TME ENGELLLER R GR CEM SAMUT Temel Kavramlar

  • Slides: 36
Download presentation
İŞİTME ENGELLİLER ÖĞR. GÖR. CEM SAMUT

İŞİTME ENGELLİLER ÖĞR. GÖR. CEM SAMUT

Temel Kavramlar Zedelenme: Bireyin anatomik, fizyolojik, psikolojik özelliklerinde meydana gelen geçici veya kalıcı olabilen

Temel Kavramlar Zedelenme: Bireyin anatomik, fizyolojik, psikolojik özelliklerinde meydana gelen geçici veya kalıcı olabilen yapı, işleyiş bozukluğuna bağlı durumlara zedelenme denir. Kolların felç oluşu, parmakların tutmayışı, iyi görememe, iyi işitememe vb. durumlar birer zedelenmedir. Yetersizlik: Birey için normal kabul edilen bir etkinliğin ya da yapının; zedelenmeden dolayı önlenmesi, sınırlanması hâline yetersizlik denir. Örneğin işitme, geçit yolunda herhangi bir yerde zedelenirse işitme gerçekleşemez ve işitmede yetersizlik ortaya çıkabilir.

Engel: Bireyin yaşadığı sürece yaş, cins, sosyal ve kültürel faktörlere bağlı olarak oynaması gereken

Engel: Bireyin yaşadığı sürece yaş, cins, sosyal ve kültürel faktörlere bağlı olarak oynaması gereken roller vardır. Yetersizlik yüzünden rollerin yerine getirilememesi durumuna engel denir. İşitmeden dolayı yetersiz duruma düşen çocuğun sosyal hayatta sözel iletişime dayalı rolleri, istendiği gibi yerine getirememesi bu örnektir. İşitme eşiği: Sesin, sessizlikten ayrıldığı noktadır. İşitme kaybı: İşitme testi sonucunda alınan değerlerin, kabul edilen normal işitme değerinden farklı olması durumudur. İşitme kalıntısı: İşitme eşiğinin altında kalan ve uyarıldığında sesleri beyine iletebilen duyu alanıdır.

İşitme yetersizliği: Kulağın üç (dış, orta, iç) bölümünde işitme sinirinde veya beyinde ortaya çıkan

İşitme yetersizliği: Kulağın üç (dış, orta, iç) bölümünde işitme sinirinde veya beyinde ortaya çıkan bir hastalık, sesin normalden daha az işitilmesine sebep olur. İşitme kaybının derecesi, bireyin dil edinimini ve eğitimini engelleyici derecede ise buna işitme yetersizliği denir. İşitme duyarlığı: İnsan kulağının alım gücü içinde olan (16 -20000 Hz. İle 0– 110 d. B) seslerin işitilmesine denir. Odyoloji: İşitme, dengeyle ilgili çalışmaların yapıldığı ve işitme- denge bozukluklarının araştırıldığı bilim dalıdır. Odyolog: Odyoloji biliminin uygulayıcıları, meslek elemanlarına denir.

Tanımı ve Sınıflandırma İşitme engelli çocuk: Gerekli düzeltmelere rağmen, özel eğitimi gerektirecek kadar işitme

Tanımı ve Sınıflandırma İşitme engelli çocuk: Gerekli düzeltmelere rağmen, özel eğitimi gerektirecek kadar işitme yetersizliğine sahip olan çocuklara denir. zamanına, sebebine, oluş yerine, oluş biçimine ve süreğenliğine göre yapılmaktadır. • İşitme kaybının derecesine göre sınıflandırma: Çok ileri derecede işitme kaybı olan ve işitme cihazı kullanması zorunlu olanlar işitmeyen, hafif ve orta derecede işitme kaybı olanlar ağır işiten olarak tanımlanmaktadır.

İşitme engel derecesine göre sınıflandırma aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

İşitme engel derecesine göre sınıflandırma aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

İşitme engelini oluş zamanına göre sınıflandırma Genel olarak işitme engelinin oluş zamanına göre iki

İşitme engelini oluş zamanına göre sınıflandırma Genel olarak işitme engelinin oluş zamanına göre iki tür işitme kaybı görülür. İşitme kaybı çocuk dili kazanmadan ortaya çıkmışsa dil öncesi işitmezlik, dili kazandıktan sonra ortaya çıkmışsa dil sonrası işitmezlik olarak adlandırılır.

İşitme engelini oluş yerine göre sınıflandırma Çocuklarda genel olarak oluş yerine göre beş tür

İşitme engelini oluş yerine göre sınıflandırma Çocuklarda genel olarak oluş yerine göre beş tür işitme kaybı görülür. • İletim tipi işitme kaybı Dış ve orta kulağın etkilendiği hastalıklarda (doğuştan olan problemler, dış kulak yolu iltihabı, dış kulak yolu darlığı, orta kulak enfeksiyonları, östaki tüpü hastalıkları, orta kulakta kireçlenme, travmalar, tümörler) görülen işitme kaybıdır. Sesin algılanmasında değil, sesin iletiminde bir sorun vardır. Genellikle tıbbi ve cerrahi olarak tedavi edilebilir. • Duyusal sinirsel (sensörinöral) tip işitme kaybı İç kulak ve iç kulaktan beyne giden sinirlerin zedelenmesi sonucu meydana gelen işitme kaybıdır. Bu tip kayıplar da konuşmayı anlama becerisi bozulur, kayıp daha ağır ve kalıcıdır.

 • Karma tip işitme kaybı türlerinin bir arada görülmesidir. • Merkezi (santral) tip

• Karma tip işitme kaybı türlerinin bir arada görülmesidir. • Merkezi (santral) tip işitme kaybı kezi çıkan işitme kaybıdır. Dış ve orta kulak görevini yapar. İç kulak ve işitme sinirleri normal çalışır fakat merkezde bir bozukluk vardır. Bu hasar, bireyin sesleri algılamasını ve sese anlamlı bir şekilde tepki göstermesini engeller. • Psikolojik (fonksiyonel/organik olmayan) işitme kaybı Bireyin herhangi bir nedenle işitme kaybı var gibi davranması ya da gerçekten işitme kaybının olduğuna inanması ile ortaya çıkan durumdur. İşitme organının yapısında ve işleyişinde bir bozukluk olmadığı hâlde işitme gerçekleşmez.

Sebepleri İşitme engeli doğuştan olabileceği gibi sonradan geçirilen hastalıklar, kazalar ve yaşlanma sebebiyle de

Sebepleri İşitme engeli doğuştan olabileceği gibi sonradan geçirilen hastalıklar, kazalar ve yaşlanma sebebiyle de gelişebilir. İşitme engelinin sebepleri doğum öncesi, doğum anı, doğum sonrası sebepler olarak sınıflandırılır. Doğum öncesi sebepler: • Annenin hamilelik döneminde geçirdiği enfeksiyon ve hastalıklar (özellikle kızamıkçık, kabakulak, sarılık vb. ) • Hamilelik döneminde annenin röntgen çektirmesi • Hamilelik döneminde annenin kullandığı ilaçlar • Hamilelik döneminde geçirilen kazalar • Kan uyuşmazlığı • Genetik faktörler • Akraba evliliği

Doğum anındaki sebepler • Doğum sırasında meydana gelen komplikasyonlar (kordon dolanması, oksijensiz kalma vb.

Doğum anındaki sebepler • Doğum sırasında meydana gelen komplikasyonlar (kordon dolanması, oksijensiz kalma vb. ) • Düşük doğum ağırlığı • Erken doğum • Bebekte kan değişimi gerektiren sarılık • Doğum sırasında baş, boyun ve kulakta görülen zedelenmeler

Doğum sonrası sebepler • Çocuğun yüksek ateşli hastalıklar ve havale geçirmesi (menenjit, kızamık, kabakulak

Doğum sonrası sebepler • Çocuğun yüksek ateşli hastalıklar ve havale geçirmesi (menenjit, kızamık, kabakulak kızıl vb. ) • İşitme kaybına neden olan ilaçların kullanılması • Orta kulak iltihapları • Kafa travmaları (kafatası kırıkları, çatlakları, baş veya kulaklara şiddetli darbe vb. ) • Yüksek şiddette gürültüye maruz kalma

Özellikleri İşitme engelli çocuklar, işitme yetersizliklerinin özelliğine bağlı olarak gelişim sürecinde bazı farklılıklar gösterebilirler.

Özellikleri İşitme engelli çocuklar, işitme yetersizliklerinin özelliğine bağlı olarak gelişim sürecinde bazı farklılıklar gösterebilirler. Ancak bu onların, işiten yaşıtlarından tamamen farklı olduğu anlamına gelmez. Bununla birlikte iletişim, motor, zihin, sosyal ve duygusal gelişim yönünden özellikleri aşağıdaki şekilde özetlenebilir.

İletişim ve Dil Gelişimi İşitme engelli çocuklar da tüm çocuklarda olduğu gibi çevreleri ile

İletişim ve Dil Gelişimi İşitme engelli çocuklar da tüm çocuklarda olduğu gibi çevreleri ile ilgilidirler. Doğumdan itibaren çevreyle ilgilenmeye, nesneleri tanımaya başlarlar. Normal işiten çocuklarla aralarındaki fark, sesleri algılayarak veya ifade ederek kurdukları iletişimdedir. Normal işiten bir çocuk, bir oyuncak veya olay ile ilgilenirken, anne veya babasının ifadelerini anlayarak uygun tepkiler verebilir ancak işitme engelli çocukların anne ve babası ise, çocuğunun engelli olduğunu öğrendiği andan itibaren, çocuğuyla sözel iletişimi azaltabilir. Bunun sonucunda işitme engelli bebeklerde ilk dönemlerde gözlenen ses çıkarmalar yavaş, yavaş kaybolur.

İşiten çocuklar gibi etrafında duyduğu seslere doğal olarak öğrendiği sözel iletişimi, işitme engelli çocuklar

İşiten çocuklar gibi etrafında duyduğu seslere doğal olarak öğrendiği sözel iletişimi, işitme engelli çocuklar edinemez. Ancak işitme engelli çocuğa uygun ortamlarda, uygun iletişim yöntemleri kullanılarak, sözel iletişimi edinmesi sağlanabilir. Eğitimdeki amaçlarımızdan biri de işitme yetersizliği olan çocukların, bu yetersizliklerden doğan farklılıklarının eğitim ve öğretim ile en aza indirebilmektir. Konuşma öğrenilmeden meydana gelen orta ve ileri derecedeki bir işitme engeli önemli ölçüde dil ve konuşma bozukluklarına neden olmaktadır. Ancak işitme kaybı konuşma kazanıldıktan sonraki bir dönemde meydana gelir ve hafif olursa dil ve konuşma hemen, hemen hiç etkilenmemekte çok hafif sesletim bozuklukları görülebilmektedir.

 • İşitme engelli çocuklarda kelime hazinesi normal işitenlere göre daha yavaş gelişir. Kelime

• İşitme engelli çocuklarda kelime hazinesi normal işitenlere göre daha yavaş gelişir. Kelime hazinesi açısından normal işitenlerle aradaki fark yaş ilerledikçe açılır. İşitme engelli çocuklar normal işiten yaşıtlarını özel eğitim almadan yakalayamazlar. • • İşitme engelli çocuklar (kedi, top, kırmızı vb. ) somut kelimeleri (hissetmek, kolay, gelişim vb. ) soyut anlam taşıyanlara göre daha kolay öğrenirler. Kelimelerdeki takıları atlarlar. Kelimelerin sonlarında bulunan ‘’-ler, -lar, -nin , -den gibi ekleri duymadıkları için ifadeleri yanlış anlar ve zaman ile çoğul takılarını kullanmazlar.

 • İşitme engelli çocuklar, aynı kelimeye ait birden fazla anlamı yorumlamakta güçlük çekerler.

• İşitme engelli çocuklar, aynı kelimeye ait birden fazla anlamı yorumlamakta güçlük çekerler. • Normal işiten çocuklara göre daha basit ve kısa cümleleri anlayabilir ve ifade edebilirler. • Etken ve edilgen cümle yapılarını anlamakta güçlük çekerler.

Motor (Devinsel) Gelişim İşitme engelli çocuklar, temel motor gelişim aşamalarına (oturma, emekleme, yardımsız yürüme

Motor (Devinsel) Gelişim İşitme engelli çocuklar, temel motor gelişim aşamalarına (oturma, emekleme, yardımsız yürüme vb. ) normal işiten çocuklarla aynı hız ve sırada erişmektedirler. Ancak işitme kaybının neden olduğu duruma ve derecesine bağlı olarak, denge ve genel koordinasyonla ilgili becerilerde daha yetersiz oldukları gözlenmektedir. Bu yetersizlik işitme cihazı kullanarak ve seslere adaptasyon sağlandıktan sonra azalır.

Bilişsel Gelişim (nesneleri eşleştirme, benzerlikleri bulma, gruplama, resimler arasındaki farklılıkları görsel olarak saptama, görsel

Bilişsel Gelişim (nesneleri eşleştirme, benzerlikleri bulma, gruplama, resimler arasındaki farklılıkları görsel olarak saptama, görsel olarak bir seri resmi sıralama) aldıkları puanlar işiten akranlarıyla yaklaşık aynı düzeydedir. Ancak dil becerileri ile ilgili güçlükleri doğal olarak akademik performanslarını etkilemektedir. Çocuklar öğrenme ilgili deneyimlerini, çevrelerini keşfederek ve diğer kişilerle iletişim kurarak sağlarlar. İşitme engelli çocuklar bu bilgileri edinirken sesli uyaranlardan yeterince faydalanamazlar.

İşitme engelli çocuklar için görsel ipuçlarını kullanmaya yönelik etkinlikler düzenlenmediğinde (sözlü iletişim becerileri yetersiz

İşitme engelli çocuklar için görsel ipuçlarını kullanmaya yönelik etkinlikler düzenlenmediğinde (sözlü iletişim becerileri yetersiz olduğu için) kendi, kendilerine çevreyi araştırarak bir şeyler öğrenmeleri düşünce sistemlerini ve zihinsel süreçlerini geliştirmeleri mümkün olamamaktadır. Dil becerilerinin zihinsel gelişim becerileriyle iç, içe olmasından dolayı işitme engelinin derecesi zihinsel gelişimi etkilemektedir. Buna bağlı olarak okuma-yazma ve matematik becerileri daha geri olabilmekte, akademik başarısızlık görülebilmektedir.

Sosyal-Duygusal Gelişim İşitme engelli çocuklar işitme becerisini kullanamadığı için ailesi, arkadaşları gibi yakın çevresinde

Sosyal-Duygusal Gelişim İşitme engelli çocuklar işitme becerisini kullanamadığı için ailesi, arkadaşları gibi yakın çevresinde dahi güven eksikliği ve buna bağlı olarak hırçınlık, içe dönüklük, kızgınlık gibi davranışlar sergilerler. İleri ve çok ileri işitme engeline sahip çocuklar, özellikle diğer işitme engelli çocuklardan ayrı bir eğitim sürecinde ise okulda yalnızlık ve mutsuzluk gibi duygular yaşarlar. Küçük yaştan itibaren işitme engelli çocuklara işiten çocuklardan farklı davranmayarak, onlara engellerine rağmen bu toplumun etkin bireyleri haline getirebilmek için, okul ve aile birlikleri işbirliği yapmalı, çocuk için mümkün olan en uygun öğrenme ortamları sağlanmalıdır.

İşitme Kaybında Değerlendirme, Tanı ve Tedavi el en ybının l, işitme Doğuştan ve toplumsal

İşitme Kaybında Değerlendirme, Tanı ve Tedavi el en ybının l, işitme Doğuştan ve toplumsal problemlerin önlenmesi; bu hastaların sağlık çalışanları tarafından doğru yönlendirilmesi, uygun zamanda tanı ve tedavi imkanlarına kavuşması ile mümkündür. İşitme kaybı eğer doğumda mevcut ve müdahale edilmemiş ise dil ve konuşma gelişimini olumsuz yönde etkilemekte ve hatta işitme kaybı derecesine bağlı olarak dil ve konuşma hiç gelişememektedir.

İşitme kaybı yaşayan kişiler, Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanı hekimler ve odyologlar tarafından değerlendirilir.

İşitme kaybı yaşayan kişiler, Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanı hekimler ve odyologlar tarafından değerlendirilir. İşitme kaybı tedavilerinde bazı bireyler için uygun yöntem, ilaç tedavisi ve/veya cerrahi iken bazıları için ise rehabilitatif uygulamaların (işitme cihazı gibi) yapılması daha uygundur. Hasta için hangi seçeneğin en uygun olduğuna odyolojik değerlendirmeler ve radyolojik görüntülemeler neticesinde hekim tarafından karar verilir.

İşitme kaybı tanısında kullanılabilecek pek çok test yöntemi vardır. Fısıltı testi ve diyapazon testleri

İşitme kaybı tanısında kullanılabilecek pek çok test yöntemi vardır. Fısıltı testi ve diyapazon testleri rutin poliklinik muayenesi esnasında uygulanabilirken odyolojik değerlendirmede en sık kullanılan testler şu şekildedir; a. Saf ses odyometrisi b. Konuşma odyometrisi c. Timpanometrik değerlendirme/ akustik refleks ölçümü d. İşitsel uyarılmış cevap odyometrisi e. Elektrokokleografi f. Kortikal elektriksel cevap odyometresi g. Otoakustik Emisyon h. Eşik Üstü (supraliminer) testler i. Çocuk odyometrisi.

Görüldüğü üzere bireyin durumuna, hastalığın yapısına ve kliniğin imkanlarına göre yukarıda bahsedilen işitsel yolaktaki

Görüldüğü üzere bireyin durumuna, hastalığın yapısına ve kliniğin imkanlarına göre yukarıda bahsedilen işitsel yolaktaki çeşitli anatomik yapılar test edilebilmektedir. Hangi hastaya hangi testin yapılacağına Kulak Burun Boğaz Hekimi ve Odyoloji Uzmanı birlikte karar verebilirler. Tanı koyulup patoloji tesbit edildikten sonra tedavi aşamasına geçilir. İşitme kaybının tedavisi çok çeşitli şekillerde olabilir. Bu tedavi şekillerini üç ana başlıkta toplayabiliriz. 1. Medikal tedavi (Antibiyotik, steroid, vazodilatör ilaçlar ) 2. Cerrahi tedavi (Dış kulak yolu atrezisi açılması, kulak zarı perforasyon onarımı, kemikçik zincir onarımı, otoskleroz cerrahisi, timpanoplasti vb) 3. İşitme cihazları ve rehabilitasyon

İşitme Kaybı İçin Kullanılan Rehabilitasyon Yaklaşımları İşitme Cihazı: İşitme kaybının rehabilitasyonu, amplifikasyon (ses dalgası

İşitme Kaybı İçin Kullanılan Rehabilitasyon Yaklaşımları İşitme Cihazı: İşitme kaybının rehabilitasyonu, amplifikasyon (ses dalgası güçlendirici) sistemlerinin kullanımıyla başlar. İşitme cihazları çevreden gelen sesleri toplayan ve yükselterek kulağa yollayan teknolojik aletlerdir. İşitme cihazları çevreden gelen sesleri toplar, işlemler ve yükseltir. Tedavi edilemeyecek işitme kayıpları için işitme cihazları, kişilerin yaşam kalitesini artırır. İşitme cihazı seçilirken hastanın işitme kaybına uygun cihaz tipi belirlenmelidir. Günlük yaşam aktivitelerini en üst düzeye çıkarmak için hangi tip işitme cihazı kullanılırsa kullanılsın, çift taraflı işitme cihazı kullanımı uygundur.

İşitme cihazları taşınabilir ve implante edilebilir cihazlar olmak üzere ikiye ayrılır: 1. Taşınabilir cihazlar

İşitme cihazları taşınabilir ve implante edilebilir cihazlar olmak üzere ikiye ayrılır: 1. Taşınabilir cihazlar a. b. c. d. e. f. g. h. Kulak arkası (BTE) Kulak içi (ITE) Kanal içi (ITC) Tamamen kanal içi (CIC) Cep tipi Gözlük tipi kemik yolu Softband (baş bantlı) kemik yolu Cross - Bicross

2. İmplante edilebilen cihazlar a. b. c. d. Kemiğe implante edilenler (BAHA) Orta kulak

2. İmplante edilebilen cihazlar a. b. c. d. Kemiğe implante edilenler (BAHA) Orta kulak implantları Koklear implant (biyonik kulak) Beyin sapı implantı

Koklear İmplant: Koklear implant , ileri veya çok ileri derecede işitme kaybı yaşayan kişiler

Koklear İmplant: Koklear implant , ileri veya çok ileri derecede işitme kaybı yaşayan kişiler için geliştirilmiş bir elektronik tıbbi cihazdır. Sesleri, doğrudan işitme sinirine gönderir ve sesleri elektriksel uyarana çevirerek işlerler. İç parça ve dış parçası vardır. İç parça cerrahi olarak yerleştirilir, dış parça ise bir mıknatıs vasıtasi ile iç parçaya tutunur. Dış parça sesi algılayarak iç parçaya iletir ve iç parça sesi elektrik uyarana çevirerek kokleaya yani iç kulağa yerleştirilen elektroda gönderir. Bu elektrotlar işitme sinirini uyarır, işitme siniri uyarıları beyne iletir ve ses algılanır.

İşitsel rehabilitasyon: Kişiye uygun cihazın seçilmesi ile başlayan rehabilitasyon süreci kişinin cihazına adapte olması

İşitsel rehabilitasyon: Kişiye uygun cihazın seçilmesi ile başlayan rehabilitasyon süreci kişinin cihazına adapte olması ve cihaz ile dinlemeyi öğrenmesi ile devam ettirilir. Kişiye özel bir program hazırlanır ve bu program hazırlanırken eğer hasta çocuk ise çocuğun farklı gelişim alanlarındaki (işitme, dil, konuşma, iletişim, bilişsel…) mevcut durumu değerlendirilir. Programın içeriği bireyin gereksinim duyduğu tüm gelişim alanlarını destekleyecek şekilde düzenlenmelidir.

Rehabilitasyon sürecinde ise; bireylerin mevcut işitmelerini maksimum düzeyde kullanmalarını, işitsel algı becerilerini geliştirmelerini ve

Rehabilitasyon sürecinde ise; bireylerin mevcut işitmelerini maksimum düzeyde kullanmalarını, işitsel algı becerilerini geliştirmelerini ve farklı baş etme stratejileri geliştirmesi sağlanır. Cihaz kullanımı ve rehabilitasyon sürecinde kişinin ailesine bilgi verilerek sürece katkıları sağlanmalıdır. Rehabilitasyon sürecinin her aşamasında başarılı erken müdahale programları bir ekip çalışmasını gerektirmektedir. İşitme kayıplılar için bu ekip işitme tarama, tanılama programını sürdüren sağlık personeli, odyologlar, eğitimciler, dil konuşma terapistleri ve aileler olarak karşımıza çıkmaktadır.

FİZİKSEL AKTİVİTE İşitme engelli bireylerde işitme duyusunda meydana gelen hasara bağlı olarak duyusal uyarıların

FİZİKSEL AKTİVİTE İşitme engelli bireylerde işitme duyusunda meydana gelen hasara bağlı olarak duyusal uyarıların alınmasında yetersizlik oluşmaktadır. Bu nedenle denge ve motor cevaplarda kısıtlılıklar yaşamaktadırlar. Fiziksel aktivite dengenin gelişimi için faydalıdır. Kısmi işitme kaybı olan bireyler ve/veya işitme cihazı kullanan bireyler aktivitelere katılım gösterebilir. Tam işitme kaybı olan bireylerin fiziksel aktiviteye katılımlarında ışıklı panolar, resimli kartlarla aktivitenin anlatılması gerekir. İşaret dili kullanımıyla da desteklenmelidir. İşitme engelli bireylerin özellikle aerobik ve denge aktivitelerine katılımları önemlidir.

Engellilerde Düzenli Fiziksel Aktivitenin Faydaları - Hareketsizliğe bağlı olarak gelişecek kas iskelet sistemi problemlerini

Engellilerde Düzenli Fiziksel Aktivitenin Faydaları - Hareketsizliğe bağlı olarak gelişecek kas iskelet sistemi problemlerini önler. Sağlığı geliştirir. Fiziksel uygunluğu arttırır. Duruş ve dengeyi geliştirir. Öz saygıyı arttırır. Kilo kontrolünü sağlar. Kas ve kemikleri kuvvetlendirir. Enerjik hissetmeyi sağlar. Stresi azaltır ve gevşemeyi sağlar. Bağımsız yaşamı destekler.

Fiziksel aktivite sırasında yaralanma risklerinin ve olumsuz etkilerin azaltılması için; -Fiziksel aktive sıklık ve

Fiziksel aktivite sırasında yaralanma risklerinin ve olumsuz etkilerin azaltılması için; -Fiziksel aktive sıklık ve süresi zaman içinde dereceli olarak arttırılmalıdır. Özellikle hareketsiz bireyler, düşük seviyeden başlayarak yavaş ilerlemelidir. - Fiziksel aktivitenin; uygun ortamda, uygun ekipmanlarla, çevre güvenliği sağlanarak ve aktivite kurallarına uygun gerçekleştirilmesi yaralanmaları ve istenmeyen etkileri engelleyebilir. - Engelliler için fiziksel aktivite seçiminde, yer, zaman ve aktivite türü dikkate alınmalıdır. - Engelli bireyler özrü nedeniyle kendisini takip eden hekimine ve ilgili sağlık personeline danışarak kendileri için uygun yönlendirmeleri almalıdırlar

Toplum ne yapmalıdır? - Engelli kişilerin gereksinimlerini karşılayacak toplum temelli programlar geliştirilmelidir. - Çevre,

Toplum ne yapmalıdır? - Engelli kişilerin gereksinimlerini karşılayacak toplum temelli programlar geliştirilmelidir. - Çevre, engelli kişilerin fiziksel aktiviteleri (yürüme, tekerlekli sandalye aktiviteleri gibi) güvenle ve kolaylıkla yapabilmeleri için düzenlenmeli, mimari engellerden arındırılmalıdır. - Toplumsal fiziksel aktivite programlarının planlama ve tasarlanmasının tüm aşamalarında engelli kişilerin katılımı sağlanmalıdır. - Çocuklar ve gençler için okullarda ulaşılabilir fiziksel aktivite sınıfları düzenlenmelidir. - Sağlık ekiplerinin tümü takip ettikleri engelli kişileri günlük yaşamlarına fiziksel aktivite katmaya teşvik etmeleri konusunda cesaretlendirilmelidir.

YAŞ ARALIĞI İŞİTME ENGELLİ BİREYLERDE FİZİKSEL AKTİVİTE 0 -6 YAŞ - Görsel uyaranlarla minder

YAŞ ARALIĞI İŞİTME ENGELLİ BİREYLERDE FİZİKSEL AKTİVİTE 0 -6 YAŞ - Görsel uyaranlarla minder üzerinde dönme, sürünme ve emekleme aktiviteleri öğretilmesi - Renkli ve ışıklı oyuncak kullanımı ile yürüme aktiviteleri - Denge ve aerobik aktiviteler 7 -18 yaş - Aerobik aktiviteler (folklor, ip atlama gibi) - Görsel uyaranların artırıldığı takım oyunları 19 -65 YAŞ - Dans, bahçe işleri ve diğer aerobik aktiviteler 65 YAŞ VE ÜSTÜ - Yürüme Alışveriş çantasını taşıma Merdiven inip- çıkma Bahçe işleri yapma Müzik eşliğinde esneme ve germe aktiviteleri