4 Analizi renme amalar ile ilgili kavramlar ve

  • Slides: 51
Download presentation
4 İş Analizi

4 İş Analizi

Öğrenme amaçları • İş ile ilgili kavramlar ve terminolojisi, • İş analizi kavramı ve

Öğrenme amaçları • İş ile ilgili kavramlar ve terminolojisi, • İş analizi kavramı ve amaçları, • İş analizi süreci, • iş analizi sırasında yapılan faaliyetler, • İş analizi yöntemleri, • İş tanımı ve iş gerekleri, • iş tanımlarının hazırlanması, • iş gereklerinin hazırlanması, • İş analizinin insan kaynakları yönetimindeki yeri 2

İş hayatımızdan sesler 4 Benim işim değil kardeşim. . . 4 Yarın gelin beyefendi.

İş hayatımızdan sesler 4 Benim işim değil kardeşim. . . 4 Yarın gelin beyefendi. . . 4 İşler arap saçına dönmüş. . . 4 Suç var ama sorumlusunu bulamadık. . . 4 Bankamatik memur. . . 4 Torpilli adam, işini biliyor. . .

İş kavramıyla ilişkili kavramlar 4 İş Öğesi: Küçük parçalara ayrılması olmayan faaliyettir. 4 Görev:

İş kavramıyla ilişkili kavramlar 4 İş Öğesi: Küçük parçalara ayrılması olmayan faaliyettir. 4 Görev: İşin içeriğinde olan belirli amaçla yerine getirilen faaliyettir. 4 Makam: Bir kurumda belirli bir personel tarafından yerine getirilen benzer görevler kümesidir. 4

İş kavramıyla ilişkili kavramlar 4 İş: Birden çok benzer makamın bir araya gelmesidir. 4

İş kavramıyla ilişkili kavramlar 4 İş: Birden çok benzer makamın bir araya gelmesidir. 4 İş Ailesi: Hem benzer görevleri içeren hem de benzer personel niteliklerini gerektiren iki ya da daha fazla işi içeren iş grubudur. 5

İş kavramıyla ilişkili kavramlar 4 Meslek: Değişik işletme ve kurumlarda bulunan benzer iş grubudur.

İş kavramıyla ilişkili kavramlar 4 Meslek: Değişik işletme ve kurumlarda bulunan benzer iş grubudur. 4 Kariyer: Bir kişinin yaşamı boyunca bulunduğu makamlar, yerine getirdiği işler dizisini ifade eder. 6

Yanlış bilinenler 4 Kariyer kavramı, tüm çalışanlara özgüdür; yöneticinin kariyeri varsa sekreterinin de bir

Yanlış bilinenler 4 Kariyer kavramı, tüm çalışanlara özgüdür; yöneticinin kariyeri varsa sekreterinin de bir kariyeri vardır; kariyer kavramı hiçbir nitelemeyi (iyi kariyer, yüksek kariyer vb) kabul etmez. 7

8

8

İş Analizi 4 Personel tarafından yürütülen iş kapsamında yer alan görevlerin, 4 İşin yapıldığı

İş Analizi 4 Personel tarafından yürütülen iş kapsamında yer alan görevlerin, 4 İşin yapıldığı ortamın, 4 İşi yapan iş görenin taşıması gerekli niteliklerin araştırılması ve belgelenmesi sürecidir İş analizi bir araştırma (bilgi toplama ve inceleme) etkinliğidir.

İş analizinin sonuçları 4İş tanımı 4İş gerekleri İŞ TANIMI İŞ ANALİZİ İŞ GEREKLERİ

İş analizinin sonuçları 4İş tanımı 4İş gerekleri İŞ TANIMI İŞ ANALİZİ İŞ GEREKLERİ

İş Tanımı 4 İşin içeriğindeki görevleri, sorumlulukları, çalışma koşullarını, ve işin diğer yönlerini açıklayan

İş Tanımı 4 İşin içeriğindeki görevleri, sorumlulukları, çalışma koşullarını, ve işin diğer yönlerini açıklayan yazılı bir belgedir.

İş tanımları, organizasyona düzen kazandırır. görev görev görev

İş tanımları, organizasyona düzen kazandırır. görev görev görev

İş tanımları koordinasyon ve denetimi kolaylaştırır. Pozisyon (Yönetici) pozisyon görev görev görev

İş tanımları koordinasyon ve denetimi kolaylaştırır. Pozisyon (Yönetici) pozisyon görev görev görev

İş Gerekleri 4 İşin gereği gibi yapılması için işi yapacak iş görende aranan nitelikleri

İş Gerekleri 4 İşin gereği gibi yapılması için işi yapacak iş görende aranan nitelikleri ortaya koyan belgedir. 4 İş Tanımı işin profilini, iş gerekleri işi yapacak iş görenin profilini ortaya koyar.

İş analizi: İKY temeli n İş analizi sonuçları, insan kaynakları yönetiminin tüm işlevlerine dayanak

İş analizi: İKY temeli n İş analizi sonuçları, insan kaynakları yönetiminin tüm işlevlerine dayanak oluşturur, işlevler arasında tutarlılık sağlar.

bütünleştirme ücretleme geliştirme istihdam İş analizi

bütünleştirme ücretleme geliştirme istihdam İş analizi

PERSONEL PLANLAMASI PERSONEL SAĞLAMA PERSONEL SEÇME İŞ TANIMI İŞ ANALİZİ EĞİTİM İŞ DEĞERLEME İŞ

PERSONEL PLANLAMASI PERSONEL SAĞLAMA PERSONEL SEÇME İŞ TANIMI İŞ ANALİZİ EĞİTİM İŞ DEĞERLEME İŞ GEREKLERİ ÜCRETLEME BAŞARI DEĞERLENDİRM. ÇALIŞMA İLİŞKİLERİ İŞ GÜVENLİĞİ

PERSONEL PLANLAMASI PERSONEL SAĞLAMA PERSONEL SEÇME İŞ TANIMI İŞ ANALİZİ EĞİTİM İŞ DEĞERLEME İŞ

PERSONEL PLANLAMASI PERSONEL SAĞLAMA PERSONEL SEÇME İŞ TANIMI İŞ ANALİZİ EĞİTİM İŞ DEĞERLEME İŞ GEREKLERİ 4 İK yöneticisinin odağında insan mı yoksa iş mi yer almaktadır ? ÜCRETLEME BAŞARI DEĞERLENDİRM. ÇALIŞMA İLİŞKİLERİ İŞ GÜVENLİĞİ

İş Analizi Süreci 4 Hazırlık Aşaması 4 İş Analizi Örgütlenmesi 4 İş Analizi Yöntemi

İş Analizi Süreci 4 Hazırlık Aşaması 4 İş Analizi Örgütlenmesi 4 İş Analizi Yöntemi Seçme 4 Uygulama 4 Raporlandırma

İş Analizine Hazırlık 4 İşletme ilgili bilgi toplama (amaç, yapı, işlevler, girdiler, çıktılar) 4

İş Analizine Hazırlık 4 İşletme ilgili bilgi toplama (amaç, yapı, işlevler, girdiler, çıktılar) 4 Analiz edilecek işlerin (makamların) belirlenmesi (yöneticilerle görüşme, maaş bordoları, eski iş tanımları vb).

İş Analizi Örgütlenmesi 4 İş analizi ekibinin seçilmesi, 4 İş sayısı ve analiz yöntemine

İş Analizi Örgütlenmesi 4 İş analizi ekibinin seçilmesi, 4 İş sayısı ve analiz yöntemine dayalı olarak analizci sayısının belirlenmesi, 4 Analizcilerin eğitimi ve gerekli niteliklerin kazandırılması, ön uygulama yaptırılması.

İş analizini kim yapmalı ? 4İşletme içi ekip 4 Uzman kuruluş

İş analizini kim yapmalı ? 4İşletme içi ekip 4 Uzman kuruluş

İş analizci sayısının belirlenmesi N= I /Gx. S – N: Gerekli analizci sayısı –

İş analizci sayısının belirlenmesi N= I /Gx. S – N: Gerekli analizci sayısı – I: Analiz edilecek iş sayısı – G: Günlük ortalama görüşme sayısı (genellikle 4) – S: Tüm iş analizi için öngörülen tamamlanma süresi

İş analizci sayısının belirlenmesi 4 Örnek: – Bir işletmede analiz edilecek iş sayısı: 120,

İş analizci sayısının belirlenmesi 4 Örnek: – Bir işletmede analiz edilecek iş sayısı: 120, – Günlük ortalama görüşme sayısı: 4 – İş analizi için öngörülen tamamlanma süresi 10 gün ise kaç tane iş analizi personeli istihdam etmek gereklidir ?

İş analizci sayısının belirlenmesi 4 I : 120 4 G: 4 4 S: 10

İş analizci sayısının belirlenmesi 4 I : 120 4 G: 4 4 S: 10 gün N= I /Gx. S N= 120 / 4 x 10 = 3 analizci.

Analizcide Aranan Nitelikler 4 Başkalarıyla iyi geçinme, 4 Anlayış ve sabır, 4 Tarafsız görüş,

Analizcide Aranan Nitelikler 4 Başkalarıyla iyi geçinme, 4 Anlayış ve sabır, 4 Tarafsız görüş, 4 İyi görünüm, 4 Veri analizi ve yorumlama becerisi, 4 Kısa ve açık yazabilme yeteneği, 4 Kendi başına çalışabilme yeteneği.

Özetle iş analizcisi böyle olmamalı böyle olmalı

Özetle iş analizcisi böyle olmamalı böyle olmalı

İş Analizi Yöntemleri 4 Gözlem 4 Anket 4 Görüşme 4 Karma

İş Analizi Yöntemleri 4 Gözlem 4 Anket 4 Görüşme 4 Karma

Gözlem yöntemi 4 Gözlem yönteminde iş analizcisi, belirli bir işin gerçekleştirilmesi için personel tarafından

Gözlem yöntemi 4 Gözlem yönteminde iş analizcisi, belirli bir işin gerçekleştirilmesi için personel tarafından gösterilen davranışları izlemekte veya doğrudan not etmekte ya da daha önceden hazırlanmış olan kontrol listesini doldurmaktadır.

Gözlem yönteminin yararları 4 Gözlem yöntemi, önceden çok dikkatli biçimde hazırlanmış bir kontrol listesi

Gözlem yönteminin yararları 4 Gözlem yöntemi, önceden çok dikkatli biçimde hazırlanmış bir kontrol listesi kullanılarak yapıldığında iyi sonuçlar vermektedir. 4 Gözlem yapılırken, iş ortamı hakkında bilgilerde kolaylıkla alınabilir. 4 Kısa sürede tamamlanan ve bedensel hareketlerden oluşan işler için uygundur (örneğin inşaat işçileri)

Gözlem yönteminin sakıncaları 4 Gözlenen personel bilinçli biçimde davranışlarını değiştirebilir, 4 Düşünsel eylemlerin yer

Gözlem yönteminin sakıncaları 4 Gözlenen personel bilinçli biçimde davranışlarını değiştirebilir, 4 Düşünsel eylemlerin yer aldığı işleri (yönetim, danışmanlık), bu yöntemle analiz etmek olanaklı değildir, 4 İşin tamamlanma süresi çok uzun ise bu yöntemin uygulanması uzun zaman alır.

Görüşme yöntemi 4 Görüşme yönteminde, iş analizcisi işin yapıldığı yere giderek, personel ile yüze

Görüşme yöntemi 4 Görüşme yönteminde, iş analizcisi işin yapıldığı yere giderek, personel ile yüze görüşmektedir. Bu yöntemde planlı görüşme aracı olarak ankete benzeyen soru formu veya iş kontrol listesi kullanılmaktadır.

Görüşme yönteminin yararları 4 İş analizcisine personelin anlayamadığı soru ve konuları anında açıklama ve

Görüşme yönteminin yararları 4 İş analizcisine personelin anlayamadığı soru ve konuları anında açıklama ve net olmayan yanıtlara müdahale etme olanağına sahiptir, 4 Görüşme yüze yapıldığından iletişim sorunları doğmamakta, anlaşılmayan yönler açıkça ortaya konarak doğrusu bulunmaya çalışılmaktadır.

Görüşme yönteminin sakıncaları 4 Uzun zaman alır (özellikle yönetsel ve profesyonel işlerde), 4 Maliyeti

Görüşme yönteminin sakıncaları 4 Uzun zaman alır (özellikle yönetsel ve profesyonel işlerde), 4 Maliyeti yüksektir, 4 Heizenberg etkisi (insanların, görüşmecinin duymak istediğini sandığı yanıtları verme eğiliminde olması).

Önemli noktalar 4 Görüşme, işin yapılışını aksatmayacak bir zamanda yapılmalıdır, 4 Görüşme başlarken görüşmenin

Önemli noktalar 4 Görüşme, işin yapılışını aksatmayacak bir zamanda yapılmalıdır, 4 Görüşme başlarken görüşmenin amaç ve uygulanış biçimi, dostane biçimde personele aktarılmalıdır, 4 Gereksiz ayrıntılara girilmemelidir, 4 Görüşme sırasında samimi bir ortamın yaratılmasına, gereksiz tartışmalara girilmemesine dikkat gösterilmelidir.

Anket yöntemi 4 Anket yöntemi iş analizinde yaygın kullanımı olan yöntemdir. 4 Araştırma aracı

Anket yöntemi 4 Anket yöntemi iş analizinde yaygın kullanımı olan yöntemdir. 4 Araştırma aracı olan anket, iş analizi çalışması yapılacak işletmenin ve işlerin nitelikleri dikkate alınarak geliştirildikten sonra yanıtlanmak üzere personele verilir. 4 Yanıtlanan anketlerin muhtevasındaki bilgiler analizciler tarafından özetlenir.

Anket yönteminin yararları 4 Çok sayıda işle ilgili bilginin çok kısa bir süre içinde

Anket yönteminin yararları 4 Çok sayıda işle ilgili bilginin çok kısa bir süre içinde toplanmasına olanak tanır, 4 Daha az iş analizi elemanı gerektirir, yani veri toplama maliyeti düşüktür, 4 İş analizi çalışmalarına daha fazla personelin katılımı sağlanabilir.

Anket yönteminin sakıncaları 4 Personelin iş analizine verdiği yanıtların doğruluğunun anında saptanamaması, 4 Personelin

Anket yönteminin sakıncaları 4 Personelin iş analizine verdiği yanıtların doğruluğunun anında saptanamaması, 4 Personelin işini çok iyi bilmesine karşın işinin yalnızca önemli yönlerini belirtmesi 4 Personelin işini açık biçimde ifade edememesi, 4 Soruların anlamının personel tarafından yanlış anlaşılabilmesi,

Önemli noktalar 4 4 4 4 Anketin elde edilmesi düşünülen bilgileri eksiksiz olarak sağlayacak

Önemli noktalar 4 4 4 4 Anketin elde edilmesi düşünülen bilgileri eksiksiz olarak sağlayacak biçimde düzenlenmesi gereklidir, Soruların anlamlarının herkes tarafından aynı biçimde anlaşılır olması sağlanmalıdır, Anketin dilinin sade ve anlaşılır olması gereklidir, Anketin iyi anlaşılır olması için "ankete ve anket sorularının cevaplandırılmasına ilişkin açıklama" ya yer verilmelidir, Anket soruları içeriği, konu ve benzerliklerine göre gruplandırılmalıdır, Ankette açık uçlu sorular bulunmalıdır. Bu kısma personel belirtmek istediği konuları serbestçe aktarabilmelidir. İş analizi anketini, her iş için en az bir personelin yanıtlaması gerekir.

Karma yöntem 4 Karma ya da bileşik yöntem, yukarıda sayılan iş analiz yöntemlerinin bir

Karma yöntem 4 Karma ya da bileşik yöntem, yukarıda sayılan iş analiz yöntemlerinin bir arada kullanıldığı yöntemdir. 4 Karma yöntem, bir yöntemin eksik ve zayıf yönlerini tamamlayacak şekilde diğer yöntemlerle desteklenmesi, yani birden fazla yöntemin aynı anda kullanılması anlamına gelir.

Son Aşama: Uygulama İlkeleri 4 Analizci personele kendini ve amacını tanıtmalıdır, 4 Personele ve

Son Aşama: Uygulama İlkeleri 4 Analizci personele kendini ve amacını tanıtmalıdır, 4 Personele ve işine yakın ilgi göstermelidir, 4 Personele işini nasıl yapacağını anlatmamalıdır, 4 İş ve personeli birbirine karıştırmamalıdır, 4 Toplanan bilgiler, vakit kaybetmeksizin doğrulattırılmalıdır.

İş tanımının unsurları 4 4 4 4 İş Tanımının Geçerlilik Tarihi, İşin Adı (ünvanı)

İş tanımının unsurları 4 4 4 4 İş Tanımının Geçerlilik Tarihi, İşin Adı (ünvanı) ve Kodu, İşin Yapıldığı Bölüm, Bağlı Olduğu Bölüm İşin Özeti, Görevler, Kullanılan Makinalar, Kullanılan Malzemeler, Gözetim, Mali Sorumluluk, Çalışma Koşulları, Tehlikeler, Kişisel Nitelikler.

İş tanımının yazılması 4 Mümkün olduğunca kısa ve yalın cümleler kullanılmalıdır, 4 Cümleler herkes

İş tanımının yazılması 4 Mümkün olduğunca kısa ve yalın cümleler kullanılmalıdır, 4 Cümleler herkes tarafından aynı şekilde anlaşılacak nitelikte olmalıdır, 4 İşin tüm yönleri ortaya konulmalıdır, 4 Geniş zaman eki kullanılmalıdır (yapmak, sağlamak, yapar, sağlar)

BÖLÜM Kreş İŞİN ADI Kreş Yöneticiliği KODU S 1002 BAĞLI OLDUĞU BİRİM Hastane Müdürlüğü

BÖLÜM Kreş İŞİN ADI Kreş Yöneticiliği KODU S 1002 BAĞLI OLDUĞU BİRİM Hastane Müdürlüğü İŞİN ÖZETİ GÖREVLER 12 -. . . KULLANILAN ARAÇ GEREÇLER KULLANILAN MALZEMELER GÖZETİM MALİ SORUMLULUK ÇALIŞMA KOŞULLARI TEHLİKELER KİŞİSEL NİTELİKLER

İş gerekleri-Temel iş faktörleri 4 İşi yapacak personelde aranacak nitelikler dört ana grupta toplanmaktadır

İş gerekleri-Temel iş faktörleri 4 İşi yapacak personelde aranacak nitelikler dört ana grupta toplanmaktadır – Yetenek Gerekleri, – Çaba Gerekleri, – Sorumluluk Gerekleri, – Çalışma Koşulları.

İŞ KİMLİĞİ İŞİN ADI TARİH İŞİN KODU BÖLÜM BECERİ GEREKLERİ EĞİTİM DENEYİM ÖZEL BİLGİ

İŞ KİMLİĞİ İŞİN ADI TARİH İŞİN KODU BÖLÜM BECERİ GEREKLERİ EĞİTİM DENEYİM ÖZEL BİLGİ VE YETENEK ÇABA GEREKLERİ BEDENSEL ÇABA DÜŞÜNSEL ÇABA SORUMLULUK MALZEME MAKİNA SORUMLULUĞU GÖZETİM SORUMLULUĞU DİĞER KİŞİLERİN KORUNMASI MALİ SORUMLULUK ÇALIŞMA KOŞULLARI İŞ ÇEVRESİ İŞ RİSKİ

Yetenek gerekleri 4 Öğrenim 4 Deneyim (iş öncesi-iş başında) 4 Özel bilgi ve beceriler

Yetenek gerekleri 4 Öğrenim 4 Deneyim (iş öncesi-iş başında) 4 Özel bilgi ve beceriler (yabancı dil, sayısal modeller kurabilme) 4 İnisiyatif ve yaratıcılık (karar verme ve yargılama olarak da anılmaktadır)

Çaba gerekleri 4 Çaba gerekleri, bir işin amaçlara uygun biçimde gerçekleşmesi için harcanan güç

Çaba gerekleri 4 Çaba gerekleri, bir işin amaçlara uygun biçimde gerçekleşmesi için harcanan güç ve enerji olarak tanımlanır. Bu çaba, iki türlü olabilir: – Bedensel çaba (taşıma, kaldırma), – Zihinsel çaba (yargılama, uyarlama, sorun çözme).

Sorumluluk gerekleri 4 Sorumluluk bir şeyi yerine getirme ya da yerine getirilmesini sağlama yükümlülüğü

Sorumluluk gerekleri 4 Sorumluluk bir şeyi yerine getirme ya da yerine getirilmesini sağlama yükümlülüğü olarak tanımlanabilir. – Gözetim sorumluluğu – Malzeme ve donanım sorumluluğu – Mali sorumluluk – Diğer kişilerin korunması sorumluluğu – İş ilişkileri sorumluluğu

Çalışma koşulları gerekleri 4 İş ortamı (ısı, gürültü, sıcaklık) 4 İş riski (hastalık olasılığı

Çalışma koşulları gerekleri 4 İş ortamı (ısı, gürültü, sıcaklık) 4 İş riski (hastalık olasılığı ve fiziksel rahatsızlıklar)