idinkielen ylioppilaskoe syksy 2018 shkinen koe Abittialustalla lukion
Äidinkielen ylioppilaskoe syksy 2018 > sähköinen koe Abitti-alustalla
§ lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opetussuunnitelman mukaisten tavoitteiden saavuttamisen arviointi § kokelaan kypsyyden ja jatko-opintovalmiuksien arviointi § nykyisessä mediamaailmassa ja tietotulvassa vastaan Kokeen tarkoitus tulevien tilanteiden simulointi, jolloin tarvitaan muun muassa § lähteiden valinnan sekä tiedon luotettavuuden, pätevyyden ja käytettävyyden arvioinnin taitoja § tiedon rakentamisen, tekstin tavoitteen asettamisen, näkökulman valinnan ja aiheen rajaamisen taitoja § Uusi koe nivoutuu nykyistä koetta tiiviimmin äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineen sisältöihin ja tarjoaa paremman mahdollisuuden arvioida myös monilukutaitoa.
§ Koe on kaksipäiväinen: lukutaidon koe & kirjoitustaidon Kokeen rakenne koe § Molempien kokeiden kesto 6 tuntia.
Kokeet ovat aineistopohjaisia § Aineistoilla on vahva asema, joten lukeminen ja kirjoittaminen liittyvät niissä toisiinsa. § Kokeiden nimet kuvaavat tehtävien ja arvioinnin painotusten eroa.
§ kirjoitettuja, kuvallisia ja graafisia tekstiaineistoja § erilaisia audiovisuaalisia tekstejä, Aineistot ovat monimuotoisia ja autenttisia esimerkiksi tv-mainoksia, katkelmia televisio-ohjelmista, elokuvista tai näytelmistä, videoita ja animaatioita § äänitiedosto, esimerkiksi radiohaastattelu, uutislähetys tai katkelma kuunnelmasta.
§ Lukutaidon kokeessa arvioinnissa korostuvat erityisesti § vastauksen sisältöainekset § lukutaidon taso. § Kirjoitustaidon kokeessa arvioinnissa Arviointi korostuvat erityisesti § tekstin rakentaminen, § tekstin tavoitteen ja näkökulman selkeys, § lähteiden valinta ja käyttötapa, § sisällön monipuolisuus § kieli ja tyyli.
§ Lukutaidon kokeen maksimipistemäärä on 60 p. § Kirjoitustaidon kokeen Pisteet maksimipistemäärä 60 p. § Pisteet lasketaan yhteen. § Arvosana (L, E, M, CL, B, A, I) määräytyy YTL: n julkaisemien pisterajojen perusteella.
§ Kokeessa on kaksi osaa: § A-osa = asia- ja mediatekstejä § B-osa = kaunokirjallisia ja muita fiktiivisiä tekstejä. Lukutaidon koe § Tehtävät voivat olla yksi- tai moniosaisia. Vastausten merkkimäärä on 1200– 4500 merkkiä. § Kokelas valitsee yhden tehtävän sekä A- että B-osasta, eli lukutaidon kokeessa vastataan yhteensä kahteen tehtävään.
§ Kokeessa on yhtenäinen teema ja siihen liittyviä aineistoja. § Kaikki tehtävät ovat aineistopohjaisia. § Tarjolla on 5– 7 tehtävänantoa, joista Kirjoitustaidon koe valitaan yksi. § Tavoitteena on laatia pohtiva, näkökulmia avaava tai kantaa ottava teksti. Tekstin merkkimäärä on 6000 merkkiä. § Kirjoittaja valitsee itse näkökulmansa ja siihen sopivat aineistot. § Vähintään kahta tekstiä on hyödynnettävä.
Harjoiteltavia asioita § tarkoituksenmukaisen lukutavan valinta (esimerkiksi silmäilevä lukeminen kirjoitustaidon kokeessa aineistoihin tutustuttaessa ja syventyvä lukeminen aineistoja analysoitaessa ja tulkittaessa) § monimuotoisten tekstien analysointi ja tulkinta Miten uuteen kokeeseen voi valmistautua? § kirjoitelman tavoitteen asettaminen, näkökulman valinta ja aiheen rajaus § eri tavat käyttää lähteitä ja kuljettaa niitä tekstissä § useiden aineistojen parissa työskentely, esimerkiksi niiden yhdistely ja vertailu sekä ja synteesien teko § pohdinnan, kannanoton ja perustelemisen taidot ja keskustelu lähteiden kanssa § tekstin suunnittelu, tuottaminen, muokkaaminen ja viimeistely tekstinkäsittelyohjelmalla.
§ On hyvä tutustua Abittikoejärjestelmään ja Libre. Officetekstinkäsittelyohjelmaan § Muista, että tämänhetkisten tietojen Lisäksi. . . mukaan kokeessa ei ole käytössä oikolukuohjelmaa. § Vaikka tekstit kirjoitetaan suoraan koejärjestelmään, tekstejä voi kokeessa suunnitella ja luonnostella myös paperille.
- Slides: 11