hale Mevzuatnn Temel Kavramlar ve Alm Usulleri Ouz

  • Slides: 64
Download presentation
İhale Mevzuatının Temel Kavramları ve Alım Usulleri Oğuz ÇALIK Sayıştay Uzman Denetçisi

İhale Mevzuatının Temel Kavramları ve Alım Usulleri Oğuz ÇALIK Sayıştay Uzman Denetçisi

Kamu İhale Mevzuatı (www. ihale. gov. tr)

Kamu İhale Mevzuatı (www. ihale. gov. tr)

Kanunun Kapsamı Ø Kanun kapsamında yer alan idareler Kanunun 2. maddesinde belirtilmiştir. Øİdarelerin kamu

Kanunun Kapsamı Ø Kanun kapsamında yer alan idareler Kanunun 2. maddesinde belirtilmiştir. Øİdarelerin kamu kaynağı kullanılmasını gerektirmeyen ve bu nedenle Kanun kapsamında yer almayan işleri tebliğin 3. 1. maddesinde belirtilmiştir

İstisna edilen alımlar Ø 4734 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinde Kanun kapsamında olmayan mal

İstisna edilen alımlar Ø 4734 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinde Kanun kapsamında olmayan mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine yer verilmiştir. ØBentler halinde sayılan bu işler ceza ve ihalelerden yasaklama hükümleri hariç, 4734 sayılı Kanuna tabi değildir.

Uygulama İlkeleri 4734 s K. Md: 5 ve 62 Ø İdareler, ihalelerde saydamlığı, rekabeti,

Uygulama İlkeleri 4734 s K. Md: 5 ve 62 Ø İdareler, ihalelerde saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamalıdır. ØMal alımı, hizmet alımı ve yapım işlerinin bir arada ihale edilebilmesi için aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı olması şarttır.

Uygulama İlkeleri 4734 s K. Md: 5 ve 62 ØEşik değerlerin veya parasal limitlerin

Uygulama İlkeleri 4734 s K. Md: 5 ve 62 ØEşik değerlerin veya parasal limitlerin altında kalmak ya da Uygulama Yönetmeliklerinde yer alan hükümlerin uygulanmasından kaçınmak amacıyla mal ve hizmet alımları ile yapım işleri kısımlara bölünemez. ØAçık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü temel usullerdir.

Uygulama İlkeleri 4734 s K. Md: 5 ve 62 ØPazarlık usulü ihaleye veya doğrudan

Uygulama İlkeleri 4734 s K. Md: 5 ve 62 ØPazarlık usulü ihaleye veya doğrudan temine Kanunda belirtilen özel hallerde gidilebilir. Øİhale dokümanı, hazırlanmadan ihale ilanı ya da davet yapılamaz. ØÖdeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamaz.

Uygulama İlkeleri 4734 s K. Md: 5 ve 62 ØBirden fazla yılı kapsayan ve

Uygulama İlkeleri 4734 s K. Md: 5 ve 62 ØBirden fazla yılı kapsayan ve yatırım niteliği olan işlerde yılın ilk dokuz ayında ihalenin sonuçlandırılması esastır. ØAncak ertesi mali yılda gerçekleştirilecek süreklilik arz eden mal ve hizmet alımları için bir önceki mali yıl sona ermeden ihaleye çıkılabilir. (Tebliğ 20. md) ØÖn ilan yapılacak ise yaklaşık maliyet mali yılın başlangıcından itibaren mümkün olan en kısa sürede hesaplanır ve ihale onayı alınır.

İhale Öncesi Yapılacak İşlemler İHTİYAÇ KONUSUNUN TANIMLANMASI (Teknik şartname-proje) YAKLAŞIK MALİYETİN HESAPLANMASI UYGULANACAK İHALE

İhale Öncesi Yapılacak İşlemler İHTİYAÇ KONUSUNUN TANIMLANMASI (Teknik şartname-proje) YAKLAŞIK MALİYETİN HESAPLANMASI UYGULANACAK İHALE USULÜNÜN TESPİT EDİLMESİ İHALE DOKÜMANININ HAZIRLANMASI

Teknik Şartname Yapım 17. md; Mal 14. md; Hizmet 16. md Ø Mal ve

Teknik Şartname Yapım 17. md; Mal 14. md; Hizmet 16. md Ø Mal ve hizmet alımı ile yapım işlerine ilişkin ihalelerde teknik şartname hazırlanması zorunludur. Ø Teknik şartnamede malın veya yaptırılacak işin teknik kriterleri ve özellikleri gösterilir. Ø Teknik kriterlerin ve özelliklerin, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olması, rekabeti engelleyici hususlar içermemesi ve fırsat eşitliğini sağlaması zorunludur.

Teknik Şartname Yapım 17. md; Mal 14. md; Hizmet 16. md Ø Teknik şartnamelerde

Teknik Şartname Yapım 17. md; Mal 14. md; Hizmet 16. md Ø Teknik şartnamelerde belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürün belirtilemez ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilemez. Ø Ancak, ulusal ve/veya uluslararası teknik standartların bulunmaması veya teknik özelliklerin belirlenmesinin mümkün olmaması hallerinde “veya dengi” ifadesine yer verilmek şartıyla marka veya model belirtilebilir.

Yaklaşık Maliyete İlişkin İlkeler Yapım 8. md; Hizmet 7. md; Mal 7. md Ø

Yaklaşık Maliyete İlişkin İlkeler Yapım 8. md; Hizmet 7. md; Mal 7. md Ø Yaklaşık maliyet; Ön ilan yayımlanmadan önce tahmini alım miktarı/yapı tekniği ve fiziki miktarı esas alınarak hesaplanır. Ø Yaklaşık maliyet, ihale veya ön yeterlik ilanı öncesi alım miktarı ve diğer hususlar göz önünde bulundurularak yeniden hesaplanabilir. Ø Kısmi teklife açık ihalelerde, yaklaşık maliyet işin tamamı dikkate alınarak her bir kısım için ayrı olmak üzere hesaplanır.

Yaklaşık Maliyete İlişkin İlkeler Yapım 8. md; Hizmet 7. md; Mal 7. md; Tebliğ

Yaklaşık Maliyete İlişkin İlkeler Yapım 8. md; Hizmet 7. md; Mal 7. md; Tebliğ 16. 2. 4 -5 ØYaklaşık maliyet teklif fiyatlarıyla birlikte bir tutanağa bağlanarak isteklilere açıklanır. (teklif zarfları kontrol edildikten sonra zarflar açılmadan ve teklif fiyatları açıklanmadan) ØPazarlık usulü ile yapılan ihalede, son yazılı fiyat teklifleri ile birlikte açıklanır. ØTeknik şartname danışmanlık hizmeti alınarak hazırlatılırsa yaklaşık maliyet de bu kapsamda hazırlattırılabilir. (aynı istekliye)

Alım Usulünün Tespitini Etkileyen Hususlar Alım planlamasının doğru yapılıp yapılmaması İhale mevzuatı konusundaki bilgi

Alım Usulünün Tespitini Etkileyen Hususlar Alım planlamasının doğru yapılıp yapılmaması İhale mevzuatı konusundaki bilgi ve tecrübe seviyesi Yapılacak alımın niteliği Yapılacak alımın büyüklüğü İdarenin takdiri

İhale Dokümanının İçeriği Yapım 13. md; Hizmet 12. md; Mal 10. md Øİhale dokümanında

İhale Dokümanının İçeriği Yapım 13. md; Hizmet 12. md; Mal 10. md Øİhale dokümanında 1. İdari şartname 2. Sözleşme tasarısı, 3. Teknik şartname (yapım işlerinde proje dahil) 4. Gerekli diğer belge ve bilgiler (standart formlar, birim fiyat tarifleri, yapım işlerinde analiz formatları, vs. ) bulunur. Øİhale dokümanında yapılan düzenlemeler birbirine aykırı olamaz.

İhale Dokümanının Hazırlanması Yapım 14. md; Hizmet 13. md; Mal 11. md Øİhale dokümanının

İhale Dokümanının Hazırlanması Yapım 14. md; Hizmet 13. md; Mal 11. md Øİhale dokümanının hazırlanmasında ilgili Uygulama Yönetmeliğinin ekinde yer alan tip şartnameler, standart formlar, tip sözleşme, (Hizmet İşleri Genel Şartnamesi, Yapım İşleri Genel Şartnamesi) ve Kurum tarafından yayımlanan diğer mevzuat esas alınır.

İhale Dokümanının Hazırlanması Yapım 14. md; Hizmet 13. md; Mal 11. md İdareler tarafından

İhale Dokümanının Hazırlanması Yapım 14. md; Hizmet 13. md; Mal 11. md İdareler tarafından ihale ve/veya ön yeterlik dokümanı EKAP üzerinden hazırlanır. İdare ihale dokümanının çıktılarının her sayfasını onaylar. Bu asıl nüshanın, ihale işlem dosyasında muhafazası zorunludur.

İhale Dokümanının Hazırlanması Yapım 14. md; Hizmet 13. md; Mal 11. md Øİhale dokümanının

İhale Dokümanının Hazırlanması Yapım 14. md; Hizmet 13. md; Mal 11. md Øİhale dokümanının Türkçe hazırlanması zorunludur. ØAncak, ihale yabancı isteklilere açık ise dokümanın tamamı veya bir kısmı Türkçe yanında başka dillerde de hazırlanabilir. ØDokümanın anlaşılmasında, yorumlanmasında ve anlaşmazlıkların çözümünde Türkçe metin esas alınacaktır.

İhale Onayının Alınması Yapım 19. md; Hizmet 18. md; Mal 16. md Øİhale süreci,

İhale Onayının Alınması Yapım 19. md; Hizmet 18. md; Mal 16. md Øİhale süreci, ihale onayının alınmasıyla başlar. ØYaklaşık maliyet hesap cetveli, şartnameler, sözleşme tasarısı ve diğer doküman ihale onay belgesine eklenir ve bu belge ihale yetkilisinin onayına sunulur.

İhale Onayının Alınması Yapım 19. md; Hizmet 18. md; Mal 16. md ØÖn ilan

İhale Onayının Alınması Yapım 19. md; Hizmet 18. md; Mal 16. md ØÖn ilan yapılacak ise ihale onay belgesi ön ilandan önce ihale yetkilisinin onayına sunulur. ØBu belgeye sadece yaklaşık maliyet hesap cetvelinin eklenmesi yeterlidir. Øİhale ilanı yayımlanmadan önce, yeniden ihale onay belgesi hazırlanarak ihale yetkilisinin onayına sunulur.

İhale Komisyonu Yapım 20. md; Hizmet 19. md; Mal 17. md Øİhale yetkilisi ihale

İhale Komisyonu Yapım 20. md; Hizmet 19. md; Mal 17. md Øİhale yetkilisi ihale ilanı veya ön yeterlik ilanı ya da davet tarihini izleyen en geç üç gün içinde ihale komisyonunu oluşturur. Øİhale komisyonu en az beş kişiden oluşur. ØÜyelerden en az ikisi ihale konusu işin uzmanı olacaktır. (Danışmanlıkta mali üye hariç hepsi uzman olacak) ØBir üyenin muhasebe veya mali işlerden sorumlu personel olması zorunludur.

İhale Komisyonu Yapım 20. md; Hizmet 19. md; Mal 17. md ØAsil üyeler ile

İhale Komisyonu Yapım 20. md; Hizmet 19. md; Mal 17. md ØAsil üyeler ile bu üyelerin yerine geçecek aynı niteliklere sahip yeterli sayıda yedek üyenin isimleri ve bu üyelerin komisyonda hangi sıfatla yer alacakları belirtilir. Øİhale sürecindeki değerlendirmeleri yapmak üzere oluşturulan ihale komisyonu dışında başka adlar altında komisyonlar kurulamaz.

İhale Komisyonu Yapım 20. md; Hizmet 19. md; Mal 17. md ØKomisyon idarenin personelinden

İhale Komisyonu Yapım 20. md; Hizmet 19. md; Mal 17. md ØKomisyon idarenin personelinden oluşturulur. Øİhale yetkilisi, ihale komisyonunda görev alamaz. ØYeterli sayıda veya nitelikte personel yoksa Kanun kapsamındaki idarelerden komisyona üye alınabilir. ØKomisyon eksiksiz olarak toplanır ve kararlar çoğunlukla alınır. Üyeler kararlarda çekimser kalamaz. (eksik üye ile karar alınamaz)

İhale Komisyonu Yapım 20. md; Hizmet 19. md; Mal 17. md ØAlınan kararlar başkan

İhale Komisyonu Yapım 20. md; Hizmet 19. md; Mal 17. md ØAlınan kararlar başkan ve üyelerinin adları ve soyadları, unvanları ve komisyondaki sıfatları belirtilerek imzalanır. ØKomisyon üyeleri muayene ve kabul komisyonunda veya kontrol teşkilatında görev alabilir. ØAncak kontrol teşkilatında yer alan görevliler, muayene ve kabul komisyonunda görev alamazlar.

Yeterliğe İlişkin İlkeler Yapım 29. md; Hizmet 28. md; Mal 26. md ØEkonomik ve

Yeterliğe İlişkin İlkeler Yapım 29. md; Hizmet 28. md; Mal 26. md ØEkonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin saptanması amacıyla öngörülecek değerlendirme kriterleri ve istenecek belgeler, rekabeti engelleyecek şekilde belirlenemez. ØYeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirilmesinde aranılacak kriterlerin, ilan ile idari şartnamede belirtilmesi zorunludur. ØYeterliğe ilişkin ilkeler ve yeterlik koşullarının ayrıntısı ilgili uygulama yönetmeliklerinde ve KİGT’de bulunmaktadır.

İhale Dışı Bırakılma Nedenleri Yapım 52. md; Hizmet 51. md; Mal 50. md; Kanun

İhale Dışı Bırakılma Nedenleri Yapım 52. md; Hizmet 51. md; Mal 50. md; Kanun 10. md Øİhale dışı bırakılacak olanlar a) İflas eden, tasfiye halinde olan, işleri mahkeme tarafından yürütülen, konkordato ilan eden, işlerini askıya alanlar b) İflası ilan edilen, zorunlu tasfiye kararı verilen, alacaklılara karşı borçlarından dolayı mahkeme idaresi altında bulunanlar c) Kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu olanlar d) Kesinleşmiş vergi borcu olanlar

İhale Dışı Bırakılma Nedenleri Yapım 52. md; Hizmet 51. md; Mal 50. md e)

İhale Dışı Bırakılma Nedenleri Yapım 52. md; Hizmet 51. md; Mal 50. md e) İhale tarihinden önceki 5 yıl içinde, mesleki faaliyetlerinden dolayı yargı kararıyla hüküm giyenler f) İhale tarihinden önceki beş yıl içinde, ihaleyi yapan idareye yaptığı işler sırasında iş veya meslek ahlakına aykırı faaliyetlerde bulunduğu bu idare tarafından ispat edilenler (tutanakla, vs. tespit-yükleniciye tebliğ) g) İhale tarihi itibariyle, mevzuatı gereği kayıtlı olduğu oda tarafından mesleki faaliyetten men edilmiş olanlar

İhale Dışı Bırakılma Nedenleri Yapım 52. md; Hizmet 51. md; Mal 50. md h)

İhale Dışı Bırakılma Nedenleri Yapım 52. md; Hizmet 51. md; Mal 50. md h) İdareler tarafından belirlenen bilgi ve belgeleri vermeyen veya yanıltıcı bilgi ve/veya sahte belge verdiği tespit edilenler i) Kanunun 11 inci maddesine göre ihaleye katılamayacağı belirtildiği halde ihaleye katılanlar j) Kanunun 17 nci maddesinde belirtilen yasak fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilenler

İhale Dışı Bırakılma Nedenleri Yapım 52. md; Hizmet 51. md; Mal 50. md ØTürkiye’de

İhale Dışı Bırakılma Nedenleri Yapım 52. md; Hizmet 51. md; Mal 50. md ØTürkiye’de kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcunun kapsamı ve tutarı ile ØTürkiye’de kesinleşmiş vergi borcu nun kapsamına girecek vergilerin tür ve tutarı (5. 000 TL) Kamu İhale Genel Tebliğinde belirlenmiştir.

İhaleye Katılamayacak Olanlar Yapım 53. md; Hizmet 52. md; Mal 51. md; Kanun 11.

İhaleye Katılamayacak Olanlar Yapım 53. md; Hizmet 52. md; Mal 51. md; Kanun 11. md Øİhaleye katılamayacak olanlar a) İdarelerce veya mahkeme kararı ile (1. 11. 2012 tarihli ve 6359 sayılı Kanun ile eklendi. ) kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmış olanlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan veya örgütlü suçlardan veyahut kendi ülkesinde ya da yabancı bir ülkede kamu görevlilerine rüşvet verme suçundan dolayı hükümlü bulunanlar b) İlgili mercilerce hileli iflas ettiğine karar verilenler

İhaleye Katılamayacak Olanlar Yapım 53. md; Hizmet 52. md; Mal 51. md c) İhaleyi

İhaleye Katılamayacak Olanlar Yapım 53. md; Hizmet 52. md; Mal 51. md c) İhaleyi yapan idarenin ihale yetkilisi kişileri ile bu yetkiye sahip kurullarda görevli kişiler d) İhaleyi yapan idarenin ihale konusu işle ilgili her türlü ihale işlemlerini hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olanlar e) (c) ve (d) bentlerinde belirtilen şahısların eşleri ve üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar kayın hısımları ile evlatlıkları ve evlat edinenleri

İhaleye Katılamayacak Olanlar Yapım 53. md; Hizmet 52. md; Mal 51. md f) (c),

İhaleye Katılamayacak Olanlar Yapım 53. md; Hizmet 52. md; Mal 51. md f) (c), (d) ve (e) bentlerinde belirtilenlerin ortakları ile şirketleri (bu kişilerin yönetim kurullarında görevli bulunmadıkları veya sermayesinin % 10’undan fazlasına sahip olmadıkları anonim şirketler hariç) g) Kanunun 53 üncü maddesinin (b) bendinin (8) numaralı alt bendi gereğince alınacak Bakanlar Kurulu Kararında belirtilen yabancı ülkelerin isteklileri.

İhaleye Katılamayacak Olanlar Yapım 53. md; Hizmet 52. md; Mal 51. md; Tebliğ 17.

İhaleye Katılamayacak Olanlar Yapım 53. md; Hizmet 52. md; Mal 51. md; Tebliğ 17. 7. 1. 1. 3. md Ø İhale konusu işin danışmanlık hizmetlerini yapan yükleniciler bu işin ihalesine katılamazlar ve alt yüklenicisi olamazlar. Ø Aynı şekilde, ihale konusu işin yüklenicileri de o işin danışmanlık hizmeti ihalelerine katılamazlar. Ø İhaleyi yapan idare bünyesinde bulunan veya idare ilgili her ne amaçla kurulmuş olursa olsun vakıf, dernek, birlik, sandık gibi kuruluşlar ile bu kuruluşların ortak oldukları şirketler bu idarelerin ihalelerine katılamazlar. Ø İdarelerin kurdukları veya ortak oldukları şirketler o idarelerin ihalelerine katılabilecektir.

İhaleye Katılamayacak Olanlar Yapım 53. md; Hizmet 52. md; Mal 51. md Ø İhaleye

İhaleye Katılamayacak Olanlar Yapım 53. md; Hizmet 52. md; Mal 51. md Ø İhaleye katılamayacak olduğu halde ihaleye katılan istekliler ihale dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir. Ø Ayrıca, bu durumun tekliflerin değerlendirmesi aşamasında tespit edilememesi nedeniyle bunlardan biri üzerine ihale yapılmışsa teminatı gelir kaydedilerek ihale iptal edilir. Ø İhaleye katılamayacak olanların ihaleye katılması yasak fiil ve davranışlar arasında yer aldığından bu kişilerin yasaklanması da gerekmektedir. Ø 6359 s. Kanundan sonra, 4734 s. Kanunun 10, 11, 17 ve 59 uncu maddelerindeki hükümler çerçevesinde haklarında kamu davası açılanların durumu?

Yasak Fiil veya Davranışlar Kanun 17. md Øİhalelerde aşağıda belirtilen fiil veya davranışlarda bulunmak

Yasak Fiil veya Davranışlar Kanun 17. md Øİhalelerde aşağıda belirtilen fiil veya davranışlarda bulunmak yasaktır: a) Hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, irtikap, rüşvet suretiyle veya başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat karıştırmak veya buna teşebbüs etmek. b) İsteklileri tereddüde düşürmek, katılımı engellemek, isteklilere anlaşma teklifinde bulunmak veya teşvik etmek, rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunmak.

Yasak Fiil veya Davranışlar Kanun 17. md c) Sahte belge veya sahte teminat düzenlemek,

Yasak Fiil veya Davranışlar Kanun 17. md c) Sahte belge veya sahte teminat düzenlemek, kullanmak veya bunlara teşebbüs etmek. d) Alternatif teklif verebilme halleri dışında, ihalelerde bir istekli tarafından kendisi veya başkaları adına doğrudan veya dolaylı olarak, asaleten ya da vekaleten birden fazla teklif vermek. e) 11 inci maddeye göre ihaleye katılamayacağı belirtildiği halde ihaleye katılmak. Yasak fiil veya davranışlarda bulunanlar hakkında Kanunun Yasaklar ve Ceza Sorumluluğu başlıklı kısmındaki hükümler uygulanır.

Alım Usulünün Belirlenmesi Alım Usulleri: İstisna kapsamında alım (4734 s. Kanunun 3. maddesi ve

Alım Usulünün Belirlenmesi Alım Usulleri: İstisna kapsamında alım (4734 s. Kanunun 3. maddesi ve diğer kanunların ilgili istisna hükümleri) Kanun kapsamında alım 1 -İhale yoluyla alım (4734 s. K md: 18) Açık ihale Belli istekliler arasında ihale (danışmanlık hiz. durumu? ) Pazarlık 2 -Çerçeve anlaşma (4734 s. K. Md: Ek 2) 3 -Tasarım yarışması (4734 s. K. Md. 23) 4 -Doğrudan temin (4734 s. K. Md: 22)

Alım Usulleri (İstisna kapsamında alım) A-İstisna kapsamında alım 4734 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinde

Alım Usulleri (İstisna kapsamında alım) A-İstisna kapsamında alım 4734 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinde bu kapsamda yapılacak alımlar sayılmıştır. Diğer Kanunlarda da 4734 s. Kanundan istisna olan alımlara ilişkin hükümler bulunmaktadır. 4734 s. Kanunun Geçici 4 üncü maddesindeki yönlendirmeler İstisna kapsamındaki alımlara ilişkin ikincil mevzuat

Alım Usulleri (İhale Yoluyla Alım) B-İhale yoluyla alım (4734 s. Kanun md: 19) 1

Alım Usulleri (İhale Yoluyla Alım) B-İhale yoluyla alım (4734 s. Kanun md: 19) 1 - Açık İhale usulü 2 -Belli istekliler arasında ihale usulü 3 - Pazarlık usulü

Açık İhale Usulü 1 - Açık İhale Usulü (4734 s. K. Md: 19) İhaleye

Açık İhale Usulü 1 - Açık İhale Usulü (4734 s. K. Md: 19) İhaleye katılım koşullarını karşılayan her isteklinin katılabildiği usul Kanunun 13 üncü maddesine göre EKAP’ta ilan Birinci oturum (açık oturum) İkinci oturum (kapalı oturum)

Belli İstekliler Arasında İhale Usulü 2 - Belli İstekliler Arasında İhale (4734 s. K.

Belli İstekliler Arasında İhale Usulü 2 - Belli İstekliler Arasında İhale (4734 s. K. Md: 20) Hangi durumlarda kullanılır? 1 -Yapım işleri, hizmet ve mal alım ihalelerinden işin özelliğinin uzmanlık ve/veya ileri teknoloji gerektirmesi nedeniyle açık ihale usulünün uygulanamadığı işlerin ihalesinde 2 - Yaklaşık maliyeti eşik değerin yarısını aşan yapım işi ihalelerinde

Belli İstekliler Arasında İhale Usulü İki aşamalı ihale Ön yeterlik aşaması 1 inci oturum

Belli İstekliler Arasında İhale Usulü İki aşamalı ihale Ön yeterlik aşaması 1 inci oturum (açık oturum) 2 nci oturum (kapalı oturum) Teklif verme aşaması 1 inci oturum (açık oturum) 2 nci oturum (kapalı oturum Kanunun 13 üncü maddesine göre EKAP’ta ön yeterlik ilanı

Belli İstekliler Arasında İhale Usulü Asgari yeterlik koşullarını karşılayanların tümünün teklif vermeye davet edilmesi

Belli İstekliler Arasında İhale Usulü Asgari yeterlik koşullarını karşılayanların tümünün teklif vermeye davet edilmesi Asgari yeterlik koşullarını karşılayanlar arasında yapılan sıralamaya göre davet (Bkz: Ön Yeterlik Tip Şartnamelerinin "ön yeterlik başvurusu için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri" maddesi)

Belli İstekliler Arasında İhale Usulü İhalenin iptal nedenleri: İhaleye davet edilebilecek aday sayısının beşten

Belli İstekliler Arasında İhale Usulü İhalenin iptal nedenleri: İhaleye davet edilebilecek aday sayısının beşten az olması Teklif veren istekli sayısının üçten az olması (Bu durumda ihale dokümanı gözden geçirilerek varsa eksiklik ve hatalar giderilerek 2 nci aşama tekrarlanabilir. )

Pazarlık Usulü 3 - Pazarlık usulü ihale (4734 s. K. Md: 21) Hangi durumlarda

Pazarlık Usulü 3 - Pazarlık usulü ihale (4734 s. K. Md: 21) Hangi durumlarda kullanılır? 1 - Açık ihale usulü veya belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılan ihale sonucunda teklif çıkmaması. 2 - Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması.

Pazarlık Usulü 3 - Savunma ve güvenlikle ilgili özel durumların ortaya çıkması üzerine ihalenin

Pazarlık Usulü 3 - Savunma ve güvenlikle ilgili özel durumların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması. 4 - İhalenin, araştırma ve geliştirme sürecine ihtiyaç gösteren ve seri üretime konu olmayan nitelikte olması. 5 -İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin özgün nitelikte ve karmaşık olması nedeniyle teknik ve malî özelliklerinin gerekli olan netlikte belirlenememesi. 6 - İdarelerin yaklaşık maliyeti ellimilyar Türk Lirasına (Yüzkırkyedibinaltıyüzotuzüç Türk Lirasına) kadar olan mamul mal, malzeme veya hizmet alımları.

Pazarlık Usulü Gerçekleştirme şekline göre ayrım: 1 -(a), (d) ve (e) bentlerine göre pazarlık

Pazarlık Usulü Gerçekleştirme şekline göre ayrım: 1 -(a), (d) ve (e) bentlerine göre pazarlık - Kanunun 1 3 üncü maddesine göre ilan -Yeterlik aşaması - İhale aşaması -Teknik teklif ve görüşme -Mali teklifi içeren teklif 2 - (b), (c) ve (f) bentlerine göre pazarlık -İlan zorunlu değil. En az üç istekli davet edilmeli -İhale aşaması ( açık ihalenin ilansız hali)

Pazarlık Usulü Pazarlık usulü ihalede ihale ilk fiyat tekliflerini aşmamak üzere isteklilerden ihale kararına

Pazarlık Usulü Pazarlık usulü ihalede ihale ilk fiyat tekliflerini aşmamak üzere isteklilerden ihale kararına esas olacak son yazılı fiyat teklifleri alınarak ihale sonuçlandırılır. (b), (c) ve (f) bendi kapsamında yapılan mal alımlarında, malın sözleşme yapma süresi içinde teslim edilmesi ve bunun idarece uygun bulunması halinde, sözleşme yapılması ve kesin teminat alınması zorunlu değildir.

Doğrudan Temin C- Doğrudan Temin (4734 s. K. Md: 22) 4964 s. Kanun ile

Doğrudan Temin C- Doğrudan Temin (4734 s. K. Md: 22) 4964 s. Kanun ile ihale usulü olmaktan çıkarılmış ve bir alım usulü haline gelmiştir. Hangi hallerde bu yönteme başvurulabilir? 22 nci maddeye göre 11 durumda bu usul uygulanabilir. İhale komisyonu kurulmaz. Alım yapılacaklarda Kanunun 10 uncu maddesindeki yeterlik koşuları aranmaz. İhale yetkilisinin görevlendireceği kişi veya kişilerce piyasa araştırması yapılarak ihtiyaç temin edilir. Teminat alma ve sözleşme yapmak zorunlu değil (istisnaları var).

Doğrudan Temin Gerekli açıklamalar KİGT. ’nin 22 nci maddesinde yapılmıştır. Sıklıkla başvurulan doğrudan temin

Doğrudan Temin Gerekli açıklamalar KİGT. ’nin 22 nci maddesinde yapılmıştır. Sıklıkla başvurulan doğrudan temin halleri (22/a-b-c-d-e-f) Uygulama Yönetmeliklerinin ekleri arasında yer alan "22 NCİ MADDENİN (a)/(b)/(c) BENTLERİ KAPSAMINDA TEK KAYNAKTAN TEMİN EDİLEN HİZMETLERE İLİŞKİN FORM" ve bu formun önemi Kanunun 62/ı maddesi çerçevesinde idarelerin sorumluluğu

Tasarım Yarışması D-Tasarım Yarışması Kanunun 23 üncü maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde hükümleri çerçevesinde; "Mimarlık,

Tasarım Yarışması D-Tasarım Yarışması Kanunun 23 üncü maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde hükümleri çerçevesinde; "Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir Ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği» çıkarılmıştır. « Gerekli görmesi halinde yönetmeliğin kapsamındaki işlerle ilgili olarak anılan Yönetmeliğe göre yarışma açabilir.

Çerçeve Anlaşma E-Çerçeve Anlaşma Kanunun Ek 2 nci maddesinde düzenlenmiştir. Çerçeve anlaşma : Bir

Çerçeve Anlaşma E-Çerçeve Anlaşma Kanunun Ek 2 nci maddesinde düzenlenmiştir. Çerçeve anlaşma : Bir veya birden fazla idare ile bir veya birden fazla istekli arasında, belirli bir zaman aralığında gerçekleştirilecek alımların özellikle fiyat ve mümkün olan hallerde öngörülen miktarlarının tespitine ilişkin şartları belirleyen anlaşmayı Münferit sözleşme: Çerçeve anlaşma kapsamında yapılan alımlarda istekliler ile idare arasında imzalanan yazılı sözleşmeyi ifade eder.

Çerçeve Anlaşma Hangi ihtiyaçların çerçeve alıma konu edilebileceği «Çerçeve Anlaşma İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 1

Çerçeve Anlaşma Hangi ihtiyaçların çerçeve alıma konu edilebileceği «Çerçeve Anlaşma İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 1 inci maddesinde belirlenmiştir. Kanunda çerçeve anlaşma ihalelerinin açık ihale veya belli istekliler arasında ihale usulü ile yapabileceği belirtilmiştir. Yönetmeliğe göre ise açık ihale usulü ile yapılacaktır.

Çerçeve Anlaşma Temel İlkeler ve Genel Esaslar Rekabeti engelleyici, sınırlayıcı veya bozucu şekilde kullanılamaz.

Çerçeve Anlaşma Temel İlkeler ve Genel Esaslar Rekabeti engelleyici, sınırlayıcı veya bozucu şekilde kullanılamaz. Çerçeve anlaşma en az üç istekli ile yapılabilecektir. Çerçeve anlaşmaya taraf olan istekli sayısının herhangi bir nedenle üçün altına inmesi halinde çerçeve anlaşma sona erecektir. (Ör: ölüm, iflas vs. ) Çerçeve anlaşmaların süresi 48 ayı geçemeyecektir. (çerçeve anlaşma gelecek yıllara yaygın bir yüklenme değildir) Münferit sözleşmeler ile yapılacak olan alımların toplam miktarı, yasal iş artışları dahil, çerçeve anlaşma kapsamında alımı planlanan tahmini ihtiyaç miktarını aşamaz.

Çerçeve Anlaşma Çerçeve anlaşma aşamasında geçici teminat ve kesin teminat istenilmemektedir. Kesin teminat münferit

Çerçeve Anlaşma Çerçeve anlaşma aşamasında geçici teminat ve kesin teminat istenilmemektedir. Kesin teminat münferit sözleşme aşamasında istenilmektedir. Mal alımlarında alımın garanti süresi öngörülmeyen mal alımı olması ve bir defada teslim edilmesi halinde kesin teminat alınmayabilir

Çerçeve Anlaşma Münferit sözleşmenin ifası çerçeve anlaşma süresi içerisinde yapılmak zorundadır. İdareye alım yapma

Çerçeve Anlaşma Münferit sözleşmenin ifası çerçeve anlaşma süresi içerisinde yapılmak zorundadır. İdareye alım yapma yükümlülüğü getirmez. İdare Kanunda yer alan diğer usulleri kullanmak suretiyle de ihtiyacını temin edebilir. Çerçeve anlaşma ihalesine çıkılabilmesi için ödeneğin bulunması şartı aranmaz. Ancak münferit sözleşme aşamasında ödeneğin bulunması zorunludur. Ödenek, münferit sözleşme aşamasında ihtiyaç konusu mal veya hizmet veya yapım işi için çerçeve anlaşma ihalesinde teklif edilen bedeller dikkate alınarak belirlenecektir.

Çerçeve Anlaşma Çerçeve anlaşma birden fazla idarenin bir araya gelmesi suretiyle de yapılabilir. Bu

Çerçeve Anlaşma Çerçeve anlaşma birden fazla idarenin bir araya gelmesi suretiyle de yapılabilir. Bu durumda çerçeve anlaşmadan yararlanacak olan her bir idare tarafından ayrı münferit sözleşmeler yapılabilecektir. İdari şartnamede çerçeve anlaşmadan yararlanacak olan idareler belirtilecektir. (idari şartname)

Çerçeve Anlaşma Birden fazla idarenin bir araya gelerek çerçeve anlaşma ihalesini gerçekleştirdiği durumlarda, 1

Çerçeve Anlaşma Birden fazla idarenin bir araya gelerek çerçeve anlaşma ihalesini gerçekleştirdiği durumlarda, 1 - Münferit sözleşmenin imzalanmasına ve uygulanmasına ilişkin hususlar münferit alımı gerçekleştirecek idare tarafından belirlenecektir. 2 - Muayene ve kabul komisyonu da aynı idare tarafından oluşturulacaktır.

Çerçeve Anlaşma Çerçeve anlaşma ihalesini gerçekleştirecek ihale komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda teklifleri geçerli

Çerçeve Anlaşma Çerçeve anlaşma ihalesini gerçekleştirecek ihale komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda teklifleri geçerli kabul edilen istekliler, EAEA tekliften başlanmak suretiyle listeye alınacaktır. Listeye alınacak istekli sayısı şartnamede belirtilecektir.

Çerçeve Anlaşma Kısmi teklife açık ise her bir kısma ilişkin imzalanan çerçeve anlaşma ayrı

Çerçeve Anlaşma Kısmi teklife açık ise her bir kısma ilişkin imzalanan çerçeve anlaşma ayrı bir çerçeve anlaşma olarak kabul edilecektir. Çerçeve anlaşma imzalanabilmesi için her bir kısım için çerçeve anlaşma imzalayacak en az üç isteklinin bulunması şarttır. Bu sayının üçün altına düştüğü durumlarda çerçeve anlaşma imzalanmayarak bu kısma ilişkin çerçeve anlaşma ihalesi iptal edilecektir.

Çerçeve Anlaşma Konsorsiyumlar çerçeve anlaşma ihalelerine teklif veremezler. Çerçeve anlaşma ihaleleri birim fiyat teklif

Çerçeve Anlaşma Konsorsiyumlar çerçeve anlaşma ihalelerine teklif veremezler. Çerçeve anlaşma ihaleleri birim fiyat teklif alınmak suretiyle gerçekleştirilecektir. Münferit sözleşme aşamasında teklif edilen birim fiyat teklif bedeli çerçeve anlaşmada yazılı birim fiyat teklif bedelini aşamaz. İstekliler yeterliklerinin devam ettiğini on iki ayda bir belgelendireceklerdir. Oniki ayda bir istenecek olan belgeler ve yeterlik kriterleri idari şartnamede belirtilecektir. İş deneyimini gösteren belgeler tekrar istenemez. Diğer belgelerin istenilmesi idarenin takdirindedir.

Çerçeve Anlaşma Ø Çerçeve anlaşma metninde isteklilerin belgelerini sunacağı ay belirtilecektir. İstekliler bu ay

Çerçeve Anlaşma Ø Çerçeve anlaşma metninde isteklilerin belgelerini sunacağı ay belirtilecektir. İstekliler bu ay içinde belgelerini sunacaktır. (Ay ve yıl olarak) Ø Yeterliği devam etmeyenler ile çerçeve anlaşma kapsamında teklif vermeye davet edildiği halde iki kez teklif vermeyen veya iki kez geçerli teklif vermeyen isteklilerin çerçeve anlaşmaları feshedilecektir. (yasaklama yok)

Çerçeve Anlaşma Çerçeve anlaşmaya birden fazla idare taraf ise, Teklif vermeye davet edildiği halde

Çerçeve Anlaşma Çerçeve anlaşmaya birden fazla idare taraf ise, Teklif vermeye davet edildiği halde teklif vermeyen veya geçerli teklif vermeyen istekliler, münferit sözleşmeyi imzalayacak idare tarafından çerçeve anlaşma ihalesini yapan idareye bildirilecektir.

TEŞEKKÜRLER

TEŞEKKÜRLER