneğin; l A ürününde 15. hafta ve 20. hafta arasında %20 lik bir yükselme ve B ürününde 10. haftadan 15. haftaya kadar %15 lik bir azalma olduğunda bu durumun işlemler ve karlılık üzerindeki etkisi, muhasebe ödeme emri ve satın alma, teslimler ve gerekli kapasitelere ilişkin revizyonlar vb. yansımalar izlenebilecektir.

l Üretim ve envanter planlama dünyasında en çok tercih edilen yöntem olan MRP-II doğal

l Üretim ve envanter planlama dünyasında en çok tercih edilen yöntem olan MRP-II doğal olarak bir ERP uygulaması içinde çok önemli bir yer alır. ERP'nin üretim yapan bir firmada uygulanması halinde stok-sipariş-imalatsatınalma gibi planlanması gereken eylemler genellikle MRP-II metodolojisi ile düzenlenir.

l MRP-II aynı zamanda kendi içerisinde bir entegre sistemdir ve tercih edilen yöntem ERP

l MRP-II aynı zamanda kendi içerisinde bir entegre sistemdir ve tercih edilen yöntem ERP çalışması ile tamamen benzerdir. Tanımı itibarı ile MRP-II metodolojisi ağırlıklı olarak üretim yapan sektörlerde kullanıldığı için, yaygın bir yanlış kanı ile iki değişik yöntem varmış gibi algılanır. . Bu süreç boyunca, hazır olundukça CRM gibi uygulamalar da sisteme ekleniyor olabilir.

l MRP II paketlerinin yetersiz kaldığı diğer noktalarda ise ek modüller ya da entegre

l MRP II paketlerinin yetersiz kaldığı diğer noktalarda ise ek modüller ya da entegre çalışabilen paketler devreye girmiştir ancak bu firma düzeyinde kalmıştır ve firmalararası bilgi iletişimini sağlayamamıştır. Küreselleşmenin doğal bir sonucu olarak değişik coğrafi bölgelerdeki iş faaliyetlerinin dağıtık veri tabanları ve küresel entegrasyon yoluyla yönetilmesi önem kazanmış ve ERP olgunluk çağına girmiştir. ERP, firmalar arası global bilgi entegrasyonunu gerçekleştiren bütünsel bir yazılım stratejisidir.

MRP-MRP II- ERP

MRP-MRP II- ERP

ERP l l ERP uygulamaları modüler yapıdadır. ERP uygulamaları entegredir. ERP uygulamaları kurumların sınırlarını

ERP l l ERP uygulamaları modüler yapıdadır. ERP uygulamaları entegredir. ERP uygulamaları kurumların sınırlarını aşar, müşterilerine, iş ortaklarına ve tedarikçilerine kadar uzanır. Uçtan uca bir ERP çözümü, kurumun tüm iş fonksiyonlarını destekler.

l l l l MRP II’yi içeren ERP Sistemleri, işletmenin tüm fonksiyonlarını kapsayan modüllerin

l l l l MRP II’yi içeren ERP Sistemleri, işletmenin tüm fonksiyonlarını kapsayan modüllerin entegrasyonu mümkün olmakla beraber, temel olarak olması gereken modülleri aşağıdaki şekilde belirtebiliriz: a) Satış tahminlerinin yapılması, b) Satış siparişlerinin açılması ve takibi, c) Ürün veri yönetimi (parça tanımlamaları, ürün ağaçları) d) Endüstri mühendisliği (iş merkezleri, operasyon planları-rotalar) e) Ana üretim programı oluşturulması f) Malzeme ihtiyaç planlama

l l l l l g) Kapasite ihtiyaç planlama h) Dağıtım Kaynakları Planlaması i)

l l l l l g) Kapasite ihtiyaç planlama h) Dağıtım Kaynakları Planlaması i) Atölye üretim programı j) Satınalma ve fason takibi k) Envanter yönetimi (stok kontrol) l) Atölye veri takip sistemini (Üretim ve ıskarta takibi) m) Verimlilik hesaplamaları n) Maliyetlendirme ve maliyet kontrol o) Sevkiyat planlama p) Kalite Güvenilirliği

ERP-ERPII l l l l l l ERP -1990 Materials Planning Order Entry Distribution

ERP-ERPII l l l l l l ERP -1990 Materials Planning Order Entry Distribution General Ledger Accounting Shop Floor Control Extended ERP -2000 Scheduling Forecasting Capacity Planning e-Commerce Warehousing Logistics ERP-II -2005 Project Management Knowledge Management Workflow Management Customer Relationship Management Human Resource Management Portal Capability Integrated Financia

FNSS (eski FMC-Nurol Firması) l MRP II seçimi ve uygulamaya geçirme çalışmaları FMC'nin atadığı

FNSS (eski FMC-Nurol Firması) l MRP II seçimi ve uygulamaya geçirme çalışmaları FMC'nin atadığı bir komite tarafından ABD'de başlamıştır. Komitenin liderliğine sistemin uygulamaya geçmesinden sonra en temel kullanıcısı olacak Malzeme Müdürü atanmıştır. Diğer üyeler ise, Finans Müdürü, Mühendislik Hizmetleri Bölümü sorumlusu ve bir sistem analistinden oluşmuştur.

l l l Uygun sistem seçimi için ; 3 ay En büyük engel, eğitimli

l l l Uygun sistem seçimi için ; 3 ay En büyük engel, eğitimli eleman eksiği Komite, detaylı ihtiyaç analizi yerine, FNSS'in çalışma ortamını ve Türkiye'de iş yapabilmenin özel şartlarını göz önüne alarak anahtar bazı hedefler ortaya çıkarmaya ve paket programı bu kriterleri dikkate alarak seçmeye karar vermiştir.

Kriterler; l l Seçilen sistem en azından başlangıçta hem ABD ve hem de Türkiye'de

Kriterler; l l Seçilen sistem en azından başlangıçta hem ABD ve hem de Türkiye'de çalışabilmelidir. Bu, belirli bir süre için her iki ülkede de eğitim ve destek verebilmeyi sağlayacaktır. Paketin üzerinde çalışacağı donanım Türkiye'de güvenilir bir firma tarafından desteklenebilmelidir.

Kriterler; l l l Sistemin üretim ve finans modülleri arasında tam bir entegrasyon olmalıdır.

Kriterler; l l l Sistemin üretim ve finans modülleri arasında tam bir entegrasyon olmalıdır. Yurtdışından satın alınacak parça sayısının çok sayıda olması nedeni ile, satın alma ve ödemeler sistemi çok kurlu ortamı destekleyebilmelidir. Sistem gerçek maliyetlendirme yapabilmeli ve parça maliyetleri aynı anda hem Türk Lirası hem de Dolar cinsinden hesaplanabilmelidir.

Sistem Seçimi l l 20 paket incelemesi kriter olarak; gerçek maliyetlendirme ve çoklu kur

Sistem Seçimi l l 20 paket incelemesi kriter olarak; gerçek maliyetlendirme ve çoklu kur ortamının o tarihte çok az MRPII yazılımı tarafından destekleniyor olması En iyi 2 paket alternatifi Computer Associates firması tarafından satın alınan, Pansophic firmasının PRMS MRPII seçiliyor. (uygulaması 1989)

2 paketin karşılaştırılma kriteri; l l Pakette yapılması gerekli olan değişiklikler (Zaman ve maliyet

2 paketin karşılaştırılma kriteri; l l Pakette yapılması gerekli olan değişiklikler (Zaman ve maliyet olarak). Özellikle sistemin maliyetleri çift kurda aynı anda tutması için gerekli olan değişiklikler oldukça komplike sayılabilecek bazı programlama faaliyetlerini gerektiriyordu. Eğitim ve uygulamaya geçişte Türkiye'ye gönderilecek destek elemanları ve sağlanacak desteğin kalitesi. Paketin toplam maliyeti. Modül maliyetleri, eğitim, uygulamaya geçiş desteği, ve tasarlanan değişiklikler için katlanılması gereken maliyetler. Yazılım firmasının paketi ne kadar stratejik bir ürün olarak gördüğü ve sonraki yıllarda paketi geliştirmek için yapmayı planladığı yatırımlar

l l l sistemin ürün ağacı ve satınalma modüllerinin uygulanmasına ABD'de başlanıp belli bir

l l l sistemin ürün ağacı ve satınalma modüllerinin uygulanmasına ABD'de başlanıp belli bir süre içinde Türkiye'ye transferi planlanmıştır. Üretim Kontrol, Maliyet Muhasebesi, Genel Muhasebe, Satınalma ve MIS departmanların şefleri, Üst Yönetim, Bölüm müdürleri : EĞİTİM Şirkete uyarlama

MRP II uygulayacaklara öneriler; l l 1. Paket seçiminden önce bazen detaylı bazen de

MRP II uygulayacaklara öneriler; l l 1. Paket seçiminden önce bazen detaylı bazen de daha genel amaçlı olarak mutlaka bir ihtiyaç tanımlaması yapılmalı ve bu iş yazılım firmasının elemanlarına bırakılmamalıdır. Daha somut bir ifade ile, doğru yazılım aranırken bu yazılımın nasıl bir yapıyı desteklemesi gerektiği en azından genel çerçevesi ile bilinmelidir. Bu konuda, gerekliyse, uzman danışmanlardan destek alınmalıdır. 2. Bu süreçte tecrübenin gücü ve değerine inanılmalıdır. Özellikle de, başarılı olmuş uygulamalardan ziyade başarısız olanlardan daha değerli dersler çıkarılabilir.

Öneriler; l 3. İlk günden itibaren projenin sorumluluğunun, mümkünse daha önce benzeri bir deneyimden

Öneriler; l 3. İlk günden itibaren projenin sorumluluğunun, mümkünse daha önce benzeri bir deneyimden geçmiş, en azından temel seviyede MRPII kavramlarına hakim ve organizasyon şemasındaki yeri yukarılarda olan kuvvetli bir kişiye verilmesinin başarının önemli koşulu olduğu unutulmamalıdır. Eğer firma içinde bu özelliklere sahip birisi yoksa dışarıdan güvenilir bir danışmana başvurmak yerinde olur. Bu sorumluluk kesinlikle yazılım firması elemanlarına bırakılmamalıdır.

Öneriler; l l 4. Bu tip bir projenin en önemli unsurlarından birisinin, yazılım ve

Öneriler; l l 4. Bu tip bir projenin en önemli unsurlarından birisinin, yazılım ve donanım yanında, insan olduğu hiçbir şekilde unutulmamalıdır. Konunun gerektirdiği disiplinden yoksun bir işgücü ile bu tip komplike yazılımlardan herhangi bir yarar sağlamak neredeyse imkansızdır. 5. Üst yönetim, bu tür bir proje için bütçe hazırlarken önemli bir miktarı da eğitim için ayırmalıdır. Etkin bir MRPII uygulaması, entegre yapısı nedeniyle bölümlerin birbirleri ile olan iletişimlerini en üst düzeye çıkarmalarını gerektirir. Bu, kaçınılmaz olarak, takım çalışmasına yatkın, diğer birimlerin fonksiyonları ve bölümler arası bilgi akışı hakkında fikir sahibi olan ve sistematik düşünce yapısına sahip, iyi eğitimli bir insan gücünü zorunlu kılar.

Öneriler; l l 6. Satın alınan paketi mevcut bünyeye uydurmak amacı ile yazılımda detaylı

Öneriler; l l 6. Satın alınan paketi mevcut bünyeye uydurmak amacı ile yazılımda detaylı değişikliklere gitme yoluna kesinlikle başvurulmamalıdır. Bu, hem paketin daha sonraki gelişmiş ve güncel sürümlerine geçmeyi zorlaştırır ya da imkansız hale getirir, hem de uygulamaya geçtikten sonra yazılım firmasından destek alma olanağını çok kısıtlar. Paketin mevcut yapıya uydurulmasından ziyade şirket prosedürlerinin pakete uyarlanması her zaman tercih edilmelidir. Ne var ki, bu tür bir yaklaşım her zaman pek kolay olmayıp, bazı durumlarda organizasyon değişikliklerine kadar uzayabilecek radikal değişikliklere ihtiyaç gösterebilir. 7. Piyasada birbirine hemen eşdeğer yazılımlar bulunduğu için, doğru paketin seçimi yanında uygulamaya geçiş aşamasında izlenecek süreç de kritik bir faktördür. Bu süreçte yapılacak yanlışlıklar, uç kullanıcılar üzerinde pakete yönelik güven sarsıcı etkiler yaratarak uygulamaya geçişin gereğinden fazla uzamasına, bazen de tüm projenin başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açabilir.

ERP- Pazar Payları l l l Vendor Revenue(million $) Market share(%) SAP 1949 30.

ERP- Pazar Payları l l l Vendor Revenue(million $) Market share(%) SAP 1949 30. 33 Oracle Applications 1374 21. 38 The Sage Group 1121 17. 44 Microsoft Dynamics 916 14. 25 SSA Global Technologies 464 7. 22

ORACLE İş Yönetim Sistemi Uygulama Yazılımı l l 3 Temel Hedef: Stratejik Yönetim Kararları

ORACLE İş Yönetim Sistemi Uygulama Yazılımı l l 3 Temel Hedef: Stratejik Yönetim Kararları İçin Destek (Business Intelligence System) ERP’ den Daha Çok Sayıda Kullanıcının Faydalanması (Self-Service): Bilgi İşlem Maliyetlerinde Önemli Ölçüde Azalma (Internet computing

Oracle Network Faydaları l l l Yan sanayiler, bayiiler, müşteriler gibi işletme sisteminin normal

Oracle Network Faydaları l l l Yan sanayiler, bayiiler, müşteriler gibi işletme sisteminin normal durumlarda kullanıcısı olmayan kesimlerin de artık sistemden faydalanabilmeleri, Uygulama yazılımlarını devreye almada ortam ve donanım kısıtlarının ortadan kalkması ve yazılım bakım maliyetlerinde önemli azalma, Çalışanlara, çalışma ortamı bağımsızlığı sağlanması ve istendiğinde evden, iş gezisinden vb. rahatlıkla sisteme bağlanma ve çalışabilme imkanı.

Uygulandığı Sektörler l l l l Otomotiv Elektronik Savunma Sanayii Havacılık Telekomünikasyon Ulaşım Yayıncılık

Uygulandığı Sektörler l l l l Otomotiv Elektronik Savunma Sanayii Havacılık Telekomünikasyon Ulaşım Yayıncılık Dayanıksız Tüketim Malları Mağazacılık Petrol Kimya İlaç ve Klinik Sağlık Enerji Dağıtım Bankacılık Kamu Hizmetleri

Oracle Uygulama Yazılımlarının Ana Bölüm Ve Modülleri

Oracle Uygulama Yazılımlarının Ana Bölüm Ve Modülleri

Oracle Uygulama Yazılımlarının Ana Bölüm Ve Modülleri l l l l Ön büro İşlemleri

Oracle Uygulama Yazılımlarının Ana Bölüm Ve Modülleri l l l l Ön büro İşlemleri (Front Office Applications) İnsan Kaynakları Yönetimi (Human Resource Management) Tedarik Zinciri Yönetimi (Supply Chain) Proje Yönetimi (Project Management) Üretim Yönetimi (Manufacturing) Finansal Yönetim (Finance) Pazarlama Yönetimi (Marketing)

1 -Ön Büro İşlemleri (Front Office Applications) l Ön büro işlemleri ile işletmeye müşteri

1 -Ön Büro İşlemleri (Front Office Applications) l Ön büro işlemleri ile işletmeye müşteri ilişkilerini, müşteri profilini ve müşteri ihtiyaçlarını daha iyi anlama ve bu hizmetleri daha iyi yürütme olanağı verir. Bu amaçla hazırlanmış 25 uygulama ile pazarlama, satış, müşteri ve servis hizmetleri ve danışma hatları otomasyonu birleştirilmiştir. Ön büro işlemlerinin bu şekildeki entegrasyonuyla işletmeler, müşteriler ile gerek servis ve satış noktalarında doğrudan ve gerekse ofiste veya çözüm ortakları ile müşteri danışma hatları üzerinden dolaylı olarak diyalog kurabilmektedir.

1 -Ön Büro İşlemleri (Front Office Applications)

1 -Ön Büro İşlemleri (Front Office Applications)

1 -Ön Büro İşlemleri (Front Office Applications) l l l l Oracle Satış ve

1 -Ön Büro İşlemleri (Front Office Applications) l l l l Oracle Satış ve Müşteri İlişkileri Yönetim Sistemi şu alanlarda işletmelere destek sağlamaktadır; Tüm satış etkinlikleri, Pazarlama, Servis ve müşteri memnuniyeti, Arama merkezi, Elektronik Ticaret (E-business) Self-Servis satış ve servis.

1 -Ön Büro İşlemleri (Front Office Applications) l Müşteriyle ilişki kurulan bütün noktalarda (Customer

1 -Ön Büro İşlemleri (Front Office Applications) l Müşteriyle ilişki kurulan bütün noktalarda (Customer Touch Points) gerçekleştirilen işlemlerin tek bir sistem içinde yapılıyor olması, herhangi bir nedenle bir müşteriyle ilgilenen ya da faaliyet gösteren herkesin aynı ortak bilgiye sahip olarak hareket etmesini, böylece tek bir ekip gibi davranabilmelerine imkan vermekte ve bu sayede örgüt, müşterisine daha fazla ilgi gösterebilmektedir.

1 -Ön Büro İşlemleri (Front Office Applications) l Ayrıca, Oracle Danışma Hattı (Call Center

1 -Ön Büro İşlemleri (Front Office Applications) l Ayrıca, Oracle Danışma Hattı (Call Center & Telephony) uygulaması ile geleneksel müşteri destek uygulamaları, güçlü bir diyalog sistemi haline gelmektedir. Müşteriyle temas yalnızca telefon ile değil aynı zamanda İntranet ve İnternet desteğiyle de sürdürülmektedir. Bu şekilde hem ön büro işlemleri hem de üretim, tedarik işlemleri, projeler, finans işlemleri ve insan kaynakları yönetimi gibi arka ofis işlemleri entegre olabilmektedir. İşletme bu şekilde gerçek anlamda müşteri odaklı bir yapıya kavuşmaktadır

2 -İnsan Kaynakları Yönetimi (Human Resource Management) l l Etkin Eleman Alımı: Oracle İnsan

2 -İnsan Kaynakları Yönetimi (Human Resource Management) l l Etkin Eleman Alımı: Oracle İnsan Kaynakları modülü, Oracle İş Akışı (Workflow) ile birlikte eleman alımlarında kırtasiyesiz bir akış ve esnek, uyarlanabilir bir sistem sunmaktadır. Bu sistemde, süreci sadeleştirmek için yöneticilerle eleman adayları doğrudan sürece dahil edilebilir ve böylece onay mekanizmalarının da doğrudan devreye girmesi sağlanmış olur.

Oracle Eleman Alımı İş Akışı

Oracle Eleman Alımı İş Akışı

2 -İnsan Kaynakları Yönetimi (Human Resource Management) l l Etkin Eğitim ve Kariyer Planlaması:

2 -İnsan Kaynakları Yönetimi (Human Resource Management) l l Etkin Eğitim ve Kariyer Planlaması: Oracle Eğitim Yönetimi (Training Administration) sistemi ile eğitim programlarını ve kurs planlarını hazırlayabilir. Kapsamlı eğitim ve sertifika programlarıyla tüm finans yönetimini ilişkilendirilir, eğitim programları, kariyer planlaması, görevlendirme, performans değerlendirme ve diğer fonksiyonlar birlikte kullanılarak, elemanların alması gereken eğitimler belirlenebilir.

2 -İnsan Kaynakları Yönetimi (Human Resource Management) l l Ücretlendirme Yönetimi: Oracle İnsan Kaynakları

2 -İnsan Kaynakları Yönetimi (Human Resource Management) l l Ücretlendirme Yönetimi: Oracle İnsan Kaynakları Yönetimi ücretlendirme modeli çerçevesinde ücretlerin, kesintilerin ve ek ödeme ve faydaların yönetimi sağlanabilmekte ve böylece işgücü maliyetleri önceden tahmin edilebilmektedir. Ücret planlamaları, tablolama yazılımlarıyla desteklenen ara yüzler kullanılarak yapılabilmektedir. Diğer taraftan bu ücret planları Oracle Satış Ücretlendirme (Sales Compensation) modülü ile de oluşturulabilmekte ve ilişkilendirilebilmektedir.

2 -İnsan Kaynakları Yönetimi (Human Resource Management) l Ücretlendirme Yönetimi:

2 -İnsan Kaynakları Yönetimi (Human Resource Management) l Ücretlendirme Yönetimi:

2 -İnsan Kaynakları Yönetimi (Human Resource Management) l Esnek Organizasyon Planlaması: l Oracle İnsan

2 -İnsan Kaynakları Yönetimi (Human Resource Management) l Esnek Organizasyon Planlaması: l Oracle İnsan Kaynakları Yönetimi sistemi, organizasyonun yapısındaki değişimlere ve iş yapısı, görev hiyerarşisi ve organizasyonel yapıda oluşan farklılıklara hızla cevap verebilir. Organizasyon, iş ve görev tanımlarını grafik editör yardımıyla oluşturabilir ve gelecekte yapılması düşünülen değişikliklere ait senaryolar önceden incelenip değerlendirebilir. Komiteler ve çalışma grupları gibi değişik organizasyonlar kurulabilir, geniş ölçekli yeni organizasyonlarda toplu değişiklik özellikleri kullanılabilir. Tarihsel bazda organizasyonların geçmiş bilgilerine kolayca erişebilir.

3 -Tedarik Zinciri Yönetimi (Supply Chain Management ) l l Oracle Tedarik Zinciri modülleri,

3 -Tedarik Zinciri Yönetimi (Supply Chain Management ) l l Oracle Tedarik Zinciri modülleri, talep ve tedarik yönetimini organize etmeyi sağlayan bütünleşik çoklu kaynak planlama ve uygulama olanakları sağlar. Bu modül ile; satış kanalları, dağıtım kanallarını kullanarak sipariş girişi yapar ve bu siparişe bağlı olarak da çeşitli tedarik seçeneklerini kullanarak talebi karşılama yoluna gider. Daha sonraki aşamada iç ve dış kaynaklı tedarik işlevlerine EDI (Elektronic Dara Interchange - Elektronik Veri Değişimi) desteğiyle otomatik işlerlik kazandırılmaktadır.

3 -Tedarik Zinciri Yönetimi (Supply Chain Management ) l l Tedarik Zincir Planlaması (Supply

3 -Tedarik Zinciri Yönetimi (Supply Chain Management ) l l Tedarik Zincir Planlaması (Supply Chain Planning): Oracle Tedarik Zinciri Planlama modülü, bayi ağını planlama ve buna bağlı olarak, üretim ve satın alma emirlerini otomatik olarak oluşturma amacıyla dağıtım araçları ve kaynak planlama kurallarını kullanır ve hızlı bir planlama sistemi sağlar.

3 -Tedarik Zinciri Yönetimi (Supply Chain Management ) l l Tedarik Yönetimi : Oracle

3 -Tedarik Zinciri Yönetimi (Supply Chain Management ) l l Tedarik Yönetimi : Oracle Üretim (Manufacturing) modülü, şirket içinde ve dışında etkin organizasyonu sağlar. Amaç, özellikle dört bir yana yayılmış işletmeler için dünyanın değişik yerlerinde bulunan tedarikçilerden daha fazla bilgi ve etkin hizmet alabilmektir. Oracle Satın alma modülü, satın alma elemanlarının tedarikçi kataloglarına, satın alma taleplerine kolayca erişip satın alma siparişlerinin elektronik yollardan gereken yerlere iletilmesini ve sevkiyat ile ilgili bilgileri yine aynı yollarla almasını sağlar. Bayiler, Oracle Internet Ticaret modülünü kullanarak tedarik planlarını, anlaşmalarını, fatura bilgilerini ve ödemelerini gözden geçirir.

3 -Tedarik Zinciri Yönetimi (Supply Chain Management )

3 -Tedarik Zinciri Yönetimi (Supply Chain Management )

3 -Tedarik Zinciri Yönetimi (Supply Chain Management ) l l Malzeme Yönetimi: İşlevsel esneklik

3 -Tedarik Zinciri Yönetimi (Supply Chain Management ) l l Malzeme Yönetimi: İşlevsel esneklik ve stok bilgilerinin sağlıklı olması tedarik zincirinin iyi çalışması için gereklidir. Oracle Stok Yönetimi (Inventory), değişik stok noktalarındaki depo yapılarının tanımlanabilmesini ve bunların kontrolünü sağlar; mamul ve malzemeleri parti, seri numarası ve revizyon numarası bazında takip etme esnekliği tanır. Ayrıca, ABC stok analizleri ve periyodik sayım çizelgeleme ile stokların güncellenmesine destek verir. Stok bilgilerinin sağlıklı olmasına ek bir katkı da, tüm stok hareketlerinin veri toplama cihazlarıyla takip edilebilmesidir.

3 -Tedarik Zinciri Yönetimi (Supply Chain Management ) l l Sipariş Yönetimi ( Order

3 -Tedarik Zinciri Yönetimi (Supply Chain Management ) l l Sipariş Yönetimi ( Order Entry ): Oracle Sipariş Yönetimi modülü etkin bir organizasyon ve müşteri hizmeti sağlanmaktadır. Her satış kanalı kendi hizmet politikası çerçevesinde siparişi en hızlı şekilde karşılama olanağını bulabilir. Örneğin satış kanalı ve müşteri bazında fiyatlandırma, kredilendirme, onay ve sevkiyat politikaları oluşturabilir. İşletmenin satış noktalarında ise siparişle ilgili stok kontrolünü ve gerekli rezervasyonları yapıp dünyanın her yeriyle sevkiyat diyaloğu kurabilir. Oracle Ürün Konfigürasyonu (Product Configurator) modülü sipariş kabulünden önce müşteriye özel siparişin hazırlanmasını, doğru ve zamanında teslimatı garantiler.

3 -Tedarik Zinciri Yönetimi (Supply Chain Management ) l l Satış Sonrası Müşteri Hizmeti:

3 -Tedarik Zinciri Yönetimi (Supply Chain Management ) l l Satış Sonrası Müşteri Hizmeti: Oracle Servis (Service), satış sonrası müşteri hizmetini sağlayan modüldür. Tüm müşteri taleplerinin, onarım ve hizmet sürelerinin, bakım anlaşmalarının ve müşterilerden dönen mamullerin etkin olarak takibini sağlar.

3 -Tedarik Zinciri Yönetimi (Supply Chain Management ) l Kalite Sistemi:

3 -Tedarik Zinciri Yönetimi (Supply Chain Management ) l Kalite Sistemi:

4 -Proje Yönetimi (Project Management) l Oracle Proje Yönetimi sistemini proje ve şirket karlılığını

4 -Proje Yönetimi (Project Management) l Oracle Proje Yönetimi sistemini proje ve şirket karlılığını takip etmek amacıyla kullanmaktadır. Zamanında ve sağlıklı olarak tespit edilen maliyet ve ciro bilgileri, yüksek maliyetli gecikmelerin oluşmasına ve gereksiz aktivitelerin gerçekleşmesine engel olacak önlemlerin alınmasını kolaylaştırmaktadır.

4 -Proje Yönetimi (Project Management) l l Proje Takibi: Proje yöneticileri projeleri, getirisine göre

4 -Proje Yönetimi (Project Management) l l Proje Takibi: Proje yöneticileri projeleri, getirisine göre yönlendirmek isterken; mali analistler ise karlılığı takip edecek ayrıntılara ihtiyaç duyarlar. Proje yöneticileri Oracle Proje Yönetimi sistemini ayrıntılı maliyet takibi, harcamaların bütçelenen değerler içinde kalması ve başarıyla bitirilmesini sağlamak için kullanırlar. Bu modül kullanılarak, proje ayrıntıları mali analistler için anlam taşıyan maliyet kalemlerine dönüştürülebilir. Projeyi oluşturan faaliyetler yasal defter ve hesaplardan bağımsız olarak, istenildiği kadar maliyet kalemlerine ayrılıp, istenilen bazda organize ve takip edilebilir.

Proje Yönetimi Sisteminde Bilgi Akışı

Proje Yönetimi Sisteminde Bilgi Akışı

Proje Yönetim Modülünün Fonksiyonları

Proje Yönetim Modülünün Fonksiyonları

4 -Proje Yönetimi (Project Management) l l Maliyet Verilerini Toplama: Oracle Proje Maliyetlendirme (Project

4 -Proje Yönetimi (Project Management) l l Maliyet Verilerini Toplama: Oracle Proje Maliyetlendirme (Project Costing) modülü, işletmeye kendi ihtiyacına göre esnek bir maliyet verisi toplama ve kontrol sistemi oluşturma imkanı sağlar. Oluşan maliyet verilerinin sisteme girişi, direkt olarak yapılabileceği gibi; birtakım arayüzler kullanılarak diğer sistemlerden de transfer edilebilir.

Proje Yönetimi (Project Management) l l Maliyet Verilerini Toplama: Oracle Satınalma ve Oracle Borçlar

Proje Yönetimi (Project Management) l l Maliyet Verilerini Toplama: Oracle Satınalma ve Oracle Borçlar Muhasebesi modülleri tedarikçiler ve tedarikle ilgili tüm maliyet kalemlerini oluşturur. Veri toplama sistemi ve arayüzlerin yardımıyla, teçhizat kullanımı ve diğer harcamalarla ilgili veri girişleri de yapılabilir. Oracle Proje Yönetimi sisteminde harcamaların ve maliyet kalemlerinin oluşumu yalnızca gerçekleşen fiili değerlerle sınırlandırılmayıp, olabilecek harcamaların kontrolüne de olanak tanınmaktadır

4 -Proje Yönetimi (Project Management) l l Personel Zaman ve Gider Yönetimi: Değişik proje

4 -Proje Yönetimi (Project Management) l l Personel Zaman ve Gider Yönetimi: Değişik proje noktalarında görev alan ve hareket halindeki personele ilişkin maliyetlerin de hesaplanması gerekir. Oracle Zaman ve Gider Yönetimi (Personel Time and Expense) modülü, ofiste ya da dolaşım halinde bulunan işgücünün maliyetini bulunduğu koşullara göre doğru şekilde projeye yansıtabilmeyi sağlar.

Proje Yönetimi (Project Management) l l Personel Zaman ve Gider Yönetimi : Seyahat eden

Proje Yönetimi (Project Management) l l Personel Zaman ve Gider Yönetimi : Seyahat eden personelin taşınabilir bilgi iletişim teknolojisinin de olanaklarını kullanarak, yolda geçen zamanlarıyla ilgili veri girişi; taşınabilir bilgisayara ve daha sonra bir sunucuya yüklenerek yapılabilir. Böylelikle bu konularda işletmede tanımlanan ölçütler dışında oluşabilecek yanlış kayıt ve onaylanmamış harcamalar engellenebilir. İşletmenin kurallarına göre oluşan maliyet kalemlerinin ne kadarının onaya, ne kadarının revizyona ihtiyaç duyduğu belirlenip, otomatik olarak uygulanması sağlanabilir.

Proje Yönetimi (Project Management) l l Proje Maliyetlerinin Aktifleştirilmesi: Yatırım projelerinde harcamaların ve proje

Proje Yönetimi (Project Management) l l Proje Maliyetlerinin Aktifleştirilmesi: Yatırım projelerinde harcamaların ve proje ilişkili üretim maliyetlerinin kolay biçimde takibine ihtiyaç duyulmaktadır. Oracle Duran Varlıklar modülü ile birlikte Oracle Proje Maliyetlendirme sistemi, çift bilgi girişlerini ortadan kaldırıp bilgi bütünlüğünü sağlamaktadır. Aktifleştirme sonrasında da duran varlık maliyetleri kolaylıkla işleme konabilir.

Proje Yönetimi (Project Management) l l Gelir Tahakkukları ve Faturalama: Oracle Proje Faturalama (Project

Proje Yönetimi (Project Management) l l Gelir Tahakkukları ve Faturalama: Oracle Proje Faturalama (Project Billing) modülü ile şirket politikalarına göre esnekliğine sahiptir. Şirket politikaları değiştiğinde Oracle Faturalama modülü ile ilave programlama gerektirmeksizin gerekli değişiklikler yapılabilir. Bu amaçla, gelirlerin tahakkuk işlemlerini hangi bazda sınıflanacağını tanımlamak imkanı vardır. Farklı müşteriler için her proje farklı faturalandırılabilir. Oracle Alacaklar Muhasebesi modülü ile de nakit tahsilatları kolaylıkla yönetilebilir.

Proje Yönetimi (Project Management) l l Online Sorgulama ve Raporlamalar: Oracle Proje Yönetim sistemini

Proje Yönetimi (Project Management) l l Online Sorgulama ve Raporlamalar: Oracle Proje Yönetim sistemini kullanarak, işletmenin her noktasında tüm proje verileri analiz edilebilir ve hesapların gözden geçirilmesi sırasında ayarlamalar kolaylıkla yapılabilir. Ayrıca yöneticiler, detaylı raporları incelemek yerine istisnai durumları görmek isteyebilirler. Detaylandırma özelliği ile her işlemin kaynak detayları elde edilebilir.

4 -Proje Yönetimi (Project Management) l l Çapraz Proje Analizi: Oracle, sunduğu çözümlerle kritik

4 -Proje Yönetimi (Project Management) l l Çapraz Proje Analizi: Oracle, sunduğu çözümlerle kritik proje bilgilerinin analizinde çok boyutlu imkanlar sağlamaktadır. Oracle Uygulama Yazılımı Veri Ambarı sistemi (Data Warehouse) yetkili kullanıcılara finans ya da bilgi işlem gruplarından yardım almadan anahtar proje verilerine ulaşma ve analiz imkanı sağlamaktadır. Fiili değerler, taahhütler, bütçeler ve diğer veriler projeler arasında çapraz olarak karşılaştırılabilmektedir.

5 -Üretim Yönetimi (Manufacturing) l Üretim yönetimi modülü, üretim çevrim zamanlarını kısaltmak, dengeli üretim

5 -Üretim Yönetimi (Manufacturing) l Üretim yönetimi modülü, üretim çevrim zamanlarını kısaltmak, dengeli üretim yapmak ve yenilikçi üretim süreçlerini optimize etmek amacıyla kullanılmaktadır. Üretim yönetimi modülü, klasik anlamda kesikli (discrete) ve süreç tipi imalat ayrımının ötesine geçip proje bazlı, kesikli, akış/JIT ve süreç tipi imalat sistemlerini aynı anda desteklemektedir.

5 -Üretim Yönetimi (Manufacturing) l Veri Ambarı Sistemi:

5 -Üretim Yönetimi (Manufacturing) l Veri Ambarı Sistemi:

5 -Üretim Yönetimi (Manufacturing) l Proje Bazlı Üretim : Özellikle savunma sanayii ve gemi

5 -Üretim Yönetimi (Manufacturing) l Proje Bazlı Üretim : Özellikle savunma sanayii ve gemi inşa sektörü gibi proje odaklı sektörlere yönelik bu fonksiyon, bir anlaşma ve sözleşme çerçevesinde tüm imalat adımlarının tanımlanmasını, planlama ve tedarik işlemlerinin de bu adımlar bazında yapılmasını gerektirir. Sistemde maliyet oluşumu da bu adımlar bazında takip edilebilmekte, dolayısıyla proje karlılığı izlenebilmektedir.

5 -Üretim Yönetimi (Manufacturing) l Akış Tipi/JIT Üretim : Akış tipi üretim genellikle otomotiv,

5 -Üretim Yönetimi (Manufacturing) l Akış Tipi/JIT Üretim : Akış tipi üretim genellikle otomotiv, elektronik ve dayanıklı tüketim malları sektöründe uygulanan bir üretim sistemidir. Bu üretim sisteminin özellikleri şunlardır; l l l Aynı anda karışık modellerle çalışma, Esnek talep ve üretim planlama, Üretim hattı tasarımına ve dengelemeye önem verme, Rotalardan çok ürün senkronizasyonuna önem verme, KANBAN tekniklerinin kullanımı

5 -Üretim Yönetimi (Manufacturing) l Süreç Tipi Üretim : Kimya, gıda ve ilaç gibi

5 -Üretim Yönetimi (Manufacturing) l Süreç Tipi Üretim : Kimya, gıda ve ilaç gibi süreç imalat sistemlerinin ön planda olduğu sektörlerin üretim yönetimi alanında farklı gereksinimleri vardır. Ürün tanımından planlamaya, stok kontrolünden üretim izlemeye kadar titiz takip ihtiyacı oldukça fazladır. Oracle Süreç Üretim Yönetim sistemi, tamamen süreç tipi imalat sistemleri için tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Dolayısıyla proses imalat yapan firmaların ihtiyaçlarına odaklanmıştır

5 -Üretim Yönetimi (Manufacturing) l Oracle Uygulama Yazılımlarının sunduğu bir çözüm olan iş akışı

5 -Üretim Yönetimi (Manufacturing) l Oracle Uygulama Yazılımlarının sunduğu bir çözüm olan iş akışı yaklaşımı; mühendislik, tasarım ve ürün değişikliği süreçlerinde ihtiyaç duyulan şirket içi ve dışı tüm koordinasyonun organize edilmesini sağlar. Oracle Mühendislik (Engineering) modülü, sahip olduğu güçlü ürün kataloglama yapısı ile mühendislik tasarım sürecini önemli ölçüde kısaltabilir. Aynı zamanda yeni tasarlanan ürünlerin üretime alınma programlarının esnek olarak hazırlanmasında da büyük ölçüde yardımcı olur. Oracle Maliyet Yönetimi (Cost Management) ve Oracle MRPII modülü sayesinde yapılan mühendislik değişimlerinin maliyetlere etkisini görülebilir ve işletmenin stokları minimize edilebilir.

Üretim Yönetim Sisteminin İşleyişi

Üretim Yönetim Sisteminin İşleyişi

5 -Üretim Yönetimi (Manufacturing) l l Planlama ve Simülasyon: Etkin stok yönetimi dengelenmiş bir

5 -Üretim Yönetimi (Manufacturing) l l Planlama ve Simülasyon: Etkin stok yönetimi dengelenmiş bir üretim, çok yönlü bir planlama, simülasyon ve sipariş yönetimini gerektirir. Oracle, sunduğu çözümler ile talep tahmininden başlayarak üretim çizelgeleme, sipariş karşılama ve satın almayı da içerecek şekilde anlaşılır bir simülasyon olanağı sunar. Malzeme planlama dahilinde siparişler elektronik yollardan direkt olarak yan sanayicilere ve diğer üreticilere aktarılabilir. Bir diğer yöntem de Oracle MRP modülü simülasyon ve değerlendirme sonrası elde edilen verileri başlangıç bilgisi olarak kullanmaktır

5 -Üretim Yönetimi (Manufacturing) l l Üretim Modülü: Tek bir üretim sistemi uygulaması ile

5 -Üretim Yönetimi (Manufacturing) l l Üretim Modülü: Tek bir üretim sistemi uygulaması ile üretim faaliyetlerinin tüm ihtiyaçlarını çözmek mümkün değildir. Dolayısıyla birden fazla sistemi aynı anda uygulamak gerekebilir. Oracle Üretim İzleme (Work In Process) modülü ile yüksek hacimli işletmenin sürekli üretim hattının ya da tek tip ürünler için yapılan kesikli, atölye tipi üretimin aynı anda kontrol altında tutulması mümkündür. Örneğin satış siparişlerinin teslim tarihine göre MRP tarafından önerilen çizelge otomatik olarak uygulamaya alınabilir ya da optimizasyona dayanan uzman çizelgeleme sistemleri yardımıyla yeni çözümler üretilebilir. Uygulanabilecek bir diğer yöntem ise JIT ya da Kanban tekniklerini otomatik veri toplama sistemleriyle kullanarak çizelgeleme ihtiyacını minimize etmektir.

5 -Üretim Yönetimi (Manufacturing) l l Maliyet Yönetimi: Bir çok şirket için sağlıklı bilgi

5 -Üretim Yönetimi (Manufacturing) l l Maliyet Yönetimi: Bir çok şirket için sağlıklı bilgi edinilmesi gereken bir diğer konu da maliyet kalemleridir. Faaliyet karını hesaplamak, kontrol etmek ve analizini yapmak için Oracle Maliyet Yönetimi ve Oracle Finansal Analiz modülleri birlikte kullanılabilir. Oracle Maliyet Yönetimi sistemi faaliyet bazlı maliyetlendirme ve maliyet simülasyonlarında kullanılabilecek etkin bir yardımcıdır.

Üretim İzleme Sistemi

Üretim İzleme Sistemi

5 -Üretim Yönetimi (Manufacturing) l l Kalite Yönetimi: Oracle Kalite modülü kaliteyle ilgili verilere

5 -Üretim Yönetimi (Manufacturing) l l Kalite Yönetimi: Oracle Kalite modülü kaliteyle ilgili verilere kolayca ulaşmayı sağlar ve kapalı döngü yapısıyla problemlerin temel nedenlerinin saptanıp analiz edilebilmesine ve düzeltici faaliyetlerin belirlenmesine önemli ölçüde destek verir. Makina kontrollerinin, çalışan kişilerin uyarılmasının ya da ürünle ilgili yapılacak ek işlemleri içeren düzeltici faaliyet sürecinin hiçbir müdahaleye gereksinim duymaksızın otomatik hale getirilebilmesine olanak tanır.

6 -Finansal Yönetim (Finance) l l Günümüzde işletmelerin finansal ve idari açıdan karşılaştıkları üç

6 -Finansal Yönetim (Finance) l l Günümüzde işletmelerin finansal ve idari açıdan karşılaştıkları üç temel problem vardır; Giderek karmaşıklaşan küresel işlemler, Genel faaliyet giderlerinin kısılması gereği, Karar sürecini destekleyici nitelikteki yararlı bilgilerin tüm şirket dahilinde erişilebilir olması.

6 -Finansal Yönetim (Finance) l l Finansal Planlama: Finansal planlama temelde bütçeler ile ve

6 -Finansal Yönetim (Finance) l l Finansal Planlama: Finansal planlama temelde bütçeler ile ve fiili durumun uyumlaştırılması sürecine dayanır. Oracle Genel Muhasebe (General Ledger) ve Oracle Finansal Analiz modülü ile şirket ya da departman bazında her türlü bütçeleme ve satış yapılabilir.

Finansal Yönetim Modülünün Temel İşlevleri

Finansal Yönetim Modülünün Temel İşlevleri

Finansal Planlama Süreci

Finansal Planlama Süreci

6 -Finansal Yönetim (Finance) l l Finansal Analiz: Oracle Finansal Analiz modülü ile işletmede

6 -Finansal Yönetim (Finance) l l Finansal Analiz: Oracle Finansal Analiz modülü ile işletmede her yetkili, herhangi ek bir çabaya gerek duymaksızın (bilgi işlemciler ve muhasebecileri beklemeden) veriye ulaşma, analizini yapma ve istediği sonucu elde etme olanağını bulabilir. Analizler istenen yapıda olabilir; Online Analitik İşlemci (Online Analitic Process-OLAP) yazılımları, alışılagelmiş raporlama yazılımlarından çok daha üstün ve çok boyutlu analizlere olanak tanımaktadır.

6 -Finansal Yönetim (Finance) l l Finansal Konsolidasyon: Günümüzde dinamik uluslararası pazar ortamında yaşamak

6 -Finansal Yönetim (Finance) l l Finansal Konsolidasyon: Günümüzde dinamik uluslararası pazar ortamında yaşamak için şirketlerin çoğu yeniden yapılanma sürecine girmekte, tüm operasyonlarını stratejik birer organizasyon haline dönüştürmek için çalışmaktadır. Çok şirketli yapıya sahip pek çok işletme kısa sürede hızla büyümekte ve genişlemektedir.

6 -Finansal Analiz Süreci

6 -Finansal Analiz Süreci

Finansal Konsodilasyon l Konsolidasyon süreci, bir ana şirket ve alt şirketleri arasındaki koordinasyona dayandığı

Finansal Konsodilasyon l Konsolidasyon süreci, bir ana şirket ve alt şirketleri arasındaki koordinasyona dayandığı için, finansal stratejilerde hataya en açık işlemdir. Bu alandaki üretkenliği arttırmak için günlük muhasebe işlemleri konsolidasyonu destekleyecek etkinlikte olmalıdır. Alt şirketlerin istendiği anda finansal verilerini ana şirkete gönderebilecekleri, kullanımı kolay, günlük işlemlerden yararlanan bir konsolidasyon fonksiyonuna ihtiyaç vardır.

Finansal Konsodilasyon l Oracle Uygulama Yazılımlarında esneklik ve değişen şartlara uyarlanabilirlik ön planda tutulmuştur.

Finansal Konsodilasyon l Oracle Uygulama Yazılımlarında esneklik ve değişen şartlara uyarlanabilirlik ön planda tutulmuştur. İşletmelerin grafiksel olarak da desteklenmesi amacıyla, Organizasyon Düzenleyici (Organization Editor) fonksiyonu kullanılabilir. Bu şekilde hangi işletme tipi için olursa olsun farklı veriler, farklı kurlar, çalışma takvimleri, hesap planları endişesi olmaksızın otomatik olarak konsolide etme imkanı vardır.

6 -Finansal Yönetim (Finance) l l Gider Yönetimi: Oracle Satınalma ( Purchasing ), Oracle

6 -Finansal Yönetim (Finance) l l Gider Yönetimi: Oracle Satınalma ( Purchasing ), Oracle Borçlar Muhasebesi (Payables) ve Oracle Duran Varlıklar (Assets) modülleri arasında ilişkisel bilgiyi otomatik yönlendiren bütünleşik yapı, kağıt dolaşımı ve fazladan bilgi girme gereğini ortadan kaldırır. Otomatik satınalma siparişi yaratma, otomatik stopaj ve otomatik fatura ve ödeme işlemleri olanakları sunar. Ayrıca çok aşamalı ödeme teyitleriyle yönetim kontrolü de sağlanmış olur.

6 -Finansal Yönetim (Finance) l l l Faturalama ve Nakit Tahsilatı: Oracle Alacaklar Muhasebesi

6 -Finansal Yönetim (Finance) l l l Faturalama ve Nakit Tahsilatı: Oracle Alacaklar Muhasebesi (Receivables) modülü, işletmelerin vergilendirme ve akreditif gibi konulardaki bu tip ihtiyaçlarına uluslararası ödeme yöntemleriyle cevap verir. Böylelikle, tahsilat ve faturalama işlemlerinde önemli ölçüde otomasyon sağlanmaktadır. Oracle “Lockbox“ özelliği ile, tahsilat işlemleri yapılabilir.

Gider Yönetimi:

Gider Yönetimi:

6 -Finansal Yönetim (Finance) l l Nakit Yönetimi Oracle Nakit Yönetim modülü Alacaklar Muhasebesi,

6 -Finansal Yönetim (Finance) l l Nakit Yönetimi Oracle Nakit Yönetim modülü Alacaklar Muhasebesi, Borçlar Muhasebesi ve Genel Muhasebe modülleriyle bütünleşik bir yapı içinde çokuluslu, çok kurlu banka mutabakat işlemlerine ve nakit yönetimine yönelik çözümler sunar

6 -Finansal Yönetim (Finance) l l Varlık Yönetimi: Oracle Duran Varlıklar modülünün kullanımıyla, tam

6 -Finansal Yönetim (Finance) l l Varlık Yönetimi: Oracle Duran Varlıklar modülünün kullanımıyla, tam ve doğru bir varlık ve ekipman envanteri tutularak, varlık yapısı için gerekli en uygun muhasebe ve vergi stratejileri seçilebilir. Ekipman kiralama yöntemlerinin dikkatli kullanılması yoluyla toplam faaliyet giderleri de azaltılabilir.

Varlık Yönetimi:

Varlık Yönetimi:

7 -Pazarlama Yönetimi ( Marketing ) l Etkin bir satış ve pazarlama gücü, doğru

7 -Pazarlama Yönetimi ( Marketing ) l Etkin bir satış ve pazarlama gücü, doğru ve uygun zamanlı pazar bilgisi, yeni pazarlara açılabilme yeteneği, pazar fırsatlarını arttırmak için anahtar yaklaşımlardır. Oracle Pazarlama Yönetim Sistemi işletmelere sağladığı destekle bu olanakları sunmaktadır.

7 -Pazarlama Yönetim Sistemi Fonksiyonları

7 -Pazarlama Yönetim Sistemi Fonksiyonları

7 -Pazarlama Yönetimi ( Marketing ) l l Satış Gücü Otomasyonu: Satış artışları, bilgi

7 -Pazarlama Yönetimi ( Marketing ) l l Satış Gücü Otomasyonu: Satış artışları, bilgi sistemlerinin olanaklarından yararlanan, bilgi sahibi bir satış gücü gerektirir. Oracle, bu alanda hareketli (Mobil) bilgisayar teknolojisi olanaklarını kullanarak, gezici satış ekibine kritik işletme bilgilerine katılım ve yüksek hızda erişim imkanı sağlayan çözümler sunmaktadır. Bu tip bir satış ekibi, ürün özelliklerini sorgulayarak, ürün örnekleri göstererek ve tahminlerini doğrudan diz üstü (Laptop) bilgisayarlarından güncelleştirerek, sipariş alma zamanlarını kısaltabilir.

7 -Pazarlama Yönetimi ( Marketing ) l Oracle Satış ve Pazarlama (Sales and Marketing)

7 -Pazarlama Yönetimi ( Marketing ) l Oracle Satış ve Pazarlama (Sales and Marketing) modülü, işletme yöneticilerine faaliyet zincirine yönelik olarak, tahmin raporlamaları kanalıyla pazar etkinliklerini izleme ve global satış ekipleri oluşturma olanağı verir. Satış Yönetimi modülü, hareketli analiz özelliklerini kullanarak tüm satış gücüyle bağlantılı kalırken, bir yandan da daha iyi ve gerçek zamanlı işletme kararları alır.

7 -Pazarlama Yönetimi ( Marketing ) l l Pazar ve Ücretlendirme Analizi: Etkin bir

7 -Pazarlama Yönetimi ( Marketing ) l l Pazar ve Ücretlendirme Analizi: Etkin bir satış ve pazarlama gücünün yanısıra, bilgiye dayalı pazar analizleri için, oluşan bilgiye anında erişim gerekir. Oracle Uygulama Yazılımı Veri Ambarı ve Oracle Finansal Analiz modülleri bu anlamda çözümler sunarak, işletmenin pazar eğilimleri içindeki gizli fırsatları bulmasına ve başarıya ulaşmasını sağlamaya yönelik olarak satış ve pazarlama karar desteği sağlar.

7 -Pazarlama Yönetimi ( Marketing ) l l Operasyon Desteği: Pazar payını genişletme çabaları,

7 -Pazarlama Yönetimi ( Marketing ) l l Operasyon Desteği: Pazar payını genişletme çabaları, artan talebi karşılayacak ekonomik açıdan yeterli düzeyde stok bulundurulmasını gerektirir. Sistemin detaylı dağıtım kanalı tahminleme, kanal tahsisi ve doğrudan sevkiyat planlama yetenekleri tüm kanalların ihtiyaçlarının karşılanabilmesini kolaylaştırır. Oracle Tedarik Zinciri Planlaması, Oracle Ana Üretim Planlama, Oracle Sipariş Yönetimi ve Oracle Stok Yönetimi modülleri kapsamlı planları koordineli bir şekilde geliştirir.

KAYNAKLAR l Gumusoglu, Sevkinaz (2009), “Üretim Yönetimi”, 7. Baskı, Beta Yayıncılık, İstanbul l Soyuer,

KAYNAKLAR l Gumusoglu, Sevkinaz (2009), “Üretim Yönetimi”, 7. Baskı, Beta Yayıncılık, İstanbul l Soyuer, Haluk (2009), “Üretim Yönetimi Ders Notları”, Ege Üniversitesi, İzmir