01 2018 31 03 2018 DNEMNE LKN GNCEL

  • Slides: 53
Download presentation
01. 2018 -31. 03. 2018 DÖNEMİNE İLİŞKİN GÜNCEL VERGİ UYGULAMALARI Hazırlayanlar: İlkay SUVAKÇI Emin

01. 2018 -31. 03. 2018 DÖNEMİNE İLİŞKİN GÜNCEL VERGİ UYGULAMALARI Hazırlayanlar: İlkay SUVAKÇI Emin UZUN

Sirküler No: 01 -13 Tahsilat Genel Tebliği Seri A Sıra No 1’de Değişiklik Yapıldı/1

Sirküler No: 01 -13 Tahsilat Genel Tebliği Seri A Sıra No 1’de Değişiklik Yapıldı/1 Ø Ø İhtiyati Hacze İtiraz Ödeme Emrinde Ödeme ve İtiraz Mal Bildiriminde Bulunma Teminatlı Alacaklarda Takip Süresi 7 günlük süre 15 güne çıkarılmıştır.

Sirküler No: 01 -13 Tahsilat Genel Tebliği Seri A Sıra No 1’de Değişiklik Yapıldı/2

Sirküler No: 01 -13 Tahsilat Genel Tebliği Seri A Sıra No 1’de Değişiklik Yapıldı/2 Vadesi Geçmiş Borcun Bulunmadığına İlişkin Belge Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine vadesi geçmiş borcun bulunmadığına ilişkin belge aranılması ve yapılacak ödemelerden istihkak sahiplerinin amme borçlarının kesilerek ilgili tahsil dairesine aktarılması zorunluluğu getirmiştir. BORCU YOKTUR

Sirküler No: 01 -13 Tahsilat Genel Tebliği Seri A Sıra No 1’de Değişiklik Yapıldı/3

Sirküler No: 01 -13 Tahsilat Genel Tebliği Seri A Sıra No 1’de Değişiklik Yapıldı/3 • 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa tabi kamu idareleri ile bu idarelere bağlı döner sermaye işletmelerinin yapacağı her türlü ödemelerde, • 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamına giren kurumlar ile kamu tüzel kişiliğini haiz kurum ve kuruluşların (meslekî kuruluşlar ve vakıf yüksek öğretim kurumları hariç) mal veya hizmet alımları ile yapım işleri nedeniyle hak sahiplerine yapacakları ödemelerde, • Kanun, kararname ve diğer mevzuatla nakdi olarak sağlanan Devlet yardımları, teşvikler ve destekler nedeniyle yapılacak ödemelerde, • 492 sayılı Harçlar Kanununa ekli tarifelerde yer alan ticaret sicil harçlarından kayıt ve tescil harçları, noter harçlarından senet, mukavelename ve kâğıtlardan alınan harçlar, tapu ve kadastro harçlarından tapu işlemlerine ilişkin alınan harçlar, gemi ve liman harçları ile (8) sayılı tarifeye konu harçlar (diploma harçları hariç) ve trafik harçlarına mevzu işlemlerde, • 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda yer alan bina inşaat harcı ve yapı kullanma izin harcına mevzu işlemlerde.

Sirküler No: 01 -28 Nakdi İadeler Öncelikle Mükellefin Muaccel Kamu Borçlarına Mahsup Edilecek Vergi

Sirküler No: 01 -28 Nakdi İadeler Öncelikle Mükellefin Muaccel Kamu Borçlarına Mahsup Edilecek Vergi dairesi tarafından yapılacak nakden iadede mahsup edilecek kamu borcunun öncelik sırası; • Vergi Dairesi, • Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tahsil Daireleri (Şu an için Gümrük Yükümlülükleri İle İlgili Bir İşlem Yapılmayacaktır. ), • SGK Tahsil Daireleri şeklindedir. Mükellefin yukarıda yer alan kamu idarelerine olan borçlarına mahsup yapıldıktan sonra kalan tutar mükellefe iade edilecektir. İade talep edilirken Sosyal Güvelik Kurumunun internet sitesinden “borcu yoktur” yazısı alınarak vergi dairesine ibraz edilmesi gerekmektedir.

Sirküler No: 01 -14 Engelliler Tarafından 200. 000 TL’yi Aşmayan Binek Oto’da ÖTV İstisnası

Sirküler No: 01 -14 Engelliler Tarafından 200. 000 TL’yi Aşmayan Binek Oto’da ÖTV İstisnası Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Genel Uygulama Tebliği’nde yapılan değişiklik ile 01. 2018 tarihinden itibaren engelliler tarafından bedeli 200. 000 TL’yi aşmayan binek otomobilleri ÖTV’siz alınabilecektir. Bu araçlar için motor silindir hacmi “ 1. 600 cm³'ü aşanlar hariç” sınırlaması kaldırılmıştır.

Sirküler No: 01 -14 / 01 -16 Fatih Projesi KDV ve ÖTV İstisnası 05.

Sirküler No: 01 -14 / 01 -16 Fatih Projesi KDV ve ÖTV İstisnası 05. 12. 2017 tarihinden itibaren düzenlenen sözleşmelere istinaden Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Fatih Projesi kapsamında yapılan mal ve hizmet alımlarında uygulanmak üzere, proje bileşenlerine ilişkin olarak; Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan ithalatlar ile bu Bakanlığa yapılan mal teslimleri ve hizmet ifalarının katma değer vergisinden istisna edilmiştir. Bu teslim ve hizmetler «tam istisna» kapsamındadır. Özel Tüketim Vergisi (IV) Sayılı Liste Genel Uygulama Tebliği’nde yapılan değişiklik ile Fatih (Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi) projesi kapsamında 05. 12. 2017 tarihinden itibaren düzenlenen sözleşmelere istinaden Milli Eğitim Bakanlığı ya da Proje yüklenicisinin ÖTV mükelleflerinden aldıkları ya da bunlar tarafından ithal edilen mallar için ÖTV istisnası uygulanacaktır. Fatih Projesi kapsamında Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan malların istisna kapsamında teslim edilmesine ilişkin düzenlemeler (IV) Sayılı Liste Genel Uygulama Tebliğine işlenmiştir.

Sirküler No: 01 -32 E-Tebligat Sistemi Genel Tebliği (Gümrük ve Ticaret Bakanlığı)/1 Gümrük ve

Sirküler No: 01 -32 E-Tebligat Sistemi Genel Tebliği (Gümrük ve Ticaret Bakanlığı)/1 Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca ve Bakanlığın görev alanı kapsamında olan il ve ilçe tüketici hakem heyetlerince düzenlenen ve muhataplarına 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliği gereken evrakın elektronik ortamda tebliğ edilmesine ilişkin usuller belirlendi.

Sirküler No: 01 -32 E-Tebligat Sistemi Genel Tebliği (Gümrük ve Ticaret Bakanlığı)/2 1. Maliye

Sirküler No: 01 -32 E-Tebligat Sistemi Genel Tebliği (Gümrük ve Ticaret Bakanlığı)/2 1. Maliye Bakanlığı’nca e- Tebligat kullanma zorunluluğu getirilen kişiler; • Kurumlar Vergisi Mükellefleri, • Ticari, Zirai ve Mesleki kazançları yönünden Gelir Vergisi Mükellefleri kazançları basit usulde tespit edilenlerle gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç, • İsteğe bağlı e-tebligat yapılmasını talep edenlerdir. 2. Tüzel kişilik bünyesinde faaliyet gösteren veya göstermeyen bütün gümrük müşavirleri ve yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri e-Tebligat Sistemini kullanmak zorundadır. Elektronik imzalı tebligat, muhatabın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacaktır.

Sirküler No: 01 -36 Yurt içi ve Yurt dışından Yapılan Döviz Kredi Borçlanmalarına Sınırlama

Sirküler No: 01 -36 Yurt içi ve Yurt dışından Yapılan Döviz Kredi Borçlanmalarına Sınırlama Getirildi. /1 Yurt dışından Temin Edilen Krediler: a) Döviz geliri olmayan Türkiye’de yerleşik kişiler aşağıdaki istisnalar dışında yurt dışından döviz kredisi temin edemeyecektir. 1. Kamu kurum ve kuruluşları, bankalar ile Türkiye’de yerleşik finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şirketlerinin kullanacakları döviz kredileri, 2. Kullanım tarihinde kredi bakiyesi 15 milyon ABD doları veya üzerinde olan Türkiye’de yerleşik kişilerce kullanılacak döviz kredileri, 3. Yatırım teşvik belgesi kapsamında kredi almaları öngörülen Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından kullanılacak döviz kredileri, 4. 2007/13033 sayılı BKK eki (I) sayılı listenin 17’nci sırasında sayılan gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan makine ve cihazların (kullanılmış olanları ile aksam, parça, aksesuar ve teferruatları hariç) finansmanı için kullanılacak döviz kredileri,

Sirküler No: 01 -36 Yurt içi ve Yurt dışından Yapılan Döviz Kredi Borçlanmalarına Sınırlama

Sirküler No: 01 -36 Yurt içi ve Yurt dışından Yapılan Döviz Kredi Borçlanmalarına Sınırlama Getirildi. /2 Yurt dışından Temin Edilen Krediler: a) Döviz geliri olmayan Türkiye’de yerleşik kişiler aşağıdaki istisnalar dışında yurt dışından döviz kredisi temin edemeyecektir. 5. Uluslararası ilana çıkılan yurt içi ihalelere ilişkin faaliyetlerle ilgili olarak ihaleyi kazanan Türkiye’de yerleşik kişilerin veya Savunma Sanayii Müsteşarlığınca onaylanan savunma sanayii projelerini üstlenen Türkiye’de yerleşik kişilerin kullanacakları döviz kredileri, 6. Kamu özel işbirliği modeli kapsamında gerçekleştirilecek projeleri yürütmekle görevli olan Türkiye’de yerleşik kişilerin kullanacakları döviz kredileri, 7. İhracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlere ilişkin bağlantılarını ve muhtemel döviz gelirlerini tevsik etmek kaydıyla, son üç mali yılda döviz geliri olmayan Türkiye’de yerleşik kişilerin tevsik ettikleri muhtemel döviz gelirleri toplamını aşmayacak şekilde kullanacakları döviz kredileri, 8. Bakanlıkça belirlenecek esaslar dâhilinde Türkiye’de yerleşik kişilerin kullanacakları döviz kredileri.

Sirküler No: 01 -36 Yurt içi ve Yurt dışından Yapılan Döviz Kredi Borçlanmalarına Sınırlama

Sirküler No: 01 -36 Yurt içi ve Yurt dışından Yapılan Döviz Kredi Borçlanmalarına Sınırlama Getirildi. /3 Yurt dışından Temin Edilen Krediler: b) Döviz geliri olan Türkiye’de yerleşik kişilerin yurt dışından kullanacakları döviz kredilerine de sınırlama getirilmiştir. 1. Kullanım tarihinde, krediyi kullananın kredi bakiyesinin 15 milyon ABD dolarının altında olması durumunda, kullanılmak istenen kredi tutarı ile mevcut kredi bakiyesi toplamı son üç mali yılın döviz gelirleri toplamını aşamaz, 2. Aracılık yapan bankalar, kredilerin, (a) bendine uygunluğunu kontrol etmekle yükümlüdür, 3. Bankaların, finansal kiralama şirketlerinin, faktoring şirketlerinin ve finansman şirketlerinin yurt dışındaki şubeleri (bankaların off-shore şubeleri dâhil, serbest bölge şubeleri hariç) tarafından kullandırılan kredi bakiyesinin son üç mali yılın döviz gelirleri toplamını aştığının sonradan tespit edilmesi durumunda kullanılan kredilerin aşıma neden olan kısmı geri çağırılır veya Türk Lirası krediye dönüştürülür. Türkiye’de yerleşik gerçek kişiler yurt dışından döviz kredisi ve dövize endeksli kredi kullanamayacaktır.

Sirküler No: 01 -36 Yurt içi ve Yurt dışından Yapılan Döviz Kredi Borçlanmalarına Sınırlama

Sirküler No: 01 -36 Yurt içi ve Yurt dışından Yapılan Döviz Kredi Borçlanmalarına Sınırlama Getirildi. /4 Yurt içinden Temin Edilen Krediler: 1. Türkiye’de yerleşik kişilerin ithalat ve ihracat rejimlerine göre emtia kredisi açmaları serbesttir, 2. Döviz geliri olmayan Türkiye’de yerleşik kişiler bazı istisnalar dışında yurt içinden döviz kredisi temin edemeyecektir. a. Kamu kurum ve kuruluşları, bankalar ile Türkiye’de yerleşik finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şirketlerinin kullanacakları döviz kredileri, b. Kullanım tarihinde kredi bakiyesi 15 milyon ABD doları veya üzerinde olan Türkiye’de yerleşik kişilerce kullanılacak döviz kredileri, c. Yatırım teşvik belgesi kapsamında kredi almaları öngörülen Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından kullanılacak döviz kredileri, d. Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararın eki (I) sayılı listenin 17 nci sırasında sayılan gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan makine ve cihazların (kullanılmış olanları ile aksam, parça, aksesuar ve teferruatları hariç) finansmanı için kullanılacak döviz kredileri,

Sirküler No: 01 -36 Yurt içi ve Yurt dışından Yapılan Döviz Kredi Borçlanmalarına Sınırlama

Sirküler No: 01 -36 Yurt içi ve Yurt dışından Yapılan Döviz Kredi Borçlanmalarına Sınırlama Getirildi. /5 Yurt içinden Temin Edilen Krediler: e) Uluslararası ilana çıkılan yurt içi ihalelere ilişkin faaliyetlerle ilgili olarak ihaleyi kazanan Türkiye’de yerleşik kişilerin veya Savunma Sanayii Müsteşarlığınca onaylanan savunma sanayii projelerini üstlenen Türkiye’de yerleşik kişilerin kullanacakları döviz kredileri, f) Bankaların Türkiye’deki şubelerinde teminat olarak bulundurulan döviz ve/veya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatına (OECD) üye ülkelerin merkezi yönetimleri ile merkez bankalarınca ya da bunların kefaletiyle ihraç edilen yabancı para menkul kıymet tutarını geçmemek üzere Türkiye’de yerleşik kişilerin kullanacakları döviz kredileri, g) Kamu özel işbirliği modeli kapsamında gerçekleştirilecek projeleri yürütmekle görevli olan Türkiye’de yerleşik kişilerin kullanacakları döviz kredileri, h) İhracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlere ilişkin bağlantılarını ve muhtemel döviz gelirlerini tevsik etmek kaydıyla, son üç mali yılda döviz geliri olmayan Türkiye’de yerleşik kişilerin tevsik ettikleri muhtemel döviz gelirleri toplamını aşmayacak şekilde kullanacakları döviz kredileri,

Sirküler No: 01 -36 Yurt içi ve Yurt dışından Yapılan Döviz Kredi Borçlanmalarına Sınırlama

Sirküler No: 01 -36 Yurt içi ve Yurt dışından Yapılan Döviz Kredi Borçlanmalarına Sınırlama Getirildi. /6 Yurt içinden Temin Edilen Krediler: i) j) Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararın eki (I) sayılı listenin 17 nci sırasında sayılan gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan makine ve cihazların (kullanılmış olanları ile aksam, parça, aksesuar ve teferruatları hariç) alımına ilişkin döviz üzerinden gerçekleştirilen finansal kiralama işlemleri, Bakanlıkça belirlenecek esaslar dâhilinde Türkiye’de yerleşik kişilerin kullanacakları döviz kredileri.

Sirküler No: 01 -36 Yurt içi ve Yurt dışından Yapılan Döviz Kredi Borçlanmalarına Sınırlama

Sirküler No: 01 -36 Yurt içi ve Yurt dışından Yapılan Döviz Kredi Borçlanmalarına Sınırlama Getirildi. /7 Yurt içinden Temin Edilen Krediler: 3. Döviz geliri olan Türkiye’de yerleşik kişilerin yurt içinden kullanacakları döviz kredilerine de sınırlama getirilmiştir. a) Kullanım tarihinde, krediyi kullananın kredi bakiyesinin 15 milyon ABD dolarının altında olması durumunda, kullanılmak istenen kredi tutarı ile mevcut kredi bakiyesi toplamı son üç mali yılın döviz gelirleri toplamını aşamaz, b) Bankalar ile Türkiye’de yerleşik finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şirketleri kullandırdıkları kredilerin (a) bendine uygunluğunu kontrol etmekle yükümlüdür, c) Kredi bakiyesinin son üç mali yılın döviz gelirleri toplamını aştığının sonradan tespit edilmesi durumunda yurt içinde bankalardan (serbest bölge şubeleri dâhil), finansal kiralama şirketlerinden, faktoring şirketlerinden ve finansman şirketlerinden kullanılan kredilerin aşıma neden olan kısmı geri çağırılır veya Türk lirası krediye dönüştürülür, 4. Türkiye’de yerleşik gerçek kişiler yurt içinden döviz kredisi ve dövize endeksli kredi kullanamayacaktır.

Sirküler No: 02 -10 Yurt 15 Milyon ABD Doları Üzerinde Döviz Kredisi Bulunan Şirketlere

Sirküler No: 02 -10 Yurt 15 Milyon ABD Doları Üzerinde Döviz Kredisi Bulunan Şirketlere TCMB’ye Bildirim ve Bağımsız Denetim Zorunluluğu/1

Sirküler No: 02 -10 Yurt 15 Milyon ABD Doları Üzerinde Döviz Kredisi Bulunan Şirketlere

Sirküler No: 02 -10 Yurt 15 Milyon ABD Doları Üzerinde Döviz Kredisi Bulunan Şirketlere TCMB’ye Bildirim ve Bağımsız Denetim Zorunluluğu/2

Sirküler No: 04 -14 Yurt 15 Milyon ABD Doları Üzerinde Döviz Kredisi Bulunan Şirketlere

Sirküler No: 04 -14 Yurt 15 Milyon ABD Doları Üzerinde Döviz Kredisi Bulunan Şirketlere TCMB’ye Bildirim ve Bağımsız Denetim Zorunluluğu/3 Yurt İçinden ve yurt dışından sağlanan yabancı para nakdi krediler ile dövize endeksli kredilerinin toplamı 15 milyon ABD Doları ve üstünde olan firmalar için; Sistemik Risk Veri Takip Sistemi (SRVTS)'ne kayıt ve bilgi girişinin süresi 01. 2018 -31. 03. 2018 dönemi için 18. 05. 2018 tarihine kadar uzatılmıştır.

Sirküler No: 02 -01 3 No. lu KDV Beyannamesi Türkiye’de ikametgahı, işyeri, kanuni merkezi

Sirküler No: 02 -01 3 No. lu KDV Beyannamesi Türkiye’de ikametgahı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayıp, Türkiye’de KDV mükellefi olmayan gerçek kişilere bir bedel karşılığında elektronik ortamda hizmet sunanlar, bu hizmete ilişkin KDV’yi, “Elektronik Hizmet Sunucularına Özel KDV Mükellefiyeti” tesis ettirmek suretiyle 3 No. lu KDV beyannamesi ile elektronik ortamda beyan edeceklerdir. Ancak hizmet sunucuların 2018 yılının Ocak, Şubat ve Mart dönemine ilişkin işlemeleri 2018 yılının Nisan ayının başından itibaren 24. Günü akşamına kadar verecekleri 3 No. lu KDV beyannamesi ile beyan edebileceklerdir.

Sirküler No: 02 -01 Kısmi KDV Tevkifatı Uygulayacak Alıcıların Kapsamı Genişletildi “Belirlenmiş Alıcılar (KDV

Sirküler No: 02 -01 Kısmi KDV Tevkifatı Uygulayacak Alıcıların Kapsamı Genişletildi “Belirlenmiş Alıcılar (KDV Mükellefi olsun olmasın)” kısmına ilave yapılarak “Türkiye Varlık Fonu ile alt fonlara devredilen kuruluşlar” kısmi tevkifat yapacak alıcılar kapsamına dahil edilmiştir.

Sirküler No: 02 -01 İmalat Sanayine Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında 2018 Yılında Yapılan

Sirküler No: 02 -01 İmalat Sanayine Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında 2018 Yılında Yapılan İnşaat İşleri Nedeniyle Yüklenilen KDV’nin İadesi İmalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV’nin iade dönemi ve beyanı aşağıdaki tabloda özetlenmiştir. Yatırım Tutarı Asgari 50 milyon Türk Lirası tutarında sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işlerinde 50 milyon Türk Lirası tutarına kadar sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işlerinde Beyannameye Dahil Edilme Dönemi KDV İade Dönemi Fatura Düzenleme Dönemi En Erken Beyan En Geç Beyan 01. 201830. 06. 2018 Temmuz 2018 Mayıs 2019 01. 07. 201830. 06. 2019 Kasım 2019 01. 01. 201931. 12. 2019 01. 07. 201831. 12. 2018 01. 201831. 12. 2018 Ocak 2019

Sirküler No: 02 -01 Finansal Kiralama ve Finansman Şirketlerinin Borçlulardan ve Kefillerden Aldıkları Taşınmaz

Sirküler No: 02 -01 Finansal Kiralama ve Finansman Şirketlerinin Borçlulardan ve Kefillerden Aldıkları Taşınmaz ve İştirak Hisselerinin Teslimi (KDV 17/4 -r) Bankalara borçlu olanların ve bu borçlara kefil olanların borçlarına karşılık taşınmaz ve iştirak hisselerinin bankalara devir ve teslimlerine ilişkin KDV istisnasının kapsamı, finansal kiralama ve finansman şirketlerine aynı amaçla yapılacak devir ve teslimleri de kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Ayrıca finansal kiralama ve finansman şirketlerinin bu amaçla aldıkları taşınmaz ve iştirak hisselerinin devir ve teslimleri KDV istisnası kapsamındadır. Finansal kiralama ve finansman şirketlerinin 1 Ocak 2018 tarihinden önce, borçlarına karşılık borçlu ve kefillerden aldıkları taşınmaz ve iştirak hisselerinin 1 Ocak 2018 tarihinden sonraki devir ve teslimleri de istisna kapsamındadır. Söz konusu istisna uygulamasında, borçlu olanlar, kefiller ile finansal kiralama ve finansman şirketlerinin, taşınmaz ve iştirak hisselerini ticaretini yapmak amacıyla aktiflerinde bulundurup bulundurmadıkları dikkate alınmayacaktır.

Sirküler No: 02 -09 ÖTV Kanununa Ekli (I) Sayılı Liste İçin İndirimli Vergi Uygulaması

Sirküler No: 02 -09 ÖTV Kanununa Ekli (I) Sayılı Liste İçin İndirimli Vergi Uygulaması ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı liste bakımından uygulanmakta olan indirimli vergi uygulamalarında 3 ay olan iade talep süreleri 6 aya çıkartılmıştır

Sirküler No: 02 -14 Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Çok Zor Durum Hallerinin Tespitinde Kullanılacak Kriterler/1

Sirküler No: 02 -14 Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Çok Zor Durum Hallerinin Tespitinde Kullanılacak Kriterler/1 6183 Kanunu’nun 48/A maddesi uyarınca; Vergiye uyumlu mükelleflerin Vergi Usul Kanunu’ndan doğan vergi, resim, harç ve cezaları ile bu alacaklara bağlı gecikme faizi ve gecikme zammının vadesinde ödemesi veya bu mükelleflere ilişkin veyahut haczedilen malların paraya çevrilmesi haczin uygulanması mükellefi çok zor duruma düşürecekse maddede yer alan şartların sağlanması kaydıyla vadesi bir yılı geçmemiş amme borçları faiz ve teminat alınarak tecil olunabilecektir.

Sirküler No: 02 -14 Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Çok Zor Durum Hallerinin Tespitinde Kullanılacak Kriterler/2

Sirküler No: 02 -14 Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Çok Zor Durum Hallerinin Tespitinde Kullanılacak Kriterler/2 Vergi Mükelleflerinin çok zor durum halinin tespitinde; - Nakit Oranı, Likitide Oranı ve Kaldıraç Oranı’ndan oluşan mali göstergeler kullanılacaktır. Çok zor durumun kabulü için göstergeler sonucunda ortaya çıkan oranların Karar ile tespit edilmiş aralıklar içerisinde olması gerekmektedir. Bakanlar Kurulu Kararına göre Çok Zor Durum Derecesine göre mükelleflerin amme borçlarının, 6 aydan 60 aya kadar ve 0, 006 ile 0, 09 arasında değişen tecil faiz oranları uygulanmak suretiyle ertelemesi yapılabilecektir. Karar 01. 2018 tarihinden itibaren vadesi gelen uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir. alacaklara

Sirküler No: 03 -08 Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Borçlarının Teciline İlişkin Tahsilat Genel Tebliği/1 Maddeden

Sirküler No: 03 -08 Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Borçlarının Teciline İlişkin Tahsilat Genel Tebliği/1 Maddeden yararlanılabilmesi için; a) Tecil başvuru tarihi itibarıyla aralıksız en az 3 yıl süreyle; ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri nedeniyle yıllık gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması, b) Tecil başvuru tarihinden geriye doğru 3 yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni sürelerinde verilmiş olması (Kanuni süresinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler bu şartın ihlali sayılmaz. ), c) Kapsama giren ve başvuru tarihi itibarıyla vadesi 1 yılı geçmemiş borcun, borç ödemede hüsnüniyet sahibi olunmasına rağmen ödenememiş olması, şartlarının bulunması gerekmektedir.

Sirküler No: 03 -08 Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Borçlarının Teciline İlişkin Tahsilat Genel Tebliği/2 Diğer

Sirküler No: 03 -08 Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Borçlarının Teciline İlişkin Tahsilat Genel Tebliği/2 Diğer şartlar; i. Mükellef (tüzel kişilerde kanuni temsilci) hakkında tecil talep tarihinden önceki 5 yıl içinde 213 sayılı Kanunun 359 uncu maddesine göre kesinleşmiş mahkûmiyet kararının bulunmaması, ii. Yıllık gelir vergisi/kurumlar mükellefiyetin bulunması, vergisi yönünden faal iii. Asıl amme borçlusu olunması (asıl amme borçlusu dışında kalan kefiller, şirket ortakları ve kanuni temsilciler gibi amme borçlusu sayılan kişiler, sorumlu oldukları tutarlar için madde hükmünden yararlanamayacaklardır), iv. Tür olarak tecili uygun bulunan borçların tamamı için tecil talebinde bulunulması.

Sirküler No: 01 -11 İşkur İşbaşı Eğitim Teşvikinin Süresi 31. 12. 2018 Tarihine Kadar

Sirküler No: 01 -11 İşkur İşbaşı Eğitim Teşvikinin Süresi 31. 12. 2018 Tarihine Kadar Uzatılmıştır. 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olanlardan Türkiye İş Kurumu tarafından 31. 12. 2018 tarihine kadar başlatılan işbaşı eğitim programlarını tamamlayanlardan; a) Programın bitimini müteakip en geç üç ay içinde programı tamamladıkları meslek alanında özel sektör işverenleri tarafından 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında işe alınması, b) İşe alındıkları yıldan bir önceki takvim yılında işyerinden bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olması kaydıyla, c) işe alındıkları işyerinin imalat sanayi sektöründe faaliyet göstermesi hâlinde 42 ay, diğer sektörlerde ise 30 ay süre ile işveren hissesindeki 5 puanlık prim indirimi uygulandıktan sonra kalan kısmının asgari ücret üzerinden hesaplanan işveren hisselerine ait kısmı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacaktır

Sirküler No: 01 -12 Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapıldı. İmalat sanayiine yönelik

Sirküler No: 01 -12 Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapıldı. İmalat sanayiine yönelik (US-97 Kodu: 15 -37) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında 1/1/2018 ile 31/12/2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için; Ø Bina-inşaat harcamalarında KDV iadesi, Ø Bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik teşvik uygulamaları kapsamında vergi indirimi desteğinde uygulanacak yatırıma katkı oranları her bir bölgede geçerli yatırıma katkı oranına 15 puan ilave edilmek suretiyle, kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirimi tüm bölgelerde yüz oranında ve yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına uygulanacak oranı yüzde yüz olmak üzere, teşvik belgesi üzerinde herhangi bir işlem yapılmaksızın uygulanacaktır.

Sirküler No: 01 -34 e-Defter Durum Raporu Hakkında Duyuru Yayımlandı. Elektronik Defter Uygulaması kapsamında

Sirküler No: 01 -34 e-Defter Durum Raporu Hakkında Duyuru Yayımlandı. Elektronik Defter Uygulaması kapsamında www. edefter. gov. tr adresinde yayımlanan duyuruda; vergi inceleme birimleri tarafından e-defter görüntüleyici ile görüntülenen, bazı e-defterlerin "Durum Raporu"nda hataların alındığı, bu hatalarında da incelenen defterlerinde yasal olup olmadığı değerlendirmelerine sebep olduğu belirtilmiştir. Bu sebeple beratları GİB e-Defter uygulamasına yüklendikten hemen sonra ilgili e-defterlerin, mutlaka GİB tarafından yayımlanmış güncel kontrollerinden (şema, şematron, imza ve berat değeri uyumluluğu vb. ) geçirilmesi; e-Defter görüntüleyici “Durum Raporu”nda herhangi bir hata alınması halinde yasal yükleme süresi içerisinde gerekli düzeltmenin yapılması, önem arz etmektedir.

Sirküler No: 02 -06 Reklam ve Tanıtım Amaçlı E-Fatura Düzenleyen Kullanıcıların E-Fatura ve E-Arşiv

Sirküler No: 02 -06 Reklam ve Tanıtım Amaçlı E-Fatura Düzenleyen Kullanıcıların E-Fatura ve E-Arşiv Uygulamasından Yararlanma İzinlerinin İptaline İlişkin GİB Duyurusu Yayımlandı. Bir mal satışı ya da hizmet ifası olmadığı halde amacı dışında ( mal ve hizmet satılmak/sunulmak istenen müşterilere; firma, satılan mal ve sunulan hizmetlerin tanıtımı, reklâmı vb. amaçlarla) kullandıkları ve iz bedeliyle reklam, tanıtım amaçlı e-Faturaların düzenlenerek e-Fatura uygulaması üzerinden diğer kayıtlı kullanıcılara gönderdikleri tespit edilen kayıtlı kullanıcıların, e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasından yararlanma izinleri iptal edildiği belirtilmiştir.

Sirküler No: 02 -07 Kalkınmada Öncelikli İllerde Uygulanan 6 Puanlık İlave Sigorta Primi Teşvikinin

Sirküler No: 02 -07 Kalkınmada Öncelikli İllerde Uygulanan 6 Puanlık İlave Sigorta Primi Teşvikinin Süresi Bir Yıl (31. 12. 2018’e kadar) Daha Uzatıldı. Öncelikle 5510 sayılı Kanunun 81. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde öngörülen prime esas kazanç üst sınırına kadar olan kazançlar üzerinden hesaplanacak malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primlerinde 5 puanlık prim indirime ilave olarak, asgari ücret tutarı üzerinden 6 puan kadar işveren hissesi sigorta primi teşviki sağlanmaktadır.

Sirküler No: 02 -13 Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı. Ø Bölgede faaliyette

Sirküler No: 02 -13 Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı. Ø Bölgede faaliyette bulunan firmalar, bölgede yürütecekleri her bir ar-ge ve tasarım projesi ile ilgili olarak Yönetici Şirket’e «Proje Kabul Belgesi» Belgesi için başvurulacaktır. Ø Yapılan değişiklik ile Proje Bitirme Belgesinin Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından da elektronik ortamda onaylanması şartı getirilmiştir. Ø Temel Bilimler (Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik) alanında en az lisans derecesine sahip Ar-Ge personeli istihdam eden Teknokent firmalarına «Temel Bilimler Desteği» Desteği getirilmiştir. Buna göre; - Temel Bilimler alanında en az lisans derecesine sahip ar-ge personelinin Aylık ücretinin asgari brüt ücret kadarlık kısmı iki yıl süreyle Genel Bütçeden karşılanacaktır. -Sağlanan destek Teknokentte yer alan firmanın toplam personel sayısının %10 unu geçemeyecektir. -Destekten faydalanacak personelin 01. 07. 2017 tarihinden sonra işe alınması ve firmada ilk kez istihdam edilmesi gerekmektedir.

Sirküler No: 03 -05 7099 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına

Sirküler No: 03 -05 7099 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Yayımlandı. Ø Anonim ve Limited şirketler ile Kooperatifler tarafından tutulacak defterlerin kuruluş aşamasındaki onayları şirket merkezinin bulunduğu ticaret sicil müdürlüklerince yerine getirilecektir (Bu defterler: Yevmiye, Envanter, Defter-i Kebir, Pay Defteri, Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri, Yönetim Kurulu Karar Defteri, Müdürler Kurulu Karar Defteri, Damga Vergisi, ve diğer defterler) Kuruluş işleminden sonra tasdik işlemleri vergisel açıdan yeri: Noterlerdir. Ø Şirket kuruluşlarında ticaret sicil memurlukları tarafından kuruluş dilekçesi bildirim formu SGK ya gönderilecek böylece SGK nezdinde kuruluş işlemleri tescil edilmiş olacaktır. Ø Limited şirketlerin kuruluş aşamasında nakden taahhüt edilen payların itibari değerinin en az %25 inin tescilden önce ödenmesi şartı kaldırılmıştır.

Sirküler No: 03 -12 7103 Sayılı Kanun İle Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi Kanunu’nda

Sirküler No: 03 -12 7103 Sayılı Kanun İle Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler / 1 Ø Konutlarda, kendi ihtiyaçları için lisansa tabi olmaksızın belli güce kadar olan (10 k. W dahil) yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretenlerin ihtiyaç fazlasını son kaynak tedarik şirketine satan gerçek kişiler gelir vergisinden muaf esnaf kapsamına alınmıştır. Ø İşverenlerce, kadın hizmet erbabına kreş ve gündüz bakımevi hizmeti verilmek suretiyle sağlanan menfaatler istisna kapsamına alınmıştır. İşverenlerce bu hizmetlerin verilmediği durumlarda, ödemenin doğrudan bu hizmetleri sağlayan gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerine yapılması şartıyla, her bir çocuk için aylık, asgarî ücretin aylık brüt tutarının %15’ini aşmamak üzere bu istisnadan yararlanılacaktır. Ø Hizmet sözleşmesi sona erdikten sonra, karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar ücret kapsamına dahil edilmiştir.

Sirküler No: 03 -12 7103 Sayılı Kanun İle Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi Kanunu’nda

Sirküler No: 03 -12 7103 Sayılı Kanun İle Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler / 2 Ø Gelir Vergisi’nden istisna tutulan tazminat ve yardımları düzenleyen 25/7 maddesine; söz konusu ödemelerin, çalışanın tabi olduğu mevzuata göre kıdem tazminatına ilişkin istisna tutarın hesabında dikkate alınması gerektiğine dair hüküm ilave edilmiştir. Sonuç olarak kıdem tazminatı tutarına kadar yapılan bu tür ödemeler üzerinden gelir vergisi kesilmeyecek, aşması durumunda ise aşan kısım gelir vergisine tabi tutulacaktır. Ø Yıl İçinde Net Ücretleri Asgari Ücretin Altına Düşenlerde Aradaki Farkın Asgari Geçici İndirimi İlavesi Yoluyla Telafi Edilmesi Kalıcı Hale Gelmiştir. Şimdiye kadar geçici Maddelerle uygulaması yapılan bu düzenleme kalıcı hale getirilmiştir. Ø Bölgesel Yönetim Merkezlerine İlişkin Kurumlar Vergisi Muafiyeti 01. 2019 tarihi itibariyle sona erdirilmektedir. Ø Kurumlar Vergisi Kanunu’nda Yer Alan Tasfiye Edilerek Tüzel Kişiliği Ticaret Sicilinden Silinmiş Olan Kurumların Vergi Tarhiyatı Ve Ceza Kesme İşleminin Yapılacağı Kişiler Hakkındaki Hüküm Yürürlükten Kaldırılarak Vergi Usul Kanununa Taşınmıştır.

Sirküler No: 03 -13 7103 Sayılı Kanun İle Vergi Usul Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler /

Sirküler No: 03 -13 7103 Sayılı Kanun İle Vergi Usul Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler / 1 Ø Bozulma, Çürüme ve Son Kullanma Tarihi Geçen Malların Takdir Komisyonuna Başvurmadan İmha Edilerek Gider Yazılması İmkanı Sağlanmıştır. Buna göre; bu tarz işlemleri sürekli olanları mükelleflerin takdir komisyonuna başvurmadan Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde tayin olunacak imha oranı dikkate alınarak bu ürünlerin değerini tespit etmeleri mümkün olacaktır. Bu usulde karşılıklı anlaşma usulü ile Maliye Bakanlığı ile anlaşılacaktır. Ø Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Yatırım Yapacak Tam Mükellef Sermaye Şirketlerine Yurtdışından Getirilerek Sermaye Olarak Konulan Yabancı Paraların Değerlemesine Yönelik Düzenleme Yapılmıştır.

Sirküler No: 03 -13 7103 Sayılı Kanun İle Vergi Usul Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler /

Sirküler No: 03 -13 7103 Sayılı Kanun İle Vergi Usul Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler / 2 Buna göre; Yeni işe başlayan yabancı sermayeli şirketler, Ticaret siciline tescil tarihini izleyen üçüncü ayın sonuna kadar YTB almak için başvuruda bulunmak ve İşe başlanılan hesap dönemini takip eden hesap dönemi sonuna kadar bu belgeyi almaları şartıyla sermaye borcuna karşılık gönderilen yabancı paraların yatırımlara sarf edilen kısmına ilişkin olarak; sarf tarihi itibariyle hesaplanacak kur farkı + veya – pasifte özel bir fon hesabına kaydedilecektir. Kullanılmayan kısım ise başlanıldığı tarihi takip eden hesap döneminin sonuna kadar kur değerlemesine tabi tutulmayacaktır. Kur değerlemesine tabi tutulmayan kısım bu tarih itibariyle kur değerlemesine tabi tutulacaktır. Fon hesabına alınan tutar sadece sermayeye ilave edilecektir. Bunun dışında işletmeden çekilirse veya başka bir hesaba nakledilirse kurum kazancı ile ilişkilendirilmeksizin vergiye tabi tutulacaktır. (Devir ve Bölünme Hariç Tasfiyede de bu hüküm uygulanacaktır. )

Sirküler No: 03 -13 7103 Sayılı Kanun İle Vergi Usul Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler /

Sirküler No: 03 -13 7103 Sayılı Kanun İle Vergi Usul Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler / 3 Ø Vergi Usul Kanunu’nun özel usulsüzlük ve cezalarının düzenlendiği 353. maddesine elektronik belgelerin kağıt olarak düzenlenmesi halinde bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların her birine 240 TL’de az olmamak üzere beldeki yazılı bedelin %10 oranında cezalar kesilecektir. Ø Elektronik tebligat yükümlülüklerine uymayanlara özel usulsüzlük cezası kesilecektir. (Birinci Sınıf Tüccarlara 1. 000 TL)

Sirküler No: 03 -13 7103 Sayılı Kanun İle Vergi Usul Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler /

Sirküler No: 03 -13 7103 Sayılı Kanun İle Vergi Usul Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler / 4 Ø Cezalara İndirim müessesinde usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezasında indirim ½ olarak yeniden belirlenmiştir. (Eski Uygulama 1/3) Ancak bu cezalar tarhiyat öncesi uzlaşma kapsamından çıkartılmıştır. Ø 2019 sonuna kadar alınmak kaydıyla İmalat ve Ar-Ge, Yenilik ve Tasarım faaliyetinde kullanılmak üzere alınan yeni makine ve teçhizat ile YTB kapsamında alınan yeni makine teçhizat için Bakanlıkça belirlenen amortisman süresinin yarısı uygulanacaktır.

Sirküler No: 03 -14 7103 Sayılı Kanun İle Katma Değer Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler /1

Sirküler No: 03 -14 7103 Sayılı Kanun İle Katma Değer Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler /1 Ø Organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin su, kanalizasyon, arıtma, doğalgaz, elektrik, haberleşme tesisleri ile yol yapımına ve küçük sanayi sitelerindeki işyerlerinin inşasına ilişkin, bunlara veya bunlar tarafından oluşturulan iktisadi işletmelere yapılan mal teslimleri ile hizmet ifaları, ” KDV’den istisna edilmiştir. Ø Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda kantin olarak belirlenen alanların okul aile birlikleri tarafından kiraya verilmesi işlemleri KDV’den istisna edilmiştir. Ø Sanayi sicil belgesine sahip KDV mükelleflerine imalat sanayinde kullanılmak üzere yeni makine ve teçhizat teslimleri ile teknoloji bölgeleri, ar-ge ve tasarım merkezlerinde münhasıran bu faaliyetlerinde kullanılmak üzere 31. 12. 2019 tarihine kadar yapılan yeni makine ve teçhizat teslimleri KDV’den istisna edilmiştir. İstisna kapsamında alınan makina ve teçhizatın, teslim tarihini takip eden takvim yılının başından itibaren üç yıl içinde; imalat sanayii veya Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetleri dışında kullanılması veya elden çıkarılması hallerinde, zamanında alınmayan vergi alıcıdan, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecektir.

Sirküler No: 04 -01 7103 Sayılı Kanun İle Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler

Sirküler No: 04 -01 7103 Sayılı Kanun İle Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler /2 Ø Elektrik motorlu Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri, motosikletler, panel van ve motorlu karavanlar 01. 2019 tarihinden itibaren MTV kapsamına alınmaktadır. Buradaki MTV tutarı ilgili satıda yer alan vergi tutarının %25’ idir. Ø Minibüs, otobüs, kamyonet, çekici ve benzeri taşıtlardan sadece elektrik motoru olanlar, bu taşıtlara ilişkin tarifede yaşları itibariyle yer alan vergi tutarının %25 ‘i oranında vergilendirilecektir. Ø Her iki düzenlemede 01. 2019 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Sirküler No: 04 -01 7103 Sayılı Kanun İle Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler

Sirküler No: 04 -01 7103 Sayılı Kanun İle Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler / 1 Ø İhracatın mücbir sebepler veya beklenmedik durumlar nedeniyle üç ay içinde gerçekleştirilememesi halinde, en geç üç aylık sürenin dolduğu tarihten itibaren on beş gün içinde başvuran ihracatçılara, Maliye Bakanlığınca veya Bakanlığın uygun görmesi halinde vergi dairelerince üç aya kadar ek süre verilebileceği düzenlenmiştir. Ø ÖTV Kanunu’na ekli (II) sayılı listedeki taşıtların imalinde kullanılan (IV) sayılı listedeki radyo, hoparlör, monitör gibi malların alış faturaları ve benzeri belgeler üzerinde gösterilen ve beyan edilen özel tüketim vergisinin (II) sayılı listedeki malların imalatçısına iade edileceğine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

Sirküler No: 04 -01 7103 Sayılı Kanun İle Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler

Sirküler No: 04 -01 7103 Sayılı Kanun İle Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler / 2 Ø 31. 12. 2019 tarihine kadar ÖTV’ne ekli (II) sayılı listenin 8701. 20, 87. 02, 87. 03, 87. 04 G. T. İ. P. numaralarında yer alan, alan kayıt ve tescile tabi 16 ve daha büyük yaştaki araçların adına kayıtlı gerçek veya tüzel kişiler tarafından, ilgili mevzuat gereğince kayıt ve tescili silinerek, silinerek doğrudan veya ihracatçılar vasıtasıyla ihraç edilmesi ya da bir daha kullanılmamak üzere hurdaya çıkartılması halinde, her bir araç için aynı cins (87. 03 G. T. İ. P. numarasında yer alan araçlardan sadece motor silindir hacmi 1600 cm 3’ü geçmeyen) yeni bir aracın ilk iktisabında tahakkuk eden özel tüketim vergisinin 10. 000 Türk lirasını aşmamak üzere araçların cinsleri ve özelliklerine (motor silindir hacmi, sınıfı, özel tüketim vergisi oranına esas matrahı gibi) göre Bakanlar Kurulunca tespit edilecek kısmı, terkin edilir.

Sirküler No: 04 -02 7103 Sayılı Kanun İle SGK Mevzuatında Yapılan Düzenlemeler / 1

Sirküler No: 04 -02 7103 Sayılı Kanun İle SGK Mevzuatında Yapılan Düzenlemeler / 1 Ø İstihdamın artırılması amacıyla kadın, engelli ve gençlere pozitif ayrımcılık yapılmak suretiyle ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenlerine yönelik prim desteği sağlanmıştır. Buna göre bu kapsamda işe alınanların sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı işsizlik sigortası fonundan karşılanacaktır. Ø Yukarıda yer alan teşvik kapsamında işe alınan ücretlilerin ilgili yılda uygulanan asgari ücretin aylık brüt tutarının prim ödeme gün sayısına isabet eden tutarı üzerinden hesaplanan gelir vergisinin asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra kalan kısmının, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilmesine yöneliktir. Gelir vergisinin yanı sıra damga vergisinin aylık brüt asgari ücretin prim ödeme gün sayısına isabet eden kısım kadar damga vergisi beyan edilmeyecek ve ödenmeyecektir.

Sirküler No: 04 -02 7103 Sayılı Kanun İle SGK Mevzuatında Yapılan Düzenlemeler / 2

Sirküler No: 04 -02 7103 Sayılı Kanun İle SGK Mevzuatında Yapılan Düzenlemeler / 2 Ø Gerekli koşulların sağlanmasına rağmen kanunlarda öngörülen prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılabileceği halde yararlanılmayan dönemler için Kuruma müracaat edilmesi şartıyla, başvuru tarihinden geriye yönelik en fazla altı aya ilişkin olmak üzere, yararlanılmamış olan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılabilecek veya yararlanılmış olan prim teşviki, destek ve indirimleri başka bir prim teşviki, destek ve indirimi ile değiştirilebilecektir. Fakat Kanunun yürürlük tarihini takip eden bir ay içerisinde, sadece bir defaya mahsus olmak üzere, altı ay sınırı olmaksızın işverenler geriye dönük yararlanamadığı teşviklerden Kuruma başvurmak kaydıyla yararlanabileceklerdir. (01. 05. 2018 -01. 06. 2018) Ø Asgari Ücret Desteği 2018 Yılı İçin Ocak ile Eylül Ayları/Dönemleri İçin Uygulanacaktır.

Sirküler No: 04 -09 7104 Sayılı Kanun İle KDV Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler /1 (Özet-2018

Sirküler No: 04 -09 7104 Sayılı Kanun İle KDV Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler /1 (Özet-2018 Yılında Uygulanacak Düzenlemeler) Ø Arsa Karşılığı İnşaat İşlerinde KDV Matrahı Belirlenmiştir. Şöyle ki; Ø Arsa sahibine kalacak konut veya iş yerlerine ilişkin arsa payının müteahhide devri söz konusu olmadığından, arsa sahibine bırakılacak konut veya işyerlerinin maliyet bedelinin tespitinde arsa payı dikkate alınmayacaktır. Ø Müteahhit tarafından arsa sahibine bırakılan konut veya işyerlerinin Vergi Usul Kanununun 267. Maddesinin 2. sırasına göre belirlenecektir. (Maliye bedeli esas olarak tanımlanan bu yöntemde; maliyet bedeline toptan satışlar için %5, perakende satışlar için ise %10 ilave edilerek matrah bulunmaktadır. ) Ø 06. 04. 2018 Tarihinden Sonra Yapılan Teslimlere Uygulanmak Üzere Kanun’un Yayım Tarihinde

Sirküler No: 04 -09 7104 Sayılı Kanun İle KDV Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler /2 (Özet-2018

Sirküler No: 04 -09 7104 Sayılı Kanun İle KDV Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler /2 (Özet-2018 Yılında Uygulanacak Düzenlemeler) Ø Fazla ve yersiz hesaplanan KDV’nin iadesinin, fazla ve yersiz hesaplanan KDV’nin Hazineye ödenmesi ve alıcı ve satıcının beyanlarını düzeltmeleri, fazla ve yersiz olarak hesaplanan verginin satıcı tarafından alıcıya ödenmesi şartıyla yapılacağı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 8. maddesinin 2. paragrafında yeniden düzenlenmiştir. Ø Gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara veya bunların depolarına yapılan teslimler, ihracat teslimi sayılmak suretiyle KDV’den istisna tutulmuştur.

Sirküler No: 04 -09 7104 Sayılı Kanun İle KDV Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler /3 (Özet-2018

Sirküler No: 04 -09 7104 Sayılı Kanun İle KDV Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler /3 (Özet-2018 Yılında Uygulanacak Düzenlemeler) Ø Bazı Teslim ve Hizmetler Tam İstisna Kapsamına Alınmıştır. Ø Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanmak üzere yapılan madde sayılan kurumların (okul sağlık tesisi, ibadethane vb. ) inşası dolayısıyla bağışta bulunacaklara yapılan teslim ve hizmetler, Ø Sağlık Bakanlığınca izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından, Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere, münhasıran sağlık kurum ve kuruluşlarının bünyesinde verilen koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri, Ø Teknoloji geliştirme bölgesi ile ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde, Ar. Ge ve tasarım merkezlerinde, araştırma laboratuvarlarında Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara, münhasıran bu faaliyetlerinde kullanılmak üzere yapılan yeni makine ve teçhizat teslimleri

Sirküler No: 04 -09 7104 Sayılı Kanun İle KDV Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler /4 (Özet-2018

Sirküler No: 04 -09 7104 Sayılı Kanun İle KDV Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler /4 (Özet-2018 Yılında Uygulanacak Düzenlemeler) Ø Konfeksiyon sektöründe ortaya çıkan “konfeksiyon kırpıntıların” teslimi kısmi istisna kapsamına alınmıştır. Ø İkinci el motorlu kara taşıtları veya taşınmaz ticareti yapan mükelleflerin; KDV mükellefi olmayanlardan ya da mükellefi olmakla birlikte istisna kapsamında satış yapanlardan aldıkları bu kıymetleri vasıflarında esaslı değişiklik yapmaksızın satmaları halinde KDV matrahı, satış bedelinden alış bedeli düşülerek kalan tutar olarak hesaplanacaktır. Ø İndirimli orana tabi işlemler nedeniyle teslim veya hizmetin gerçekleştiği vergilendirme döneminden sonra ortaya çıkan giderler veya yapılan iskontolar dolayısıyla yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen Katma Değer Vergisini’ nin iade hesabına dahil edilmesine imkan sağlanmaktadır.

Sirküler No: 04 -09 7104 Sayılı Kanun İle KDV Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler /5 (Özet-2018

Sirküler No: 04 -09 7104 Sayılı Kanun İle KDV Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler /5 (Özet-2018 Yılında Uygulanacak Düzenlemeler) Ø Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançlara ilişkin ithalde veya sorumlu sıfatıyla ödenen Katma Değer Vergisinin yanı sıra Türkiye’deki işlemler nedeniyle satıcıya ödenen ve satıcı tarafından da ilgili vergilendirme döneminde beyan edilerek ödenen Katma Değer Vergisi alıcı tarafından indirilebilecektir.

Katılımınız İçin Teşekkür Ederiz… AS / NEXIA TÜRKİYE Adres: Büyükdere Caddesi No: 23 Kat:

Katılımınız İçin Teşekkür Ederiz… AS / NEXIA TÜRKİYE Adres: Büyükdere Caddesi No: 23 Kat: 7 34381 Şişli / İSTANBUL / TÜRKİYE Telefon: 0212 225 68 78 Web: www. nexiaturkey. com. tr