657 SAYILI KANUNUN DSPLN HKMLER VE DSPLN SORUTURMASI

  • Slides: 52
Download presentation
657 SAYILI KANUNUN DİSİPLİN HÜKÜMLERİ VE DİSİPLİN SORUŞTURMASI UYGULAMA ESASLARI SEMİNERİ 28/02/2017 Mehmet TANIŞIR

657 SAYILI KANUNUN DİSİPLİN HÜKÜMLERİ VE DİSİPLİN SORUŞTURMASI UYGULAMA ESASLARI SEMİNERİ 28/02/2017 Mehmet TANIŞIR Vali Yardımcısı

MEMURLARIN İŞLEDİKLERİ SUÇLAR a)Türk Ceza Kanunu veya ceza hükümlü diğer kanunlarla açıkça suç sayılan

MEMURLARIN İŞLEDİKLERİ SUÇLAR a)Türk Ceza Kanunu veya ceza hükümlü diğer kanunlarla açıkça suç sayılan söz, fiil ve davranışlar, b)657 sayılı Devlet Memurları Kanununda disiplin suçu olarak sayılan söz, fiil ve davranışlar olmak üzere iki kısma ayrılır. Birinci gruptakiler, adli nitelikte olup adli soruşturmaya konu olur. İkinci gruptakiler ise disiplin nitelikli olup Bu suçlar hakkında ise, idari soruşturma yapılır. İdari soruşturmanın diğer bir adı da disiplin soruşturmasıdır.

1. SİNOP İL İDARE KURULU DİSİPLİN DOSYALARINDAKİ EKSİKLİKLER 1. Bazı ifade tutanaklarının içeriğinde memurun

1. SİNOP İL İDARE KURULU DİSİPLİN DOSYALARINDAKİ EKSİKLİKLER 1. Bazı ifade tutanaklarının içeriğinde memurun ifadesinin müşteki sıfatıyla alındığı anlaşıldığı; ancak ifade tutanağında Başhekim Yardımcısı vb. unvanıyla ifadesinin alındığı yazıldığı incelenmiştir. İfade tutanaklarında ifade verenin görev unvanı değil hangi sıfatla ifade verdiği yazılması gerektiği bilinmelidir.

 2. Dosya eki ifade tutanaklarında 2 sayfa süren ifade tutanağına sayfa numarası verilmediği

2. Dosya eki ifade tutanaklarında 2 sayfa süren ifade tutanağına sayfa numarası verilmediği incelenmiştir. İfade tutanağı birden fazla sayfa içerecekse her sayfaya numara verilmesi veya ifadenin kaçıncı sayfa olduğuna ilişkin açıklamanın sayfanın üst bilgi kısmına yazılması gerektiği bilinmelidir.

 3. Soruşturma sonrası inceleme-soruşturma raporu düzenlendiği incelenmiştir. 657 sayılı DMK’ya göre yapılan soruşturma

3. Soruşturma sonrası inceleme-soruşturma raporu düzenlendiği incelenmiştir. 657 sayılı DMK’ya göre yapılan soruşturma sonucunda ceza teklifine de içeren raporun Disiplin soruşturma raporu olarak isimlendirilmesi gerektiği bilinmelidir.

 4. Soruşturma raporunun başlıklarının inceleme raporuna ilişkin başlıkların kullanıldığı incelenmiştir. “İncelemenin Başladığı Tarih”,

4. Soruşturma raporunun başlıklarının inceleme raporuna ilişkin başlıkların kullanıldığı incelenmiştir. “İncelemenin Başladığı Tarih”, “İncelemenin Seyri” vb. gibi Disiplin Raporuna ilişkin başlıkların “Soruşturma” başlığı altında yer alması sağlanmalıdır.

 5. Disiplin Raporunun Netice ve Kanaat kısmında memurun geçmiş çalışması olumlu olup olmadığı,

5. Disiplin Raporunun Netice ve Kanaat kısmında memurun geçmiş çalışması olumlu olup olmadığı, aldığı ceza ve taltiflerin belirtilmediği, doğrudan fiile uyan cezanın teklif edildiği incelenmiştir. Disiplin raporunda; hakkında soruşturma yapılan memurun geçmiş çalışmaları olumlu ve aldığı ceza yok ise, 657 sayılı DMK’nın 125/3’e göre ceza teklifinin getirilmesi sağlanmalıdır.

 6. Soruşturmacı Disiplin Raporunu görev unvanı ile imzaladığı incelenmiştir. Soruşturmacı hazırladığı disiplin raporunun

6. Soruşturmacı Disiplin Raporunu görev unvanı ile imzaladığı incelenmiştir. Soruşturmacı hazırladığı disiplin raporunun son sayfasını ve dizi pusulası sayfasını “soruşturmacı” sıfatıyla imzalamalıdır.

 7. Bazı Disiplin raporu eki belgeleri fotokopi ve onaysız suretler olduğu, bazı fotokopilerde

7. Bazı Disiplin raporu eki belgeleri fotokopi ve onaysız suretler olduğu, bazı fotokopilerde yazıların okunmadığı incelenmiştir. Soruşturmacı yürüttüğü soruşturma ile ilgili kurumlardan belgelerin onaylı suretlerinin talep etmesi, belgelerdeki yazıların okunaklı olmasına dikkat etmesi sağlanmalıdır.

 8. Soruşturma sonunda idari ve disiplin soruşturma raporu düzenlendiği incelenmiştir. İdari soruşturma ile

8. Soruşturma sonunda idari ve disiplin soruşturma raporu düzenlendiği incelenmiştir. İdari soruşturma ile disiplin soruşturmasında aynı kavramlar olduğu dikkate alınarak bunda böyle sadece “Disiplin Soruşturma Raporu” başlığı kullanılmalı; idari yönden getirilecek teklifler varsa şayet, raporun sonuç bölümünde belirtilmelidir.

 9. Disiplin raporunda hakkında soruşturma yapılan ifadesinde üç tanık göstermesine rağmen, soruşturmacının ifadede

9. Disiplin raporunda hakkında soruşturma yapılan ifadesinde üç tanık göstermesine rağmen, soruşturmacının ifadede belirtilen tanıkların ifadesini almadan raporunu düzenleyip 657 sayılı DMK uyarınca disiplin cezası teklifi getirdiği, hakkında soruşturma yapılanın 30. 01. 2017 tarihinde İl Disiplin Kuruluna itiraz ettiği, İl Disiplin Kurulunun 15. 02. 2017 tarih ve 02 no. lu kararıyla yukarıda belirtilen eksik inceleme nedeniyle itirazı kabul ettiği incelenmiştir.

 Soruşturmacılar yaptıkları soruşturma sırasında hakkında soruşturma yapılanın lehine ve aleyhine olan tüm bilgi

Soruşturmacılar yaptıkları soruşturma sırasında hakkında soruşturma yapılanın lehine ve aleyhine olan tüm bilgi ve belgeleri toplayıp, mevzuat hükümleri ile değerlendirip kanaatlerini raporda belirtmekle sorumludurlar. Bundan böyle soruşturmacının eksik inceleme yaptığı soruşturma raporlarının İl İdare Kurulu’nca iade edilip eksiklikler tamamlandıktan sonra işlemlerin yürütülmesi sağlanmalıdır.

 DİSİPLİN SORUŞTURMASI RAPORU BAŞLANGIÇ Bu bölüme Makam Onayı ve görev emirleri yazılacak. MUHBİR/MÜŞTEKİ

DİSİPLİN SORUŞTURMASI RAPORU BAŞLANGIÇ Bu bölüme Makam Onayı ve görev emirleri yazılacak. MUHBİR/MÜŞTEKİ Bu bölüme varsa muhbir ya da müştekilerin kimlik ve adresleri yazılacaktır. KAPSAM DIŞINDA BIRAKILAN KONULAR VE NEDENLERİ HAKLARINDA SORUŞTURMA YAPILANLAR Bu bölüme haklarında soruşturma yapılanların açık kimlikleri ve soruşturmaya konu fiillerinin işleniş tarihleri itibariyle görev ve unvanları yazılacaktır. SORUŞTURMA KONUSU/KONULARI Bu bölüme Makam Onayında yer verilen soruşturma konu/konuları yazılacaktır. İFADELER İNCELEME VE TAHLİL Bu bölümde soruşturma sırasında elde edilen bilgi, belge, tanık ve görevlilerin ifadeleri karşısında fiilin disiplin suçu oluşturup oluşturmadığı ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmek üzere konunun tahlili yapılacaktır. SONUÇ Bu bölümde soruşturulan her konu ayrı numaralandırılacak fiile uygun disiplin cezası önerilecek, eğer fiil sabit değilse işlem yapılmasına gerek olmadığı belirtilecek ayrıca tazmin, 3628 sayılı Kanun ve 4483 sayılı Kanun kapsamında işlem yapılması ve yerine getirilmesi gerekli görülen diğer idari tedbirler varsa bunlar yazılacaktır.

2. DİSİPLİN SORUŞTURMASININ YÜRÜTÜLMESİ SIRASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR a-) Soruşturmacının (Muhakkikin) Yetki ve Görevleri

2. DİSİPLİN SORUŞTURMASININ YÜRÜTÜLMESİ SIRASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR a-) Soruşturmacının (Muhakkikin) Yetki ve Görevleri Soruşturmacı olarak görevlendirilenler, kendisini yazılı olarak görevlendiren disiplin âmirinin disiplin cezası verme yetkisi hariç bütün yetkilerini hâiz olup; soruşturma konusuyla sınırlı olmak üzere her nevi evrakı incelemeye, ilgili kurumlardan ve kişilerden bilgi ve belge almaya, tanık dinlemeye, hakkında soruşturma yapılan memurun savunmasını almaya ve soruşturma raporu düzenlemeye yetkilidir. Soruşturmacı görevlendirildiği fiil veya hâlin dışında yeni bir disipline aykırı fiil veya hâl tespit ederse, kendiliğinden soruşturma yapamaz. Durumu disiplin âmirine yazılı olarak bildirir. Kendisine yazılı olarak ek soruşturma izni verildiği takdirde bu konularda da soruşturma yapabilir. Suçun hukuki niteliğinin değişmesi ise yeniden izin alınmasını gerektirmez.

 ". . . Soruşturmacıların memurluk görev ve derecelerinin, haklarında soruşturma yapacakları memurlardan üst

". . . Soruşturmacıların memurluk görev ve derecelerinin, haklarında soruşturma yapacakları memurlardan üst ya da hiç olmazsa aynı düzeyde olmasının idare hukuku ilkeleri bakımından ve memuriyet güvencesi yönünden önem taşıyacağının kuşkusuz olduğu. . . " (Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun 14. 03. 1986 tarihli ve 1985/141 esas, 1986/18 sayılı kararı)

 b-) Temin Edilmesi Gereken Bilgi ve Belgeler Hakkında soruşturma yapılan memura ait ödül

b-) Temin Edilmesi Gereken Bilgi ve Belgeler Hakkında soruşturma yapılan memura ait ödül ve başarı belgeleri, kesinleşme şerhini taşıyan disiplin cezalarının onaylı örnekleri, memurun sendikalı olup olmadığına dair bilgi yazısı, hizmet belgesi, memurun öğrenim durumu itibarıyla gelebileceği en son derece ve kademesine ilişkin bilgi ve belgeler dosyaya konulur. Dosyaya konulan tüm ifade, belge ve evrakın her birinin sağ üst köşesine kırmızı kalemle numara verilmeli ve bu şekilde oluşturulan soruşturma evrakı dizi pusulasına bağlanarak ilgili makama bir üst yazıyla sunulmalıdır. .

". . . Disiplin cezası vermeye yetkili amir ve kurulların takdir yetkisini kullanırken öncelikle;

". . . Disiplin cezası vermeye yetkili amir ve kurulların takdir yetkisini kullanırken öncelikle; ilgililerin geçmiş hizmetleri ile sicil durumlarına göre bir alt ceza ile cezalandırılıp cezalandırılmayacağını değerlendirmeleri. . . " (Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun 21/04/2011 tarihli ve 2007/1200 esas, 2011/268 sayılı kararı) ". . . Sendika temsilcilerinin disiplin kurulu toplantılarına katılacağı. . . " (Danıştay 12. Dairesi'nin 04/04/2012 tarihli ve 2009/4526 esas, 2012/1924 sayılı kararı. )

c-) Müşteki, İhbarcı ve Tanık Beyanları Devlet memurunun disipline aykırı fiil veya hâline ilişkin

c-) Müşteki, İhbarcı ve Tanık Beyanları Devlet memurunun disipline aykırı fiil veya hâline ilişkin müşteki veya ihbarcı ile doğrudan bilgi ve görgü sahibi olan tüm tanıkların (Tanıkların yeminleri Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre yaptırılmalıdır) kapsamlı bir şekilde beyanlarının alınması gerekir. Alınan tüm beyanların yazılı olması, ifadeyi alan, veren ve varsa yeminli katibin imzalarının bulunması gerekir.

d-) Savunma Hakkı Devlet memuruna bir yazı ile savunma hakkı tanınmadan disiplin cezası verilemez.

d-) Savunma Hakkı Devlet memuruna bir yazı ile savunma hakkı tanınmadan disiplin cezası verilemez. Savunma istem yazısı, disiplin soruşturmasının başlangıcında değil, disipline aykırı fiil veya hâl tam olarak ortaya çıkarıldıktan sonra yani soruşturma olgunlaştırılınca tebliğ edilmelidir. Savunma istem yazısında; İsnat edilen fiil ve hâller açıkça (Yer, kişi, zaman ve olay belirtilerek) yazılmalı, 7 (Yedi) günden az olmamak üzere makûl (Savunma hazırlamaya yeterli) bir süre verilmeli, verilen süre içinde yazılı veya sözlü savunma yapılmadığı takdirde savunma hakkından vazgeçilmiş sayılacağına ilişkin ihtar bulunmalıdır. Savunma süresi tebliğin ertesi günü işlemeye başlar. İkinci bir süre verilmez.

HALİ 3. DİSİPLİN CEZASININ AĞIRLAŞTIRILMASI- TEKERRÜR Özel tekerrür, cezaya esas olmuş fiil ve halin,

HALİ 3. DİSİPLİN CEZASININ AĞIRLAŞTIRILMASI- TEKERRÜR Özel tekerrür, cezaya esas olmuş fiil ve halin, cezanın kesinleşmesinden itibaren, bu cezanın sicilden silinme süresi içerisinde yeniden tekrar edilmesi durumunda oluşur. Bu süreler, uyarma ve kınama suçlarında 5 yıl diğer suçlarda 10 yıldır. Örneğin, Devlet memurları Kanunu'nun 125/B-d maddesine giren bir eylemin ilk cezanın kesinleşmesinden sonra ikinci kez yapılması özel tekerrürü oluşturur ve bu ikinci ihlalden sonra kınama yerine, aylıktan kesme cezası uygulanır.

 Genel tekerrürde, farklı mahiyetteki fiiller sebebiyle ve farklı zamanlarda aynı cezanın iki kez

Genel tekerrürde, farklı mahiyetteki fiiller sebebiyle ve farklı zamanlarda aynı cezanın iki kez alınması ve kesinleşmesi; daha sonra aynı cezayı gerektiren üçüncü bir fiilin işlenmesi gerekir. Bir örnekle açıklanacak olursa, 657 Sayılı Devlet Memurları Yasası'nın 125/B-a ve 125/B-c maddelerine göre ayrı yıllarda verilmiş ve kesinleşmiş kınama cezalarından sonra, aynı Yasa'nın 125/B-e maddesine uyan ve kınama cezasını gerektiren üçüncü bir fiilin işlenmesi halinde, bu kez, kınama yerine bir üst ceza olan aylıktan kesme cezası uygulanır.

 Yükselebilecekleri kadroların son kademelerine gelmiş olan memurların, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına muhatap olmaları

Yükselebilecekleri kadroların son kademelerine gelmiş olan memurların, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına muhatap olmaları durumunda, bunların aylıklarından 1/4 ila 1/2 oranında kesinti yapılacağı; eylemin tekrarında ise Devlet memurluğundan çıkartılacakları Konusu da DMK 125. maddede öngörülmüştür.

 ÖRNEK KARAR DANIŞTAY Onikinci Daire Esas No : 2006/5335 Karar No : 2009/290

ÖRNEK KARAR DANIŞTAY Onikinci Daire Esas No : 2006/5335 Karar No : 2009/290 Özeti : 657 sayılı Yasanın 125/E maddesinde aynı derecede cezayı gerektiren fakat ayrı fiil veya haller nedeniyle verilen disiplin cezalarının üçüncü uygulamasından söz edildiğinden bu tekerrür hükmünün uygulanabilmesi için ilk iki fiilin de kınama cezasını gerektiren fiiller olması gerektiği.

4. DİSİPLİN CEZASININ HAFİFLETİLMESİ DMK’nın 125. maddesinde tekerrürden dolayı ceza arttırımını düzenleyen fıkrayı müteakip,

4. DİSİPLİN CEZASININ HAFİFLETİLMESİ DMK’nın 125. maddesinde tekerrürden dolayı ceza arttırımını düzenleyen fıkrayı müteakip, bazı durumlarda memurun şahsı gözetilerek, ceza indirimine gidilebileceği belirtilmiştir. Buna göre geçmiş hizmetleri sırasında çalışmaları olumlu olan ve ödül veya başarı belgesi alan memurlar için verilecek cezalarda bir derece hafif olanı uygulanabilir.

Madde metni incelendiğinde bir alt cezanın uygulanabilmesi için iki şartın birlikte gerçekleşmesi gerektiğini söyleyebiliriz:

Madde metni incelendiğinde bir alt cezanın uygulanabilmesi için iki şartın birlikte gerçekleşmesi gerektiğini söyleyebiliriz: 1. Memurun geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmalarının olumlu olması 2. Memurun ödül veya başarı belgesi alması.

5. DİSİPLİN CEZALARINDA ZAMANAŞIMI Disiplin Hukukunda iki türlü zamanaşımı olup; bunlardan birincisi soruşturma zamanaşımı,

5. DİSİPLİN CEZALARINDA ZAMANAŞIMI Disiplin Hukukunda iki türlü zamanaşımı olup; bunlardan birincisi soruşturma zamanaşımı, ikincisi ise ceza zamanaşımıdır. Soruşturma zamanaşımı, işlendiği öğrenilen fiilin araştırılmasına başlanılması süresi; ceza zamanaşımı süresi ise; fiilin, işlendiği tarihten itibaren soruşturmanın tüm aşamaları ile bitirilip gerekli disiplin cezasının verilmesini gerektiren süredir. Buna göre, öncelikle belli bir süre içinde soruşturmaya başlanır; soruşturma süreci bittikten sonra, yine belli bir süre içinde, disiplin cezası verilmesi kararlaştırılır.

 DMK’ nın 127. maddesine göre, disiplin suçu işleyenler hakkında, bu suçların işlendiğinin öğrenildiği

DMK’ nın 127. maddesine göre, disiplin suçu işleyenler hakkında, bu suçların işlendiğinin öğrenildiği tarihten itibaren; uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarında bir ay içinde disiplin soruşturmasına; memurluktan çıkarma cezasında altı ay içinde disiplin kovuşturmasına başlanmaz ise disiplin cezası verme yetkisi zamanaşımına uğrar. Disiplin suçlarının işlendiği tarihten itibaren nihayet iki yıl içinde disiplin cezası verilmez ise ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar.

 ÖRNEK KARAR: DANI Ş T A Y Onikinci Daire Esas No : 2008/6979

ÖRNEK KARAR: DANI Ş T A Y Onikinci Daire Esas No : 2008/6979 Karar No : 2009/854 Verilen soruşturma onayı ile yapılan disiplin soruşturmasında 657 sayılı yasanın 127. maddesinde yer alan disiplin soruşturma zamanaşımına ilişkin bir aylık soruşturma zaman aşımı süresi geçirildiğinden, verilen cezada hukuka uyarlık bulunmadığı.

6. DİSİPLİN CEZASI KARARININ ALINMASI Devlet Memurları Kanunu'nun 128. Maddesinde disiplin soruşturmalarının hangi sürelerde

6. DİSİPLİN CEZASI KARARININ ALINMASI Devlet Memurları Kanunu'nun 128. Maddesinde disiplin soruşturmalarının hangi sürelerde karara bağlanacağı hususu düzenlenmiştir. Buna göre uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarının soruşturmanın tamamlanmasından itibaren 15 gün; kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının dosyanın ilgili disiplin kuruluna gelmesinden itibaren 30 gün (Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren hallerde soruşturma dosyası, kararını bildirmek üzere yetkili disiplin kuruluna 15 gün içinde tevdi edilir); memurluktan çıkarma cezalarının ise soruşturma dosyasının yüksek disiplin kuruluna tevdiinden itibaren 6 ay içerisinde karara bağlanması gerekmektedir.

 ÖRNEK KARAR DANIŞTAY MÜRETTEP DAİRE E. 1980/8451, K. 1980/1541: Karar Özeti: Davacı belirtilen

ÖRNEK KARAR DANIŞTAY MÜRETTEP DAİRE E. 1980/8451, K. 1980/1541: Karar Özeti: Davacı belirtilen süre içerisinde Yüksek Disiplin Kurulunca dosyanın incelenip karar verilmediğini ileri sürmektedir. Ancak belirtilen süreler Yüksek Disiplin Kurulunun çalışma düzeni ile ilgili olup, bu sürelerin geçirilerek karar verilmesi kararı sakatlayıcı nitelikte değildir.

7. MEMURUN SAVUNMA HAKKI T. C. Anayasasının 129. maddesinde, memurlara savunma hakkı tanınmadıkça disiplin

7. MEMURUN SAVUNMA HAKKI T. C. Anayasasının 129. maddesinde, memurlara savunma hakkı tanınmadıkça disiplin cezası verilemeyeceği, kuralı yer almıştır. Öte yandan, anılan bu anayasa kuralına paralel olarak düzenlenen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 130. maddesinde de; Devlet memuru hakkında savunma alınmadan disiplin cezası verilemeyeceği hükme bağlanmıştır. Devlet Memurları hakkında savunmaları alınmadan Disiplin cezası verilemez. Soruşturmayı yapanın veya yetkili disiplin kurulunun 7 günden az olmamak üzere verdiği süre içinde veya belirtilen tarihte savunmasını yapmayan memur, savunma hakkında vazgeçmiş sayılır.

 Savunma hakkı memur disiplin hukukunun en önemli teminatları arasında yer alır. Savunma hakkının

Savunma hakkı memur disiplin hukukunun en önemli teminatları arasında yer alır. Savunma hakkının kullanılması bakımından önem taşıyan hususların başında suçlama konusunun ne olduğunun ilgili memura açıkça bildirilmesi gelmektedir. Bu bildirimin memura yüklenen fiil veya halin yerini, zamanını ve oluş şeklini içermesi gerekir. Suçlama konusunda açık ve detaylı bilgi verilmeyen kimsenin kendisini yeterince savunabilmesinden söz etmek mümkün değildir.

 Yerleşik yargı kararlarına göre; suçlama konusunda açık ve detaylı bilgi verilmeden ve kendisini

Yerleşik yargı kararlarına göre; suçlama konusunda açık ve detaylı bilgi verilmeden ve kendisini yeterince savunması sağlanmadan disiplin cezası ile tecziyesi yönünde tesis edilen dava konusu işlemlerde hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle bozma nedeni sayılmaktadır. Hakkında memurluktan çıkarma cezası istenen memur, özlük dosyası hariç, soruşturma evrakını incelemeye, tanık dinletmeye, disiplin kurulunda yazılı olarak kendisi veya vekili vasıtasıyla savunma yapma hakkına sahiptir (657. mad. 129).

ÖRNEK KARAR: DA N I Ş T A Y Onikinci Daire Esas No :

ÖRNEK KARAR: DA N I Ş T A Y Onikinci Daire Esas No : 2007/1419 Karar No : 2009/1123 Özeti : Makinist yardımcısı olarak görev yapan davacının 1/30 oranında aylıktan kesme cezası ile cezalandırılmasına dair işlemde, davacının usule uygun savunması alınmadığı için hukuka uyarlık görülmediği hakkında.

ÖRNEK KARAR: DANIŞTAY Onikinci Daire Esas No : 2008/2174 Karar No : 2009/1703 Özeti

ÖRNEK KARAR: DANIŞTAY Onikinci Daire Esas No : 2008/2174 Karar No : 2009/1703 Özeti : İnfaz ve Koruma memuru olan davacının, 657 sayılı Yasa’nın 125/E-g maddesi uyarınca, Devlet memurluğundan çıkarma cezası ile cezalandırılmasına dair işlemde, 657 sayılı Yasa’nın 129. Maddesi uyarınca son savunması alınmadan tesis edilmiş olması nedeniyle, hukuka uyarlık görülmediği.

ÖRNEK KARAR: DANIŞTAY Onikinci Daire Esas No : 2008/7024 Karar No : 2011/1314 Özeti

ÖRNEK KARAR: DANIŞTAY Onikinci Daire Esas No : 2008/7024 Karar No : 2011/1314 Özeti : Hakkında disiplin soruşturması açılan kamu görevlisinin savunması alınırken disiplin suçunu oluşturan eyleminin açık bir şekilde belirlenmesi, hangi disiplin kurallarını ihlal ettiğinin ortaya konulması gerektiği hakkında.

8. CEZA KOVUŞTURMASI İLE DİSİPLİN KOVUŞTURMASININ BİR ARADA YÜRÜTÜLMESİ DMK 131. maddeye göre, “Aynı

8. CEZA KOVUŞTURMASI İLE DİSİPLİN KOVUŞTURMASININ BİR ARADA YÜRÜTÜLMESİ DMK 131. maddeye göre, “Aynı olaydan dolayı memur hakkında ceza mahkemesinde kovuşturmaya başlanmış olması, disiplin kovuşturmasını geciktiremez. Memurun ceza kanununa göre mahkum olması veya olmaması halleri ayrıca disiplin cezasının uygulanmasına engel olamaz. »

DANIŞTAY Onikinci Daire Esas No : 2010/64 Karar No : 2011/474 Özeti : Disiplin

DANIŞTAY Onikinci Daire Esas No : 2010/64 Karar No : 2011/474 Özeti : Disiplin soruşturması ve yargılaması, ceza soruşturma ve kovuşturmasından bağımsız ve ayrı olduğundan ceza yargılamasında kullanılamayan veya kullanılmayan bir kısım delillerin disiplin soruşturması ve yargılamasında kullanılmasında hukuka aykırılık bulunmadığı.

9. DİSİPLİN SORUŞTURMASI Disiplin âmiri Muhakkik atarken soruşturma konusunu açıkça belirterek (yer, kişi, tarih

9. DİSİPLİN SORUŞTURMASI Disiplin âmiri Muhakkik atarken soruşturma konusunu açıkça belirterek (yer, kişi, tarih ve olay) kim hakkında soruşturma yapılacağını ve muhakkikin kim olduğunu içerir şekilde yazılı görevlendirme yapması, bu görevlendirme yazısını muhakkike tebliğ etmesi gerekir.

 Muhakkik olarak görevlendirilenler, kendisini yazılı olarak görevlendiren disiplin âmirinin disiplin cezası verme yetkisi

Muhakkik olarak görevlendirilenler, kendisini yazılı olarak görevlendiren disiplin âmirinin disiplin cezası verme yetkisi hariç bütün yetkilerini hâiz olup; soruşturma konusuyla sınırlı olmak üzere her nevi evrakı incelemeye, ilgili kurumlardan ve kişilerden bilgi ve belge almaya, tanık dinlemeye, soruşturma raporu düzenlemeye yetkilidir. .

 Ancak Muhakkik görevlendirildiği fiil veya hâlin dışında yeni bir disipline aykırı fiil veya

Ancak Muhakkik görevlendirildiği fiil veya hâlin dışında yeni bir disipline aykırı fiil veya hâl tespit ederse, kendiliğinden soruşturma yapamaz. Durumu disiplin âmirine yazılı olarak bildirir. Kendisine yazılı olarak ek soruşturma izni verildiği takdirde bu konularda da soruşturma yapabilir.

Muhakkik öncelikle soruşturma konusunu dikkatli şekilde incelemeli, iddia konusunun hukuki çerçevesini belirlemek suretiyle bir

Muhakkik öncelikle soruşturma konusunu dikkatli şekilde incelemeli, iddia konusunun hukuki çerçevesini belirlemek suretiyle bir soruşturma planı hazırlamalıdır. Muhakkik konularına ilişkin bilgi ve belgeler istenmeli ve incelenmelidir. Bilgi ve belgeler, genel kural olarak ilgili kurumlarda yazı ile istenmelidir. Belgelerin tasdikli örnekleri alınmalıdır. Ancak kriminal incelemeye tabi tutulmak üzere aslı alınacak belgeler için, bir tutanak tanzim edilmeli ve soruşturmacı tarafından onaylanmış birer örneği kuruma verilmelidir.

 İddiaların daha somut hale getirilmesi ihtiyacı nedenleriyle Varsa muhbir yada müştekinin ifadesinin alınmasında

İddiaların daha somut hale getirilmesi ihtiyacı nedenleriyle Varsa muhbir yada müştekinin ifadesinin alınmasında yarar bulunmaktadır. Ayrıca hakkında disiplin soruşturması yapılan memurların ifadelerine başvurulur. İfade almak ile savunma istemek farklı kavramlardır. İfade alınması, iddia edilen konularda açıklama yapılmasını istemek niteliğindedir. Alınacak ifade ile hakkında disiplin soruşturması yapılan memurun bilgi ve belge sunmasına ve varsa tanık göstermesine imkan yaratılmış olacaktır.

 Muhakkikler: İnceledikleri defter ve evrak üzerinde açıklama ve düzeltme yapmamalıdır. İncelemek üzere almayı

Muhakkikler: İnceledikleri defter ve evrak üzerinde açıklama ve düzeltme yapmamalıdır. İncelemek üzere almayı gerekli gördükleri evrak ve belgeleri, sorumlulardan bir tutanak ile teslim almaları gerekmektedir. Soruşturmanın gizliliği ilkesine aykırı hareket edilmemelidir. Muhakkik, hakkında, inceleme ve soruşturma yaptığı personele, inceleme ve soruşturmanın sonucu hakkında yorum yapmamalı, bu personelin leh ve aleyhindeki tüm delilleri toplamalıdır.

 Görevleri sebebiyle elde ettikleri bilgileri ve inceleme ve soruşturma sonuçlarını görevlendiren Makam haricinde

Görevleri sebebiyle elde ettikleri bilgileri ve inceleme ve soruşturma sonuçlarını görevlendiren Makam haricinde kimseye açıklamamalıdır. Soruşturma sırasında nezaket kuralları dışına çıkmamalı hakaret ve tehdit edici tavırlardan kaçınmalıdırlar. İnceledikleri veya soruşturdukları görevlilerin şahsiyet ve vakarını rencide edecek tutum ve davranışlardan kaçınmalı, hatta raporlarında bile görevlileri incitecek ima, istihza ve ağır ifadelere yer verilmemelidir. .

 Raporlarını Soruşturmanın veya İncelemenin amacına uygun nitelikte, süresi içinde somut, güvenilir ve geçerli

Raporlarını Soruşturmanın veya İncelemenin amacına uygun nitelikte, süresi içinde somut, güvenilir ve geçerli kanıtlara dayalı olarak özlü, açık, tam ve kesin olarak düzenlemelidirler. Soruşturma görevlerini yürütürken görevini tarafsız ve nesnel bir şekilde yürütmesini engelleyecek bir durumun ortaya çıkması halinde bu hususu derhal kendisini görevlendiren Makama bildirir ve Muhakkiklikten çekilme talebinde bulunur. .

 Disiplin âmiri soruşturma raporu ile bağlı değildir. Gerekçelerini açıklamak şartıyla, disiplin cezası vermeyebilir

Disiplin âmiri soruşturma raporu ile bağlı değildir. Gerekçelerini açıklamak şartıyla, disiplin cezası vermeyebilir ya da başka bir disiplin cezası gerektirdiğinden bahisle işlem yapabilir. .

 ÖRNEK KARARLAR: D A N I Ş T A Y Onikinci Daire Esas

ÖRNEK KARARLAR: D A N I Ş T A Y Onikinci Daire Esas No : 2008/6979 Karar No : 2009/854 Özeti : Soruşturma onayında yer almayan fiillerle ilgili olarak Bakanlığın bilgilendirilmesi, Bakanlık tarafından verilecek soruşturma onayı üzerine soruşturmanın o konular üzerinde de yürütülmesi gerektiği.

 ÖRNEK KARARLAR: D A N I Ş T A Y Onikinci Daire Esas

ÖRNEK KARARLAR: D A N I Ş T A Y Onikinci Daire Esas No : 2005/4949 Karar No : 2008/2571 Özeti : Giresun il sağlık müdürlüğünde şube müdürü olan davacı hakkında, İlköğretim Müfettişleri ve Halk Sağlığı Laboratuvarında Kimya Mühendisi olarak görev yapan personel tarafından, muhakkik sıfatıyla yapılan disiplin soruşturması hukuka aykırı olduğundan, bu soruşturmaya dayalı olarak tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı.

 ÖRNEK KARARLAR: D A N I Ş T A Y Onikinci Daire Esas

ÖRNEK KARARLAR: D A N I Ş T A Y Onikinci Daire Esas No : 2008/1447 Karar No : 2010/5714 Özeti : Davacının işlemiş olduğu fiille ilgiliyi ve idareyi yanıltma veya zarara sokma kasdıyla hareket ettiğinin ve cezaya konu belgeyi bilerek ve isteyerek imzaladığının ve bu yolla herhangi bir menfaat temin ettiğinin ortaya konulamaması karşısında davacının eyleminin 657 sayılı Yasanın 125/D-f maddesindeki suçu oluşturmadığı.

 ÖRNEK KARARLAR: D A N I Ş T A Y Onikinci Daire Esas

ÖRNEK KARARLAR: D A N I Ş T A Y Onikinci Daire Esas No : 2008/7739 Karar No : 2011/1108 Özeti : Disiplin cezası vermeye yetkili amirin önce delilleri toplayarak dosya oluşturması, memurun savunmasını alması, ardından da topladığı delilleri kendisinin değerlendirerek cezayı vermesinin tarafsızlık ilkesini zedelediği.

 ÖRNEK KARARLAR: T. C. D A N I Ş T A Y Onikinci

ÖRNEK KARARLAR: T. C. D A N I Ş T A Y Onikinci Daire Esas No : 2008/6557 Karar No : 2011/1482 Özeti : Usulüne uygun bir soruşturma açılmaksızın davacının cezalandırılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı hakkında. .