5531 SAYILI KANUNUN MESLEK MENSUPLARININ HAK VE YETKLERNN

  • Slides: 57
Download presentation
5531 SAYILI KANUNUN MESLEK MENSUPLARININ HAK VE YETKİLERİNİN KORUNMASINA YAPTIĞI KATKILAR 1 NİSAN 2020

5531 SAYILI KANUNUN MESLEK MENSUPLARININ HAK VE YETKİLERİNİN KORUNMASINA YAPTIĞI KATKILAR 1 NİSAN 2020

5531 SAYILI “ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA KANUN”

5531 SAYILI “ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA KANUN” ÜÇ MÜHENDİSLİK HİZMETİNDE BİR DEVRİMDİR

KANUNUN HAZIRLANMA NEDENİ Ormancılığı, Toprak-Tohum-Fidan-Ağaç- Tüketim ekseninde bir bütün görerek • Türkiye ormanlarını, sürdürülebilir

KANUNUN HAZIRLANMA NEDENİ Ormancılığı, Toprak-Tohum-Fidan-Ağaç- Tüketim ekseninde bir bütün görerek • Türkiye ormanlarını, sürdürülebilir ekosistem yaklaşımıyla yönetecek Orman Mühendislerinin, • Kıt kaynak konumundaki odunun, rantabl olarak değerlendirilmesini yapacak, Orman Endüstri Mühendisleri ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendislerinin, Mesleki faaliyet konuları ile hak, yetki ve sorumluluklarını belirleyip yasal güvenceye kavuşturmak.

KANUNUN AMACI (5531/Madde 1) Kanunun 4. maddesinde belirtilen faaliyet konularıyla ilgili işlemlerde; a) Mesleki

KANUNUN AMACI (5531/Madde 1) Kanunun 4. maddesinde belirtilen faaliyet konularıyla ilgili işlemlerde; a) Mesleki faaliyet konularının ilgili mevzuata uygun olarak yapılmasını sağlamak, b) Mesleki faaliyet sonuçlarını, ilgili mevzuat çerçevesinde denetlemek, ilgililere ve resmî mercilere sunmak, c) Orman, ormancılık ve ağaç işleri endüstrisi işlerinin meslekî standartlarını gerçekleştirmek, ç) Ormancılık ve orman ürünleri bürolarının kurulması, mesleki faaliyet ve denetimlerini yapmak, d) Mesleki hak, yetki, sorumluluk ve çalışma esaslarını düzenlemektir.

KAPSAM: (5531/Madde-2) BUNA GÖRE; a) Gerçek kişilere ait yerlerde, b) Tüzel kişilere ait yerlerde,

KAPSAM: (5531/Madde-2) BUNA GÖRE; a) Gerçek kişilere ait yerlerde, b) Tüzel kişilere ait yerlerde, 1) Özel hukuk tüzel kişileri 2) Kamu tüzel kişileri, Çalışanlar ile; c) Ormancılık ve orman ürünleri büroları ile şirketlerde serbest olarak mesleğini icra edenleri Kapsar

TANIMLAR: (5531/Madde-3) c) MÜHENDİS: En az dört yıllık lisans eğitimini bitirmiş orman mühendisi, orman

TANIMLAR: (5531/Madde-3) c) MÜHENDİS: En az dört yıllık lisans eğitimini bitirmiş orman mühendisi, orman yüksek mühendisi, orman endüstri mühendisi ve ağaç işleri endüstri mühendisini, ç) MESLEK MENSUBU: Mühendis unvanını haiz olup bu Kanun çerçevesinde ormancılık ve orman ürünleri bürosu kurmak üzere 5 inci madde uyarınca yetkilendirilen kişileri, g) ORMANCILIK VE ORMAN ÜRÜNLERİ BÜROLARI: Hizmet akdi ile bir iş yerine bağlı olmaksızın kendi nam ve hesaplarına serbestçe mesleklerin icra edebilecek meslek mensuplarınca kurulur.

5531 SAYILI KANUNA GÖRE MESLEK MENSUPLUĞU (5531/Md-3) Mesleki hakları kullanabilmek için yetkilendirilmek gerekir. “MESLEK

5531 SAYILI KANUNA GÖRE MESLEK MENSUPLUĞU (5531/Md-3) Mesleki hakları kullanabilmek için yetkilendirilmek gerekir. “MESLEK MENSUBU: Mühendis unvanını haiz olup bu Kanun çerçevesinde ormancılık ve orman ürünleri bürosu kurmak üzere 5 inci madde uyarınca yetkilendirilen kişileri” olarak tanımlanmıştır. Yetkilendirilmek için; • Mühendis olmak, • Odaya kayıtlı olmak, • Odadan meslek mensupluğu ruhsatını almış olmak, • Odanın çalışanlar listesine kayıtlı olmak,

MESLEĞİN KONUSU: (5531/Madde-4) Kanunun 4. maddesi 1. fıkrasında mesleğin konuları uzmanlık alanlarına göre ayrı

MESLEĞİN KONUSU: (5531/Madde-4) Kanunun 4. maddesi 1. fıkrasında mesleğin konuları uzmanlık alanlarına göre ayrı sayılarak belirlenmiştir. 1) Orman mühendisleri, birinci fıkra (a) bendinde 19 alt bent halinde 2) Orman endüstri mühendisleri, birinci fıkra (b) bendinde 4 alt bent halinde 3) Ağaç işleri endüstri mühendisleri, birinci fıkra (c) bendinde 2 alt bent halinde

ORMAN MÜHENDİSLERİNİN FAALİYET KONULARI (5531/Madde 4) 1) Devlet ormanlarında, Hazine arazilerinde, kamu kurum ve

ORMAN MÜHENDİSLERİNİN FAALİYET KONULARI (5531/Madde 4) 1) Devlet ormanlarında, Hazine arazilerinde, kamu kurum ve kuruluşlarına ait arazilerde, gerçek ve tüzel kişilere ait arazilerde ormanları doğal ve yapay olarak kurmak. 2) Mevcut olan ormanlar dahil, ormanların bakımı ve iyileştirilmesi, bozuk ormanların imar ve ıslahını yapmak. 3) Enerji ormanları tesis ve bakımını yapmak. 4) Orman ağaç, ağaççık ve florasına ait tohum üretimi ile aşılama faaliyetlerini yürütmek. 5) Orman ağaç ve ağaççıklarına ait tohum ve ağaç ıslah faaliyetlerini yürütmek.

ORMAN MÜHENDİSLERİNİN FAALİYET KONULARI 6) Orman fidanlıkları kurma, yönetme, işletme, orman fidanı ve bitkisi

ORMAN MÜHENDİSLERİNİN FAALİYET KONULARI 6) Orman fidanlıkları kurma, yönetme, işletme, orman fidanı ve bitkisi nakli, standardizasyonu ve sertifikalandırılması faaliyetlerini yürütmek. 7) Ağaçlandırma, erozyonla mücadele, sel ve çığ kontrolü, havza amenajmanı, entegre havza ıslahı ve kırsal kalkınma plânlama, projelendirme ve uygulama çalışmaları yapmak. 8) Orman içi, kenarı ve orman üst sınırı meraların sınırlarının belirlenmesi, ıslahı, korunması, plânlanması çalışmalarını yapmak.

ORMAN MÜHENDİSLERİNİN FAALİYET KONULARI 9) Orman topraklarının etüdü, analizi, ıslahı ve bonitet belirlemesi, yetişme

ORMAN MÜHENDİSLERİNİN FAALİYET KONULARI 9) Orman topraklarının etüdü, analizi, ıslahı ve bonitet belirlemesi, yetişme ortamı analizi, envanteri ve mevcut haritalar üzerinde işaretleme çalışmalarını yapmak. 10) Orman alanlarında av ve yaban hayvanlarının çoğaltılması, envanter çalışmaları ile orman ekosistemleriyle doğrudan ya da dolaylı habitat bağlantısı olan yaban hayvanlarına ilişkin olarak avlak, koruma alanı ve rezerv alanı tefriki, plânlaması, tesisi, yönetimi işlerini yapmak.

ORMAN MÜHENDİSLERİNİN FAALİYET KONULARI 11) Orman içi su kaynaklarının geliştirilmesi, etüt, envanter, plânlama ve

ORMAN MÜHENDİSLERİNİN FAALİYET KONULARI 11) Orman içi su kaynaklarının geliştirilmesi, etüt, envanter, plânlama ve projelendirme çalışmalarını yapmak. 12) Millî parklar, orman içi dinlenme ve mesire yerleri ile orman içi rekreasyon alanlarının tespit, tefrik, envanter ve düzenlenmesi, rekreasyon yönetimi ve işletmeciliği, uzun devreli gelişme plânı çalışmaları, ağaç röleve plânları yapmak. 13) Peyzaj plânlarına uygun uygulamalar yapmak. 14) Orman kaynakları plânlaması, orman sınırlaması, arazinin yorumlanması ve mülkiyet çalışmaları yapmak, uydu görüntüleri ve hava fotoğraflarını ormancılık amaçları doğrultusunda yorumlamak ve mevcut haritalar üzerine işlemek.

ORMAN MÜHENDİSLERİNİN FAALİYET KONULARI 15) Orman yangınları ve zararlılarıyla mücadele, orman yolları ile orman

ORMAN MÜHENDİSLERİNİN FAALİYET KONULARI 15) Orman yangınları ve zararlılarıyla mücadele, orman yolları ile orman yangın emniyet yolu ve şeritleri plânlamasını, etüdünü, yapımını, bakımını ve kontrolünü yapmak. 16) Orman ekosistemleri, orman gen ve biyosfer rezervleri ile biyotop alanlarının kurulması, orman ağaç, ağaççık ve florasına ait gen koruma alanlarının plânlanması, kurulması ve yönetilmesi işlerini yapmak.

ORMAN MÜHENDİSLERİNİN FAALİYET KONULARI 17) Kent ormancılığı çalışmaları, orman çevre düzenlemesi, orman alanlarında çevresel

ORMAN MÜHENDİSLERİNİN FAALİYET KONULARI 17) Kent ormancılığı çalışmaları, orman çevre düzenlemesi, orman alanlarında çevresel etki değerlendirmesi faaliyetlerini yapmak. 18) Orman ekosistemlerine ait flora ve faunayla ilgili iş ve işlemleri yapmak. 19) Orman ve ormancılıkla ilgili yukarıdaki işlere benzer iş ve hizmetleri yapmak.

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN FAALİYET KONULARI (Madde 4/b) 1) Odun hammaddesinin yarma, kesme, soyma, biçme,

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN FAALİYET KONULARI (Madde 4/b) 1) Odun hammaddesinin yarma, kesme, soyma, biçme, şekil değiştirme işlemlerini yapmak. 2) Odun hammaddesini yongalayarak veya liflere ayırarak ve yapıştırıcı maddeler kullanarak ya da kullanmadan - Presleme, - Buharlama, - Kurutma ve emprenye etme gibi İşlemlerle yapısını değiştirmeden veya Fiziksel ve kimyasal yollarla değiştirerek İşlemek.

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN FAALİYET KONULARI (Madde 4/b) 3) Kereste, ağaç kaplama levha, kâğıt, selüloz

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN FAALİYET KONULARI (Madde 4/b) 3) Kereste, ağaç kaplama levha, kâğıt, selüloz ve benzeri yarı mamullerini üreten ve bunları kullanan, orman ürünleri fabrikalarında, ahşap olmak kaydıyla - Mobilya ile sabit ve hareketli mobilyalar, - Doğramalar, - Kapı, - Pencere, - Yer döşemeleri, - Ahşap yapılar ve elemanların Üretim faaliyetlerini yapmak.

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN FAALİYET KONULARI (Madde 4/b) 4) Odun dışı orman ürünlerini işleyen tesislerde;

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN FAALİYET KONULARI (Madde 4/b) 4) Odun dışı orman ürünlerini işleyen tesislerde; - Kalite kontrol, - Maliyet hesaplama, - Stok kontrolü ve - Tasarım Faaliyetleri yapmak.

AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN FAALİYET KONULARI: (5531/4. c) 1) Ağaç işleri endüstrisinde yer alan

AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN FAALİYET KONULARI: (5531/4. c) 1) Ağaç işleri endüstrisinde yer alan ahşap ve türevleri ile diğer endüstriyel malzemeler kullanarak ahşap olmak kaydıyla; - Sabit ve hareketli mobilyalar, - Doğramalar, - Deniz araçları, - Sauna, - Prefabrik ev, - Parke, - Karavan, - Evlerin ahşap bölümlerinin Üretim faaliyetlerini yapmak. 2) Emprenye ve kurutma tesisleri ve benzeri ağaç işleri ürünlerinin tasarım ve imalâtı faaliyetlerini yapmak.

HAK, YETKİ VE SORUMLULUKLAR: (5531/Madde-5) (Kanunun 4 ncü maddesindeki uzmanlık alanlarıyla sınırlı olmak üzere;

HAK, YETKİ VE SORUMLULUKLAR: (5531/Madde-5) (Kanunun 4 ncü maddesindeki uzmanlık alanlarıyla sınırlı olmak üzere; ) 1) Araştırma-Geliştirme yapmak, 2) Çevresel muhasebe yapmak, 3) Keşif yapmak, 4) Zarar ziyan belirlemek ve kıymet takdiri yapmak, 5) Maliyet hesaplamak, 6) Fizibilite raporu hazırlamak, 7) Tasarım faaliyetleri yapmak, 8) Plan ve projeler hazırlamak ve uygulamak,

HAK, YETKİ VE SORUMLULUKLAR: (5531/Madde-5) (Kanunun 4 ncü maddesindeki uzmanlık alanlarıyla sınırlı olmak üzere)

HAK, YETKİ VE SORUMLULUKLAR: (5531/Madde-5) (Kanunun 4 ncü maddesindeki uzmanlık alanlarıyla sınırlı olmak üzere) 9) Standardizasyon çalışmaları yapmak, 10) Sertifikalandırma yapmak, 11) Kalite kontrolü yapmak, 12) Stok kontrolü yapmak, 13) kontrol ve denetim yapmak, 14) Muayene yapmak, 15) Hakemlik yapmak, 16) Eksperlik yapmak, 17) Teknik müşavirlik yapmak, 18) Danışmanlık yapmak,

HAK, YETKİ VE SORUMLULUKLAR: (5531/Madde-5) (Kanunun 4 ncü maddesindeki uzmanlık alanlarıyla sınırlı olmak üzere)

HAK, YETKİ VE SORUMLULUKLAR: (5531/Madde-5) (Kanunun 4 ncü maddesindeki uzmanlık alanlarıyla sınırlı olmak üzere) 19) Bilirkişilik ve yeminli bilirkişilik yapmak, 20) Raporlar hazırlamak, 21) Laboratuarlar açmak, 22) Özel müesseseler ve işletmeler kurmak, 23) Özel müesseseleri yönetmek ve sorumlu müdürlüğünü yapmak, 24) Ormancılık karantina hizmetlerini yürütmek, 25) Ormancılık rehberlik hizmetlerini yürütmek, 26) İhracat işlemlerini yürütmek, 27) İthalat işlemlerini yürütmek.

MESLEKİ HAK VE YETKİLERİN KULLANILMASI SORUMLULUKLARIN YÜKLENİLMESİ 5531/MADDE 5 - “Meslek mensupları, 4 üncü

MESLEKİ HAK VE YETKİLERİN KULLANILMASI SORUMLULUKLARIN YÜKLENİLMESİ 5531/MADDE 5 - “Meslek mensupları, 4 üncü maddede belirtilen faaliyet konularıyla sınırlı olmak kaydıyla; . ……………. . ……. ilgili hizmetleri tek başlarına, …… yapmaya ve yürütmeye yetkilidir. Bu fıkrada belirtilen hak ve yetkiler, ODAYA KAYITLI MESLEK MENSUPLARINCA kullanılır. 4 üncü maddede belirtilen alanlarda faaliyet gösteren GERÇEK KİŞİLER İLE ÖZEL HUKUK TÜZEL KİŞİLERİNİN MÜHENDİS İSTİHDAMINDA UYMAK ZORUNDA OLDUKLARI ESASLAR Bakanlığın uygun görüşü alınarak Oda tarafından hazırlanacak yönetmelikle belirlenir. ”

MESLEK MENSUBU OLMANIN ŞARTLARI VE SINAV (5531/Madde-6) A) GENEL ŞARTLAR: 1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı

MESLEK MENSUBU OLMANIN ŞARTLARI VE SINAV (5531/Madde-6) A) GENEL ŞARTLAR: 1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. 2) Medenî hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak. 3) Kamu haklarından mahrum bulunmamak. 4) Taksirli suçlar hariç olmak üzere, üç aydan fazla hapis veya Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, millî savunmaya, Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçları ile yabancı devletlerle olan ilişkilere karşı suçlardan veya zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflâs, kaçakçılık veya ihaleye fesat karıştırma suçlarından hükümlü bulunmamak. 5) Meslek şeref ve haysiyetine uymayan durumları bulunmamak

SERBEST MESLEK MENSUBU OLACAKLARDA ARANACAK ÖZEL ŞARTLAR 1) Orman mühendisi, orman endüstri mühendisi ve

SERBEST MESLEK MENSUBU OLACAKLARDA ARANACAK ÖZEL ŞARTLAR 1) Orman mühendisi, orman endüstri mühendisi ve ağaç işleri endüstri mühendisi yetiştiren lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim veren yüksek öğretim kurumlarından mezun olup, mühendis veya yüksek mühendis unvanına sahip olmak. 2) Meslekî deneyim kazanmak amacıyla kendi uzmanlık alanlarına uygun serbest meslek mensubu veya serbest yeminli meslek mensubu yanında BİR YIL çalışmış olmak. 3) Serbest meslek mensupluğu sınavını kazanmış olmak. 4) Serbest meslek mensupluğu ruhsatını almış olmak. SERBEST YEMİNLİ MESLEK MENSUBU OLACAKLARDA ARANACAK ÖZEL ŞARTLAR 1) En az ON YIL serbest meslek mensubu olarak çalışmış olmak. 2) Serbest yeminli meslek mensupluğu sınavını kazanmış olmak. 3) Serbest yeminli meslek mensupluğu ruhsatını almış olmak.

SINAV VE SINAV KOMİSYONU: (5531/Madde-6) • SINAV: Serbest meslek mensubu olabilmek ve yasal hakları

SINAV VE SINAV KOMİSYONU: (5531/Madde-6) • SINAV: Serbest meslek mensubu olabilmek ve yasal hakları kullanabilmek için sınav yapılması şarttır. • SINAV KOMİSYONU: Komisyon üyeleri, meslekte 15 yıl çalışmış veya bu süre kadar öğretim üyeliği yapmış olmalıdır. Komisyon 7 kişidir. – Yüksek Öğretim Kurumu: 2 üye – Çevre ve Orman Bakanlığı: 2 üye – Orman Genel Müdürlüğü: 1 üye – Orman Mühendisleri odası: 2 üye RUHSAT: Sınavı kazanan meslek mensubu adaylarına, yönetmelikte şekli belirlenen Oda tarafından RUHSAT belgesi verilir.

GÖREVLE İLGİLİ SUÇLAR: (5531/Madde-11) MADDE 11 - Meslek mensupları, görevleri nedeniyle işledikleri suçlardan dolayı,

GÖREVLE İLGİLİ SUÇLAR: (5531/Madde-11) MADDE 11 - Meslek mensupları, görevleri nedeniyle işledikleri suçlardan dolayı, fiillerin niteliğine göre, Türk Ceza Kanununun kamu görevlilerine ilişkin hükümleri uyarınca cezalandırılırlar. ÜCRET: (5531/Madde-11) MADDE 13 - Ücret, meslek mensuplarının hizmetlerine karşılık olan meblağı ifade eder. Ücretin asgari miktarı tarife ile belirlenir. Tarifedeki asgari miktar altında iş kabulü yasak olup, aksine hareket edenlere disiplin cezası uygulanır. Tarife, Oda tarafından düzenlenir ve uygulanır.

5531 SAYILI KANUNUN MESLEK MENSUPLARININ HAK VE YETKİLERİNİN KORUNMASINA YAPTIĞI KATKILAR

5531 SAYILI KANUNUN MESLEK MENSUPLARININ HAK VE YETKİLERİNİN KORUNMASINA YAPTIĞI KATKILAR

5531 SAYILI KANUNDAKİ MESLEK YETKİ ALANLARINI EN ÇOK AŞINDIRAN MÜHENDİSLİK DİSİPLİNLERİ VE KULLANDIKLARI ALANLAR

5531 SAYILI KANUNDAKİ MESLEK YETKİ ALANLARINI EN ÇOK AŞINDIRAN MÜHENDİSLİK DİSİPLİNLERİ VE KULLANDIKLARI ALANLAR Ø Ziraat Mühendisleri Ø Ahşap malzemelerin işaretlenmesi ISPM-15 Ø Ormancılık karantinası Ø İnspektör Ø Fümigasyon Ø Orman bitki pasaportu Ø Orman zararlıları ile mücadele Ø Orman bitki koruma ürünlerinin reçeteye yazılması Ø Harita ve Kadastro Mühendisleri Ø Ø Mesleki faaliyet konularının haritalara işaretlenmesi Orman alanlarında izin raporlar alanlarının haritaya işaretlenmesi Orman yol ağı planları Amenajman haritalarının yapımı ve sayısallaştırılması Ø Peyzaj mimarları Ø Ağaç röleve planları

BİTKİ SAĞLIĞI ÖNLEMLERİNE YÖNELİK AHŞAP AMBALAJ MALZEMELERİNİN İŞARETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK (RG: 21. 6. 2006,

BİTKİ SAĞLIĞI ÖNLEMLERİNE YÖNELİK AHŞAP AMBALAJ MALZEMELERİNİN İŞARETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK (RG: 21. 6. 2006, 26205) BAKANLIK: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (Tarım ve Köyişleri) Mesleki Hakları İhlal Eden Yönetmelik Hükümleri Danıştay Dava Süreci (Danıştay 10. Dairesi) Yönetmeliğin Yürürlükteki Son Hali Madde 4/1(f)- Denetim elemanı: Ahşap ambalaj malzemesini kontrol eden inspektör veya Bakanlıkça kontrol etmeye yetkilendirilmiş Ziraat Mühendisleri, Madde 21 - İnceleme ve denetim iki Ziraat Mühendisinden oluşur. Madde 22 - Yetkili komisyon 5 kişi den oluşur. Bakanlıktan 4 Ziraat Müh. Ve TOBB den 1 Temsilciden oluşur. Madde 24 - Denetleme, 2 Ziraat Mühendisi tarafından yapılır. Davacı: Or. Müh. Odası Davalı: Tarım ve Köyişleri Bak. Karar Tarih ve No: 17. 11. 2009 E: 2006/4831, K: 2009/9567 Yönetmelik kapsamındaki konularda 5531 sayılı Yasanın 4/b maddesi uyarınca uzman Or. End. Müh. yer verilmemesi, komisyonda Odanın temsil edilmemesi nedeniyle dava konusu 4/1(f), 21, 22 ve 24. maddeleri iptal edilmiştir. Dava konusu Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Yerine halen yürürlükte bulunan «Ahşap ambalaj malzemelerinin ısıl işleme tabi tutulması ve işaretlenmesine dair yönetmelik» (R. G: 27/05/2015, 29368) göre, Orman End. Müh. Denetim Heyeti üyesi ve merkezde Oda temsilcisi KARARIN YASAL DAYANAĞI 5531 SAYILI KANUN Madde: 4/b

ZİRAİ KARANTİNA YÖNETMELİĞİ (RG: 10. 2. 2009, 27137) BAKANLIK: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ZİRAİ KARANTİNA YÖNETMELİĞİ (RG: 10. 2. 2009, 27137) BAKANLIK: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (Tarım ve Köyişleri) MÜDAHİL: Ziraat Mühendisleri Odası Mesleki Hakları İhlal Eden Yönetmelik Hükümleri Danıştay Dava Süreci Yönetmeliğin Yürürlükteki Son Hali Madde 3/1(i)- İnspektör (Ziraat Müh. ) Madde 10 - Kontrol ve muayene , (İnspektörlerce) Madde 16/2 - Giriş ve İthalat kapısında kontrol «İthal materyalinin laboratuvar testleri, özelliklerine göre Zirai Karantina Müdürlükleri, Zirai Mücadele Araştırma Enstitüleri, Bakanlık İl Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri veya Bakanlıkça görevlendirilmiş diğer araştırma enstitülerince yapılır. » Ormancılık laboratuvarı yok. Davacı: Or. Müh. Odası Davalı: Gıda Tarım ve Hay. Bak. Müdahil: Ziraat Müh. Odası Karar Tarih ve No: 28. 3. 2014 E: 2009/4470, K: 2014/1981 Dava konusu 3/1(i), 10, 16/2 maddeleri ; 5531 sayılı Kanunun 5/1 maddesi (ormancılık karantinası), Serbest Yeminli Meslek Mensupları Tüzüğünün 6/(v) (Ormancılık karantinası) Maddesine dayanarak iptal edilmiştir. Dava konusu Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Yerine «Bitki Karantinası Yönetmeliği» yürürlüğe girmiştir. (RG: 3/12/2011, 28131) Orman bitkisi ve bitkisel ürünlerin ithalat kontrolleri, orman mühendisi ve orman endüstri mühendisi unvanlı inspektörlerce yapılması düzenlenmiştir. KARARIN YASAL DAYANAĞI 5531 SAYILI KANUN Madde: 5/1 (Danıştay 10. Dairesi)

ZİRAİ KARANTİNA İNSPEKTÖR YÖNETMELİĞİ (RG: 22. 1. 2009, 27118) BAKANLIK: Gıda, Tarım ve Hayvancılık

ZİRAİ KARANTİNA İNSPEKTÖR YÖNETMELİĞİ (RG: 22. 1. 2009, 27118) BAKANLIK: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (Tarım ve Köyişleri) Mesleki Hakları İhlal Eden Yönetmelik Hükümleri Danıştay Dava Süreci (Danıştay 2. Dairesi) Yönetmeliğin Yürürlükteki Son Hali Madde 4/1(h)- İnspektör tanımı Madde 5/1 (c), (ç), (d)- İnspektörlerin Ziraat Müh. Olması Madde 9/1 (a), (b), (c)- Kontrole ait bazı teknik terimler Davacı: Or. Müh. Odası Davalı: Gıda Tarım ve Hay. Bak. Müdahil: Ziraat Müh. Odası Karar Tarih ve No: 28. 9. 2009 E: 2009/1321 YD. Kararı Tüm inspektörlerin Ziraat Mühendisinden olmasına ilişkin dava konusu olan Madde 5/1 (c), (ç), (d) yürürlüğü durdurulmuştur. Zirai Karantina İnspektör Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmış ve yerine Bitki Karantinası İnspektör Yönetmeliği (21/4/2011 tarih ve 27912 sayılı Resmi Gazete) yürürlüğe girmiştir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kadrolarına, orman mühendisi ve orman endüstri mühendisi unvanlı inspektörler almaya başlamıştır. KARARIN YASAL DAYANAĞI 5531 SAYILI KANUN Madde: 4/1(a)15 ve 5/1

AHŞAP AMBALAJ MALZEMELERİNİN ISIL İŞLEME TABİ TUTULMASI VE İŞARERTLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK (RG: 27. 5.

AHŞAP AMBALAJ MALZEMELERİNİN ISIL İŞLEME TABİ TUTULMASI VE İŞARERTLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK (RG: 27. 5. 2015, 29368) BAKANLIK: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (Tarım ve Köyişleri) Mesleki Hakları İhlal Eden Yönetmelik Hükümleri Danıştay Dava Süreci Madde 13/1 - «İzin belgesi olmayan işletmelerin denetimi» «…İki ziraat mühendisinden oluşan veya…» ibaresinin iptali istenmiştir. Davacı: Or. Müh. Odası Davalı: Gıda Tarım ve Hay. Bak. Karar Tarih ve No: 21. 1. 2015 İDDK YD İtiraz No: E: 2015/1364 İzin belgesi olmayan işletmelerin denetimine dair «…İki ziraat mühendisinden oluşan veya…» ibaresinin yürürlüğü durdurulmuştur. Dava konusu «…İki ziraat mühendisinden oluşan veya…» ifadesinin yürütmesi durdurulduğu için, eskiden olduğu gibi, denetimler bir Orman End. Müh. ile bir Ziraat Müh. Birlikte yapacaklardır. Isıl İşlem Fırınları kapasite raporları “üretimle ilgili mühendis” bağlamında Or. En. dçMüh. İle Ağ. İşl. End. Müh. yapacaklardır. KARARIN YASAL DAYANAĞI 5531 SAYILI KANUN Madde: 4/1(b) (Danıştay 10. Dairesi) Yönetmeliğin Yürürlükteki Son Hali

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN REÇETELİ SATIŞ USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (RG: 12. 2. 2009,

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN REÇETELİ SATIŞ USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (RG: 12. 2. 2009, 27139) BAKANLIK: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mesleki Hakları İhlal Eden Yönetmelik Hükümleri Danıştay Dava Süreci (Danıştay 10. Dairesi) Madde 4/1(ç)- Bitki tanımı Madde 11 - Reçete düzenleme yetkisine sahip kişiler Orman bitkilerine reçete yazma yetkisi Ziraat Mühendislerine verilmiştir. NOT: Diğer Bit. Kor. Ür. Reç. Yaz. Yönet. 1) RG: 12. 6. 2006, 27256 2) RG: 21. 11. 2011, 27912 İPTAL 3) RG: 30. 5. 2012, 28308 4) RG: 24. 9. 2013, 28775 (Ormanlık Alanlarında Orman Müh. YD verildi) Davacı: Or. Müh. Odası Davalı: Gıda Tarım ve Hay. Bak. Karar Tarih ve No: 28. 3. 2013 E: 2009/4469, K: 2013/2850 KARARIN YASAL DAYANAĞI 5531 SAYILI KANUN Yetiştirildiği yerlere bakılmaksızın tüm orman bitkilerine reçete yazma yetkisi Orman Mühendislerinindir. Yönetmeliğin 11 inci maddesin, n iptal edilmesine karar verilmiştir. Yönetmeliğin Yürürlükteki Son Hali Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmelik (En son) (3/12/2014 tar. 29194 sayılı Res. Gaz. ) Madde 2 -“(2) Orman alanları ve ormanlardan elde edilen bitkisel ürünler bu Yönetmelik kapsamı dışındadır. ” şeklinde düzenlenmiştir. Madde: 4, 5/1

MÜHENDİSLİK HİZMETLERİNİN, KAMU KURUMLARI MEVZUATINA YANSITILMASI ORMAN BİTKİSİ VE BİTKİSEL ÜRÜNLERE ARIZ OLAN ZARARLI

MÜHENDİSLİK HİZMETLERİNİN, KAMU KURUMLARI MEVZUATINA YANSITILMASI ORMAN BİTKİSİ VE BİTKİSEL ÜRÜNLERE ARIZ OLAN ZARARLI ORGANİZMALAR İLE TEKNİK MÜCADELE YÖNETMELİĞİ (28/08/20145 tarih ve 29459 sayılı Resmi Gazete) Ø Danıştay kararlarından sonra; Odamızın önerisi ve hazırladığı taslağın OGM gönderilmesi, Genel Müdürlüğün konuyu benimsemesi, uzun bir süreçten sonra bu Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Ø Odamız ile OGM birlikte meslek mensuplarının, orman bitkisi ve bitkisel ürünlere arız olan zararlılarla mücadele usul ve esasları, reçete yazma konularında sınavlı ve sertifikalı eğitim yapacaklar, Ø Eğitim sonunda başarılı olan meslek mensuplarına “Reçete yazma yetki belgesi” verilecektir.

BİTKİ KARANTİNASI FÜMİGASYON YÖNETMELİĞİ (RG: 19. 6. 2011, 27969) BAKANLIK: Gıda, Tarım ve Hayvancılık

BİTKİ KARANTİNASI FÜMİGASYON YÖNETMELİĞİ (RG: 19. 6. 2011, 27969) BAKANLIK: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mesleki Hakları İhlal Eden Yönetmelik Hükümleri Madde 4/1(ğ), (h), (ı), (j)- Tanımlar; (Fümigasyon Operatörü, Füm. Op. Yrd. , Füm. Operatör Belgesi) Madde 5/1 (c), (ç)- Adaylarda aranan şartlar (Ziraat mühendisi olması) Orman Bitkisi ve Bitkisel ürünleri fümigasyon operatörü ziraat mühendisi olması düzenlenmiştir. KARARIN YASAL Danıştay Dava Süreci Yönetmeliğin Yürürlükteki Son Hali Davacı: Or. Müh. Odası Davalı: Gıda Tarım ve Hay. Bak. Karar Tarih ve No: 2. 7. 2015 E: 2011/9351, K: 2015/3519 Kararda; “Ormanlık alanlarda ve ormanlık alanların dışındaki alanlarda bulun orman bitkileri (ve bu bitkilerden elde edilen bitkisel ürün ve bitkisel sanayi ürünleri) ile orman ürünlerine ilişkin karantina (ve bu arada fümigasyon) hizmetlerinin orman mühendisi ve orman endüstri mühendislerince yürütüleceği sonucuna ulaşılmıştır” Bitki Karantinası Fümigasyon Yönetmeliğinde Değişiklik yapılamasına Dair Yön. 5531 SAYILI KANUN Madde: 5/1, Tüzük 6(v) (Danıştay 10. Dairesi) (RG: 30. 6. 2016, 29758) Orman bitkisi ve bitkisel ürünleri Fümigasyon Operatörü Orman Mühendisi ve Orman Endüstri Mühendisi olması yönünde değişiklik yapılmıştır.

MÜHENDİSLİK HİZMETLERİNİN, KAMU KURUMLARI MEVZUATINA YANSITILMASI ORMAN BİTKİSİ TOHUMLUKLARI PİYASASINDA YETKİLENDİRME, DENETLEME VE ORMAN

MÜHENDİSLİK HİZMETLERİNİN, KAMU KURUMLARI MEVZUATINA YANSITILMASI ORMAN BİTKİSİ TOHUMLUKLARI PİYASASINDA YETKİLENDİRME, DENETLEME VE ORMAN BİTKİ PASAPORTU YÖNETMELİĞİ (31/07/2016 tarih ve 29787 sayılı Resmi Gaz. ) Ø Odamızın katkısı ile hazırlanan bu Yönetmeliğin yasal dayanağı olan hükümler, 2011 yılında 645 sayılı KHK ile 3234 sayılı Kanuna eklenmiştir. Ø Özel fidanlıklarda artık ziraat mühendisleri yerine, orman mühendisleri yetkili olarak çalışacaklardır. Ø Orman ağaç, ağaççık ve florasına ait tohumluklarını ve fidanlarını üreten, satışını yapan gerçek veya tüzel kişilerin, Ø Ø Yetkilendirilmesi, Denetlenmesi Orman bitki pasaportu verilmesi konularında Orman Mühendisi meslek mensupları çalışacaklardır.

MESLEKİ HAKLARIMIZIN UYGULAMAYA GEÇİRİLMESİNE DAİR YÜRÜRLÜĞE KONULAN MEVZUATA KARŞI, ÜÇÜNCÜ ŞAHISLAR TARAFINDAN AÇILAN DAVALAR

MESLEKİ HAKLARIMIZIN UYGULAMAYA GEÇİRİLMESİNE DAİR YÜRÜRLÜĞE KONULAN MEVZUATA KARŞI, ÜÇÜNCÜ ŞAHISLAR TARAFINDAN AÇILAN DAVALAR İÇİN VERİLEN KARARLARDA 5531 SAYILI KANUNUN KATKILARI

ORMAN SAYILAN ALANLARDA VERİLECEK İZİNLER HAKKINDA YÖNETMELİK (RG: 22. 3. 2007, 26470) ORMAN GENEL

ORMAN SAYILAN ALANLARDA VERİLECEK İZİNLER HAKKINDA YÖNETMELİK (RG: 22. 3. 2007, 26470) ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Mesleki Hakları İçeren Yönetmelik Hükümleri Danıştay Dava Süreci (Danıştay 8. Dairesi) Madde 66/1 - Muvafakat ve izin rapor eklerinin hazırlanması ve onaylanması Yönetmeliğin Yürürlükteki Son Hali Davacı: Harita Müh. Odası Davalı: Cevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Müdahil: Orman Müh. Odası İzin sahalarının kadastro ve (Davalı idareler yanında) meşcere haritalarına Karar Tarih ve No: 24. 11. 2008 işlenmesi, ağaç röleve E: 2007/3562, K: 2008/7917 planlarının hazırlanması, 5531 sayılı Kanuna göre yetkili orman mühendislerince yapılır. orman mühendisi unvanlı meslek Hızar ve şeritlerin yerleşim mensuplarının mesleki bilgileri ile planları ile fizibilite raporları mevcut haritalar üzerine, orman endüstri işaretlemek yetkisi ne sahiptir. mühendislerince yapılır. Davanın reddine karar verilmiştir. Bu Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Halen yürürlükte olan “Orman Kanununun 17/3 Ve 18 İnci Maddelerinin Uygulama Yönetmeliği” (RG: 18. 4. 2014, 28976) ile bu görevler Serbest Ormancılık Büro ve Şirketlerinde, Orman Mühendisi unvanlı serbest meslek mensuplarınca yapılmaktadır. KARARIN YASAL Madde: 4/1 (a), 14 Alt bent 5531 SAYILI KANUN

ORMANCILIK VE ORMAN ÜRÜNLERİ BÜROLARININ KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNETMELİĞİ (RG: 8. 4. 2009,

ORMANCILIK VE ORMAN ÜRÜNLERİ BÜROLARININ KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNETMELİĞİ (RG: 8. 4. 2009, 27194) ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI Mesleki Hakları İçeren Yönetmelik Hükümleri Danıştay Dava Süreci (Danıştay 10. Dairesi) Madde 33/1, 2 - Meslek mensuplarının yapabileceği işler ve unvanların kullanılması MADDE 33 – “(1) Mesleğin konusuna giren işleri, serbest meslek faaliyeti olarak yalnız mesleki faaliyette bulunan meslek mensupları yapabilir. (2) Kanun, Yönetmelik ve ilgili mevzuat hükümlerine göre yetkili olmayanlar meslek mensuplarının çalışma konularına giren işleri yapamaz. ” Davacı: Türkiye Esnaf Ve San. Konfederasyonu (TESK) Davalı: Orman Mühendisleri Odası Karar Tarih ve No: 24. 6. 2011 E: 2009/4667, K: 2011/3324 KARARIN YASAL DAYANAĞI 5531 SAYILI KANUN Dava konusu düzenleme, 5531 sayılı Kanunun 4 üncü ve 5 inci maddelerine uygundur. Davanın reddine karar verilmiştir. Yönetmeliğin Yürürlükteki Son Hali Orman Endüstri Mühendisleri ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendislerinin 5531 sayılı kanuna dayalı çıkarılan dava konusu yönetmelikteki mesleki hak ve yetkiler kullanılmaya devam edecektir. Madde: 4/b

ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ SERBEST YEMİNLİ MESLEK MENSUPLUĞUN

ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ SERBEST YEMİNLİ MESLEK MENSUPLUĞUN TÜZÜĞÜ (RG: 24. 7. 2009, 27298) BAŞBAKANLIK Mesleki Hakları İçeren Yönetmelik Hükümleri Danıştay Dava Süreci MADDE 6/1(v)- Yeminli meslek mensuplarının yapacakları işler, hak ve yetkiler v) Ormancılık karantina hizmetleri: Ormancılık, orman endüstrisi ve ağaç işleri endüstrisi alanında yapılan ihracat ve ithalatın 15/5/1957 tarih ve 6968 sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu hükümlerine göre fümigasyon ve karantina hizmetlerini yürütmektir. Davacı: Ziraat Mühendisleri Odası Davalı: Başbakanlık, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müdahil: Orman Müh. Odası (Davalı idareler yanında) Karar Tarih ve No: 24. 6. 2011 E: 2009/4667, K: 2011/3324 Tüzük hükmü 5531 sayılı Kanunun 5/1 maddesine uygundur. Davanın reddine Dava konusu Tüzüğün 6/1(v) maddesi yürürlüktedir. Ormancılık karantinasında meslek mensupları yetkilidir. KARARIN YASAL DAYANAĞI 5531 SAYILI KANUN Madde: 4/b (Danıştay 8. Dairesi) Tüzüğün Yürürlükteki Son Hali

1 - ORMANCILIK VE ORMAN ÜRÜNLERİ BÜROLARININ KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNETMELİĞİ (Resmi Gazete

1 - ORMANCILIK VE ORMAN ÜRÜNLERİ BÜROLARININ KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNETMELİĞİ (Resmi Gazete Tarihi: 8/4/2009 Resmi Gazete Sayısı: 27194)

AMAÇ: (Yön-Md. -1) Bu Yönetmeliğin amacı; meslek icrasına hak kazanmış ruhsat sahibi meslek mensuplarının

AMAÇ: (Yön-Md. -1) Bu Yönetmeliğin amacı; meslek icrasına hak kazanmış ruhsat sahibi meslek mensuplarının serbest meslek icra edebilmeleri için kuracakları ormancılık ve orman ürünleri bürolarının kuruluşlarıyla çalışma usul ve esaslarını belirlemektir. TANIMLAR: (Yön. Md. -4) Bazı tanımlara dikkat çekmek gerekir. RUHSAT: Sınavlarda başarılı olan meslek mensuplarıyla Kanunun 6 ncı maddesi uyarınca kazanılmış haklara sahip olan meslek mensuplarına; ormancılık ve orman ürünleri büroları açmak amacıyla Oda tarafından verilen izin belgesini,

SERBEST ORMANCILIK VE ORMAN ÜRÜNLERİ ORTAKLIK BÜROSU: Serbest meslek mensubu unvanına sahip ruhsatlı orman

SERBEST ORMANCILIK VE ORMAN ÜRÜNLERİ ORTAKLIK BÜROSU: Serbest meslek mensubu unvanına sahip ruhsatlı orman mühendisi, orman yüksek mühendisi, orman endüstri mühendisi ve ağaç işleri endüstri mühendisi meslek mensuplarının; Kanunun 4 üncü maddesinde belirtilen uzmanlık alanlarıyla ilgili faaliyet konularında yapacakları mesleki çalışmaların sorumluluğu kendilerinde olmak koşuluyla kurdukları ortaklıkları, ŞİRKET: Aynı mesleki unvana sahip ruhsatlı birden çok meslek mensubunun Kanunda sayılan mesleki faaliyetlerini hizmet akdi ile bir iş yerine bağlı olmaksızın kendi nam ve hesaplarına serbestçe icra edebilmek, teknik müşavirlik ve danışmanlık yapabilmek amacıyla bir araya gelerek Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurdukları şirketleri, ORTAKLIK ESASI: Ortaklıklar; aynı unvana sahip serbest meslek mensupları arasında yapılır. Ortaklık bürolar arasında değil meslek mensupları arasında olur.

2 - ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI MESLEKİ DENEYİM KAZANMA VE MESLEK MENSUPLUĞU SINAV YÖNETMELİĞİ (Resmi

2 - ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI MESLEKİ DENEYİM KAZANMA VE MESLEK MENSUPLUĞU SINAV YÖNETMELİĞİ (Resmi Gazete Tarihi: 6/5/2009 Resmi Gazete Sayısı: 27220)

AMAÇ: (Yön. Md. -1) Orman mühendisi, orman endüstri mühendisi ve ağaç işleri endüstri mühendislerinin

AMAÇ: (Yön. Md. -1) Orman mühendisi, orman endüstri mühendisi ve ağaç işleri endüstri mühendislerinin serbest meslek icra edebilmeleri için 1 - Kamuda kazanılmış mesleki hakların değerlendirilmesi, 2 - Aday meslek mensupları için gerekli olan mesleki deneyim kazanma programlarını, 3 - Serbest meslek mensupluğuna hak kazanma sınavlarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

2 - ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI MESLEKİ DENEYİM KAZANMA VE MESLEK MENSUPLUĞU SINAV YÖNETMELİĞİ TANIMLAR:

2 - ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI MESLEKİ DENEYİM KAZANMA VE MESLEK MENSUPLUĞU SINAV YÖNETMELİĞİ TANIMLAR: (Yön. Md. -4) MESLEKİ DENEYİM: Mühendislerin mesleklerini icra etmeleri amacıyla, kamu kurum ve kuruluşlarıyla, gerçek ve tüzel kişilere ait işyerlerinde, ormancılık ve orman ürünleri bürolarında sosyal güvenceli olarak çalıştıkları süreleri, MESLEKİ DENEYİM KAZANMAK: Aday meslek mensubu mühendislerin, serbest meslek mensupluğu sınavına girebilmeleri amacıyla, kendi uzmanlık alanlarına uygun, serbest meslek mensubu veya serbest yeminli meslek mensubu yanında çalıştıkları ve Oda eğitiminde geçirdikleri süreleri, MESLEKİ GELİŞTİRME EĞİTİMİ: Ruhsatlı meslek mensuplarının, uzmanlık alanları kapsamındaki konularda, mesleki deneyimlerinin geliştirilip, yeniliklere uyum sağlamaları amacıyla, Oda tarafından planlanan ve uygulanan eğitimleri,

TEZKİYELER. (YÖN. MD. -26) Meslek mensupları, yanında veya gözetim ve denetiminde mesleki deneyim kazanma

TEZKİYELER. (YÖN. MD. -26) Meslek mensupları, yanında veya gözetim ve denetiminde mesleki deneyim kazanma çalışmaları yapan aday meslek mensupları hakkında çalışma bitiminde 100 puan üzerinden not vermek suretiyle gizli tezkiye düzenler ve bu değerlendirmeyi aday meslek mensubunun dosyasına konulmak üzere Odaya gönderir. 3 aydan az mesleki deneyim kazanma çalışması yapan adaylar için tezkiye düzenlenmez. Tezkiye notu, sınavlara esas olan ders ortalamalarına dahil edilir.

SINAV KOMİSYONU: (YÖN. MD. -32) (1) Sınav komisyonu yedi üyeden oluşur. Üyelerin ikisi Bakanlık

SINAV KOMİSYONU: (YÖN. MD. -32) (1) Sınav komisyonu yedi üyeden oluşur. Üyelerin ikisi Bakanlık tarafından, biri Orman Genel Müdürlüğü tarafından, ikisi Yükseköğretim Kurulu tarafından, ikisi de Oda tarafından seçilir. (2) Komisyon üyeleri kamu kurumları veya özel sektörde en az onbeş yıl çalışmış veya bu süre kadar öğretim üyeliği yapmış olmaları şarttır. (3) Sınav komisyonu üyeleri, üç yıl görev yapmak üzere seçilirler. (4) Üye sayısı kadar yedek üye de belirlenir. (5) Sınav komisyonu üyelerinin sınavlara katılamaması halinde, yerlerine ilgili kurum tarafından seçilen yedek üyeler sıraya uygun olarak katılır.

SINAV KOMİSYONU ÇALIŞMALARI: (YÖN. MD. -33) (1) Sınav komisyonu üyeleri, sınavdan önce bir araya

SINAV KOMİSYONU ÇALIŞMALARI: (YÖN. MD. -33) (1) Sınav komisyonu üyeleri, sınavdan önce bir araya gelerek sınav sorularını hazırlar ve soru kâğıtlarını imzalar. SINAV ZAMANLARI: (YÖN. MD. -35) Oda; serbest meslek mensupluğu sınavlarını, mesleki deneyim kazanma dönemlerini dikkate alarak yılda üç kez yapar. Sınav günleri ve yerleri, sınav gününden en az bir ay önce Resmî Gazete’de yayımlanmak, Oda ve şubelerin ilan tahtalarına asılmak ve internet sayfasında duyurulmak suretiyle ilan edilir.

SINAVLARIN KONULARI (Yön. Md. -40) Serbest Meslek Mensubu Adayları Orman Mühendis, Orman Endüstri Mühendisi

SINAVLARIN KONULARI (Yön. Md. -40) Serbest Meslek Mensubu Adayları Orman Mühendis, Orman Endüstri Mühendisi ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisleri Yönetmeliğin 40. Maddesinde belirtilen derslerden sınava gireceklerdir. 1 - ORMAN MÜHENDİSLERİNİN GİRECEĞİ SINAV KONULARI a) Silvikültür ve dendroloji, b) Orman amenajmanı, coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktan algılama, c) Odun dışı ürün ve hizmetler, orman işletmeciliği ve orman yolları, ç) Ağaçlandırma, fidan ve tohum üretimi, toprak ve orman ekolojisi, d) Orman koruma, karantina, korunan alanlar ve yaban hayatı, e) Orman kadastro ve mülkiyeti ile izinler, f) Ormancılık hukuku ve meslek mensupluğu hukuku.

SINAVLARIN KONULARI (Yön. Md. -40) Serbest Meslek Mensubu Adayları Orman Mühendis, Orman Endüstri Mühendisi

SINAVLARIN KONULARI (Yön. Md. -40) Serbest Meslek Mensubu Adayları Orman Mühendis, Orman Endüstri Mühendisi ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisleri Yönetmeliğin 40. Maddesinde belirtilen derslerden sınava gireceklerdir. 2 - ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN GİRECEĞİ SINAV KONULARI a) Kereste endüstrisi, ahşap konstrüksiyonlar ve ahşap mobilya üretimi, b) Levha ürünleri, lif ve kağıt teknolojisi, c) Odun anatomisi, ahşap koruma ve karantina, ç) Stratejik karar verme, iş yönetimi ve üretim planlama, d) Proje, ağaç işleri teknik resim ve bilgisayar destekli tasarım, e) Meslek mensupluğu hukuku ve iş hukuku.

SINAVLARIN KONULARI (Yön. Md. -40) Serbest Meslek Mensubu Adayları Orman Mühendis, Orman Endüstri Mühendisi

SINAVLARIN KONULARI (Yön. Md. -40) Serbest Meslek Mensubu Adayları Orman Mühendis, Orman Endüstri Mühendisi ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisleri Yönetmeliğin 40. Maddesinde belirtilen derslerden sınava gireceklerdir. 3 - AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN GİRECEĞİ SINAV KONULARI a) Ahşap anatomisi ve ahşap koruması, b) Ahşap mobilya üretim faaliyetleri, c) Ahşap kaplama, ahşap işleme makineleri ve üst düzey işlemleri, ç) Tasarım teorisi, ürün teknik tasarımı ve projelendirme, d) Stratejik karar verme teknikleri ve kaynak planlaması, e) Meslek mensupluğu hukuku ve iş hukuku.

SINAVLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: (Yön. Md. -42) (1) Serbest yeminli meslek mensupluğu sınavında başarılı sayılmak için,

SINAVLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: (Yön. Md. -42) (1) Serbest yeminli meslek mensupluğu sınavında başarılı sayılmak için, sınav konularının her birinden 100 üzerinden en az 50 alınması şartıyla, alınan notların aritmetik ortalamasının en az 65 olması gerekir. (2) Serbest meslek mensupluğu sınavında başarılı sayılmak için, sınav konularının her birinden 100 üzerinden en az 50 alınması şartıyla, alınan notların aritmetik ortalamasının en az 60 olması gerekir. (3) Aday meslek mensuplarına, yanında mesleki deneyim kazanma çalışması yapılan meslek mensubu tarafından verilen tezkiye not ortalaması ayrı bir ders gibi ortalamaya dâhil edilir. SINAV SONUÇLARININ İLANI: (Yön. Md. -43) (1) Oda, sınav sonuçlarını ilan tahtasında ve internet sayfasında duyurur ve şubelere ilan edilmek üzere gönderir. Ayrıca sınavda başarılı olanlara sınav sonucu yazı ile bildirilir.

SINAV SONUÇLARINA İTİRAZ: (Yön. Md. -45) (1) Sınava katılanlar, sınav sonuçlarına yazılı olarak itiraz

SINAV SONUÇLARINA İTİRAZ: (Yön. Md. -45) (1) Sınava katılanlar, sınav sonuçlarına yazılı olarak itiraz edebilirler. (2) İtirazlar, sonuçların Odada ilan tarihinden itibaren 15 gün içinde bir dilekçe ile Odaya yapılır. Bu itirazlar, Odaca en geç 30 gün içinde incelenip karara bağlanır ve sonuç itiraz edene yazılı olarak bildirilir. TEKRAR SINAVA GİREBİLME: (Yön. Md. -46) (1) Serbest meslek mensupluğu sınavında başarılı olamayanlar, sınav sonuçlarının ilanı tarihinden itibaren 2 yıl içinde en çok 4 sınava daha girebilirler. Bu sınavlar 100 üzerinden 60 puandan az alınan konuları kapsar. (2) Bu sınav haklarını kullanmayanlar veya başarılı olamayanlar müteakip 2 yıl süreyle serbest meslek mensupluğu sınavlarına alınmazlar. (3) İki yıllık süreyi dolduranlardan dileyenler yeniden tüm konularda serbest meslek mensupluğu sınavlarına katılabilirler.

3 - ORMAN, ORMAN ENDÜSTRİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ İLE SERBEST MESLEK BÜROLARININ

3 - ORMAN, ORMAN ENDÜSTRİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ İLE SERBEST MESLEK BÜROLARININ ÇALIŞMA ALANLARINA DAİR YÖNETMELİK (Resmi Gazete Tarihi: 10/10/2009 Resmi Gazete Sayısı: 27372)

ORMAN, ORMAN ENDÜSTRİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ İLE SERBEST MESLEK BÜROLARININ ÇALIŞMA ALANLARINA

ORMAN, ORMAN ENDÜSTRİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ İLE SERBEST MESLEK BÜROLARININ ÇALIŞMA ALANLARINA DAİR YÖNETMELİKTE 1 - Orman mühendisi, orman yüksek mühendisi, orman endüstri mühendisi ve ağaç işleri endüstri mühendislikleri ile serbest ormancılık ve orman ürünleri bürolarının çalışma alanları, 2 - Ormancılık, orman ve ağaç işleri endüstrisiyle iştigal eden gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin mühendis istihdamında uymak zorunda oldukları, Usul ve esasları düzenlenmiştir.

İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.

İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.