Snf Kuramlar Snf Snf insanlarn sahip olunan kaynaklara

  • Slides: 9
Download presentation
Sınıf Kuramları

Sınıf Kuramları

Sınıf Sınıf, insanların sahip olunan kaynaklara göre elde ettikleri toplumsal konumlardır. Kaynakların dağılımı yaşam

Sınıf Sınıf, insanların sahip olunan kaynaklara göre elde ettikleri toplumsal konumlardır. Kaynakların dağılımı yaşam biçimi ve olanaklarını etkiler. İş gücü ve mülkiyet, sınıf ayrımının ana unsurlarıdır. Kölelik ya da kast sistemi gibi tabakalara kıyasla sınıf farklılıkları değişkendir. Dinsel ya da kanbağı gibi özelliklerin katı belirlenimi altında değildir.

Sınıf Sınıf, en yaygın tanımıyla ekonomik temellidir. Ancak güncel sınıf tartışmaları (bkz. Bourdieu) sınıfların

Sınıf Sınıf, en yaygın tanımıyla ekonomik temellidir. Ancak güncel sınıf tartışmaları (bkz. Bourdieu) sınıfların daha farklı sermaye kaynakları tarafından da belirlendiğine vurgu yapar. Özellikle iş/emek eksenli sınıf analizlerinde sınıf düzenleri, ücretler ve çalışma koşullarına bağlı eşitsiz ilişkiler ağı olarak kavramsallaştırılır. Kültürel süreçlere de odaklanan sınıf analizleri sınıfı aynı zamanda farklılaşma biçimi olarak kavrar.

Sınıf Çağdaş sınıf tartışmalarının başat kuramcılarından Erik Olin Wright klasik yaklaşımların (Marx+Weber) sentezini sunan

Sınıf Çağdaş sınıf tartışmalarının başat kuramcılarından Erik Olin Wright klasik yaklaşımların (Marx+Weber) sentezini sunan model geliştirir. Ekonomik kaynaklar üzerinde denetim sağlamanın üç boyutu Sermaye üzerinde kontrol Fiziksel araçlar üzerinde kontrol Emek gücünün denetimi

Wright’ın Sınıf Kuramı Çağdaş sınıf tartışmalarının başat kuramcılarından Erik Olin Wright klasik yaklaşımların (Marx+Weber)

Wright’ın Sınıf Kuramı Çağdaş sınıf tartışmalarının başat kuramcılarından Erik Olin Wright klasik yaklaşımların (Marx+Weber) sentezini sunan model geliştirir. Ekonomik kaynaklar üzerinde denetim sağlamanın üç boyutu Sermaye üzerinde kontrol Fiziksel araçlar üzerinde kontrol Emek gücünün denetimi

Wright’ın Sınıf Kuramı Wright’ın kuramsal modeli bu üç biçime bağlı farklı sınıf pozisyonları tanımlar

Wright’ın Sınıf Kuramı Wright’ın kuramsal modeli bu üç biçime bağlı farklı sınıf pozisyonları tanımlar Wright’a göre ikili sınıf yapısı modelleri (kapitalist/proleterya) sermaye birikiminin tarihsel oluşumunu soyutlamak için elverişli bir analitik şemadır. Ancak olgusal olarak daha karmaşık bir sınıf analizi ihityacına işaret eder. Mülkiyet ilişkilerinin çok katmanlı yapısı Hakların ve yetkilerin dağıtımı

Çelişkili Mevkiler Wright’ın kuramsal modeli görgül bir sınıf analizi için mülkiyet ilişkileri ile iktidar

Çelişkili Mevkiler Wright’ın kuramsal modeli görgül bir sınıf analizi için mülkiyet ilişkileri ile iktidar ilişkilerini bir arada çözümlemeyi önerir. Sınıf konumlarında Çelişkili mevkiler: Otoriteyle ilişki: Yönetici pozisyonlar İşgücü üzerinde denetim Yetenek ve uzmanlıklara sahip olma (Profesyoneller) Kendi işgücü üzerinde denetim, ücret farklılaşması Çoklu sınıf konumları (aile ve iş dolayımıyla) Zaman (kariyer güzergahında değişimler) Dolaylı mevkiler (aile)

İkili Sınıf Yapıları Wright’ın sınıf kuramı çok katmanlı ve karmaşık bir sınıf kuramı geliştirmesine

İkili Sınıf Yapıları Wright’ın sınıf kuramı çok katmanlı ve karmaşık bir sınıf kuramı geliştirmesine karşın, ikili sınıf yapılarına dayalı soyutlamaları tam anlamıyla terk etmez. Sınıflar arası ilişkide uzlaşmazlık İkili sınıfa dayalı analitik çerçeve açıklama kapasitesini sürdürür. Sınıf bilinci ve sınıf oluşumları (kurumlar) bu uzlaşmazlık ilkesi çerçevesinde yeniden ikili konumlar üretir.

Sınıfın Failliği Sınıf bilinci ve sınıf oluşumları (kurumlar) bu uzlaşmazlık ilkesi çerçevesinde yeniden ikili

Sınıfın Failliği Sınıf bilinci ve sınıf oluşumları (kurumlar) bu uzlaşmazlık ilkesi çerçevesinde yeniden ikili konumlar üretir. Wright, static ve yapısal bir sınıf kuramı çerçevesinden uzaklaşarak sınıfı tarihsel bir aktör olarak da kavramsallaştırmış olur.