Navigarea pe Internet noiuni introductive Cuprins 1 Istoric

  • Slides: 18
Download presentation
Navigarea pe Internet noţiuni introductive

Navigarea pe Internet noţiuni introductive

Cuprins 1. Istoric şi terminologie 2. Navigatorul Internet Explorer 3. Despre Web 2. 0

Cuprins 1. Istoric şi terminologie 2. Navigatorul Internet Explorer 3. Despre Web 2. 0 4. Navighează în siguranţă pe Internet!

Scurt istoric v Internetul s-a născut la mijlocul anilor ‘ 60 în forma ARPAnet

Scurt istoric v Internetul s-a născut la mijlocul anilor ‘ 60 în forma ARPAnet – o reţea între mai multe computere din unele instituţii americane, ce lucrau pentru ARPA (Advanced Research Projects Agency), un departament de cercetare din cadrul Pentagonului. v Internetul "civil" a început ca o reţea de 4 calculatoare între Universităţile din Utah, Santa Barbara, Los Angeles şi Institutul de Cercetare din Stanford. v La sfârşitul anilor ‘ 60 şi începutul anilor ‘ 70, când Internetul număra în jur de 50 de computere, s-au dezvoltat primele servicii, folosite şi azi pentru transferul informaţiei.

Terminologie v Internet – Interconnected network (reţea interconectată) Reţea foarte mare de calculatoare conectează

Terminologie v Internet – Interconnected network (reţea interconectată) Reţea foarte mare de calculatoare conectează între ele milioane de reţele mai mici din lumea întreagă v Deseori este numit şi World Wide Web (www), în traducere aproximativă, reţea întinsă în toată lumea v Protocoale de comunicaţie – reprezintă un set de reguli prin care se asigură schimbul de date şi de mesaje între două calculatoare între care s-a stabilit o legătură fizică v Pentru a fi identificate, calculatoarelor conectate la Internet li se atribuie numere unice numite adrese de Internet sau adrese IP v Deoarece numerele sunt greu de reţinut, calculatorului conectat la Internet i se mai atribuie şi un nume cunoscut ca nume de domeniu v Servere de nume – translatarea numelor de domenii (numelor) în adrese de Internet (numere). (Oamenii lucrează cu nume, calculatoarele cu numere) v Web site – un loc pe internet care este accesat folosind o adresa internet. Multitudinea paginilor web (web page) alcătuiesc un site

Ce este un URL? v URL-ul (Uniform Address Locator) este adresa unui site web

Ce este un URL? v URL-ul (Uniform Address Locator) este adresa unui site web şi este format în general din patru părţi componente: § § nume de protocol locaţia site-ului numele site-ului (ales de proprietar) o terminaţie, ce arată tipul de proprietar al site-ului v Exemplu: http: //www. bjbv. ro este format din: § http: // – Hyper. Text Transfer Protocol (HTTP). Este cel mai des întâlnit protocol § www – acest site este pe World Wide Web (Internet) § bjbv – numele web site-ului este bjbv § ro – terminaţia v Alte terminaţii întâlnite: § § com – comercial edu – instituţii de învăţământ gov – guvern int – internaţional mil – militar org – organizaţie ro – România; eu – Uniunea Europeană; uk – Regatul Unit; etc.

Ce este un browser? v Un browser este un program ce te ajută să

Ce este un browser? v Un browser este un program ce te ajută să navighezi pe Internet, afişând pe ecran paginile web. Browser-ul are o interfaţă grafică cu diferite meniuri, butoane si unelte cu ajutorul cărora poţi da comenzi programului. v Internet Explorer (foto sus) şi Mozilla Firefox (foto jos) sunt două browsere mai des întâlnite. v Alte browsere: Chrome, Opera, Safari.

Ce este Home Page? v Home Page sau prima pagină, are mai multe înţelesuri:

Ce este Home Page? v Home Page sau prima pagină, are mai multe înţelesuri: 1. 2. când porneşti browser-ul sau dai clic pe icon-ul home page din browser ceea ce va fi afişat în fereastră este prima pagină. Pagina principală a unui web site este numită Home Page. Această pagină se deschide “din oficiu” când ajungi pe un web site după ce ai tastat adresa lui în bara de adrese. În cazul în care există un link sau buton numit Home (sau Acasă) într-un web site şi dai clic pe el îţi va apărea Home Page-ul acelui web site.

Bara de nume şi bara de meniu v Bara de nume arată numele paginii

Bara de nume şi bara de meniu v Bara de nume arată numele paginii web pe care o vizitezi, astfel te informează unde te afli. Tot aici este afişat şi numele browser-ului folosit. v Sub bara de nume se află bara de meniu. Dând clic pe un meniu, va apărea o listă de opţiuni folosite pentru a da comenzi browser-ului.

Bara de adresă v Bara de adresă este un mijloc de navigare pe Internet.

Bara de adresă v Bara de adresă este un mijloc de navigare pe Internet. Ştiind adresa unui web site, tastezi URL-ul (adresa completă) în căsuţa de adresă şi apeşi tasta Enter sau dai clic pe butonul Go aflat în partea dreaptă a barei de adresă.

Butonul Favorites v Pe Internet există o cantitate uriaşă de informaţie. Favorites reprezintă o

Butonul Favorites v Pe Internet există o cantitate uriaşă de informaţie. Favorites reprezintă o listă de pagini web populare pe Internet, precum şi paginile tale favorite. v Când găseşti pagini web care îţi plac, adăugându-le la Favorites poţi reveni mai târziu la aceste pagini fără a memora URL-ul acestora.

Butonul History v Butonul History oferă istoricul paginilor web vizitate. v Este util când

Butonul History v Butonul History oferă istoricul paginilor web vizitate. v Este util când vrei să vizitezi o pagină web pe care ai mai vizitat-o, dar nu o ai la Favorites.

Legături v Legătura (link, hyperlink) este o conexiune între două pagini web v Oferă

Legături v Legătura (link, hyperlink) este o conexiune între două pagini web v Oferă o metodă uşoară de a vizita o altă pagină. v În general legăturile sunt subliniate şi au altă culoare faţă de culoarea textului paginii respective v Când plasăm cursor-ul deasupra unui link, se transformă în mână

Navigarea pe o pagină web v Deseori o pagină web conţine informaţie care depăşeşte

Navigarea pe o pagină web v Deseori o pagină web conţine informaţie care depăşeşte mărimea ecranului v În acest caz apare bara de derulare pe verticală sau/şi orizontală v Se utilizează dând clic după cum se arată în imaginea alăturată

Web 2. 0 v Web 2. 0 = platformă de colaborare v Caracteristici Web

Web 2. 0 v Web 2. 0 = platformă de colaborare v Caracteristici Web 2. 0: § § include o paletă foarte largă de aplicaţii şi servicii care folosesc Web-ul ca platformă unitară şi organizată de comunicare; este construit pe baza unei arhitecturi care încurajează participarea activă a utilizatorilor; permite interacţiunea facilă între utilizatorii care au aceleaşi interese; oferă utilizatorilor posibilitatea: • de a produce conţinut, de a-l partaja cu alţii, deci o mai puternică interactivitate; • o experienţă mult mai apropiată de aplicaţiile desktop, cu interfeţe grafice intuitive, plăcute, • • • § § programabile şi, mai ales, transparente; facilitează accesul public la baze de date; are abilitatea de a conecta între ele diverse aplicaţii sau servicii şi de a agrega date din diverse surse - RSS, bloguri; “vorbeşte” despre: socializarea informaţiei - un concept despre aplicaţii şi oameni; apariţia instrumentelor colaborative de genul wiki-urilor, a platformelor de socializare ca My. Space, Hi 5, Linked. In sau Second Life, a blog-urilor, a structurilor de comunicare de date şi documente, a colecţiilor de bookmarkuri (ca del. icio. us sau digg), de clipuri video (You. Tube) sau de imagini (flickr) etc. ; creşterea uzabilităţii - îmbunătăţirea experienţei utilizatorilor; democratizarea conţinutului şi distribuţia acestuia (conţinut creat de utilizator şi distribuit liber de acesta); foloseşte puterea comunităţilor de internauti; indică o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte Web-ul.

Termenii caracteristici Web 2. 0

Termenii caracteristici Web 2. 0

Navighează în siguranţă pe Internet! Cum mă protejez pe Internet? 1. Nu oferi niciodată

Navighează în siguranţă pe Internet! Cum mă protejez pe Internet? 1. Nu oferi niciodată informaţii personale / sensibile! 2. Nu da click decât pe linkuri provenite din surse de încredere! 3. Scanează-ţi zilnic calculatorul! 4. Asigură-te că sistemul de protecţie / antivirus este mereu actualizat! 5. Nu deschide niciodată spam-uri! (E-mailuri provenite din surse necunoscute, dubioase) 6. Nu răspunde mesajelor care te anunţă că eşti câştigătorul unei sume de bani! 7. Încheie tranzacţii online doar prin site-uri verificate (sigure) şi/sau care asigură confidenţialitatea datelor!

Exerciţii propuse 1 2 a) Accesează site-ul bibliotecii “George Bariţiu” la adresa: http: //www.

Exerciţii propuse 1 2 a) Accesează site-ul bibliotecii “George Bariţiu” la adresa: http: //www. bjbv. ro/ utilizând browser-ul Internet Explorer. a)Tastează adresa motorului de căutare Google în bara de adresă a browser-ului IE: http: //www. google. ro/ b) Adaugă site-ul la favorite c) Navighează pe pagina “Evenimente” din cadrul siteului d) Identifică legătura (linkul) către seara filmului românesc şi accesează-l b) Caută adresa web a blogului bibliotecii din Braşov După afişarea rezultatului, dă clic pe linkul către blog. c) Încearcă să identifici cât mai multe elemente Web 2. 0 în blogul bibliotecii. 3

Robert Rancz

Robert Rancz