CELE 7 MINUNI ALE LUMII ANTICE Prof Pena

  • Slides: 8
Download presentation
CELE 7 MINUNI ALE LUMII ANTICE Prof. Pena Dorin Scoala cu clasele I-VIII Draganesti

CELE 7 MINUNI ALE LUMII ANTICE Prof. Pena Dorin Scoala cu clasele I-VIII Draganesti Vlasca, Teleorman

MAREA PIRAMIDA DIN GISEH Marea Piramidă din Gizeh a fost cea mai înaltă construcţie

MAREA PIRAMIDA DIN GISEH Marea Piramidă din Gizeh a fost cea mai înaltă construcţie din lume mai mult de 43 de secole. Avea, la început, 146 m (azi 138 m) înălţime, latura de 227 m şi cuprinde 2. 521. 000 m cubi de piatră. Feţele piramidei erau placate cu plăci şlefuite din granit. A fost construită de faraonul Khufu din a IV-a Dinastie, în jurul anului 2. 560 î. e. n. pentru a servi drept mormânt acestuia Tradiţia construirii de piramide a început în Egiptul antic ca o sofisticare a ideii de "mastaba" sau "platformă" ce acoperea mormântul regal. Mai târziu, au fost folosite mai multe "mastaba", fapt dovedit de primele piramide, cum este Piramida în Trepte a Regelui Zoser (Djoser), construită de faimosul arhitect egiptean, Imhotep.

GRADINILE SUSPENDATE ALE SEMIRAMIDEI Au fost construite de regele Nabucodonsor al II-lea (605562 i.

GRADINILE SUSPENDATE ALE SEMIRAMIDEI Au fost construite de regele Nabucodonsor al II-lea (605562 i. e. n. ) , desi sunt atribuite prin legenda regelui Ninus si sotiei sale, Semiramida. Dupa informatiile istoricului Diodor, uriasele gradini ocupau o suprafata de 15000 m² si se ridicau in patru terase pana la 77 metri inaltime. Pe terase erau plantati arbori din mai multe specii, unii dintre ei fiind inalti de 24 metri. Erau udati de pompe cilindrice al caror secret nu se cunoaste inca. Sub terase, sprijinite pe mai multe coloane, se gaseau camerele racoroase pentru familia regala. Se mai spune şi că regele Nabucodonosor le-a construit pentru soţia sa, regina Amytis. Aceasta s-a născut într-o zonă frumoasă de munte, plină de verdeaţă şi de aceea nu-i plăceau peisajele din regatul condus de către soţul ei. Lucrul acesta a determinat construirea grădinii.

STATUIA LUI ZEUS DIN OLIMPIA Statuia lui Zeus- sculptată în fildeş, ornată cu aur

STATUIA LUI ZEUS DIN OLIMPIA Statuia lui Zeus- sculptată în fildeş, ornată cu aur şi avînd probabil o structură internă din lemn. Statuia, cu o înălţime estimată la aproximativ 12 m, a fost realizată de către sculptorul Phidias în preajma anului 435 î. C. în oraşul Olympia. Pentru a o adăposti a fost construit un templu. Se crede că în anul 394 d. C. statuia a fost transportată la Constantinopoll, unde avea să fie distrusă de un incendiu în anul 475. În 1958 a fost descoperit la Olympia şi atelierul lui Phidias unde s-a lucrat la realizarea statuii, şi au putut fi identificate câteva din tehnicile de lucru (ulterior atelierul a fost transformat într-o basilică creştină, în prezent ruinată).

TEMPLUL LUI ARTEMIS DIN EFES Templul a fost construit timp de 120 de ani

TEMPLUL LUI ARTEMIS DIN EFES Templul a fost construit timp de 120 de ani de catre imparatul Adrian cel Mare Clădirea a fost lată de 51 m şi de 105 m lungime. 127 de coloane de 18 m înălţime susţineau acoperişul. În interiorul templului se afla statuia de 2 m a zeiţei Artemis, acoperită cu aur şi argint. Philon a spus despre templu: "Am văzut zidurile din Babilon, am văzut grădinile din Semiramis, am văzut statuia lui Zeus din Olimp, Colosul din Rodos, piramidele. Dar când am văzut templul din Efes, celelalte minuni au dispărut ca în ceaţă. "

MAUSOLEUL DIN HALICARNAS A fost opera arhitecţilor Pytheos şi Satyos şi a sculptorului Scopas.

MAUSOLEUL DIN HALICARNAS A fost opera arhitecţilor Pytheos şi Satyos şi a sculptorului Scopas. Mausoleul poartă numele guvernatorului local Mausolus, care a fost guvernatorul (satrapul sau regele) provinciei elenistice Caria (377 -353 î. C. ) pentru care fusese destinat, ca mormânt-templu. Resturile Mausoleului din Halicarnas, aflate în partea de nord a oraşului Bodrum (la cca 1 km de centru) sunt cuprinse într-un muzeu în aer liber, fiind vizitabile de către public.

COLOSUL DIN RHODOS Rhodos este o insulă din Asia Mică, unde Marea Egeee întâlneşte

COLOSUL DIN RHODOS Rhodos este o insulă din Asia Mică, unde Marea Egeee întâlneşte Marea Mediterană. Colosul din Rhodos a fost o statuie imensă construită în antichitate pe insula Rhodos din Grecia. Statuia îl înfăţişa pe zeul grec al Soarelui, Helios şi măsura între 32 şi 36 de m. Construcţia sar fi realizat în 12 ani şi ar fi fost finalizată în anul 282 î. C. După unii, străjuia intrarea în portul din insulă. Conform cercetărilor mai noi, s-ar fi aflat aproximativ pe locul unde în prezent este intrarea în Castelul Templierilor (vezi poza alăturată).

FARUL DIN ALEXANDRIA Ţărmul Alexandriei era prea periculos pentru navele care treceau pe acolo,

FARUL DIN ALEXANDRIA Ţărmul Alexandriei era prea periculos pentru navele care treceau pe acolo, aşa s-a născut ideea de a construi ceva care indică drumul corect către port. În anul 290 î. e. n. regele Ptolemaios a început construcţia farului, care a fost terminată după moartea lui de către fiul lui, Ptolemaios Farul a fost construit după concepţia architectului Sostratus. Legenda spune că regele Ptolemaios i-ar fi interzis lui Sostratus să-şi pune numele pe construcţie, dar Sostratus a scris pe baza farului: "Eu Sostratus fiul lui Dexiphanes din Chinidai, ofer această operă Zeilor Navigatori şi oamenilor care călătoresc pe mări". Î