T 6 2 PROIECTAREA I IMPLEMENTAREA UNUI SISTEM

  • Slides: 58
Download presentation
T. 6. 2. PROIECTAREA ȘI IMPLEMENTAREA UNUI SISTEM BLENDED LEARNING ÎN MEDIUL PREUNIVERSTAR. INSTRUMENTE

T. 6. 2. PROIECTAREA ȘI IMPLEMENTAREA UNUI SISTEM BLENDED LEARNING ÎN MEDIUL PREUNIVERSTAR. INSTRUMENTE ȘI RESURSE. EVALUAREA ÎN SISTEM BLENDED LEARNING

Introducere Computerul, tableta, ceasul inteligent, smartphone-ul, instrumentele de comunicare și informare conectate la internet

Introducere Computerul, tableta, ceasul inteligent, smartphone-ul, instrumentele de comunicare și informare conectate la internet au creat o viață digitală în care cu toții trăim. Pentru generațiile deja adulte la apariția internetului, viața digitală este un mediu nou la care a trebuit să se adapteze. Copiii anilor 90 și 2000 s-au născut și evoluează în viața digitală în paralel cu viața reală. Acesta este și motivul pentru care utilizarea în educație a instrumentelor de informare și comunicare conectate la internet trebuie să fie puntea de legătură între elevi și profesori. Fig. Forme de învățare incluse în blended learning (www. blenspace. com)

Dacă facem o conexiune între viața reală și învățarea tradițională și între viața digitală

Dacă facem o conexiune între viața reală și învățarea tradițională și între viața digitală si învățarea asistată de calculator și pentru că trăim în paralel ambele vieți, atunci blended learning este sistemul prin care putem învăța în paralel prin ambele metode. În funcție de măsura în care integrează componente on-line, cursurile se clasifică în următoarele categorii: - tradiționale, dacă nu au nicio componentă on-line; - orientate pe web, dacă au între 1% şi 29% componente on-line, care sunt gestionate prin intermediul unui Course Management System (CMS); - blanded/hybrid learning, dacă au între 30% şi 79% componente on-line, gestionate de o platformă specializată în acest scop; - on-line, dacă au peste 80% componente on-line.

METODE DE FOLOSIRE A UNUI SISTEM DE BLENDED Prin îmbinarea metodelor tradiționale cu cele

METODE DE FOLOSIRE A UNUI SISTEM DE BLENDED Prin îmbinarea metodelor tradiționale cu cele noi, au apărut tipuri de învățare sincronă şi asincronă, care oferă instruire modernă şi programe de învățare foarte eficiente. Tipurile de învățare sincronă reprezintă metoda tradițională de instruire online, profesorul şi elevul fiind disponibili în același timp.

METODE SINCRONE Clasa tradițională Această metodă se folosește cu succes când: Se poate utiliza

METODE SINCRONE Clasa tradițională Această metodă se folosește cu succes când: Se poate utiliza altă metodă atunci când: Grupuri de persoane vor pune în comun informații şi aptitudini Obiectivele nu sunt afectate de faptul că elevii se află sau pentru a atinge anumite scopuri; nu în același loc; Elevii au atribuite roluri care le permit absența de la activitățile Mesajul didactic poate fi transmis fracționat, integrat în zilnice; activități obișnuite ale grupului; Aptitudinile presupun interacțiunea intensă între elevi; Obiectivele nu le permit elevilor să absenteze îndelungat Înțelegerea presupune interacțiunea de grup în jurul anumitor de la activitățile zilnice; teme de discuție. Aproprierea subiectului de învățare nu este afectată de distanta fizică. Clasă virtuală Această metodă se folosește cu succes când: Se poate utiliza altă metodă atunci când: Grupul beneficiază de distribuția rapidă a informației; Conținutul este bogat sau complex; Conținutul poate fi distribuit eficient în mai puțin de o oră sau Asimilarea informației presupune exercițiu; două; Această metodă necesită calitate ridicată la înregistrarea Elevul este atras şi poate să beneficieze de conținutul materialului şi transmiterea informației. transmis

Metoda Broadcast Această metodă se folosește cu succes când: Se poate beneficia de pe

Metoda Broadcast Această metodă se folosește cu succes când: Se poate beneficia de pe urma distribuirii rapide a informației în cadrul unor grupuri mari de persoane; Calitatea transmisiei este foarte bună; Conținutul se creează rapid, dar nu se va actualiza frecvent. Se poate utiliza altă metodă atunci când: Conținutul frecvente. necesită actualizări

Metoda discuției interactive Această metodă se folosește cu succes când: Elevii au nevoi diferite

Metoda discuției interactive Această metodă se folosește cu succes când: Elevii au nevoi diferite care nu pot fi satisfăcute folosind o singură metodă; Resursele sunt disponibile şi pot fi transmise între elevi. Se poate utiliza altă metodă atunci când: Conținutul este cu precădere subiectiv sau poate crea dispute; Experții nu pot păstra un program riguros.

METODE ASINCRONE Metodele asincrone constau în documente şi pagini web, instruire pe calculator (CBT),

METODE ASINCRONE Metodele asincrone constau în documente şi pagini web, instruire pe calculator (CBT), CD-ROM, teme de control pentru lucrul în afara clasei, teste, sondaje, simulări, laboratoare şi evenimente înregistrate [11].

Metoda informației on-line via website Această metodă se folosește cu succes când: Se poate

Metoda informației on-line via website Această metodă se folosește cu succes când: Se poate utiliza altă metodă atunci când: Conceptele de bază, politicile, procedurile şi Conținutul trebuie actualizat frecvent; informațiile trebuie să fie disponibile Resursele pentru a întreține website-ul sunt audienței pentru o perioadă de timp. insuficiente; Este necesar exercițiul pentru a stăpâni conținutul.

Metoda materialelor tutoriale on-line Această metodă se folosește cu succes când: Se poate utiliza

Metoda materialelor tutoriale on-line Această metodă se folosește cu succes când: Se poate utiliza altă metodă atunci când: Este necesar exercițiul pentru a stăpâni conținutul; Elevii sunt dispersați din punct de vedere geografic; Conținutul nu se schimbă frecvent - odată ce elevii îl stăpânesc, nu e necesară revizuirea sau actualizarea aptitudinilor; Rolurile de învățare ale elevilor presupun acumularea rapidă a aptitudinilor; Rolurile de învățare ale elevilor presupun maximă flexibilitate în program; Elevii au la îndemână tehnologia necesară pentru a accesa conținutul în propriul ritm de învățare; Există resurse pentru a întreține şi actualiza conținutul; Conținutul poate fi legat de alte resurse de învățare. Nu există resurse suficiente pentru a întreține site-ul; Există dificultăți în a accesa conținutul.

Metoda materialelor de referință on-line Această metodă se folosește cu succes Se poate utiliza

Metoda materialelor de referință on-line Această metodă se folosește cu succes Se poate utiliza altă metodă atunci când: Elevii au nevoie să acceseze conținutul în timpul programului de lucru; Elevii sunt dispersați din punct de vedere geografic; Rolurile de învățare ale elevilor necesită flexibilitate maximă; Elevii beneficiază de tehnologia potrivită pentru a accesa conținutul şi a exersa în propriul ritm; Există resurse pentru a întreține şi actualiza conținutul; Conținutul poate fi legat de alte resurse de învățare. Conținutul nu se schimbă frecvent - odată ce elevii îl stăpânesc, nu e necesară revizuirea sau actualizarea aptitudinilor; Există resurse insuficiente pentru a întreține site-ul; Există dificultăți în a accesa conținutul.

REALIZAREA ŞI PUBLICAREA ON-LINE A MATERIALELOR DIDACTICE PENTRU SISTEMUL BLENDED LEARNING

REALIZAREA ŞI PUBLICAREA ON-LINE A MATERIALELOR DIDACTICE PENTRU SISTEMUL BLENDED LEARNING

Există două modalități de creare a materialelor didactice pentru un curs online în sistemul

Există două modalități de creare a materialelor didactice pentru un curs online în sistemul Blended Learning: transferul documentelor existente pentru educația de tip tradițional în format digital şi transformarea acestora, astfel încât să satisfacă cerințele unui astfel de curs. Cea de-a doua modalitate constă în transformarea materialelor existente astfel încât cursul să fie unul dinamic.

Conversia materialelor didactice tradiționale în format Blended Learning implică două etape: -conversia fișierelor în

Conversia materialelor didactice tradiționale în format Blended Learning implică două etape: -conversia fișierelor în format accesibil pe web (etapa cea mai simplă şi accesibilă); -conversia conţinutului în format Blended Learning (etapa cea mai complexă).

În Fig. 2 sunt prezentate cele mai uzuale formate de fișiere text şi fișiere

În Fig. 2 sunt prezentate cele mai uzuale formate de fișiere text şi fișiere grafice utilizate pentru prezentarea conţinutului unui curs şi, respectiv, principalele formate utilizate pentru Blended Learning.

Conversia în format PDF, HTML, XML, Flash. Dintre aceste formate cel mai des utilizat

Conversia în format PDF, HTML, XML, Flash. Dintre aceste formate cel mai des utilizat format pentru publicare pe web a documentelor este formatul PDF (dezvoltat de compania ADOBE: www. adobe. com) care oferă o serie de facilități extrem de importante pentru realizarea materialelor didactice de tip Blended Learning. Principalul avantaj al conversiei fișierelor în format PDF este acela că toți utilizatorii vor vizualiza exact același conținut atât în format tipărit, cât şi pe monitoarele calculatoarelor şi, respectiv, pe ecranele dispozitivelor mobile (smartphones, tablete etc).

Fig. 3. Conversia şi exportul fișierelor din formate MS Office în PDF, HTML, XML

Fig. 3. Conversia şi exportul fișierelor din formate MS Office în PDF, HTML, XML

Fig. 4. Conversia şi exportul fișierelor din formate HTML, XML, FLASH în PDF

Fig. 4. Conversia şi exportul fișierelor din formate HTML, XML, FLASH în PDF

CONVERSIA CONŢINUTULUI UNUI CURS ÎN FORMAT BLENDED LEARNING Un curs eficient în format Blended

CONVERSIA CONŢINUTULUI UNUI CURS ÎN FORMAT BLENDED LEARNING Un curs eficient în format Blended Learning trebuie să fie: -centrat pe elev (în învățământul tradițional este centrat pe profesor); -structurat logic şi atractiv: textul trebuie să fie completat cu imagini grafice, tabele, scheme, animații, simulări sugestive, hyperlink-uri etc. ; -interactiv: trebuie să existe aplicații multimedia şi mijloace de autoevaluare incluse în curs, care să ofere feedback privind progresul elevilor şi gradul de înțelegere al conţinutului.

REALIZAREA MATERIALELOR DIDACTICE ON-LINE Dacă sunt necesare prelucrări specializate ale materialelor didactice convertite la

REALIZAREA MATERIALELOR DIDACTICE ON-LINE Dacă sunt necesare prelucrări specializate ale materialelor didactice convertite la Blended Learning sau dacă se dorește crearea unui conținut absolut nou pentru un anumit curs în format Blended Learning, se recomandă utilizarea unor instrumente şi tehnologii de tip Course şi Web Authoring.

Instrumentele de tip Course Authoring oferă următoarele facilități • crearea paginilor de conținut al

Instrumentele de tip Course Authoring oferă următoarele facilități • crearea paginilor de conținut al cursurilor (HTML, XML, PDF etc. ) care pot integra o serie de formate de fișiere multimedia (imagine, audio, video, animații, simulări etc. ) având la bază colecția de template-uri predefinite şi posibilitatea conversiei fișierelor din diverse formate (Word, Power Point, Excell, PDF etc. ); • organizarea conţinutului pe module şi capitole/lecții, astfel încât să se asigure elevilor o parcurgere cât mai eficientă şi clară a cursului respectiv; • crearea de teste şi furnizarea de feedback, cu scopul de a vizualiza progresul elevilor în procesul de învățare, respectiv pentru notarea elevului.

INSTRUMENTE PENTRU COURSE AUTHORING

INSTRUMENTE PENTRU COURSE AUTHORING

Instrumentele de tip Web Authoring oferă următoarele facilități importante pentru: • crearea si editarea

Instrumentele de tip Web Authoring oferă următoarele facilități importante pentru: • crearea si editarea paginilor/site-urilor web prin intermediul unor interfețe grafice intuitive si simple (utilizând cât mai puțin cod HTML), având la bază colecții de template-uri si stiluri; • previzualizarea paginilor; • gestionarea paginilor HTML sub formă de directoare, ștergerea sau redenumirea paginilor fără a afecta link-urile existente; • standardizarea formatului (layout) paginilor, a culorilor, a icon-urilor pentru asigurarea unui aspect unitar al întregului site; • crearea butoanelor şi meniurilor, precum şi inserarea script-urilor pentru realizarea de pagini dinamice şi interactive.

În tabelul de mai jos sunt prezentate cele mai importante instrumente de tip Web

În tabelul de mai jos sunt prezentate cele mai importante instrumente de tip Web Authoring:

UTILIZAREA MATERIALELOR AUDIO ŞI VIDEO ÎN CADRUL SISTEMULUI BLENDED LEARNING Folosirea materialelor didactice înregistrate

UTILIZAREA MATERIALELOR AUDIO ŞI VIDEO ÎN CADRUL SISTEMULUI BLENDED LEARNING Folosirea materialelor didactice înregistrate elimină o mare parte din inconvenientele operaționale procesului de predare clasic, care presupune: • stabilirea unui orar; • folosirea unui spațiu dedicat procesului didactic cu toate costurile pe care acesta le presupune

Captura video reprezintă procesul prin care un semnal video analogic, precum un film creat

Captura video reprezintă procesul prin care un semnal video analogic, precum un film creat cu ajutorul unei camere video este transformat în semnal video digital, adică într-un fișier video. Semnalul video rezultat în urma acestui proces poartă denumirea de flux video digital sau, mai simplu, de flux video. Similar acestui proces este cel de screencast, captura video a ecranului, unde fluxul digital video este generat pe baza imaginilor afișate pe monitorul calculatorului. Captura video presupune utilizarea de echipamente hardware specializate precum TV -tunere sau plăci de achiziție. Secvențele video mai fi obținute si utilizând o cameră video digitală, care stochează imaginile filmate direct în format digital. Pentru a folosi aceste imagini e nevoie doar de conectarea camerei cu calculatorul prin intermediul unei interfețe Fire. Wire, USB sau de transferul direct al imaginilor cu ajutorul mediilor de stocare de tip Memory. Stick sau SDCard.

Un clip video profesional trebuie să conțină următoarele elemente • un titlu la începutul

Un clip video profesional trebuie să conțină următoarele elemente • un titlu la începutul clipului însoțit eventual de un set de imagini care să ilustreze conținutul filmului; • un număr adecvat de secvențe filmate din puncte diferite astfel încât atenția privitorului să fie captată pe tot parcursul filmului; • elemente de tranziție între secvențe (trebuie folosite elemente de tranziție mai puțin obositoare sau supărătoare); • coloană sonoră; • eventuale elemente statice, precum grafice sau text, intercalate cu secvențele video; • acolo unde acestea ar putea duce la o mai bună înțelegere a anumitor concepte; • schimbări de ritm/tempo atât al secvențelor video, cât si al coloanei sonore pentru a menține ridicată atenția privitorului

Înainte de crearea unui clip video, profesorul trebuie să determine următoarele variabile: • •

Înainte de crearea unui clip video, profesorul trebuie să determine următoarele variabile: • • • • Rezoluția filmului si tipul de fișier folosit Care este metoda de distribuire a filmului? Filmul va fi folosit exclusiv pentru mediul on-line? Va fi acesta postat pe un site web sau va putea fi accesat prin intermediul internetului? Filmul va fi distribuit folosind suport fizic? Dacă da, se vor folosi CD-uri sau DVD-uri? Locul unde va fi stocat fișierul Care este dimensiunea maximă a fișierului? Ce tip de conexiune internet urmează să aibă la dispoziție cursanții? Echipamentele suplimentare Avem nevoie de altceva în afară de secvențele video? Avem de spus o poveste? Trebuie să adăugăm text, avem nevoie de subtitrare?

ELABORAREA UNUI CURS ÎN FORMAT BLENDED LEARNING FOLOSIND PLATFORME ORGANIZAREA UNUI CURS ÎN FORMAT

ELABORAREA UNUI CURS ÎN FORMAT BLENDED LEARNING FOLOSIND PLATFORME ORGANIZAREA UNUI CURS ÎN FORMAT BLENDED LEARNING 1. Se va porni de la identificarea obiectivelor cursului. 2. Se va aloca timpul de lucru necesar fiecărui obiectiv. 3. Identificarea numărului de săptămâni pentru fiecare obiectiv 4. Pentru fiecare secțiune a cursului se vor adăuga resursele necesare.

REALIZAREA UNUI CURS INTERACTIV - NIVEL MEDIU Identificarea obiectivelor se va face pornind de

REALIZAREA UNUI CURS INTERACTIV - NIVEL MEDIU Identificarea obiectivelor se va face pornind de la fișa disciplinei. Se va identifica numărul de activități necesare atingerii obiectivelor didactice. Se va stabili repartizarea materiei pe fiecare săptămână. În cursul fiecărei săptămâni se va adăuga o suită de resurse.

Aceste resurse au ca obiectiv aprofundarea cunoștințelor şi interacțiunea cu elevii. • Adăugarea unei

Aceste resurse au ca obiectiv aprofundarea cunoștințelor şi interacțiunea cu elevii. • Adăugarea unei prezentări de tip Power. Point. • Adăugarea unor resurse video. • Adăugarea unui chestionar. • Adăugarea unor întrebări cu rol de testare a înțelegerii unei porțiuni a cursului. • Folosirea unei sesiuni de chat pentru consultanta. • Adăugarea unor teme

TRANSFORMAREA UNUI MATERIAL DIDACTIC DIN FORMATUL CLASIC ÎNTR- UN FORMAT ADECVAT BLENDED LEARNING 1.

TRANSFORMAREA UNUI MATERIAL DIDACTIC DIN FORMATUL CLASIC ÎNTR- UN FORMAT ADECVAT BLENDED LEARNING 1. CARTE Cea mai întâlnită metodă de transformare a unei cărți constă în copierea capitolelor în format digital, de obicei PDF pentru portabilitate si pentru a se asigura împotriva modificării conţinutului. Capitolele, odată extrase, pot fi atașate fiecărei lecții în parte sau pot fi încărcate la începutul cursului. Odată extrase capitolele, fragmente din ele pot fi folosite în crearea slide show-urilor. De asemenea, resursele vizuale conținute de carte pot fi folosite ca atare.

2. RESURSĂ DE TIP SLIDE SHOW Fiind deja în format digital, resursa de tip

2. RESURSĂ DE TIP SLIDE SHOW Fiind deja în format digital, resursa de tip slide show este mai ușor de transformat în format Blended Learning. Aceste resurse pot să fie integrate ca atare sau pot fi folosite în combinație cu alte resurse. Există două modalități majore de transformare a unui slide-show într-o resursă electronică. Prima dintre ele presupune că prezentarea este gândită ca o succesiune de informații care apar în aceeași formă pentru fiecare elev. În acest caz, prezentările pot fi încărcate pe platformă ca resurse.

3. TEST GRILĂ Platforma de Blended Learning dispune de propriul modul destinat testelor grilă.

3. TEST GRILĂ Platforma de Blended Learning dispune de propriul modul destinat testelor grilă. Dacă subiectele au fost scrise înainte, atunci ele pot fi transferate cu ușurință pe platformă. Principalul avantaj al testelor grilă folosind această platformă constă în rapiditatea evaluării elevilor. Sarcina principală a profesorului va fi propunerea întrebărilor, restul fiind automatizat de platformă. La sfârșit, profesorul poate căuta tipare în rezultate astfel încât să identifice punctele tari si punctele slabe ale elevilor. Spre deosebire de testele în format tradițional, acestea sunt mai ușor de gestionat, corectarea fiind făcută automat. Platforma suportă si definirea de teste cuprinzând întrebări de tip eseu sau întrebări cu răspuns scurt, dar acestea vor trebui corectate manual de către profesor.

FORME DE EVALUARE ÎN SISTEM BLENDED LEARNING a. Testul editat la care elevul redactează

FORME DE EVALUARE ÎN SISTEM BLENDED LEARNING a. Testul editat la care elevul redactează răspunsurile folosind exclusiv calculatorul - test salvat local pe calculatorul la care elevul are acces la școală, cu reveniri succesive pe măsură ce elevul progresează în studio - test online la care răspunsurile sunt contorizate automat într-o bază de date, se poate calcula automat un scor și folosi pentru o interpretare statistică privind progresul școlar - test mixt care este inclus într-un program de instruire urmând ca rezultatele să fie comunicate profesorului și elevului folosind internetul.

b. Elaborarea unei lucrări sau dezvoltarea unui proiect pe care elevii îl vor prezenta

b. Elaborarea unei lucrări sau dezvoltarea unui proiect pe care elevii îl vor prezenta folosind soft-uri de prezentare. Editat în format electronic, documentul rezultat poate fi arhivat și accesibil profesorului în forma lui complete c. Evaluare tradițională prin test, proiect, lucrare la care centralizarea și analiza rezultatelor prin prelucrări statistice sunt făcute cu instrumente soft. Rezultatele obținute și a analiza individualizată a lucrărilor evaluate pot fi transmise folosind internetul. Ele creează oportunitatea unei colaborări între profesor și elev.

MOODLE-O PLATFORMĂ UTILĂ ÎNVĂȚĂRII BLENDED LEARNING Moodle (Modular Object-Oriented Dynamic Learning Envinronment) este un

MOODLE-O PLATFORMĂ UTILĂ ÎNVĂȚĂRII BLENDED LEARNING Moodle (Modular Object-Oriented Dynamic Learning Envinronment) este un pachet software pentru producerea de cursuri pe Internet și site-uri. Este un proiect global de dezvoltare destinat să sprijine un cadru social obstrucționist de educație.

Configurarea platformei Caracteristici esențiale: • permite profesorului planificarea și desfășurarea de sesiuni de instruire

Configurarea platformei Caracteristici esențiale: • permite profesorului planificarea și desfășurarea de sesiuni de instruire atât în sala de curs cât și on-line, peste Internet, în săli de clasă virtuale. Acesta va avea controlul asupra clasei virtuale și va putea dirija sesiunea de instruire; • permite desfășurarea mai multor sesiuni de clasa virtuală simultane și independent una de alta și cu materiale de instruire diferite; • permite verificarea în timp real a utilizatorilor din clasa virtuală, astfel platforma va indica vizual în clasa virtuală daca participanții sunt sau nu conectați și permite profesorului comunicarea prin mesaje publice sau private cu studenții;

 • permite lansarea de teste și calcularea automată a rezultatelor obținute pentru întrebările

• permite lansarea de teste și calcularea automată a rezultatelor obținute pentru întrebările de tip grilă. • permite utilizatorilor să ia notițe personale pe marginea sesiunii de instruire la distanță în timpul parcurgerii materialelor de instruire. • permite instructorilor să creeze activități de instruire la distanță și să aleagă materialele de instruire ce vor fi utilizate precum și constrângeri de acces la materiale. Alegerea participanților atât individual cât și prin alegerea unui grup de beneficiari din grupurile stabilite de administratorul platformei Moodle • permite profesorului posibilitatea de a adăuga la o sesiune de instruire teme de rezolvat de către utilizatori și poate corecta și nota răspunsurile

Evaluarea cunoștințelor Platforma Moodle oferă profesorului posibilitatea de a planifica evaluarea, la nivel de

Evaluarea cunoștințelor Platforma Moodle oferă profesorului posibilitatea de a planifica evaluarea, la nivel de zi/oră/minut de începere și zi/oră/minut de terminare. Platforma Moodle oferă un editor de teste și întrebări de evaluare. Tipurile de întrebări sunt: Potrivire; Grilă cu o varianta corectă; Grilă cu orice combinație de răspunsuri corecte; Ordonare de elemente; Adevărat / Fals; Completare de spații libere; De tip eseu Organizarea materialelor de instruire

Comunicare Platforma de e-learning Moodle conține și forumuri pentru studenți/elevi astfel încât aceștia să

Comunicare Platforma de e-learning Moodle conține și forumuri pentru studenți/elevi astfel încât aceștia să poată interacționa cu profesorii sau colegii pentru dezbaterea unor subiecte de interes major, schimburi de experiență (răspunsuri la întrebări, teme de dezbatere, opinii etc. )

Monitorizare și control Platforma oferă posibilitatea de monitorizare și control a procesului de instruire

Monitorizare și control Platforma oferă posibilitatea de monitorizare și control a procesului de instruire prin rapoarte. Pentru monitorizarea îndeplinii indicatorilor sunt furnizate următoarele tipuri de rapoarte: -lista utilizatori conectați la un moment dat; -statistici pe utilizatori constând în numărul de activități de instruire terminate, numărul de activități de instruire în derulare, numărul de activități de instruire neîncepute; -progresul detaliat pentru fiecare activitate de instruire parcursă - statistici pe sesiuni de testare constând în numărul de utilizatori înscriși, numărul de teste terminate, numărul de teste în derulare, rezultatele obținute de fiecare utilizator la un test; - statistici referitoare la distribuirea rezultatelor la un test pentru un grup de utilizatori testați.

Roluri Platforma are cel puțin cele trei roluri: Cursant: cu acces la sesiunile de

Roluri Platforma are cel puțin cele trei roluri: Cursant: cu acces la sesiunile de instruire și evaluare care fac parte din programul lor de instruire și la instrumente de comunicare

Profesor: cu posibilitatea de a crea și organiza materiale de instruire, de a organiza

Profesor: cu posibilitatea de a crea și organiza materiale de instruire, de a organiza și supraveghea activități de instruire și evaluare; Crearea unui curs de la zero, identificarea cheilor de configurare, formatare si managementul cursului; Încărcarea și managementul propriilor resurse care vor fi utilizate în curs, inserarea în curs și punerea la dispoziția participanților; Crearea resurselor online, legături și pagini web și punerea lor la dispoziția participanților; Crearea activităților de parcurs, activităților colaborative și de comunicare folosind uneltele Moodle; Crearea grupurilor și managementul participanților; Monitorizarea activității participanților în curs și adecvarea materialelor și resurselor în funcție de evaluarea acestor date statistice; Arhivarea și refolosirea unor materiale dintr-un curs; Testarea, evaluarea și autoevaluarea

Administrator: Cu drepturi depline asupra aplicației; Adaptarea aspectului / formatului platformei Moodle; Identifica setările

Administrator: Cu drepturi depline asupra aplicației; Adaptarea aspectului / formatului platformei Moodle; Identifica setările globale ce au impact asupra securității, confidențialității și drepturile de acces; Identifică și face managementul setărilor și opțiunilor pentru a crea un cadru optim de utilizare atât pentru tutori cât și pentru cursanți; Folosește toate opțiunile oferite de consola de administrare a sitului pentru a facilita drepturile de utilizare și accesul la toate resursele asignate unei grupe; Creează si gestionează manual conturile utilizatorilor, asignează, modifică, creează și gestionează roluri.

Clase de utilizatori Clasa de utilizator Managerii pot accesa cursurile, le pot modifica dar

Clase de utilizatori Clasa de utilizator Managerii pot accesa cursurile, le pot modifica dar de obicei nu participă la ele. Course creator (Creator de cursuri) Acest tip de utilizator poate crea cursuri Teacher (Profesor) Non-editing teacher (Profesor fără drepturi de editare) Descriere Acest tip de utilizator poate face orice in interiorul unui curs, poate să modifice activităţi şi să noteze studenţii/elevii Pot nota studenţi/elevi dar nu pot modifica sau adăuga activități și resurse Aceşti utilizatori pot lua parte la un curs fără a-i putea modifica conţinutul Student (Student/Elev)

 Guest (Vizitator) Utilizatori care nu au un cont pe site si care, de

Guest (Vizitator) Utilizatori care nu au un cont pe site si care, de obicei, nu pot lua parte la cursuri Authenticated user (Utilizator autentificat) Toţi utilizatorii autentificaţi Authenticated user on frontpage (Utilizator autentificat pe prima pagină) Toţi utilizatorii autentificaţi pe pagina principală

BIBLIOGRAFIE 1. Paul Anderson, (Feb. 2007) "What is Web 2. 0? Ideas, technologies and

BIBLIOGRAFIE 1. Paul Anderson, (Feb. 2007) "What is Web 2. 0? Ideas, technologies and implications for education" 2. Buller, J. L. , (2010) The Essential Collage Professor, A Practical Guide to an Academic Career, Jossey 3. Donici Cătălin, Herman Cosmin, Ursache Liliana, Vâju George, Moodle. Administrare, utilizare, evaluare 4. Ferreol, G. , Flageul, N. , (1996) Methodes et techniques de l'expression ecrite et orale, Armand Colin, Paris; 5. Martin, J. -Cl. , (2005) Guide de la communication, Marabout; 5 Oprea, C. -L. , (2006) Strategii didactice interactive, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti; 6 Pânişoară, I. -O. , (2008) Comunicarea eficientă, Metode de interacțiune educațională, Polirom; 7 Peter Goodyear, Symeon Retalis, (2010) Technology-Enhanced Learning - Design Patterns and Pattern Languages 8 Iordan Petrescu, (2011) Ghid Pentru Elaborarea Resurselor De Studiu În Tehnologia Educației La Distanta

9 Maria Perofanou, Graham Attwell, Marta Eichstaedt, Anna Jaruga, Krzystof Zielinski (Web Quest for

9 Maria Perofanou, Graham Attwell, Marta Eichstaedt, Anna Jaruga, Krzystof Zielinski (Web Quest for HRM) Collaborative Blended Learning Methodology (CBLM) Ver. 1. 0 10 Dorman Woodall, (2012)Blended Learning Strategies: Selecting the Best Instructional Method, Skillsoft 11 Owen P. Hall Jr. , John G. Mooney, (2010) Hybrid Learning Systems: Meeting the Challenges of Graduate Management Education, Third International Conference, ICHL 2010 12 Didatec - http: //www. didatec. ro/sites/training/module/clstest/default. aspx 13 Blended Learning - Wikipedia - http: //en. wikipedia. org/wiki/Blended_learning 14 http: //www. theegglestongroup. com/writing/keystep 1. php ; 15 http: //www. slideshare. net/satyajeet_02/how-to-make-effective-presentation ; 16 http: //www. evolvingwe. com/10 -tips-for-running-live-virtual-presentations ; 17 http: //www. mindtools. com/pag 8. html 18 www. eu. wikipedia. org 19 @Dream. Box. Learn 20 www. researchlerningtechnology. net