zel eitimde eitim ve retim 1 Aile Eitimi

  • Slides: 24
Download presentation
Özel eğitimde eğitim ve öğretim 1. Aile Eğitimi Aile eğitimi çalışmaları - Eve dayalı

Özel eğitimde eğitim ve öğretim 1. Aile Eğitimi Aile eğitimi çalışmaları - Eve dayalı aile eğitimi 2. Erken Çocuklukta Özel Eğitim -erken çocuklukta özel eğitim hizmetleri -erken çocukluk dönemine yönelik özel eğitim hizmetlerinin amaçları

Aile eğitimi çalışmaları; yetersizliği olan çocuğun yaşına ve dolayısıyla bir kuruma yerleştirilmiş olup olmamasına

Aile eğitimi çalışmaları; yetersizliği olan çocuğun yaşına ve dolayısıyla bir kuruma yerleştirilmiş olup olmamasına bağlı olarak temelde eve dayalı ve kuruma dayalı şeklinde ikiye ayrılmaktadır.

“Çocuklara yatırım yapmak için, onların birer yetişkin olmasını bekleme lüksümüz olmadığı gibi, onlar okula

“Çocuklara yatırım yapmak için, onların birer yetişkin olmasını bekleme lüksümüz olmadığı gibi, onlar okula başlayana dek, bekleme lüksümüz de yok. Çünkü o zaman müdahale etmek için çok geç olabilir. " James Hackman

v Haftada ya da 5 günde bir olmak üzere eğitimcinin engeli olan çocuğun evine

v Haftada ya da 5 günde bir olmak üzere eğitimcinin engeli olan çocuğun evine gitmesi, v Çocuğun yapabildiklerini aileyle beraber değerlendirmesi, v Çocuğun yapabildiklerine dayalı olarak amaçların belirlenmesi, v Bu amaçların nasıl gerçekleştirileceğinin eğitimci tarafından aileye gösterilmesi basamaklarından oluşur.

Ailenin çocuklarının davranışlarıyla baş etmede kullanacakları yöntem ve işlem süreçlerini göstermeyi amaçlar. Genellikle 8

Ailenin çocuklarının davranışlarıyla baş etmede kullanacakları yöntem ve işlem süreçlerini göstermeyi amaçlar. Genellikle 8 – 10 hafta yeterli olur.

Bu eğitimlerin yararları nelerdir ?

Bu eğitimlerin yararları nelerdir ?

ETKİNLİK

ETKİNLİK

Portage ve Küçük Adımlar (Smal Steps Early Intervantion Program) Programları Türkiye de uygulanan erken

Portage ve Küçük Adımlar (Smal Steps Early Intervantion Program) Programları Türkiye de uygulanan erken özel eğitim programlarıdır. Bütün bunlarla birlikte erken eğitim programları okul öncesi eğitim kurumları tarafından da sürdürülebilmektedir.

Küçük adımlar erken eğitim programı eğitim seti

Küçük adımlar erken eğitim programı eğitim seti

Sonuç olarak ; Bugüne kadar göz ardı edilen aileler aslında, özel gereksinimli çocukların eğitiminde

Sonuç olarak ; Bugüne kadar göz ardı edilen aileler aslında, özel gereksinimli çocukların eğitiminde en önemli unsurlardan biridir. Burada esas dikkat edilecek nokta bu eğitimin kim tarafından ve nasıl verileceğidir.

Özel gereksinimli çocuklara yönelik erken eğitim ve okulöncesi eğitim hizmetleri büyük önem taşır. Bu

Özel gereksinimli çocuklara yönelik erken eğitim ve okulöncesi eğitim hizmetleri büyük önem taşır. Bu hizmetlerin belli başlı yararları NELERDİR ?

Türkiye’de 1997 yılında yürürlüğe giren Özel eğitim Yasası, erken çocukluk dönemine ve okulöncesi eğitim

Türkiye’de 1997 yılında yürürlüğe giren Özel eğitim Yasası, erken çocukluk dönemine ve okulöncesi eğitim dönemine ilişkin hangi hükümleri içermektedir?

Erken Çocuklukta Özel Eğitim Hizmetleri Okulöncesi özel eğitim, sıfır-altı yaş arasında risk altındaki çocuklarla

Erken Çocuklukta Özel Eğitim Hizmetleri Okulöncesi özel eğitim, sıfır-altı yaş arasında risk altındaki çocuklarla gelişim geriliği olan ya da tanılanmış özel gereksinimli çocuklara ve ailelere sağlanan uzman destekli eğitim hizmetleridir (Başal, 2002).

Özel eğitim gereksinimleri belirlenmiş 37 -72 ay arasındaki çocuklar için, okulöncesi eğitimi zorunludur ve

Özel eğitim gereksinimleri belirlenmiş 37 -72 ay arasındaki çocuklar için, okulöncesi eğitimi zorunludur ve kaynaştırma uygulamaları temeline dayalı olarak, destek eğitim planları çerçevesinde sürdürülür (MEB, 2000).

Erken Çocukluk Dönemine Yönelik Özel Eğitim Hizmetlerinin Amaçları; vÖzel gereksinimli çocuğun tüm ailesini desteklemek

Erken Çocukluk Dönemine Yönelik Özel Eğitim Hizmetlerinin Amaçları; vÖzel gereksinimli çocuğun tüm ailesini desteklemek vÖzel Gereksinimli Çocuğun Tüm Gelişim Alanlarını Desteklemek vÖzel Gereksinimli Çocuğun Çevresiyle Etkileşimini Kolaylaştırmak vÖzel Gereksinimli Çocuğu Toplumun Bir Parçası Yapmak

Böylece; yaşamın ilk yıllarında verilen programlı ve sistematik bir destekle çocukların tüm kapasiteleri ortaya

Böylece; yaşamın ilk yıllarında verilen programlı ve sistematik bir destekle çocukların tüm kapasiteleri ortaya çıkarılabilmekte ve temel eğitim için alt yapı hazırlanmış olmaktadır.

SON

SON