TRKYEDE SPOR YNETM VE SORUNLARI YRD DO DR

  • Slides: 67
Download presentation
TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ VE SORUNLARI YRD. DOÇ. DR. HAKAN SUNAY ANKARA ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ

TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ VE SORUNLARI YRD. DOÇ. DR. HAKAN SUNAY ANKARA ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU SPOR YÖNETİM BİLİMLERİ A. B. D

Yönetim Kavramının Ortaya Çıkışı (1 -2) n. Hiçbir insan tek başına ihtiyacını karşılamaya muktedir

Yönetim Kavramının Ortaya Çıkışı (1 -2) n. Hiçbir insan tek başına ihtiyacını karşılamaya muktedir değildir. nİnsanoğlu isteklerini ve amaçlarını gerçekleştirmek için ortak çabalar içine girmek durumundadır.

Yönetim Kavramının Ortaya Çıkışı (2) n. Bu nedenle insanlar ihtiyaçlarını karşılamak üzere ortaklıklar oluşturma

Yönetim Kavramının Ortaya Çıkışı (2) n. Bu nedenle insanlar ihtiyaçlarını karşılamak üzere ortaklıklar oluşturma yoluna gitmişlerdir. n. Ortaklıkların düzenli yürüyebilmesi için yönetime ve yöneticiye ihtiyaç duyulmuştur.

Yönetim Kavramı (1 -3) n. Yönetim evrensel bir kavramdır. nİNSANLA uğraşır. nİnsanın diğer kişilerle

Yönetim Kavramı (1 -3) n. Yönetim evrensel bir kavramdır. nİNSANLA uğraşır. nİnsanın diğer kişilerle ilişkilerini n. Ve onların çeşitli etmenler altındaki davranışlarını inceler.

Yönetim Kavramı (2) n. Hepimiz birer “YÖNETİCİ” sayılırız. n. Ustalığımızı, n. Zamanımızı ve n.

Yönetim Kavramı (2) n. Hepimiz birer “YÖNETİCİ” sayılırız. n. Ustalığımızı, n. Zamanımızı ve n. Faaliyetlerimizi n. Planlayıp, örgütler, yönlendirir ve kontrol ederiz. Böylece kendimizi yönetiriz…. .

Yönetim Biliminin İnceleme Alanına Giren Yönetsel Olaylar n. Yönetimin nasıl olduğu (durum tespiti); yönetim

Yönetim Biliminin İnceleme Alanına Giren Yönetsel Olaylar n. Yönetimin nasıl olduğu (durum tespiti); yönetim nasıl işliyor-sorunlar ve nedenleri, n. Yönetim nasıl olması gerektiği (öneriler) n. Yönetimin nasıl olacağı (geleceğe ilişkin belirlemeler)

Yönetimin Tanımı (1 -3) n“Yönetim başkaları vasıtasıyla iş görmektir” n. Belirgin unsur insandır.

Yönetimin Tanımı (1 -3) n“Yönetim başkaları vasıtasıyla iş görmektir” n. Belirgin unsur insandır.

Yönetimin Tanımı (2) n. Yönetim; “Başta insanlar olmak üzere tüm kaynakların etkili ve verimli

Yönetimin Tanımı (2) n. Yönetim; “Başta insanlar olmak üzere tüm kaynakların etkili ve verimli bir şekilde kullanılması” tanımında nİnsan unsurunun yanı sıra maddi unsurlarında amaçlara ulaşmada önemli olduğuna dikkat çekilmiştir.

Yönetimin Tanımı (3) n. Saptanan AMAÇLARA en etkin ve en verimli bir şekilde ulaşabilmek

Yönetimin Tanımı (3) n. Saptanan AMAÇLARA en etkin ve en verimli bir şekilde ulaşabilmek için insanların çabalarını birleştiren ve düzenleştiren iş ve eylemlerin tümüdür.

Yönetimin Amacı nİçinde bulunan insan, malzeme, para, makine, vb. elemanları verimli, ekonomik ve iyi

Yönetimin Amacı nİçinde bulunan insan, malzeme, para, makine, vb. elemanları verimli, ekonomik ve iyi biçimde kullanılmasını sağlamaktır.

n. SPOR YÖNETİMİ (1) Günümüz toplumlarında ilgi odağı olan spor; Büyük Ekonomik Faaliyetleri kapsar

n. SPOR YÖNETİMİ (1) Günümüz toplumlarında ilgi odağı olan spor; Büyük Ekonomik Faaliyetleri kapsar Ülkelerin Uluslararası Alanda Tanıtımını sağlar Uluslar arası İlişkileri Olumlu Etkiler

n. SPOR YÖNETİMİ (2) İnsanlar ve ülkeler için önemli olan sporun yaygınlaşması ve uluslar

n. SPOR YÖNETİMİ (2) İnsanlar ve ülkeler için önemli olan sporun yaygınlaşması ve uluslar arası alanda elde edilecek başarılar ; Güçlü bir Teşkilatlanmaya ve Yönetime Bağlıdır

n. SPOR YÖNETİMİ (3) Kuşkusuz her toplumsal kurum gibi spor da; toplum sistemine bağlı

n. SPOR YÖNETİMİ (3) Kuşkusuz her toplumsal kurum gibi spor da; toplum sistemine bağlı bir kurumsal yapıya sahiptir. Dolayısıyla da, genel yönetimin ilke ve kurallarının spor alanına uygulanması söz konusudur.

n. SPOR YÖNETİMİ (4) Spor organizasyonlarında da saptanan hedeflere ulaşabilmek için; PLANLAMA ÖRGÜTLEME YÖNELTME

n. SPOR YÖNETİMİ (4) Spor organizasyonlarında da saptanan hedeflere ulaşabilmek için; PLANLAMA ÖRGÜTLEME YÖNELTME KOORDİNASYO N DENETİM gibi yönetim işlevlerinin yerine getirilmesi oldukça önemlidir.

n. SPOR YÖNETİMİ (5) Yönetim mekanizmasını oluşturan bu işlevler İNSAN PARA MALZEME ZAMAN YER

n. SPOR YÖNETİMİ (5) Yönetim mekanizmasını oluşturan bu işlevler İNSAN PARA MALZEME ZAMAN YER gibi kaynakların rasyonel bir şekilde kullanılarak, teşkilatın amaçlarının gerçekleştirilmesi, bütün yönetimler için önemlidir. Öyleyse spor kurum ve kuruluşlarının, etkin bir örgüt yapısına ve dinamik bir yönetim anlayışına sahip olması gereklidir.

n. SPOR YÖNETİMİ (6) İşte bu görüş ve düşünceler ışığında spor yönetimi alanı, spor

n. SPOR YÖNETİMİ (6) İşte bu görüş ve düşünceler ışığında spor yönetimi alanı, spor teşkilat ve organizasyonlarının kendine özgü farklı bir yapı ve işleyişe sahip olması gerekliliğinden doğmuştur.

SPOR YÖNETİMİ (7) n Spor Yönetim Bilimleri Alanına Olan İhtiyaç; n 1. Sportif hizmetlerdeki

SPOR YÖNETİMİ (7) n Spor Yönetim Bilimleri Alanına Olan İhtiyaç; n 1. Sportif hizmetlerdeki değişme ve gelişmeler n 2. Başta Futbol, Basketbol olmak üzere bazı spor branşlarındaki gelirlerin önemli ölçüde artması ve spor olaylarının “Pazar” oluşturması

SPOR YÖNETİMİ (8) n 3. Dünya ‘da “Spor Olaylarına olan ilginin” sürekli artması n

SPOR YÖNETİMİ (8) n 3. Dünya ‘da “Spor Olaylarına olan ilginin” sürekli artması n 4. Bilim ve Teknolojideki gelişmelerden “sportif hizmetlerinin” yararlanması n 5. “Spor Bilimlerinin” gelişimine yönelik çalışma ve araştırmaların artması n 6. Spor Organizasyonları ve faaliyetlerinin “medya” aracılığı ile kısa bir sürede dünyanın her yerine ulaşabilmesi n “sporda” iş bölümü ve ihtisaslaşmayı kaçınılmaz hale getirmiştir.

SPOR YÖNETİCİSİ KİMDİR ? Beden Eğitimi ve Spor alanlarında amaçlanan hedeflere ulaşılabilmesi için spor

SPOR YÖNETİCİSİ KİMDİR ? Beden Eğitimi ve Spor alanlarında amaçlanan hedeflere ulaşılabilmesi için spor kurumlarında çalışan insanları; n Teşkilatlandıran n Emirler veren n Grup çalışmalarını aynı amaca yönlendirip düzenleyen n Sorumluluğu üstlenen n İşleyişi denetleyen KİŞİDİR.

ÇAĞDAŞ BİR SPOR YÖNETİCİSİNDE GÖRÜLMESİ BEKLENEN DAVRANIŞLAR (1 -2) n. KENDİSİ İLE BARIŞIK n.

ÇAĞDAŞ BİR SPOR YÖNETİCİSİNDE GÖRÜLMESİ BEKLENEN DAVRANIŞLAR (1 -2) n. KENDİSİ İLE BARIŞIK n. ETKİLİ İLETİŞİM GÜCÜNE SAHİP n. TÜRKÇEYİ İYİ VE ANLAŞILIR KONUŞAN n. BİLGİSAYAR KULLANMA BECERİSİNE SAHİP nİLETİŞİM KURABİLECEK DÜZEYDE YABANCI DİL BİLGİSİ n. KURUM İÇİ VE DIŞI KURUMLARLA İŞBİRLİĞİ

ÇAĞDAŞ BİR SPOR YÖNETİCİSİNDE GÖRÜLMESİ BEKLENEN DAVRANIŞLAR (2) n SPORCULARIN SORUNLARINA DUYARLI n İNSAN

ÇAĞDAŞ BİR SPOR YÖNETİCİSİNDE GÖRÜLMESİ BEKLENEN DAVRANIŞLAR (2) n SPORCULARIN SORUNLARINA DUYARLI n İNSAN ORGANİZMASININ YAPI VE FONKSİYONLARINI BİLEN n SPORLA İLGİLİ İNCELEME VE ARAŞTIRMALARI İZLEYEN n YÖNETİCİLİĞİ SEVEN n SPOR MEVZUATINI BİLEN n LİDERLİK ÖZELLİKLERİNE SAHİP n TOPLUMUN SPOR KONUSUNDAKİ BEKLENTİLERİNİ BİLEN

SPOR YÖNETİCİLERİNİN SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASI AÇISINDAN NE TÜR ROL VE ÖNEMİ OLABİLİR ? (1 -4)

SPOR YÖNETİCİLERİNİN SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASI AÇISINDAN NE TÜR ROL VE ÖNEMİ OLABİLİR ? (1 -4) n ÇAĞDAŞ SPOR YÖNETİCİSİ; n. SPORUN GELİŞTİRİLMESİ VE YAYGINLAŞTIRILMASI İLE İLGİLİ BİLİM ADAMLARININ SUNDUKLARI BULGULAR DOĞRULTUSUNDA GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALIR nİLGİLİ KURUMLARLA İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDEDİR. n. KENDİSİYLE BARIŞIK VE ELEŞTİRİYE AÇIKTIR.

SPOR YÖNETİCİLERİNİN SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASI AÇISINDAN NE TÜR ROL VE ÖNEMİ OLABİLİR ? (2) n.

SPOR YÖNETİCİLERİNİN SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASI AÇISINDAN NE TÜR ROL VE ÖNEMİ OLABİLİR ? (2) n. SPORCUNUN SOSYAL GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI GEREKTİĞİNİ BİLİR. n. SPORDA BAŞARININ VE KATILIMIN ANCAK SAĞLIKLI VE UYGUN SPOR TESİSLERİNDE OLABİLECEĞİNİ BİLİR VE TESİSLERİN VERİMLİ KULLANILMASINI SAĞLAR.

SPOR YÖNETİCİLERİNİN SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASI AÇISINDAN NE TÜR ROL VE ÖNEMİ OLABİLİR ? (3) n.

SPOR YÖNETİCİLERİNİN SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASI AÇISINDAN NE TÜR ROL VE ÖNEMİ OLABİLİR ? (3) n. SPOR TESİSİNİ YÖNETEREK SPORCUNUN SPOR TESİSLERİNDEN YARARLANMASINI SAĞLAR. n. SPORCUNUN KULLANDIĞI ARAÇ GEREÇ VE MALZEMENİN SPORCU BAŞARISINA OLAN ETKİSİNİ BİLİR. GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALIR. n. SPORUN EKONOMİK YÖNÜNÜN FARKINDADIR BÜTÇE OLANAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR YAPAR.

SPOR YÖNETİCİLERİNİN SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASI AÇISINDAN NE TÜR ROL VE ÖNEMİ OLABİLİR ? (4) n.

SPOR YÖNETİCİLERİNİN SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASI AÇISINDAN NE TÜR ROL VE ÖNEMİ OLABİLİR ? (4) n. SPORUN İNSAN SAĞLIĞI VE GELİŞİMİ ÜZERİNDEKİ OLUMLU ETKİLERİNİ BİLEREK , SPOR YAPAN İNSAN SAYISINI ARTTIRACAK TEDBİRLERİ ALIR VE UYGULAR. n. SPORUN GELİŞİMİ VE YAYGINLAŞTIRILMASINDA ÖNEMLİ ROL OYNAR. GERÇEKLEŞTİRDİĞİ SPOR ORGANİZASYONLARIYLA SPOR BRANŞINA OLAN İLGİ VE TALEBİ ARTTIRIR.

TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ (1) 1. 2. CUMHURİYET ÖNCESİ TÜRK SPOR YÖNETİMİ CUMHURİYET DÖNEMİNDEN GÜNÜMÜZE

TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ (1) 1. 2. CUMHURİYET ÖNCESİ TÜRK SPOR YÖNETİMİ CUMHURİYET DÖNEMİNDEN GÜNÜMÜZE KADAR TÜRK SPOR YÖNETİMİ

CUMHURİYET ÖNCESİ TÜRK SPOR YÖNETİMİ

CUMHURİYET ÖNCESİ TÜRK SPOR YÖNETİMİ

TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ (2) -SELÇUKLULAR -OSMANLILAR BİNİCİLİK TOP OYUNU GÜREŞ CİRİT AVCILIK OKÇULUK

TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ (2) -SELÇUKLULAR -OSMANLILAR BİNİCİLİK TOP OYUNU GÜREŞ CİRİT AVCILIK OKÇULUK

TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ (3) n TANZİMAT (YENİLEŞME HAREKETİ) İLE BİRLİKTE; n KULÜP MODELİ BENİMSENMİŞ

TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ (3) n TANZİMAT (YENİLEŞME HAREKETİ) İLE BİRLİKTE; n KULÜP MODELİ BENİMSENMİŞ n OKUL PROGRAMLARINDA BEDEN EĞİTİMİ DERSLERİNİN KONMASI SAĞLANMIŞ (ÖZELLİKLE ASKERİ OKULLARDA) ATLETİZM BİSİKLET GÜREŞ YÜZME KÜREK FUTBOL BASKETBOL

TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ (4) DÜNYADA n 1850’LER (İNGİLTERESheffieldin-1857) n İngiltere, Blackhealt Proprietary School (1858)

TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ (4) DÜNYADA n 1850’LER (İNGİLTERESheffieldin-1857) n İngiltere, Blackhealt Proprietary School (1858) n İtalya’da Genova (1892) n Rusya’da Orekhovo. Zuyevo (1887) TÜRKİYEDE n 1890’LAR (İstanbul İngiliz-Azınlık Moda F. C-1895 n Galatasaray Okulu (1905) n Beşiktaş Semt (1903) n İmalat-ı Harbiye (MKE Ankara gücü, (1910) İşyeri Kulübü

TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ (5) nİLK SPOR ÖRGÜTÜ (LİG) İSTANBUL FUTBOL BİRLİĞİ (1903 -1910) n

TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ (5) nİLK SPOR ÖRGÜTÜ (LİG) İSTANBUL FUTBOL BİRLİĞİ (1903 -1910) n 4 Yabancı Takımla Oynanmıştır; MODA (1895) KADIKÖY (1899) ELPİS (1900) İMOGENE (1900)

TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ (5) n İSTANBUL FUTBOL KULÜPLERİ LİGİ (1910 -1914) Kadıköy Progs Strugglers

TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ (5) n İSTANBUL FUTBOL KULÜPLERİ LİGİ (1910 -1914) Kadıköy Progs Strugglers Fenerbahçe Galatasaray n Bu lig, Osmanlı Devleti – Balkan savaşı nedeniyle işlerliğini devam ettirememiştir. n Oyuncular askere alınmıştır. n 1914 Birinci Dünya Savaşı ile lig sona ermiştir.

TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ (6) n YARIŞMALARA (LİGE) ALINMAYAN MAHALLİ TAKIMLARLA OKUL TAKIMLARI CUMA LİGİ

TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ (6) n YARIŞMALARA (LİGE) ALINMAYAN MAHALLİ TAKIMLARLA OKUL TAKIMLARI CUMA LİGİ (1913) Anadolu spor Sanayi futbol Şehremini bedeniye Türk idman ocağı Fenerbahçe 2. takımı n LİG, PAZAR LİGİNE (İFKL) ALTERNATİF Darülfünun terbiye-i bedeniye

TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ (7) n PAZAR LİGİ n ERMENİ VE RUM KÖKENLİ KULÜPLER ELPİS

TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ (7) n PAZAR LİGİ n ERMENİ VE RUM KÖKENLİ KULÜPLER ELPİS MACCABİ PERA ERMENİ BİRLİK STELLA

TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ (8) n CUMA BİRLİĞİ (1915) n PAZAR VE CUMA LİGLERİNİN BİRLEŞMESİYLE

TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ (8) n CUMA BİRLİĞİ (1915) n PAZAR VE CUMA LİGLERİNİN BİRLEŞMESİYLE KURULMUŞ, DAHA SONRA n 1919 YILINDA BEŞİKTAŞ’IN ÖNDERLİĞİNDE TÜRK İDMAN BİRLİĞİ KURULMUŞTUR. n BU ÖRGÜTSEL KARGAŞA DEVAM ETMİŞ, SONUÇTA, TÜRKİYE İDMAN CEMİYETLERİ İTTİFAKI (T i C İ) (1922)

TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ (9) n TÜRKİYE İDMAN CEMİYETLERİ İTTİFAKI (1922) n TİCİ, Cumhuriyet Türkiye’sinin

TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ (9) n TÜRKİYE İDMAN CEMİYETLERİ İTTİFAKI (1922) n TİCİ, Cumhuriyet Türkiye’sinin ilk SPOR YÖNETİMİ olarak kurulmuştur. n Yusuf Ziya Öniş, Ali Sami Yen, Burhan Felek ve Nasuhi Baydar öncülük etmiştir. n TİCİ, ile birlikte ATLETİZM, FUTBOL VE GÜREŞ (1923)federasyonları kuruldu.

CUMHURİYET DÖNEMİNDEN GÜNÜMÜZE KADAR TÜRK SPOR YÖNETİMİ

CUMHURİYET DÖNEMİNDEN GÜNÜMÜZE KADAR TÜRK SPOR YÖNETİMİ

TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ (10) n. TÜRK SPOR KURUMU (1936) n(Yarı Resmi) n. BEDEN TERBİYESİ

TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ (10) n. TÜRK SPOR KURUMU (1936) n(Yarı Resmi) n. BEDEN TERBİYESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (1938) n(Resmi Statüde) n 18. 7. 1938 TARİH VE 3530 SAYILI YASAYLA Başbakanlık makamına bağlı olarak kurulmuştur.

TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ (11) Milli Eğitim Bakanlığına (1942) Gençlik ve Spor Bakanlığı’na (1970) Milli

TÜRKİYE’DE SPOR YÖNETİMİ (11) Milli Eğitim Bakanlığına (1942) Gençlik ve Spor Bakanlığı’na (1970) Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı (1980) Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (1986)

TÜRKİYEDE SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASINA GENEL BİR BAKIŞ (1) n NÜFUSUN ; %27 , 12 –

TÜRKİYEDE SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASINA GENEL BİR BAKIŞ (1) n NÜFUSUN ; %27 , 12 – 24 YAŞ n ORTA VE YAŞLI NÜFUS Spora ihtiyacı vardır.

TÜRKİYEDE SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASINA GENEL BİR BAKIŞ (2) n SPOR; SPOR KULÜPLERİ İLE OKULLARDA YAPILIYOR

TÜRKİYEDE SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASINA GENEL BİR BAKIŞ (2) n SPOR; SPOR KULÜPLERİ İLE OKULLARDA YAPILIYOR n 2008 VERİLERİNE GÖRE; n KULÜP SAYISI; YAKLAŞIK 7700 YAKLAŞIK 70 MİLYON NÜFUSA DÜŞEN ORAN; 9100

TÜRKİYEDE SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASINA GENEL BİR BAKIŞ (3) n LİSANSLI SPORCU SAYISI; n 2008 VERİLERİNE

TÜRKİYEDE SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASINA GENEL BİR BAKIŞ (3) n LİSANSLI SPORCU SAYISI; n 2008 VERİLERİNE GÖRE; 1150280 n NÜFUSA GÖRE; 61 n FUTBOL BRANŞINDA; 358 (195761) n GSGM + FUTBOL FEDERASYONU; n 1346041 n NÜFUSA GÖRE ORANI; 136

TÜRKİYEDE SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASINA GENEL BİR BAKIŞ (3) n MEB OKULLARDA; n İlk ve Ortaöğretim

TÜRKİYEDE SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASINA GENEL BİR BAKIŞ (3) n MEB OKULLARDA; n İlk ve Ortaöğretim Kurumlarında; Yaklaşık 13 Milyon Öğrenci öğrenim görüyor 50 Binin üzerinde okul mevcut (2006) Okullardaki Toplam Spor Tesisi 672 Nizami ; 446 Açık Spor Tesisi ; 226 Her 1000 Okuldan 4’ünde Spor Tesisi bulunuyor Yaklaşık, 17000 öğrenci bir spor tesisinde spor yapabiliyor.

TÜRKİYEDE SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASINA GENEL BİR BAKIŞ (4) n MEB OKULLARDA n Lisanslı olarak spor

TÜRKİYEDE SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASINA GENEL BİR BAKIŞ (4) n MEB OKULLARDA n Lisanslı olarak spor yapan öğrenci sayısı; 435366 (2006) n Her 30 öğrenciden biri spor yapıyor n Öğrencilerin 648’i bir spor tesisinden yararlanabiliyor.

TÜRKİYEDE SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASINA GENEL BİR BAKIŞ (5) n GSGM ‘YE BAĞLI SPOR TESİSLERİ n

TÜRKİYEDE SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASINA GENEL BİR BAKIŞ (5) n GSGM ‘YE BAĞLI SPOR TESİSLERİ n GSGM ‘ye bağlı Yaklaşık 9029 Açık ve Kapalı Spor Tesisi bulunuyor (2007) n Nüfusa göre yaklaşık 6240 kişiye bir spor tesisi düşüyor.

TÜRKİYEDE SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASINA GENEL BİR BAKIŞ (6) n MEB ‘NA BAĞLI OKULLARDA GÖREVLİ BEDEN

TÜRKİYEDE SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASINA GENEL BİR BAKIŞ (6) n MEB ‘NA BAĞLI OKULLARDA GÖREVLİ BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ n MEB ‘na bağlı okullarda görevli beden eğitimi öğretmeni sayısı ; 12030 (2006) n Yaklaşık 1000 öğrenciye bir beden eğitimi öğretmeni düşüyor.

TÜRKİYEDE SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASINA GENEL BİR BAKIŞ (7) n ÜNİVERSİTE BESYO MEZUN SAYISI; n MEB’

TÜRKİYEDE SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASINA GENEL BİR BAKIŞ (7) n ÜNİVERSİTE BESYO MEZUN SAYISI; n MEB’ nın istihdam etmeyi planladığı sayıdan çok fazla olduğu belirtilmektedir.

TÜRKİYEDE SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASINA GENEL BİR BAKIŞ (8) n TÜRKİYEDE ANTRENÖR SAYISI n 2001 verilerine

TÜRKİYEDE SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASINA GENEL BİR BAKIŞ (8) n TÜRKİYEDE ANTRENÖR SAYISI n 2001 verilerine göre; yaklaşık 40 spor branşından yaklaşık 18605 Antrenör bulunuyor, n 30 sporcuya bir Antrenör düşüyor, n Çağdaş standart ise, 20 sporcuya bir Antrenör düşmesi gerekiyor.

TÜRKİYEDE SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASINA GENEL BİR BAKIŞ (9) n. Sayılara bakıldığında nÜlkemizde gerçekten spor yapılıyor

TÜRKİYEDE SPORUN YAYGINLAŞTIRILMASINA GENEL BİR BAKIŞ (9) n. Sayılara bakıldığında nÜlkemizde gerçekten spor yapılıyor mu? !!! n. Yoksa kendimizi mi kandırıyoruz? !!

Avrupa Ülkelerinin Nüfus, Kulüp ve Sporcu Sayıları Ülke adı Nüfus Kulüp Sayısı Sporcu Sayısı

Avrupa Ülkelerinin Nüfus, Kulüp ve Sporcu Sayıları Ülke adı Nüfus Kulüp Sayısı Sporcu Sayısı Kulüp Başına Düşen Nüfus Kulüp Başına Düşen Sporcu Sayısı Belçika 9. 890. 000 17. 500 1. 350. 000 565 77 Danimarka 5. 135. 400 9. 808 1. 850. 000 524 189 Fransa 55. 000 165. 000 13. 000 333 79 Almanya 83. 300. 000 80. 000 24. 000 1. 000 300 İtalya 57. 080. 000 70. 000 14. 000 815 200 Lüksemburg 378. 400 1. 100 120. 000 344 109 Hollanda 15. 000 36. 000 417 111 Portekiz 10. 500. 000 5. 000 2100 400 Britanya 57. 411. 000 160. 000 6. 500. 000 359 40 Türkiye 70. 000 8. 062 1. 199. 295 245. 292 8. 682 67

Avrupa Ülkelerinde Nüfus Ve Sporcu Sayıları Oranları Ülke Adı Belçika Danimarka Fransa Almanya İtalya

Avrupa Ülkelerinde Nüfus Ve Sporcu Sayıları Oranları Ülke Adı Belçika Danimarka Fransa Almanya İtalya Lüksemburg Hollanda Portekiz Britanya Türkiye % Nüfus/Sporcu Sayısı 13, 650 36. 024 30. 000 24. 526 31. 712 26. 666 19. 047 11. 321 0. 833

SPORDA MEVCUT DURUMUN NEDENLERİ (1) n. DEVLETİN SPORA BAKIŞ AÇISIYLA İLGİLİ SPORA BÜTÇEDEN AYRILAN

SPORDA MEVCUT DURUMUN NEDENLERİ (1) n. DEVLETİN SPORA BAKIŞ AÇISIYLA İLGİLİ SPORA BÜTÇEDEN AYRILAN PAYIN OLDUKÇA YETERSİZ OLMASI SPORA AKTARILAN KAYNAKLARIN KULLANIMLARI TARTIŞMA KONUSU OLMAKTADIR.

SPORDA MEVCUT DURUMUN NEDENLERİ (2) n. EĞİTİLMİŞ SPOR ELEMANLARININ İSTİHDAMINDAKİ GÜÇLÜKLER SPOR YÖNETİCİSİ SPOR

SPORDA MEVCUT DURUMUN NEDENLERİ (2) n. EĞİTİLMİŞ SPOR ELEMANLARININ İSTİHDAMINDAKİ GÜÇLÜKLER SPOR YÖNETİCİSİ SPOR EĞİTİMCİSİ (ANTRENÖR) BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ DİĞER SPOR ELEMANLARI (REKREASYON LİDERİ) (SPOR HEKİMİ) (MASÖR) V. B

ACABA SORUNUN KAYNAĞI !!!!! n. SPOR YÖNETİMİNDE İNSAN KAYNAĞININ İYİ YÖNETİLEMEMESİ OLABİLİR Mİ ?

ACABA SORUNUN KAYNAĞI !!!!! n. SPOR YÖNETİMİNDE İNSAN KAYNAĞININ İYİ YÖNETİLEMEMESİ OLABİLİR Mİ ?

EĞER CEVAP EVETSE !!!!!!

EĞER CEVAP EVETSE !!!!!!

SPORDA MEVCUT DURUMUN NEDENLERİ (2) n ÇÖZÜM NE OLABİLİR; n SPOR HİZMETLERİ SINIFININ OLUŞTURULARAK

SPORDA MEVCUT DURUMUN NEDENLERİ (2) n ÇÖZÜM NE OLABİLİR; n SPOR HİZMETLERİ SINIFININ OLUŞTURULARAK SPOR YÖNETİCİLERİ SPOR EĞİTİMCİSİ (ANTRENÖR) DİĞER SPOR HİZMET ELEMANLARININ (REKREASYON LİDERİ-SPOR HKİMİ-MASÖR) n İSTİHDAMININ SAĞLANMASI

Kulüplerin Bakışı - Aralık 2008 (Basından)

Kulüplerin Bakışı - Aralık 2008 (Basından)

Kulüplerin Bakışı n TÜRKİYENİN 4 BÜYÜK FUTBOL KULÜBÜNÜN (GS, BJK, FB, TS) 224 YÖNETİM

Kulüplerin Bakışı n TÜRKİYENİN 4 BÜYÜK FUTBOL KULÜBÜNÜN (GS, BJK, FB, TS) 224 YÖNETİM VE GENEL KURUL ÜYELERİ ÜZERİNDE YAPILAN; “SPOR YÖNETİCİSİ SEÇİMİNDE BENİMSENEN YAKLAŞIMLARIN İNCELENMESİ” KONULU BİR ÇALIŞMADA n (Balcı & Sunay, 2005)

Kulüplerin Bakışı n DÖRT BÜYÜK FUTBOL KULÜBÜNÜN KULÜP YÖNETİMİ YÖNETİCİ SEÇİMİNDE; n PROBLEMLERE ÇÖZÜM

Kulüplerin Bakışı n DÖRT BÜYÜK FUTBOL KULÜBÜNÜN KULÜP YÖNETİMİ YÖNETİCİ SEÇİMİNDE; n PROBLEMLERE ÇÖZÜM BULMA YETENEĞİ n ENERJİK, AKTİF VE ÇALIŞKAN OLMA ÖZELLİKLERİNİ İLK SIRALARDA ÖNEMLİ GÖRÜRLERKEN, n SPOR YÖNETİCİLİĞİ VASIFLARINA UYGUNLUK n SPOR UZMANLIĞINA SAHİP OLMAK n BESYO’LARDAN MEZUN OLMAK GİBİ ÖZELLİKLERİN SON SIRALARDA YER ALDIĞI SAPTANMIŞTIR.

Spor Adamlarının Bakışı n Teknik Direktör Ahmet AKCAN; n Futbolumuzun önemli problemlerinin giderilmesi için

Spor Adamlarının Bakışı n Teknik Direktör Ahmet AKCAN; n Futbolumuzun önemli problemlerinin giderilmesi için n Kalifiye Elemanlara ihtiyaç olduğunu vurgulamış ve “PROFESYONEL YÖNETİCİ” Yetiştirilmesi gereklidir demiştir. (Tam Saha Dergisi, Sayı; 23, Eylül, 2006)

Türk Sporunun Yönetimine İlişkin İstek ve Öneriler; 1. Spor sporun içinden gelen ve spor

Türk Sporunun Yönetimine İlişkin İstek ve Öneriler; 1. Spor sporun içinden gelen ve spor eğitimi almış kişilerce yönetilmesi 2. Sporun yönetiminde bizzat sporcuların söz sahibi olmaları 3. Devletin spora fazla karışmaması 4. Her şeyin devletten beklenilmemesi 5. Yönetim anlayışında merkeziyetçilikten uzaklaşılması.

Oysa Mevcut Durum Nasıl ? Mevcut yönetimin KATI MERKEZİYETÇİ bir yapıya sahip olup, Yönetimde

Oysa Mevcut Durum Nasıl ? Mevcut yönetimin KATI MERKEZİYETÇİ bir yapıya sahip olup, Yönetimde SPORUN İÇİNDEN gelenlerin fazla görev alamamaları

Nasıl Olmalı ? (1) n Dünya ülkelerinde spor hizmetlerinin yürütülmesinde; 1. Devlet sporu yönlendirici

Nasıl Olmalı ? (1) n Dünya ülkelerinde spor hizmetlerinin yürütülmesinde; 1. Devlet sporu yönlendirici 2. Özendirici 3. Destekleyici 4. Denetleyici rol üstlenmektedir.

Nasıl Olmalı ? (2) yurt dışındaki uygulamalarda Katı bir merkeziyetçi tutum izlenmemekte, sporda kamu

Nasıl Olmalı ? (2) yurt dışındaki uygulamalarda Katı bir merkeziyetçi tutum izlenmemekte, sporda kamu ve özel sektör, nerede nasıl bir görev üstleneceklerine kendileri karar vermektedirler.

Nasıl Olmalı ? (2) Çözüm n Çözüm Ne Olmalı; SPOR TEŞKİLATINDA ÖZERKLİK (SPOR FEDERASYONLARI)

Nasıl Olmalı ? (2) Çözüm n Çözüm Ne Olmalı; SPOR TEŞKİLATINDA ÖZERKLİK (SPOR FEDERASYONLARI) Bu Nasıl Yapılacak; TÜRK SPOR TEŞKİLATININ YENİDEN YAPILANDIRILMASININ SAĞLANMASI İLE (2008 SPOR ŞURASI)

Nasıl Olmalı ? (3) Çözüm n Buna göre ülkemizde Devlet; 1. Spor tesisi yapımı,

Nasıl Olmalı ? (3) Çözüm n Buna göre ülkemizde Devlet; 1. Spor tesisi yapımı, 2. Kitle sporu için düzenlemeler 3. Spor politikalarının tespit edilmesi gibi temel hususlarda etkili olmalıdır.

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER SPOR DOLU GÜNLER DİLERİM HAKAN SUNAY

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER SPOR DOLU GÜNLER DİLERİM HAKAN SUNAY