Lring i et engasjert fellesskap VURDERING FOR LRING

  • Slides: 41
Download presentation
Læring i et engasjert fellesskap!

Læring i et engasjert fellesskap!

VURDERING FOR LÆRING Ny vurderingspraksis på Holtet videregående skole Ø Randi Christensen Ø Ingrid

VURDERING FOR LÆRING Ny vurderingspraksis på Holtet videregående skole Ø Randi Christensen Ø Ingrid Matheussen Ø Marit Rønholt Læring i et engasjert fellesskap!

VISJON ”På Holtet får jeg tilbakemeldinger som gjør at jeg får lyst til å

VISJON ”På Holtet får jeg tilbakemeldinger som gjør at jeg får lyst til å lære” Læring i et engasjert fellesskap!

DEL 1 Hvordan driver vi motiverende vurdering i klasserommet? DEL 2 Slik har vi

DEL 1 Hvordan driver vi motiverende vurdering i klasserommet? DEL 2 Slik har vi implementert ny praksis i kollegiet og skapt kultur for deling Læring i et engasjert fellesskap!

ELEVENE LÆRER BEST NÅR DE Ø forstår hva de skal lære og hva som

ELEVENE LÆRER BEST NÅR DE Ø forstår hva de skal lære og hva som forventes av dem Ø får tilbakemeldinger som forteller dem om kvaliteten på arbeidet Ø får råd om hvordan de kan forbedre seg Ø er involvert i eget læringsarbeid ved blant annet å vurdere eget arbeid og faglig utvikling Læring i et engasjert fellesskap!

VURDERING FOR LÆRING Ø Et strategisk initiativ for å få en større andel av

VURDERING FOR LÆRING Ø Et strategisk initiativ for å få en større andel av elevene til å fullføre og bestå opplæringen Læring i et engasjert fellesskap!

LÆRER ELEVENE MER? Betydelig bedre resultater i matematikk Ø Flere fullfører Ø Færre 1

LÆRER ELEVENE MER? Betydelig bedre resultater i matematikk Ø Flere fullfører Ø Færre 1 -ere Ø Flere elever er fornøyde med tilbakemeldingene (Elevundersøkelsen) Ø Læring i et engasjert fellesskap!

HVA GJØR VI NÅ SOM VI IKKE GJORDE FØR? Læring i et engasjert fellesskap!

HVA GJØR VI NÅ SOM VI IKKE GJORDE FØR? Læring i et engasjert fellesskap!

MÅL FOR ALLE TIMER/ØKTER Skal være godt kjent for elevene Læring i et engasjert

MÅL FOR ALLE TIMER/ØKTER Skal være godt kjent for elevene Læring i et engasjert fellesskap!

MÅL FOR ALLE TIMER/ØKTER tar utgangspunkt i mål fra læreplanen Ø er forståelige Ø

MÅL FOR ALLE TIMER/ØKTER tar utgangspunkt i mål fra læreplanen Ø er forståelige Ø er læringsmål, ikke gjøremål Ø gir mulighet for differensiering Ø Læring i et engasjert fellesskap!

MÅL FOR ALLE TIMER/ØKTER står skrevet på tavla Ø står skrevet på flippover Ø

MÅL FOR ALLE TIMER/ØKTER står skrevet på tavla Ø står skrevet på flippover Ø er skrevet inn i Fronter Ø Læring i et engasjert fellesskap!

MÅL FOR ALLE TIMER/ØKTER Eksempler: Ø Jeg kan forklare hva selvbildet er og uttrykke

MÅL FOR ALLE TIMER/ØKTER Eksempler: Ø Jeg kan forklare hva selvbildet er og uttrykke tanker om hvordan det dannes Ø Jeg kan to teorier om hva som påvirker selvbildet vårt og komme med praktiske eksempler på det Læring i et engasjert fellesskap!

Læreplanmål: ”Forklar hva et etisk dilemma er, og gi eksempler på slike dilemmaer. Ø

Læreplanmål: ”Forklar hva et etisk dilemma er, og gi eksempler på slike dilemmaer. Ø Lag mål som er aktuelle for at eleven skal nå dette læreplanmålet. Læring i et engasjert fellesskap!

AKTUELLE MÅL FOR ETIKK Jeg kan forklare hva etikk er og hva moral er

AKTUELLE MÅL FOR ETIKK Jeg kan forklare hva etikk er og hva moral er Ø Jeg kan forklare hva et etisk dilemma er Ø Jeg kan gi et eget eksempel på et etisk dilemma Ø Jeg kan komme med selvstendige tanker og drøfte eksemplet på etisk dilemma Ø Jeg kan forklare gjennom eksempler hva q pliktetikk q formålsetikk q konsekvensetikk q og sinnelagsetikk er Ø Læring i et engasjert fellesskap!

OPPSUMMERING ETTER TIMEN/ØKTA Ø Beregn 5 minutter Ø Fokus ”Hva har jeg lært denne

OPPSUMMERING ETTER TIMEN/ØKTA Ø Beregn 5 minutter Ø Fokus ”Hva har jeg lært denne timen? ” Læring i et engasjert fellesskap!

OPPSUMMERING ETTER TIMEN/ØKTA Ø Røde- gule- grønne kort Ø Elevene skriver på ark hva

OPPSUMMERING ETTER TIMEN/ØKTA Ø Røde- gule- grønne kort Ø Elevene skriver på ark hva de har lært Læring i et engasjert fellesskap!

OPPSUMMERING ETTER TIMEN/ØKTA Eksempel: Ø Forklar hva selvbilde er og skriv ned tankene dine

OPPSUMMERING ETTER TIMEN/ØKTA Eksempel: Ø Forklar hva selvbilde er og skriv ned tankene dine om hvordan det dannes Læring i et engasjert fellesskap!

VURDERINGSKRITERIER Elevene får utdelt vurderingskriteriene før alle prøver: Ø Ø Ø skriftlige prøver muntlige

VURDERINGSKRITERIER Elevene får utdelt vurderingskriteriene før alle prøver: Ø Ø Ø skriftlige prøver muntlige prøver praktiske prøver Læring i et engasjert fellesskap!

VURDERINGSKRITERIER Lav grad av måloppnåelse (2) Middels grad av måloppnåelse (3 -4) Eleven må:

VURDERINGSKRITERIER Lav grad av måloppnåelse (2) Middels grad av måloppnåelse (3 -4) Eleven må: Ø kunne fortelle hva Ø kunne forklare og respekt og begrunne hva toleranse er. respekt og Ø kunne kjenne til to toleranse for ulike kulturer, andres kulturer, tradisjoner og tradisjoner, livssyn. og sosiale status innebærer Ø kunne gi eksempler Læring i et engasjert fellesskap! Høy grad av måloppmåelse (5 -6) Eleven må: Ø kunne drøfte og reflektere over hva respekt og toleranse for andres kulturer innebærer. Ø kunne drøfte ulike tradisjoner, livssyn og sosiale status Ø kunne reflektere samspill mellom mennesker og hva en helsefagarbeider kan og bør bidra med i en slik

EKS. PÅ SKRIFTLIG PRØVE: Prøve i kommunikasjon: Oppgave 1) a)Hva betyr toleranse? b)Forklar og

EKS. PÅ SKRIFTLIG PRØVE: Prøve i kommunikasjon: Oppgave 1) a)Hva betyr toleranse? b)Forklar og begrunn hvorfor det er viktig for en helsefagarbeider å være tolerant c)Forklar hvordan du kan være tolerant i forhold til medelever i klassen Læring i et engasjert fellesskap!

MUNTLIG DISKUSJON I EN KLASSE Fag: Kommunikasjon Elevene valgte tema for diskusjonen: Aktiv dødshjelp

MUNTLIG DISKUSJON I EN KLASSE Fag: Kommunikasjon Elevene valgte tema for diskusjonen: Aktiv dødshjelp Læring i et engasjert fellesskap!

VURDERINGSKRITERIER I EN KLASSEDISKUSJONEN Elevenes forslag: Ø Alle skal vente på sin tur til

VURDERINGSKRITERIER I EN KLASSEDISKUSJONEN Elevenes forslag: Ø Alle skal vente på sin tur til å snakke Ø Rekke opp hånden før man sier noe Ø Lytte til hva de andre sier Ø Respektere andres meninger Ø Delta i diskusjonen Ø Uttrykke seg forståelig Ø Snakke saklig om et tema Læring i et engasjert fellesskap!

PERIODEPLANER Kompetansemål Vurderingssituasjoner • Eleven skal kunne bruke riktige arbeidsteknikker og gode arbeidsstillinger, og

PERIODEPLANER Kompetansemål Vurderingssituasjoner • Eleven skal kunne bruke riktige arbeidsteknikker og gode arbeidsstillinger, og gjøre greie for sammenhengen mellom ergonomi og helse • Rollespill på praksisrommet, kameratvurdering • Intervju fra arbeidsplassen, kameratvurdering • Egenvurdering (skjema) • Praktisk prøve med karakter Læring i et engasjert fellesskap!

KJENNETEGN PÅ MÅLOPPNÅELSE Lav grad Karakter 2 Middels grad Karakter 3 - 4 Eleven

KJENNETEGN PÅ MÅLOPPNÅELSE Lav grad Karakter 2 Middels grad Karakter 3 - 4 Eleven klarer å vise riktige forflytningsteknikker og kan forklare hvorfor det gjøres på denne måten Læring i et engasjert fellesskap! Høy grad Karakter 5 - 6 I tillegg kan eleven kan drøfte hvorfor riktig anvendelse av ergonomiske prinsipper bidrar til god helse

EGENVURDERING Læringsmål • Jeg kan vise riktig sittestilling • Jeg kan forklare hvorfor sittestillingen

EGENVURDERING Læringsmål • Jeg kan vise riktig sittestilling • Jeg kan forklare hvorfor sittestillingen er gunstig for helsa • Jeg kan utføre minst to forflytningsteknikker Læring i et engasjert fellesskap! Kan godt Kan nesten Kan ikke Forstår ikke

UNDERVEISVURDERING Skal fremme læring og utvikling Ø For å nå kompetansemålene må elevene få

UNDERVEISVURDERING Skal fremme læring og utvikling Ø For å nå kompetansemålene må elevene få tilbakemelding om hva de mestrer og hva som skal til for å bli bedre i faget: Ø oppmuntrende tilbakemelding Ø hva klarer du godt/bra Ø hva må du gjøre annerledes for å bli bedre Ø Læring i et engasjert fellesskap!

KOMMENTAR FØR KARAKTER Konstruktive framovermeldinger på elevarbeider: Ø Gjøres skriftlig + i eget skjema

KOMMENTAR FØR KARAKTER Konstruktive framovermeldinger på elevarbeider: Ø Gjøres skriftlig + i eget skjema Ø Gjøres skriftlig + i dialog med eleven Ø Gjøres muntlig i øvelsessituasjoner i grupper eller i samlet klasse Ø Gjøres i elevsamtaler Læring i et engasjert fellesskap!

OPPSUMMERING VURDERING Elevene får vite: Ø Når de blir vurdert Ø Hva skal de

OPPSUMMERING VURDERING Elevene får vite: Ø Når de blir vurdert Ø Hva skal de blir vurdert i forhold til Ø Hvilken vurderingsform som skal benyttes Elevene skal forstå hva som skal læres og hva som kreves Læring i et engasjert fellesskap!

STRATEGIER FOR IMPLEMENTERING BEGEIST -RING TID NYTTE Læring i et engasjert fellesskap!

STRATEGIER FOR IMPLEMENTERING BEGEIST -RING TID NYTTE Læring i et engasjert fellesskap!

PILOTPROSJEKT 2008 -2010 Igangsatt av UDA i Oslo Ø Pilotgrupper med lærere og representant

PILOTPROSJEKT 2008 -2010 Igangsatt av UDA i Oslo Ø Pilotgrupper med lærere og representant fra ledelsen Ø Utprøvingsfase (ett år) Ø Implementeringsfase – (milpælplan ett år) Ø Læring i et engasjert fellesskap!

BEGEISTRING Kick-off på personalseminar i Tallin mars 2009 Ø Skolekonferansen på Lillestrøm (tema var

BEGEISTRING Kick-off på personalseminar i Tallin mars 2009 Ø Skolekonferansen på Lillestrøm (tema var vurdering) Ø Henning Fjørtoft på besøk på Holtet vgs Ø Skolebesøk til Harlow utenfor London Ø Læring i et engasjert fellesskap!

STEWARD’S SCHOOL HARLOW, NORD FOR LONDON Avdelingsleder Lynn Orwin Rektor Rhonda Murthar HVORFOR STEWARD’S?

STEWARD’S SCHOOL HARLOW, NORD FOR LONDON Avdelingsleder Lynn Orwin Rektor Rhonda Murthar HVORFOR STEWARD’S? Ø VFL som verktøy Ø Endringsvillige ansatte Ø Endret skolekultur ga meget gode resultater Læring i et engasjert fellesskap!

STOLTE ELEVER SYNLIGGJØRING AV ELEVENE Læring i et engasjert fellesskap!

STOLTE ELEVER SYNLIGGJØRING AV ELEVENE Læring i et engasjert fellesskap!

TID Ø Personalseminar Ø Planleggingsdager Ø Felles møtetid Ø Teamtid Ø Fagmøter Ø Lagt

TID Ø Personalseminar Ø Planleggingsdager Ø Felles møtetid Ø Teamtid Ø Fagmøter Ø Lagt inn i skolens planer Læring i et engasjert fellesskap!

TID: EKSEMPEL PÅ BRUK AV FELLESTID Tema: Egenvurdering Ø Formuler klare læringsmål Ø Formuler

TID: EKSEMPEL PÅ BRUK AV FELLESTID Tema: Egenvurdering Ø Formuler klare læringsmål Ø Formuler vurderingskriterier knytta til læringsmåla Ø Skisser et opplegg på hvordan elevene skal vurdere seg selv Ta gjerne utgangspunkt i det arbeidet som du gjorde onsdag 13. 08. 09. Det er nå opprettet mapper i hvert fag i rommet Vurdering for læring (Ansattes rom 2). Arbeidet skal legges direkte inn her. Læring i et engasjert fellesskap!

EKSEMPEL PÅ BRUK AV FELLESTID WORKSHOPS Ø Velg diskusjonsgruppe Ø Mål for timen/økta Ø

EKSEMPEL PÅ BRUK AV FELLESTID WORKSHOPS Ø Velg diskusjonsgruppe Ø Mål for timen/økta Ø Egenvurdering Ø Øving før prøving Ø Elevene er med på å velge vurderingskriterier Kort innledning Ø Diskusjon Ø Læring i et engasjert fellesskap!

NYTTEVERDI Sammenheng mellom Vurdering for læring og Forskrift til Opplæringsloven § 3 – 1

NYTTEVERDI Sammenheng mellom Vurdering for læring og Forskrift til Opplæringsloven § 3 – 1 Ø Forskningsresultater Ø Arbeid med VFL = planlegging av undervisning Ø Læring i et engasjert fellesskap!

PROSJEKTSTYRING Er vi à jour med milepælplanen? Ø VFL-sjekk? Ø Nye tiltak? Ø Fagforum

PROSJEKTSTYRING Er vi à jour med milepælplanen? Ø VFL-sjekk? Ø Nye tiltak? Ø Fagforum Ø Kollegabasert veiledning Ø Workshops Ø Plakat Ø Læring i et engasjert fellesskap!

PLAKAT I ALLE KLASSEROM Ø Ø Ø Ø Mål på tavla i alle økter!

PLAKAT I ALLE KLASSEROM Ø Ø Ø Ø Mål på tavla i alle økter! Hva lærte du nå? Hva må du øve mer på? Øving før prøving! Konstruktive framovermeldinger! Kommentar før karakter. Alle er med på å velge vurderingskriterier. Vurder eget og kameratens arbeid underveis. Feir framgang! Læring i et engasjert fellesskap! Elevene sier: ”På Holtet får jeg tilbakemelding som gjør at jeg får lyst til å lære”

DELINGSKULTUR Fronterrom Presentasjoner, erfaringsdeling r Kollegabasert veiledning Læring i et engasjert fellesskap! Personalseminar –

DELINGSKULTUR Fronterrom Presentasjoner, erfaringsdeling r Kollegabasert veiledning Læring i et engasjert fellesskap! Personalseminar – faglig og sosialt Samarbeid

holtetvgs@ude. oslo. kommune. no VELKOMMEN TIL HOLTET VIDEREGÅENDE SKOLE BESØKSSKOLE VURDERING FOR LÆRING Læring

holtetvgs@ude. oslo. kommune. no VELKOMMEN TIL HOLTET VIDEREGÅENDE SKOLE BESØKSSKOLE VURDERING FOR LÆRING Læring i et engasjert fellesskap!