HAZNEYE AT TAINMAZLARIN SATI LEMLER Tapu Harc Alnmadn

  • Slides: 23
Download presentation
HAZİNEYE AİT TAŞINMAZLARIN SATIŞ İŞLEMLERİ

HAZİNEYE AİT TAŞINMAZLARIN SATIŞ İŞLEMLERİ

Tapu Harcı Alınmadığını,

Tapu Harcı Alınmadığını,

Hazineye Ait Taşınmazların Satışında Görev ve Yetki 5018 sayılı Kanununun 46. maddesi ve 1

Hazineye Ait Taşınmazların Satışında Görev ve Yetki 5018 sayılı Kanununun 46. maddesi ve 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 101. maddesi gereğince, Milli Emlak Genel Müdürlüğüne Aittir.

Hazineye Ait Taşınmazların Satış İşlemlerinde • 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu, Yasal Dayanak, Usul

Hazineye Ait Taşınmazların Satış İşlemlerinde • 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu, Yasal Dayanak, Usul ve Esaslar • Borçlar Kanunu, • 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu, • 4706 Sayılı Kanun, • Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik, • 313 sıra sayılı Milli Emlak Genel Tebliğinde belirtilen esaslar çerçevesinde yürütülmektedir. Bunların dışında Özel Kanunlar Kapsamında Satış İşlemleri Gerçekleştirilmektedir. Örneğin 6292 S. K.

HAZİNEYE AİT TAŞINMAZ NASIL SATIŞA ÇIKARABİLİR? Hazineye Ait Bir Taşınmazın Satışı Talep Edilirse veya

HAZİNEYE AİT TAŞINMAZ NASIL SATIŞA ÇIKARABİLİR? Hazineye Ait Bir Taşınmazın Satışı Talep Edilirse veya İdare Resen Ekonomiye Kazandırmak Üzere Bir Taşınmazı Satışa Çıkarabilir.

SATIŞ TALEBİ ÖRNEĞİ • ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRÜLÜĞÜNE Kırklareli İli, Merkez İlçe, Çukurpınar

SATIŞ TALEBİ ÖRNEĞİ • ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRÜLÜĞÜNE Kırklareli İli, Merkez İlçe, Çukurpınar Köyünde bulunan, 102 ada 21 parsel numaralı Hazineye ait taşınmazın satışa çıkarılmasını arz ederim.

SATIŞ HAZIRLIK İŞLEMLERİ İlk Olarak, 327 Sayılı Milli Emlak Tebliği Gereğince, Belediye sınırları İçinde

SATIŞ HAZIRLIK İŞLEMLERİ İlk Olarak, 327 Sayılı Milli Emlak Tebliği Gereğince, Belediye sınırları İçinde Uygulama İmar Planı Dışında Kalan Taşınmazlar Genel Hükümlere Göre Satılamayacağından Öncelikle Bu Durum Araştırılır. Taşınmaz Belediye Sınırları İçinde İmar Planı Dışında Değil İse, Taşınmazın Tapu Kaydı ve Dosyasının Mevcut Durumu İtibari İle Satışa Engel Bir Durum Olup Olmadığı Araştırılır. Satışa Engel Herhangi Bir Unsur Bulunmaması Halinde 313 Sayılı Milli Emlak Tebliği Kapsamında İlgili Kurumlara Taşınmazın Satışına Engel Bir Durum Olup Olmadığı ve Taşınmazın niteliğine göre Bedel Takdiri İçin Belediye, Ticaret Odası, Ziraat Odası ve Tarım Müdürlüklerine İmar durumu, Emlak Vergi Değeri ve Rayiç Değer İçin Yazışma Yapılır.

SATIŞ HAZIRLIK İŞLEMLERİ

SATIŞ HAZIRLIK İŞLEMLERİ

TAHMİN EDİLEN BEDEL TESPİTİ İlgili Kurumlardan Gelen Görüş Yazılarında Taşınmazın Satışına Engel Bir Durum

TAHMİN EDİLEN BEDEL TESPİTİ İlgili Kurumlardan Gelen Görüş Yazılarında Taşınmazın Satışına Engel Bir Durum Yok İse, Taşınmazın Mahallinde Tespiti Yapılarak Tahmini Bedeli Tespit Edilir. Satılacak Taşınmaz İçin İdarece Bedel Takdir Edilir veya Ettirilir. Bedel Tespit Komisyonunca Karara Bağlanır. Değerleme 2014/1 Sayılı Genelge Dikkate Alınmak Suretiyle, 2886 Sayılı Kanunun 9. Maddesi Gereğince İlgili kuruluş veya bilirkişilerden araştırılarak, taşınmazın konumu, imar durumu, bina ve inşaat sahası büyüklüğü, işyerlerine, meskun yerlere yakınlığı ve ulaştırma durumu, belediye hizmetlerinden yararlanıp yararlanmadığı, bitki örtüsü, toprak cinsi ve yapısı vb. itibariyle en iyi kullanım alternatiflerinin göz önünde bulundurularak emsal satışlar ve üzerindeki muhdesatlar da dikkate alınmak suretiyle emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerinden az olmamak üzere taşınmazın rayiç bedel esas alınarak taşınmazın kıymet takdiri yapılır.

TAHMİN EDİLEN BEDEL TESPİTİ ÖRNEĞİN: Taşınmazın Değerinin Kat İMAR DURUMU: Konut Alanı/Ayrık Nizam /

TAHMİN EDİLEN BEDEL TESPİTİ ÖRNEĞİN: Taşınmazın Değerinin Kat İMAR DURUMU: Konut Alanı/Ayrık Nizam / 5 Kat Karşılığı Değerlendirilmesi Halinde TAKS : 0, 25 - KAKS: 1, 25 İnşaat Taban Alanı : 17. 094, 50*0, 25 Spor Salonu Toplam İnşaat Alanı : 4. 273, 63 m 2 * 5 Kat TOKİ-2 =21. 368, 13 m 2 * 2. 000, 00 TL =42. 736. 250 TL*%30 Yüzme Havuzu Taşınmazın Değeri =12. 820. 875, 00 TL 750 TL/m 2 Gençlik Merkezi Cami Akaryakıt İs. İlkokul

Emsal Taşınmazlar

Emsal Taşınmazlar

TAŞINMAZIN SATIŞA ÇIKARILMASI İÇİN ONAY ALINMASI 327 Sıra Sayılı Milli Emlak Genel Tebliği Kapsamında,

TAŞINMAZIN SATIŞA ÇIKARILMASI İÇİN ONAY ALINMASI 327 Sıra Sayılı Milli Emlak Genel Tebliği Kapsamında, Taşınmaz İçin Hesaplanan Tahmin Edilen Bedel, Bütçe Kanunu İ Cetvelinde 2886 Sayılı Kanunun 76. Maddesi İçin Belirlenen Bedel ve Üzerinde ise Bakanlık Altında İse İl Müdürlükleri Satışa Çıkarmaya Yekilidir. 2019 Yılı İçin İl Müdürlüğü Yetkisi : Merkez ve L. Burgaz : 189. 900 TL Diğer İlçeler : 141. 900 TL

Gelirlerin Kapitalizasyonu Kriteri Yöntemine Göre İnceleme

Gelirlerin Kapitalizasyonu Kriteri Yöntemine Göre İnceleme

TAŞINMAZIN SATIŞA ÇIKARILMASI CUMHURBAŞKANLIĞINDAN İZİN ALINMASI Taşınmaz İçin Hesaplanan Tahmin Edilen Bedel, Bütçe Kanunu

TAŞINMAZIN SATIŞA ÇIKARILMASI CUMHURBAŞKANLIĞINDAN İZİN ALINMASI Taşınmaz İçin Hesaplanan Tahmin Edilen Bedel, Bütçe Kanunu İ Cetvelinde 2886 Sayılı Kanunun 76. Maddesi İçin Belirlenen Bedelin 1/3 'nün Altında İse 2018/8 Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Kapsamında İzin Alınmasına Gerek Bulunmamakta. Ancak Eşit ve Üzerinde İse Taşınmaza Ait Genelge Eki Formlar Bakanlığa Gönderilmek Suretiyle İzin Alınması Gerekmektedir. Merkez ve L. Burgaz: 63. 300 TL Diğer İlçeler : 47. 300 TL Kadar İzin Gerekmiyor.

TAŞINMAZIN SATIŞ İHALESİ ONAYI Satış Talimatı Verilen Taşınmaz İçin, 2886 Sayılı Kanunun 11. Maddesi

TAŞINMAZIN SATIŞ İHALESİ ONAYI Satış Talimatı Verilen Taşınmaz İçin, 2886 Sayılı Kanunun 11. Maddesi Gereğince İhaleye Çıkarılmak Üzere İti Amirinden İhale Onay Alınır. TAŞINMAZIN SATIŞ İHALE İLANI İhale Onayı Alınan Taşınmaz 2886 Sayılı Kanunun 17. Maddesinde Belirtilen Kriterler Çerçevesinde İlan Edilir.

TAŞINMAZIN SATIŞ İHALE İLANI İhale Onayı Alınan Taşınmaz 2886 Sayılı Kanunun 17. Maddesinde Belirtieln

TAŞINMAZIN SATIŞ İHALE İLANI İhale Onayı Alınan Taşınmaz 2886 Sayılı Kanunun 17. Maddesinde Belirtieln Kriterler Çerçevesinde İlan Edilir. -Günlük gazete çıkan yerlerde ihaleler, ihalenin yapılacağı yerde çıkan gazetelerde en az bir gün aralıkla yayınlanmak suretiyle iki defa duyurulur. Gazete ile yapılacak ilan ile ihale günü arası 10 günden, son ilan ile ihale günü arası 5 günden az olamaz. - Günlük gazete çıkmayan yerlerdeki ihalelerde ilan, ilgili idare ile hükümet ve belediye binalarının ilan tahtalarına asılacak yazılar ve belediye yayın araçları ile yapılır. - Bu yerlerde en çok 7 gün aralıklarla gazete çıkıyorsa ayrıca gazete ile bir defa ilan yapılır. ) - Taşınmazın Tahmin Edilen Bedeli 2886 Sayılı Kanunun 17/2 Maddesi İçin Belirlenen Bedele Eşit ve Üzerinde İse trajı göz önüne alınarak ili Basın-İlan Kurumunca tespit olunacak günlük gazetelerden birinde, ihale tarihinden an az 10 gün önce bir defa daha ilan edilir (793. 600 TL). - Taşınmazın Tahmin Edilen Bedeli 2886 Sayılı Kanunun 17/2 Maddesi İçin Belirlenen Bedelin 3 Katının Üzerinde İse İhale tarihinden en az 10 gün önce bir defa da Resmi Gazete'de ilân edilir. (2. 380. 800 TL).

TAŞINMAZIN SATIŞ İHALESİ 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunun 13. Maddesine Göre Kurulan Komisyonca Öncelikle

TAŞINMAZIN SATIŞ İHALESİ 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunun 13. Maddesine Göre Kurulan Komisyonca Öncelikle Belge Kontrolü Yapılır. Herhangi Bir Eksiklik Bulunmaması Halinde Şartname Okunur ve İmzalatılarak Taşınmazın 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunun 45. maddesine Göre Açık Teklif Usulü İle İhalesi Yapılarak İta Amirinin Onayına Sunulmak Üzere Karara Bağlanır. Komisyon kararları çoğunlukla alınır. 29. Maddeye Gereğince Komisyonlar gerekçesini belirtmek suretiyle ihaleyi yapıp yapmamakta serbesttir. Komisyonların ihaleyi yapmama kararı kesindir. SATIŞ İHALESİNİN ONAYLANMASI 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunun 31. maddesine Göre İhale komisyonları tarafından alınan ihale kararları, ita amirlerince karar tarihinden itibaren en geç 15 işgünü içinde onaylanır veya iptal edilir. İta amirince karar iptal edilirse ihale hükümsüz sayılır.

SATIŞ BEDELİNİN TAHSİLİ VE ALICISI ADINA TESCİL İŞLEMLERİ 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunun 31.

SATIŞ BEDELİNİN TAHSİLİ VE ALICISI ADINA TESCİL İŞLEMLERİ 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunun 31. maddesine Göre İta Amirince Onaylanan ihale Onaylandığı günden itibaren en geç 5 işgünü içinde Alıcısına Tebligat Bildirilir. Satış bedeli, ihale kararının uygun görüldüğünün bildirilmesini izleyen günden itibaren 15 gün içinde peşin veya taksitle ödenebilmektedir. Satış bedelinin taksitle ödenmesi halinde; Satış tutarı belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde 5. 000, 00 TL, bu sınırlar dışında ise 1. 000, 00 TL sini geçtiği takdirde, bedelin en az dörtte biri peşin, kalanı en fazla iki yılda, eşit taksitlerle ve üçer aylık dilimler halinde kanunî faizi ile birlikte tahsil edilmektedir. Bedelin taksitle ödenmesi halinde idare ile alıcı arasında "Taksitli Satış Sözleşmesi" düzenlenmekte ve sözleşmenin bir örneği alıcıya verilmektedir. Alıcı İster İse Hazine Lehine Kanuni İpotek Tesis Edilmek Suretiyle Tapuda Alıcı Adına Tescil Edilir.

HİSSEDARA SATIŞ • -Hisse oranı % 40'ı veya hisse miktarı uygulama imar planı sınırları

HİSSEDARA SATIŞ • -Hisse oranı % 40'ı veya hisse miktarı uygulama imar planı sınırları içinde 400, dışında ise 4. 000 m 2'yi aşmamak kaydıyla, hisseli Hazine taşınmazları talepte bulunan diğer hissedarlarına rayiç bedel üzerinden doğrudan satılabilir. •

6292 SAYILI KANUNA GÖRE SATIŞ 6292 Sayılı Kanunun 6. maddesi Kapsamında Yapılan Satışlar. (2/b)

6292 SAYILI KANUNA GÖRE SATIŞ 6292 Sayılı Kanunun 6. maddesi Kapsamında Yapılan Satışlar. (2/b) 6292 Sayılı Kanunun 12. maddesi Kapsamında Köylerde Bulunan Tarım Arazilerinin Satış İşlemleri -(31/12/2011 Tarihinden önce en az 3 yıldır araziyi kullanan ve halen devam edenler)

382 Sayılı Tebliğe Göre Satış • Başvuru süresi: 4706 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin

382 Sayılı Tebliğe Göre Satış • Başvuru süresi: 4706 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin onikinci fıkrasının yürürlüğe girdiği 5/12/2017 tarihinden itibaren bir yıllık süreyi, • c) Hak sahibi: 26/4/2012 tarihi itibarıyla belediye ve mücavir alan sınırları içinde yer alan ve imar planı bulunmayan veya imar planında tarımsal amaca ayrılan Hazineye ait tarım arazilerini, 30/3/2014 tarihi itibarıyla en az üç yıldan beri tarımsal amaçla kiralayan ve kira sözleşmesi halen devam eden kiracıları veya bu arazileri aynı süreyle tarımsal amaçla kullanan ve kullanımlarının halen devam ettiği belirlenen kullanıcıları ya da paydaşlarından; başvuru süresi içerisinde bu arazileri doğrudan satın almak için başvuruda bulunan ve tespit ve tebliğ edilen rayiç bedeli itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenleri,

ÖZEL SATIŞ İŞLEMLERİ • • • • • 4706 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin

ÖZEL SATIŞ İŞLEMLERİ • • • • • 4706 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (a) fıkrasına göre Yabancı devletlere satış işlemlerini gerçekleştirmek. 4706 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (b) fıkrasına göre üzerinde çeşitli amaçlarla kişiler lehine sınırlı ayni hak tesis edilmiş taşınmazlar ile üzerindeki bina ve tesislerin hazineye geçmesi gereken kısmının hak lehdarlarına satış işlemlerini gerçekleştirmek. 4706 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (e) fıkrasına göre 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununa göre kurulan vakıflara satış işlemlerini gerçekleştirmek. 4706 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (f) fıkrasına göre Kuruluş amaçlarında kullanılmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına doğrudan satış işlemlerini gerçekleştirmek. 4706 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (g) fıkrasına göre Tapu fazlalıklarının satış işlemlerini gerçekleştirmek. 4706 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (h) fıkrasına göre serbest bölge olarak kullanılmak üzere, bu amaçla tahsis edilmiş taşınmazlar da dahil, gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerine satış işlemlerini gerçekleştirmek. 4706 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (i) fıkrasına göre Toplu konut amaçlı olarak kullanılmak üzere protokolle belediyelere satış işlemlerini gerçekleştirmek. 4706 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin son fıkrasına göre yapılan satış işlemlerini gerçekleştirmek. 4706 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin altıncı fıkrasına göre Belediyelere devir işlemlerini gerçekleştirmek. 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 72 nci maddesine göre Kamu Yararına çalışan Derneklere Satış işlemlerini gerçekleştirmek. 4562 Sayılı O. S. B. Kanunu kapsamında yapılan satış işlemlerini gerçekleştirmek. 4706 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin 3 üncü fıkrası kapsamında Ticaret Borsası yapılmak üzere satış işlemlerini gerçekleştirmek. 4706 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin 3 üncü fıkrası kapsamında Küçük Sanayi Sitesi yapılmak üzere satış işlemlerini gerçekleştirmek. 4706 sayılı Kanunun 2 nci madddesi uyarınca sosyal tesislerin ekonomiye kazandırılması amacıyla yapılan satış işlemlerini gerçekleştirmek. 5957 sayılı Kanuna göre Toptancı hali yerlerinin üretici örgütlerine, gerçek veya tüzel kişilere satış işlemlerini gerçekleştirmek. 4706 sayılı Kanunun Ek 3 üncü maddesine göre teşvik amaçlı satış işlemlerini gerçekleştirmek. 4706 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında Serbest Bölge olarak kullanılmak üzere, bu amaçla daha önce tahsis edilmiş taşınmazlar da dâhil, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına satış işlemlerini gerçekleştirmek.