AVANSARE manual Medalistica clasic romneasc numr 8 copii

  • Slides: 42
Download presentation
AVANSARE manuală !

AVANSARE manuală !

Medalistica clasică românească numără 8 copii din 3 generaţii, principesele fiice ale M. S.

Medalistica clasică românească numără 8 copii din 3 generaţii, principesele fiice ale M. S. Regelui Mihai I şi M. S. Regina Ana, nemaiavând şansa de a fi reprezentate pe medalii româneşti. Copiii Familiei ex-Regale a României reprezentaţi pe medalii sunt: - Principesa Maria, Maria fiica Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta - Cei 6 copii ai Regelui Ferdinand I şi ai Reginei Maria: Principele Carol, Principesa Elisabeta, Principesa Maria, Principele Nicolae, Principesa Ileana şi Prinţul Mircea -M. S. Regele Mihai I, I fiu al Regelui Carol II şi al Reginei Elena, reprezentat în două forme în medalistica românească: -1# până la împlinirea vârstei de 18 ani: Rege (între 1927 -1930). -2# Principe Moştenitor şi Mare Voievod de Alba Iulia, titlu creat special pentru el după ce a fost detronat la Restauraţie, titlu a cărui "paternitate" se pare că i-a aparţinut marelui istoric Nicolae Iorga (1930 -1940).

Prima medalie dedicată unui copil al Familiei Regale a României a fost bătută la

Prima medalie dedicată unui copil al Familiei Regale a României a fost bătută la 1870, cu prilejul naşterii Prinţesei Maria. Dispariţia ei tragică la mai puţin de 4 ani a privat Dinastia de un alt curs, dar şi medalistica românească clasică, care cu siguranţă s-ar fi îmbogăţit cu superbe reprezentări ale acestui copil dragalaş şi, foarte probabil, frumoasă principesă. . .

Familia Regală a României a trecut cu greutate peste pierderea Prinţesei Maria, Regina Elisabeta

Familia Regală a României a trecut cu greutate peste pierderea Prinţesei Maria, Regina Elisabeta rămânând neconsolată, iar Regele Carol I găsindu-şi consolarea în lupta pentru Independenţă şi în treburile statului, devenind incontestabil Suveranul care a creat România modernă.

În lipsa altor descendenţi direcţi, nepotul Regelui Carol I, Ferdinand, a fost desemnat Principe

În lipsa altor descendenţi direcţi, nepotul Regelui Carol I, Ferdinand, a fost desemnat Principe Moştenitor în 1889. Căsătoria sa cu Principesa Maria a dat continuitate şi anvergură Familiei Regale a României. Naşterea primului copil al cuplului princiar a fost unul extrem de fericit, faptul că acesta era băiat reprezentând garanţia continuităţii Dinastiei, fiind primul membru al Familiei Regale a României născut pe pământ românesc. Botezul său la data de 17/29 Octombrie 1893 a reprezentat prilejul baterii primelor medalii cu noul membru al Familiei Regale a României. varianta "oficială" batută de Primăria Bucureşti în argint.

Reversul medaliei.

Reversul medaliei.

varianta "oficială" bătută de Primăria Bucureşti în bronz.

varianta "oficială" bătută de Primăria Bucureşti în bronz.

varianta "populară", bătută în alamă argintată.

varianta "populară", bătută în alamă argintată.

varianta "populară", batută în alamă.

varianta "populară", batută în alamă.

Naşterea Principesei Elisabeta (1894) şi a Principesei Maria (Mărioara, Mignon, 1900) au reprezentat momente

Naşterea Principesei Elisabeta (1894) şi a Principesei Maria (Mărioara, Mignon, 1900) au reprezentat momente de bucurie în Familia Regală şi prilej de a bate medalii. Anul 1900 a însemnat şi baterea a alte două medalii dedicate Principelui Carol. Prima dintre ele este un mărţişor popular emis de casa de bijutieri şi medalişti Theodor Radivon din Bucureşti, una dintre cele mai celebre din Regat. Fără o confirmare în literatura de specialitate, se poate doar presupune scopul emiterii acestei medalii: mărţişor popular achiziţionabil la sediul Casei Radivon, dar şi "bonus" acordat celor ce achiziţionau bijuteriile casei în perioada Mărţişorului. Ceea ce contrariază în aspectul medaliei este chiar portretul Principelui Carol, care, la data emiterii medaliei, avea 7 ani, dar pe avers apare într-un portret de pe la 5 ani.

Între timp Principele Carol crescuse, fizionomia lui căpătând trăsături de puştan, aşa cum apare

Între timp Principele Carol crescuse, fizionomia lui căpătând trăsături de puştan, aşa cum apare într-o superbă medalie emisă de Librăria Petroff din Bârlad. Portretul de pe aceasta îl înfăţisează corespunzător vârstei şi reproduce un portret care este foarte cunoscut şi a fost tipărit şi pe cărţi poştale ilustrate. Medalia este una de tip premiu şcolar şi are pe avers o deviză ce astăzi pare deşuetă: "munca naşte fericire şi virtute". . . La acea dată exista deja o lungă tradiţie a medaliilor de tip premiu şcolar, pe care premianţii le primeau la absolvirea unei clase şi le purtau cu mândrie pe piept la serbare şi după aceea, suspendate de o panglică tricoloră îngustă. Ceea ce nu este clar este faptul dacă această medalie a bătut-o pe cheltuiala sa Librăria Petroff din Bârlad, într-un tiraj de maximum câteva sute de exemplare, ori a fost chiar un premiu pe care premianţii îl primeau pentru a fi purtat pe piept. Libraria Petroff era una de anvergură, dar nu credem că avea capacitatea de a acoperi necesarul de medalii la nivel naţional pentru serbările de curs primar (sau numai pentru clasa I, precum absolvise Principele Carol în Iunie 1900).

De asemeni, lipsa unei clasificări I / III şi a unei menţiuni oficiale a

De asemeni, lipsa unei clasificări I / III şi a unei menţiuni oficiale a statului pe această medalie, de tipul "Ministerul Educaţiunii", ne fac să credem că această medalie este doar una omagială, la absolvirea clasei I a Principelui Carol, şi nu una de tip premiu la nivelul întregului Regat. Nu poate fi nici premiu local pentru că ar fi trebuit să aibă fie numele unei instituţii de învăţământ din Bârlad, fie numai menţiunea oraşului.

Anul 1903 a adus o mare bucurie în Familia Regală a României: naşterea celui

Anul 1903 a adus o mare bucurie în Familia Regală a României: naşterea celui de-al doilea vlăstar masculin al cuplului princiar, Principele Nicolae. Botezul său a însemnat şi prilejul baterii unei spectaculoase medalii, al cărei autor a fost marele gravor Carniol (Fiul). Medalia este de o frumuseţe desăvârşită şi îi reprezintă pe toţi membrii Familiei Regale a României de la acea dată, Regele Carol I şi Regina Elisabeta afrontaţi cu Principele Moştenitor Ferdinand şi Principesa Maria, deasupra cărora sunt reprezentaţi cei trei copii mari: Principele Carol, Principesa Elisabeta şi Principesa Maria (Mignon). În centrul medaliei este reprezentat Principele Nicolae, în ipostază premergătoare botezului, cu Duhul Sfânt zburând deasupra sa şi un înger revărsând un corn al abundenţei.

Reversul este şi el unul dintre cele mai frumoase din medalistica clasică românească, reprezentând

Reversul este şi el unul dintre cele mai frumoase din medalistica clasică românească, reprezentând în detaliu stemele celor 32 de judeţe, ale "Comunei Bucureşci" şi menţiunea că naşul copilului a fost Ţarul Nicolae II (nu a fost prezent), reprezentat prin General Adjutant Principe Dolgoruky. Detaliu.

Pentru serbarea botezului Principelui Nicolae a fost bătută şi o medalie "populară" din alamă.

Pentru serbarea botezului Principelui Nicolae a fost bătută şi o medalie "populară" din alamă.

În anul 1905 s-a bătut o medalie care reprezintă pe cei patru membri de

În anul 1905 s-a bătut o medalie care reprezintă pe cei patru membri de sex masculin ai Familiei Regale a României: Regele Carol I, Principele Moştenitor Ferdinand, Principele Carol şi Principele Nicolae.

Medalia a fost emisă cu ocazia acordării drepturilor aromânilor din Macedonia, iar reversul reprezintă

Medalia a fost emisă cu ocazia acordării drepturilor aromânilor din Macedonia, iar reversul reprezintă membrii guvernului în funcţie la acea dată.

Varianta argintată.

Varianta argintată.

Anul 1906 a fost un an foarte dens în medalistica românească, prilejuind jubileul a

Anul 1906 a fost un an foarte dens în medalistica românească, prilejuind jubileul a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, jubileu asociat cu 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către Împăratul Traian. Din multitudinea de medalii emise cu ocazia Jubileului şi al Expoziţiei Naţionale, se detaşează una inedită, cu aspect de breloc.

Cele două feţe de alamă cuprind un disc central de aluminiu pe care sunt

Cele două feţe de alamă cuprind un disc central de aluminiu pe care sunt reprezentaţi membrii Familiei Regale a României din cea de-a doua generaţie: Principele Moştenitor Ferdinand, Principesa Maria şi cei patru copii ai lor născuţi până la acea dată. Rotind discul central, pe avers apare portretul membrului Familiei Regale, iar pe revers numele acestuia.

Discul central, faţa I.

Discul central, faţa I.

Discul central, faţa II.

Discul central, faţa II.

1906 - Medalia unifacies „Principele Nicolae” copil în costum popular.

1906 - Medalia unifacies „Principele Nicolae” copil în costum popular.

În preajma Crăciunului (pe stil vechi) anului 1908 se năştea cea mai mică dintre

În preajma Crăciunului (pe stil vechi) anului 1908 se năştea cea mai mică dintre fetele Familie Regale a României, Principesa Ileana, care a beneficiat şi ea de tradiţionalele mărturii de botez.

Reversul medaliei.

Reversul medaliei.

1909 - Placheta “Botezului Principesei Ileana”.

1909 - Placheta “Botezului Principesei Ileana”.

1913. În familia regală a României se naşte al şaselea şi ultimul copil, Principele

1913. În familia regală a României se naşte al şaselea şi ultimul copil, Principele Mircea, care s-a stins la mai puţin de 4 ani, aproape la aceeaşi vârstă ca Prinţesa Maria. varianta "oficială" batută de Primăria Bucureşti în argint.

Botezul, la data de 20 Ianuarie 1913, a reprezentat prilejul baterii obişnuitelor mărturii de

Botezul, la data de 20 Ianuarie 1913, a reprezentat prilejul baterii obişnuitelor mărturii de botez. varianta "oficială" batută de Primăria Bucureşti în argint.

varianta "populară", batută în alamă argintată.

varianta "populară", batută în alamă argintată.

Scurta sa viaţă şi dispariţia sa în momente tragice pentru ţară au făcut ca

Scurta sa viaţă şi dispariţia sa în momente tragice pentru ţară au făcut ca Principele Mircea să fie reprezentat medalistic numai postum. Reprezentarea sa medalistică este legată de activitatea societăţii de binefacere care i-a purtat numele: Societatea Principele Mircea. Medalia pe care societatea a emis-o în 1920 îl reprezintă pe Principele Mircea la vârsta de 2 -3 ani şi este unifaţă. Este o medalie de tip mărţişor şi - la fel ca în toate aspectele pe care literatura medalistică romanească nu le-a clarificat încă - se presupune că era vândut în beneficiul societăţtii, suma obţinută urmând a fi folosită la acte de caritate.

La 25 Octombrie 1921 s-a născut ultimul Rege al României, Majestatea Sa Regele Mihai

La 25 Octombrie 1921 s-a născut ultimul Rege al României, Majestatea Sa Regele Mihai I. Reprezentările sale medalistice din perioada copilăriei se împart în două etape, legate de tumultuoşii ani în care a crescut: - 1927 -1930 - Rege al României. - 1930 -1940 - Mare Voievod de Alba Iulia. O superbă medalie din 1927 pare a fi prima medalie pe care apare chipul Majestăţii Sale.

Inscriptia reversului.

Inscriptia reversului.

1928 - 75 de ani de la întemeierea Şcolii Superioare de Agricultură.

1928 - 75 de ani de la întemeierea Şcolii Superioare de Agricultură.

1928: Semicentenarul revenirii Dobrogei la Regatul României.

1928: Semicentenarul revenirii Dobrogei la Regatul României.

Cu acelasi prilej, o altă medalie foarte frumoasă.

Cu acelasi prilej, o altă medalie foarte frumoasă.

În 1929, cu prilejul sărbătorii zilei de 10 mai s-a emis o medalie care

În 1929, cu prilejul sărbătorii zilei de 10 mai s-a emis o medalie care a fost purtată la piept de participanţii la festivităţile de la Alba Iulia. Medalia a fost bătută cu o matriţă mai puţin reuşită, disporporţia dintre portretul M. S. Regele Mihai I şi al Voievodului Mihai Viteazul fiind evidentă, la fel şi desenul, care este uşor "naiv".

Obiceiul epocii era de a se bate medalii şcolare ce erau oferite absolvenţilor merituoşi.

Obiceiul epocii era de a se bate medalii şcolare ce erau oferite absolvenţilor merituoşi. Exemplificăm prin două astfel de medalii, bătute cu chipul Regelui Mihai, copil fiind.

2015. 07. 01 Principesa Ilena şi principele Mihai. 1914 Principesa Elisabeta şi Principele Carol.

2015. 07. 01 Principesa Ilena şi principele Mihai. 1914 Principesa Elisabeta şi Principele Carol. Regina Maria şi Principele Mihai. 1925 Principele Carol şi Principesa Ileana. 1915 Principesele Elisabeta şi Maria. 1903 Montaj : DIEGIS. << diegisro@yahoo. com >> Coloana sonoră : Karunesh - A Journey Of The Heart. Bibliografie: http: //medalii-si-decoratii. blogspot. ro/2011/09/copiii-familiei-regale-romaniei-in. html Regel Ferdinand şi Principele Mihai. 1925 Regele Carol I, Regina Elisabeta, Principesa Maria. 1873