PENITENCIARUL CRAIOVA Istoric La insistenele moierilor i ale

  • Slides: 48
Download presentation
PENITENCIARUL CRAIOVA

PENITENCIARUL CRAIOVA

Istoric La insistențele moșierilor și ale burgheziei din județul Dolj, în anul 1893 se

Istoric La insistențele moșierilor și ale burgheziei din județul Dolj, în anul 1893 se aprobă, de către Guvern, începerea construirii Penitenciarului Central, iar în anul 1894 se pune piatra de temelie, construcția fiind definitivată , în forma inițială, în anul 1897.

Istoric 1898 - s-au construit Atelierul de fierărie și Fântâna mare. În anul 1900

Istoric 1898 - s-au construit Atelierul de fierărie și Fântâna mare. În anul 1900 s-au construit magazia de lemne și ghereta de la poarta principală. După 3 ani de la darea în folosință, număra un efectiv de aproximativ 300 de deținuți, închisoarea fiind mixtă, adăpostind atât deținuți bărbați, cât și deținute femei, condamnați și arestați preventiv de drept comun; 1906 - a fost înființat un atelier de țesătorie cu 12 războaie mecanice, în care se confecționa pânză din bumbac pentru rufăria arestaților și a armatei. 1907 - odată cu răscoala țăranilor români, numărul celor închiși în Penitenciarul Craiova a crescut progresiv, de la 649 de deținuți, la 4 aprilie 1907, la 856 de deținuți, la 1 iulie 1907. La data de 4 mai 1907 a izbucnit o epidemie de febră tifoidă, stinsă, însă, pe 2 iunie 1907. În anul 1908 a luat ființă, în cadrul închisorii, o școală. Se mai arată că, în cadrul penitenciarului, în perioada 1905 -1915, unii deținuți se ocupau cu confecționarea mărgelăriilor, fluierelor, lingurilor și cu puțină „cismărie”; 1933 - existau ateliere de ceramică și de țesătorie; penitenciarul avea un efectiv de 86 de deținuți preventivi și 194 de deținuți condamnați.

 1944 - s-a declanșat o epidemie de tifos exantematic, care a cuprins un

1944 - s-a declanșat o epidemie de tifos exantematic, care a cuprins un număr de 72 de deținuți din efectivul total de 700 de deținuți. Din anul 1953 nu a mai evadat niciun deținut din Penitenciarul Craiova. În Penitenciarul Craiova au existat deținuți „preventivi și condamnați de drept comun", precum și deținuți politici, până în anul 1944, iar din acest an, până în 1970, au existat și „contrarevoluționari". 1963 - s-a înființat fabrica de încălțăminte. 1972 - la Penitenciarul Craiova existau 102 camere cu 1511 deținuți. Penitenciarul a avut ca secții exterioare: Motru (1965), Ișalnița (1968), Slatina (1969), Măgura Verde (1973), Ocolna (1973), Târgu Jiu (1984), Făcăi.

Istoric 1985 - s-a amenajat clubul pentru deținuți (dintr-o cameră de deținere ); 1998

Istoric 1985 - s-a amenajat clubul pentru deținuți (dintr-o cameră de deținere ); 1998 – unitatea avea 287 de angajați și 2595 de deținuți (din care 272 arestați preventiv, 45 condamnați la detenție pe viață); 2002 - s-a construit pavilionul multifuncțional (cabinet medical, psihologic, club maximă siguranță, camere de izolare); 2005 – unitatea a preluat secția exterioară Ișalnița; în 2007 a preluat construcțiile Închisorii Militare nr. 5 Caracal; 2010 – unitatea a predat secția exterioară Făcăi și a inaugurat noul sector Vizită; 2013 - secția exterioară Ișalnița a fost populată cu deținute.

Amplasare geografică Penitenciarul Craiova este situat în partea de nord-est a Municipiului Craiova, pe

Amplasare geografică Penitenciarul Craiova este situat în partea de nord-est a Municipiului Craiova, pe strada Vasile Alecsandri nr. 89, la aproximativ 500 de metri de centrul orașului, având spre nord, la o distanță de circa 800 de metri, gara. La începutul existenței sale, Penitenciarul Craiova era situat într-o zonă laterală a orașului, dezvoltarea urbană punându-și amprenta asupra poziționării sale geografice. • Perimetru total atribuit: 21867 mp

Scopul și misiunea instituţiei În prezent, Penitenciarul Craiova este organizat şi funcţionează ca unitate

Scopul și misiunea instituţiei În prezent, Penitenciarul Craiova este organizat şi funcţionează ca unitate în subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, fiind parte componentă a serviciului public care contribuie la apărarea ordinii publice şi a siguranţei naţionale, prin asigurarea pazei, escortării, supravegherii, aplicarea regimului de detenţie şi organizarea de activităţi de asistenţă socială, asistență psihologică şi educaţie destinate reinserţiei sociale a persoanelor private de libertate.

Amenajare, organizare, efective custodiate Profilarea penitenciarului în raport cu regimurile de executare Penitenciarul Craiova

Amenajare, organizare, efective custodiate Profilarea penitenciarului în raport cu regimurile de executare Penitenciarul Craiova are în componență 8 secții interioare de deținere si este profilat pe deţinerea de persoane private de libertate bărbaţi, cu vârsta peste 21 de ani, clasificate în regimurile de maximă siguranţă, închis, deschis, precum şi a tuturor arestaţilor preventiv din judeţele Dolj, Olt, Gorj şi Mehedinţi. De asemenea, sunt deţinute şi toate femeile majore condamnate la pedepse cu închisoarea, având domiciliile în aceste patru judeţe, indiferent de situaţie juridică şi regim de executare. Penitenciarul Craiova mai custodiaza și tineri (bărbaţi), condamnaţi la pedeapsa închisorii/detenţiunii pe viaţă, clasificaţi în regim închis şi maximă siguranţă, cu domiciliile în judeţele Dolj, Olt, Mehedinţi, Gorj, Argeş, Vâlcea, Arad, Timiş şi Caraş Severin.

Amenajare, organizare, efective custodiate Profilarea penitenciarului în raport cu regimurile de executare Capacitate de

Amenajare, organizare, efective custodiate Profilarea penitenciarului în raport cu regimurile de executare Capacitate de cazare la 4 mp: 528 Indice de ocupare: 131, 06% Număr paturi instalate: 854 Efectiv existent: 692 la data de 18. 09. 2018

Amenajare, organizare, efective custodiate 8 secții interioare de deținere; 1 secție exterioară de deținere;

Amenajare, organizare, efective custodiate 8 secții interioare de deținere; 1 secție exterioară de deținere; 124 de camere de deținere; 1 club activități de reintegrare socială; 3 săli de clasă; 1 capelă; 1 studio TV; 1 cancelarie; 1 cabinet psihologic; 1 bibliotecă; 1 sală de lectură; 1 sală de sport; 1 fabrică; 1 atelier de formare profesională/ activități ocupaționale; 1 sală părinte-copil.

Amenajare, organizare, efective custodiate Facilități administrative: 1 magazin universal; 1 infirmerie; 1 brutărie; 1

Amenajare, organizare, efective custodiate Facilități administrative: 1 magazin universal; 1 infirmerie; 1 brutărie; 1 spălătorie; 1 bloc alimentar; Spații de plimbare; Spațiu pentru acordarea vizitelor/vizitelor intime; Grupuri sanitare pentru fiecare cameră de deținere Birouri.

Post control Acces vizitatori

Post control Acces vizitatori

Post control Sector verificare acces pentru scanat bagaje.

Post control Sector verificare acces pentru scanat bagaje.

Sector vizită -dotat cu dispozitive de separare tip cabină-

Sector vizită -dotat cu dispozitive de separare tip cabină-

Sector vizită -fără dispozitive de separare-

Sector vizită -fără dispozitive de separare-

Amenajare, organizare, efective custodiate În funcţie de regimul de executare a pedepsei şi de

Amenajare, organizare, efective custodiate În funcţie de regimul de executare a pedepsei şi de conduita adoptată pe timpul detenţiei, persoanele private de libertate pot primi vizite astfel: cu dispozitive de separare, tip cabină; fără dispozitive de separare. Vizita cu dispozitive de separare se acordă persoanelor condamnate cărora li se aplică regimul de maximă siguranţă şi regimul închis, persoanelor arestate preventiv şi persoanelor condamnate până la stabilirea regimului de executare a pedepsei. Vizita fără dispozitive de separare se acordă persoanelor condamnate cărora li se aplică regimul semideschis şi deschis. În mod excepţional, vizita fără dispozitive de separare se poate acorda şi persoanelor condamnate pentru care nu s-a stabilit încă regimul de executare a pedepsei, persoanelor condamnate cărora li se aplică regimul de maximă siguranţă ori regimul închis, precum şi arestaţilor preventiv, cu aprobarea directorului locului de deţinere, în condiţiile art. 38 alin. (4) din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Spațiu prietenos vizită Sală „părinte-copil”

Spațiu prietenos vizită Sală „părinte-copil”

Secție de deținere Celular

Secție de deținere Celular

Cameră de deținere Înainte de renovare

Cameră de deținere Înainte de renovare

Cameră de deținere După renovare

Cameră de deținere După renovare

Cameră de deținere

Cameră de deținere

Bloc alimentar

Bloc alimentar

Sală de mese deținuți

Sală de mese deținuți

Capelă

Capelă

Club activități de reintegrare socială

Club activități de reintegrare socială

Sală activități sportive

Sală activități sportive

Dotări intervenții specifice

Dotări intervenții specifice

Secția exterioară IȘALNIȚA

Secția exterioară IȘALNIȚA

Încadrare conform Ordinului nr. 2773/2017 pentru aprobarea Situației centralizate a clădirilor care sunt necorespunzătoare

Încadrare conform Ordinului nr. 2773/2017 pentru aprobarea Situației centralizate a clădirilor care sunt necorespunzătoare din punctul de vedere al condițiilor de detenție Nr. crt 16. Începând cu data de 24. 07. 2012 Criterii de neconformitate, potrivit art. 55^1 din Legea nr. 254/2013, cu modificările și completările ulterioare art. 551 alin. (3) lit. a), b), e), f) 1 art. 55 alin. (3) lit. a), b), c), e) Începând cu data de 24. 07. 2012 art. 551 alin. (3) lit. a), b), c), e), f) 1008 Spațiul de cazare nr. 5 Începând cu data de 24. 07. 2012 art. 551 alin. (3) lit. a), b), f) 1010 Spațiul de cazare nr. 6 Începând cu data de 24. 07. 2012 art. 551 alin. (3) lit. a), b), e) 1061, 1 Locul de deţinere Spaţii de cazare a persoanelor private de libertate Penitenciarul Craiova Spaţiul de cazare nr. 1 Spaţiul de cazare nr. 2 Spaţiul de cazare nr. 3 Spaţiul de cazare nr. 4 Condiții corespunzătoare Condiții necorespunzătoare Număr de inventar 1002 1045, 1 1007

Acţiuni întreprinse pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie/muncă În ceea ce privește măsurile concrete pe

Acţiuni întreprinse pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie/muncă În ceea ce privește măsurile concrete pe care Penitenciarul Craiova, în măsura posibilităților sale, le -a luat pentru diminuarea efectelor fenomenului de supraaglomerare, prin reamenajarea, prin reparații curente sau capitale, după caz, a unor spații cu destinația de camere de detenție, menționăm următoarele: În anul 2012, prin redimensionarea sectorului producţie, au fost amenajate 40 de noi locuri de deţinere (secția V bis); În anul 2013, Penitenciarul Craiova a finalizat lucrările de reparaţii curente în cadrul secţiei exterioare Işalniţa, la obiectivele Remiză utilaje (pentru care s-a aprobat schimbare de destinaţie în Sector vizită) şi Birouri, Spaţii detenţie, Punct sacrificare (pentru care s-a aprobat schimbare de destinaţie în spaţii cazare - pentru un număr de 60 de persoane private de libertate femei de la regimurile deschis şi semideschis, sală de mese, spaţii activităţi socio-culturale, birou supraveghetor şi şef de secţie, şi sală consultaţii medicale). Valoarea lucrărilor executate în anul 2013 pentru reabilitarea acestor spaţii a fost de 43 mii lei, fiind achiziţionate, tot pentru această locaţie , din venituri proprii, un grup electrogen şi obiecte de inventar ( televizoare , boiler, recipienţi, etc).

Acţiuni întreprinse pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie/muncă La data de 30. 06. 2016, s-a

Acţiuni întreprinse pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie/muncă La data de 30. 06. 2016, s-a finalizat obiectivul de investiţii „Transformare grajd în spaţii deţinere –secţia exterioară Işalniţa”, prin care se suplimentează spaţiile de cazare cu 24 de locuri , obiectiv în valoare de 942 mii lei. Tot la secţia exterioară Işalniţa a fost aprobat obiectivul de investiţii „Modernizare reţea apă potabilă şi puţ forat”, fiind luată în calcul creşterea, în următorii ani, a locurilor de cazare din secţia exterioară, la 200. A fost solicitată completarea proiectului tehnic, aceasta fiind transmisă, în luna septembrie 2018, Administratiei Nationale a Penitenciarelor, fiind luată în calcul execuția pentru anul 2019. A fost promovată nota de fundamentare pentru obiectivul de investiții „Pavilion detenţie + seră – Penitenciar Craiova – Secţia exterioară Işalniţa”, acesta urmând să fie finanțat prin proiectul „Improving the correctional services in Romania by implementing the normality principle – 4 NORM(ality)”, în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2014 – 2021. Pavilionul de detenție va avea un regim de înălțime S+P și urmează a fi construit pe o suprafață de aproximativ 588 mp, respectiv o suprafață desfășurată estimată la 1. 176 mp. Acesta va asigura cazarea unui număr de 80 de persoane private de libertate femei, în regim semideschis și deschis.

Acţiuni întreprinse pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie/muncă Pentru a asigura implicarea deținuților în activități

Acţiuni întreprinse pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie/muncă Pentru a asigura implicarea deținuților în activități ocupaționale și/sau lucrative, se impune realizarea unei sere cu o suprafață de 500 mp (2 tunele), în care astfel de activități ar putea fi desfășurate în cea mai mare parte a anului. Ținând cont de faptul că prin finalizarea acestui obiectiv, persoanele private de libertate femei cazate actualmente în secțiile interioare de deținere de la Ișalnita vor fi transferate în noua cladire, se impune promovarea unei investiții pentru transformarea secțiilor respective în spații de deținere care să asigure cazarea regimurilor închis și maximă siguranță, simultan cu promovarea unei investiții la obiectivul „Împrejmuire secție exterioară Ișalnița”.

Acţiuni întreprinse pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie/muncă În fiecare an au fost alocate fonduri

Acţiuni întreprinse pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie/muncă În fiecare an au fost alocate fonduri pentru executarea de reparaţii curente la spaţii. În anul 2015, suma totală cheltuită în spațiile din sectorul de deținere a fost de 165 mii lei, fiind realizate lucrări pe următoarele secţii de deţinere: secţia I – 6 camere, secţia IV-V – 10 camere, secţia VI ABC – 6 camere, secţia VIII A B – 10 camere, secţia V bis – 2 camere şi clubul deţinuţilor. Prin lucrările de reparații curente a camerelor de deținere și grupurilor sanitare (reparații ample de înlocuire a instalațiilor sanitare, placări cu faianță și gresie, acoperiri cu lavabil a pereților camerelor de deținere, vopsitorie) s-au îmbunătățit în mod substanțial condițiile de cazare; Lucrările de reparaţii curente au constat și în: reparaţia jgheaburilor şi burlanelor, reparaţii placaje gresie şi faianţă, înlocuirea obiectelor sanitare, reparaţii şi înlocuiri uşi grupuri sanitare, reparaţii instalaţii sanitare, apă, încălzire, electrice, tencuieli, zugrăveli lavabile şi vopsitorii. În urma lucrărilor de reparații curente, au fost aduse îmbunătățiri majore unui număr de 33 de camere de deținere, de acest lucru beneficiind un număr de 500 de deținuți. De asemenea, în anul 2016 au fost continuate lucrările de reparaţii curente, în special în cadrul secţiei III şi secției VI A, B, C. În acest sens, a fost alocată suma de 295 mii lei exclusiv pentru repararea spațiilor de deținere. Până în prezent, din suma de 290 mii lei a fost angajată suma de 250 mii lei.

Acţiuni întreprinse pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie/muncă În anul 2017, conform planului de reparații

Acţiuni întreprinse pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie/muncă În anul 2017, conform planului de reparații curente, au fost efectuate reparații curente în cadrul a 3 secții interioare de deținere. Au fost realizate reparații curente în valoare totală de 146 mii lei la imobilele centrala termică, bloc alimentar, pavilion administrativ, pavilion comanda, infirmerie si cabinete medicale, garaj, perimetru, birouri producție, medic familie, spații vizitatori. Acestea au constat în placaje cu gresie și faianță, reparații finisaje interioare, zugrăveli lavabile, reparații tocărie, reparatii locale la conducte de apă, reparatii la jgheaburi si burlane, refacerea suprafețelor betonate.

Acţiuni întreprinse pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie/muncă În anul 2018 au fost reparate, până

Acţiuni întreprinse pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie/muncă În anul 2018 au fost reparate, până în prezent, un număr de 21 de camere de deținere, continuându-se lucrările de reparații curente. În anul 2017 au fost recepționate bunuri materiale achiziționate de către B. A. G. R. , destinate grupei de intervenție și personalului care asigură misiuni de escortare, pază și supraveghere (echipament protecție grupă intervenție, mijloace de imobilizare, muniție și armament letal și neletal, lanterne, binoclu, etc. ), precum și 2 detectoare de metale, dar și un aparat cu raze X pentru scanat bagaje, acestea fiind deja utilizate în punctul de control nr. 1. al unității. De asemenea, ca urmare a depășirii planului de producție stabilit cu beneficiarul de prestări servicii S. C. Rieker România S. R. L. , a fost încheiat un contract de sponsorizare prin care au fost achiziționate 5 stații emisie- recepție, iar din veniturile proprii realizate de către penitenciar, alte 11 stații emisie- recepție, pentru asigurarea comunicațiilor între personalul unității, dispecerat și conducerea sectorului operativ. Tot în baza contractului de sponsorizare încheiat cu S. C. Rieker România S. R. L. , au fost achiziționate 30 de bucati de camere video sport , precum și mediile de stocare aferente acestora, destinate personalului operativ pentru asigurarea inregistrarii video a misiunilor specifice.

Acţiuni întreprinse pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie/muncă În paralel, s-a continuat activitatea de dotare

Acţiuni întreprinse pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie/muncă În paralel, s-a continuat activitatea de dotare a personalului cu ținută de serviciu, fiind echipate un număr de 114 persoane, din care 80 de bărbați și 34 de femei. În anul 2017 a fost achiziționat integral necesarul de rechizite școlare pentru deținuți. De asemenea, din veniturile proprii realizate de unitate au fost achiziționate 2 aparate de aer condiționat tip coloană și 2 boxe necesare pentru dotarea clubului deținuților, un aparat fitness multifuncțional destinat sălii de sport a acestora, precum și 3 aparate DVD player, la care se adaugă preluarea, prin transfer fără plată, a unui număr de 50 de aparate TV pentru dotarea camerelor de deținere.

Includerea deținuților în activități lucrative Brutăria unității

Includerea deținuților în activități lucrative Brutăria unității

Brutăria unității

Brutăria unității

Includerea deținuților în activități lucrative Efectiv mediu persoane private de libertate implicate în activități

Includerea deținuților în activități lucrative Efectiv mediu persoane private de libertate implicate în activități lucrative (31. 05. 2018): 238 Prestări servicii: 116 Voluntariat: 4 Activități cu caracter gospodăresc necesare penitenciarului; Domenii de activitate: muncă necalificată: construcții, cusut și confecționat pantofi, curățenie și igienizare Venituri obținute din munca persoanelor private de libertate: 226, 578. 05 lei, fără T. V. A.

Secție cusut încălțăminte

Secție cusut încălțăminte

Demersuri de reintegrare socială

Demersuri de reintegrare socială

Demersuri de reintegrare socială Activitatea personalului de educaţie şi asistenţă psihosocială are ca scop

Demersuri de reintegrare socială Activitatea personalului de educaţie şi asistenţă psihosocială are ca scop asistarea persoanei condamnate sau arestate preventiv în timpul perioadei de executare a pedepsei, prin implicarea în acţiuni care corespund nevoilor sale şi prin activităţi care reduc riscurile marginalizării sociale după punerea în libertate. Corelarea programelor educative, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială, precum și a activităților de reintegrare socială cu nevoile de asistare ale persoanelor private de libertate Pe parcursul anului 2017 s-au desfășurat 2595 de evaluări educaționale, 2513 de evaluări psihologice și 2553 de evaluări sociale. Un număr de 9. 175 de deținuți au fost rulați în cursul anului la aceste activități, înregistrându-se o creștere de 28% comparativ cu anul 2016 (7. 146 rulați). 93 de deținuți au participat la activitatea/programul de alfabetizare, iar 142 de persoane au fost înscrise în clasele I-X, cursurile școlare fiind absolvite de 60 de persoane. S-au desfășurat 595 de consilieri psihologice, 478 de consilieri pe probleme sociale și 105 consilieri educaționale. Au avut loc 5. 820 de convorbiri individuale de informare cu persoanele private de libertate.

Demersuri de reintegrare socială La activități sportive au participat, în cursul anului 2017, 398

Demersuri de reintegrare socială La activități sportive au participat, în cursul anului 2017, 398 de deținuți, în baza celor 156 de solicitări de participare înregistrate, analizate si aprobate, iar 162 de persoane au solicitat cărți din fondul de bibliotecă. La activitățile creștin-ortodoxe au participat 1. 915 persoane private de libertate, iar 190 de persoane private de libertate au participat, lunar, la activităţile moral-religioase desfăşurate de cultul adventist şi de cultul penticostal. Dreptul la informare a fost asigurat prin intermediul rețelei de cablu TV, fiind distribuite 143 de aparate TV in 124 de camere. Tot prin intermediul rețelei interioare de cablu, au fost transmise 20 de emisiuni proprii, montate în cadrul studioului Infotv. În paralel, au fost achiziționate abonamente presă, fiind distribuite în cursul anului un număr de 1. 295 de ziare. S-au desfășurat 122 de activități de mediere socială, cu un număr de 120 de deținuți, scopul fiind sprijinirea persoanelor private de libertate în soluționarea unor probleme sociale și menținerea relațiilor cu familia sau mediul de suport.

Structura de personal Situaţia posturilor, la data de 31. 12. 2017, reflectă următoarele procente

Structura de personal Situaţia posturilor, la data de 31. 12. 2017, reflectă următoarele procente de ocupare: Ofiţeri: 82%; Agenţi: 95%; Personal contractual: 83%. Prin HG nr. 893/2017, s-a aprobat suplimentarea cu 1000 a numărului de posturi prevăzute pentru sistemul administraţiei penitenciare, dintre acestea 58 fiind repartizate Penitenciarului Craiova; Recrutarea şi selecţionarea candidaţilor pentru instituţiile de învăţământ s-a concretizat în 292 de candidaţi recrutaţi, dintre care 53 de candidaţi au fost admişi. Au fost finalizate 8 concursuri de încadrare din sursă externă/internă pentru 10 posturi vacante de execuție şi de conducere, fiind admise 9 persoane. În anul 2017 au fost încadrați 48 de absolvenţi ai instituțiilor de învățământ proprii și colaboratoare, iar 6 funcționari publici au fost mutați în unitate. De asemenea, un număr de 39 de funcţionari publici cu statut special au plecat din unitate, iar 11 au fost detașați. Funcţiile de conducere vacante pe perioadă mare de timp au condus la folosirea instituţiei împuternicirii (15 împuterniciri în unitate şi 9 împuterniciri în alte unităţi în anul 2017).