01 07 2018 30 09 2018 DNEMNE LKN

  • Slides: 52
Download presentation
01. 07. 2018 -30. 09. 2018 DÖNEMİNE İLİŞKİN GÜNCEL VERGİ UYGULAMALARI Hazırlayanlar: Emin UZUN-Vergi

01. 07. 2018 -30. 09. 2018 DÖNEMİNE İLİŞKİN GÜNCEL VERGİ UYGULAMALARI Hazırlayanlar: Emin UZUN-Vergi Müdürü Doğukan TOMAK-Vergi Müdür Yard.

Sirküler No: 07 -07 Gümrüksüz Satış Mağazalarına Yapılan Teslimlere İlişkin ÖTV Tebliğleri Yayımlandı. 6

Sirküler No: 07 -07 Gümrüksüz Satış Mağazalarına Yapılan Teslimlere İlişkin ÖTV Tebliğleri Yayımlandı. 6 Nisan 2018 tarihli Resmi Gazete (R. G)’de yayımlanan 7104 Sayılı Kanun’un 24 üncü maddesiyle, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun “İhracat istisnası” başlıklı 5 inci maddesinde yapılan değişiklikle, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (III) ve (IV) sayılı listelerdeki malların, gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara veya bunların depolarına yapılan teslimler ÖTV’den istisna tutulmuştur. Bu Tebliğler ile (Özel Tüketim Vergisi (III) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 2)” ve “Özel Tüketim Vergisi (IV) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 2) söz konusu düzenlemeye ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

Sirküler No: 07 -07 Gümrüksüz Satış Mağazalarına Yapılan Teslimlere İlişkin ÖTV Tebliğleri Yayımlandı. (devamı)

Sirküler No: 07 -07 Gümrüksüz Satış Mağazalarına Yapılan Teslimlere İlişkin ÖTV Tebliğleri Yayımlandı. (devamı) (III) ve (IV) sayılı listelerdeki malların, istisna kapsamında, sadece gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere teslimi mümkün bulunduğundan, teslim aşamasında teslime konu malın ilgili gümrük mevzuatına göre gümrüksüz satış mağazalarında satılabilecek mal cinslerinden olup olmadığı ÖTV mükelleflerince kontrol edilecektir. ÖTV mükellefleri, istisna kapsamında gümrüksüz satış mağazalarına veya bunların depolarına yaptıkları teslimlerde hesaplanan ÖTV tutarını, fatura bedeline dahil etmeyecektir; ancak fatura bedeline dahil edilmeyen bu tutarı faturada “ÖTV Kanununun (5/2) Maddesi Kapsamında Hesaplanıp Fatura Bedeline Dâhil Edilmeyen ÖTV Tutarı ……… TL’dir. ” şerhi ile gösterecektir.

Sirküler No: 07 -07 Gümrüksüz Satış Mağazalarına Yapılan Teslimlere İlişkin ÖTV Tebliğleri Yayımlandı (devamı)

Sirküler No: 07 -07 Gümrüksüz Satış Mağazalarına Yapılan Teslimlere İlişkin ÖTV Tebliğleri Yayımlandı (devamı) (III) ve (IV) sayılı listelerdeki malların gümrüksüz satış mağazalarına veya bunların depolarına teslim edilmesi halinde bu verginin iadesi, sadece ÖTV mükelleflerinden alınan veya doğrudan ithal edilen mallar için söz konusudur. ÖTV uygulanan safhadan sonraki satıcılardan alınan malların söz konusu mağaza veya depolara teslim edilmesi halinde, alış belgelerinde görünmeyen ve malın fiyatına dâhil edilmiş olan ÖTV iade edilmeyecektir. ÖTV ödenerek ithal edilen veya yurt içinde ÖTV mükellefinden satın alınan malların gümrüksüz satış mağazalarına veya bunların depolarına teslim edilmesi halinde, ödenen ÖTV’nin iadesi için söz konusu malın, ithalatçısı veya yurt içinden satın alan tarafından, olduğu gibi (aynen) teslime konu edilmiş olması şartı aranacaktır. Gümrüksüz satış mağazalarına veya bunların depolarına teslim edilen mallara ait ÖTV’nin iadesi, Standart İade Talep Dilekçesi ile talep edilecektir.

Sirküler No: 07 -07 Mücbir Sebep Halinde ÖTV’ne Tabi Malların İhraçında Ek Süre Getirilmiştir.

Sirküler No: 07 -07 Mücbir Sebep Halinde ÖTV’ne Tabi Malların İhraçında Ek Süre Getirilmiştir. 7 Nisan 2018 tarihli R. G’de yayımlanan 3 Seri No. lu ÖTV Tebliği ile Özel Tüketim Vergisi (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde değişiklik yapılarak, 12 Mayıs 2018 tarihli R. G’de yayımlanan 4 Seri No. lu ÖTV Tebliği ile Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde değişiklik yapılarak İhraç kaydıyla teslim aldıkları malları yasal süresi içinde mücbir sebepler veya beklenmedik durumlara bağlı olarak ihraç edemeyen ihracatçılara, talepleri doğrultusunda 3 ay ek süre verilebileceği yönünde düzenleme yapılmıştı. Bu Tebliğler ile de aynı düzenleme bu defa (III) ve (IV) sayılı listelere ilişkin uygulama genel tebliğlerinde yapılmıştır.

Sirküler No: 08 -08 Döviz Tevdiat Faiz Gelirlerinden Yapılan Vergi Kesintisi Oranları Arttırılmış, TL

Sirküler No: 08 -08 Döviz Tevdiat Faiz Gelirlerinden Yapılan Vergi Kesintisi Oranları Arttırılmış, TL Mevduat Faiz Gelirlerinden Yapılan Vergi Kesintisi Oranları Geçici Süre İle Düşürülmüştür. 30. 08. 2018 tarih ve 53 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 22. 07. 2006 tarih ve 2006/10731 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yer alan vergi kesintisi oranları değiştirilmiştir. Buna göre ; 1) Döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizlerden ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kar paylarından; Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda %20, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %16, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %13, 2) Mevduat faizlerinden; Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda % 5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %3, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0,

Sirküler No: 08 -08 Döviz Tevdiat Faiz Gelirlerinden Yapılan Vergi Kesintisi Oranları Arttırılmış, TL

Sirküler No: 08 -08 Döviz Tevdiat Faiz Gelirlerinden Yapılan Vergi Kesintisi Oranları Arttırılmış, TL Mevduat Faiz Gelirlerinden Yapılan Vergi Kesintisi Oranları Geçici Süre İle Düşürülmüştür. (devamı) 3) Katılım Bankaları tarafından katılma hesabı karşılığında ödenen kar paylarından; Vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda % 5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %3, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0, Bu karar; yayımı tarihinden itibaren (31. 08. 2018) üç ay süreyle sınırlı olarak vadesiz ve özel cari hesaplara ve sözkonusu tarihten itibaren üç ay içinde açılan veya vadesi yenilenen vadeli hesaplara ödenecek faizler ve kar paylarına uygulanmak üzere yayımı tarihinde (31. 08. 2018) yürürlüğe girmiştir.

Sirküler No: 09 -02 ŞİRKETLERİN 2018 HESAP DÖNEMİNDE BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLMA DURUMLARINI GÖSTEREN

Sirküler No: 09 -02 ŞİRKETLERİN 2018 HESAP DÖNEMİNDE BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLMA DURUMLARINI GÖSTEREN SİSTEM KGK TARAFINDAN KULLANIMA AÇILDI. Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından 03. 09. 2018 tarihinde yayımlanan duyuru da ; şirketlerin, 26. 05. 2018 tarihli ve 30432 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 26. 03. 2018 tarihli ve 2018/11597 sayılı Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar uyarınca denetime tabi olup olmadıklarını sorgulayabilecekleri sistemin kullanıma açıldığı belirtilmiştir. Sorgulama sonuçları bilgi amaçlı olup, denetime tabi olma hususunda kesin bir sonuç içermemektedir. KGK’nın ilgili duyurunda belirttiği sorgulama yapılacak web adresi: http: //dtsorgu. kgk. gov. tr/ Bu alandan yapılacak sorgulamalar, şirketin sadece kendisine ait verileri üzerinden yapılan değerlendirmeye ilişkin sonuçları göstermekte olup, Karar kapsamında yapılan hesaplamalara şirketin varsa bağlı ortaklık ve iştirakleri dahil edilmemiştir. 2018 hesap döneminde denetime tabi olunduğuna ilişkin veri gelmesine rağmen, anılan hesap döneminde denetime tabi olmadığını değerlendiren şirketlerin, gerekli incelemelerin yapılabilmesi adına bu durumu, tevsik edici belgelerle birlikte (şirketin kendisi ile varsa bağlı ortaklık ve iştirakinin 2017 ve 2016 hesap dönemlerine ait kurumlar vergisi beyannameleri, anılan yıllara esas aylık muhtasar beyannameleri vb. ) Kurumuma yazılı olarak bildirmesi gerekmektedir.

Sirküler No: 09 -02 ŞİRKETLERİN 2018 HESAP DÖNEMİNDE BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLMA DURUMLARINI GÖSTEREN

Sirküler No: 09 -02 ŞİRKETLERİN 2018 HESAP DÖNEMİNDE BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLMA DURUMLARINI GÖSTEREN SİSTEM KGK TARAFINDAN KULLANIMA AÇILDI. (devamı) Bağımsız denetime tabi olmanın genel ölçütleri Aşağıdaki üç ölçütten en az ikisinin eşik değerlerini art arda iki hesap döneminde aşan tüm şirketler bağımsız denetime tabidir. Aktif toplamı 35 milyon Türk Lirası. (Bir önceki Kararda 40 milyon ve üstü Türk Lirası idi) Yıllık net satış hasılatı 70 milyon Türk Lirası. (Bir önceki Kararda 80 milyon ve üstü Türk Lirası idi) Çalışan sayısı 175 kişi. (Bir önceki Kararda da 200 ve üstü idi) Eşik değerlerin aşılıp aşılmadığının belirlenmesinde; aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı bakımından şirketin tabi olduğu mevzuat uyarınca hazırlanmış olan son iki yıla ait finansal tablolar, çalışan sayısı bakımından ise son iki yıla ait ortalama çalışan sayısı esas alınır. Eşik değerlerin aşılıp aşılmadığının belirlenmesinde şirketler bağlı ortaklık ve İştirakleriyle birlikte dikkate alınır. Bağlı ortaklıkları ve iştirakleri bulunan şirketlerde; aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı bakımından ana ortaklık ve bağlı ortaklığa ait fınansal tablolarda yer alan kalemlerin toplamı (varsa grup içi işlemler yok edilir), çalışan sayısı bakımından ise ana ortaklık ve bağlı ortaklığın son iki yıla ait ortalama çalışan sayılarının toplamı dikkate alınır. İştirakler açısından, iştirake ait söz konusu kalemler şirketin iştirakteki hissesi oranında dikkate alınır.

Sirküler No: 09 -03 GECİKME ZAMMI ORANI %2 OLARAK BELİRLENDİ. 05. 09. 2018 tarihli

Sirküler No: 09 -03 GECİKME ZAMMI ORANI %2 OLARAK BELİRLENDİ. 05. 09. 2018 tarihli ve 30526 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile (Karar Sayısı: 62) Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun’da yer alan 19/10/2010 tarihinden bu yana %1, 40 olarak uygulanan gecikme zammı oranı 5/9/2018 tarihinden geçerli olmak üzere aylık %2 olarak yeniden belirlenmiştir. Ay kesirleri için gecikme zammı aşağıdaki formülle hesaplanır: Gecikme zammı tutarı = Günlük gecikme zammı oranı x gün sayısı x gecikme zammı uygulanacak tutar 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesi uyarınca, ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesaplandığından, 5/9/2018 tarihinden itibaren (bu tarih dahil) günlük gecikme zammı oranı (2/100/30=)0, 000667 olarak uygulanacaktır. Vergi Usul Kanunu’nun 112/3 üncü maddesi uyarınca gecikme faizi ve yine aynı Kanunun 371/5 maddesi uyarınca pişmanlık zammı oranı, gecikme zammı oranına atıfta bulunarak uygulandığından, gecikme faizi ve pişmanlık zammı oranı da 5/9/2018 tarihinden geçerli olmak üzere aylık %2 olarak uygulanacaktır.

Sirküler No: 09 -05 TECİL FAİZ ORANI %22 OLARAK BELİRLENDİ. 06. 09. 2018 tarihli

Sirküler No: 09 -05 TECİL FAİZ ORANI %22 OLARAK BELİRLENDİ. 06. 09. 2018 tarihli ve 30527 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği ile (Seri: C Sıra No: 3) tebliğin yayımı tarihinden itibaren (06. 09. 2018) yapılacak müracaatlarda 21. 10. 2010 tarihinden bu yana yıllık %12 olarak uygulanan tecil faiz oranı, yıllık %22 olarak belirlenmiştir. 06. 09. 2018 tarihinden önce yapılan müracaatlara istinaden tecil edilecek kamu alacakları ile yine bu tarihten önce tecil edilmiş ve tecil şartlarına uygun olarak ödenmekte olan kamu alacaklarına tecil şartlarına uygun olarak ödendikleri sürece uygulanacak olan tecil faiz oranı yıllık %12 olarak devam edecektir. 06. 09. 2018 tarihinden önce tecil talebinde bulunulmuş ve talep kabul edilerek tecil edilmiş kamu alacaklarına yönelik tecilin ihlal edilmiş olması ancak, yeni talep üzerine yeniden tecil yapılması halinde uygulanacak tecil faizi oranı; 06. 09. 2018 tarihine kadar yıllık %12, bu tarihten sonra ise yıllık %22 olacaktır.

Sirküler No: 09 -06 K R PAYI AVANSI DAĞITIMI HAKKINDA TEBLİĞ’DE DEĞİŞİKLİK YAPILDI. Yapılan

Sirküler No: 09 -06 K R PAYI AVANSI DAĞITIMI HAKKINDA TEBLİĞ’DE DEĞİŞİKLİK YAPILDI. Yapılan düzenlemeler ile; • Avans kâr dağıtımı yapıldığı hesap dönemi sonunda zarar oluşması durumunda, zarar mahsubunda “genel kanuni yedek akçeler” kullanılamayacak, sadece serbest yedek akçeler zararın mahsubunda kullanılacaktır. Tebliğin 6. maddesinde yapılan değişiklik ile kanuni yedek akçelerin avans mahsubunda kullanılması mümkün kalem olmaktan çıkarılmış ve yalnızca serbest yedek akçelerin avans mahsubunda kullanılabileceği kuralı getirilmiştir. • Serbest yedek akçe; genel kanuni yedek akçelerin sermayenin veya çıkârılmış sermayenin yarısını aşan kısmı ile Kanun ve sözleşme gereği ayrılanlar dışında genel kurulca ayrılmasına kârar verilen yedek akçeleri ifade etmektedir.

Sirküler No: 09 -06 K R PAYI AVANSI DAĞITIMI HAKKINDA TEBLİĞ’DE DEĞİŞİKLİK YAPILDI. (devamı)

Sirküler No: 09 -06 K R PAYI AVANSI DAĞITIMI HAKKINDA TEBLİĞ’DE DEĞİŞİKLİK YAPILDI. (devamı) Değişiklik öncesi, dağıtılacak kâr payı avansı tutarının hesabında imtiyazlı pay sahipleri hakları dikkate alınmıyordu. Tebliğde yapılan değişikliklerle, imtiyazlı paylara ilişkin kar payı avansının kardan imtiyazlı paylar dikkate alınarak hesaplanacak ve ödenecektir. Kâr payı avansı, sözleşmede aksine bir hüküm yoksa dağıtım tarihleri itibariyle ortağın sermaye payı için şirkete yaptığı ödemelerle orantılı olacak şekilde dikkate alınarak ödenecektir. Tebliğ değişikliği öncesi kar payı avansı, sermaye taahhüt borçlarını yerine getirip getirilmediğine bakılmaksızın avansın dağıtım tarihleri itibari ile ortaklara payları oranında ödenmekte idi. Tebliğin 8. maddesinde yapılan değişiklik ile bu durum değiştirilmiş ve sözleşmede aksine hüküm yoksa dağıtım tarihleri itibari ile ortağın sermaye payı için şirkete yaptığı ödemelerle orantılı olacak şekilde ödeme yapılması kuralı getirilmiştir. Sermaye taahhüt borcunu yerine getiren ortak lehine düzenleme yapılmıştır.

Sirküler No: 09 -06 K R PAYI AVANSI DAĞITIMI HAKKINDA TEBLİĞ’DE DEĞİŞİKLİK YAPILDI. (devamı)

Sirküler No: 09 -06 K R PAYI AVANSI DAĞITIMI HAKKINDA TEBLİĞ’DE DEĞİŞİKLİK YAPILDI. (devamı) • Tebliğin 8. maddesinde yapılan değişiklik ile daha önce karışıklıklara yol açan kar payı avansının kimlere ödenmeyeceği hükmü yeniden düzenlenmiştir. Kar payı avansı ödemesi yalnızca ortaklara ödenecek olup, Ø İntifa senedi sahiplerine, Ø Ortaklıkları nedeniyle dağıtılacak kâr payı avansı hariç olmak üzere yönetim organı üyelerine, Ø Sözleşmede ortaklar dışında kâra katılması öngörülen diğer kimselere kâr payı avansı ödenemeyecektir.

Sirküler No: 09 -07 KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO:

Sirküler No: 09 -07 KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 20) YAYIMLANDI. (devamı) 7143 sayılı kanun kapsamında KDV matrah artırımında bulunan mükelleflerin özel esaslar karşısındaki durumuna ilişkin usul ve esaslar belirlenmiş olup, bu kapsamdaki düzenleme Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’ne eklenmiştir. Buna göre; Aralık/2017 ve öncesi vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak haklarında Tebliğ kapsamında; - Sahte belge veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullanma olumsuz raporu ile - Sahte belge veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullanma, - Beyanname vermeme, - Adresinde bulunamama, - Defter ve belge ibraz etmeme, olumsuz tespitleri bulunan ve bu nedenle özel esaslara tabi olan mükelleflerden 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 takvim yıllarında faaliyette bulundukları dönemlerin tamamına ilişkin olarak KDV matrah artırımında bulunanlar, artırım tutarlarının tamamını ödedikleri tarihten itibaren özel esaslar kapsamından çıkarılacaktır.

Sirküler No: 09 -07 KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO:

Sirküler No: 09 -07 KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 20) YAYIMLANDI. (devamı) Taksit uygulamasından faydalanan mükelleflerin hesaplanan tutarların tamamı ile bir taksite ait tutarın %10’u kadar banka teminat mektubu (herhangi bir kısıtlayıcı şart taşımaması kaydıyla), devlet tahvili veya hazine bonosu cinsinden teminat göstermeleri halinde taksitlerin tamamının ödenmesi beklenmeksizin genel esaslara dönüşleri sağlanacaktır. 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 takvim yıllarında faaliyette bulundukları dönemlerin tamamına ilişkin olarak KDV artırımında bulunarak özel esaslar kapsamından çıkarılan mükellefler, artırımda bulunulan yıllar için yukarıda belirtilen olumsuz tespitler kapsamında tekrar özel esaslara alınmayacaklardır. Özel esaslar kapsamında olmadığı halde KDV artırımında bulunmuş olan mükellefler, artırımda bulundukları yıllarda alım yaptıkları mükelleflerle ilgili olumsuzluklar için yapılacak tespitler dolayısıyla özel esaslar kapsamına alınmayacaktır. Ancak bu mükelleflerden artırımda bulunulan yıllar için sahte belge kullanma olumsuz tespiti yapılması halinde, Tebliğin (IV/E-5) bölümünde yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla, sonraki döneme devreden KDV’ye ilişkin düzeltme işlemi neticesinde artırımda bulunulmayan bir yılda tarhiyat yapılması gerekiyorsa mükellef özel esaslara alınmasa dahi düzeltme işlemi yapılacaktır.

Sirküler No: 09 -10 SERMAYE ŞİRKETLERİNİN, SERMAYENİN KAYBI VEYA BORCA BATIK OLMA DURUMLARINDA UYACAKLARI

Sirküler No: 09 -10 SERMAYE ŞİRKETLERİNİN, SERMAYENİN KAYBI VEYA BORCA BATIK OLMA DURUMLARINDA UYACAKLARI DÜZENLEMELERE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI. Bu Tebliğde ise halka açık olmayan anonim ve limited şirketler ile sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin, sermayenin kaybı, borca batık olma durumlarında uyacakları usul ve esaslara yer verilmiştir. Ayrıca tebliğ ile sermaye kaybı veya borca batık olma durumuna ilişkin yapılan hesaplamalarda, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden doğan kur farkı zararlarının dikkate alınmayabileceğine ilişkin geçici bir hüküm ihdas edilmiştir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK)’nun şirketlerde sermaye kaybı ve borca batık olma durumuna ilişkin 376 ncı maddesinin; birinci ve ikinci fıkrasında, sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az yarısının veya üçte ikisinin karşılıksız kalması halinde yönetim kurulunun görevleri, üçüncü fıkrasında ise şirketin “borca batık” olması, yani şirket aktiflerinin şirketin borç ve taahhütlerini karşılayamaması durumunda uygulanacak kurallar düzenlenmektedir.

Sirküler No: 09 -10 SERMAYE ŞİRKETLERİNİN, SERMAYENİN KAYBI VEYA BORCA BATIK OLMA DURUMLARINDA UYACAKLARI

Sirküler No: 09 -10 SERMAYE ŞİRKETLERİNİN, SERMAYENİN KAYBI VEYA BORCA BATIK OLMA DURUMLARINDA UYACAKLARI DÜZENLEMELERE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI. (devamı) Tebliğde, “sermayenin üçte biri ile yetinme” ibaresinden sermaye azaltımı yapılmasının anlaşılması gerektiğini ifade eden ek bir açıklama yapılmıştır. Ayrıca tebliğ ile kaybolan sermayenin telafisi için genel kurula sermaye artırım imkanı tanınmıştır. Tebliğ’de sermayenin tamamlanması açıklanmış olup buna göre; sermayenin tamamlanması, bilanço açıklarının ortakların tamamı veya bazı ortaklar tarafından kapatılmasıdır. Kanuni yedek akçelerin yitirilen kısımlarının tamamlanmasına gerek yoktur. Sermayenin tamamlanmasına karar verilmesi halinde her ortak zarar sebebiyle karşılıksız kalan tutarı kapatacak miktarda parayı vermekle yükümlüdür. Her ortak, payı oranında tamamlamaya katılabilir ve verdiğini geri alamaz. Bu yükümlülük, sermaye konulması veya borç verilmesi niteliğinde olmayıp karşılıksızdır. Ayrıca yapılan ödemeler, gelecekte yapılacak sermaye artırımına mahsuben bir avans olarak nitelendirilmez. Bilanço zararlarının kapatılması için getirilen yükümlülükler uyarınca yapılan ödemeler öz kaynaklar içerisinde sermaye tamamlama fonu hesabında toplanır ve takip edilir.

Sirküler No: 09 -10 SERMAYE ŞİRKETLERİNİN, SERMAYENİN KAYBI VEYA BORCA BATIK OLMA DURUMLARINDA UYACAKLARI

Sirküler No: 09 -10 SERMAYE ŞİRKETLERİNİN, SERMAYENİN KAYBI VEYA BORCA BATIK OLMA DURUMLARINDA UYACAKLARI DÜZENLEMELERE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI. (devamı) Şirketlerin sermaye kaybı veya borca batık olma durumları, Kanunun 88 inci maddesine göre hazırlanacak finansal tablolar esas alınarak belirlenir. Finansal tabloların düzenlenmesinde ihtiyari olarak Türkiye Muhasebe Standartlarının uygulanmasının tercih edilmesi halinde, bahsi geçen durum bu şekilde hazırlanan finansal tablolar üzerinden değerlendirilir.

Sirküler No: 09 -10 SERMAYE ŞİRKETLERİNİN, SERMAYENİN KAYBI VEYA BORCA BATIK OLMA DURUMLARINDA UYACAKLARI

Sirküler No: 09 -10 SERMAYE ŞİRKETLERİNİN, SERMAYENİN KAYBI VEYA BORCA BATIK OLMA DURUMLARINDA UYACAKLARI DÜZENLEMELERE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI. (devamı) • 01. 2023 tarihine kadar, sermaye kaybı veya borca batık olma durumuna ilişkin yapılan hesaplamalarda, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden doğan kur farkı zararları dikkate alınmayabilir. • Kur farkı zararları nedeniyle, şirketlerin teknik iflas durumu yaşamamaları ve öz kaynaklarını kaybetmemeleri amacıyla yapıldığı düşünüldüğünde, hesaplamada, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüğün doğduğu tarihteki kur ile son değerleme kuru arasındaki fark üzerinden hesaplama yapılabilecektir. • • Düzenleme sadece Türk Ticaret Kanunu’nun 376. maddesine göre yapılan hesaplamalar için geçerli olup, Vergi Usul Kanunu’nda herhangi bir düzenleme yapılmadığı sürece vergi matrahının tespiti ile hiçbir ilgisi ve etkisi bulunmamaktadır.

Sirküler No: 09 -14 Döviz Ve Dövize Endeksli Kredi Tutarı 15 Milyon Abd Doları

Sirküler No: 09 -14 Döviz Ve Dövize Endeksli Kredi Tutarı 15 Milyon Abd Doları Ve Üstünde Olan Firmalar İçin Sistemik Risk Veri Takip Sistemi (Srvts)'ne Kayıt Ve Bilgi Girişinin Süresi Yeniden Belirlendi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından 19. 09. 2018 tarihli ve 30540 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile bazı değişikliklerin yanı sıra 15 milyon USD ve üzerinde döviz cinsinden borcu bulunan firmaların döviz pozisyonunu etkileyen işlemlerinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bünyesinde kurulan Sistemik Risk Veri Takip Sistemine bildirim zamanına ilişkin düzenleme yapılmıştır. Bildirimler, finansal raporlama çerçevesine uygun olarak ilgili yılın 31 Mart, 30 Haziran ve 30 Eylül tarihlerinde sona eren ara hesap dönemleri için takip eden ikinci ayın sonuna kadar ve 31 Aralık tarihinde sona eren yıllık hesap dönemi için takip eden üçüncü ayın sonuna kadar tamamlanacaktır.

Sirküler No: 09 -14 Döviz Ve Dövize Endeksli Kredi Tutarı 15 Milyon Abd Doları

Sirküler No: 09 -14 Döviz Ve Dövize Endeksli Kredi Tutarı 15 Milyon Abd Doları Ve Üstünde Olan Firmalar İçin Sistemik Risk Veri Takip Sistemi (Srvts)'ne Kayıt Ve Bilgi Girişinin Süresi Yeniden Belirlendi. (Devamı) Özel hesap dönemi uygulayan firmaların bildirimleri, finansal raporlama çerçevesine uygun olarak ilgili yılın üçer aylık dönemlerinde sona eren ara hesap dönemleri için takip eden ikinci ayın sonuna kadar, yıllık hesap dönemi için takip eden üçüncü ayın sonuna kadar tamamlanacaktır. Yıllık hesap dönemine ilişkin bildirilen verilerin denetimi, bu verilerin ara dönemlerde bildirilen veriler ile tutarlılığının denetimi de dahil, denetçi tarafından KGK düzenlemelerine uygun olarak izleyen yılın beşinci ayının sonuna kadar tamamlanacaktır.

Sirküler No: 10 -04 YENİDEN DEĞERLEME ORANI 2018 YILI 3. GEÇİCİ VERGİ DÖNEMİ İÇİN

Sirküler No: 10 -04 YENİDEN DEĞERLEME ORANI 2018 YILI 3. GEÇİCİ VERGİ DÖNEMİ İÇİN %14, 03 OLARAK TESPİT EDİLMİŞTİR. Gelir İdaresi Başkanlığınca yayınlanan 50 Sıra No. lu Kurumlar Vergisi Sirküleri ile 2018 yılı üçüncü geçici vergi döneminde uygulanacak yeniden değerleme oranının %14, 03 (yüzde on dört virgül sıfır üç) olarak tespit edildiği ilan edilmiştir. Buna göre, 24. 04. 2003 tarihinden önce yapılan müracaatlara istinaden düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında, Gelir Vergisi Kanunu’nun mülga Ek 1 - 6 ncı maddeleri çerçevesinde başlanılmış yatırımlarla ilgili olarak 31. 12. 2005 tarihine kadar yapılan harcamalar üzerinden hesaplanan; ancak kazancın yetersiz olması nedeniyle indirim konusu yapılamayan istisna tutarı, 2018 yılı üçüncü geçici vergi döneminde %14, 03 (yüzde ondört virgül sıfır üç) oranında artırılarak kullanılabilecektir.

Sirküler No: 10 -05 2018/3. Geçici Vergi Dönemi İtibariyle Devreden Yatırım İndirimi Ve Ar-ge

Sirküler No: 10 -05 2018/3. Geçici Vergi Dönemi İtibariyle Devreden Yatırım İndirimi Ve Ar-ge Harcaması Tutarları İle İndirimli Kurumlar Vergisinde Yatırım Katkı Tutarının Endeskleme Oranları Açıklandı. Gelir Vergisi Kanunu’nun Mülga 19. Madde Kapsamında Yapılan Yatırımlar: Gelir Vergisi Kanunu’nun mülga 19. maddesi kapsamında yapılan yatırımlar üzerinden hesaplanan ancak kazanç yetersizliği nedeniyle kullanılamayıp sonraki yıla devreden yatırım indirimi tutarları yurt içi üretici fiyatları genel endeksinde meydana gelen artış oranında arttırılarak dikkate alınmaktadır. 2018 yılı 3. Geçici Vergi dönemi için uygulanacak artış oranı %38, 96 olarak hesaplanmıştır. Ar-Ge İndirimi: 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun hükümleri uyarında kazancın yetersiz olması nedeniyle ilgili hesap döneminde indirim konusu yapılamayan ar-ge harcamaları, sonraki hesap dönemlerine devredilir. Devredilen tutarlar, takip eden yıllarda her yıl belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınır. Bu kapsamda 2017 yılından devreden Ar-ge harcamalarının indirime esas alınacak tutarı; 2018 yılı 3. Geçici Vergi dönemi için yeniden değerleme oranı olan %14, 03 olarak açıklanmıştır.

Sirküler No: 10 -05 2018/3. Geçici Vergi Dönemi İtibariyle Devreden Yatırım İndirimi Ve Ar-ge

Sirküler No: 10 -05 2018/3. Geçici Vergi Dönemi İtibariyle Devreden Yatırım İndirimi Ve Ar-ge Harcaması Tutarları İle İndirimli Kurumlar Vergisinde Yatırım Katkı Tutarının Endeskleme Oranları Açıklandı. (devamı) İndirimli Kurumlar Vergisi Uygulamasında Yatırım Katkı Tutarı: Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32/A maddesi kapsamında gerçekleştirilen yatırımlar için; yatırımın tamamlanması şartıyla, indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle yararlanılan kısmı hariç olmak üzere kalan yatırım katkı tutarı, yatırımın tamamlandığı hesap dönemini izleyen yıllarda Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre bu yıllar için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınacaktır. Bu kapsamda 2018 öncesinde tamamlanan yatırımlarla ilgili olarak 2018 yılına devreden yatırım katkı tutarları (henüz kullanılmamış olan); 2018 yılı 3. Geçici Vergi dönemi için %14, 03 oranında arttırılarak dikkate alınacaktır.

Sirküler No: 08 -01 E-ARŞİV FATURA UYGULAMASI KAPSAMINDA FATURA DÜZENLEYEN MÜKELLEFLER HAKKINDA GİB DUYURUSU

Sirküler No: 08 -01 E-ARŞİV FATURA UYGULAMASI KAPSAMINDA FATURA DÜZENLEYEN MÜKELLEFLER HAKKINDA GİB DUYURUSU YAYIMLANDI. Yayımlanan duyuruda; mükellefler tarafından düzenlenen e-arşiv faturalarında müşterinin ad, soyad ve adres bilgilerine yer vermek yerine ilgili kısımlara anlamsız metinler girdiği veya bu kısımlara “müşteri”, “üye”, ”isimsiz” vb. ifadelerin yazıldığının tespit edildiği, bu uygulamanın ise Vergi Usul Kanunu’nun 230 uncun maddesine aykırı olduğu ifade edilmiştir. Ayrıca duyuruda vergi mükellefi olmayan nihai tüketici mahiyetindeki müşteriler tarafından T. C. Kimlik Numarası bilgilerinin paylaşılmak istenmediği hallerde, e-Arşiv Faturalarında alıcı hesap numarası alanına “ 111111” girileceği yeniden hatırlatılmıştır.

Sirküler No: 08 -04 VARLIK BARIŞI’NA İLİŞKİN 7143 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ'NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

Sirküler No: 08 -04 VARLIK BARIŞI’NA İLİŞKİN 7143 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ'NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 4) YAYIMLANDI. Yayımlanan tebliğ ile “Varlık Barışı” ilişkin daha önce yayımlanan 7143 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No: 3)’nde değişiklik yapılmıştır. 4 Seri No’lu Değişiklik Tebliği’nde; Yurt dışında bulunan varlıkların Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak hesaba transfer işlemlerinde, bildirimde bulunan hesap sahibi ile yurtdışından varlığı transfer edenin farklı kişiler olmasının madde hükmünden yararlanılmasına engel teşkil etmediği, Şirket veya şirket ortaklarına ait olduğu halde şirketin kanuni temsilcileri, ortakları veya vekilleri dışındaki kişilerce tasarruf edilen varlıkların, şirket adına bildirim veya beyana konu edilebileceği,

Sirküler No: 08 -04 VARLIK BARIŞI’NA İLİŞKİN 7143 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ'NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

Sirküler No: 08 -04 VARLIK BARIŞI’NA İLİŞKİN 7143 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ'NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 4) YAYIMLANDI. (devamı) Gerçek kişilere ait olduğu halde bu kişilerin ortağı veya kanuni temsilcisi oldukları yurtdışındaki şirketlerce tasarruf edilen varlıkların da ilgili gerçek kişiler adına bildirim veya beyana konu edilmesinin mümkün olduğu, Bildirim veya beyan dışındaki nedenlerle yapılacak inceleme esnasında söz konusu varlıkların şirket veya şirket ortaklarına ya da gerçek kişilere ait olduğunun ispat edilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Sirküler No: 08 -07 YURT DIŞINDA ELDE EDİLEN BAZI KAZANÇLARA İLİŞKİN SÜRELER 6 AY

Sirküler No: 08 -07 YURT DIŞINDA ELDE EDİLEN BAZI KAZANÇLARA İLİŞKİN SÜRELER 6 AY UZATILDI. 31. 10. 2018* (bu tarih dahil) tarihine kadar elde edilenler dahil olmak üzere aşağıda detaylarına yer verilen ve yurt dışından elde edilen kazançlar 31. 12. 2018** tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmesi şartı ile gelir ve kurumlar vergisinden istisna edilmiştir. - Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumlara ilişkin iştirak hisselerinin satışından doğan kazançları, - Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumlardan elde ettikleri iştirak kazançları, - Yurt dışında bulunan iş yeri ve daimi temsilcileri aracılığıyla elde ettikleri ticari kazançları, *29. 08. 2018 tarih ve 48 Nolu Cumhurbaşkanı Kararı ile 6 ay uzatılarak 30. 04. 2019 olarak değiştirilmiştir. ** 29. 08. 2018 tarih ve 48 Nolu Cumhurbaşkanı Kararı ile 6 ay uzatılarak 30. 06. 2019 olarak değiştirilmiştir.

Sirküler No: 08 -07 YURT DIŞINDA ELDE EDİLEN BAZI KAZANÇLARA İLİŞKİN SÜRELER 6 AY

Sirküler No: 08 -07 YURT DIŞINDA ELDE EDİLEN BAZI KAZANÇLARA İLİŞKİN SÜRELER 6 AY UZATILDI. (devamı) Tam mükellefiyete tabi gerçek kişiler ile kurumların kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumların tasfiyesinden doğan kazançları, 31. 12. 2018* tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmiş olması kaydıyla gelir ve kurumlar vergisinden istisnadır. ** 29. 08. 2018 tarih ve 48 Nolu Cumhurbaşkanı Kararı ile 6 ay uzatılarak 30. 06. 2019 olarak değiştirilmiştir. Bu kazançların Türkiye’ye getirildiği mükelleflerce kanaat verici belgelerle ispat edilecektir.

Sirküler No: 09 -01 TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE GAYRİMADDİ HAKLARDAN KAYNAKLANAN KAZANÇLARA İLİŞKİN KARARDA DEĞİŞİKLİK

Sirküler No: 09 -01 TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE GAYRİMADDİ HAKLARDAN KAYNAKLANAN KAZANÇLARA İLİŞKİN KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI. Yeni Hali (2) Bu Karar kapsamında, faydalı model belgesi, "(Ar-Ge faaliyeti neticesinde alınan)" tasarım tescil belgesi, telif hakkı tescil belgesi, entegre devre topografyası tescil belgesi, yeni bitki çeşitlerine ait ıslahçı hakkı tescil belgesi ve benzeri belgeler fonksiyonel olarak patente eşdeğer belge olarak kabul edilir.

Sirküler No: 09 -01 TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE GAYRİMADDİ HAKLARDAN KAYNAKLANAN KAZANÇLARA İLİŞKİN KARARDA DEĞİŞİKLİK

Sirküler No: 09 -01 TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE GAYRİMADDİ HAKLARDAN KAYNAKLANAN KAZANÇLARA İLİŞKİN KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI. (devamı) Yeni Hali (5) Son 5 hesap döneminin ortalaması dikkate alınmak suretiyle, gayri maddi haklardan elde edilen yıllık brüt gelirleri 30 milyon Türk Lirasını ve dahil olduğu şirketler grubunun (herhangi bir gruba dahil değilse kendisinin) yıllık net satış hasılatı toplamı 200 milyon Türk Lirasını aşmayan mükelleflerin Ar-ge faaliyetlerine yönelik patentlenebilirlik kriterlerini (yenilik, buluş basamağı, sanayiye uygulanabilirlik gibi) taşıyan gayri maddi haklardan ve ilgili mevzuat kapsamında aranan şartları haiz tasarım faaliyetlerinden doğan gayri maddi haklardan elde ettikleri kazançları, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından alınan proje bitirme belgesine dayanılarak istisnadan yararlandırılır.

Sirküler No: 09 -01 TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE GAYRİMADDİ HAKLARDAN KAYNAKLANAN KAZANÇLARA İLİŞKİN KARARDA DEĞİŞİKLİK

Sirküler No: 09 -01 TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE GAYRİMADDİ HAKLARDAN KAYNAKLANAN KAZANÇLARA İLİŞKİN KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI. (devamı) Yeni Hali (5) Bu hesaplamada, mükellef tarafından yapılsa dahi faiz giderleri ve bina maliyetleri gibi yürütülen yazılım, tasarım ve Ar. Ge faaliyeti ile doğrudan ilişkili olmayan her türlü maliyet unsuru hem toplam harcamalar hem de nitelikli harcamalar dışında tutulur. Yukarıda yer alan düzenlemeler 31. 08. 2018 tarihinden sonra bölgelerde başlatılacak projelerden elde edilecek kazançlara uygulanmak üzere 31. 08. 2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 31. 08. 2018 tarihinden önce başlatılan projeler için ise 30. 06. 2021 tarihinden sonra elde edilen kazançlara uygulanmak üzere 31. 08. 2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Sirküler No: 09 -04 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİNİ VE BANKALARA SATILMASINI ZORUNLU KILAN TEBLİĞ

Sirküler No: 09 -04 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİNİ VE BANKALARA SATILMASINI ZORUNLU KILAN TEBLİĞ YAYIMLANDI. • Türkiye'de yerleşik kişiler tarafından gerçekleştirilen mal ihracatı işlemlerine ilişkin bedeller, ithalatçının ödemesini müteakip doğrudan ve gecikmeksizin ihracata aracılık eden bankaya transfer edilecek veya getirilecektir. • Bedellerin yurda getirilme süresi fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günü geçemeyecek olup, söz konusu bedellerin en az %80’inin bir bankaya satılması zorunludur. • İhracat işlemlerine ilişkin bedeller, akreditifli, vesaik mukabili, mal mukabili, kabul kredili akreditifli, kabul kredili vesaik mukabili, kabul kredili mal mukabili ödeme ve peşin ödeme şekilleriyle yurda getirilebilecektir. • İhracat bedellerinin beyan edilen Türk parası veya döviz üzerinden yurda getirilmesi esas olup, Türk parası üzerinden yapılan ihracat karşılığında döviz getirilebilecektir. • İhracat bedelinin yolcu beraberinde efektif olarak yurda getirilmesi halinde gümrük idarelerine beyan edilmesi zorunludur. • Peşin döviz karşılığında yapılan ihracatın 24 ay içinde gerçekleştirilmesi zorunludur.

Sirküler No: 09 -04 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİNİ VE BANKALARA SATILMASINI ZORUNLU KILAN TEBLİĞ

Sirküler No: 09 -04 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİNİ VE BANKALARA SATILMASINI ZORUNLU KILAN TEBLİĞ YAYIMLANDI. (devamı) • Tamamı tek seferde iade edilmeyen veya süresi içinde ihracatı gerçekleştirilemeyen peşin dövizler prefinansman hükümlerine tabi olacaktır. • Yurt dışına müteahhit firmalarca yapılacak ihracatın bedelinin 365 gün içinde yurda getirilerek bir bankaya satılması zorunludur. Bu durum müteahhit firmalarca yapılacak mal ihracatlarını kapsamaktadır. Hizmet ihracat bedelleri için bu zorunluluk bulunmamaktadır. • Konsinye yoluyla yapılacak ihracatta bedellerin kesin satışı müteakip; uluslararası fuar, sergi ve haftalara bedelli olarak satılmak üzere gönderilen malların bedellerinin ise gönderildikleri fuar, sergi veya haftanın bitimini müteakip 180 gün içinde yurda getirilerek bir bankaya satılması zorunludur. • Yurt dışına geçici ihracı yapılan malların verilen süre veya ek süre içinde yurda getirilmemesi veya bu süreler içerisinde satılması halinde satış bedelinin süre bitiminden veya kesin satış tarihinden itibaren 90 gün içinde yurda getirilerek bir bankaya satılması zorunludur.

Sirküler No: 09 -04 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİNİ VE BANKALARA SATILMASINI ZORUNLU KILAN TEBLİĞ

Sirküler No: 09 -04 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİNİ VE BANKALARA SATILMASINI ZORUNLU KILAN TEBLİĞ YAYIMLANDI. (devamı) • Yürürlükteki İhracat Rejimi ve Finansal Kiralama (leasing) Mevzuatı çerçevesinde kredili veya kiralama yoluyla yapılan ihracatta, ihracat bedelinin kredili satış veya kiralama sözleşmesinde belirlenen vade tarihlerini izleyen 90 gün içinde yurda getirilerek bankalara satılması zorunludur. • İhraç edilen malların bedelinin süresinde yurda getirilerek, bankalara satılmasından ve ihracat hesabının süresinde kapatılmasından ihracatçılar sorumlu tutulacaktır. • Bedel getirme süreleri içinde yurda getirilen ihracat bedelleri; ihracatçının ithalat bedelleri, sermaye hareketlerine ilişkin ödemeleri, görünmeyen işlemlere ilişkin giderleri ve transit ticaretinin alış bedeli ile söz konusu süreler içinde bankalarca mahsup edilebilir. Ayrıca, dış ticaret mevzuatı hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilen mal ihraç ve ithalinde, tarafların aynı kişiler olması ve ihraç bedellerinin yurda getirilme süresi içinde kalınması kaydıyla, mal ihraç ve ithal bedellerinin bankalarca mahsubu mümkündür.

Sirküler No: 09 -04 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİNİ VE BANKALARA SATILMASINI ZORUNLU KILAN TEBLİĞ

Sirküler No: 09 -04 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİNİ VE BANKALARA SATILMASINI ZORUNLU KILAN TEBLİĞ YAYIMLANDI. (devamı) • İhracat bedellerinden mahsuba izin verilen hallerde, ihracat bedelleri süresi içinde yurda getirilmiş sayılacak olup, mahsuba tabi tutulan kısım için mahsup tarihinde geçerli döviz alış kuru üzerinden döviz alım ve satım belgeleri düzenlenecektir. • Süresi içinde kapatılmayan ihracat hesapları aracı bankalarca 5 iş günü içinde muamelenin safhalarını belirtecek şekilde yazılı olarak ilgili Vergi Dairesi Başkanlığına veya Vergi Dairesi Müdürlüğüne ihbar edilecektir. • Vergi Dairesi Başkanlığınca veya Vergi Dairesi Müdürlüğünce, ihbarı müteakip 10 iş günü içinde ilgililere hesapların kapatılmasını teminen 90 gün süreli ihtarname gönderilecek olup, bu süre içinde hesapların kapatılması veya mücbir sebep hallerinin ya da haklı durumun belgelenmesi gerekmektedir. • Mücbir sebep halleri ile haklı durumun varlığı durumunda ihracat bedellerinin kapatılmasına ilişkin ek süreler verilmektedir.

Sirküler No: 09 -04 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİNİ VE BANKALARA SATILMASINI ZORUNLU KILAN TEBLİĞ

Sirküler No: 09 -04 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİNİ VE BANKALARA SATILMASINI ZORUNLU KILAN TEBLİĞ YAYIMLANDI. (devamı) İhracat bedellerinin eksik tahsil edilmesi halinde; • Her bir gümrük beyannamesi itibarıyla 100. 000 ABD doları veya eşitini aşmamak üzere, mücbir sebeplerin varlığı dikkate alınmaksızın beyanname veya formda yer alan bedelin %10’una kadar noksanlığı olan (sigorta bedellerinden kaynaklanan noksanlıklar dahil) ihracat hesapları doğrudan bankalarca ödeme şekline bakılmaksızın, • Her bir gümrük beyannamesi itibarıyla 200. 000 ABD doları veya eşitini aşmamak üzere, mücbir sebep halleri göz önünde bulundurulmak suretiyle beyanname veya formda yer alan bedelin % 10’una kadar açık hesaplar ilgili Vergi Dairesi Başkanlığınca veya Vergi Dairesi Müdürlüğünce terkin edilmek suretiyle kapatılacaktır.

Sirküler No: 09 -04 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİNİ VE BANKALARA SATILMASINI ZORUNLU KILAN TEBLİĞ

Sirküler No: 09 -04 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİNİ VE BANKALARA SATILMASINI ZORUNLU KILAN TEBLİĞ YAYIMLANDI. (devamı) • Her bir gümrük beyannamesi itibarıyla, 200. 000 ABD doları veya eşitini aşan noksanlığı olan açık hesaplara ilişkin terkin talepleri mücbir sebepler ile haklı durumlar göz önünde bulundurulmak suretiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından incelenip sonuçlandırılacaktır. • Tebliğ hükümleri yürürlük tarihinden itibaren (04. 09. 2018 tarihinden itibaren) 6 ay süresince geçerli olacağından, 04. 09. 2018 tarihi ve sonraki ihracatlar için geçerli olacaktır. • Türkiye’de yerleşik kişilerce Tebliğin yürürlükte bulunduğu süre içinde fiili ihracı gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedel getirme süresinin Tebliğin yürürlükten kalktığı tarihten sonra sona ermesi halinde Tebliğ hükümleri uygulanmaya devam edecektir.

Sirküler No: 09 -04 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİNİ VE BANKALARA SATILMASINI ZORUNLU KILAN TEBLİĞ

Sirküler No: 09 -04 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİNİ VE BANKALARA SATILMASINI ZORUNLU KILAN TEBLİĞ YAYIMLANDI. (devamı) • Uygulamaya aykırı hareket edilmesi durumunda ortaya çıkacak cezai yaptırım Tebliğ’de yer almamakla beraber, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun’un 3. Maddesi uyarınca her türlü mal, kıymet, hizmet ve sermaye ithal ve ihraç edenler veya bu işlere aracılık edenlerden bu işlemlerinden doğan alacaklarını Kanunun 1 inci maddesine göre alınan kararlardaki hükümlere göre ve bu kararlarda tayin edilen süreler içinde yurda getirmeyenler, yurda getirmekle yükümlü oldukları kıymetlerin rayiç bedelinin yüzde beşi kadar idari para cezasıyla cezalandırılacağı belirtilmiştir. • İdari para cezasına ilişkin karar kesinleşinceye kadar alacaklarını yurda getirenlere, anılan Kanun’un birinci fıkra hükmüne göre (3000 TL’den 25000 TL’ye kadar idari para cezası) idari para cezası verilir. Ancak, verilecek idarî para cezası yurda getirilmesi gereken paranın %2, 5’undan fazla olamaz.

Sirküler No: 09 -08 /0913 /10 -06 SÖZLEŞMELERDE YER ALAN ÖDEME YÜKÜMLÜLÜKLERİNİN DÖVİZ CİNSİNDEN

Sirküler No: 09 -08 /0913 /10 -06 SÖZLEŞMELERDE YER ALAN ÖDEME YÜKÜMLÜLÜKLERİNİN DÖVİZ CİNSİNDEN VEYA DÖVİZE ENDEKSLİ OLARAK YERİNE GETİRİLEMEYECEĞİNE İLİŞKİN KARAR YAYIMLANDI. Yapılan Değişiklik ile; Türkiye’de yerleşik kişilerin, Bakanlıkça belirlenen haller dışında, kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dâhil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmeden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamayacaktır. Kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren (13. 09. 2018) 30 gün içinde, yukarıda yer alan ve daha önce akdedilmiş yürürlükteki sözleşmelerdeki döviz cinsinden kararlaştırılmış bulunan bedeller, Bakanlıkça belirlenen haller dışında; Türk parası olarak yeniden belirlenecektir.

Sirküler No: 09 -08 /0913 /10 -06 SÖZLEŞMELERDE YER ALAN ÖDEME YÜKÜMLÜLÜKLERİNİN DÖVİZ CİNSİNDEN

Sirküler No: 09 -08 /0913 /10 -06 SÖZLEŞMELERDE YER ALAN ÖDEME YÜKÜMLÜLÜKLERİNİN DÖVİZ CİNSİNDEN VEYA DÖVİZE ENDEKSLİ OLARAK YERİNE GETİRİLEMEYECEĞİNE İLİŞKİN KARAR YAYIMLANDI. (devamı) Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamayacak bazı sözleşmeler: • Konusu serbest bölgeler dahil yurt içinde yer alan gayrimenkuller olan, konut ve çatılı iş yeri dâhil gayrimenkul satış sözleşmeleri, • Konusu serbest bölgeler dahil yurt içinde yer alan gayrimenkuller olan, konut ve çatılı iş yeri dâhil gayrimenkul kiralama sözleşmeleri,

Sirküler No: 09 -08 /0913 /10 -06 SÖZLEŞMELERDE YER ALAN ÖDEME YÜKÜMLÜLÜKLERİNİN DÖVİZ CİNSİNDEN

Sirküler No: 09 -08 /0913 /10 -06 SÖZLEŞMELERDE YER ALAN ÖDEME YÜKÜMLÜLÜKLERİNİN DÖVİZ CİNSİNDEN VEYA DÖVİZE ENDEKSLİ OLARAK YERİNE GETİRİLEMEYECEĞİNE İLİŞKİN KARAR YAYIMLANDI. (devamı) Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamayacak bazı sözleşmeler: • İş sözleşmeleri (yurt dışında ifa edilecekler hariç), • Danışmanlık, aracılık ve taşımacılık dâhil hizmet sözleşmeleri (Tebliğ’de istisna tutulan hizmet sözleşmeleri hariç), • Eser sözleşmeleri (4490 sayılı Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu ile 491 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda tanımlanan gemilerin inşası, tamiri ve bakımı kapsamındaki sözleşmeler hariç).

Sirküler No: 09 -08 /0913 /10 -06 SÖZLEŞMELERDE YER ALAN ÖDEME YÜKÜMLÜLÜKLERİNİN DÖVİZ CİNSİNDEN

Sirküler No: 09 -08 /0913 /10 -06 SÖZLEŞMELERDE YER ALAN ÖDEME YÜKÜMLÜLÜKLERİNİN DÖVİZ CİNSİNDEN VEYA DÖVİZE ENDEKSLİ OLARAK YERİNE GETİRİLEMEYECEĞİNE İLİŞKİN KARAR YAYIMLANDI. (devamı) • • Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılabilecek bazı sözleşmeler: Menkul satış sözleşmeleri (iş makineleri dâhil taşıt satış sözleşmeleri hariç), Menkul kiralama sözleşmeleri (iş makineleri dâhil taşıt kiralama sözleşmeleri hariç), Bilişim teknolojileri kapsamında yurt dışında üretilen yazılımlara ilişkin satış sözleşmeleri ile donanım ve yazılımlara ilişkin lisans ve hizmet sözleşmeleri, 4490 sayılı Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu ile 491 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda tanımlanan gemilere ilişkin finansal kiralama (leasing) sözleşmeleri,

Sirküler No: 09 -08 /0913 /10 -06 SÖZLEŞMELERDE YER ALAN ÖDEME YÜKÜMLÜLÜKLERİNİN DÖVİZ CİNSİNDEN

Sirküler No: 09 -08 /0913 /10 -06 SÖZLEŞMELERDE YER ALAN ÖDEME YÜKÜMLÜLÜKLERİNİN DÖVİZ CİNSİNDEN VEYA DÖVİZE ENDEKSLİ OLARAK YERİNE GETİRİLEMEYECEĞİNE İLİŞKİN KARAR YAYIMLANDI. (devamı) Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılabilecek bazı sözleşmeler: • Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararın 17 ve 17/A maddeleri kapsamında yapılacak finansal kiralama (leasing) sözleşmeleri, • Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan Türkiye’de yerleşik kişilerin taraf olduğu iş sözleşmeleri, • Kamu kurum ve kuruluşlarının taraf olduğu bazı sözleşmeler,

Sirküler No: 09 -08 /0913 /10 -06 SÖZLEŞMELERDE YER ALAN ÖDEME YÜKÜMLÜLÜKLERİNİN DÖVİZ CİNSİNDEN

Sirküler No: 09 -08 /0913 /10 -06 SÖZLEŞMELERDE YER ALAN ÖDEME YÜKÜMLÜLÜKLERİNİN DÖVİZ CİNSİNDEN VEYA DÖVİZE ENDEKSLİ OLARAK YERİNE GETİRİLEMEYECEĞİNE İLİŞKİN KARAR YAYIMLANDI. (devamı) Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılabilecek bazı sözleşmeler: • Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar hükümleri saklı kalmak kaydıyla, Sermaye Piyasası Kanunu ile bu Kanuna dayalı olarak yapılan düzenlemeler çerçevesinde sermaye piyasası araçlarının (yabancı sermaye piyasası araçları ve depo sertifikaları ile yabancı yatırım fonu payları da dahil olmak üzere) döviz cinsinden oluşturulması, ihracı, alım satımı ve yapılan işlemlere ilişkin yükümlülükler,

Sirküler No: 09 -08 /0913 /10 -06 SÖZLEŞMELERDE YER ALAN ÖDEME YÜKÜMLÜLÜKLERİNİN DÖVİZ CİNSİNDEN

Sirküler No: 09 -08 /0913 /10 -06 SÖZLEŞMELERDE YER ALAN ÖDEME YÜKÜMLÜLÜKLERİNİN DÖVİZ CİNSİNDEN VEYA DÖVİZE ENDEKSLİ OLARAK YERİNE GETİRİLEMEYECEĞİNE İLİŞKİN KARAR YAYIMLANDI. (devamı) Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılabilecek bazı sözleşmeler: • Dışarıda yerleşik kişilerin Türkiye’de bulunan; şube, temsilcilik, ofis, irtibat bürosu, doğrudan veya dolaylı olarak yüzde elli ve üzerinde pay sahipliklerinin bulunduğu şirketler ile serbest bölgedeki faaliyetleri kapsamında serbest bölgelerdeki şirketlerin taraf olduğu iş ve hizmet sözleşmeleri.

Sirküler No: 09 -08 /0913 /10 -06 SÖZLEŞMELERDE YER ALAN ÖDEME YÜKÜMLÜLÜKLERİNİN DÖVİZ CİNSİNDEN

Sirküler No: 09 -08 /0913 /10 -06 SÖZLEŞMELERDE YER ALAN ÖDEME YÜKÜMLÜLÜKLERİNİN DÖVİZ CİNSİNDEN VEYA DÖVİZE ENDEKSLİ OLARAK YERİNE GETİRİLEMEYECEĞİNE İLİŞKİN KARAR YAYIMLANDI. (devamı) • Tebliğ ’de yapılan düzenleme ile Türkiye’de yerleşik kişilerin yurt dışındaki; şube, temsilcilik, ofis, irtibat bürosu, işlettiği veya yönettiği fonlar, yüzde elli ve üzerinde pay sahipliklerinin bulunduğu şirketler ile doğrudan ya da dolaylı olarak sahipliklerinde bulunan şirketler Türkiye’de yerleşik olarak değerlendirilecektir. • 13. 09. 2018 tarihinden önce döviz cinsinden düzenlenen iş makinaları dahil taşıt kiralama sözleşmelerinin Türk parası cinsinden yeniden düzenlenmesi zorunlu değildir.

SÖZLEŞMELERDE YER ALAN ÖDEME YÜKÜMLÜLÜKLERİNİN DÖVİZ CİNSİNDEN VEYA DÖVİZE ENDEKSLİ OLARAK YERİNE GETİRİLEMEYECEĞİNE İLİŞKİN

SÖZLEŞMELERDE YER ALAN ÖDEME YÜKÜMLÜLÜKLERİNİN DÖVİZ CİNSİNDEN VEYA DÖVİZE ENDEKSLİ OLARAK YERİNE GETİRİLEMEYECEĞİNE İLİŞKİN KARAR YAYIMLANDI. (devamı) • Sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılması mümkün olmayan sözleşmelerde yer alan bedellerin Türk parası olarak taraflarca yeniden belirlenmesi zorunludur. • 13. 09. 2018 tarihinden önce düzenlenen ve sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılması mümkün olmayan sözleşmelerde yer alan bedeller yeniden belirlenirken tarafların anlaşması önceliklidir. Sirküler No: 09 -08 /0913 /10 -06

Sirküler No: 09 -08 /0913 /10 -06 SÖZLEŞMELERDE YER ALAN ÖDEME YÜKÜMLÜLÜKLERİNİN DÖVİZ CİNSİNDEN

Sirküler No: 09 -08 /0913 /10 -06 SÖZLEŞMELERDE YER ALAN ÖDEME YÜKÜMLÜLÜKLERİNİN DÖVİZ CİNSİNDEN VEYA DÖVİZE ENDEKSLİ OLARAK YERİNE GETİRİLEMEYECEĞİNE İLİŞKİN KARAR YAYIMLANDI. (devamı) • Şayet taraflar anlaşamazlar ise; daha önce döviz veya dövize endeksli olarak belirlenen bedeller 02. 01. 2018 tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası efektif satış kuru kullanılarak hesaplanan Türk parası cinsinden karşılığının, 02. 01. 2018 tarihinden bedellerin yeniden belirlendiği tarihe kadar Türkiye İstatistik Kurumunun her ay için belirlediği tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık değişim oranları esas alınarak artırılması suretiyle belirlenecektir. • 13. 09. 2018 tarihten önce akdedilen konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmelerinde döviz veya dövize endeksli olarak belirlenen bedeller bir üstte yer alan açıklamalara göre iki yıllık süre için Türk parası olarak belirlenecektir.

Sirküler No: 09 -12 YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI: 14. 09. 2018

Sirküler No: 09 -12 YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI: 14. 09. 2018 tarihli ve 30535 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile (Kara Sayısı: 91) 2012/3305 Sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişiklik ile; • Yatırımlarda Devlet Yardımlarını Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütecektir. • Teşvik Belgesi müracatlarında belge için ödenen ücret kaldırılmıştır. • Teşvik Belgesi veya ekli belgelerin zayii olması durumunda tasdiki istenen her bir belge için alınacak ücret kaldırılmıştır.

Katılımınız İçin Teşekkür Ederiz… AS / NEXIA TÜRKİYE Adres: Büyükdere Caddesi No: 23 Kat:

Katılımınız İçin Teşekkür Ederiz… AS / NEXIA TÜRKİYE Adres: Büyükdere Caddesi No: 23 Kat: 7 34381 Şişli / İSTANBUL / TÜRKİYE Telefon: 0212 225 68 78 Web: www. nexiaturkey. com. tr