01 04 2019 31 12 2019 DNEMNE LKN

  • Slides: 127
Download presentation
01. 04. 2019 -31. 12. 2019 DÖNEMİNE İLİŞKİN GÜNCEL VERGİ UYGULAMALARI Hazırlayanlar: Gülşen TURAN-Kd.

01. 04. 2019 -31. 12. 2019 DÖNEMİNE İLİŞKİN GÜNCEL VERGİ UYGULAMALARI Hazırlayanlar: Gülşen TURAN-Kd. Vergi Müdürü Emin UZUN-Vergi Müdürü Doğukan TOMAK-Vergi Müdürü

 Sirküler No: 05 -03, 06 -02 Kambiyo Muamelelerinde Satış Tutarı Üzerinden Binde 1

Sirküler No: 05 -03, 06 -02 Kambiyo Muamelelerinde Satış Tutarı Üzerinden Binde 1 Oranında BSMV Alınmasını Düzenleyen Cumhurbaşkanı Kararı Yayımlandı: 15. 05. 2019 tarihli ve 30775 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 1106 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden binde 1 oranında Banka ve Sigorta Muamele Vergisi alınacaktır. Ancak döviz kredisinin ödenmesine yönelik olarak döviz kredisi kullanılan ya da kullanımına aracılık eden banka tarafından kredi borçlusuna yapılan kambiyo satışlarında bu vergi oranı sıfır olarak uygulanacaktır. 17. 06. 2019 tarih ve 30804 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 1149 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; ü Sanayi sicil belgesini haiz işletmelere yapılan kambiyo satışları ile ü İhracatçı Birliklerine üye olan ihracatçılara yapılına kambiyo satışlarında söz konusu vergi oranı sıfır olarak belirlenmiştir. 7143 say. Kanunun 8 inci maddesiyle, Gider Vergileri Kanununun 33 üncü maddesinde yapılan değişiklik ile 07. 12. 2019 dan itibaren kambiyo işlemlerinde banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) oranı binde 1’den binde 2’ye çıkartılmıştır.

Sirküler No: 07 -09 Turizm Payı Ödemesini de İçeren 7183 Sayılı Kanun Yayımlandı: Turizm

Sirküler No: 07 -09 Turizm Payı Ödemesini de İçeren 7183 Sayılı Kanun Yayımlandı: Turizm payı; a) Bileşik tesisler ile konaklama tesislerinden binde yedi buçuk, b) Bakanlıktan belgeli yeme-içme ve eğlence tesislerinden binde yedi buçuk, c) Deniz turizmi tesisleri ile Bakanlıktan belgeli deniz turizmi araçlarından binde yedi buçuk, ç) Seyahat acentalarından (münferit uçak bileti satışları hariç) on binde yedi buçuk, d) Havayolu işletmelerinden (ticari yolcu taşımacılığı faaliyetlerinden) on binde yedi buçuk,

Sirküler No: 07 -09 Turizm Payı Ödemesini de İçeren 7183 Sayılı Kanun Yayımlandı: e)

Sirküler No: 07 -09 Turizm Payı Ödemesini de İçeren 7183 Sayılı Kanun Yayımlandı: e) Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından işletilenler hariç olmak üzere havalimanı ve terminal işletmelerinden binde iki, oranında olmak üzere bu ticari işletmelerin yatırımcısı veya işletmecisi olan gerçek veya tüzel kişilerin bu işletmelerdeki faaliyetleri sonucunda elde ettikleri net satış ve kira gelirlerinin toplamı üzerinden alınacaktır. Kış, termal, sağlık, kırsal ve nitelikli spor turizmi gibi Bakanlık tarafından teşvik edilmesi uygun görülen turizm türlerinde faaliyet gösteren tesisler için bu oranlar yüzde elli indirimli olarak uygulanacaktır.

Sirküler No: 07 -09 Turizm Payı Ödemesini de İçeren 7183 Sayılı Kanun Yayımlandı: 7183

Sirküler No: 07 -09 Turizm Payı Ödemesini de İçeren 7183 Sayılı Kanun Yayımlandı: 7183 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin Hazine ve Maliye Bakanlığına vermiş olduğu yetkiye dayanılarak turizm payının beyan süresi, beyan dönemini takip eden ayın son günü olarak belirlenmiştir. Turizm Payı Beyannamesinin, beyan dönemini takip eden ayın son günü saat 23. 59’a kadar yetkili vergi dairesine elektronik ortamda gönderilmesi ve beyan edilen turizm payının aynı süre içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Turizm Payı Beyannamesini vermekle yükümlü olanlar, beyan dönemi içerisinde net satışı ve kira geliri bulunmasa dahi Turizm Payı Beyannamesini vermekle yükümlüdürler. Bu durumda beyannamenin, “Beyan edilecek turizm payı bulunmamaktadır” seçeneği işaretlenerek gönderilmesi gerekmektedir.

Sirküler No: 07 -09 Turizm Payı Ödemesini de İçeren 7183 Sayılı Kanun Yayımlandı: Ödenen

Sirküler No: 07 -09 Turizm Payı Ödemesini de İçeren 7183 Sayılı Kanun Yayımlandı: Ödenen turizm payı, kurumlar vergisi ve gelir vergisi mükellefleri tarafından matraha esas kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınacaktır.

Sirküler No: 11 -02 Turizm Payının Beyanı ve Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Belirlendi:

Sirküler No: 11 -02 Turizm Payının Beyanı ve Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Belirlendi: 2/11/2019 tarihli ve 30936 sayılı Resmi Gazete (R. G)’de Turizm Payı Beyannamesi Genel Tebliği yayımlandı. Kurumlar Vergisi mükellefleri (Anonim Şirketler, Limited Şirketler, Kooperatifler, İktisadi İşletmeler vb. ) için aylık, Diğerleri (gelir vergisi mükellefleri, adi ortaklıklar vb. ) için 3 aylık dönemler halinde verilecektir.

Sirküler No: 11 -02 Turizm Payının Beyanı ve Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Belirlendi:

Sirküler No: 11 -02 Turizm Payının Beyanı ve Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Belirlendi: Turizm Payı, Seyahat Acentalarının esas faaliyetleri ile ilgili elde ettikleri tutarlar üzerinden hesaplanacaktır. Bu tutarlara sübvansiyonlar, vade farkları, kur farkları gibi hasılatlar ilave edilecek; satış iskontoları, iadeler, olumsuz kur farkları gibi indirimler düşülecektir. Tebliğe göre net satışlar ve kira geliri aşağıdaki şekilde hesaplanabilir: Net Satışlar : (Esas Faaliyete İlişkin Satışlar + Sübvansiyonlar + Satış Tarihindeki Vade Farkları + İhracatla İlgili Dönem İçinde Ortaya Çıkan Kur Farkları) – (Satış İskontoları + Satış İadeleri + İhracatla İlgili Dönemde Ortaya Çıkan Olumsuz Kur Farkları) Bu işletmelerdeki faaliyetleri sonucunda elde ettikleri net satışlar dikkate alınacaktır. Kira geliri: 7183 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi kapsamında kalan işletmelerin işletmecisi tarafından üçüncü kişilere kiraya verilen alt ünitelerden elde edilen kira geliri.

Sirküler No: 11 -02 Turizm Payının Beyanı ve Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Belirlendi:

Sirküler No: 11 -02 Turizm Payının Beyanı ve Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Belirlendi: Otelin bulunduğu yapıda tesis içinden müşterileri için doğrudan ulaşım imkânı sunan fiziki bağlantısı bulunmayan ve otel dışına hizmet veren banka, ATM, kuaför, kuyumcu, lokanta gibi ticari üniteler için turizm payı hesaplanmayacaktır. Ancak tesis içinden müşterileri için doğrudan ulaşım imkânı sunan fiziki bağlantısı bulunan veya bütünlük içerisinde olan yan üniteler için turizm payı hesaplanacaktır. Turizm Payı hesabında tahakkuk esası geçerli olacaktır. Herhangi bir şekilde süresinde verilmeyen Turizm Payı Beyannamesi VUK’daki esaslara göre süresinden sonra pişmanlıkla verilebileceği gibi, süresinde verilen beyannameler için daha sonradan düzeltme beyannamesi de verilebilecektir. Tahakkuk ettiği halde süresinde ödenmeyen Turizm Payı için ödeme tarihinde 6183 sayılı Kanuna göre gecikme zammı uygulanacaktır.

Sirküler No: 10 -02 Bazı Avukatlık Hizmetlerinde KDV Oranını %8 Olarak Belirleyen Cumhurbaşkanı Kararı

Sirküler No: 10 -02 Bazı Avukatlık Hizmetlerinde KDV Oranını %8 Olarak Belirleyen Cumhurbaşkanı Kararı Yayımlandı: Bazı mal ve hizmetlere uygulanacak Katma Değer Vergisi oranlarının belirlendiği liste içerisinde yer alan (II) sayılı listenin “B) Diğer Mal ve Hizmetler” bölümüne aşağıdaki sıra eklenmiştir. “ 32 -Aile mahkemeleri, tüketici mahkemeleri ve çocuk mahkemelerinin görev alanına giren davalar ve işler, vesayet davaları ve işleri; bu davalara bağlı kanun yolları; iş uyuşmazlıklarında dava şartı olarak arabuluculuk ile bunlara bağlı ilamlı icra takipleri kapsamında verilen avukatlık hizmetleri” Eklenen fıkra ile söz konusu hizmetler kapsamında verilen avukatlık hizmetlerinin KDV oranı % 8 olarak belirlenmiştir.

Sirküler No: 10 -06 Ba-Bs Formu Bildirim Yükümlülüğüne Yönelik Ceza İşlemleri Hakkında Duyuru Yayımlandı:

Sirküler No: 10 -06 Ba-Bs Formu Bildirim Yükümlülüğüne Yönelik Ceza İşlemleri Hakkında Duyuru Yayımlandı: Bilindiği üzere bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımları ile satışlarını Ba-Bs formları ile bildirme yükümlülüğü bulunmaktadır. Söz konusu yükümlüğün yerine getirilmemesi durumunda, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 355'inci maddesinde öngörülen özel usulsüzlük cezası uygulanmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi’nde yayımlanan duyuruda; 2019/Ağustos ve takip eden dönemlere ilişkin olarak verilmesi gereken Ba-Bs formlarına yönelik (süresinden sonra veya süresinden sonra düzeltme amacıyla verilenlere ilişkin) cezalara ait ihbarnameler 1/10/2019 tarihinden itibaren bahse konu formların verilmesi sırasında elektronik ortamda düzenlenerek tebliğ edileceği belirtilmiştir. 2019/Ağustos öncesine ait dönemlere ilişkin Ba-Bs formlarına uygulanması gereken cezalar ile söz konusu dönem ve sonrasına ait dönemlerde verilmesi gerektiği halde süresinde verilmeyenlere ilişkin cezalara yönelik işlemler ise mükelleflerin bağlı oldukları vergi dairesi müdürlüğü veya mal müdürlüğü tarafından yerine getirilmeye devam edilecektir.

Sirküler No: 11 -06 Sosyal Güvenlik Mevzuatından Kaynaklanan Teşvik, Destek ve İndirimlere Kolayca Erişim

Sirküler No: 11 -06 Sosyal Güvenlik Mevzuatından Kaynaklanan Teşvik, Destek ve İndirimlere Kolayca Erişim İmkanı Sunan Portal Kullanıma Açılmıştır: Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ilgili mevzuattan kaynaklanan teşvik, destek ve indirimleri anlaşılır ve kolay erişebilir bir araya getiren “Destek Al” internet portalı (http: //www. destekal. gov. tr/) kullanıma açılmıştır. Portal üzerinden teşvik, destek ve indirimleri açıklayan özet sunumlara ulaşılabileceği gibi işyerlerinin en uygun teşvik ve desteği bulmalarına imkan veren; Potansiyel Teşvik Sorgulama Uygulaması, Teşvikte Kazancım Ne Kadar, Teşvikleri Karşılaştır, bilgilerine yer verilmiştir.

Sirküler No: 12 -04 01. 2020 Tarihinden İtibaren Bankalar Vasıtasıyla Yapılacak Vergi Tahsilatlarına İlişkin

Sirküler No: 12 -04 01. 2020 Tarihinden İtibaren Bankalar Vasıtasıyla Yapılacak Vergi Tahsilatlarına İlişkin GİB Duyurusu Yayımlandı: Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sayfasında 15. 12. 2019 tarihinde yayımlanan duyuruda; bankalarla imzalanan vergi tahsilat protokollerinde, 01. 2020 tarihinden geçerli olmak üzere değişiklik yapıldığı belirtilmiştir. Duyuruda; Vergi dairesi müdürlüklerince takip ve tahsilatı yapılmakta olan vergi, harç, ceza ve diğer alacakların vergi daireleri vezneleri haricinde, • T. C. Ziraat Bankası A. Ş. • Türkiye Halk Bankası A. Ş. • Türkiye Vakıflar Bankası T. A. O. • Ziraat Katılım Bankası A. Ş. • Vakıf Katılım Bankası A. Ş. • Türkiye Emlak Katılım Bankası A. Ş. • Posta ve Telgraf Teşkilatı A. Ş. (PTT) vasıtasıyla tahsiline devam edileceği, bu bankalar dışındaki diğer bankalar tarafından nakden, hesaptan, çekle, banka kartı, havale ve EFT yoluyla tahsilat yapılmayacağı açıklanmıştır.

Sirküler No: 12 -04 01. 2020 Tarihinden İtibaren Bankalar Vasıtasıyla Yapılacak Vergi Tahsilatlarına İlişkin

Sirküler No: 12 -04 01. 2020 Tarihinden İtibaren Bankalar Vasıtasıyla Yapılacak Vergi Tahsilatlarına İlişkin GİB Duyurusu Yayımlandı: Kredi kartı ile tahsilat yapılması uygun bulunan; gelir vergisi (gayrimenkul/menkul sermaye iradı, ücret, diğer kazanç ve iratlardan kaynaklı gelir vergisi), motorlu taşıtlar vergisi, trafik idari para cezası, Karayolları Taşıma Kanunu idari para cezası, geçiş ücreti ve idari para cezası, diğer idari para cezaları, mali yapılandırma kanunları (6736, 7020, 7143 gibi), 6183 sayılı Kanun kapsamında taksitlendirilmiş borçlar, tapu harcı, yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı, öğrenim kredisi ve katkı kredi borçları, pasaport harcı ve değerli kağıt bedeli, sürücü belgesi harcı ve değerli kağıt bedeli, T. C. kimlik kartı bedeli, yurt dışına çıkış harcı, ecrimisil gelirleri, veraset ve intikal vergisi borçlarının, unvanları belirtilen bankalar vasıtasıyla kredi kartı kullanılmak suretiyle tahsil edilmesine devam edileceği belirtilmiştir. • T. C. Ziraat Bankası A. Ş. • Türkiye Halk Bankası A. Ş. • Türkiye Vakıflar Bankası T. A. O. • Türk Ekonomi Bankası A. Ş. • Akbank T. A. Ş. • Şekerbank T. A. Ş. • Türkiye Garanti Bankası A. Ş. • Türkiye İş Bankası A. Ş. • Yapı ve Kredi Bankası A. Ş. • ING Bank A. Ş. • QNB Finansbank A. Ş. • HSBC Bank A. Ş. • Alternatifbank A. Ş. • Denizbank A. Ş. • Aktif Yatırım Bankası A. Ş. • Odea Bank A. Ş. • Albaraka Türk Katılım Bankası A. Ş. • Kuveyt Türk Katılım Bankası A. Ş. • Türkiye Finans Katılım Bankası A. Ş.

Sirküler No: 12 -14 Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Veri Sorumluları Siciline Kaydolma Süreleri

Sirküler No: 12 -14 Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Veri Sorumluları Siciline Kaydolma Süreleri Uzatıldı: Kişisel Verileri Koruma Kurulunun 27. 12. 2019 tarihli ve 2019/387 sayılı kararı ile; Yıllık çalışan sayısı 50’den çok veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den çok olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumlularına Sicile kayıt ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeleri için verilen sürenin 30. 06. 2020 tarihine, Yurtdışında yerleşik gerçek ve tüzel kişi sorumlularına Sicile kayıt ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeleri için verilen sürenin 30. 06. 2020 tarihine, Yıllık çalışan sayısı 50’den az ve yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den az olup ana faaliyet konusu özel nitelikli kişisel veri işleme olan gerçek veya tüzel kişi sorumlularına Sicile kayıt ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeleri için verilen sürenin 30. 09. 2020 tarihine, Kamu kurum ve kuruluşu veri sorumlularına Sicile kayıt ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeleri için verilen sürenin 31. 12. 2020 tarihine, kadar uzatılmasına, ve bu kararın Kurum internet sayfasında duyurulması ve Resmî Gazete’de yayımlanmasına karar verilmiştir.

Sirküler No: 01 -09 Bazı Mobilya Teslimleri ile Yumurta ve Balık Teslimlerindeki KDV Oranlarında

Sirküler No: 01 -09 Bazı Mobilya Teslimleri ile Yumurta ve Balık Teslimlerindeki KDV Oranlarında Değişiklik Yapıldı: 1994 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ekinde yer alan GTİP numaraları itibarıyla belirlenmiş mobilya ürünlerine ilişkin teslimlerde katma değer vergisi oranı %18’den %8’e indirilmiştir. GTİP numaraları belirlenen mobilyalar ilgili kararın 3 üncü maddesinde yer almaktadır. Söz konusu Cumhurbaşkanı Kararı 02. 01. 2020 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Sirküler No: 01 -13 NAKİT SERMAYE ARTIRIMLARI ÜZERİNDEN HESAPLANACAK FAİZ İNDİRİMİNDE ESAS ALINACAK 2019

Sirküler No: 01 -13 NAKİT SERMAYE ARTIRIMLARI ÜZERİNDEN HESAPLANACAK FAİZ İNDİRİMİNDE ESAS ALINACAK 2019 YILI ORANI %12, 02 OLARAK BELİRLENDİ: Kurumlar Vergisi Kanununun “Diğer İndirimler” başlıklı 10. maddesine eklenen (ı) bendi ile sermaye şirketlerinin, nakden ödedikleri sermaye tutarı üzerinden Merkez Bankası’nca indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan “bankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere (tüzel kişi KMH ve kurumsal kredi kartları hariç) uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı” dikkate alınarak, ilgili dönemin sonuna kadar hesaplanan tutarın %50’sinin Kurumlar Vergisi Beyannamesi üzerinde gösterilmek şartıyla kurum kazancından indirilmesi mümkün hale getirilmişti. Geçici vergi dönemlerinden sadece dördüncü Geçici vergi döneminde yararlanılabilecektir.

Sirküler No: 01 -13 NAKİT SERMAYE ARTIRIMLARI ÜZERİNDEN HESAPLANACAK FAİZ İNDİRİMİNDE ESAS ALINACAK 2019

Sirküler No: 01 -13 NAKİT SERMAYE ARTIRIMLARI ÜZERİNDEN HESAPLANACAK FAİZ İNDİRİMİNDE ESAS ALINACAK 2019 YILI ORANI %12, 02 OLARAK BELİRLENDİ: TCMB tarafından 2019 yılı için “Ticari krediler (TL üzerinden açılan) (Tüzel Kişi KMH ve Kurumsal Kredi Kartları Hariç)” uygulanan 27. 12. 2019 tarihinde yayımlanan en son faiz oranı %12, 02’dir. Ancak henüz Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulanacak olan faiz oranına ilişkin bir açıklama yapılmamıştır. Bu kapsamda 01. 07. 2015 tarihinden itibaren ticaret siciline tescil edilmiş olan nakit sermaye artırımlarının ödenen tutarları üzerinden %12, 02 oranında hesaplanan faiz indiriminin 2019/4. Geçici vergi beyannamesi ve 2019 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi üzerinden kazançtan indirilmesi mümkündür.

Sirküler No: 01 -14 2019 Yılı Sonu İçin Devreden Yatırım İndirimi ve Ar-Ge Harcaması

Sirküler No: 01 -14 2019 Yılı Sonu İçin Devreden Yatırım İndirimi ve Ar-Ge Harcaması ile İndirimli Kurumlar Vergisinde Katkı Tutarının Endekslemesinde Kullanılacak Oranlar 2018 yılından devreden, Yatırım İndirimi İstisna tutarının, Ar-ge İndirimi tutarının ve İndirimli Kurumlar Vergisi Uygulamasında Yatırım Katkı Tutarının 2019 yılı 4. Dönem Geçici Vergi Beyannamesi ile 2019 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi endekslemesinde dikkate alınacak oranlar aşağıda açıklanmıştır. A. Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 61. Madde Kapsamında Yapılan Yatırımlar: Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 61 inci madde kapsamında aynı Kanunun 4842 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılmadan önceki Ek 1, 2, 3, 4, 5 ve 6. maddeleri çerçevesinde yapılan yatırımlar nedeniyle hesaplanan ve kazanç yetersizliği dolayısıyla kullanılamayıp sonraki yıllara devreden yatırım indirimi tutarları yeniden değerleme oranında arttırılarak dikkate alınmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı’nca yayımlanan 512 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile; 2019 yılına ilişkin yeniden değerleme oranı %22, 58 olarak açıklanmıştır.

Sirküler No: 01 -14 2019 Yılı Sonu İçin Devreden Yatırım İndirimi ve Ar-Ge Harcaması

Sirküler No: 01 -14 2019 Yılı Sonu İçin Devreden Yatırım İndirimi ve Ar-Ge Harcaması ile İndirimli Kurumlar Vergisinde Katkı Tutarının Endekslemesinde Kullanılacak Oranlar B. Gelir Vergisi Kanunu’nun Mülga 19. Madde Kapsamında Yapılan Yatırımlar: 2019 yılı için uygulanacak artış oranı %7, 36 olarak hesaplanmıştır. (ÜFE) C. Ar-Ge İndirimi: 2018 yılından devreden Ar-ge harcamalarının indirimde esas alınacak endeksleme oranı; 2019 yılına ilişkin yeniden değerleme oranı olan % 22, 58 ‘dir. D. İndirimli Kurumlar Vergisi Uygulamasında Yatırım Katkı Tutarı: 2019 öncesinde tamamlanan yatırımlarla ilgili olarak 2019 yılına devreden yatırım katkı tutarları (henüz kullanılmamış olan); 2019 sonu itibariyle %22, 58 oranında arttırılarak dikkate alınacaktır.

Sirküler No: 09 -01 İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesini ve Bankalara Satılmasını Zorunlu Kılan Tebliğin

Sirküler No: 09 -01 İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesini ve Bankalara Satılmasını Zorunlu Kılan Tebliğin Uygulama Süresi 04. 03. 2020 Tarihine Kadar Uzatıldı: 4. 9. 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (İhracat Bedelleri Hakkında) (No: 2018 -32/48)" ile ihracat bedellerinin Türkiye'ye getirilmesi ve söz konusu bedellerin en az %80'inin bir bankaya satılması diğer bir ifadeyle Türk Lirasına çevrilmesi zorunlu kılınmış ve uygulamanın 4. 3. 2019 tarihine kadar geçerli olacağı düzenlenmişti. Daha sonra bu süre, 3. 3. 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2019 -32/53 No. lu Tebliğ ile 4. 9. 2019 tarihine uzatılmıştı. 4. 9. 2019 Son olarak düzenleme 04. 03. 2020 tarihine kadar uygulanmaya 04. 03. 2020 devam edecektir.

Sirküler No: 01 -07 İhracat Bedellerinin %80 inin Bir Bankaya Satılma Zorunluluğu Kaldırıldı: 1.

Sirküler No: 01 -07 İhracat Bedellerinin %80 inin Bir Bankaya Satılma Zorunluluğu Kaldırıldı: 1. 2019 - 32/56 sayılı Tebliğ ile yeni bir düzenleme yapılarak gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedellerin en az %80’inin bir bankaya satılmasına ilişkin zorunluluk kaldırılmıştır. Ancak bedellerin yurda getirilme süresi fiili ihraç tarihinden itibaren yine 180 günü geçemeyecektir. 2. Tebliğ’de ilgili kısımlar itibari ile ihracat işlemlerinde ihracat bedellerinin belirtilen süreler içinde yurda getirilmesi zorunlu tutulmuş ancak söz konusu bedellerin bankaya satılması şartı kaldırılmıştır. 3. İhracat işlemlerine ait sözleşmelerde bedellerin tahsili için fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günden fazla vade öngörülmesi durumunda, bedellerin vade bitiminden itibaren 90 gün içinde yurda getirilmesi zorunluluğu ihracat genelgesinde yer almakta olup, söz konusu zorunluluk ilgili Tebliğe de işlenmiştir.

Sirküler No: 01 -07 İhracat Bedellerinin %80 inin Bir Bankaya Satılma Zorunluluğu Kaldırıldı: 4.

Sirküler No: 01 -07 İhracat Bedellerinin %80 inin Bir Bankaya Satılma Zorunluluğu Kaldırıldı: 4. İhracat bedellerinin bankalara satışına ilişkin düzenlemenin kaldırılmasına paralel olarak bankalar tarafından bedellerin satışının yapılmasının takibi zorunluluğu kaldırılmıştır. 5. Her bir gümrük beyannamesi itibariyle; a) 30. 000 ABD dolarına kadar noksanlığı olan ihracat hesapları doğrudan bankalarca ödeme şekline ve toplam beyanname tutarına olan oranına bakılmaksızın, terkin edilmek suretiyle kapatılacaktır. b) 30. 000 ABD dolarından yüksek olmakla birlikte 100. 000 ABD doları veya eşitini aşmayan, beyanname veya formda yer alan bedelin %10’una kadar noksanlığı olan (sigorta bedellerinden kaynaklanan noksanlıklar dahil) ihracat hesapları doğrudan bankalarca ödeme şekline bakılmaksızın terkin edilmek suretiyle kapatılacaktır.

Sirküler No: 01 -07 İhracat Bedellerinin %80 inin Bir Bankaya Satılma Zorunluluğu Kaldırıldı: 6.

Sirküler No: 01 -07 İhracat Bedellerinin %80 inin Bir Bankaya Satılma Zorunluluğu Kaldırıldı: 6. Bankalarca söz konusu bedellerin yurda getirildiğine dair Tebliğ ekinde yer alan (Ek-1) İhracat Bedeli Kabul Belgesi düzenlenecektir. Ancak İhracat bedellerinin takip edileceği bilgi sistemi Hazine ve Maliye Bakanlığınca uygulamaya alınana İhracat Bedeli Kabul Belgesi yerine bankalarca Döviz Alım Belgesinin kullanılması mümkün olacaktır. 7. 31. 12. 2019 tarihi itibariyle açık bulunan ihracat hesapları için değişlik Tebliğinin ihracatçı lehine olan hükümleri uygulanacaktır.

Sirküler No: 07 -11 7186 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması

Sirküler No: 07 -11 7186 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Yayımlandı: 19. 07. 2019 tarihli ve 30836 (1. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7186 sayılı Kanun ile başta Gelir Vergisi Kanunu olmak üzere bazı kanunlarda değişiklik yapılmıştır. Yapılan düzenlemeler kısaca aşağıdaki şekilde özetlenmiştir: A. Yurt Dışında Bulunan Varlıkların Bildirimi: Gerçek ve tüzel kişilerden yurt dışında bulunan; para, altın, döviz, menkul kıymet, diğer sermaye piyasası araçlarını, 31. 12. 2019 tarihine kadar Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildirenler söz konusu varlıkları serbestçe edebileceklerdir. Söz konusu varlıkların, hangi tarih itibariyle sahip olunduğunun ispatı gerekmemektedir. Banka ve aracı kurumlar, gerçek ve tüzel kişilerin tarafından kendilerine bildirilen yurtdışındaki varlıklara ilişkin olarak %1 oranında hesapladıkları vergiyi, bildirimi izleyen ayın on beşinci günü akşamına kadar vergi sorumlusu sıfatıyla bir beyanname ile bağlı bulunduğu vergi dairesine beyan edip aynı süre içerisinde ödemeleri gerekmektedir.

Sirküler No: 07 -11 A. Yurt Dışında Bulunan Varlıkların Bildirimi : %1 oranında hesaplanan

Sirküler No: 07 -11 A. Yurt Dışında Bulunan Varlıkların Bildirimi : %1 oranında hesaplanan vergi, hiçbir suretle gider yazılamayacak ve başka bir vergiden mahsup edilemeyecektir. Türkiye'ye getirilen varlıkların elden çıkarılmasından doğan zararlar, gelir veya kurumlar vergisi uygulaması bakımından gider veya indirim olarak kabul edilmeyecektir. Bildirilen ve beyan edilen varlıklar nedeniyle hiçbir şekilde vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmayacaktır. Ancak bundan yararlanabilmek için bildirilen ve beyan edilen tutarlara ilişkin tarh edilen %1 oranında ki verginin vadesinde ödenmesi ve yurtdışındaki varlıkların bildirim yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi şarttır.

Sirküler No: 07 -11 B. Yurt İçinde Bulunan Varlıkların Bildirimi: Gelir veya Kurumlar vergisi

Sirküler No: 07 -11 B. Yurt İçinde Bulunan Varlıkların Bildirimi: Gelir veya Kurumlar vergisi mükellefleri sahip oldukları, Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlarını, 31. 12. 2019 tarihine kadar vergi dairelerine beyan edebileceklerdir. Söz konusu varlıkların, hangi tarih itibariyle sahip olunduğunun ispatı gerekmemektedir. Vergi dairesine beyan edilen varlıkların değeri üzerinden %1 oranında vergi tarh edilecek ve bu vergi tarhiyatın yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenecektir. %1 oranında hesaplanan vergi, hiçbir suretle gider yazılamayacak ve başka bir vergiden mahsup edilemeyecektir. Kanuni defterlere kaydedilen varlıkların elden çıkarılmasından doğan zararlar, gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilemeyecektir. Beyan edilen varlıklar nedeniyle hiçbir şekilde vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmayacaktır. Ancak bundan yararlanabilmek için beyan edilen tutarlara ilişkin tarh edilen %1 oranında ki verginin vadesinde ödenmesi şarttır.

Sirküler No: 08 -01 Varlık Barışı Genel Tebliği (Seri No: 1) Yayımlandı: Şirket tarafından

Sirküler No: 08 -01 Varlık Barışı Genel Tebliği (Seri No: 1) Yayımlandı: Şirket tarafından bildirilen veya beyana konu edilen varlıklar, şirketin kanuni defterlerine kaydedilecektir. Kanuni defterlere kaydedilen varlıklar dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacak ve aynı varlıklar vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın işletmeden çekilebilecektir. Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler kanuni defterlere kaydedilen varlıklar için bilançonun pasifinde özel fon hesabı açacaklardır. Söz konusu hesap serbestçe tasarrufa konu edilebilecek, sermayeye eklenebileceği gibi ortaklara da dağıtılabilecektir. Söz konusu hesap birleşme, devir ve bölünme hallerinde de vergilenmeyeceği gibi bu tutar ortaklara vergisiz olarak dağıtılabilecek, ayrıca gerçek kişi ortaklar ile kurumlar vergisi mükellefi olan ortaklar tarafından elde edilen bu tutarlarda vergilenmeyecektir.

Sirküler No: 08 -01 Varlık Barış Genel Tebliği (Seri No: 1) Yayımlandı: Kayıtlara alınan

Sirküler No: 08 -01 Varlık Barış Genel Tebliği (Seri No: 1) Yayımlandı: Kayıtlara alınan varlıkların daha sonra elden çıkartılmasından doğan zarar kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilmeyecektir. Bildirilen veya beyan edilen tutarlara ilişkin tarh edilen verginin vadesinde ödenmesi ve bildirilen varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi şartıyla, bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır.

Sirküler No: 01 -03 Yurt Dışında Bulunan Varlıkların Bildirim Süresi İle Yurt İçinde Bulunan

Sirküler No: 01 -03 Yurt Dışında Bulunan Varlıkların Bildirim Süresi İle Yurt İçinde Bulunan Varlıkların Beyan Süresi 30. 06. 2020'ye Kadar Uzatıldı: 31. 12. 2019 tarihinde biten uygulamanın süresi 30. 12. 2019 tarih ve 30994 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 1948 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 30. 06. 2020 tarihine kadar uzatılmıştır.

Sirküler No: 07 -11 Finansal Yeniden Yapılandırma Uygulaması: 5411 sayılı Bankacılık Kanununa eklenen Geçici

Sirküler No: 07 -11 Finansal Yeniden Yapılandırma Uygulaması: 5411 sayılı Bankacılık Kanununa eklenen Geçici 32. Madde ile; Bankalar ve diğer finans kuruluşlarına borçlu olanların çıkarılacak yönetmelik kapsamında hazırlanan Çerçeve Anlaşmalar ile borçlarının yeniden yapılandırılması imkanı getirilmiştir. Çerçeve anlaşmaları ve bu kapsamda düzenlenen sözleşmelerde belirlenen esaslar uyarınca yapılan işlemlere; Harç, Damga Vergisi, BSMV, KKDF istisnaları tanınmıştır.

Sirküler No: 07 -11 Finansal Yeniden Yapılandırma Uygulaması: Ayrıca yapılan düzenleme ile bu kapsamda

Sirküler No: 07 -11 Finansal Yeniden Yapılandırma Uygulaması: Ayrıca yapılan düzenleme ile bu kapsamda düzenlenen çerçeve anlaşmalarına göre Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5 -1/f maddesinde yer alan istisnanın, kanuni takibe alınma koşulu olmaksızın, alacaklı kuruluşlara ilgili varlıklarını düzenleme kapsamında devreden kurumlar ve bu şekilde varlıkları devralan alacaklı kuruluşların bu varlıkları satışından doğan kazançları hakkında da uygulanması ile aynı şekilde KDVK’nun 17/4 -r maddesinde yer alan istisnanın, varlıkların yapılandırma kapsamında alacaklı kuruluşlara devir ve teslimi ile bu varlıkları devralan alacaklı kuruluşların bu varlıkları devir ve tesliminde de uygulanması sağlanmıştır. Sözleşme hükümleri uyarınca tahsilinden vazgeçilen alacak tutarları alacaklı için değersiz alacak, borçlu için ise vazgeçilen alacak kabul edilecektir.

Sirküler No: 07 -12, 01 -16 (2020) Muhtasar Ve Prim Hizmet Beyannamesinin Uygulamaya Geçiş

Sirküler No: 07 -12, 01 -16 (2020) Muhtasar Ve Prim Hizmet Beyannamesinin Uygulamaya Geçiş Tarihi 01. 2020 Olarak Yeniden Belirlendi: Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi’nin pilot iller (Kırşehir, Amasya, Bartın, Çankırı) hariç, diğer illerde genel uygulamaya başlama tarihi 01. 2020 olarak yeniden belirlenmiştir. SGK’nın e-bildirge sisteminde yayımlanan duyuruda; “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin” ortak alınması ile ilgili, 01. 2020 tarihinden itibaren (2020/Ocak ayı Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile birlikte) tüm ülke çapında geçildiği belirtilmiş olup, 2020/Ocak ayından itibaren e-Bildirge üzerinden aylık prim ve hizmet belgesi alınmayacağı açıklanmıştır.

Sirküler No: 07 -12, 01 -16 (2020) Muhtasar Ve Prim Hizmet Beyannamesinin Uygulamaya Geçiş

Sirküler No: 07 -12, 01 -16 (2020) Muhtasar Ve Prim Hizmet Beyannamesinin Uygulamaya Geçiş Tarihi 01. 2020 Olarak Yeniden Belirlendi: 122 sayılı VUK sirküleri ile ; ü Vergi kanunlarına göre vergi kesintisi yapmak zorunda olanlar ile sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini bildirmekle yükümlü olanların, sadece hizmet erbabına ödenen ücretlerden yapılan vergi kesintilerini matrahlarıyla birlikte ve sigortalının sigorta primleri ve kazançları toplamı, meslek adları ve kodları ve prim ödeme gün sayılarını 1003 B Beyanname kodlu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile mevcut e-beyanname şifresinden ayrı olarak kullanıcı kodu, parola ve şifre alınması suretiyle elektronik ortamda gönderebilmelerine imkân sağlanmıştır. ü Bu imkândan faydalanmayı tercih eden mükellefler/işverenler ücret ödemelerine ilişkin vergi kesintilerini ve sigortalının sigorta primleri ve kazançları toplamı, meslek adları ve kodları ve prim ödeme gün sayılarını 1003 B Beyanname kodlu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile beyan edeceklerdir.

Sirküler No: 07 -12, 01 -16 (2020) Muhtasar Ve Prim Hizmet Beyannamesinin Uygulamaya Geçiş

Sirküler No: 07 -12, 01 -16 (2020) Muhtasar Ve Prim Hizmet Beyannamesinin Uygulamaya Geçiş Tarihi 01. 2020 Olarak Yeniden Belirlendi: ü Ayrı bir kullanıcı kodu, parola ve şifre alan mükellefler/işverenler, ücret ödemelerine ilişkin vergi kesintileri haricinde ilgili dönem içinde yaptıkları ödemeler veya tahakkuk ettirdikleri kârlar ve iratlar ile buna ilişkin tevkif ettikleri vergileri ise 1003 A Beyanname kodlu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile beyan etmeye devam edeceklerdir.

Sirküler No: 11 -04 Sermaye Hareketleri Genelgesinde Değişiklik Yapıldı: 04. 11. 2019 tarih ve

Sirküler No: 11 -04 Sermaye Hareketleri Genelgesinde Değişiklik Yapıldı: 04. 11. 2019 tarih ve 468620 sayılı Hazine ve Maliye Bakanlığının yazısı ile değişiklik ilgili genelgenin “Sermaye artırımında pay bedellerinin ödenmesi” başlıklı 6 ıncı maddesinde yapılmıştır. Yapılan değişiklik ile genelgenin anılan maddesine aşağıdaki alt madde eklenmiştir. “(5) Yabancı ortaklardan ileride gerçekleştirilecek sermaye artışı için şirket hesabına yatırılan tutarların sermayeye ilave edilebilmesi, sermaye artışı payı için ikinci fıkrada açıklanan işlem süreci çerçevesinde en geç üç ay içinde sermaye artışının gerçekleştirilmesi ve sermaye artırımının belgelenmesi suretiyle mümkündür. ”

Sirküler No: 11 -04 Sermaye Hareketleri Genelgesinde Değişiklik Yapıldı: Genelgenin halihazırda mevcut 6 ıncı

Sirküler No: 11 -04 Sermaye Hareketleri Genelgesinde Değişiklik Yapıldı: Genelgenin halihazırda mevcut 6 ıncı maddesinin 4 numaralı fıkrasına göre yurt dışından bankalar aracılığıyla sermaye artırım beyanıyla getirilen dövizin sermayeye eklenmesi ve sermaye artırımının belgelenmesi işleminin en geç 3 ay içinde gerçekleştirilmesi gerekmekte olup bu süre zarfında getirilen dövizin sermayeye eklenmemesi ve sermaye artırımının belgelendirilmemesi halinde gelen döviz kambiyo mevzuatına göre kredi işlemine tabi tutulmaktadır. Yapılan değişiklik ile sermaye artırım taahhüdü kapsamında, ileride gerçekleştirilecek sermaye artışı için yabancı ortaklardan şirket hesabına yatırılan tutarların (sermaye artırım avansı) en geç 3 ay içinde sermayeye eklenmesi ve sermaye artırımının belgelendirilmesi gerekecektir.

Sirküler No: 10 -15 İş Yeri veya Kanuni Merkez Nakillerine İlişkin Bildirimlerde Değişikliği Konu

Sirküler No: 10 -15 İş Yeri veya Kanuni Merkez Nakillerine İlişkin Bildirimlerde Değişikliği Konu Alan VUK Genel Tebliği (Sıra No: 510) Yayımlandı: Yayımlanan Tebliğ’de iş yerini veya kanuni merkezini Vergi Usul Kanunu’nun 163 maddesi hükümleri dahilinde nakleden mükelleflerin vergi dairesine yapacakları bildirimlerin değiştirilmesine ilişkin açıklamalar yapılmış olup, söz konusu değişikliklere ilişkin özet açıklamalarımız aşağıda yer almaktadır. Mevcut uygulamada; bir vergi dairesi yetki alanından başka bir vergi dairesi yetki alanına iş yerini veya kanuni merkezini nakleden mükellefler işi bırakmış sayılmayıp vergi dairelerince adres değişikliği işlemine tabi tutulmaktadır. Tebliğ’de yapılan değişiklik ile mükelleflerin adres değişikliğine ilişkin bildirimleri yeni vergi dairesine verilecektir. Tebliğ’in değişmeden önceki halinde bu bildirimler eski vergi dairesine de verilebilmekteydi.

Sirküler No: 10 -15 İş Yeri veya Kanuni Merkez Nakillerine İlişkin Bildirimlerde Değişikliği Konu

Sirküler No: 10 -15 İş Yeri veya Kanuni Merkez Nakillerine İlişkin Bildirimlerde Değişikliği Konu Alan VUK Genel Tebliği (Sıra No: 510) Yayımlandı: Böylece eski ve yeni vergi daireleri arasında ki mükellef kaydı nakilleri işlemlerinde uygulanan idari iç prosedürler önemli ölçüde azaltılmıştır. Mükelleflerin adres değişikliğine ilişkin dilekçeyi yeni vergi dairesine vermesi üzerine, vergi dairesi tarafından mükellefin bildirdiği yeni iş yeri adresinde yoklama yapılacaktır. Elinde bulunan kullanılmamış belgelerini yeni iş yerinde kullanmaya devam etmek isteyen mükellefler dilekçelerini de yeni vergi dairesine verebilecekleri gibi başvurularını İnteraktif Vergi Dairesi sistemi üzerinden elektronik ortamda yapabileceklerdir. Verilen dilekçenin ardından vergi dairesi tarafından bu belgeler nev’i ve sayı itibariyle tespit edilerek tutanak düzenlenecektir. Mükelleflerin bu başvurularını İnteraktif Vergi Dairesi sistemi üzerinden elektronik ortamda yapmaları halinde ise kullanılmamış belgelere ilişkin tutanak düzenlenmeyecektir.

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: İçerik: - Dijital Hizmet Vergisi - Gider Vergileri Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler (BSMV oranı - değişti ve Konaklama Vergisi) Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikler Gelir Vergisi Kanunu’nda ücret gelirlerine ilişkin yapılan değişiklikler Vergi Usul Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler(İzaha davet, cezalarda indirim, kanun yolundan vazgeçme) Değerli Konut Vergisi

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: DİJİTAL HİZMET VERGİSİ: Yayımlanan Kanunu’nun 1 ile 7 inci maddeleri arasında yer aldığı üzere Dijital Hizmet Vergisi adıyla yeni bir vergi ihdas edilmiştir. Bu verginin konusunu Türkiye’de Dijital ortamda sunulan hizmetlerden elde edilen hasılat oluşturmaktadır. Verginin mükellefi ise dijital hizmet sağlayıcılarıdır.

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: Verginin konusunu oluşturan ve aşağıda yer verilen dijital hizmetlerden elde edilen hasılat Dijital Hizmet Vergisine tabidir: - Dijital ortamda sunulan reklam hizmetleri, - Sesli, görsel veya dijital herhangi bir içeriğin dijital ortamda satışı ile bu içeriklerin dijital ortamda dinlenmesi, izlenmesi, oynanmasına veya kaydedilmesine veya elektronik cihazlarda kullanılmasına yönelik dijital ortamda sunulan hizmetler, - Kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamların sağlanması ve işletilmesi hizmetleri Ayrıca yukarıda yer verilen hizmetlere yönelik dijital ortamda bu hizmetleri sunanlar tarafından verilen aracılık hizmetlerinden elde edilen hasılatta bu vergiye tabi olacaktır.

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: Dijital hizmet vergisini doğuran olayın gerçekleşmesi için dijital hizmetlerin Türkiye’de sunulması gerekmektedir. Hizmetin Türkiye’de sunulmasında maksat; hizmetin Türkiye’de sunulması, hizmetten Türkiye’de faydalanılması, hizmetin Türkiye’de bulunan kişilere yönelik gerçekleştirilmesini veya hizmetin Türkiye’de değerlendirilmesini ifade etmektedir. Dijital ortamda sunulan reklam hizmetlerin Türkiye’de bulunmayan kişilere yönelik gerçekleştirilmesi durumunda hizmet Türkiye’de değerlendirilmiş sayılmayacaktır. Dijital hizmet vergisinin matrahı, takvim yılının birer aylık dönemlerinde verginin konusuna giren hizmetler nedeniyle elde edilen hasılattır. Verginin matrahından gider, maliyet ve vergi adı altında indirim yapılmayacaktır.

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: Verginin oranı ise %7, 5 olup, bu vergi fatura ve fatura yerine geçen belgelerde ayrıca gösterilmeyecektir. Vergi beyan üzerine tarh edilecek olup, gerekli görülen hallerde Hazine ve Maliye Bakanlığı vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabilecektir. Sorumluluk uygulaması kapsamında vergi, vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar tarafından ödenecektir. Dijital hizmet vergisi, takvim yılının birer aylık dönemini takip eden ayın sonuna kadar ilgili vergi dairesine verilecek ve aynı sürede de ödenecektir. Ödenen bu vergi bahsi geçen mükelleflerce gelir ve kurumlar vergisine esas safi kazancın tespitinde gider olarak indirilebilecektir.

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: Dijital hizmet vergisinin konusunu oluşturan gelirlere ilişkin, Türkiye’de elde edilen hasılatı 20 milyon Türk lirasından veya dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 milyon avrodan veya muadili yabancı para karşılığı Türk lirasından az olanlar dijital hizmet vergisinden muaf olacak olup, ilgili hesap dönemi içerisinde bu hadlerin her ikisinin de aşılması halinde muafiyet sona erecek ve haddin aşıldığı vergilendirme dönemini takip eden dördüncü vergilendirme döneminden itibaren dijital hizmet vergisi mükellefiyeti başlayacaktır. Mükellefin, finansal muhasebe açısından konsolide bir grubun üyesi olması hâlinde, bu hadlerin uygulanmasında grubun verginin konusuna giren hizmetlere ilişkin elde ettiği toplam hasılat dikkate alınır.

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: Ayrıca dijital ortamda yapılan aşağıdaki hizmetlerden elde edilen hasılat bu vergiden istisna olacaktır: Telgraf ve Telefon Kanununun ek 37 nci maddesi kapsamında üzerinden Hazine payı ödenen hizmetler, Gider Vergileri Kanunu’nun 39 uncu maddesi kapsamında üzerinden özel iletişim vergisi alınan hizmetler, Bankacılık Kanununun 4 üncü maddesi kapsamındaki (kanunla yapmalarına izin verilen faaliyetler) hizmetler, Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun 2 nci maddesinde tanımlanan Ar-Ge merkezlerinde Ar-Ge faaliyetleri neticesinde oluşturulan ürünlerin satışı ile münhasıran bu ürünler üzerinden sunulan hizmetler, - Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunun 12 nci maddesi kapsamında yer alan ödeme hizmetleri Yürürlük Tarihi: 01. 03. 2020

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: GİDER VERGİLERİ KANUNU’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER: 1. Gider Vergileri Kanunu’nun 33’üncü maddesinde değişiklik yapılarak BSMV oranı kambiyo işlemlerinde birden, binde ikiye çıkartılmıştır. Ayrıca bu oranı 10 katına kadar artırma konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilmiştir. Yürürlük tarihi: 07. 12. 2019 2. Yayımlanan Kanunu’nun 9 uncu maddesiyle 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun mülga 34’üncü maddesi “Konaklama Vergisi” başlığıyla yeniden düzenlenerek Konaklama Vergisi ihdas edilmiştir.

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: Konaklama tesislerinde (sağlıklı yaşam tesisleri, eğlence merkezleri dahil) verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan tüm hizmetler konaklama vergisine tabi olacaktır. Konaklama tesislerinin çeşitleri ile bu tesislerde verilen hizmet detaylarına Kanunu’nun ilgili maddesinde yer verilmiştir. Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) konaklama vergisine tabidir. Geceleme hizmetinin; sağlıklı yaşam tesisleri, eğlence merkezleri gibi tesislerin bünyesinde sunulması, vergilendirmeye etki etmez.

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: Söz konusu verginin mükellefi Kanun’da yer alan hizmetleri sunanlardır. Konaklama vergisinin matrahı, verginin konusuna giren hizmetler karşılığında, katma değer vergisi hariç, her ne suretle olursa olsun alınan veya bu hizmetler için borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamıdır. Konaklama vergisi, verilen hizmet bedeli üzerinden; 31. 12. 2020 tarihine kadar %1, bu tarihten sonra ise %2 oranında hesaplanacaktır. Bu vergi, konaklama tesislerince düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilecektir. Konaklama vergisinden herhangi bir ad altında indirim yapılamayacak ve bu vergi Katma Değer Vergisi matrahına dahil edilmeyecektir.

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: Aşağıda sayılan hizmetler konaklama vergisinden istisnadır: a) Öğrenci yurtları, pansiyonları ve kamplarında öğrencilere verilen hizmetler. b) Karşılıklı olmak kaydıyla yabancı devletlerin Türkiye'deki diplomatik temsilcilikleri; konsoloslukları ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve mensuplarına verilen hizmetler. Konaklama vergisinde vergilendirme dönemi, takvim yılının birer aylık dönemleridir. Her bir vergilendirme dönemine ait konaklama vergisi, vergilendirme dönemini takip eden ayın 26’ncı günü akşamına kadar KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine (KDV mükellefiyeti bulunmayanlarca tesisin bulunduğu yer vergi dairesine) beyan edilecek ve aynı süre içinde ödenecektir. Yürürlük Tarihi: 01. 04. 2020

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: GELİR VERGİSİ KANUNU’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER: 1. Gelir Vergisi Kanunu’nun 18 inci maddesinde, serbest meslek faaliyeti kapsamında telif hakkı ve ihtira beratlarından elde edilen hasılatın Kanunda yapılan düzenleme ile bu mükelleflerden anılan madde kapsamında faaliyetleri sonucunda elde ettikleri kazançları toplamı yeni Gelir Vergisi Tarifesinin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarını aşanların (500. 000 TL) bu istisnadan faydalanamayacağını ilişkin maddeye hüküm ilave edilmiştir. İstisnadan faydalanamayacak olanların vergi sorumlusu olarak Gelir Vergisi Kanunu’nun 94 üncü maddesinde yer alan Gelir Vergisi tevkifatlarını yapmalarına gerek olmadığı yine maddeye yapılan ilavede yer almaktadır. Yürürlük Tarihi: 01. 2020 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere yayımı tarihinde

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: 2. Gelir Vergisi Kanunu’nun Ücret İstisnalarını düzenleyen 23’üncü maddesinin ilgili kısmına alt paragraf eklenerek işverenlerce taşıma hizmeti verilmeyen durumlarda, çalışılan günlere ait bir günlük ulaşım bedelinin 12 TL’yi aşmaması ve buna ilişkin ödemenin toplu taşıma kartı, bileti veya bu amaçla kullanılan ödeme araçlarının temini şeklinde yapılması durumunda söz konusu tutarın Gelir Vergisi’nden istisna tutulması sağlanmıştır. İstisna tutarı her yıl yeniden değerleme oranı dahilinde artırılacaktır. Yürürlük Tarihi: 01. 2020 3. Ticari kazançtan indirim konusu yapılabilecek giderlere ilişkin düzenleme yapılarak binek otomobil giderlerine ilişkin kısıtlama getirilmiştir. Getirilen kısıtlamadan faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları binek araçlar hariç tutulmuştur.

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: Yapılan düzenlemeler aşağıdaki şekildedir: a) Kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 5. 500 TL’ye kadarlık kısmı safi kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir. Söz konusu tutar 2020 yılında da geçerli olacak ve yeniden değerlemeye tabi tutulmayacaktır. b) Binek otomobillerinin alımına ilişkin ÖTV ve KDV toplamının en fazla 140. 000 TL’ye kadarlık kısmı safi kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir. c) Binek otomobillere ilişkin giderlerin en fazla %70’i safi kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir.

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: d) Özel tüketim vergisi ve Katma Değer Vergisi hariç ilk iktisap bedeli 135. 000 TL’yi, (2020 YILI İÇİN 160. 000 TL) söz konusu vergilerin maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hallerde, amortismana tabi tutarı 250. 000 TL’yi , (2020 YILI İÇİN 300. 000 TL) aşan binek otomobillerinin her birine ilişkin ayrılan amortismanın en fazla bu tutarlara isabet eden kısmı safi kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir. Bu hükmün uygulamasında binek otomobilin iktisap edildiği tarihte yürürlükte olan tutarlar dikkate alınacaktır. Ayrıca yukarıda yer verilen kısıtlamaların, serbest meslek erbabına ait binek otomobillerin giderlerine de uygulanması amacıyla Gelir Vergisi Kanunu’nun 68 inci maddesinde de benzer değişiklikler yapılmıştır. Yürürlük Tarihi: 01. 2020 tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemi gelir ve kazançlarına uygulanmak üzere yayımı tarihinde

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: Madde 01. 2020 tarihinden itibaren elde edilen gelir ve kazançlara uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girdiğinden, 07. 12. 2019 tarihinden sonra alınacak binek otomobillerin 2020 ve müteakip vergilendirme dönemlerinde ayrılacak amortismanların kısıtlamaya tabi olacağı görüşünde olmakla beraber konu hakkında yayımlanacak Tebliğ düzenlemelerinin dikkate alınması gerektiğini önemle belirtmek isteriz. 4. Avukatlık Kanunu uyarınca karşı tarafa yükletilen vekalet ücretini (icra ve iflas müdürlüklerine yatırılanlar dahil) ödeyenler tarafından Gelir Vergisi tevkifatı yapılacağına ilişkin Gelir Vergisi Kanunu’nun 94’üncü maddesine ilave yapılmıştır.

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: 5. Vergiye uyumlu mükelleflere sağlanan vergi indirim (GVK mük. mad. 121) şartlarında değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişiklikler aşağıdaki şekildedir: a) İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresinde ödenme şartı kaldırılmış olup, sadece indirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibariyle vergi beyannameleri üzerinde tahakkuk eden verginin ödenmiş olması yeterli görülmüştür. İlgili bentte yapılan değişikliğin karşılaştırmalı haline aşağıda yer verilmiştir.

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: b) Vergiye uyumlu mükellef indiriminden yararlandıktan sonra yapılan tespitler üzerine iade alacağı tutarının mahsuben ödenmesi talep edilen vergi borcu tutarının altına düşmesi durumunda eksik ödenen vergi tutarının mahsuben ödenmek istenen tutarın %10 unu aşmaması indirimden yararlanılmasına engel teşkil etmeyecektir. Ayrıca indirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibariyle vergi aslı (vergi cezaları dahil) 1. 000 TL üzerinde vadesi geçmiş borcun bulunmaması şartına fer’i alacaklar (tecil faizi, gecikme zammı, gecikme faizi)’da dahil edilmiştir. İlgili bentte yapılan değişikliğin karşılaştırmalı haline aşağıda yer verilmiştir.

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: c) Kanun maddesinde yer alan vergi beyannameleri ifadesi açıklığa kavuşturularak bu beyannamelerin; yıllık Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Geçici Vergi Beyannameleri, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannameleri, Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi Beyannameleri olduğu tanımlanmıştır. Yürürlük tarihi: 01. 2020 tarihinden itibaren verilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde uygulanmak üzere yayımı tarihinde.

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: GELİR VERGİSİ KANUNU’NDA ÜCRET GELİRLERİNE İLİŞKİN YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER: 1. Gelir Vergisi tarifesi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir: Mevcut Tarife Yeni Tarife 18. 000 TL'ye kadar 15% 40. 000 TL'nin 18. 000 TL'si için 2. 700 TL, fazlası 20% 98. 000 TL'nin 40. 000 TL'si için 7. 100 TL, (ücret gelirlerinde 148. 000 TL'nin 40. 000 TL'si için 7. 100 TL), fazlası 98. 000 TL'den fazlasının 98. 000 TL'si için 22. 760 TL, (ücret gelirlerinde 148. 000 TL'den fazlasının 148. 000 TL'si için 36. 260 TL), fazlası 27% 18. 000 TL’ye kadar 15% 40. 000 TL’nin 18. 000 TL’si için 2. 700 TL, fazlası 20% 98. 000 TL’nin 40. 000 TL’si için 7. 100 TL, (ücret gelirlerinde 148. 000 TL’nin 40. 000 TL'si için 7. 100 TL), fazlası 27% 500. 000 TL’nin 98. 000 TL’si için 22. 760 TL, (ücret gelirlerinde 500. 000 TL’nin 148. 000 TL’si için 36. 260 TL), fazlası 35% 500. 000 TL’den fazlasının 500. 000 TL’si için 163. 460 TL (ücret gelirlerinde 500. 000 TL’den fazlasının 500. 000 TL’si için 159. 460 TL), fazlası 40% 35%

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: Yürürlük Tarihi: 01. 2019 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir. Ancak Gelir Vergisine eklenen Geçici 91 inci madde ile 01. 2019 -31. 12. 2019 tarihleri arasında elde edilen ücret gelirlerine değişiklik öncesi mevcut tarife uygulanacaktır. 2019 yılına ilişkin verilecek gelir vergisi beyannamelerinde serbest meslek kazancı, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı vb. gelirleri bulunanlar yeni tarifeye tabi olacaklardır. Ücret geliri dışındaki gelirlere farklı uygulama yapılması, kanunun geriye yürütülmesi uygulamasının; yasaların geriye yürümezliği, belirlilik ilkesi ve hukuka güven ilkesi kapsamında Anayasa’ya aykırı olduğu görüşündeyiz. 2019 yılı gelir vergisi beyanları ihtirazi kayıtla verilerek dava açılma yoluna gidilebilir.

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: 2. Tek işverenden alınan ve yukarıda yer alan yeni tarifeye göre vergilendirilmiş olan ücret gelirlerinden dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (500. 000 TL) aşan ücretler için bu gelire yönelik yıllık gelir vergisi beyannamesi verilecektir. Ayrıca birden fazla işverenden ücret almakla beraber, birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplamı yukarıda yer alan yeni tarifenin ikinci dilimde yer alan tutarı (40. 000 TL) ve birinci iş verenden alınan dahil ücret gelirleri toplamı yukarıda yer alan yeni tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan (500. 000 TL) tutarı aşmayan mükelleflerin tamamı tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretleri içinde bu gelire yönelik yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmeyecektir. Yürürlük Tarihi: 01. 2020 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere yayımı tarihinde

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: VERGİ USUL KANUNU’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER: 1. Vergi Usul Kanunu’nun 370 inci maddesi kapsamında izaha davet edilenlerin izahta bulunma süreleri ile beyanname verme ve ödeme süreleri ilgili tebliğ tarihlerinden itibaren 15 günden 30 güne çıkarılmaktadır. Ayrıca yine izaha davet müessesi kapsamında sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullanma fiilinin işlenmiş olabileceğine dair yapılan ön tespitlerde, kullanılan söz konusu belgelerin tutarı bir takvim yılında 100. 000 TL’yi geçmeyen veya bu tutarı geçse bile ilgili yıldaki toplam mal ve hizmet alışlarının %5 ini aşmayan mükellefler izaha davet edilebilecektir. Kanunun değişmeden önceki halinde kullanılan sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge tutarının; her bir belge itibarıyla 70. 000 TL’yi geçmemesi ve mükellefin ilgili yıldaki toplam mal ve hizmet alışlarının %5'ini aşmaması şartları izaha davet edilebilmek için birlikte aranmaktaydı. Yürürlük tarihi: 01. 2020

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: VERGİ USUL KANUNU’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER: 2. Vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında indirim müessesinde düzenleme yapılarak (VUK md. 376) idare tarafından tarh edilen anılan vergi cezalarına ilişkin, ihbarnamenin tebliğ tarihinde itibaren 30 gün içinde vergi dairesine başvuran mükelleflere, madde de belirtilen sürelerde ödeme yapılması kaydıyla, söz konusu cezaların yarısı indirilecektir. Düzenleme öncesinde vergi cezalarına ilişkin indirim uygulaması; vergi ziyaı cezasında birinci defada yarısı, müteakiben kesilenlerde üçte biri, usulsüzlük veya özel usulsüzlük cezasının yarısının indirimi şeklindeydi. Ayrıca mezkûr maddeye uzlaşma durumunda vergi ziyaı cezasında indirim yapılmasına ilişkin hüküm eklenmiştir. Buna göre uzlaşmanın gerçekleşmesi halinde, üzerinde uzlaşılan verginin veya vergi farkının ve vergi ziyaı cezasının %75’inin ödeme süreleri içinde ödenmesi durumunda, üzerinde uzlaşılan cezanın %25’i indirilecektir. Yürürlük tarihi: 07. 12. 2019

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: 3. Vergi Usul Kanunu’nun mülga 379 uncu maddesi yeniden düzenlenmiş ve “Kanun Yolundan Vazgeçme” müessesesi ilgili kanuna eklemiştir. Yargılama aşamasında mükelleflerin istinaf veya temyiz yolundan vazgeçmeleri halinde verilen karara göre, dava konusu edilen verginin bir kısmı ve/veya cezanın bir kısmından vazgeçilmesi ve idarece de ihtilafların sürdürülmemesi yönünde düzenleme yapılmıştır. Buna göre vergi mahkemesince verilen istinaf yolu açık kararlar ile bölge idare mahkemesinde verilen temyiz yolu açık kararlarda; - Kaldırılan vergi tutarının %60’ı, - Tasdik edilen vergi tutarının tamamı ile bu tutara ilişkin cezanın %75’i, - Vergi aslı dava konusu yapılamayan vergi ziyaı cezanın kaldırılan kısmının %25’i, tasdik edilen tutarının %75’i, - Usulsüzlük ve Özel usulsüzlük cezalarının kaldırılan kısmının %25’i, tasdik edilen tutarının %75’i,

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: mükellef için geçerli olan kanun yoluna başvurma süresi içinde dava konusu yapılan vergi ve/veya vergi cezalarının tümü için kanun yolundan vazgeçme dilekçesinin ilgili vergi dairesine verilmesi şartıyla tahakkuk edecek ve dolayısıyla da söz konusu kamu alacakları ödenebilecek aşamaya gelecektir. Vergi ve/veya cezaların tahakkuk tarihi vazgeçme dilekçesinin vergi dairesine verildiği tarihtir. Bu şekilde tahakkuk eden vergiler 1 ay içinde ödenecektir. Ayrıca bu şekilde tahakkuk eden vergi ve/veya cezaların %80 inin, gecikme faizi ile bu sürede tamamen ödenmesi durumunda vergi ve ceza tutarından %20 oranında indirim yapılacaktır. Ancak tasdik edilen tahakkuk eden vergi tutarına indirim yapılmayacaktır. Kanun yolunda vazgeçildiği halde istinaf veya temyiz yoluna başvurulması durumunda ise bu başvurular incelenmeyecektir. Kanun yolundan vazgeçilmesi durumunda söz konusu maddeye göre hesaplanacak vergilere, kendi vergi kanunlarında belirtilen normal vade tarihinden itibaren, kanun yolundan vazgeçme dilekçesinin vergi dairesine verildiği tarihe kadar gecikme faizi hesaplanacaktır.

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: DEĞERLİ KONUT VERGİSİ: Emlak Vergisi Kanunu’na “Dördüncü Kısım” başlığı altına “Değerli Konut Vergisi” ni içeren 42’nci madde eklenmiştir. Buna göre; Türkiye sınırları içinde bulunan mesken nitelikteki taşınmazlardan bina vergi değeri veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce belirlenen değeri 5. 000 TL ve üzerinde olanlar bu vergiye tabi olacaktır. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce belirlenen değeri 5. 000 TL ve üzerinde olan taşınmazlar müdürlüğün internet sitesinde ilan edilecek ve ilgilisine ayrıca tebliğ edilecektir. İlgilisine tebliğ edilen değerler için itiraz süresi 15 gün olup, bu süre içinde itiraz kesinleşmemesi durumunda mesken nitelikteki taşınmazın değeri kesinleşecektir.

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce belirlenen bir değerin bulunmaması durumunda bina vergi değeri esas alınarak vergileme yapılacaktır. Verginin matrahı, bina değeri ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce belirlenen değerden yüksek olanı olup vergi oranları ise aşağıda ki gibidir: Değerli Konut Vergisine Tabi Mesken Nitelikli Taşınmazlardan Değeri 5. 000 TL ile 7. 500. 000 TL arasında olanlar Binde 3 7. 500. 001 TL ile 10. 000 TL arasında olanlar Binde 6 10. 001 TL’yi aşanlar Binde 10

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: Bu verginin mükellefi; Mesken nitelikteki taşınmazın sahibi, Varsa intifa hakkı sahibi, Her ikisi de yoksa taşınmazı malik gibi tasarruf edenlerdir. Taşınmaza paylı mülkiyet şeklinde sahip olanlar hisseleri oranında da söz konusu verginin mükellefidirler. Mükellefiyet; Mesken nitelikli taşınmazın değerinin, bina vergi değeri veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce belirlenen değerin yukarıda belirtilen tutarı aştığının (bu tutar dahil) belirlendiği tarihi, Emlak Vergisi Kanunu’nun 33’üncü maddenin (1) ila (7) numaralı fıkralarında yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması hâlinde bu değişikliklerin olduğu tarihi, Muafiyetin sona erdiği tarihi takip eden yıldan itibaren başlayacaktır.

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: Kanunda diğer muafiyet şartlarının yanında aşağıda yer verilen muafiyetler önem arz etmektedir: Türkiye sınırları içinde mesken nitelikli tek taşınmazı olan kişilerden; kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların sahip olduğu mesken nitelikli taşınmazlar (intifa hakkına sahip olunması hâli dâhil) (Bu hüküm, belirtilen kişilerin tek meskene hisse ile sahip olmaları hâlinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. ) vergiden muaf olacaklardır. Esas faaliyet konusu bina inşası olanların işletmelerine kayıtlı bulunan ve henüz ilk satışa, devir ve temlike konu edilmemiş yeni inşa edilen mesken nitelikli taşınmazlar bu vergiden muaf olacaklardır. Arsa karşılığı inşaat işlerinde sözleşme gereği taahhüt işini üstlenen müteahhide kalan mesken nitelikli taşınmazlar da muafiyete dahi olacaktır. Bu taşınmazların kiraya verilmesi veya sair suretle kullanılması muafiyet uygulaması dışında tutulmuştur.

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı

Sirküler No: 12 -03 Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: Vergilemede beyan esası geçerli olup; belirlenen değer, buna ait vesikalarla mesken nitelikteki taşınmazın bulunduğu yerdeki vergi dairesine, kanunda öngörülen tutarlara ulaştığı yılı takip eden yılın şubat ayının 20’nci günü sonuna kadar beyan edilecektir. Takip eden yıllar içinde aynı şekilde beyanname verilmeye devam edilecektir. Vergi dairesinde tarh ve tahakkuk eden vergi ilgili yılın şubat ve ağustos ayında iki taksitte ödenecektir. Yürürlük tarihi: 07. 12. 2019

Sirküler No: 12 -25 Gelir Vergisi İle İlgili 2020 Yılında Uygulanacak Bazı Hadler ve

Sirküler No: 12 -25 Gelir Vergisi İle İlgili 2020 Yılında Uygulanacak Bazı Hadler ve Tutarlar Belirlendi: A) Gelir Vergisi İle İlgili 2019 Yılında Uygulanacak Bazı Hadler Ve Tutarlar Belirlendi: Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan maktu hadler ve tutarlar 2019 yılı yeniden değerleme oranında (%22, 58) arttırılmış olup, 2020 yılında uygulanacak yeni hadler ve tutarlar 27 Aralık 2019 tarihli ve 30991 sayılı 2. Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan 310 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde açıklanmıştır. (Yeniden değerleme oranı ile arttırılarak yapılan hesaplamada maktu had ve tutarların %5'ini aşmayan kesirleri dikkate alınmamaktadır. ) Söz konusu genel tebliğ ile yapılan açıklama ve düzenlemelerden bazıları şu şekilde özetlenebilir: Hizmet Erbabına İşyeri veya İşyerinin Müştemilatı Dışında Kalan Yerlerde Yemek Verilmek Suretiyle Sağlanan Menfaatlere İlişkin İstisna Tutarı: 2019 yılı için 19, 00 TL (KDV hariç) olarak uygulanan söz konusu istisna tutarı, 2020 yılı için 23, 00 TL (KDV hariç) olarak uygulanacaktır. (GVK Md: 23/8)

Sirküler No: 12 -25 Gelir Vergisi İle İlgili 2020 Yılında Uygulanacak Bazı Hadler ve

Sirküler No: 12 -25 Gelir Vergisi İle İlgili 2020 Yılında Uygulanacak Bazı Hadler ve Tutarlar Belirlendi: 2020 Yılına Ait Gelirler İçin Geçerli Gelir Vergisi Tarifesi: Ücret Gelirleri Tarifesi: Matrah Oran 22. 000 TL'ye kadar 15% 49. 000 TL'nin 22. 000 TL'si için 3. 300 TL, fazlası 20% 180. 000 TL'nin 49. 000 TL'si için 8. 700 TL, fazlası 27% 600. 000 TL'nin 180. 000 TL’si için 44. 070 TL, fazlası 35% 600. 000 TL’den fazlasının 600. 000 TL’si için 191. 070 TL, fazlası 40%

Sirküler No: 12 -25 Gelir Vergisi İle İlgili 2020 Yılında Uygulanacak Bazı Hadler ve

Sirküler No: 12 -25 Gelir Vergisi İle İlgili 2020 Yılında Uygulanacak Bazı Hadler ve Tutarlar Belirlendi: Diğer Gelirler Tarifesi: Matrah Oran 22. 000 TL'ye kadar 15% 49. 000 TL'nin 22. 000 TL'si için 3. 300 TL, fazlası 20% 180. 000 TL'nin 49. 000 TL'si için 8. 700 TL, fazlası 27% 600. 000 TL’nin 120. 000 TL’si için 27. 870 TL, fazlası 35% 600. 000 TL’den fazlasının 600. 000 TL’si için 195. 870 TL, fazlası 40%

Sirküler No: 12 -25 Gelir Vergisi İle İlgili 2020 Yılında Uygulanacak Bazı Hadler ve

Sirküler No: 12 -25 Gelir Vergisi İle İlgili 2020 Yılında Uygulanacak Bazı Hadler ve Tutarlar Belirlendi: 2019 yılında elde edilerek 2020 yılının Mart ayında yıllık beyanname ile beyan edilecek olan gelirler için (ücret gelirleri hariç) ise yukarıdaki tarife değil aşağıda yer alan vergi tarifesi dikkate alınacaktır. Matrah Oran 18. 000 TL’ye kadar 15% 40. 000 TL’nin 18. 000 TL’si için 2. 700 TL, fazlası 20% 98. 000 TL’nin 40. 000 TL’si için 7. 100 TL, (ücret gelirlerinde 148. 000 TL’nin 40. 000 TL'si için 7. 100 TL), fazlası 27% 500. 000 TL’nin 98. 000 TL’si için 22. 760 TL, (ücret gelirlerinde 500. 000 TL’nin 148. 000 TL’si için 36. 260 TL), fazlası 35% 500. 000 TL’den fazlasının 500. 000 TL’si için 163. 460 TL (ücret gelirlerinde 500. 000 TL’den fazlasının 500. 000 TL’si için 159. 460 TL), fazlası 40% 2019 yılına ilişkin verilecek gelir vergisi beyannamelerinde serbest meslek kazancı, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı vb. gelirleri bulunanlar yukarıda yer alan yeni tarifeye tabi olacaklardır.

Sirküler No: 12 -25 Gelir Vergisi İle İlgili 2020 Yılında Uygulanacak Bazı Hadler ve

Sirküler No: 12 -25 Gelir Vergisi İle İlgili 2020 Yılında Uygulanacak Bazı Hadler ve Tutarlar Belirlendi: 7143 sayılı Kanun ile Gelir Vergisine eklenen Geçici 91 inci madde ile 01. 2019 -31. 12. 2019 tarihleri arasında elde edilen ücret gelirlerine ise 7143 sayılı kanun öncesi aşağıda yer alan tarife uygulanacaktır. Matrah Oran 18. 000 TL’ye kadar 15% 40. 000 TL’nin 18. 000 TL’si için 2. 700 TL, fazlası 20% 40. 000 TL’nin 18. 000 TL’si için 2. 700 TL, fazlası 27% 148. 000 TL’den fazlasının 148. 000 TL’si için 36. 260 TL, fazlası 35%

Sirküler No: 12 -25 Gelir Vergisi İle İlgili 2020 Yılında Uygulanacak Bazı Hadler ve

Sirküler No: 12 -25 Gelir Vergisi İle İlgili 2020 Yılında Uygulanacak Bazı Hadler ve Tutarlar Belirlendi: Vergiye Uyumlu Mükelleflerin 2019 Yılı Gelir veya Kurumlar Vergisi Beyannamelerinde Hesaplanan Vergilerinden İndirim Konusu Yapabilecekleri Tavan Tutarı Belirlendi. Gelir Vergisi Kanunu’nun Mükerrer 121. maddesi kapsamında Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar ile kurumlar vergisi mükelleflerinden (finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç olmak üzere), maddede yer alan şartları taşıyanların yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5'i, ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilir. Ancak hesaplanan indirim tutarı, her hâl ve takdirde 1. 000 Türk lirasından fazla olmayacak olup söz konusu tutar 2019 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranında (%22, 58) arttırılarak uygulanacaktır. Bunun sonucunda 01. 2020 tarihinden itibaren verilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde uygulanmak üzere vergiye uyumlu mükelleflerin faydalanabileceği vergi indirim tutarı 1. 400. 000 TL’yi geçemeyecektir.

 Sirküler No: 01 -01/2020 12 -12/2019 Gelir Vergisi İle İlgili 2020 Yılında Uygulanacak

Sirküler No: 01 -01/2020 12 -12/2019 Gelir Vergisi İle İlgili 2020 Yılında Uygulanacak Bazı Hadler ve Tutarlar Belirlendi: Ø Fatura Düzenleme Sınırı: 1. 400, 00 TL Ø Doğrudan Gider Yazılacak Demirbaş ve Peştemallık Tutarı: 1. 400, 00 TL Ø Kıdem Tazminatı Tavanı (01. 2020 -30. 06. 2020): 6. 730, 15 TL Ø Asgari Ücret: 2. 943, 00 TL Ø Sigorta Prim Hesabına Esas Alınacak Tavan tutarı: 22. 072, 50 TL

Sirküler No: 10 -14 Elektronik Defter (e-Defter) Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapan Tebliğ (Sıra No:

Sirküler No: 10 -14 Elektronik Defter (e-Defter) Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapan Tebliğ (Sıra No: 3) Yayımlandı: 19. 10. 2019 tarih ve 30923 sayılı Resmi Gazete’de Elektronik Defter (E-Defter) Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapan Tebliğ (Sıra No: 3) yayımlanmıştır. Yayımlanan Tebliğ’de daha önceki düzenlemelere yer verilmekle beraber yeni esasları da içeren bir takım değişikliklere de yer verilmiştir. e-Defter uygulamasına dahil olma zorunluluğu Tebliğ metnine işlenmiş olup aşağıda sayılan mükelleflerin e-Defter uygulamasına dahil olduğu belirtilmiştir: Ø E-defter uygulamasına dahil olma zorunluluğu 1 - e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunan mükellefler. 2 - Türk Ticaret Kanunu’nun 397 nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca bağımsız denetime tabi olan şirketler.

Sirküler No: 10 -14 Elektronik Defter (e-Defter) Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapan Tebliğ (Sıra No:

Sirküler No: 10 -14 Elektronik Defter (e-Defter) Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapan Tebliğ (Sıra No: 3) Yayımlandı: Ø Gelir İdaresi Başkanlığı’nın, yapılan analiz veya inceleme çalışmaları neticesinde riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olduğu tespit edilen mükellefleri veya mükellef gruplarını faaliyet, sektör ve ciro tutarına bağlı olmaksızın, yazılı bildirim yapmak ve geçiş hazırlıkları için en az 3 ay süre vermek suretiyle e-Defter uygulamasına geçme zorunluluğu getirmeye yetkili olduğu Tebliğ metnine dahil edilmiştir.

Sirküler No: 10 -14 Elektronik Defter (e-Defter) Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapan Tebliğ (Sıra No:

Sirküler No: 10 -14 Elektronik Defter (e-Defter) Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapan Tebliğ (Sıra No: 3) Yayımlandı: Ø e-Defter uygulamasına geçmeye zorunlu olan mükellefler; tam bölünme, birleşme (devralma şeklinde birleşme ve yeni kuruluş şeklinde birleşme) veya tür (nev’i) değişikliğine gitmeleri halinde devrolunan veya birleşilen tüzel kişi mükellefler ile tam bölünme veya tür (nev’i) değişikliği sonucunda ortaya çıkan yeni tüzel kişi mükellefler elektronik defter uygulamasına geçmek zorunda olduğu ile bu mükelleflerin uygulamalara geçme süresi hiçbir koşulda işlemin ticaret siciline tescil tarihini izleyen ayın başından itibaren 3 ayı geçemeyeceği Tebliğe işlenmiştir. Ø e-Defter uygulamasına mükelleflerden; dahil olma zorunluluğu bulunan e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunan mükellefler, e-Fatura uygulamasına geçiş süresi içinde (e-Fatura uygulamasına yıl içinde zorunlu olarak geçen mükellefler bakımından izleyen yılın başından itibaren),

Sirküler No: 10 -14 Elektronik Defter (e-Defter) Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapan Tebliğ (Sıra No:

Sirküler No: 10 -14 Elektronik Defter (e-Defter) Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapan Tebliğ (Sıra No: 3) Yayımlandı: 19. 10. 2019 tarihi itibariyle Türk Ticaret Kanunu kapsamında bağımsız denetime tabi olan şirketler 01. 2020 tarihinden itibaren, 2020 ve müteakip yıllarda bağımsız denetime tabi olma şartlarını sağlayan mükellefler ise şartların sağlandığı yılı takip eden yılın başından itibaren, e-Defter uygulamasına geçmek ve edefter. gov. tr adresinde format ve standardı belirlenen defterleri e-Defter olarak tutmak zorunda olduğu Tebliğ’de belirtilmiştir. Ø 509 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği ile 5. 000 TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya brüt satışları ile gayrisafi iş hasılatı) şartını 2018 veya 2019 hesap dönemlerinde sağlayan mükellefler 01. 07. 2020 tarihinden itibaren, 2020 veya takip eden hesap dönemlerinde sağlayan mükellefler, ilgili hesap dönemini izleyen yılın yedinci ayının başından itibaren e-fatura uygulamasına geçme zorunluluğu yeniden belirlendiğinden bu mükellefler e-fatura uygulamasına geçiş süreci içinde (efatura uygulamasına yıl içinde zorunlu olarak geçen mükellefler ise izleyen yılın başından itibaren) e- defter uygulamasına geçeceklerdir.

Sirküler No: 10 -14 Elektronik Defter (e-Defter) Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapan Tebliğ (Sıra No:

Sirküler No: 10 -14 Elektronik Defter (e-Defter) Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapan Tebliğ (Sıra No: 3) Yayımlandı: E-defter uygulamasından yararlanan mükellefler, aylık dönemler halinde oluşturdukları edefter ve berat dosyalarını ilgili olduğu ayı takip eden üçüncü ayın son gününe kadar (Hesap döneminin son ayına ait defter ve berat gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinin verildiği ayın son gününe kadar) mali mühürle zaman damgalı olarak imzalamak ve berat dosyalarını e-defter uygulamasına yüklemek zorundaydı. Tebliğ’de yapılan düzenleme ile dileyen mükellefler e-defter ve berat dosyalarını, her hesap dönemine ilişkin ilk ayda (yeni işe başlayan mükellefler işe başlanılan ayda) tercihlerini e. Defter uygulaması aracılığıyla elektronik ortamda bildirmeleri şartıyla, her bir geçici vergi döneminin aylarına ait e-Defter ve berat dosyalarını her ay için ayrı olmak üzere, oluşturma, imzalama ve berat dosyalarını e-Defter uygulamasına yükleme usulünü aşağıdaki şekilde yerine getirebilecektir: Tercihlerini belirtilen süre içinde bildirmeyen mükelleflerin aylık yükleme tercihinde bulundukları kabul edilecektir. Ayrıca yapılan tercih, tercih bildirim süresi içinde yapılan değişiklikler hariç olmak üzere, müteakip hesap dönemlerine ait tüm aylar için geçerlidir. Söz konusu düzenleme 01. 2020 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Sirküler No: 10 -14 Elektronik Defter (e-Defter) Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapan Tebliğ (Sıra No:

Sirküler No: 10 -14 Elektronik Defter (e-Defter) Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapan Tebliğ (Sıra No: 3) Yayımlandı:

Sirküler No: 10 -14 Elektronik Defter (e-Defter) Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapan Tebliğ (Sıra No:

Sirküler No: 10 -14 Elektronik Defter (e-Defter) Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapan Tebliğ (Sıra No: 3) Yayımlandı: Belirtilen süreden önceki tarihlerde de e-Defterlerin oluşturulması ve Başkanlık sistemlerine e-Defter berat dosyalarının yüklenmesi de mümkündür. - e-Defter ve berat dosyaları mükellefler tarafından noterde tanzim olunan özel vekaletnamede veya Başkanlık tarafından belirlenen usullere göre oluşturulan elektronik imzalı muvafakatnamede belirtilmesi kaydıyla; Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan bu hususta izin alan özel entegratörlerin veya yazılım uyumluluk onayı verilen yazılım firmalarının ya da defter tutma hususunda 3568 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde yetki verilen meslek mensuplarının Mali Mührü ya da NES’i (Nitelikli Elektronik Sertifika) ile zaman damgalı olarak imzalanması/onaylanması ve bunlar tarafından defter ve berat dosyalarının Başkanlık sistemlerine yüklenmesi de mümkündür. - Hesap dönemi veya takvim yılı içerisinde e-Defter tutmaya başlayanlar, başladıkları tarihi izleyen bir aylık süre içerisinde eski defterlerine kapanış tasdiki yaptıracaklardır. - e-Defter dosyaları ve bunlara ait berat dosyaları birbirleri ile ilişkili şekilde elektronik ortamda, muhasebe fişleri ise kağıt ve/veya elektronik ortamda, istenildiğinde ibraz edilmek üzere muhafaza edilmek zorundadır.

Sirküler No: 10 -14 Elektronik Defter (e-Defter) Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapan Tebliğ (Sıra No:

Sirküler No: 10 -14 Elektronik Defter (e-Defter) Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapan Tebliğ (Sıra No: 3) Yayımlandı: - e-Defter ve berat dosyalarının, e-Defter uygulamasına dahil olan mükelleflerin kendilerine ait bilgi işlem sistemlerinde muhafaza edilmesi mecburidir. Üçüncü kişiler nezdinde ya da yurt dışında muhafaza işlemi, muhafaza ve ibraz sorumluluğunu ortadan kaldırmamakta ve GİB ve İç Ticaret Genel Müdürlüğü açısından herhangi bir hüküm ifade etmemektedir. Muhafaza yükümlülüğünün Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ve Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının geçerli olduğu yerlerde yerine getirilmesi zorunludur. - e-Defter dosyaları ile bunlara ilişkin berat dosyalarının ikincil kopyalarının, gizliliği ve güvenliği sağlanacak şekilde Gelir İdaresi Başkanlığından bu hususta izin alan özel entegratörlerin bilgi işlem sistemlerinde ya da Başkanlığın bilgi işlem sistemlerinde 01. 2020 tarihinden itibaren asgari 10 yıl süre ile muhafaza edilmesi zorunludur. - Tebliğ’de, e-defter tutanların VUK hükümleri içerisinde yer alan “Mücbir Sebep” halleri nedeniyle e-Defter veya beratlarına ait kayıtlarının bozulması, silinmesi, zarar görmesi veya işlem görememesi ve e-Defter ve berat dosyalarının ikincil örneklerinin temin edilemediği hallerde söz konusu durumların öğrenilmesinden itibaren tevsik edici bilgi ve belgeleri ile birlikte 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yetkili mahkemesine başvurarak kendisine bir zayi belgesi verilmesini isteyeceği belirtilmiştir.

Sirküler No: 10 -14 Elektronik Defter (e-Defter) Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapan Tebliğ (Sıra No:

Sirküler No: 10 -14 Elektronik Defter (e-Defter) Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapan Tebliğ (Sıra No: 3) Yayımlandı: Mahkemeden zayi belgesinin temin edilmesinin ardından belge ile beraber birlikte durumun Başkanlığa yazılı olarak bildirilmesi ve Başkanlık tarafından istenilen bilgi ve belgelerin (talep edilecek bilgi ve belgeler e-Defter Uygulama Kılavuzunda açıklanır) ibraz edilmesi halinde, mükelleflerin zayi olan e-Defter kayıtlarının yeniden oluşturulması ve bunlara ait yeni oluşturulan e-Defter ve berat dosyalarının e-Defter uygulaması aracılığı ile Başkanlık sistemine yeniden yüklenmesi için Başkanlık tarafından yazılı izin verilecektir. - e-Defter ve beratların imzalanmasında kullanılan elektronik imza araçları ile mali mühürlerin, mükelleflerin elinde olmayan sebeplerle arızalanması, çalınması ve benzeri diğer nedenlerle elektronik defter ve beratların Tebliğde öngörülen sürelerde imzalama işleminin gerçekleştirilememesi halinde, mükellefler söz konusu durumu ve yeni elektronik imza aracının/mali mührün teminine yönelik başvuru işlemlerinin yapıldığını tevsik eden bilgi ve belgelerle Başkanlığa başvurmak zorundadır. Yeni elektronik imza aracının/mali mührün temin edilmesini müteakip en geç üç iş günü içinde imzalanan e-Defter ve/veya berat dosyalarının Başkanlık sistemine yüklenmesi gerekmektedir.

 Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK

Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK Genel Tebliği (Sıra No: 509) Yayımlandı: 509 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile elektronik ortamda düzenlenen belgeler (e-fatura, e-arşiv, e-irsaliye vb. ) ile ilgili daha önce yayımlanmış tüm Tebliğler bir araya getirilmiş olup ilgili Tebliğ ile bahsi geçen belgelerle ilgili yeni uygulamalar ve esaslar belirlenmiştir.

 Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK

Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK Genel Tebliği (Sıra No: 509) Yayımlandı: KONU: e-Fatura UYGULAMAYA GEÇİŞ TARİHİ 1) 2018 hesap dönemi brüt satış 01. 2020 tarihinden itibaren ehasılatı 10 milyon ve üzeri olan Fatura uygulamasına geçmek mükellefler zorundadır.

 Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK

Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK Genel Tebliği (Sıra No: 509) Yayımlandı: KONU: e-Fatura UYGULAMAYA GEÇİŞ TARİHİ 2) 5 Milyon TL ve üzeri olan brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) şartını 2018 veya 2019 hesap dönemlerinde sağlayan mükellefler 01. 07. 2020 tarihinden itibaren, 2020 veya müteakip hesap dönemlerinde sağlayan mükellefler, ilgili hesap dönemini izleyen yılın yedinci ayının başından itibaren, e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır. 3) Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı liste kapsamındaki mallar nedeniyle EPDK’dan lisans alanlar ile Kanuna ekli (III) sayılı liste kapsamındaki malların imal, inşa veya ithalini 2019 yılında gerçekleştirenler 01. 07. 2020 tarihinden itibaren, 2020 veya müteakip yıllarda gerçekleştirenler ise, lisans alımı veya imal, inşa veya ithalin gerçekleştirildiği ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

 Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK

Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK Genel Tebliği (Sıra No: 509) Yayımlandı: 01. 07. 2020 tarihine kadar (2020 veya müteakip hesap dönemlerinden itibaren bu paragrafta belirtilen işler ile iştigal etmek 4) Aracı hizmet sağlayıcıları, internet üzere işe başlayacak mükellefler ise işe reklamcılığı hizmet aracıları ile internet başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde) ortamında ilan yayınlayanlar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır. 5) 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler 01. 2020 tarihine kadar (2020 veya müteakip hesap dönemlerinden itibaren bu paragrafta belirtilen işler ile iştigal etmek üzere işe başlayacak mükellefler ise işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde) başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

 Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK

Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK Genel Tebliği (Sıra No: 509) Yayımlandı: 6) e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden, Katma Değer Vergisi Kanununun 11 inci maddesi kapsamındaki mal ihracı (Türkiye’de ikamet etmeyenlere ÖZEL FATURA ile yapılan bavul ticareti kapsamındaki satışlar dahil) ve yolcu beraberi eşya ihracı (Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlar) kapsamında fatura düzenleyecek olanlar, 01. 07. 2017 tarihinden (Türkiye’de ikamet etmeyenlere özel fatura ile yapılan bavul ticareti kapsamındaki satışlar açısından 01. 07. 2020 tarihinden) itibaren e -fatura olarak düzenlemek zorundadır.

 Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK

Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK Genel Tebliği (Sıra No: 509) Yayımlandı: KONU: e-Arşiv 1)Hali hazırda e-Fatura Uygulamasına Dâhil Olan Mükellefler 2) 2018 hesap dönemi brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler 3) 19. 10. 2019 tarihinden itibaren isteğe bağlı olarak e-fatura uygulamasına geçecek mükellefler 4) 01. 07. 2020 tarihinde e-fatura uygulamasına dahil olacaklar UYGULAMAYA GEÇİŞ TARİHİ 1. 01. 2020 e-fatura uygulamasına isteğe bağlı olarak dahil oldukları süre içinde 1. 07. 2020

 Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK

Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK Genel Tebliği (Sıra No: 509) Yayımlandı: 5) Aracı hizmet sağlayıcıları, internet ortamında ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı hizmet aracıları 1/1/2020 tarihine kadar (2020 ve müteakip hesap dönemlerinden itibaren bu paragrafta belirtilen işler ile iştigal etmek üzere işe başlayacak mükelleflerin ise işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde) 6) e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30 Bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından 01. 2020 tarihinden itibaren vergiler dahil toplam tutarı 5. 000 TL’yi) aşması halinde, söz konusu faturaların “e-Arşiv Fatura” olarak Gelir İdaresi Başkanlığınca sunulan e-Belge düzenleme portali üzerinden düzenlenmesi zorunludur. (*)

 Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK

Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK Genel Tebliği (Sıra No: 509) Yayımlandı: *Aynı günde aynı kişilere düzenlenen faturalar topluca birlikte değerlendirilecek olup, faturaların vergi dahil tutar toplamının belirlenen tutarı aşması halinde, söz konusu faturaların e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi ve alınması zorunludur.

 Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK

Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK Genel Tebliği (Sıra No: 509) Yayımlandı: KONU: e-irsaliye 1) e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2018 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 25 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler. 2) Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle EPDK'dan lisans (bayilik lisansı dahil) alan mükellefler. (*) UYGULAMAYA GEÇİŞ TARİHİ 01. 07. 2020 tarihinden itibaren

 Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK

Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK Genel Tebliği (Sıra No: 509) Yayımlandı: 3) Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malların imal, inşa, ithalini ve ana bayi/distribütör 01. 07. 2020 tarihinden itibaren şeklinde pazarlamasını gerçekleştiren mükellefler. (*) 4) 3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında düzenlenen işletme ruhsatı/sertifikası sahipleri ve işletme ruhsatı/sertifikası sahipleri ile 01. 07. 2020 tarihinden itibaren yaptıkları sözleşmeye istinaden maden üretim faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel kişi mükellefler. (*)

 Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK

Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK Genel Tebliği (Sıra No: 509) Yayımlandı: 5) 4634 sayılı Şeker Kanununun 2 nci maddesinin (e) bendinde tanımına yer verilen şekerin (beyaz 01. 07. 2020 tarihinden itibaren şeker) imalini gerçekleştiren mükellefler. (*) 6) e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden demir ve çelik (GTİP 72) ile demir veya çelikten 01. 07. 2020 tarihinden itibaren eşyaların (GTİP 73) imali, ithali veya ihracı faaliyetinde bulunan mükellefler. (*) 7) Tarım ve Orman Bakanlığınca gübre üretim ve tüketiminin kayıt 01. 07. 2020 tarihinden itibaren altına alınmasına yönelik oluşturulan Gübre Takip Sistemi’ne kayıtlı kullanıcılar. (*)

 Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK

Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK Genel Tebliği (Sıra No: 509) Yayımlandı: 8) 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 01. 07. 2020 tarihinden itibaren hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler. (*) Söz konusu mükelleflerden 01. 2020 tarihinden itibaren ilgili maddelerinde yer alan faaliyetleri yerine getirecekler için e-irsaliye geçiş geçme zorunluluğu söz konusu işlemlerin gerçekleştiği ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren başlayacaktır.

 Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK

Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK Genel Tebliği (Sıra No: 509) Yayımlandı: - - - Kendilerine e-irsaliye düzenlenen mükelleflerin istemeleri halinde uygulama üzerinden e-irsaliye yanıtı ile gönderilen malların kabul edilmeyen miktarını ve nedenini e-irsaliyeyi düzenleyene gönderebilme imkanı mevcuttur. e-İrsaliye Yanıtı ile yapılan kısmi kabul durumlarında, kabul edilmeyen malların satıcısına geri gönderimi için, alıcının e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı kullanıcı olması durumunda e-İrsaliyenin, uygulamaya kayıtlı kullanıcı olmaması durumunda ise matbu kağıt sevk irsaliyesinin ayrıca düzenlenmesi gerekmektedir. e-İrsaliyenin, alıcısının ya da muhteviyatındaki malların tamamının hatalı olması halinde, alıcısı tarafından e-İrsaliye Yanıtı ile reddedilmesi mümkündür. Ancak ret işleminin malın fiili sevkinden önce yapılması gerekmektedir. Malın fiili sevkinden sonra gönderilecek ret e-İrsaliye Yanıtları hükümsüz olup, bu durumda malı taşıyan/taşıttıran tarafından yeni bir e-İrsaliye düzenlenmesi gerekecektir.

 Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK

Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK Genel Tebliği (Sıra No: 509) Yayımlandı: - e-İrsaliyenin ebelge. gib. gov. tr adresinde yayımlanan e-İrsaliye uygulamasına ilişkin teknik kılavuzlarda yer alan format ve standartlara göre elektronik ortamda, elektronik sertifika ile imzalanarak düzenlenmesi, alıcısına iletilmesi (alıcının e- İrsaliye uygulamasına kayıtlı olmadığı durumda alıcının talebine göre elektronik ortamda iletim veya kağıt çıktısının teslimi suretiyle iletilmesi), muhafaza ve ibraz edilmesi esastır.

 Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK

Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK Genel Tebliği (Sıra No: 509) Yayımlandı: - e-İrsaliyenin malın fiili sevkinden önce düzenlenmesi (alıcısının henüz belli olmadığı ve malın fiili sevki sırasında “muhtelif müşteriler” adına düzenlenmesi ve malın asıl muhatabına teslimi sırasında e-İrsaliyenin düzenlenmesi hali hariç olmak üzere) ve Başkanlık sistemlerine başarılı olarak iletilmesi malın fiili sevki için yeterli olup, bununla birlikte düzenlenen e-İrsaliyenin Başkanlık sistemleri üzerinden (e-İrsaliyesi uygulamasına kayıtlı olmayan alıcılara düzenlenen e-İrsaliyenin elektronik halinin e-İrsaliye uygulaması dışında kalan harici elektronik yollarla iletilmesi suretiyle) alıcısına başarılı bir şekilde iletilmesi (alıcının e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı olmadığı durumda alıcının talebine göre elektronik ortamda iletim veya kağıt çıktısının teslimi suretiyle de iletilmesi mümkündür) gerekmektedir.

 Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK

Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK Genel Tebliği (Sıra No: 509) Yayımlandı: - Malın fiili sevki sırasında araç içinde e-İrsaliyenin bir örnek kâğıt çıktısının bulundurulması ya da elektronik olarak görüntülenmesinin sağlanması zorunlu olup, söz konusu kâğıt çıktı üzerinde ıslak imza ya da kaşe bulunması, e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı olmayan alıcının e-İrsaliyenin kâğıt çıktısını talep etmesi hali haricinde, zorunlu değildir. Alıcının eİrsaliye uygulamasına kayıtlı olmadığı ve bu alıcıların da e-İrsaliyenin kâğıt çıktısını talep ettiği durumlar dışında, araçta bulundurulan söz konusu kâğıt çıktının, alıcıya verilmesi de zorunlu değildir. e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı olmayan alıcıların e-İrsaliyenin kağıt çıktısını talep etmeleri halinde bu kağıt çıktıların alıcısı tarafından genel hükümler çerçevesinde kağıt ortamda muhafaza ve ibraz edilme zorunluluğu bulunmaktadır.

 Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK

Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK Genel Tebliği (Sıra No: 509) Yayımlandı: - Sevki yapılacak mala ilişkin olarak e-İrsaliyenin düzenlenmesinden önce faturanın düzenlenmiş olması halinde, e-İrsaliye üzerinde düzenlenmiş faturanın tarih ve belge numarasına da yer verilmesi zorunludur. - e-İrsaliye uygulamasından yararlanan mükellefler, e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı olmayanlara da sevk irsaliyesini, e-İrsaliye olarak düzenleyecek olup, alıcılarının talebine göre elektronik veya kağıt ortamda teslim edebileceklerdir.

 Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK

Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK Genel Tebliği (Sıra No: 509) Yayımlandı: KONU: e-serbest meslek makbuzu UYGULAMAYA GEÇİŞ TARİHİ 1) Serbest meslek erbaplarından 01. 02. 2020 tarihi itibarıyla faaliyetine 01. 06. 2020 tarihine kadar devam etmekte olanlar 2) Serbest meslek erbaplarından işe başladıkları ayı izleyen 3 üncü 01. 02. 2020 tarihinden (bu tarih dâhil) ayın sonuna kadar itibaren faaliyetine başlayacak olanlar

 Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK

Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK Genel Tebliği (Sıra No: 509) Yayımlandı: Elektronik ortamda düzenlenen ve elektronik sertifika ile imzalanan eserbest meslek makbuzunun karşı tarafın talebi çerçevesinde ıslak imzalı kağıt çıktısı verilerek veya elektronik ortamda iletilerek teslim edilmesi gerekmektedir. İstenilirse, serbest meslek erbabının imzasının notere onaylattırılarak e-serbest meslek makbuzu üzerine atılacak ıslak imza yerine geçmek üzere hazır imzalı olarak da teslimi mümkündür. Kendisine e-serbest meslek makbuzu düzenlenenler teslim yöntemine uygun şekilde bu belgeleri muhafaza edeceklerdir.

 Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK

Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK Genel Tebliği (Sıra No: 509) Yayımlandı: KONU: e-müstahsil makbuzu UYGULAMAYA GEÇİŞ TARİHİ 1) e-Fatura uygulamasına geçmek zorunda olan mükelleflerden faaliyetleri gereği aynı zamanda 01. 07. 2020 tarihine kadar müstahsil makbuzu düzenlemek zorunda olanlar, 2) Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler 01. 2020 tarihine kadar

 Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK

Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK Genel Tebliği (Sıra No: 509) Yayımlandı: Diğer Belgeler: e-Gider Pusulası uygulaması isteğe bağlı bir uygulama olup, dileyen mükellefler gerekli başvurularını yaparak söz konusu uygulamadan yararlanabilirler. Gelir İdaresi Başkanlığı mükellef, sektör ve faaliyet alanları itibariyle en az 3 aylık zaman süresi belirleyerek e-Gider Pusulası uygulamasına zorunlu olarak dahil olması gereken mükellef gruplarını belirlemeye yetkilidir.

 Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK

Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK Genel Tebliği (Sıra No: 509) Yayımlandı: e-Bilet: Düzenleme; kara, deniz ve hava yolu biletleri ile sinema, tiyatro, spor müsabakası vb. etkinliklere ait biletler ile yolcu listelerini kapsamaktadır. Hava yolu ile yurt içi ve yurt dışı yolcu taşımacılığı ile uğraşan hava yolu firmalarının düzenledikleri ve genel tebliğde belirtilen şartları taşıyan e-biletler tutarına bakılmaksızın fatura yerine geçen belge olarak kabul edilecektir. Havayolu şirketlerince yapılan satışlarda; uçak biletlerinde, yolcu tarafından talep edilirse, yolcu bilgilerine ilave olarak hesabına yolculuk yaptıkları mükellefin unvanı ve vergi numarası da e-bilet üzerinde gösterilecektir. Söz konusu biletlerden KDV bilette yer alan tutardan matraha dahil olmayan unsurlar ayrıştırıldıktan sonra iç yüzdeyle hesaplanacaktır. Acentelerden alınacak biletlerde ise, acente yolcuya e-bilet muhteviyatını da içeren fatura düzenleyecek olup, bu fatura üzerinde de yolcu bilgilerine ilave olarak talep edilmesi halinde hesabına yolculuk yapılanın unvanı ve vergi numarası da belirtilecektir. Söz konusu fatura yolcu veya hesabına yolculuk yapılan mükellef tarafından gider kaydedilebilecektir.

 Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK

Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK Genel Tebliği (Sıra No: 509) Yayımlandı: Kara ve deniz yolu ile yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerden Karayolu Taşıma Yönetmeliğine tabi olarak şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan D 1 belgeli işletmeler 01. 2021 tarihine kadar e-bilet uygulamasına geçmek zorundadırlar. Yerli ve yabancı sinema filmi gösteriminde bulunan sinema işletmeleri 01. 07. 2020 tarihine kadar (01. 07. 2020 tarihinden sonra faaliyetlerine başlayanlar, faaliyetlerine başladıkları ayı izleyen dördüncü ayın başına kadar) e-bilet uygulamasına geçmek zorundadır.

 Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK

Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK Genel Tebliği (Sıra No: 509) Yayımlandı: e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi ve e-Sigorta Poliçesi: e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi Uygulaması isteğe bağlı bir uygulama olup, Gelir İdaresi Başkanlığınca en az 3 aylık zaman süresi belirleyerek, sigorta, emeklilik ve reasürans şirketlerinin veya sigorta ve emeklilik aracılarının e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirmeye ve bu durumu ebelge. gib. gov. tr adresinde yayımlanacak duyurularla belirlemeye yetkilidir. e-Sigorta Poliçesi uygulaması isteğe bağlı bir uygulama olup, Gelir İdaresi Başkanlığınca en az 3 aylık zaman süresi belirleyerek, sigorta, emeklilik ve reasürans şirketlerinin veya sigorta ve emeklilik aracılarının e-Sigorta Poliçesi uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirmeye ve bu durumu cbclge. gib. gov. tr adresinde yayımlanacak duyurularla belirlemeye yetkilidir.

 Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK

Sirküler No: 10 -16 10 -18 Elektronik Ortamda Düzenlenecek Belgeler İle İlgili VUK Genel Tebliği (Sıra No: 509) Yayımlandı: Döviz Alım Satım Belgesi: e-Döviz Alım-Satım Belgesi uygulaması zorunlu bir uygulama olmayıp, Gelir İdaresi Başkanlığı en az 3 aylık zaman süresi belirleyerek, yetkili müesseselere e-Döviz Alım-Satım Belgesi Uygulamasına dâhil olma zorunluluğu getirmeye ve bu durumu ebelge. gib. gov. tr adresinde yayımlanacak duyurularla belirlemeye yetkilidir. e-Dekont Uygulaması: e-Dekont uygulaması zorunlu bir uygulama olmayıp, Gelir İdaresi Başkanlığı en az 3 aylık zaman süresi belirleyerek, bankaların e-Dekont uygulamasına dâhil olma zorunluluğu getirmeye ve bu durumu ebelge. gib. gov. tr adresinde yayımlanacak duyurularla belirlemeye yetkilidir.

Sirküler No: 12 -05 E-Arşiv Fatura Uygulamasına Dahil Olmayan Mükelleflerce Belli Tutarı Aşan Faturaların

Sirküler No: 12 -05 E-Arşiv Fatura Uygulamasına Dahil Olmayan Mükelleflerce Belli Tutarı Aşan Faturaların E-Arşiv Fatura Olarak Düzenlemesine İlişkin Duyuru Yayımlandı: 19. 10. 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 509 Sıra No. lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca, 01. 2020 tarihinden itibaren e-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükellefler tarafından düzenlenecek faturaların vergiler dahil toplam tutarının 30. 000 TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5. 000 TL’yi) aşması halinde, söz konusu faturaların, istisnai durumlar haricinde, e-arşiv fatura olarak GİB tarafından sunulan e-belge düzenleme portalı üzerinden düzenlenme zorunluluğu getirilmişti. 1. Uygulamanın kapsamına e-Arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükellefler girmektedir.

Sirküler No: 12 -05 E-Arşiv Fatura Uygulamasına Dahil Olmayan Mükelleflerce Belli Tutarı Aşan Faturaların

Sirküler No: 12 -05 E-Arşiv Fatura Uygulamasına Dahil Olmayan Mükelleflerce Belli Tutarı Aşan Faturaların E-Arşiv Fatura Olarak Düzenlemesine İlişkin Duyuru Yayımlandı: 2. Aynı günde ve aynı kişiye düzenlenen faturaların toplamının belirtilen tutarları aşması halinde belirtilen zorunluluk oluşacaktır. Belirtilen tutarın altında kalan işlemler için kağıt (matbu) fatura olarak düzenlenebilmesi uygulaması devam edecektir. Ayrıca aynı kişilere de olsa farklı günlerde gerçekleştirilen mal ve hizmet satışları nedeniyle düzenlenen faturalar, belirtilen tutarın hesabında birlikte dikkate alınmayacaktır. 3. Aynı gün içinde aynı kişiye gerçekleştirilen satışların her biri belirtilen tutarın altında kalmakla birlikte, bu satışların toplam tutarının belirtilen hadleri aşması durumunda; bu işlemler için kağıt (matbu) olarak fatura düzenlenmiş ise bu faturaların yerine e-Arşiv fatura ’nın e-Belge Portalı üzerinden düzenlenmesi ve matbu kağıt faturaların iptal işlemine tabi tutulması gerekmektedir.

Sirküler No: 12 -05 E-Arşiv Fatura Uygulamasına Dahil Olmayan Mükelleflerce Belli Tutarı Aşan Faturaların

Sirküler No: 12 -05 E-Arşiv Fatura Uygulamasına Dahil Olmayan Mükelleflerce Belli Tutarı Aşan Faturaların E-Arşiv Fatura Olarak Düzenlemesine İlişkin Duyuru Yayımlandı: 4. Söz konusu zorunluluk mükelleflerimize e-Arşiv Fatura uygulamasına bir başvuru zorunluluğu ve elektronik imza veya mali mühür alma zorunluluğu getirmemektedir. 5. Belirtilen nitelikteki faturaların düzenlenmesi işlemi; sadece GİB tarafından oluşturulan ve ücretsiz olarak tüm mükelleflerin kullanımına sunulan e-Belge PORTALI üzerinden gerçekleştirilecek olup herhangi bir özel entegratör kuruluşla anlaşma yapma zorunluluğu getirmemektedir. Söz konusu portalın kullanımı 01. 2020 tarihi itibariyle tüm mükelleflere açılacaktır. 6. e-Belge düzenleme portaline mali mühür veya elektronik imza kullanım zorunluluğu olmadan, İnteraktif Vergi Dairesi (ivd. gib. gov. tr) kullanıcı kodu ve şifresi kullanılarak girilebilecektir. İnteraktif Vergi Dairesi kullanıcı kodu ve şifresi bulunan mükelleflerimizin herhangi yeni bir başvuru yapmasına gerek bulunmayıp, bu kod ve şifresi henüz bulunmayan mükelleflerimiz ise ivd. gib. gov. tr adresinden gerekli kaydını oluşturarak kullanıcı kodu ve şifrelerini alabileceklerdir.

Sirküler No: 12 -05 E-Arşiv Fatura Uygulamasına Dahil Olmayan Mükelleflerce Belli Tutarı Aşan Faturaların

Sirküler No: 12 -05 E-Arşiv Fatura Uygulamasına Dahil Olmayan Mükelleflerce Belli Tutarı Aşan Faturaların E-Arşiv Fatura Olarak Düzenlemesine İlişkin Duyuru Yayımlandı: 7. e-Arşiv faturalar için GİB tarafından ücretsiz olarak sunulan e-Belge Portalı dışında başka herhangi bir yazılıma, uygulamaya, muhasebe programına veya özel entegratör kuruluşa ihtiyaç bulunmamaktadır. 8. Mükelleflerin istemeleri halinde belirtilen tutarların altındaki fatura düzenleme işlemleri için de söz konusu e-Belge Portalını kullanmaları mümkün bulunmaktadır. 9. Düzenlenen e-Arşiv faturalar alıcılarına her türlü elektronik ortamda (e-mail, sms vb. ) iletebileceği gibi, düzenlenen belgelerin kağıt çıktısı alınarak ve belge üzerine mükellefin ıslak imzası tatbik edilerek alıcılarına teslim edilebilecektir. 10. e-Belge Portalı üzerinden düzenlenen e-Arşiv faturaların Gelir İdaresi Başkanlığına raporlanmasına gerek bulunmamaktadır.

Sirküler No: 12 -05 E-Arşiv Fatura Uygulamasına Dahil Olmayan Mükelleflerce Belli Tutarı Aşan Faturaların

Sirküler No: 12 -05 E-Arşiv Fatura Uygulamasına Dahil Olmayan Mükelleflerce Belli Tutarı Aşan Faturaların E-Arşiv Fatura Olarak Düzenlemesine İlişkin Duyuru Yayımlandı: 11. Düzenlenen e-Arşiv faturaların sorgulanması, görüntülenmesi, elektronik ortamda indirilmesi ve kağıt çıktısının alınması işlemlerinin e. Belge Portali üzerinden gerçekleştirilmesi mümkün bulunmaktadır. Bununla birlikte düzenlenen e-Arşiv faturaların muhafaza ve ibraz işlemleri Vergi Usul Kanunu düzenlemeleri uyarınca mükelleflerin sorumluluğunda bulunmakta olup, söz konusu belgelerin e-Belge Portalından elektronik olarak indirilmesi ya da kağıt çıktı alınarak muhafaza edilmesi gerekmektedir. 12. Düzenlenen e-Arşiv Faturalarının, Başkanlığa ait https: //ebelge. gib. gov. tr/earsivsorgula. html adresinden sorgulama ve doğrulama işlemleri gerçekleştirilebilecektir.

Sirküler No: 12 -17 E-Arşiv Fatura Uygulamasına Dahil Olmayan Mükelleflerce Belli Tutarı Aşan Faturaların

Sirküler No: 12 -17 E-Arşiv Fatura Uygulamasına Dahil Olmayan Mükelleflerce Belli Tutarı Aşan Faturaların GİB Portalından Düzenlenmesine İlişkin Kılavuz Yayımlandı: 509 Sıra No. lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca, 01. 2020 tarihinden itibaren e-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükellefler tarafından düzenlenecek faturaların vergiler dahil toplam tutarının 30. 000 TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5. 000 TL’yi) aşması halinde, söz konusu faturaların, istisnai durumlar haricinde, e-arşiv fatura olarak GİB tarafından sunulan e-belge düzenleme portalı üzerinden düzenlenme zorunluluğu getirilmişti. Bu defa, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından “E-Arşiv Fatura Uygulamasına Dâhil Olmayan Mükelleflerce Tutarı 5. 000 TL ve 30. 000 TL’yi Aşan Faturaların GİB Portalından Düzenleme Kılavuzu” yayımlanmıştır.

Sirküler No: 10 -13 KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:

Sirküler No: 10 -13 KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 27) Yayımlandı: Yabancılara ve Türkiye’de yerleşik olmayan Türk Vatandaşlarına konut veya iş yerlerinin ilk tesliminde belirlenen şartların sağlanması kaydıyla KDV istisnası uygulanmaktadır. Uygulamaya ilişkin Tebliğin “Bedelin Türkiye’ye Getirildiğinin Tevsiki” başlıklı ilgili bölümüne aşağıda yer alan paragraf eklenmiştir.

Sirküler No: 10 -13 KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:

Sirküler No: 10 -13 KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 27) Yayımlandı: “Alıcılar dışındaki gerçek veya tüzel kişiler tarafından bankalar aracılığıyla satıcıların hesabına yapılan döviz transferleri; Ø Döviz transferine ilişkin banka dekontunda alıcıya ve teslime konut veya iş yerine ilişkin bilgilere (proje adı, adresi, bağımsız bölüm numarası) yer verilmesi veya Ø Dövizi transfer eden gerçek veya tüzel kişiler tarafından, transfere konu tutarın alıcı adına gönderildiğine dair satıcıya, alıcı ve teslime konut veya iş yerine ilişkin bilgileri (proje adı, adresi, bağımsız bölüm numarası) içeren bir muvafakatname verilmesi kaydıyla istisna uygulamasında Türkiye’ye getirilen döviz olarak kabul edilir. ”

Sirküler No: 10 -13 KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:

Sirküler No: 10 -13 KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 27) Yayımlandı: Kanunun 13/k maddesinde yer alan hükme göre bazı kamu kurum ve kurumlarına bağışlanacak yapı ve tesislerin inşası dolayısıyla bağışta bulunacaklara yapılan teslim ve hizmetler KDV’den istisna edilmişti. Ø Tebliğ’de mülkiyeti Türkiye Diyanet Vakfında bulunmakla birlikte, Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edilen madde kapsamındaki ibadethane ve din eğitimi verilen tesislerin inşası dolayısıyla bağışta bulunan söz konusu Vakfa yapılan teslim ve hizmetlerin de istisna kapsamında olduğuna ilişkin açıklama yapılmıştır.

Sirküler No: 12 -11 İmalatçılar ile Ar-Ge Faaliyetinde Bulunanlara Yapılan Yeni Makina ve Teçhizat

Sirküler No: 12 -11 İmalatçılar ile Ar-Ge Faaliyetinde Bulunanlara Yapılan Yeni Makina ve Teçhizat Teslimlerinde KDV İstisnasının Süresi 31. 12. 2022 Tarihine Kadar Uzatıldı: 24. 12. 2019 tarihli ve 30988 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7201 sayılı Kanunun 8 inci maddesi ile KDV Kanunun Geçici 39 uncu maddesinde yer alan; 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini haiz katma değer vergisi mükelleflerine münhasıran imalat sanayiinde kullanılmak üzere yapılan yeni makine ve teçhizat teslimleri ile 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamındaki teknoloji geliştirme bölgesi ile ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde, 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde, 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamındaki araştırma laboratuvarlarında Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara, münhasıran bu faaliyetlerinde kullanılmak üzere yapılan yeni makine ve teçhizat teslimlerindeki KDV istisnasının süresi, 31. 12. 2022 tarihine kadar uzatılmıştır. Ayrıca bu sürenin 2 yıla kadar uzatılabilmesi konusunda Cumhurbaşkanı’na yetki verilmiştir.

Sirküler No: 12 -11 İmalatçılar ile Ar-Ge Faaliyetinde Bulunanlara Yapılan Yeni Makina ve Teçhizat

Sirküler No: 12 -11 İmalatçılar ile Ar-Ge Faaliyetinde Bulunanlara Yapılan Yeni Makina ve Teçhizat Teslimlerinde KDV İstisnasının Süresi 31. 12. 2022 Tarihine Kadar Uzatıldı: Değişiklik öncesinde söz konusu istisnanın süresi 31. 12. 2019 tarihinde sona ermekteydi. Ayrıca 497 VUK Tebliği’ne eklenen Geçici 30. md ile 17/4/1957 tarihli ve 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini haiz mükelleflerce münhasıran imalat sanayiinde veya 26/6/2001 tarihli ve 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu, 28/2/2008 tarihli ve 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve 3/7/2014 tarihli ve 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamında faaliyette bulunan mükelleflerce münhasıran Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanılmak üzere,

Sirküler No: 12 -11 İmalatçılar ile Ar-Ge Faaliyetinde Bulunanlara Yapılan Yeni Makina ve Teçhizat

Sirküler No: 12 -11 İmalatçılar ile Ar-Ge Faaliyetinde Bulunanlara Yapılan Yeni Makina ve Teçhizat Teslimlerinde KDV İstisnasının Süresi 31. 12. 2022 Tarihine Kadar Uzatıldı: 2019 takvim yılı sonuna kadar iktisap edilen yeni makina ve teçhizat ile aynı tarihe kadar yatırım teşvik belgesi kapsamında katma değer vergisinden müstesna olarak iktisap edilen yeni makina ve teçhizat için uygulanacak amortisman oran ve süreleri, Maliye Bakanlığınca bu Kanunun 315 inci maddesine göre tespit ve ilan edilen faydalı ömür sürelerinin yarısı dikkate alınmak suretiyle hesaplanabilmekteydi. Bu uygulama 2019 sonunda sona ermektedir. Ancak söz konusu sürenin uzatımına ilişkin bugün itibariyle herhangi bir düzenleme yapılmamıştır.

Sirküler No: 01 -04 İmalat Sanayine Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Gerçekleştirilen Harcamalara Sağlanan

Sirküler No: 01 -04 İmalat Sanayine Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Gerçekleştirilen Harcamalara Sağlanan Desteklerin Süreleri Uzatıldı: 1. İmalat Sanayine Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamındaki İnşaat İşlerine İlişkin Yüklenilen ve İndirim Yoluyla Giderilmeyen KDV’nin İadesine İlişkin Süre Uzatılmıştır. 3065 sayılı Kanunun Geçici 37 nci maddesinde, imalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında; Asgari 50 milyon Türk Lirası tutarında sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2017 -2019 yıllarında yüklenilen ve 2017 -2019 yıllarının altı aylık dönemleri itibarıyla indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisi altı aylık dönemleri izleyen bir yıl içerisinde, 50 milyon Türk Lirası tutarına kadar sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2017 -2019 yıllarında yüklenilen ve 2017 -2019 yılları sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisi izleyen yıl içerisinde, talep edilmesi halinde belge sahibi mükellefe iade edilmekteydi. Söz Konusu Cumhurbaşkanı Kararı ile 2020 ve 2021 yıllarında da yüklenilen ve indirim yoluyla giderilmeyen KDV’nin iadesi mümkün hale gelmiştir.

Sirküler No: 01 -04 İmalat Sanayine Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Gerçekleştirilen Harcamalara Sağlanan

Sirküler No: 01 -04 İmalat Sanayine Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Gerçekleştirilen Harcamalara Sağlanan Desteklerin Süreleri Uzatıldı: 2. İmalat Sanayine Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Gerçekleştirilen Yatırım Harcamalarına Sağlanan İndirimli Kurumlar Vergisinin Uygulama Süresi Uzatılmıştır: Bilindiği üzere imalat sanayiine yönelik (US-97 Kodu: 15 -37) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında 2017 -2019 yıllarında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları ile münhasır olmak üzere bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik teşvik uygulamaları kapsamında vergi indirimi desteğinde uygulanacak yatırıma katkı oranları her bir bölgede geçerli olan yatırıma katkı oranına 15 puan ilave edilmek suretiyle, kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirimi tüm bölgelerde yüz oranında ve yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına uygulanacak oranı yüzde yüz olmak üzere, teşvik belgesi üzerinde herhangi bir işlem yapılmaksızın uygulanmaktaydı.

Sirküler No: 01 -04 İmalat Sanayine Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Gerçekleştirilen Harcamalara Sağlanan

Sirküler No: 01 -04 İmalat Sanayine Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Gerçekleştirilen Harcamalara Sağlanan Desteklerin Süreleri Uzatıldı: Söz konusu Cumhurbaşkanı Kararı ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nun Geçici 9 uncu maddesinde yer alan; mükelleflerin 2017 -2019 takvim yıllarında gerçekleştirdikleri imalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırım harcamaları için, Kanunun 32/A maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde "%55", "%65" ve "%90" şeklinde yer alan kanuni oranların sırasıyla "%70", "%80" ve "%100" şeklinde ve (c) bendinde "%50" şeklinde yer alan kanuni oranın ise "%100" şeklinde uygulanacağına ilişkin hükmün 01. 2020 -31. 12. 2022 yıllarında da devam etmesi sağlanmıştır.

Katılımınız İçin Teşekkür Ederiz… AS / NEXIA TÜRKİYE Adres: Büyükdere Caddesi No: 23 Kat:

Katılımınız İçin Teşekkür Ederiz… AS / NEXIA TÜRKİYE Adres: Büyükdere Caddesi No: 23 Kat: 7 34381 Şişli / İSTANBUL / TÜRKİYE Telefon: 0212 225 68 78 Web: www. nexiaturkey. com. tr