ZORG Relatie LEERVOORKEUREN ZORG Relatie Module LEERVOORKEUREN DOEL

  • Slides: 33
Download presentation
ZORG Relatie LEERVOORKEUREN

ZORG Relatie LEERVOORKEUREN

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN DOEL Het doel van dit onderwerp is dat

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN DOEL Het doel van dit onderwerp is dat taaldocenten de verschillende leervoorkeuren van hun leerlingen begrijpen en gevoeligheid creëren voor die verschillen.

CARE – Relationship ZORG – Relatie Module Preferences Module- -Learning LEERVOORKEUREN DOELEN ● Begrijpt

CARE – Relationship ZORG – Relatie Module Preferences Module- -Learning LEERVOORKEUREN DOELEN ● Begrijpt verschillende leerstijlen ● Kan de leervoorkeuren van studenten identificeren ● Is gevoelig voor leervoorkeuren die anders zijn dan die van hem/haar en kan bruggen slaan tussen leerstijlen voor zijn/haar leerlingen

CARE – Relationship ZORG – Relatie Module Preferences Module- -Learning LEERVOORKEUREN INHOUD ● ●

CARE – Relationship ZORG – Relatie Module Preferences Module- -Learning LEERVOORKEUREN INHOUD ● ● ● ● INHOUD Wat zijn je leervoorkeuren? Leervoorkeuren - verschillende benaderingen In kaart brengen overbrugging Co-creëren Hoe nuttig is dit in de L 2 -klas?

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN

CARE – Relationship ZORG – Relatie Module Preferences Module- -Learning LEERVOORKEUREN TAAL LEREN VOORKEUR

CARE – Relationship ZORG – Relatie Module Preferences Module- -Learning LEERVOORKEUREN TAAL LEREN VOORKEUR TEST (gebaseerd op CITE-instrument en VAK-model) Kies voor elke stelling een van deze antwoorden: 5 = Helemaal mee eens 4 = Enigszins mee eens 3 = Noch eens, noch oneens 2 = Enigszins oneens 1 = Helemaal mee oneens

CARE – Relationship ZORG – Relatie Module Preferences Module- -Learning LEERVOORKEUREN TAAL LEREN VOORKEUR

CARE – Relationship ZORG – Relatie Module Preferences Module- -Learning LEERVOORKEUREN TAAL LEREN VOORKEUR TEST 1. Als ik zinnen met een nieuwe woordenschat maak, onthoud ik ze beter. 2. Ik geef de voorkeur aan leesoefeningen boven luisteroefeningen 3. Ik begrijp het beter als de leraar instructies aan mij voorleest dan als ik ze stilletjes aan mezelf voorlees 4. Ik lees liever dingen in een cursusboek dan dat de leraar me erover vertelt 5. Het meerdere keren schrijven van een nieuw woord helpt me het beter te onthouden 6. Ik hou meer van geschreven instructies dan van gesproken

CARE – Relationship ZORG – Relatie Module Preferences Module- -Learning LEERVOORKEUREN TAAL LEREN VOORKEUR

CARE – Relationship ZORG – Relatie Module Preferences Module- -Learning LEERVOORKEUREN TAAL LEREN VOORKEUR TEST 7. Ik begrijp meer van een klasgesprek dan van het lezen over een onderwerp. 8. Ik speel graag spelletjes in de klas 9. Als er nieuwe grammatica op het bord is geschreven, is het gemakkelijker te begrijpen. 10. Ik herinner me dingen die ik hoor beter dan dat ik lees 11. Als ik nieuwe woorden leer, herhaal ik ze verschillende keren hardop voor mezelf 12. Ik oefen graag nieuwe grammatica door er zinnen mee te maken.

CARE – Relationship ZORG – Relatie Module Preferences Module- -Learning LEERVOORKEUREN TAAL LEREN VOORKEUR

CARE – Relationship ZORG – Relatie Module Preferences Module- -Learning LEERVOORKEUREN TAAL LEREN VOORKEUR TEST 13. Ik leer nieuwe woordenschat het beste door woordenlijsten te gebruiken 14. Ik leer veel van het opmerken van andermans fouten 15. Ik heb liever dat de leraar nieuwe grammatica uitlegt dan deze op het bord te schrijven 16. Ik begrijp nieuwe woorden beter als ik er een verhaal mee kan maken. 17. Ik geef de voorkeur aan luisteroefeningen boven leesoefeningen 18. Ik herinner me de spelling van een woord beter als ik het opgeschreven zie dan wanneer iemand het hardop spelt

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN VISUEEL AUDITIEF KINESTHETISCH 2: . . . 3:

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN VISUEEL AUDITIEF KINESTHETISCH 2: . . . 3: . . . 1: . . . 4: . . . 7: . . . 5: . . . 6: . . . 10: . . 8: . . . 9: . . . 11: . . 12: . . 13: . . 15: . . 14: . . 18: . . 17: . . 16: . . total score: . . . x 2= ………. total score: . . . x 2= ………… total score: . . . x 2= ………

CARE – Relationship ZORG – Relatie Module Preferences Module- -Learning LEERVOORKEUREN “Ik denk dat

CARE – Relationship ZORG – Relatie Module Preferences Module- -Learning LEERVOORKEUREN “Ik denk dat het voor mij het beste is om een Engelssprekende vriend te zoeken. Als je met iemand praat, leer je meer. Zo denk ik toch te leren” Wat vindt deze leerling van hoe andere mensen hen kunnen helpen Engels te leren?

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN “Ik ben niet zo gemotiveerd in de zomer

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN “Ik ben niet zo gemotiveerd in de zomer als het warm is. Ik ben productiever in de winter als het buiten slecht weer is. Dan studeer ik het beste. ” Wat voor soort contextueel bewustzijn heeft deze leerling? In hoeverre heeft de leerling een gevoel van keuzevrijheid voor deze contextuele voorkeur?

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN “Ik zal altijd slecht zijn in grammatica. Sommige

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN “Ik zal altijd slecht zijn in grammatica. Sommige mensen zijn gewoon beter in deze dingen. Ik niet, ik ben niet goed in grammatica. Dus ik hou me gewoon niet bezig met grammatica. ” Welke kenmerken schrijft deze leerling toe aan zijn eigen succes of falen? Hoe weerspiegelen deze wat ze over zichzelf geloven? Zijn deze factoren binnen hun controle?

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN “Ik kan 10 nieuwe woorden per week leren

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN “Ik kan 10 nieuwe woorden per week leren als ik ze in mijn eigen taal vertaal. Dit heeft eerder voor mij gewerkt en ik weet zeker dat het in de toekomst weer voor mij zal werken” Komt dit overeen met uw leervoorkeuren? Gelooft deze leerling dat hij de kracht heeft om zichzelf te verbeteren? Denkt deze leerling dat hun voorkeur een positieve invloed zal hebben op hun leerproces? Hoe kun je gevoeligheid tonen voor deze voorkeur?

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Visueel Auditief Kinesthetisch

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Visueel Auditief Kinesthetisch

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN IETI interpersoonlijk Mensen die uw taalverwerving of samenwerking

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN IETI interpersoonlijk Mensen die uw taalverwerving of samenwerking met andere werkpartners kunnen vergemakkelijken of belemmeren. Tijdelijk Hoe je ervaringen en overtuigingen uit het verleden interpreteert. Hoe dit uw bureau focust op huidige en toekomstige evenementen. Milieu Dingen die je wel of niet kunt veranderen in je omgeving. intrapersoonlijk Overtuigingen over zichzelf, het leren van talen, persoonlijkheid en motivatie.

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Meer groeimindset Mijn voorkeur voor leren of leerstrategie

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Meer groeimindset Mijn voorkeur voor leren of leerstrategie is gebaseerd op de overtuiging dat ik de kracht heb om mezelf te verbeteren Meer vaste mindset Mijn voorkeur voor leren of leerstrategie is gebaseerd op de overtuiging dat je het vermogen hebt om iets te doen of niet. Je kunt het niet leren. De strategie is duidelijk belangrijk als de leerling er fundamenteel van overtuigd is dat de strategie een positieve invloed kan hebben op het succes van het leren van een taal, en als hij gelooft dat hij zichzelf kan verbeteren.

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN In kaart brengen Strategieën en voorkeuren voor leren

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN In kaart brengen Strategieën en voorkeuren voor leren bespreken Overbrugging Empathie tonen voor de voorkeuren van leerlingen Vragen stellen om meer te weten Luisteren alvorens te zeggen. te komen over ervaringen, Verduidelijken alvorens te vragen. inspanning, beloning en resultaten Zorg voor positieve bekrachtiging van wat leerlingen kunnen doen, in plaats van wat ze niet kunnen doen. Co-creëren Geef keuzes en laat leerlingen een mix van strategieën kiezen rond hun klasvoorkeuren Maak klasafspraken en raadpleeg ze regelmatig. Controleer het succes regelmatig en herdefinieer het plan waar nodig

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Terug naar jou Lees de citaten op de

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Terug naar jou Lees de citaten op de volgende dia. Bespreek de voorkeuren van de leerlingen. Verwijzen naar ideeën van VAK, het IETI-model En groei/vaste mindset. Hoe verhoudt het zich tot uw voorkeuren voor leren/onderwijzen? Hoe zou je met deze leerling in kaart brengen, overbruggen en co-creëren? “Ik ben niet zo gemotiveerd in de zomer als het warm is. Ik ben productiever in de winter als het buiten slecht weer is. Dan studeer ik het beste. ”

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Commentaar Deze leerling is zich zeer bewust van

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Commentaar Deze leerling is zich zeer bewust van omgevingsfactoren die ervoor kunnen zorgen dat ze effectiever leert. De leerling zegt wel iets om te suggereren dat dit positief of negatief kan zijn. Door dit samen met de leerling in kaart te brengen, met behulp van vraagtechnieken om de inspanning die ze besteedt, de resultaten en haar reflecties daarop te onderzoeken, zou de leraar kunnen begrijpen hoe de leerling het bewustzijn van zichzelf toepast.

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Terug naar jou Lees de citaten op de

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Terug naar jou Lees de citaten op de volgende dia. Bespreek de voorkeuren van de leerlingen. Verwijzen naar ideeën van VAK, het IETI-model En groei/vaste mindset. Hoe verhoudt het zich tot uw voorkeuren voor leren/onderwijzen? Hoe zou je met deze leerling in kaart brengen, overbruggen en co-creëren? “Toen ik jong was, had ik een Engelse penvriend. Het was fijn omdat we elkaar konden schrijven en je kunt nadenken over wat je wilt zeggen in meer detail. Ik lees de brieven ook vandaag nog met veel plezier!”

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Commentaar Hier reflecteert een leerling positief op een

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Commentaar Hier reflecteert een leerling positief op een eerdere ervaring en heeft hij goede herinneringen aan het hebben van een penvriend. Hoewel dit geen sterke voorkeur of strategie laat zien, zou het de moeite waard zijn om dit met de leerling in kaart te brengen om erachter te komen wat het resultaat was. Zijn zijn talenkennis daardoor verbeterd? Zou hij overwegen de strategie opnieuw te gebruiken? Zouden andere mensen er ook baat bij hebben? Tijdelijke en interpersoonlijke aspecten zouden hier aanwezig kunnen zijn en soortgelijke strategieën die goed gebruik maken van interpersoonlijke relaties zouden een nuttig uitgangspunt voor reflectie zijn.

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Terug naar jou Lees de citaten op de

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Terug naar jou Lees de citaten op de volgende dia. Bespreek de voorkeuren van de leerlingen. Verwijzen naar ideeën van VAK, het IETI-model En groei/vaste mindset. Hoe verhoudt het zich tot uw voorkeuren voor leren/onderwijzen? Hoe zou je met deze leerling in kaart brengen, overbruggen en co-creëren? “Ik moet mijn luisteren verbeteren. Vroeger was ik heel goed in Frans omdat ik de hele tijd naar podcasts luisterde, zelfs als ik niet begreep wat ze zeiden. Ik heb 's ochtends tijd voor het woon-werkverkeer, dus ik kan naar podcasts luisteren om mijn taal te verbeteren. '

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Commentaar De leerling spreekt over een succesvolle leerervaring

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Commentaar De leerling spreekt over een succesvolle leerervaring en denkt na over het gebruik van dezelfde strategie voor haar huidige leerdoelen. Er is een groot bewustzijn van de omgevingsfactoren rondom de strategie (pendelen) en er kan een voorkeur zijn voor auditieve input. Sommige mensen zeggen misschien dat het luisteren naar authentieke input zoals een podcast te moeilijk kan zijn voor de leerling. Hier moet enige gevoeligheid en verkenning zijn van hoe de strategie kan worden geïmplementeerd. De leerling is immers al eerder succesvol geweest en zou opnieuw succesvol kunnen zijn.

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Terug naar jou Lees de citaten op de

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Terug naar jou Lees de citaten op de volgende dia. Bespreek de voorkeuren van de leerlingen. Verwijzen naar ideeën van VAK, het IETI-model En groei/vaste mindset. Hoe verhoudt het zich tot uw voorkeuren voor leren/onderwijzen? Hoe zou je met deze leerling in kaart brengen, overbruggen en co-creëren? “Ik zal altijd slecht zijn in grammatica. Sommige mensen zijn gewoon beter in deze dingen. Ik niet, ik ben niet goed in grammatica. Dus ik hou me gewoon niet bezig met grammatica. ”

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Commentaar De leerling lijkt een gevoel van bestemming

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Commentaar De leerling lijkt een gevoel van bestemming te hebben dat hij iets nooit zal begrijpen op basis van gebeurtenissen uit het verleden. Tijdelijke factoren kunnen hier worden gezien als beperkend voor de leerder en het kan waar zijn dat in dit geval de leerder een gefixeerde mindset heeft over grammatica. Gevoeligheid met empathie, actief luisteren om te bridgen naar lerende is belangrijk in dit gesprek. De laatste zin 'Ik hou me gewoon niet bezig met grammatica' kan controversieel zijn voor een leraar, vooral als de cursus gericht is op grammatica. Dit is waar empathie belangrijk is, omdat het innemen van een tegengestelde positie de overtuiging van de leerling over leren alleen maar sterker kan maken.

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Terug naar jou Lees de citaten op de

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Terug naar jou Lees de citaten op de volgende dia. Bespreek de voorkeuren van de leerlingen. Verwijzen naar ideeën van VAK, het IETI-model En groei/vaste mindset. Hoe verhoudt het zich tot uw voorkeuren voor leren/onderwijzen? Hoe zou je met deze leerling in kaart brengen, overbruggen en co-creëren? "Ik kijk liever naar tv-programma's in het Engels om beter te worden. Huiswerk dat mijn leraar me geeft is handig voor het examen, maar communicatie gaat niet over goed presteren op examens. ”

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Commentaar Waarom kijkt de leerling liever tv en

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Commentaar Waarom kijkt de leerling liever tv en wat is het verschil met huiswerk dat ze krijgt? Hoewel er geen regels zijn met leervoorkeuren, is het bieden van een reeks stimuli belangrijk om leerlingen gemotiveerd te houden. Een theorie zou kunnen zijn dat het huiswerk niet de juiste balans biedt voor de leerling. De leerling heeft een duidelijk idee van wat zijn doel is: communiceren; niet slagen voor examens. Ze heeft ook een strategie om daar te komen. Gevoeligheid is hier de sleutel, omdat de leraar het bereiken van de doelen van de leerling faciliteert en in staat is om ook het succes van de leerling bij examens te beïnvloeden. Een tegengestelde positie en gebrek aan gevoeligheid kunnen het tegenovergestelde doen. Hoe co-creëren? Welke leerstrategieën kunnen we in huiswerktaken opnemen die zowel examensucces als communicatief succes mogelijk maken?

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Terug naar jou Lees de citaten op de

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Terug naar jou Lees de citaten op de volgende dia. Bespreek de voorkeuren van de leerlingen. Verwijzen naar ideeën van VAK, het IETI-model En groei/vaste mindset. Hoe verhoudt het zich tot uw voorkeuren voor leren/onderwijzen? Hoe zou je met deze leerling in kaart brengen, overbruggen en co-creëren? “Ik denk dat ik mijn luistervaardigheid moet verbeteren. De luistertaken van het examen zijn zo moeilijk. Ik controleer voortdurend de scores van de andere mensen in mijn groep en vergelijk die van mij met hen – hoe vinden zij het zo gemakkelijk en ik het zo moeilijk? Ik denk dat ik gewoon beter ben in spreken en schrijven, misschien omdat ik meer een visueel persoon ben en graag met mensen communiceer. ”

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Commentaar De leerling vergelijkt zichzelf met andere leerlingen

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Commentaar De leerling vergelijkt zichzelf met andere leerlingen in de klas. Hij ziet het verschil en is ervan overtuigd dat ze van nature beter moeten zijn dan hij. Er zijn enkele elementen van een vaste mindset in ontwikkeling. Overbruggingsstrategieën zouden hier nuttig zijn: empathie opbouwen. Voor co-creatie zou het verkennen van de strategieën die andere leerlingen gebruiken om beter te luisteren te worden hem in staat stellen te zien dat er misschien meer is dan hij ziet. De strategieën van andere leerlingen kunnen dan nuttig zijn voor zijn eigen ontwikkeling. Vooruitgang kan traag zijn, dus regelmatige evaluatie van de effectiviteit van zijn strategieën zou hem helpen zijn vooruitgang te zien, zelfs als deze langzaam is.

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Commentaar De leerling lijkt een gevoel van bestemming

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN Commentaar De leerling lijkt een gevoel van bestemming te hebben dat hij iets nooit zal begrijpen op basis van gebeurtenissen uit het verleden. Tijdelijke factoren kunnen hier worden gezien als beperkend voor de leerder en het kan waar zijn dat in dit geval de leerder een gefixeerde mindset heeft over grammatica. Gevoeligheid met empathie, actief luisteren om te bridgen naar lerende is belangrijk in dit gesprek. De laatste zin 'Ik hou me gewoon niet bezig met grammatica' kan controversieel zijn voor een leraar, vooral als de cursus gericht is op grammatica. Dit is waar empathie belangrijk is, omdat het innemen van een tegengestelde positie de overtuiging van de leerling over leren alleen maar sterker kan maken.

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN GROEPSDISCUSSIE: ● Wat heb je geleerd in deze

ZORG – Relatie Module - LEERVOORKEUREN GROEPSDISCUSSIE: ● Wat heb je geleerd in deze module? ● Hoe kan dit je lessen beïnvloeden? ● Welke uitdagingen zie je om dit in de klas te implementeren?

http: //www. l 2 lifestyle. eu/ https: //www. facebook. com/l 2 lifestyl e Disclaimer:

http: //www. l 2 lifestyle. eu/ https: //www. facebook. com/l 2 lifestyl e Disclaimer: De publicatie is tot stand gekomen met steun van het Erasmus + Programma van de Europese Unie. De inhoud van deze pagina is uitsluitend de verantwoordelijkheid van partners en kan op geen enkele manier worden opgevat als een weergave van de standpunten van het NA en de Commissie.