CELE 7 MINUNI ALE LUMII ANTICE Cele 7

  • Slides: 20
Download presentation
CELE 7 MINUNI ALE LUMII ANTICE

CELE 7 MINUNI ALE LUMII ANTICE

“Cele 7 Minuni ale Lumii Antice fac parte dintr-o listă celebră a 7 construcții

“Cele 7 Minuni ale Lumii Antice fac parte dintr-o listă celebră a 7 construcții remarcabile din Antichitate. Această listă a cunoscut mai multe versiuni, care se bazau pe ghidurile de călătorie ale elenilor din Grecia Antică, care vroiau să viziteze cele mai cunoscute destinații din acea perioadă.

Numele construcției Data distrugerii Cauza distrugerii Marea Piramidă din Gizeh 2550 î. Hr. -

Numele construcției Data distrugerii Cauza distrugerii Marea Piramidă din Gizeh 2550 î. Hr. - Grădinile suspendate ale Semiramidei 600 î. Hr. după secolul I î. Hr. cutremur Templul zeiței Artemis din Efes 550 î. Hr. 356 î. Hr. Statuia lui Zeus din Olympia 435 î. Hr. secolele V-VI d-Hr. incendiu Mausoleul din Halicarnas 351 î. Hr. înainte de 1494 d. Hr cutremur Colosul din Rhodos 292 -280 î. Hr. 224 î. Hr. cutremur Farul din Alexandria secolul al III-lea î. Hr. 1303 -1480 d. Hr. cutremur incendiu

Piramida lui Keops Dintre toate minunile lumii antice, deși este cea mai veche minune,

Piramida lui Keops Dintre toate minunile lumii antice, deși este cea mai veche minune, această construcție este singura care s-a pastrat până în prezent. Construită de egipteni în jurul anului 2550 î. Hr. , această construcție mai este numita și “Piramida lui Kheops”, întrucat i-a servit drept mormânt acestui faraon. Această renumită piramidă a fost pentru mai mult de 43 de secole cea mai înaltă construcție din lume – până când a fost construit Turnul Eiffel (in 1889). Suprafața ocupată de Marea Piramidă poate cuprinde laolaltă Catedrala Sf. Petru din Roma, catedralele din Florența și Milano, și Catedralele Westminster și Sf. Paul din Londra.

Potrivit lui Herodot, construcția ei ar fi durat peste douăzeci de ani și la

Potrivit lui Herodot, construcția ei ar fi durat peste douăzeci de ani și la ea ar fi lucrat 100. 000 de oameni. Întâi a fost pregătit locul de amplasare și au fost transportate blocurile de piatră. Atunci era folosit un proiect pentru exteriorul piramidei, o șlefuire ce a dispărut de-a lungul timpului. Deși încă nu se știe exact cum au fost așezate blocurile de piatră, au existat mai mult teorii: una din aceste teorii se referă la construirea unei rampe drepte sau în spirală, ce era înălțată pe măsură ce se ridica piramida. Această rampă, îmbrăcată cu noroi și apă, ușura transportarea blocurilor împinse (sau trase) la locul lor. O altă teorie sugerează că blocurile de piatră erau puse la locul lor folosind pârghii lungi.

Grădinile suspendate ale Semiramidei Dintre toate cele 7 minuni ale lumii antice, aceasta constructie

Grădinile suspendate ale Semiramidei Dintre toate cele 7 minuni ale lumii antice, aceasta constructie este singura a cărei existență nu a fost încă dovedită 100%. Construite de babilonieni în jurul anului 600 î. Hr. , se pare că aceste grădini create artificial ar fi fost o construcție compusă din mai multe terase suprapuse, retrase succesiv, pe care erau amenajate grădini cu o vegetație luxuriantă. Grădinile Suspendate din Babilon erau la acea vreme unice pe plan arhitectonic. Efectul de suspendare a grădinilor era datorat unei eșalonări abile de 7 etaje, care formau un ansamblu omogen, fiind legate intre ele prin împletituri ornamentale de plante urcătoare. De asemenea, aceste grădini se pare că ar fi avut un sistem ingenios de irigații. Se crede ca aceste grădini celebre au dispărut după secolul 2 î. Hr. , fie în urma unui cutremur, fie fiind dărâmate de perși, în timpul ocupării Babilonului.

Templul zeiței Artemis din Efes (Templul Dianei) Din acest edificiu antic grec nu au

Templul zeiței Artemis din Efes (Templul Dianei) Din acest edificiu antic grec nu au rămas decât fundația și puține relicve. Cu excepția acoperișului, întregul templu a fost construit din marmură. Terminat în anul 550 î. Hr. , acest templu (situat azi în. Turcia) a fost construit timp de 120 de ani. În interiorul templului se află statuia de 2 m a zeiței Artemis, acoperită cu aur și argint. În 356 î. Hr. , templul a ars într-un incediu; reconstruit de Alexandru cel Mare, templul este din nou distrus de goți. Refăcut din nou, acest templu păgân este închis în anul 391 d. Hr. și, în anul 401 d. Hr. , este distrus definitiv la comanda Sfântului Ioan Gura de Aur, Patriarhul Constantinopolului – unul din cei 3 Mari Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe. Din blocurile de marmură ale Templului zeiței Artemis s-au construit ulterior alte edificii.

Statuia lui Zeus Această statuie a fost sculptată în anul 435 î. Hr. de

Statuia lui Zeus Această statuie a fost sculptată în anul 435 î. Hr. de Phidias (prietenul și sfătuitorul lui Pericle), cunoscut și pentru realizarea statuii din templul Partenon de pe colina Acropolis din Atena. Statuia lui Zeus a fost executată în mod asemănător, în tehnica chryselephantina, din lemn imbracat în foi de aur și cu plăci de fildeș. Pentru adăpostirea acestei statui – înalte de 12 m – a fost construit un templu. Statuia îl înfățișa pe Zeus așezat pe un tron cu un spătar înalt, bogat decorat. Se crede că în anul 394 d. Hr. statuia a fost transportată la Constantinopol, unde avea sa fie distrusa de un incendiu în anul 475. Din măreața statuie ridicată lui Zeus la Olympia nu a rămas decât soclul.

Mausoleul din Halicarnas Acest mausoleu (terminat în anul 335 î. Hr. ) a fost

Mausoleul din Halicarnas Acest mausoleu (terminat în anul 335 î. Hr. ) a fost ridicat de perși și greci ca mormânt-templu pentru Mausol, regele provinciei elenistice Caria. Acest monument se deosebește de celelalte clădiri tradiționale din Grecia – care erau scunde – prin înălțimea sa impresionantaă(49 m, cât o clădire cu 16 etaje). Acest mausoleu era cel mai celebru monument funerar al antichității. Acest edificiu nu a fost distrus de mâna omenească, deoarece marii cuceritori (cum ar fi Alexandru cel Mare, care a cucerit orașul Halicarnas în anul 334 î. Hr. ) au cruțat monumentul și l-au tratat cu respect. De-abia în secolul al XII-lea d. Hr. , un puternic cutremur a distrus monumentul, rezervându-i o soartă tristă – cea de carieră pentru construirea castelului fortificat Sf. Petru al Cruciaților Ioaniți. Resturile Mausoleului din Halicarnas, aflate în partea de nord a orașului Bodrum (la cca 1 km de centru) sunt cuprinse într-un muzeu în aer liber, fiind accesibile publicului.

Colosul din Rhodos a fost o statuie imensă, construită în antichitate, pe Insula Rhodos

Colosul din Rhodos a fost o statuie imensă, construită în antichitate, pe Insula Rhodos din Grecia. Această insulă, așezată la numai 25 km de coasta Asiei Mici, era una dintre verigile lanțului care, trecând prin Creta, lega Asia de Europa. În antichitate, locuitorii insulei Rhodos au dorit să devină comercianți independenți. S -au străduit să rămână neutri, să nu se războiască cu alte popoare, cu toate că au fost de multe ori atacați și Această statuie, care îl înfațișa pe zeul grec al Soarelui, Helios, se pare ca a fost cuceriți. construită în 12 ani și ar fi fost finalizată in anul 282 î. Hr. După unii, stratuia intrarea în portul din insulă. Conform cercetărilor mai noi, s-ar fi aflat aproximativ pe locul unde în prezent este intrarea în Castelul Templierilor. Statuia era construita din bronz și întarită ulterior cu fier și piatră. Avea o înalțime de 33 m și stătea pe un soclu înalt de 15 m. Se crede că ea a inspirat pe sculptorul francez care a construit Statuia Libertății din SUA. În anul 224 î. Hr. , aceasta statuie s-a prăbușit în urma unui cutremur.

Farul din Alexandria Cu o înălțime cuprinsă între 115 și 135 m, această construcție

Farul din Alexandria Cu o înălțime cuprinsă între 115 și 135 m, această construcție a fost timp de multe secole cea mai înaltă clădire construita de om. Acest far a fost construit în secolul 3 î. Hr. în Egipt, pe Insula Pharos – de aici provine termenul de “far” (turn de iluminare folosit ca reper în navigație). La început, aceasta construcție a fost doar un simbol al portului, apoi a devenit indicator pentru marinari. Acest far era construit din blocuri uriașe de marmură albă și avea trei niveluri separate. În mijloc secțiunea farului era de forma octogonală, era gol pe dinăuntru și avea o înălțime de 30 de metri. Din interior ieșeau flăcări care nu se stingeau niciodată, luminând atât noaptea cât și ziua și făcând vizibil drumul spre port. Se spunea că flacăra se vedea de la 50 -60 km depărtare. Farul a fost distrus de 2 mari cutremure– din 1303 și 1323. În 1480, s-a construit o fortăreață pe locul farului, folosind structurile și pietrele rămase. În 1994, aproape de orașul Alexandria, niște scafandri au găsit în mare ruinele farului.

BIBLIOFGRAFIE ARTACUNOASTERII. RO WIKIPEDIA TURISAMALL Prezentare realizată de Benchea Bianca Clasa a IX-a D

BIBLIOFGRAFIE ARTACUNOASTERII. RO WIKIPEDIA TURISAMALL Prezentare realizată de Benchea Bianca Clasa a IX-a D