LME VE DEERLENDRME Test Gelitirme Admlar Snf ii

  • Slides: 66
Download presentation
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Test Geliştirme Adımları

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Test Geliştirme Adımları

Sınıf içi testlerin hazırlanması z 1) Amaç belirleme z 2) Kapsam belirleme z 3)

Sınıf içi testlerin hazırlanması z 1) Amaç belirleme z 2) Kapsam belirleme z 3) Soruları hazırlaması ve düzeltilmesi z 4) Ön uygulama z 5) Madde analizi ve madde seçimi z 6) Son testin oluşturulması, uygulanması ve puanlanması

z. Sınıf içinde öğretmenlerin yaptıkları değerlendirmeleri hedeflenen kazanımlara ulaşılıp ulaşılmadığı veya ne derecede ulaşıldığı

z. Sınıf içinde öğretmenlerin yaptıkları değerlendirmeleri hedeflenen kazanımlara ulaşılıp ulaşılmadığı veya ne derecede ulaşıldığı hakkında bilgi edinmek için yapılır.

Sınıf içi testlerin hazırlanması z. Hedefimiz öğrencilerin öğrenmelerinin sonuçlarını ve öğrencilerin hayatta karşılaştıkları sorunlarla

Sınıf içi testlerin hazırlanması z. Hedefimiz öğrencilerin öğrenmelerinin sonuçlarını ve öğrencilerin hayatta karşılaştıkları sorunlarla baş ederken öğrendiklerini kullanılıp kullanılmadığını belirlemektir. zÖğrenci davranışları bilişsel, duyuşsal ve psikomotor olmak üzere üç alanda sınıflanır.

Test geliştirme z. Eğitimde gözlemlenmeye yada ölçülmeye çalışılan değişkenlerin ölçülüp tanımlanması için çeşitli ölçme

Test geliştirme z. Eğitimde gözlemlenmeye yada ölçülmeye çalışılan değişkenlerin ölçülüp tanımlanması için çeşitli ölçme araç, yöntem ve teknikleri kullanılır. Ölçme aracı geliştirmek oldukça teknik bir iştir ve bu süreçte planlı olunması gerekmektedir (Kan, 2011 )

Sınıf içi testlerin hazırlanması z 1) Amaç belirleme: z. Testin hangi amaca hizmet etmek

Sınıf içi testlerin hazırlanması z 1) Amaç belirleme: z. Testin hangi amaca hizmet etmek için hazırlanacağının belirlenmesidir. z. Amaç temelde eğitim ve öğretimin niteliğini artırmak olmalıdır. z. Geri bildirimde bulunma z. Başarı düzeyini belirleme z. Eksikleri belirleme z. Bireyleri tanıma vb olabilir.

zÖrneğin herhangi bir okula öğrenci almak için bu öğrencilerin yetenek düzeylerini belirleyen bir test

zÖrneğin herhangi bir okula öğrenci almak için bu öğrencilerin yetenek düzeylerini belirleyen bir test geliştirilecekse bu testle elde edilen bilgi tanıma, yerleştirme, kabul etme amacıyla kullanılır. Öğrencileri ayırmak için kullanılacak testin orta güçlükte olması gerekir. z. Düşük yetenekli öğrencilerin özelliklerini belirlemek için kullanılan tanı testinin ise çoğunluğu kolay olan maddelerden oluşmalıdır (Tekindal, 2015).

z. Benzer şekilde rekabet gerektiren bir programa başvuranları seçmek amacıyla gerekli olan en düşük

z. Benzer şekilde rekabet gerektiren bir programa başvuranları seçmek amacıyla gerekli olan en düşük yeterlik seviyesini belirlemek için belirlenen testte diğerlerinden farklı olmalıdır (Tekindal, 2015).

Sınıf içi testlerin hazırlanması z 1) Amaç belirleme z. Testin amacına göre kullanılacak olan

Sınıf içi testlerin hazırlanması z 1) Amaç belirleme z. Testin amacına göre kullanılacak olan ölçme araçları da farklı olacağı için test geliştirme işine başlamadan önce testin hangi amaç için geliştirildiğine karar verilmesi gerekir.

z. Testlerin açlarına göre kapsamları, madde güçlük düzeyleri, madde formatları, cevaplanış biçimleri, puanlanması, madde

z. Testlerin açlarına göre kapsamları, madde güçlük düzeyleri, madde formatları, cevaplanış biçimleri, puanlanması, madde analizi ve yorumlanması farklıdır (Kan, 2011).

z. Testin amacı; tanımlama, bireyler arasındaki farkları ortaya koyma, tahminde bulunma, hedeflerin belirlenmesi, geçerli

z. Testin amacı; tanımlama, bireyler arasındaki farkları ortaya koyma, tahminde bulunma, hedeflerin belirlenmesi, geçerli bir içerik ortaya koyma, teşhis amaçlı değerlendirmeler olabilir (Wiersma ve Jurs, 1990; akt. Başol, 2015)

Sınıf içi testlerin hazırlanması z 2) Kapsam belirleme z. Sınıf içi öğretim etkinliklerinin öğrencilerde

Sınıf içi testlerin hazırlanması z 2) Kapsam belirleme z. Sınıf içi öğretim etkinliklerinin öğrencilerde okuduğunu anlama, problem çözme, hikaye yazma, araştırma yapma vb. gibi özellikleri geliştirmeye yönelik yapıldığı dikkate alındığında bir testle konunun gerektirdiği temel beceriler ve yeteneklerin kapsanıyor olması gerekir (Berberoğlu, 2007)

Sınıf içi testlerin hazırlanması z 2) Kapsam belirleme z. Geliştirilen ölçme araçlarıyla eğitimde öğrencilere

Sınıf içi testlerin hazırlanması z 2) Kapsam belirleme z. Geliştirilen ölçme araçlarıyla eğitimde öğrencilere kazandırılmaya çalışılan davranışların kazanılıp kazanılmadığı yoklanır. Eğitimde kapsam ve ölçülen özellikler hedef olarak tanımlanır (Kan, 2011)

z 2) Kapsam belirleme zÖğrenme düzeyi ve öğrenme eksiklikleri belirlenirken hedeflenen kritik kazanımlara öğrencilerin

z 2) Kapsam belirleme zÖğrenme düzeyi ve öğrenme eksiklikleri belirlenirken hedeflenen kritik kazanımlara öğrencilerin ne derecede ulaştığını belirlemek amaçlanır. Sınav süresi ve burada bahsedilen diğer etkiler nedeniyle tüm kazanımlar sınavda yoklanmaz sadece kritik kazanımlar yoklanır (Başol, 2015).

Sınıf içi testlerin hazırlanması z 2) Kapsam belirleme: z. Yalnız konu alanı düşünülerek hazırlanan

Sınıf içi testlerin hazırlanması z 2) Kapsam belirleme: z. Yalnız konu alanı düşünülerek hazırlanan test eksik kalır çünkü böyle bir testte öğrencilerin hangi düşünme süreçlerine eriştiği konusunda bir bilgi edinmek mümkün değildir (Berberoğlu, 2007). z. Konunun gerektirdiği yetenek ve beceriler kapsanmalı

z. Başarı testlerinde testin amaçladığı kapsamı sağlamak için bir boyutunda konuların ve kritik kazanımların

z. Başarı testlerinde testin amaçladığı kapsamı sağlamak için bir boyutunda konuların ve kritik kazanımların olduğu diğer boyutunda ise Bloom’un Bilişsel Alan Davranışlarının olduğu iki boyutlu bir tablo olan belirtke tablosu kullanılır. z. Geliştirilen başarı testi belirtke tablosuna uygun olarak geliştirilirse belirtke tablosunun geçerliği ölçüsünde geliştirilen testinde kapsam geçerliğine sahip olduğundan bahsedilir.

Ölçülecek davranışlar ve bu davranışların hangi içerikler içinde ölçüleceği belirlenmelidir. z. Belirtke tablosunun hazırlanması

Ölçülecek davranışlar ve bu davranışların hangi içerikler içinde ölçüleceği belirlenmelidir. z. Belirtke tablosunun hazırlanması testin planlanmasındaki en önemli iştir. z. Bu tablo sayesinde sorulabilecek sorular evrenini temsil edici, dengeli ve geçerli bir soru örneklemi seçilebilir.

z. Madde yazarları içerik ve davranışları eşleştirmek için bir belirtke tablosuyla maddelerin hedefi ile

z. Madde yazarları içerik ve davranışları eşleştirmek için bir belirtke tablosuyla maddelerin hedefi ile onların davranışları ve konu arasında ilişki kurarak soru yazabilirler (Tekindal, 2015). z. Belirtke tablosunda maddeler konulara dengeli olarak dağıtılmalıdır.

z. Bir başarı testi geliştirilecekse testin geçerliğinin sağlanması için testin içeriği ve bu içerikte

z. Bir başarı testi geliştirilecekse testin geçerliğinin sağlanması için testin içeriği ve bu içerikte geliştirilecek hedef kazanımlar ortaya konulmalıdır. zİlgi, tutum gibi psikolojik özelliklerin ölçülmesinde de geçerliği sağlayacak çalışmalar yapılmalıdır (Tekindal, 2015).

Testte bulunan toplam madde sayısı belirlenmelidir. z. Sınav süresi, z. Kullanılan soru tipi z.

Testte bulunan toplam madde sayısı belirlenmelidir. z. Sınav süresi, z. Kullanılan soru tipi z. Düşünme sürecinin karmaşıklığı z. Soruların güçlük düzeyi, z. Cevaplayıcıların düzeyi

Kullanılacak soru tipine karar verme z. Hangi amaçla ve hangi konuda test hazırlandığına dikkat

Kullanılacak soru tipine karar verme z. Hangi amaçla ve hangi konuda test hazırlandığına dikkat edilmedir. z. Uygun davranışa uygun soru şeçmek z. Testin uygulanması ve puanlanmasındaki kolaylıklarada dikkat etmek gerekir.

Testin güçlüğü ve testte bulunan soruların güçlük düzeyine karar verme z. Bir testin güçlük

Testin güçlüğü ve testte bulunan soruların güçlük düzeyine karar verme z. Bir testin güçlük düzeyi o testin hangi amaç için geliştirildiğine bağlıdır. z. YGS ve TEOG gibi geniş ölçekli yarışma sınavlarında ayırt ediciliği yüksek ve ortalanın üzerinde güçlüğe sahip olmalıdır (Başol, 2015).

Testin güçlüğü ve testte bulunan soruların güçlük düzeyine karar verme zÇok sayıdaki öğrenciden belli

Testin güçlüğü ve testte bulunan soruların güçlük düzeyine karar verme zÇok sayıdaki öğrenciden belli ve az sayıdaki öğrenciyi seçmek için kullanılacaksa sınav zor olabilir zÖğrencilere not vermek onların bilgi düzeyi hakkında bilgi toplamaksa. 50 civarında olmalıdır.

Testin güçlüğü ve testte bulunan soruların güçlük düzeyine karar verme z. Orta güçlükteki bir

Testin güçlüğü ve testte bulunan soruların güçlük düzeyine karar verme z. Orta güçlükteki bir test daha ayırt edicidir. Çok kolay ve çok zor testler ayırt edici değildir. z. Bir maddenin güçlüğü asıl o maddenin ölçtüğü davranış ve konu içeriğine bağlıdır. z. Kullanılan sözcüklerin bilinip bilinmemesi, anlatımın açık ve yönergelerin anlaşılır olup olmamaları da madde güçlüğünü etkiler.

Puanlama ve Puanlamaya İlişkin Başka İşlemler Belirlenmelidir. z. Ayrı bir cevap kağıdı kullanılıp kullanılmayacağı,

Puanlama ve Puanlamaya İlişkin Başka İşlemler Belirlenmelidir. z. Ayrı bir cevap kağıdı kullanılıp kullanılmayacağı, zŞans başarısı z. Testte yer alan sorulara verilecek puanları belirleme

z. Yukarıda bahsedilen noktalar göz önünde bulundurularak soru sayısı, soru formatı, sınav kapsamı, güçlük

z. Yukarıda bahsedilen noktalar göz önünde bulundurularak soru sayısı, soru formatı, sınav kapsamı, güçlük düzeyi vb belirlendikten sonra soru yazma aşamasına geçilir.

Soru yazarken dikkat edilmesi gereken noktalar z. Soruları yazarken her madde formatının sahip olduğu

Soru yazarken dikkat edilmesi gereken noktalar z. Soruları yazarken her madde formatının sahip olduğu madde yazım kurallarına uygun olarak ve ölçülmek istenen özelliği yansıtacak şekilde yazılması gerekmektedir.

Soru Formatı z. Sınıf içinde kullanılan soru formatları açık uçlu ve kapalı uçlu soru

Soru Formatı z. Sınıf içinde kullanılan soru formatları açık uçlu ve kapalı uçlu soru formatlarıdır. z. Temel ilke farklı öğrenme çıktılarının farklı soru formatlarıyla ölçülmesidir. z. Her soru formatının kendine özgü avantaj ve dezavantajları olduğu düşünülürse ideal bir öğretim ortamında bir öğretmenin her türlü soru formatını kullanması gerekir(Berberoğlu, 2007).

Soru Formatı z. Sorunun mümkün olduğunca gerçek yaşam durumlarını yansıtacak şekilde planlanmalı, bunun her

Soru Formatı z. Sorunun mümkün olduğunca gerçek yaşam durumlarını yansıtacak şekilde planlanmalı, bunun her zaman mümkün olmayacağı durumlarda ise sembolik gösterim ve ifadelerin kullanılarak ölçme durumunu gerçek yaşam koşullarından uzaklaştırmaksızın gerçek yaşam durumlarını yansıtan resim, grafik, gösterim yada yazılı materyal kullanılabilir (Berberoğlu, 2007).

Soru yazarken dikkat edilmesi gereken noktalar z. Test geliştiren kişinin madde havuzu oluşturuken dikkat

Soru yazarken dikkat edilmesi gereken noktalar z. Test geliştiren kişinin madde havuzu oluşturuken dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Bu noktalar (Crocker ve Algina, 1986, akt. Tekindal, 2015) z ‘‘Ölçülecek özelliğe uygun madde formatı seçme’’ z ‘‘amaçlanan madde formunun cevaplayıcılar için uygun olduğunu doğrulama’’ z ‘‘madde yazarını seçme ve eğitme veya maddeleri kendisinin yazması’’ z ‘‘maddeleri yazma’’ z ‘‘ kaliteli madde yazma sürecini izleme’’

z. Madde yazarlarının maddeleri yazarken madde yazma ve test oluşturma kurallarına uygun hareket etmesi

z. Madde yazarlarının maddeleri yazarken madde yazma ve test oluşturma kurallarına uygun hareket etmesi gerekmektedir. Ölçülecek özelliğe en uygun olan madde formunun seçilip kullanılması gerekmektedir. z. Bilişsel özellikleri ölçmek için kısa cevap, çoktan seçmeli, doğru yanlış eşleştirme testleri, yazılı ve sözlü yoklamalar kullanılabilir.

z. Her soru formatının sahip olması gereken özellikler ve yazımında dikkat edilmesi gereken noktalar

z. Her soru formatının sahip olması gereken özellikler ve yazımında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bazı formatların hazırlanması, bazılarının puanlanması diğerlerinden daha zordur. Her soru formatının avantaj ve dezavantajları vardır. z. Burada temel ilke öğrencide gözlenmek istenen özelliği ortaya çıkaracak soru formatını tercih etmektir.

Soru yazarken dikkat edilmesi gereken noktalar z. Bilişsel alan davranışlarını ölçerken sadece konu alanı

Soru yazarken dikkat edilmesi gereken noktalar z. Bilişsel alan davranışlarını ölçerken sadece konu alanı değil hangi düşünme sürecinin ölçülmek istendiğine de karar verilmesi gerekmektedir. z. Genel olarak soru yazarken şu noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir:

Soru yazarken dikkat edilmesi gereken noktalar z. Sorunun kapsamı ölçülmek isteneni yansıtmalıdır z. Belirsiz

Soru yazarken dikkat edilmesi gereken noktalar z. Sorunun kapsamı ölçülmek isteneni yansıtmalıdır z. Belirsiz anlaşılması güç ifadeler kullanılmamalıdır. züst düzey düşünme süreçlere ağırlık verilmelidir. z. Kullanılan sade ve öğrenci düzeyine uygun olmalı

Soru yazarken dikkat edilmesi gereken noktalar z. Testin tümünde bir soruya verilecek cevap diğer

Soru yazarken dikkat edilmesi gereken noktalar z. Testin tümünde bir soruya verilecek cevap diğer sorunun cevabı etkilememelidir. z. Sorunun kapsamı yanlılık yaratacak ifadelerden arınık olmalıdır. z. Sorular mümkün olduğunca olumlu ifadeler kullanılarak yazılmalı

Duyuşsal özellikleri ölçen maddelerin yazılması ve gözden geçirilmesi z. Duyuşsal özellikler dereceleme ölçekleri, kontrol

Duyuşsal özellikleri ölçen maddelerin yazılması ve gözden geçirilmesi z. Duyuşsal özellikler dereceleme ölçekleri, kontrol listeleri gibi ölçme araçlarıyla ölçülür. Bu araçları ölçen soruları hazırlarken veya seçerken şu noktalara dikkat edilmesi gerekir: (Crocker ve Algina, 1986, akt. Tekindal, 2015) z. Cümleler geniş zamanlı olmalıdır z. Farklı yorumlara, yada anlaşılmalar yol açacak cümleler olmamalıdır.

Duyuşsal özellikleri ölçen maddelerin yazılması ve gözden geçirilmesi z. Herkes tarafından kabul edilecek veya

Duyuşsal özellikleri ölçen maddelerin yazılması ve gözden geçirilmesi z. Herkes tarafından kabul edilecek veya hiç kimse tarafından kabul edilmeyecek ifadeler kullanılmamalıdır. z. Olumlu veya olumsuz cümlelerin sayısı yaklaşık olarak aynı olmalıdır zİfadeler, cümleler kısa olmalıdır. z. Her soru tek bir kazanımı ölçmelidir z. Gramer ve dilbilgisi kurallarına uygun olmalıdır

Duyuşsal özellikleri ölçen maddelerin yazılması ve gözden geçirilmesi z. Cümleler yada sorular genellikle, nadiren

Duyuşsal özellikleri ölçen maddelerin yazılması ve gözden geçirilmesi z. Cümleler yada sorular genellikle, nadiren gibi ifadeleri içermemelidir bu ifadeler maddenin anlaşılması açısından belirsizlik yaratmaktadır. z Sadece, yalnızca, çok az, gibi tam tanım veya anlam göstermeyen ifadelerin kullanılmasından kaçınmalıdır. z. Basit ve kısa cümleler yazılmalı, koşullu, çünkülü vb uzun ve birleşik cümleler yazılmamalıdır.

Duyuşsal özellikleri ölçen maddelerin yazılması ve gözden geçirilmesi z. Cevaplayanların kolayca hatırlayabileceği cümleler kullanılmalıdır.

Duyuşsal özellikleri ölçen maddelerin yazılması ve gözden geçirilmesi z. Cevaplayanların kolayca hatırlayabileceği cümleler kullanılmalıdır. z. Hiç, değil, asla vb olumsuz ifadelerden kaçınılmalıdır. z‘‘ Duyuşsal özelliğin ölçülmesinde cevap formatlarının, seçeneklerinin) nitelikleri oldukça önemlidir ve cevaplayıcı davranışlarını içeriğe bakmaksızın etkileyebilir. Cevap kategorileri ölçülecek özelliğe ve içeriğe uygun yazılamalıdır’’ (Tekindal, 2015).

Maddelerin Gözden Geçirilmesi z. Madde yazım süreci tamamlandıktan sonra maddelerin gözden geçirilmesi gerekir. z.

Maddelerin Gözden Geçirilmesi z. Madde yazım süreci tamamlandıktan sonra maddelerin gözden geçirilmesi gerekir. z. Maddeler yazıldıktan sonra uzman görüşünün alınması gerekir. Uzman yada uzmanların incelediği maddeler varsa öneriler doğrultusunda değiştirilmeli ve yeniden düzenlenmelidir.

z. Maddeler yazıldıktan sonra gözden geçirilirken aşağıdaki noktalara dikkat edilmesi gerekir: z Maddelerin öncelikle

z. Maddeler yazıldıktan sonra gözden geçirilirken aşağıdaki noktalara dikkat edilmesi gerekir: z Maddelerin öncelikle ölçmek için yazıldığı kazanımı yansıtıp yansıtmadığı açısından değerlendirilmelidir.

Maddelerin Gözden Geçirilmesi z. Daha sonra ise y. Dil bilgisi ve anlatım y. Madde

Maddelerin Gözden Geçirilmesi z. Daha sonra ise y. Dil bilgisi ve anlatım y. Madde yazım kurallarına uygunluk yİfadelerin anlaşılırlığı vb açılardan incelenmelidir (Kan, 2011)

z. Soruların dil ve anlatım düzeyi hitap ettiği öğrencilerin seviyesine uygun olmalıdır. z. Sorular

z. Soruların dil ve anlatım düzeyi hitap ettiği öğrencilerin seviyesine uygun olmalıdır. z. Sorular bilimsel olarak doğru olmalıdır z. Soruların yanlılık yaratıp yaratmadığına dikkat edilmelidir.

Deneme Formunun Oluşturulması z. Deneme formunda her kazanım için 3 maddenin olması gerekmektedir. z.

Deneme Formunun Oluşturulması z. Deneme formunda her kazanım için 3 maddenin olması gerekmektedir. z. Deneme formu oluşturulurken; ya) Test yönergesi hazırlanmalı yb) Maddelerin test formu içindeki dağılımının düzenlenmesi yc)Testin biçimsel özelliklerinin düzenlenmesi gerekmektedir (Kan, 2011).

Deneme Formunun Oluşturulması z. Testte yer alacak maddeler hazırlandıktan sonra, deneme formu oluşturulurken test

Deneme Formunun Oluşturulması z. Testte yer alacak maddeler hazırlandıktan sonra, deneme formu oluşturulurken test yönergesinin hazırlanması gerekir. z. Test yönergesinin testin anlaşılırlığını kolaylaştıracak şekilde hazırlanması gerekir. z. Yönergede testin amacı, testte kaç soru bulunduğu, soruların nasıl cevaplanacağı, sınav süresi, düzeltme formülünün kullanılıp kullanılmayacağı gibi noktalara yer verilir.

Deneme Formunun Oluşturulması zÖrnek yönerge: z. Aşağıda ölçme değerlendirme dersindeki bilginizi ölçmek için 25

Deneme Formunun Oluşturulması zÖrnek yönerge: z. Aşağıda ölçme değerlendirme dersindeki bilginizi ölçmek için 25 tane çoktan seçmeli sorudan oluşan bir soru kağıdı bulacaksınız. Sınav süreniz 40 dakikadır ve her soru 4 puandır. z. Sınavda 4 yanlış cevabınız bir doğru cevabınızı götürecektir. Bu nedenle cevabından emin olmadığınız soruları boş bırakmanız sizin yararınıza olabilir.

Deneme Formunun Oluşturulması z. Sınav esnasında hesap makinesi kullanabilirsiniz. Ancak hesap makinesi, silgi, kalem

Deneme Formunun Oluşturulması z. Sınav esnasında hesap makinesi kullanabilirsiniz. Ancak hesap makinesi, silgi, kalem vb alış-verişi yapmak yasaktır. z. Sınav kağıdınıza ve optik formunuza adınızı, soyadınızı ve numaranızı kodlamayı unutmayın. z. Sınav başladıktan sonra ilk 15 dakika dışarı çıkamazsınız ve gözetmenlerin her türlü uyarılarına uymanız gerekmektedir. Hepinize Başarılar Dilerim Ders Sorumlusu

Deneme Formunun Oluşturulması z. Yönerge hazırlandıktan sonra test oluşturulurken soruların forma kolaydan zora doğru

Deneme Formunun Oluşturulması z. Yönerge hazırlandıktan sonra test oluşturulurken soruların forma kolaydan zora doğru yerleştirilmesi önerilmektedir. z. Sorular arasında boşluk olmasına ve soruların forma düzgün yerleştirilmesine, çoktan seçmeli maddelerden madde kökü ile seçeneklerin aynı sayfada olması gibi test formunun biçimsel özelliklerine de dikkat edilmelidir. z. Test yönergesi sınavla ilgili olası sorulara cevap verecek nitelikte olmalıdır.

Deneme Formunun Uygulanması z. Deneme formu oluşturulduktan sonra asıl uygulamanın yapılacağı gruptan farklı fakat

Deneme Formunun Uygulanması z. Deneme formu oluşturulduktan sonra asıl uygulamanın yapılacağı gruptan farklı fakat bu grup ile benzer başka bir gruba deneme formu uygulanmalıdır. z. Deneme uygulanmasındaki soru sayısı her kazanım için üç soru olmasına dikkat edilerek belirlenmelidir.

Deneme Formunun Uygulanması z. Deneme uygulaması yapıldıktan sonra madde ve test istatistikleri hesaplanır. z.

Deneme Formunun Uygulanması z. Deneme uygulaması yapıldıktan sonra madde ve test istatistikleri hesaplanır. z. Bu istatistikler yardımıyla iyi çalışmayan, maddeler veya düzeltilmesi gereken maddeler belirlenir. Madde çoktan seçmeli madde ise çeldiricilerin çalışıp çalışmadığı belirlenir. z. Teste kaç maddenin alınacağı da belirlenir z. Testin cevaplanma süresi de belirlenmiş olur (Kan, 2011).

Nihai Formun Oluşturulması z. Deneme formu uygulandıktan sonra elde edilen sonuçlarla öncelikle testin ortalaması,

Nihai Formun Oluşturulması z. Deneme formu uygulandıktan sonra elde edilen sonuçlarla öncelikle testin ortalaması, standart sapması ve güvenirlik katsayısı yani test istatistikleri hesaplanır. z. Test istatistikleri hesaplandıktan sonra ise madde güçlüğü, madde varyansı, ayırt ediciliği, madde güvenirliği belirlenir. z. Bu madde ve test istatistiklerinin hesaplanmasına daha sonra değinilecektir.

Nihai Formun Oluşturulması z. Madde ve test istatistikleri hesaplandıktan sonra, hatalı olan maddeler testten

Nihai Formun Oluşturulması z. Madde ve test istatistikleri hesaplandıktan sonra, hatalı olan maddeler testten çıkarılır, çoktan seçmeli maddelerde işlemeyen seçenekler varsa düzeltilir. z. Not vermek amacıyla hazırlanan testlerin orta güçlükte olması gerekir bu nedenle çok kolay maddeler ve çok zor maddeler teste alınmaz. z. Madde analizi yapılması iyi maddelerin belirlenmesine yardımcı olur.

Nihai Formun Oluşturulması z. Madde güçlüğü 0 ile 1 arasında değer alır. Madde ne

Nihai Formun Oluşturulması z. Madde güçlüğü 0 ile 1 arasında değer alır. Madde ne kadar çok kişi tarafından cevaplandıysa o kadar kolay olur ve madde güçlüğü 1’e yaklaşır; ne kadar az kişi tarafından cevaplanırsa o kadar zor olur ve 0’a yaklaşır. Aşağıda nihai forma madde seçilmesine yol gösterecek madde güçlük dereceleri ve nasıl yorumlanacağı verilmiştir (Başol, 2015)

Nihai Formun Oluşturulması z. Madde güçlüğü 0 ile 0, 15 arasında ise bu madde

Nihai Formun Oluşturulması z. Madde güçlüğü 0 ile 0, 15 arasında ise bu madde çok zordur z. Madde güçlüğü 0, 16 ile 0, 39 arasında ise zor bir maddedir z. Madde güçlüğü 0, 40 ile 0, 60 arasında ise orta güçlükte maddedir. z. Madde güçlüğü 0, 61 ve 0, 84 arasında ise kolay maddedir z. Madde güçlüğü 0, 85 ile 1 arasındaysa çok kolay maddedir.

Nihai Formun Oluşturulması z. Madde güçlüğüyle birlikte madde varyansı ve madde standart sapması da

Nihai Formun Oluşturulması z. Madde güçlüğüyle birlikte madde varyansı ve madde standart sapması da hesaplanır. Madde varyansı ve standart sapması düştükçe madde güvenirliği ve ayır ediciliği de düşer (Başol, 2015). z. Madde ayırt ediciliği maddenin ölçtüğü kazanıma sahip olan ve sahip olmayan öğrencileri ayırma gücüdür. z. Testten yüksek puan alan öğrencilerin maddeyi doğru cevaplamaları, düşük alan öğrencilerin ise maddeyi yanlış cevaplaması beklenmektedir.

Nihai Formun Oluşturulması z. Madde ayırt ediciliği ve nasıl yorumlanacağı şu şekildedir: z. Madde

Nihai Formun Oluşturulması z. Madde ayırt ediciliği ve nasıl yorumlanacağı şu şekildedir: z. Madde ayırt edicilik gücü 0, 19 ve altında ise madde kullanılmamalıdır. z. Madde ayırt edicilik gücü 0, 20 ve 0, 29 arasında ise maddenin düzeltilmesi gerekmektedir. z. Madde ayırt edicilik gücü 0, 30 ve 0, 39 arasında ise ayırt edicilik açısında iyi bir maddedir z. Madde ayırt edicilik gücü 0, 40 veya daha büyük değer ise madde çok iyi bir maddedir (Başol, 2015)

Nihai Formun Oluşturulması z. Bir maddenin nihai forma alınabilmesi için ayırt ediciliğinin 0, 30

Nihai Formun Oluşturulması z. Bir maddenin nihai forma alınabilmesi için ayırt ediciliğinin 0, 30 veya daha fazla olması gerekmektedir. Ancak madde önemli bir kazanımı ölçüyor, kapsam geçerliği açısından vb önemli ise ayırt ediciliği 0, 20 ve 0, 29 arasında olan maddeler de teste alınabilir. Bu maddeler nihai forma alınmadan önce mutlaka düzeltilmesi gerekir. z. Her ne olursa olsun ayırt ediciliği 0, 19 ve altında olan madde teste alınmamalıdır.

Nihai Formun Oluşturulması z. Madde ayırt edicilik katsayısına madde geçerlik katsayısı da denir ve

Nihai Formun Oluşturulması z. Madde ayırt edicilik katsayısına madde geçerlik katsayısı da denir ve aslında bir korelasyon katsayıdır. z. Sonuç negatif de olabilir (Başol, 2015).

Nihai Formun Oluşturulması z. Nihai form oluşturulurken her bir davranışı yoklayan bu özelliklere uygun

Nihai Formun Oluşturulması z. Nihai form oluşturulurken her bir davranışı yoklayan bu özelliklere uygun maddeler seçilir. z. Nihai forma madde seçerken öncelikle madde ayırt edicilik indeksi dikkate alınır. Bir kazanımla ilgili madde ayırt ediciliği 0, 30’un üstünde olan birden çok madde var ise ayırt ediciliği en yüksek olan tercih edilmelidir.

Nihai Formun Oluşturulması z. Nihai forma madde seçilirken daha sonra madde güçlüğüne dikkat edilir.

Nihai Formun Oluşturulması z. Nihai forma madde seçilirken daha sonra madde güçlüğüne dikkat edilir. z. Madde güçlüğü 0, 20 ile 0, 80 arasında olan maddelerin seçilmesi ve testin ortalama güçlüğünün 0, 50 civarında olacak şekilde, bütün yetenek düzeylerine uygun olan geniş bir aralıkta yer alamsına dikkat edilmelidir.

Nihai Formun Oluşturulması z. Testi oluşturacak maddelerin en iyi ayırt eden maddeler olması nedeniyle

Nihai Formun Oluşturulması z. Testi oluşturacak maddelerin en iyi ayırt eden maddeler olması nedeniyle çoğunlukla orta güçlükte olması tercih edilmelidir. zÇok kolay ve çok zor maddeler testte alınmamalıdır. z. Sadece testin başında öğrencileri motive etmek için birkaç tane kolay maddenin olması önerilmektedir (Kan, 2011).

Nihai Formun Oluşturulması z Testte bulunan maddelerin ayırt edicilikleri yüksek ise bu durumda nihai

Nihai Formun Oluşturulması z Testte bulunan maddelerin ayırt edicilikleri yüksek ise bu durumda nihai forma alınacak olan maddelerin orta güçlükte veya orta güçlüğe yakın maddeler olmasına dikkat edilmelidir (Kan, 2011).

Nihai Formun Oluşturulması z. Aşağıda madde güçlüğü ve madde ayırt edicilikleri hesaplanan maddeler bulunmaktadır.

Nihai Formun Oluşturulması z. Aşağıda madde güçlüğü ve madde ayırt edicilikleri hesaplanan maddeler bulunmaktadır. Bu maddelerin teste alınıp alınmayacağına nasıl karar verileceğini inceleyelim. z. Madde güçlüğü: 0, 20 ve ayırt ediciliği: 0, 10 olan madde çok zor ve ayırt etmeyen bir maddedir ve testte olmaması gerekir.

Nihai Formun Oluşturulması z. Madde güçlüğü 0, 30 ve madde ayırt ediciliği 0, 32

Nihai Formun Oluşturulması z. Madde güçlüğü 0, 30 ve madde ayırt ediciliği 0, 32 olan madde zor ve ayırt edici bir maddedir. Teste alınabilir ancak aynı kazanımı ölçen benzer ayırt edicilikte ve daha kolay madde yoksa o tercih edilebilir. z. Madde güçlüğü 0, 50 ve ayırt ediciliği 0, 25 olan madde orta güçlükte ancak ayırt ediciliği yüksek olmayan bir maddedir bu maddenin madde kökü veya çoktan seçmeliyse çeldiricileri düzeltilip teste alınabilir.

Nihai Formun Oluşturulması z. Madde güçlüğü 0, 45 ve ayırt ediciliği 0, 35 olan

Nihai Formun Oluşturulması z. Madde güçlüğü 0, 45 ve ayırt ediciliği 0, 35 olan madde orta güçlükte ve ayırt edici bir maddedir o nedenle teste alınabilir. z. Madde güçlüğü 0, 61 ve ayırt ediciliği 0, 30 olan madde kolay ve ayırt edici bir maddedir ve teste alınabilir.

Bu Bölümde Yararlanılan Kaynaklar z Berberoğlu, G. (2007). Sınıf içi Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri,

Bu Bölümde Yararlanılan Kaynaklar z Berberoğlu, G. (2007). Sınıf içi Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri, Morpa Kültür Yayınları, Ankara z Başol, G. (2015). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme. Pegem Akademi(3. Baskı), Ankara z Haladayna, T. M. (1997). Writing Test Items to Evaluate Higher Order Thinking. Allyn& Bacon, USA. z Kan, A. (2011). Ölçme Aracı Geliştirme. Satılmış Tekindal (Ed. ) Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme (s. 240 -276). Pegem Akademi (3. baskı), Ankara. z Tekindal, S. (2015. ) Okullarda Ölçme ve Değerlendirme. Nobel yayınları (3. baskı), Ankara.