Mustafa Kemal Liderlik Yolunda Mustafa Kemal Harp Akademisinden

  • Slides: 4
Download presentation
Mustafa Kemal Liderlik Yolunda Mustafa Kemal Harp Akademisinden mezun olduktan sonra askerlik mesleğine Şam’daki

Mustafa Kemal Liderlik Yolunda Mustafa Kemal Harp Akademisinden mezun olduktan sonra askerlik mesleğine Şam’daki görevi ile adım attı. Burada yakın arkadaşları ile gizlice Vatan ve Hürriyet Cemiyetini kurdu Mustafa Kemal, devletin içinde bulunduğu durumla ve ülke sorunlarıyla hangi dönemde ilgilenmeye başlamıştır?

Mustafa Kemal’in 1919 yılına kadar üstlendiği görevler Tarih Görevleri Nisan 1909 31 Mart Olayını

Mustafa Kemal’in 1919 yılına kadar üstlendiği görevler Tarih Görevleri Nisan 1909 31 Mart Olayını bastıran Hareket Ordusu içinde yer aldı Aralık 1911 Trablusgarp’a gönüllü olarak gitti. İtalyanlara karşı yerli halkı örgütleyerek mücadele etti. 27 Ekim 1913 25 Nisan 1915 Sofya ataşeliğine atandı Çanakkale’de İtilaf Kuvvetlerine karşı başarı ile mücadele etti 10 Mart 1916 Kafkas Cephesi’nde 16. Kolordu Komutanlığına atandı 5 Temmuz 1917 Merkezi Şam’da bulunan 7. Ordu Komutanlığı’na atandı. Mustafa Kemal’in üstlendiği bu görevler ona ne kazandırmıştır?

Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasından sonra Mustafa Kemal, Harbiye Nezareti emrinde çalışmak üzere İstanbul’a çağrıldı.

Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasından sonra Mustafa Kemal, Harbiye Nezareti emrinde çalışmak üzere İstanbul’a çağrıldı. İstanbul’da bulunduğu günlerde hiç boş durmadı. Vatanın içinde bulunduğu durumu anlatmak, vatanın kurtuluşu için çareler düşünmek amacıyla padişah, sadrazam ve bakanlarla birçok kez görüşme yaptı. Fakat bu görüşmelerden vatanın kurtarılması yönünde bir sonuç çıkmadı.

Birçok olumsuzluğa rağmen Mustafa Kemal’in kurtuluş ve bağımsızlık yolundaki ısrarlı çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu

Birçok olumsuzluğa rağmen Mustafa Kemal’in kurtuluş ve bağımsızlık yolundaki ısrarlı çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu durun karşısında Mustafa Kemal, Türk vatanının kurtuluşunu sağlamak ve Türk Milleti’ni örgütlemek amacıyla Anadolu’ya geçmeye karar verdi. . Bir yandan da Şişli’deki evinde yakın arkadaşları Ali Fuat, Rauf ve İsmet Beylerle toplantı yaptı. Mustafa Kemal liderliğinde yapılan bu toplantılarda ülkenin geleceği ile ilgili kararlar alındı. Milli Mücadele hareketine de Mustafa Kemal ve arkadaşları Şişli’deki bu evde karar verdiler