VERGDE GNDEM YMM MUSTAFA DNDAR msydundargmail com 2932018

  • Slides: 77
Download presentation
VERGİDE GÜNDEM YMM MUSTAFA DÜNDAR msydundar@gmail. com

VERGİDE GÜNDEM YMM MUSTAFA DÜNDAR msydundar@gmail. com

29/3/2018 tarihli ve 7104 sayılı Kanunun ile KDVK’nında yapılan değişikliklerden 1. 1. 2019 TARİHİNDE

29/3/2018 tarihli ve 7104 sayılı Kanunun ile KDVK’nında yapılan değişikliklerden 1. 1. 2019 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİREN KDVK HÜKÜMLERİ

İNDİRİM HAKKINA İLİŞKİN SÜRE 3. İndirim hakkı vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılını

İNDİRİM HAKKINA İLİŞKİN SÜRE 3. İndirim hakkı vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılını takip eden takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilir.

İNDİRİM HAKKINA İLİŞKİN SÜRE Örneğin; 2019 yılında alınan belge 31. 12. 2020 tarihine kadar

İNDİRİM HAKKINA İLİŞKİN SÜRE Örneğin; 2019 yılında alınan belge 31. 12. 2020 tarihine kadar kanuni defterlere kaydedilir ise indirim hakkında yararlanılabilecektir. TEBLİĞ Ancak, 2018 takvim yılına ilişkin mal ve hizmet alımlarına (vergiyi doğuran olayın 2018 yılında gerçekleşen) ait belgelerin 2019 yılında ilgili defterlere kaydedilmek suretiyle indirim konusu yapılması mümkün değildir.

İNDİRİM HAKKINA İLİŞKİN SÜRE ÖNEMLİ Sorunlar; GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ AÇISINDAN VERGİYİ DOĞURAN OLAY

İNDİRİM HAKKINA İLİŞKİN SÜRE ÖNEMLİ Sorunlar; GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ AÇISINDAN VERGİYİ DOĞURAN OLAY NE ZAMAN GERÇEKLEŞMİŞ İSE O YILIN KAZANCINDAN İNDİRİLEBİLİR

İNDİRİM HAKKINA İLİŞKİN SÜRE ÖNEMLİ Sorunlar; GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ Tamamlanmamış yatırım ile ilgili

İNDİRİM HAKKINA İLİŞKİN SÜRE ÖNEMLİ Sorunlar; GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ Tamamlanmamış yatırım ile ilgili harcama ise ilgili yatırım harcamasına kaydedilebilir. Gideri ise, ilgili yıl KV veya GVK beyannamesinin düzeltilmesi gerekmektedir.

İNDİRİM HAKKINA İLİŞKİN SÜRE ÖNEMLİ Sorunlar; GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ Sabit kıymet alımı ise

İNDİRİM HAKKINA İLİŞKİN SÜRE ÖNEMLİ Sorunlar; GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ Sabit kıymet alımı ise bunun sabit kıymetlere kaydedilmesi gerekmektedir. Amortisman yönünden, sabit kıymet aktife alınıp kullanılmaya hazır geldiği tarih dikkate alınacağından, bu hususa dikkate edilmelidir.

İNDİRİM HAKKINA İLİŞKİN SÜRE Örneğin, Mükellef A, 2019 yılında yaptığı ve kredi kartı ile

İNDİRİM HAKKINA İLİŞKİN SÜRE Örneğin, Mükellef A, 2019 yılında yaptığı ve kredi kartı ile ödediği konaklama giderine (100+8 KDV=108 ₺) ilişkin 22. 10. 2019 tarihli faturayı 3. 5. 2020 tarihinde muhasebeye vermiş ve 4. 5. 2020 tarihinde kaydedilmiştir. . Önceki Dönem Gider Ve 681 Zararları(-) 191İNDİRİLECEK KDV 900 KKEG 10 0, 00 8, 00 BANKA 300 KREDİLERİ 108, 00 10 0, 00 901 KKEG 100, 00

İNDİRİM HAKKINA İLİŞKİN SÜRE ÖNEMLİ Sorunlar; KDV İADESİ Bu belgelerde yer alan KDV’nin yüklenim

İNDİRİM HAKKINA İLİŞKİN SÜRE ÖNEMLİ Sorunlar; KDV İADESİ Bu belgelerde yer alan KDV’nin yüklenim KDV hesabına dahil edilip edilmeyeceği ise, işlemin mahiyetine göre belirlenecektir. İhracatı gerçekleştirilen bir işleme ait gider/maliyet faturasındaki KDV’nin kanuni defterlere kaydedildiği dönemde iade edilip edilmeyeceği hususu tartışmalıdır.

İNDİRİM HAKKINA İLİŞKİN SÜRE ÖNEMLİ Sorunlar; KDV İADESİ Bu belgelerde yer alan KDV’nin yüklenim

İNDİRİM HAKKINA İLİŞKİN SÜRE ÖNEMLİ Sorunlar; KDV İADESİ Bu belgelerde yer alan KDV’nin yüklenim KDV hesabına dahil edilip edilmeyeceği ise, işlemin mahiyetine göre belirlenecektir. İhracatı gerçekleştirilen bir işleme ait gider/maliyet faturasındaki KDV’nin kanuni defterlere kaydedildiği dönemde iade edilip edilmeyeceği hususu tartışmalıdır. Sabit kıymete ait olanlarda, iade hesabına dahil edilebileceği görüşündeyiz.

ÖZEL HESAP DÖNEMİNE TABİ OLANLAR MADDE 10 – … Gelir veya kurumlar vergisi bakımından

ÖZEL HESAP DÖNEMİNE TABİ OLANLAR MADDE 10 – … Gelir veya kurumlar vergisi bakımından özel hesap dönemine tabi olan KDV mükelleflerinin yüklendikleri 17 no’lu KDV GT KDV’yi özel hesap dönemini aşmamak kaydıyla belgelerin kanuni defterlere kaydedildiği dönemde indirmeleri mümkündür. ”

CEZA UYGULAMASI VUK M; 352/I-6. Bu Kanunun kayıt nizamına ait hükümlerine (Madde 215 -

CEZA UYGULAMASI VUK M; 352/I-6. Bu Kanunun kayıt nizamına ait hükümlerine (Madde 215 - 219) uyulmamış olması (Her incelemede inceleme tarihine kadar aynı takvim yılı için tespit edilen usulsüzlükler tek fiil sayılır); Ancak, ceza uygulaması hukuki açıdan tartışmalı hale de gelmiştir. Bu hükümde herhangi bir değişiklik yapılmadığından geç kaydedilen belgeler nedeniyle KDV indiriminden yararlanılsa da usulsüzlük cezası kesilebilecektir.

CEZA UYGULAMASI Ba ve Bs açısından özel usulsüzlük cezası Çünkü, Ba ve Bs’nin verilmesi

CEZA UYGULAMASI Ba ve Bs açısından özel usulsüzlük cezası Çünkü, Ba ve Bs’nin verilmesi belgenin deftere kaydına değil, belge tarihine bağlanmıştır. Bu hükümde herhangi bir değişiklik yapılmadığından geç kaydedilen belgeler nedeniyle KDV indiriminden yararlanılsa da özel usulsüzlük cezası kesilebilecektir.

İMALATÇILARA KDV İADESİ KDVK M. 32 Hazine ve Maliye Bakanlığı imalatçılar tarafından yapılan ihracat

İMALATÇILARA KDV İADESİ KDVK M. 32 Hazine ve Maliye Bakanlığı imalatçılar tarafından yapılan ihracat işlemlerinden kaynaklanan iadelerde, yüklenilen katma değer vergisi yerine sektörler itibarıyla ihracat bedelinin belli bir oranına kadar iade yaptırmaya yetkilidir Yetki kullanılır ise imalatçı-ihracatçılarda yüklenilen KDV hesabı sona erecektir.

İNDİRİMLE GİDERİLEMEYEN KDV’NİN İADE HAKKI KONUSUNDA YETKİ Cumhurbaşkanı, vergi nispeti indirilen mal ve hizmet

İNDİRİMLE GİDERİLEMEYEN KDV’NİN İADE HAKKI KONUSUNDA YETKİ Cumhurbaşkanı, vergi nispeti indirilen mal ve hizmet grupları ile sektörler itibarıyla, İADE HAKKINI a) kısmen veya tamamen ya da b) amortismana tabi iktisadi kıymetler dolayısıyla yüklenilen katma değer vergisi ile sınırlı olmak üzere KALDIRMAYA Maliye Bakanlığı da bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir

İNDİRİLEMEYEN KDV’NİN GİDERLEŞTİRİLMESİ KONUSUNDA YETKİ Cumhurbaşkanı, 1. indirim hakkını kısmen veya tamamen kaldırmaya veya

İNDİRİLEMEYEN KDV’NİN GİDERLEŞTİRİLMESİ KONUSUNDA YETKİ Cumhurbaşkanı, 1. indirim hakkını kısmen veya tamamen kaldırmaya veya 2. yeniden koymaya ve bu şekilde indirim hakkı kısıtlanan mal veya hizmetleri belirlemeye, 3. süresi içinde iadesi talep edilmeyen ve indirim yoluyla giderilmek üzere sonraki dönemlere devrolunan katma değer vergisinin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak yazılmasına imkân vermeye, 4. iade talebinde bulunulabilecek asgari tutarı belirlemeye yetkilidir

İndirilemeyecek katma değer vergisi KDVK M. 30/1 -a a) Vergiye tabi olmayan veya vergiden

İndirilemeyecek katma değer vergisi KDVK M. 30/1 -a a) Vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ve hizmet ifası (Bu Kanunun 17 nci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (b), (c) ve (d) bentleri ile (4) numaralı fıkrasının (ı) ve (ö) bentleri uyarınca katma değer vergisinden istisna edilen işlemler hariç) ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan katma değer vergisi.

KDVK M. 17/2 -b b) (Değişik: 16/7/2004 -5228/15 md. ) 8/2/2007 tarihli ve 5580

KDVK M. 17/2 -b b) (Değişik: 16/7/2004 -5228/15 md. ) 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Kanun hükümlerine tâbi özel okullarca bedelsiz verilen eğitim, öğretim hizmetlerinde ilgili dönemdeki kapasitelerinin % 10’unu, 24/3/1950 tarihli ve 5661 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurtları ve Aşevleri Hakkındaki Kanuna Ek Kanun ile 30/4/1992 tarihli ve 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun hükümlerine göre kurulan öğrenci yurtları tarafından bedelsiz verilen yurt hizmetlerinde ilgili dönemdeki kapasitelerinin % 10’unu, üniversite ve yüksekokullarda ise % 50’sini geçmemek üzere verilen bedelsiz eğitim ve öğretim hizmetleri, kanunların gösterdiği gerek üzerine bedelsiz olarak yapılan mal teslimi ve hizmet ifaları, birinci fıkrada sayılan kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifaları ile fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin teslimi

KDVK M. 17/2 b 5580 sayılı Kanun hükümlerine tâbi özel okullarca bedelsiz verilen eğitim,

KDVK M. 17/2 b 5580 sayılı Kanun hükümlerine tâbi özel okullarca bedelsiz verilen eğitim, öğretim hizmetlerinde ilgili dönemdeki kapasitelerinin % 10’unu, bedelsiz eğitim ve öğretim hizmetleri, kanunların gösterdiği gerek üzerine bedelsiz olarak yapılan mal teslimi ve hizmet ifaları, Özel Eğitim Kurumlarınca kapasitelerinin % 10’nuna kadar ve Milli Eğitim Bakanlığı düzenlemeleri uyarınca % 3 oranında bedelsiz okutulan öğrenciler nedeniyle yüklenilen KDV’ler, 1. 1. 2019 tarihinden itibaren, KDV’den istisna da olsa indirilecektir. Bir başka ifade ile bunlar için kısmi vergi indirimi uygulanmayacaktır.

KDVK 17/2 -b Genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların

KDVK 17/2 -b Genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların teşkil ettikleri birlikler, üniversiteler, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kurulan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, siyasî partiler ve sendikalar, kanunla kurulan veya tüzelkişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları, kamu menfaatine yararlı dernekler, tarımsal amaçlı kooperatifler ve Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifaları ile fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin teslimi Bunlara yapılan bedelsiz teslimler nedeniyle yüklenilen KDV’ler, 1. 1. 2019 tarihinden itibaren, KDV’den istisna da olsa indirilecektir. Bir başka ifade ile bunlar için kısmi vergi indirimi uygulanmayacaktır.

KDVK M. 17/2 -c -d c) (Ek: 23/11/2000 -4605/6 md. ) Yabancı devletlerin Türkiye’deki

KDVK M. 17/2 -c -d c) (Ek: 23/11/2000 -4605/6 md. ) Yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilik ve konsoloslukları ile yabancı hayır ve yardım kurumlarına, bu maddenin 1 numaralı fıkrasında sayılan kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapacakları teslim ve hizmetlere ilişkin olarak yapılan teslim ve hizmetler. Maliye Bakanlığı, istisna kapsamına girecek mal ve hizmetler ile bunların asgari tutarlarını ve bu bendin uygulamasına ilişkin usul ve esasları tespit etmeye yetkilidir. d) (Ek: 14/7/2004 -5226/19 md. ) 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki tescilli taşınmaz kültür varlıklarının rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelerine münhasır olmak üzere, bu projelendirmelerden yararlananlara verilen mimarlık hizmetleri ile projelerin uygulanması kapsamında yapılacak teslimler. Bunlar içinde yüklenilen KDV indirilecektir.

ı) (Ek: 6/12/1984 -3099/1 md. ; Değişik: 16/7/20045228/15 md. ) Serbest bölgelerde verilen hizmetler

ı) (Ek: 6/12/1984 -3099/1 md. ; Değişik: 16/7/20045228/15 md. ) Serbest bölgelerde verilen hizmetler ile serbest bölgelere veya bu bölgelerden yapılan ihraç amaçlı yük taşıma işleri KDVK M. 17/4 -ı, ö ö) (Ek: 29/3/2018 -7104/5 md. ) Gümrük antrepoları ve geçici depolama yerleri ile gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda, ithalat ve ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallar için verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetleri, Bunlar içinde yüklenilen KDV indirilecektir.

Yüklenilen KDV indirilecektir. Ancak, TEBLİĞ: 3065 sayılı Kanunun (17/4 -ö) maddesine göre, ithalat ve

Yüklenilen KDV indirilecektir. Ancak, TEBLİĞ: 3065 sayılı Kanunun (17/4 -ö) maddesine göre, ithalat ve ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallar için 1/1/2019 tarihinden itibaren verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetlerine ilişkin yüklenilen KDV indirilebilir, ancak indirim yoluyla giderilemeyen KDV iade edilmez

Teknoloji Geliştirme Bölgesinde ve İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesinde Verilen Teslim ve Hizmetler (KDVK Geç.

Teknoloji Geliştirme Bölgesinde ve İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesinde Verilen Teslim ve Hizmetler (KDVK Geç. M. 20) 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununa göre teknoloji geliştirme bölgesinde ve ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunan girişimcilerin kazançlarının gelir veya kurumlar vergisinden istisna bulunduğu süre içinde münhasıran bu bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, oyun, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden müstesnadır. Bu kapsamda istisna edilen işlemler bakımından bu Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi hükmü uygulanmaz 1/1/2019 tarihinden itibaren bu istisna kapsamında yapılan işlemlere ilişkin yüklenilen KDV indirilebilir, ancak indirim yoluyla giderilemeyen KDV iade edilmez.

Yüklenilen KDV indirilecektir. TEBLİĞ: Ancak, bu kapsamdaki işlemler nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen

Yüklenilen KDV indirilecektir. TEBLİĞ: Ancak, bu kapsamdaki işlemler nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV mükelleflere iade edilmez.

İndirilecek katma değer vergisi KDVK M. 29/4 4. (Ek: 29/3/2018 -7104/8 md. ) Vergi

İndirilecek katma değer vergisi KDVK M. 29/4 4. (Ek: 29/3/2018 -7104/8 md. ) Vergi Usul Kanununun 322 nci maddesine göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin hesaplanan ve beyan edilen katma değer vergisi, alacağın zarar yazıldığı vergilendirme döneminde indirim konusu yapılabilir (Şu kadar ki Vergi Usul Kanununun 323 üncü maddesine göre karşılık ayrılmak suretiyle gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınan katma değer vergisinin bu fıkra kapsamında indirim konusu yapılabilmesi için gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gelir olarak dikkate alınması şarttır. ).

İndirilemeyecek katma değer vergisi VUK M. 322 Değersiz Alacaklar Madde 322 Kazai bir hükme

İndirilemeyecek katma değer vergisi VUK M. 322 Değersiz Alacaklar Madde 322 Kazai bir hükme veya kanaat verici bir vesikaya göre tahsiline artık imkan kalmıyan alacaklar değersiz alacaktır. Değersiz alacaklar, bu mahiyete girdikleri tarihte tasarruf değerlerini kaybederler ve mukayyet kıymetleriyle zarara geçirilerek yok edilirler. İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin bu madde hükmüne giren değersiz alacakları, gider kaydedilmek suretiyle yok edilirler.

İndirilecek katma değer vergisi KDVK M. 30/d e) (Ek: 29/3/2018 -7104/9 md. ) Vergi

İndirilecek katma değer vergisi KDVK M. 30/d e) (Ek: 29/3/2018 -7104/9 md. ) Vergi Usul Kanununun 322 nci maddesine göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin alıcı tarafından ödenmeyen katma değer vergisi indirilebilecektir.

alıcı tarafından ödenmeyen katma değer vergisi KDVK M. 30/d Kısmi ödeme yapıldığında, ödenen tutar

alıcı tarafından ödenmeyen katma değer vergisi KDVK M. 30/d Kısmi ödeme yapıldığında, ödenen tutar içerisinde yer alan KDV’nin ayrıştırılması gerekmektedir. Bunun için izlenecek yöntemler, gerçekleşen işlemlerin niteliğine göre belirlenecektir. Uygulanacak ilk işlem oranlama yolu ile tespit edilmek olacaktır.

DEĞERSİZ ALACAKLARDA İNDİRİM ŞARTLARI TEBLİĞ: 1/1/2019 tarihinden itibaren yapılan mal teslimleri veya hizmet ifalarına

DEĞERSİZ ALACAKLARDA İNDİRİM ŞARTLARI TEBLİĞ: 1/1/2019 tarihinden itibaren yapılan mal teslimleri veya hizmet ifalarına ilişkin alacakların, 213 sayılı Kanunun 322 nci maddesine göre değersiz alacak haline gelmesi durumunda sözkonusu mal teslimleri veya hizmet ifalarına ilişkin hesaplanan KDV’nin indirim konusu yapılması mümkündür. 213 sayılı Kanunun 323 üncü maddesine göre karşılık ayrılmak suretiyle gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınan KDV’nin bu fıkra kapsamında indirim konusu yapılabilmesi için gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gelir olarak dikkate alınması şarttır.

DEĞERSİZ ALACAKLARDA İNDİRİM ŞARTLARI Örnek; 2. 2. 2019 tarihinde KDV dahil 118 TL’ye satılan

DEĞERSİZ ALACAKLARDA İNDİRİM ŞARTLARI Örnek; 2. 2. 2019 tarihinde KDV dahil 118 TL’ye satılan mal bedelinin tamamı tahsil edilemediğinden, 4. 4. 2019 tarihinde takip başlatılmış, borçlunun mal bırakmadan ölmesi ve mirasçılarının mirası reddetmesi üzerine alacak, 22. 04. 2020 tarihinden değersiz hale gelmiştir. 4. 04. 2019 ŞÜPHELİ 128 T. ALACAKLAR 118 120 ALICILAR KARŞILIK 654 GİDERLERİ 118 22. 04. 2020 Ş. T. ALACAK. K 129 ARŞI 118 ŞÜPHELİ 118 128 T. ALACAKLAR 191 Ş. T. ALACAK. K ARŞI 129 118 18 OLAĞAN DIŞI GELİR VE 679 KARLAR 118 18

DEĞERSİZ ALACAKLAR ŞARTLARI Örnek; 2. 2. 2019 tarihinde KDV dahil 118 TL’ye satılan mal

DEĞERSİZ ALACAKLAR ŞARTLARI Örnek; 2. 2. 2019 tarihinde KDV dahil 118 TL’ye satılan mal bedelinin tamamı tahsil edilemediğinden, 4. 4. 2019 tarihinde takip başlatılmış, borçlunun mal bırakmadan ölmesi ve mirasçılarının mirası reddetmesi üzerine alacak, 22. 04. 2020 tarihinden değersiz hale gelmiştir. Satıcının aşağıdaki kayıtları yapması gerekmektedir. Karşılık ayrılmamış ise 2021 YILINDA İNDİRİLEMEZ 22. 04. 2020 689 DİĞER OLAĞAN DIŞI GİDER VE ZARARLAR HESABI 191 İNDİRİLECEK KDV 100 18 120 ALICILAR 118

DEĞERSİZ ALACAKLARDA İNDİRİM BEYANI TEBLİĞ: SATICI: Söz konusu KDV tutarı, alacağın zarar yazıldığı tarihi

DEĞERSİZ ALACAKLARDA İNDİRİM BEYANI TEBLİĞ: SATICI: Söz konusu KDV tutarı, alacağın zarar yazıldığı tarihi kapsayan vergilendirme dönemi 1 No. lu KDV Beyannamesinin “İndirimler” kulakçığında “İndirimler” tablosunda 108 kod numaralı “Değersiz Hale Gelen Alacaklara İlişkin İndirilecek KDV” satırı aracılığıyla indirim konusu yapılır ve değersiz hale gelen alacağa ilişkin borçlu mükellef bilgilerini içeren beyanname eki form doldurulur. ”

NASIL OLACAKTIR? ? ? “d) Kanunun (30/e) maddesinde, Vergi Usul Kanununun 322 nci maddesine

NASIL OLACAKTIR? ? ? “d) Kanunun (30/e) maddesinde, Vergi Usul Kanununun 322 nci maddesine göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin alıcı tarafından ödenmeyen KDV’nin, mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan KDV’den indirilemeyeceği hüküm altına alınmıştır. Değersiz hale gelen alacaklara ilişkin hesaplanan ve beyan edilen KDV, alacağın zarar yazıldığı vergilendirme döneminde satıcı tarafından indirim konusu yapılabildiğinden mükerrer vergi indirimine yol TEBLİĞ: ALICI: açmayacak şekilde değersiz hale gelen alacaklara ilişkin alıcı tarafından ödenmeyen ve daha önce indirim konusu yapılmış KDV, alacağın zarar yazıldığı vergilendirme döneminde 1 No. lu KDV Beyannamesinin “Matrah” kulakçığında “Diğer İşlemler” tablosunda 505 kod numaralı “VUK 322. m. Kapsamına Giren Borçlara Ait KDV” satırı aracılığıyla beyan edilir. ”

DEĞERSİZ ALACAKLAR ŞARTLARI Örnek; 2. 2. 2019 tarihinde KDV dahil 118 TL’ye satılan mal

DEĞERSİZ ALACAKLAR ŞARTLARI Örnek; 2. 2. 2019 tarihinde KDV dahil 118 TL’ye satılan mal bedelinin tamamı tahsil edilemediğinden, 4. 4. 2019 tarihinde takip başlatılmış, borçlunun mal bırakmadan ölmesi ve mirasçılarının mirası reddetmesi üzerine alacak, 22. 04. 2020 tarihinden değersiz hale gelmiştir. ALICININ KAYDI 22. 04. 2020 320 SATICILAR 118 391 679/ 524 İLAVE KDV DİĞER OLAĞANDIŞI GELİR VE K RLAR VAZGEÇİLEN BORÇLAR 18 100

Vergi Usul Kanununun 322 nci maddesi uygulamasında, alacağın değersiz hale geldiği yıl hesaplarına zarar

Vergi Usul Kanununun 322 nci maddesi uygulamasında, alacağın değersiz hale geldiği yıl hesaplarına zarar olarak yazılması gerekmekte olup, ilgili olduğu yılda zarar yazılmayan alacağın sonraki yıllarda dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır KDV düzeltmesinin bu dönemde yapılması gerekmektedir.

ALICI VERG İ MAH REMİ YETİ !

ALICI VERG İ MAH REMİ YETİ !

KDV İADE TALEP SÜRESİ 1/1/2019 tarihinden itibaren gerçekleşen işlemlerden kaynaklanan iade taleplerine uygulanmak üzere

KDV İADE TALEP SÜRESİ 1/1/2019 tarihinden itibaren gerçekleşen işlemlerden kaynaklanan iade taleplerine uygulanmak üzere KDVK; m. 32: Bu Kanunun 11, 13, 14 ve 15 inci maddeleri ile 17 nci maddenin (4) numaralı fıkrasının (s) bendi uyarınca vergiden istisna edilmiş bulunan işlemlerle ilgili fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen Katma Değer Vergisi, mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanacak Katma Değer Vergisinden indirilir. Vergiye tabi işlemlerin mevcut olmaması veya hesaplanan verginin indirilecek vergiden az olması hallerinde indirilemeyen Katma Değer Vergisi, işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar talep edilmesi şartıyla Maliye ve Gümrük Bakanlığınca tespit edilecek esaslara göre bu işlemleri yapanlara iade olunur.

KDV İADE İNCELEME SÜRESİ 1/1/2019 tarihinden sonraki vergilendirme dönemlerine ilişkin yapılacak incelemelerde uygulanmak üzere

KDV İADE İNCELEME SÜRESİ 1/1/2019 tarihinden sonraki vergilendirme dönemlerine ilişkin yapılacak incelemelerde uygulanmak üzere VUK M. 140; katma değer vergisi iade incelemelerinin en fazla üç ay içinde incelemeleri bitirmeleri esastır. Bu süreler içinde incelemenin bitirilememesi halinde ek süre talep edilebilir. Bu talep vergi incelemesine yetkili olanların bağlı olduğu birim tarafından değerlendirilir, katma değer vergisi iade incelemelerinde ise iki ayı geçmemek üzere ek süre verilebilir. Ek sürelerde de bitirilemez ise hukuki sonucu nedir? Halen hukuken inceleme sürelerinin hukuki niteliği belirsizliğini korumaktadır:

KDV İADE İNCELEME SÜRESİ İncelemeye başlama süresinin başlangıcı yasada belirlenmemiştir. Bunun da yasada iade

KDV İADE İNCELEME SÜRESİ İncelemeye başlama süresinin başlangıcı yasada belirlenmemiştir. Bunun da yasada iade talep tarihinden itibaren belirlenecek sürede incelemeye başlanması öngörülebilirdi. Bu durumda, iade incelemesi, VUK m. 138 uyarınca, tarh zamanaşımı süresi sonuna (5 YIL) kadar her zaman yapılabileceğinden incelemeye başlama süresi de buna göre belirlenecektir.

KDV İADE TALEP SÜRESİ TEBLİĞ İade talebinde bulunacak mükelleflerin istisnaya tabi işlemin gerçekleştiği dönemi

KDV İADE TALEP SÜRESİ TEBLİĞ İade talebinde bulunacak mükelleflerin istisnaya tabi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar ilgili dönem beyannamelerinde istisnaya ilişkin yüklenilen KDV sütununu doldurmaları ve en geç bu süre içinde standart iade talep dilekçesiyle birlikte iade talepleri için Tebliğin ilgili bölümlerinde sayılan diğer belgelerle (teminat veya YMM KDV İadesi Tasdik Raporuyla talep edilen iadelerde teminat veya YMM KDV İadesi Tasdik Raporu dahil) vergi dairelerine başvurmaları zorunludur. ”

İndirimli Orana Tabi İşlemlere İlişkin İade Talep Süresi TEBLİĞ indirimli orana tabi işlemlerden kaynaklanan

İndirimli Orana Tabi İşlemlere İlişkin İade Talep Süresi TEBLİĞ indirimli orana tabi işlemlerden kaynaklanan iade taleplerini, en geç indirimli orana tabi işlemin gerçekleştiği yılı izleyen yılın Ocak. Kasım vergilendirme dönemlerine ilişkin beyannamelerin (yılın sonuna kadar verilen Ocak-Kasım vergilendirme dönemlerine ilişkin verilen düzeltme beyannameleri dahil) herhangi birinde iadeye konu olan KDV alanında beyan etmeleri ve indirimli orana tabi işlemin gerçekleştiği yılı izleyen yılın sonuna kadar standart iade talep dilekçesiyle birlikte iade talepleri için Tebliğin ilgili bölümlerinde sayılan diğer belgelerle (teminat veya YMM KDV İadesi Tasdik Raporuyla talep edilen iadelerde teminat veya YMM KDV İadesi Tasdik Raporu dahil) vergi dairelerine başvurmaları zorunludur.

İndirimli Orana Tabi İşlemlere İlişkin İade Talep Süresi TEBLİĞ Ancak, Tebliğin ilgili bölümlerinde aranan

İndirimli Orana Tabi İşlemlere İlişkin İade Talep Süresi TEBLİĞ Ancak, Tebliğin ilgili bölümlerinde aranan belgeler süresinde ibraz edilmekle birlikte, bu belgelerin muhteviyatında eksiklikler bulunması halinde, eksikliklerin bu süreden sonra tamamlanabilmesi mümkündür.

İndirimli Orana Tabi İşlemlere İlişkin İade Talep Süresi TEBLİĞ Ancak, Tebliğin ilgili bölümlerinde aranan

İndirimli Orana Tabi İşlemlere İlişkin İade Talep Süresi TEBLİĞ Ancak, Tebliğin ilgili bölümlerinde aranan belgeler süresinde ibraz edilmekle birlikte, bu belgelerin muhteviyatında eksiklikler bulunması halinde, eksikliklerin bu süreden sonra tamamlanabilmesi mümkündür.

İndirimli Orana Tabi İşlemlere İlişkin İade Talep Süresi TEBLİĞ Örnek 1: (Y) Gıda A.

İndirimli Orana Tabi İşlemlere İlişkin İade Talep Süresi TEBLİĞ Örnek 1: (Y) Gıda A. Ş. , 2019 yılında yaptığı indirimli orana tabi teslimlerinden doğan KDV iadesini 2020/Temmuz beyannamesinin "Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler" tablosundan 439 kodlu satırı seçerek beyan etmiştir. Mükellef 15/11/2020 tarihinde YMM KDV İadesi Tasdik Raporuyla iade seçeneği tercih ederek standart iade talep dilekçesi ve belgeleri ibraz etmiş ancak bu iade talebine ilişkin yüklenilen KDV listesi ile YMM KDV İadesi Tasdik Raporunu vermemiştir. Yüklenilen KDV listesi ve YMM KDV İadesi Tasdik Raporu vergi dairesi kayıtlarına 15/1/2021 tarihinde girmiştir. Buna göre, (Y) Gıda A. Ş. KDV iade talebini beyannamede süresinde beyan etmekle birlikte, yüklenilen KDV listesi ve YMM KDV İadesi Tasdik Raporunu süresinde vergi dairesine ibraz etmediğinden, mükellefin iade talebi kabul edilmeyecektir.

Tam İstisna Kapsamındaki İşlemlere İlişkin İade Talep Süresi TEBLİĞ İade talebinin, iade hakkı doğuran

Tam İstisna Kapsamındaki İşlemlere İlişkin İade Talep Süresi TEBLİĞ İade talebinin, iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar yapılması zorunludur.

Tam İstisna Kapsamındaki İşlemlere İlişkin İade Talep Süresi TEBLİĞ İade talebinin, iade hakkı doğuran

Tam İstisna Kapsamındaki İşlemlere İlişkin İade Talep Süresi TEBLİĞ İade talebinin, iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar yapılması zorunludur.

Kısmi Tevkifat Uygulanan İşlemlere İlişkin İade Talep Süresi TEBLİĞ 3065 sayılı Kanunun 9 uncu

Kısmi Tevkifat Uygulanan İşlemlere İlişkin İade Talep Süresi TEBLİĞ 3065 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi kapsamındaki kısmi tevkifat uygulanan işlemlerine ilişkin iade taleplerini, tevkifata tabi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar ilgili dönem beyannamelerinde iadeye konu olan KDV alanında beyan etmeleri ve en geç bu süre içinde standart iade talep dilekçesiyle birlikte iade talepleri için Tebliğin ilgili bölümlerinde sayılan diğer belgelerle (teminat veya YMM KDV İadesi Tasdik Raporuyla talep edilen iadelerde teminat veya YMM KDV İadesi Tasdik Raporu dahil) vergi dairelerine başvurmaları zorunludur.

İadenin YMM Raporu ile alınmasından vazgeçilmesi halinde nasıl işlem yapılacaktır? TEBLİĞDE AÇIKLANMAMIŞTIR.

İadenin YMM Raporu ile alınmasından vazgeçilmesi halinde nasıl işlem yapılacaktır? TEBLİĞDE AÇIKLANMAMIŞTIR.

İndirimli orana tabi işlemlerde yüklenilen KDV: 6. 4. 2018 Şu kadar ki, 28 inci

İndirimli orana tabi işlemlerde yüklenilen KDV: 6. 4. 2018 Şu kadar ki, 28 inci madde uyarınca Cumhurbaşkanı tarafından vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup “teslim ve hizmetin gerçekleştiği vergilendirme döneminde» indirilemeyen ve tutarı Cumhurbaşkanınca tespit edilecek sınırı aşan vergi, …. . borçlarına mahsuben ödenir. “teslim ve hizmetin gerçekleştiği vergilendirme döneminde” ifadesi kaldırılmıştır. indirimli orana tabi işlemin gerçekleşmesinden sonra, işlemle ilgili olarak yapılan garanti, reklam, royalty, know-how, isim hakkı, ciro primi gibi harcamalar ve iskontolar nedeniyle satıcılar tarafından yüklenilen KDV’nin, indirim hesaplarına dahil edildiği vergilendirme dönemine ilişkin iade hesabında dikkate alınması uygun görülmüştür. ”

ZAYİ OLAN SABİT KIYMETLER DE KDV DÜZELTMESİ 1. 1. 2019 VUK’nın 315 inci maddesine

ZAYİ OLAN SABİT KIYMETLER DE KDV DÜZELTMESİ 1. 1. 2019 VUK’nın 315 inci maddesine göre Maliye Bakanlığınca belirlenen faydalı ömürlerini tamamladıktan sonra zayi olan veya istisna kapsamında teslim edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlere ilişkin yüklenilen katma değer vergisi ile faydalı ömrünü tamamlamadan zayi olan veya istisna kapsamında teslim edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlere ilişkin yüklenilen katma değer vergisinin kullanılan süreye isabet eden kısmı indirilebilir. faydalı ömrünü tamamladıktan sonra zayi olması veya istisna kapsamında teslim edilmesi halinde bu kıymetin alımında yüklenilen ve indirim konusu yapılan KDV’nin indirim hesaplarından çıkarılmasına ilişkin herhangi bir düzeltme işlemi yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

ZAYİ OLAN SABİT KIYMETLER DE KDV DÜZELTMESİ 1. 1. 2019 VUK’nın 315 inci maddesine

ZAYİ OLAN SABİT KIYMETLER DE KDV DÜZELTMESİ 1. 1. 2019 VUK’nın 315 inci maddesine göre Maliye Bakanlığınca belirlenen faydalı ömürlerini tamamladıktan sonra zayi olan veya istisna kapsamında teslim edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlere ilişkin yüklenilen katma değer vergisi ile faydalı ömrünü tamamlamadan zayi olan veya istisna kapsamında teslim edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlere ilişkin yüklenilen katma değer vergisinin kullanılan süreye isabet eden kısmı indirilebilir. ATİK’in zayi olduğu veya istisna kapsamında teslim edildiği tarih itibarıyla faydalı ömrünün kalan kısmına (faydalı ömrünün işletmede kullanılmayan süresine) isabet eden yüklenilen KDV’nin ise indirim konusu yapılması mümkün değildir. Daha önce indirim konusu yapılan KDV’nin ATİK’in zayi olduğu veya istisna kapsamında teslim edildiği dönem beyannamesinde “Daha Önce İndirim Konusu Yapılan KDV’nin İlavesi” satırında beyan edilmek suretiyle indirim hesaplarından çıkarılması gerekir. ATİK’in işletmede kullanılan süresinin tespitinde ATİK’in işletmede kullanıldığı her 12 ay ile 12 aydan kısa olan süreler bir yıl olarak kabul edilecektir.

ÖRTÜLÜ KAZANÇ DAĞITIMINDA ÖDENEN KDV İNDİRİMİ KDVK m. 30/d 6. 4. 2018 d) Gelir

ÖRTÜLÜ KAZANÇ DAĞITIMINDA ÖDENEN KDV İNDİRİMİ KDVK m. 30/d 6. 4. 2018 d) Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisi. (5520 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançlar ile Gelir Vergisi Kanununun 41 inci maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendine göre işletme aleyhine oluşan farklara ilişkin ithalde veya sorumlu sıfatıyla ödenen katma değer vergisi ile yurt içindeki işlemlerde mal teslimi veya hizmet ifasında bulunan mükellefler tarafından ilgili vergilendirme döneminde beyan edilerek ödenen katma değer vergisi hariç) Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançlara ilişkin; – Yurt dışından temin edilen hizmetler dolayısıyla sorumlu sıfatıyla ödenmiş KDV’ler, – İthalat işlemlerine ilişkin ödenmiş olan KDV’ler, – Yurt içindeki işlemlerde mal teslimi veya hizmet ifasında bulunan mükellefler tarafından ilgili vergilendirme döneminde beyan edilerek ödenen KDV’lerin indirim hesaplarından çıkarılmasına gerek bulunmamaktadır. ”

ÖRTÜLÜ KAZANÇ DAĞITIMINDA ÖDENEN KDV İNDİRİMİ KDVK m. 30/d d) Gelir ve Kurumlar Vergisi

ÖRTÜLÜ KAZANÇ DAĞITIMINDA ÖDENEN KDV İNDİRİMİ KDVK m. 30/d d) Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisi. (5520 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançlar ile Gelir Vergisi Kanununun 41 inci maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendine göre işletme aleyhine oluşan farklara ilişkin ithalde veya sorumlu sıfatıyla ödenen katma değer vergisi ile yurt içindeki işlemlerde mal teslimi veya hizmet ifasında bulunan mükellefler tarafından ilgili vergilendirme döneminde beyan edilerek ödenen katma değer vergisi hariç) transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançlara ilişkin; – Yurt dışından temin edilen hizmetler dolayısıyla sorumlu sıfatıyla ödenmiş KDV’ler, – İthalat işlemlerine ilişkin ödenmiş olan KDV’ler, – Yurt içindeki işlemlerde mal teslimi veya hizmet ifasında bulunan mükellefler tarafından ilgili vergilendirme döneminde beyan edilerek ödenen KDV’lerin indirim hesaplarından çıkarılmasına gerek bulunmamaktadır. ”

HASILAT ESASLI VERGİLENDİRME (1. 1. 2019) Ticari kazancı işletme hesabı esasına göre tespit edilenler

HASILAT ESASLI VERGİLENDİRME (1. 1. 2019) Ticari kazancı işletme hesabı esasına göre tespit edilenler ile mesleki kazancı serbest meslek kazanç defterine göre tespit edilenlerden Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen sektör ve meslek grupları kapsamında yer alanlar, talep etmeleri halinde vergiye tabi işlemlerin karşılığını teşkil eden (katma değer vergisi dâhil) bedel üzerinden, bu Kanunun 28 inci maddesi uyarınca belirlenen en yüksek oranı geçmemek üzere, Cumhurbaşkanınca ilgili sektör veya meslek grubu için belirlenen oran uygulanmak suretiyle hesapladıkları katma değer vergisini, indirilecek katma değer vergisi ile ilişkilendirmeksizin beyan ederek öderler.

HASILAT ESASLI VERGİLENDİRME 1. 1. 2019 Madde 38: Cumhurbaşkanı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca

HASILAT ESASLI VERGİLENDİRME 1. 1. 2019 Madde 38: Cumhurbaşkanı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükelleflerinden, yıllık iş hacimleri Vergi Usul Kanununun 178 inci maddesine göre ikinci sınıf tüccarlar için geçerli olan haddin iki katına kadar olanları, hasılat esaslı vergilendirme usulü kapsamına almaya, Maliye Bakanlığı bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir. ” Henüz bir belirleme yapılmamıştır. Hasılat esaslı vergilendirme usulüne geçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe bu usulden çıkamazlar.

ÖDEME Süresi (işletme Hesabı Esası) 1. 1. 2019 3065 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinin

ÖDEME Süresi (işletme Hesabı Esası) 1. 1. 2019 3065 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinin (5) numaralı fıkrasında yer alan “Maliye ve Gümrük Bakanlığı” ibaresi “Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanunu uyarınca işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin ödeme zamanını, beyannamenin verildiği ayı takip eden ikinci ayın sonuna kadar uzatmaya” şeklinde değiştirilmiştir. Henüz bir belirleme yapılmamıştır.

TESCİL EDİLMEMİŞ TİCARİ TAŞITLARDA KDV İADESİ 31. 12. 2018 tarihli 4. mükerrer Resmi Gazete'de

TESCİL EDİLMEMİŞ TİCARİ TAŞITLARDA KDV İADESİ 31. 12. 2018 tarihli 4. mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan 535 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile; 1 - 2018/11674 sayılı BKK ile değiştirilen ve 31. 12. 2018 tarihine kadar uygulanan konut ve işyeri satışlarında, trampa ve devirlerinde, ölünceye kadar bakma akdine dayanılarak yapılacak devir ve iktisaplarında tapu harcı oranı 31. 3. 2019 tarihine kadar binde 15 oranında uygulanacaktır. 2 - 287 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararında yer alan malların teslimlerinde uygulanmakta olan indirimli ÖTV ve KDV oranları 31. 3. 2019 tarihine kadar uygulamaya devam edilecektir. Bu kapsamda; - Mobilya sektöründe KDV oranı 287 sayılı Kararda belirtilen mallar için % 8 oranında, - Ticari araç satışlarında KDV oranı %1 oranında, - 87. 03 poziyonundaki taşıtlar için 287 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararının 5'inci maddesindeki oranlar, - 287 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararının 3 no'lu ekinde yer alan mallarda (beyaz eşya ve elektronik eşyaları kapsamaktadır. ) ÖTV oranı sıfır, olarak uygulanacaktır.

KAYIT VE TESCİL EDİLMEMİŞ TİCARİ TAŞITLARDA KDV İADESİ 31. 12. 2018 tarihli 4. mükerrer

KAYIT VE TESCİL EDİLMEMİŞ TİCARİ TAŞITLARDA KDV İADESİ 31. 12. 2018 tarihli 4. mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan 535 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile; Diğer taraftan 535 sayılı Karar ile 285 sayılı Kararın 4 üncü maddesinin 2 numaralı fıkrası değiştirilerek, Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş yeni araçlar için yüklenilen KDV'nin iadesine izin verilmiştir. BU değişiklik, 31. 10. 2018 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiş olup, Eylül ayında % 18 KDV uygulanarak satın alınan kayıt ve tescil edilmemiş yeni aracın, Kasım 2018 ayında indirimli KDV oranı ile satılması nedeniyle yüklenilen KDV Ocak 2019 ayına kadar indirilememiş ise, bu KDV'nin iadesi mümkün hale gelmiştir. İadeye ilişkin usul ve esasların da Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca önümüzdeki günlerde belirlenmesi beklenmektedir. İade haktan, kayıt ve tescil edilmemiş olan yeni araç satıcıları ve üreticileri ile ithalatçıların yararlanması gerekmektedir

KDV oranı 31. 12. 2018 tarihli 4. mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan 541 sayılı Cumhurbaşkanlığı

KDV oranı 31. 12. 2018 tarihli 4. mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan 541 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile aşağıdaki taşıtların tesliminde KDV oranı 31. 3. 2019 tarihine kadar % 1'e indirilmiştir. 1 - Tarımda kullanılmaya mahsus kendinden yüklemelei veya boşaltmalı römork ve yarı römorklar, 2 - Tanker römork ve yarı römaorklar, 3 - Diğer römork ve yarı römorklar, Yukarıda sayılan taşıtların 1. 1. 2019 tarihinden-31. 3. 2019 tarihine kadar teslimlerinde KDV oranı % 1 uygulanacak olup, bunların aksam ve parçlarında ise parçanın tabi olduğu oranın uygulanmasında devam edilecektir. Diğer taraftan, Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş söz konusu römorkların 1. 1. 2019 -31. 3. 2019 tarihleri arasında tesliminde yüklenilen KDV'nin indirimle giderilememesi halinde iade edilmesi de mümkündür. Çünkü, römorklar da taşıt aracı sınıfında kabul edilip trafik tescil ve kayıt işlemine tabidir.

KDV oranı 31. 12. 2018 tarihli 4. mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan 541 sayılı Cumhurbaşkanlığı

KDV oranı 31. 12. 2018 tarihli 4. mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan 541 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile aşağıdaki taşıtların tesliminde KDV oranı 31. 3. 2019 tarihine kadar % 1'e indirilmiştir. 1 - Tarımda kullanılmaya mahsus kendinden yüklemelei veya boşaltmalı römork ve yarı römorklar, 2 - Tanker römork ve yarı römaorklar, 3 - Diğer römork ve yarı römorklar, Yukarıda sayılan taşıtların 1. 1. 2019 tarihinden-31. 3. 2019 tarihine kadar teslimlerinde KDV oranı % 1 uygulanacak olup, bunların aksam ve parçlarında ise parçanın tabi olduğu oranın uygulanmasında devam edilecektir. Diğer taraftan, Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş söz konusu römorkların 1. 1. 2019 -31. 3. 2019 tarihleri arasında tesliminde yüklenilen KDV'nin indirimle giderilememesi halinde iade edilmesi de mümkündür. Çünkü, römorklar da taşıt aracı sınıfında kabul edilip trafik tescil ve kayıt işlemine tabidir.

KDV BEYANNAMESİNDE DEĞİŞİKLİK NEDENİYLE 191 HESABIN YENİDEN DÜZENLENMESİ GEREKMEKTEDİR

KDV BEYANNAMESİNDE DEĞİŞİKLİK NEDENİYLE 191 HESABIN YENİDEN DÜZENLENMESİ GEREKMEKTEDİR

KDV BEYANNAMESİNDE DEĞİŞİKLİK NEDENİYLE 191 HESABIN YENİDEN DÜZENLENMESİ GEREKMEKTEDİR 1. 1. 2019 tarihinden itibaren

KDV BEYANNAMESİNDE DEĞİŞİKLİK NEDENİYLE 191 HESABIN YENİDEN DÜZENLENMESİ GEREKMEKTEDİR 1. 1. 2019 tarihinden itibaren KDV beyannamelerinde; 1 - 104 no’lu İndirilecek KDV satırı kaldırılacaktır. 2 - Bu dönem indirilecek KDV satırı yerine aşağıdaki satırlar eklenecektir. v 108 Yurtiçi Tevkifatsız alımlar nedeniyle İnd KDV, v 109 Sorumlu Sıfatıyla Beyan Edilen KDV, v 110 İthalde Ödenen KDV,

KDV BEYANNAMESİNDE DEĞİŞİKLİK NEDENİYLE 191 HESABIN YENİDEN DÜZENLENMESİ GEREKMEKTEDİR 191 İndirilecek KDV ü 191.

KDV BEYANNAMESİNDE DEĞİŞİKLİK NEDENİYLE 191 HESABIN YENİDEN DÜZENLENMESİ GEREKMEKTEDİR 191 İndirilecek KDV ü 191. 01 Bu Döneme Ait İndirilecek KDV ü 191. 001 %1 Yurtiçi Tevkifatsız Alımlar Nedeniyle Ödenen KDV ü 191. 008 %8 Yurtiçi Tevkifatsız Alımlar Nedeniyle Ödenen KDV ü 191. 018 %18 Yurtiçi Tevkifatsız Alımlar Nedeniyle Ödenen KDV ü 191. 02 Sorumlu Sıfatıyla Ödenen KDV ü 191. 02. 001 %1 Sorumlu Sıfatıyla Beyan Edilen KDV ü 191. 02. 008 %8 Sorumlu Sıfatıyla Beyan Edilen KDV ü 191. 02. 018 %18 Sorumlu Sıfatıyla Beyan Edilen KDV ü 191. 03. İthalde Ödenen KDV ü 191. 03. 001 %1 İthalde Ödenen KDV ü 191. 03. 008 %8 İthalde Ödenen KDV ü 191. 03. 018 %18 İthalde Ödenen KDV

ÇEVRE KANUNU UYARINCA GETİRİLEN YÜKÜMLÜLÜKLER 10 Aralık 2018 Resmî Gazete PAZARTESİ KANUN ÇEVRE KANUNU

ÇEVRE KANUNU UYARINCA GETİRİLEN YÜKÜMLÜLÜKLER 10 Aralık 2018 Resmî Gazete PAZARTESİ KANUN ÇEVRE KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 7153 Kabul Tarihi: 29/11/2018 Sayı : 30621

ÇEVRE KANUNU UYARINCA GETİRİLEN YÜKÜMLÜLÜKLER Bu hususlara ilişkin idari ve teknik usul ve esaslar

ÇEVRE KANUNU UYARINCA GETİRİLEN YÜKÜMLÜLÜKLER Bu hususlara ilişkin idari ve teknik usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenecektir. MADDE 8 - 2872 sayılı Kanuna aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir. “Geri kazanım katılım payı”

ÇEVRE KANUNU UYARINCA GETİRİLEN YÜKÜMLÜLÜKLER MADDE 8 - 2872 sayılı Kanuna aşağıdaki ek maddeler

ÇEVRE KANUNU UYARINCA GETİRİLEN YÜKÜMLÜLÜKLER MADDE 8 - 2872 sayılı Kanuna aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir. “Geri kazanım katılım payı” Geri kazanım katılım payları ürünün piyasaya sürüldüğü tarihi takip eden ayın onbeşine kadar Bakanlığa beyan edilir ve beyanı takip eden ikinci ayın son gününe kadar Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına ödenir.

MADDE 8 - 2872 sayılı Kanuna aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir. “Geri kazanım katılım payı”

MADDE 8 - 2872 sayılı Kanuna aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir. “Geri kazanım katılım payı” Yurt içinde piyasaya arz edilen bu Kanuna ekli (1) sayılı listede yer alan ürünlerden poşetler için satış noktalarından, diğer ürünler için piyasaya sürenlerden/ithalatçılardan bu listede belirtilen tutarda geri kazanım katılım payı tahsil edilir.

ÇEVRE KANUNU UYARINCA GETİRİLEN YÜKÜMLÜLÜKLER MADDE 8 - 2872 sayılı Kanuna aşağıdaki ek maddeler

ÇEVRE KANUNU UYARINCA GETİRİLEN YÜKÜMLÜLÜKLER MADDE 8 - 2872 sayılı Kanuna aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir. “Geri kazanım katılım payı” Bu pay KDV ve ÖTV’ye tabi midir? Bu konu uygulamada yargısal içtihatlarla çözümlenebilecektir.

MADDE 8 - 2872 sayılı Kanuna aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir. “Geri kazanım katılım payı”

MADDE 8 - 2872 sayılı Kanuna aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir. “Geri kazanım katılım payı” Ülkenin tamamında Bakanlıkça belirlenen esaslar doğrultusunda depozito sistemi uygulayan, piyasaya süren/ithalatçı, depozitolu olarak piyasaya sürdükleri ürünler için bu maddenin birinci fıkrasından muaf tutulur. Muafiyet uygulamasında depozito uygulanan miktar esas alınır. Muafiyet uygulanmasına ilişkin esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelik ile belirlenir.

İMAR AFFI NEDENİYLE ÖDENEN BEDELLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Yasada Açık Düzenleme Yer Almamaktadır.

İMAR AFFI NEDENİYLE ÖDENEN BEDELLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Yasada Açık Düzenleme Yer Almamaktadır.

İMAR AFFI NEDENİYLE ÖDENEN BEDELLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ http: //www. gib. gov. tr/7143 -sayili-kanunun-16 nci-maddesi-kapsaminda-yapilan-imar-barisina-istinadenodenen-kayit-bedelinin Tarih:

İMAR AFFI NEDENİYLE ÖDENEN BEDELLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ http: //www. gib. gov. tr/7143 -sayili-kanunun-16 nci-maddesi-kapsaminda-yapilan-imar-barisina-istinadenodenen-kayit-bedelinin Tarih: 25/12/2018 T. C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ……. . Vergi Dairesi Başkanlığı (Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü) 7143 sayılı Kanunun 16 ncı maddesi uyarınca yararlanacağınız imar barışına istinaden ödenecek olan kayıt bedelinin, taşınmazın iktisadi kıymetini artıran giderler kapsamında değerlendirilmesi ve söz konusu taşınmazın maliyet bedeline eklenmesi gerekmektedir. Ayrıca, taşınmazın amortisman süresinin tamamlanmamış olması halinde, maliyet bedeline dahil edilecek söz konusu tutarın taşınmazın kalan amortisman süresine göre itfa edilmesi; taşınmazın amortisman süresinin tamamlanmış olması halinde ise, maliyet bedeline eklenen söz konusu tutarın taşınmaza ilişkin faydalı ömür ve amortisman oranı dahilinde aktife alındığı tarihten itibaren itfa edilmesi icap etmektedir.

KONKARDATO BORÇLU Anlaşma yapılıncaya kadar VUK hükümlerine göre değerlemeye devam edecektir. ALACAKLI Karşılık ayrılıp

KONKARDATO BORÇLU Anlaşma yapılıncaya kadar VUK hükümlerine göre değerlemeye devam edecektir. ALACAKLI Karşılık ayrılıp ayrılmayacağı konusunda hukuki tartışma devam etmektedir.

Konkordato alacaklıların alacaklarının belli bir yüzdesinden feragat etmeleri şeklinde yapılmış ise “tenzilat konkordatosu”, alacaklıların

Konkordato alacaklıların alacaklarının belli bir yüzdesinden feragat etmeleri şeklinde yapılmış ise “tenzilat konkordatosu”, alacaklıların borçluya yeni bir vade tanımaları veya borçları takside bağlamaları şeklinde ise “vade konkordatosu” olarak adlandırılır.

gerek alacaklı olunan şirket hakkında "iflasın ertelenmesi" kararının verilmesi ile iflasa ilişkin şartların varlığının

gerek alacaklı olunan şirket hakkında "iflasın ertelenmesi" kararının verilmesi ile iflasa ilişkin şartların varlığının tamamen ortadan kalktığından söz edilemeyecek olması, gerekse iflası ertelenen borçlu şirketin takibi İcra ve iflas Kanunu hükmü uyarınca engellendiği hususları birlikte değerlendirildiğinde iflası ertelenen şirketten tahsil edilemeyen ve kanunen takibine de imkân olmayan alacaklar için mahkemece iflasın ertelenmesine ilişkin kararın verildiği hesap döneminde şüpheli alacak karşılığı ayrılması mümkün bulunmaktadır. İstanbul VDB 7. 12. 2010 B. 07. 1. GİB. 4. 34. 19. 02019. 01 -551 Sayılı özelge

İflas erteleme halinde şüpheli alacak karşılığı ayrılması için iflas şartları ortadan kalkmamasına rağmen, bu

İflas erteleme halinde şüpheli alacak karşılığı ayrılması için iflas şartları ortadan kalkmamasına rağmen, bu aşamada, GİB şüpheli alacak ayrılmasına izin vermiştir. Gerek geçici gerekse kesin mühlet içinde konkardato talep eden borçlu aleyhine kamu borçları dahil tüm takipler de dahil olmak üzere hiçbir takip yapılamamakta ve evvelce başlamış takipler durmaktadır. Bu aşamalarda ihtiyatî tedbir ve ihtiyatî haciz kararları uygulanamamaktadır.