KAMU ZARARLARI Hazrlayan Seyfullah ZKAN Mfetti MEVZUAT 657

  • Slides: 57
Download presentation
KAMU ZARARLARI Hazırlayan Seyfullah ÖZKAN Müfettiş

KAMU ZARARLARI Hazırlayan Seyfullah ÖZKAN Müfettiş

MEVZUAT 657 Sayılı Kanun (12 -13. md) 5018 Sayılı Kanun (71. md) Devlete ve

MEVZUAT 657 Sayılı Kanun (12 -13. md) 5018 Sayılı Kanun (71. md) Devlete ve Kişilere Memurlarca Verilen Zararların Nevi ve Miktarlarının Tespiti, Takibi, Amirlerinin Sorumlulukları, Yapılacak Diğer İşlemler Hakkında Yönetmelik Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik (13. 8. 1983 tarih ve 18134 sayılı Resmi Gazete) (19. 10. 2006 tarihli ve 26324 sayılı Resmî Gazete)

KAMU ZARARLARININ TAHSİLİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK (19. 10. 2006 tarihli ve

KAMU ZARARLARININ TAHSİLİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK (19. 10. 2006 tarihli ve 26324 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır)

TANIMLAR

TANIMLAR

KAMU ZARARI NEDİR (5018/71) KAMU GÖREVLİLERİNİN; Ø Kasıt, Ø Kusur veya Ø İhmallerinden kaynaklanan

KAMU ZARARI NEDİR (5018/71) KAMU GÖREVLİLERİNİN; Ø Kasıt, Ø Kusur veya Ø İhmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda “kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden” olunmasıdır.

Kamu Zararı Hangi Hallerde Oluşur(1) Ø Yapılan iş, alınan mal veya hizmet karşılığı olarak

Kamu Zararı Hangi Hallerde Oluşur(1) Ø Yapılan iş, alınan mal veya hizmet karşılığı olarak karar, onay, sözleşme ve benzeri belgelerde belirlenen tutardan fazla ödeme yapılması, Ø İş yaptırılmadan, mal veya hizmet alınmadan önce ödeme yapılması, Ø Transfer niteliğindeki giderlerde, fazla veya yersiz ödemede bulunulması, Ø Görevlendirilen komisyon veya kişilerce rayiç bedelinden daha yüksek fiyatla iş yaptırılması, mal veya hizmet alınması, Ø Malların kiraya verilmesi, tahsisi, yönetimi, kullanımı ve elden çıkarılması işlemlerinin mevzuata uygun bir şekilde yapılmaması,

Kamu Zararı Hangi Hallerde Oluşur(2) Ø Görevlilere teslim edilen taşınırların zarara uğraması, Ø İdare

Kamu Zararı Hangi Hallerde Oluşur(2) Ø Görevlilere teslim edilen taşınırların zarara uğraması, Ø İdare gelirlerinin tarh, tahakkuk veya tahsil işlemlerinin mevzuata uygun bir şekilde yapılmaması, Ø Kamu idaresinin yükümlülüklerinin mevzuatına uygun bir şekilde yerine getirilmemesi nedeniyle kamu idaresine faiz, tazminat, gecikme zammı, para cezası gibi ek malî külfet getirilmesi, Ø Mevzuatında öngörülmediği halde ödeme yapılması,

Kamu Kaynağı Borçlanma suretiyle elde edilen imkânlar dahil; Ø Kamuya ait gelirler, Ø Taşınır

Kamu Kaynağı Borçlanma suretiyle elde edilen imkânlar dahil; Ø Kamuya ait gelirler, Ø Taşınır ve taşınmazlar, Ø Hesaplarda bulunan para, Ø Alacak ve haklar ile Ø Her türlü değerleri ifade eder. İlgili Kamu Görevlileri; Bu kaynakların hukuka uygun olarak kullanılmasından sorumludur.

Sorumlu Kamu Zararından, bu zararın oluşmasına sebep olan kamu görevlisi/görevlileri sorumludur. Kamu görevlileri; Kamu

Sorumlu Kamu Zararından, bu zararın oluşmasına sebep olan kamu görevlisi/görevlileri sorumludur. Kamu görevlileri; Kamu kaynaklarının etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, yönetilmesinden, kullanılmasından, korunmasından, kötüye kullanılmaması ve her an hizmete hazır bulundurulması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludurlar. Milton FRİDMAN

İlgili Kendisine yersiz veya fazla ödemenin yapıldığı ve kamu zararından tek başına veya sorumlularla

İlgili Kendisine yersiz veya fazla ödemenin yapıldığı ve kamu zararından tek başına veya sorumlularla birlikte sorumlu olan gerçek ve/veya tüzel kişi ya da kişilerdir.

KAMU ZARARININ TESPİTİ VE BİLDİRİLMESİ

KAMU ZARARININ TESPİTİ VE BİLDİRİLMESİ

Kontrol, denetim veya inceleme raporları Sayıştay'ca kesin hükme bağlama, Adlî, idarî veya askerî yargılama,

Kontrol, denetim veya inceleme raporları Sayıştay'ca kesin hükme bağlama, Adlî, idarî veya askerî yargılama, Kamu Zararı tespit edilir.

Kamu Zararının Bildirilmesi Ø Tespit edilen kamu zararına ilişkin yazı, tutanak, rapor, ilâm ve

Kamu Zararının Bildirilmesi Ø Tespit edilen kamu zararına ilişkin yazı, tutanak, rapor, ilâm ve benzeri belgeler ilgili kamu idarelerine gönderilir. Kamu zararlarına ilişkin belgelerde yer alan hususlar, ilgili harcama yetkilisinin de görüşleri alınmak suretiyle merkezde üst yönetici, taşrada ise idarenin en üst yöneticisi tarafından değerlendirilir. Yapılan değerlendirme sonuçları dosyasına konulur. Ø Kontrol, denetim veya inceleme sonucunda tespit edilen kamu zararına ilişkin belgelerde, sorumlularla birlikte tahsil sürecine dahil edilecek ilgililer de belirtilir. Bu belirlemenin yapılmadığı durumlarda, zararın tahsil sürecine dahil edilecek ilgililer merkezde üst yönetici, taşrada ise idarenin en üst yöneticisi tarafından yaptırılacak inceleme ile belirlenir.

KONTROL DENETİM TESPİT/GÖRÜŞ Harcama Yetkilisi DEĞERLENDİRME En Üst Yönetici (Belediye Başkanı) İNCELEME

KONTROL DENETİM TESPİT/GÖRÜŞ Harcama Yetkilisi DEĞERLENDİRME En Üst Yönetici (Belediye Başkanı) İNCELEME

Ø Yargı kararları ve Sayıştay ilâmlarıyla tespit edilen kamu zararı alacakları ile değerlendirme sonucunda

Ø Yargı kararları ve Sayıştay ilâmlarıyla tespit edilen kamu zararı alacakları ile değerlendirme sonucunda takip ve tahsiline karar verilen alacaklar, takibe yetkili idare birimince takip edilir. Ø Sayıştay denetçileri tarafından inceleme sırasında mevzuata uygun bulunmayan veya noksan görülen işler hakkında kendilerine gönderilen kamu zararına ilişkin sorguların bir örneği, ilgili kamu görevlisince ilgisine göre üst yönetici veya en üst yöneticiye bildirilir. Bu sorgular, kamu idaresince ihbar kabul edilerek gerekli kontrol, denetim ve inceleme başlatılabilir.

SAYIŞTAY İLAMI MAHKEME İLAMI KONTROL İlamın İdareye Ulaştığı Tarih DENETİM İNCELEME Değerlendirmenin Onaylandığı Tarih

SAYIŞTAY İLAMI MAHKEME İLAMI KONTROL İlamın İdareye Ulaştığı Tarih DENETİM İNCELEME Değerlendirmenin Onaylandığı Tarih 5 İŞ GÜNÜ MUHASEBE BİRİMİ (Muhasebe Kayıtlarına Alarak Takip Dosyası Açar)

Alacak Takip Dosyası Ø Kamu zararından doğan alacakların her biri için takibe yetkili birimce

Alacak Takip Dosyası Ø Kamu zararından doğan alacakların her biri için takibe yetkili birimce alacak takip dosyası açılır. Ø Sayıştay’ca düzenlenen sorgular ihbar kabul edilerek yaptırılan kontrol, denetim veya incelemenin değerlendirilmesi sonucunda kamu zararının oluştuğuna karar verilmesi durumunda da yukarıdaki fıkra hükmüne göre alacak takip dosyası açılır. Ø Alacağın tespit, takip ve tahsiline ilişkin bütün belgeler alacak takip dosyasında muhafaza edilir.

Kamu Zararından Doğan Alacakların Muhasebe Kayıtlarına Alınması Ø Sayıştay veya mahkeme ilâmları ile bildirilen

Kamu Zararından Doğan Alacakların Muhasebe Kayıtlarına Alınması Ø Sayıştay veya mahkeme ilâmları ile bildirilen kamu zararından doğan alacakların, ilâmların idarelerine ulaştığı, Ø Kontrol, denetim veya inceleme sonucunda tespit edilen kamu zararından doğan alacakların ise yapılacak değerlendirme sonucunun yazılı hale getirildiği, q Tarihten itibaren beş iş günü içerisinde, takibe yetkili birimce muhasebeleştirmeye esas belgelerin birer nüshası muhasebe birimine gönderilerek, sorumlular ve ilgililer adına muhasebe kayıtlarına alınması istenilir. Ø Taksitlendirilen kamu zararı alacaklarına ilişkin kararın bir örneği de karar tarihinden itibaren beş iş günü içerisinde muhasebe birimine gönderilir. Sayıştay sorgularının ihbar kabul edilerek yapılan değerlendirme sonucunda kamu zararının oluştuğuna karar verilmesi halinde de aynı şekilde işlem yapılır.

KAMU ZARARININ TEBLİĞİ VE TAKİBİ

KAMU ZARARININ TEBLİĞİ VE TAKİBİ

Tebligat (Borç Bildirim Belgesi) ü Bilinen adrese imza karşılığı tebligat ü Tebliğ Kanununa göre

Tebligat (Borç Bildirim Belgesi) ü Bilinen adrese imza karşılığı tebligat ü Tebliğ Kanununa göre tebligat ü Sayıştay Kanunu Hükümlerine göre tebligat Kontrol, denetim veya inceleme sonucunda tespit edilen kamu zararı alacaklarının sorumlulara ve ilgililere tebliğ işlemlerine, üst yönetici tarafından yapılacak değerlendirmenin tamamlandığı tarihten itibaren beş iş günü içerisinde başlanır. Ödeme süresi 1 ay YAPILACAK TEBLİĞDE: • Borcun miktarı, • Borcun sebebi, • Borcun doğuş tarihi, • Faiz başlangıç tarihi, • Ödeme yeri, • İtiraz süresi (7 gün) • İtiraz mercii (itiraz kararı 10 günde sonuçlandırılacak) Bilgileri yer alır.

Adli, idari ve askeri mahkemelerce hükme bağlanan ve taraflara tebliğ edilen kamu zararından doğan

Adli, idari ve askeri mahkemelerce hükme bağlanan ve taraflara tebliğ edilen kamu zararından doğan alacaklara ilişkin kararın kesinleşmesi beklenilmeksizin takip işlemlerine başlanacaktır.

Kamu zararı alacaklarının yapılan tebligata rağmen sorumlular ve/veya ilgililerce süresinde rızaen ve sulhen ödenmemesi

Kamu zararı alacaklarının yapılan tebligata rağmen sorumlular ve/veya ilgililerce süresinde rızaen ve sulhen ödenmemesi halinde ilgili alacak takip dosyası, sürenin bitiminden itibaren 5 (beş) iş günü içerisinde, alacağın hükmen tahsili için, takip birimince kamu idaresini temsile yetkili hukuk birimine gönderilir.

KAMU ZARARININ TAHSİLİ

KAMU ZARARININ TAHSİLİ

1 - Rızaen ve sulh yolu Tahsil Şekilleri 2 - Takas (Borçlar Kanunu hükümlerine

1 - Rızaen ve sulh yolu Tahsil Şekilleri 2 - Takas (Borçlar Kanunu hükümlerine göre) 3 - İcra yolu (İcra ve İflas Kanun hükümlerine göre ) Kamu zararından doğan alacaklar, sorumlulardan ve/veya ilgililerden, zararın oluştuğu tarihten itibaren ilgili mevzuatına göre hesaplanacak faiziyle birlikte tahsil edilir.

Rızaen ve Sulh Yoluyla Tahsilat Oluştuğu tarih itibarıyla asgarî ücretin bir aylık brüt tutarının

Rızaen ve Sulh Yoluyla Tahsilat Oluştuğu tarih itibarıyla asgarî ücretin bir aylık brüt tutarının yarısını geçmeyen alacaklar, ü Belediye Başkanı/Üst Yöneticinin izni, ü Sorumlunun ve/veya ilgilinin kabul etmesi şartıyla, tebliğ tarihini izleyen aybaşından (eğer alacak tutarı asgarî ücretin bir aylık brüt tutarının yarısını geçiyor ise sulh işleminin kesinleştiği tarihi izleyen aybaşından) aylığından kesilerek rızaen tahsil edilecektir. itibaren

Aylıklardan yapılacak kesinti tutarı, sorumlulara ve/veya ilgililere yapılan her türlü aylık, ödenek, zam, tazminat

Aylıklardan yapılacak kesinti tutarı, sorumlulara ve/veya ilgililere yapılan her türlü aylık, ödenek, zam, tazminat dahil bir aylık net ödemelerinin dörtte birinden az, üçte birinden çok olamaz

Takas Yoluyla Tahsilat ALACAKLI BORÇLU Kamu İdaresi Sorumlu / İlgili Borç ve alacaktan birisi

Takas Yoluyla Tahsilat ALACAKLI BORÇLU Kamu İdaresi Sorumlu / İlgili Borç ve alacaktan birisi şarta bağlı bulunuyorsa veya henüz vadesi gelmemiş ise takas yapılamaz.

İcra Yoluyla Tahsilat Sayıştay ve mahkeme ilâmları ile hüküm altına alındığı halde sorumluları ve/veya

İcra Yoluyla Tahsilat Sayıştay ve mahkeme ilâmları ile hüküm altına alındığı halde sorumluları ve/veya ilgilileri tarafından rızaen ödenmeyen kamu zararından doğan alacaklar, İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre tahsil edilecektir. Mali Hizmetler - Tapu, - Banka, - Vergi dairesi, MALVARLIĞI ARAŞTIRMASI Hukuk İşleri - Trafik şubesi - Sos. güv. Kur. - Diğer İCRA TAKİBATI veya TAKİBATTAN VAZGEÇME ÖNAYI

Alacağın takibinden sorumlu harcama yetkilileri; Mahkemeye veya icraya intikal eden alacakların takibinin hangi aşamada

Alacağın takibinden sorumlu harcama yetkilileri; Mahkemeye veya icraya intikal eden alacakların takibinin hangi aşamada olduğunu ilgili hukuk birimleri nezdinde izlemek ve icra dairelerince tahsil edildiği bildirilen paraların muhasebe birimine yatırılmasını mahsubunu sağlamak zorundadırlar. ve borcun

Kamu alacağının güvence altına alınması maksadıyla; Öngörülen şartların varlığı ve üst yönetici/belediye başkanının gerekli

Kamu alacağının güvence altına alınması maksadıyla; Öngörülen şartların varlığı ve üst yönetici/belediye başkanının gerekli görmesi hallerinde, Ø Mahkeme kararı veya Sayıştay ilâmı tebliğ edilinceye kadar, Ø Yetkili mahkemeden karar alınarak, Ø Sorumluların ve ilgililerin mal, hak ve alacakları üzerine İHTİYATİ HACİZ Kararın uygulanması için 10 gün içinde İcra Dairesine başvurulmalıdır.

KAMU ALACAĞININ TAKSİTLENDİRİMESİ

KAMU ALACAĞININ TAKSİTLENDİRİMESİ

SORUMLU ve/veya YAZILI TALEP ONAY (Üst Yönetici) İLGİLİ ÖDEME PLANI -Taksitlendirmenin Süresi, -Taksit Sayısı,

SORUMLU ve/veya YAZILI TALEP ONAY (Üst Yönetici) İLGİLİ ÖDEME PLANI -Taksitlendirmenin Süresi, -Taksit Sayısı, -Taksit Tutarları, -Ödeme Zamanları Taksitlendirme süresi en fazla 5 yıldır Mutlaka Resen Borç Senedi ve Kafaletname alınacaktır.

Sorumlular ve/veya ilgililer, taksitlendirme taleplerine ilişkin yetkili makamın onayı alınıncaya kadar dilekçede belirtilen ilk

Sorumlular ve/veya ilgililer, taksitlendirme taleplerine ilişkin yetkili makamın onayı alınıncaya kadar dilekçede belirtilen ilk taksit miktarını hemen, takip eden taksitleri ise ödeme planına ve “resen borç senedi ile kefaletname”ye uygun olarak vadesinde ayrıca faiziyle birlikte muhasebe birimine ödeyeceklerdir. AKSİ HALDE ; Alacağın tamamı muaccel olacağından hükmen tahsil için gerekli işlemler başlatılacaktır.

FAİZ / ZAMANAŞIMI

FAİZ / ZAMANAŞIMI

Faiz Başlangıç Tarihi KURAL : Zararın Oluştuğu tarih - Vezne ve ambar açıklarında, açığın

Faiz Başlangıç Tarihi KURAL : Zararın Oluştuğu tarih - Vezne ve ambar açıklarında, açığın meydana geldiği tarihte, bu tarihin bilinmediği durumlarda olayın tespit edildiği tarihte, - İş, mal veya hizmet karşılığı olarak ilgili mevzuatında belirlenen veya mevzuatında öngörülen karar, onay ya da sözleşmesinde belirlenen tutardan fazla yapılan ödemeler ile transfer niteliğindeki giderlerde yapılan yersiz ve fazla ödemelerde, ödemenin yapıldığı tarihte, - Kayıtlı olsun veya olmasın, kamu idaresinin yönetim ve kullanımında olan ya da kullanıcılarına teslim edilen taşınırların kaybedilmesi, çalınması veya zarar görmesi hallerinde olayın meydana geldiği tarihte; bu tarihin bilinmediği durumlarda olayın tespit edildiği tarihte, - İş yaptırılmadan, mal veya hizmet alınmadan ya da mevzuatında öngörülmediği halde yapılan yersiz ödemelerde, ödemenin yapıldığı tarihte, - İdare gelirlerinin tarh, tahakkuk ve tahsil işlemlerinin mevzuata uygun bir şekilde yapılmaması hallerinde, söz konusu işlemin zaman aşımına uğradığı tarihte, - Hakedişlerden kesinti suretiyle yapılan gelir tahsilatının eksik yapılması hallerinde, tahsilat tutarının gelir kaydedilmesi gerektiği tarihte İSTİSNA : Sayıştay ve Mahkeme İlamları Sayıştay, adli, idari ve askeri mahkeme ilamları ile tespit olunan kamu zararından doğan alacaklarda faiz başlangıç tarihi; - İlamda faizin başlangıcı hakkında hüküm varsa belirtilen tarih, - Hüküm yoksa karar tarihi olacaktır.

ZAMANAŞIMI Kamu zararından doğan alacaklarda zamanaşımı süresi 10 (on) yıldır. Zamanaşımı süresi kamu zararının

ZAMANAŞIMI Kamu zararından doğan alacaklarda zamanaşımı süresi 10 (on) yıldır. Zamanaşımı süresi kamu zararının oluştuğu kabul edilen tarihi takip eden malî yılın başından işlemeye başlar ve onuncu yılın sonunda biter. Borç aslı zamanaşımına uğramış olan kamu zararından doğan alacakların faizleri de zaman aşımına uğrayacaktır Zamanaşımına uğramış olsa dahi sorumlular ve/veya ilgililer tarafından rızaen yapılan ödemeler kabul edilecektir.

KAMU ZARARINDAN DOĞAN ALACAKLARIN SİLİNMESİ Zorunlu veya mücbir sebeplerle takip ve tahsil imkanı kalmayan

KAMU ZARARINDAN DOĞAN ALACAKLARIN SİLİNMESİ Zorunlu veya mücbir sebeplerle takip ve tahsil imkanı kalmayan kamu zararından doğan alacaklardan merkezî yönetim bütçe kanununda gösterilen tutara kadar ( 2017 yılı için 20. -TL) olanların kayıtlardan çıkarılmasına, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinde Maliye Bakanı, diğer kamu idarelerinde özel kanunlarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla üst yöneticiler yetkilidir.

Alacağın tahsili için açılan davada idare aleyhine karar verilmesi ve Yargıtay tarafından da hükmün

Alacağın tahsili için açılan davada idare aleyhine karar verilmesi ve Yargıtay tarafından da hükmün kesinleşmesi, İdare için bir yarar görülmediğinden temyizden yetkili mercinin onayı alınarak vazgeçilmesi hallerinde; Yargıtay ilâmı veya temyizden vazgeçme onayı ile buna ilişkin aleyhteki mahkeme kararı, Hukuk İşleri Müdürlüğü veya Belediye avukatınca, takiple görevli ilgili birime gönderilecek ve bu birimlerce de, ilgili muhasebe birimine intikal ettirilerek alacağın kayıtlardan çıkarılması sağlanacaktır.

DEVLETE VE KİŞİLERE MEMURLARCA VERİLEN ZARARLARINNEVİ VE MİKTARLARININ TESPİTİ, TAKİBİ, AMİRLERİNİNSORUMLULUKLARI, YAPILACAK DİĞER İŞLEMLER

DEVLETE VE KİŞİLERE MEMURLARCA VERİLEN ZARARLARINNEVİ VE MİKTARLARININ TESPİTİ, TAKİBİ, AMİRLERİNİNSORUMLULUKLARI, YAPILACAK DİĞER İŞLEMLER HAKKINDA YÖNETMELİK (13. 8. 1983 tarih ve 18134 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır. ) Seyfullah ÖZKAN Müfetti ş

Kişisel sorumluluk ve zarar (657 sayılı Yasada) Madde 12 – Devlet memurları, görevlerini dikkat

Kişisel sorumluluk ve zarar (657 sayılı Yasada) Madde 12 – Devlet memurları, görevlerini dikkat ve itina ile yerine getirmek ve kendilerine teslim edilen Devlet malını korumak ve her an hizmete hazır halde bulundurmak için gerekli tedbirleri almak zorundadırlar. Devlet memurunun kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizliği sonucu idare zarara uğratılmışsa, bu zararın ilgili memur tarafından rayiç bedeli üzerinden ödenmesi esastır. Zararların ödettirilmesinde bu konudaki genel hükümler uygulanır. Ancak fiilin meydana geldiği tarihte en alt derecenin birinci kademesinde bulunan memurun brüt aylığının yarısını geçmeyen zararlar, kabul etmesi halinde disiplin amiri veya yetkili disiplin kurulu kararına göre ilgili memurca ödenir.

Kişilerin uğradıkları zararlar: (657 sayılı yasa) Madde 13 – Kişiler kamu hukukuna tabi görevlerle

Kişilerin uğradıkları zararlar: (657 sayılı yasa) Madde 13 – Kişiler kamu hukukuna tabi görevlerle ilgili olarak uğradıkları zararlardan dolayı bu görevleri yerine getiren personel aleyhine değil, ilgili kurum aleyhine dava açarlar. Ancak, Devlet dairelerine tevdi veya bu dairelerce tahsil veya muhafaza edilen para ve para hükmündeki değerli kağıtların ilgili personel tarafından zimmete geçirilmesi halinde, zimmete geçirilen miktar, cezai takibat sonucu beklenmeden Hazine tarafından hak sahibine ödenir. Kurumun, genel hükümlere göre sorumlu personele rücu hakkı saklıdır. İşkence ya da zalimane, gayri insani veya haysiyet kırıcı muamele suçları nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince verilen kararlar sonucunda Devletçe ödenen tazminatlardan dolayı sorumlu personele rücu edilmesi hakkında da yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır. 12 nci maddeyle bu maddede belirtilen zararların nevi, miktarlarının tespiti, takibi, amirlerin sorumlulukları ve yapılacak işlemlerle ilgili diğer hususlar Başbakanlıkça düzenlenecek yönetmelikle belirlenir.

Amaç: Madde 1 - Bu yönetmelik memurların kasıt, kusur, ihmal ve tedbirsizlik sonucu idareye

Amaç: Madde 1 - Bu yönetmelik memurların kasıt, kusur, ihmal ve tedbirsizlik sonucu idareye verdikleri zararlar ile kamu hukukuna tabi görevlerle ilgili olarak kişilerin uğradıkları zararların nevi ve miktarlarının tespiti, takibi, amirlerin sorumlulukları, yapılacak işlemlerle ilgili usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.

Kapsam Madde 2 - Bu yönetmelik hükümleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değişik 1

Kapsam Madde 2 - Bu yönetmelik hükümleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değişik 1 nci maddesinin 1 inci fıkrası kapsamına giren kurumlarda çalışan memurlar hakkında uygulanır. Aynı maddenin 3 ncü fıkrasında sayılanlar hakkında bu yönetmelik hükümleri uygulanmaz.

Tanımlar Madde 3 Kasdi zarar: Memurların idare veya kişilere bile, isteyerek zarar vermesi halidir.

Tanımlar Madde 3 Kasdi zarar: Memurların idare veya kişilere bile, isteyerek zarar vermesi halidir. İhmal sonucu zarar: Memurların sorumlu oldukları işlere gerekli özeni göstermemeleri veya işleri savsaklamaları sebebiyle idare veya kişilerin zarara uğraması halidir.

Tedbirsizlik sonucu zarar: Memurların gerekli önlemleri zamanında almamaları veya eksik olarak almaları sonucunda idarenin

Tedbirsizlik sonucu zarar: Memurların gerekli önlemleri zamanında almamaları veya eksik olarak almaları sonucunda idarenin veya kişilerin zarara uğraması halidir. Memur: 657 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin 1 inci fıkrasında sayılan kurumlarda çalışan ve aynı kanunun 4 üncü maddesinin (B), (C) ve (D) bentleri kapsamına girmeyen kamu görevlileridir. Devlet malı: Devletin malik olduğu her çeşit taşınır ve taşınmaz varlıklardır.

Memurların Sorumlulukları ve Zararları Tazmin Mükellefiyeti Madde 4 - Memurlar görevlerini dikkat ve itina

Memurların Sorumlulukları ve Zararları Tazmin Mükellefiyeti Madde 4 - Memurlar görevlerini dikkat ve itina ile yerine getirmek; Devlet malını korumak ve her an hizmete hazır halde bulundurmak için gerekli tedbirleri almakla görevli ve sorumludurlar. Memurlar, bu görev ve sorumlulukların yerine getirilmemesi sebebiyle doğan zararları bu yönetmelikte belli edilen usul ve esaslar uyarınca tazminle mükelleftirler. Sayıştay’a karşı sorumlu olanların sorumlulukları hakkında 6085 sayılı Sayıştay Kanunu hükümleri saklıdır.

Madde 5 - Bu yönetmelik hükümlerine göre memurlarca tazmin edilecek zarar: a) Kanun, tüzük

Madde 5 - Bu yönetmelik hükümlerine göre memurlarca tazmin edilecek zarar: a) Kanun, tüzük ve yönetmelik hükümleri ile belirlenmiş görevlerini kasıt, ihmal veya tedbirsizlik sonucu gerekli dikkat ve itina ile yapmamaları sebebiyle idarenin veya kişilerin uğradığı zararlar, b) Kendilerine teslim edilen Devlet malının korunması ve her an hizmete hazır halde bulundurulması için gerekli tedbirleri kasıt, ihmal veya tedbirsizlik sonucu almamaları sonucu Devlet malında meydana gelen zararlardan, ibarettir.

Zararların Tazmini İçin Gerekli Şartlar Madde 6 - Memurların zararları tazmin mükellefiyetinin doğması için;

Zararların Tazmini İçin Gerekli Şartlar Madde 6 - Memurların zararları tazmin mükellefiyetinin doğması için; a) Zararın mevcut olması, b) Zararın doğrudan doğruya memurun fiilinden doğması, c) Zararın mücbir sebepten hasıl olmaması, şarttır.

Zararın ve Miktarın Tespiti Madde 7 - Memurun kasıt, ihmal veya tedbirsizliği sonucu idarenin

Zararın ve Miktarın Tespiti Madde 7 - Memurun kasıt, ihmal veya tedbirsizliği sonucu idarenin malca uğradığı zararın ilgili tarafından rayiç bedel üzerinden ödenmesi esastır. Zarara uğrayan Devlet malının rayiç bedelinin tespitinde aşağıdaki usul ve esaslar uygulanır. a) Demirbaş defterinde alındığı tarihteki değeri de belli edilmek suretiyle kayıtlı bulunan veya demirbaş defterinde kayıtlı olmakla beraber değeri belli olmayan veya teberru yoluyla veya başka suretle Devlete mal edilen mallarda zarar söz konusu ise ait oldukları kurumlarca üç kişiden az olmamak üzere teşkil edilecek bir heyet tarafından zarara uğrayan malın rayiç değeri, piyasa araştırması yapılmak, ticaret odaları ile belediyelerden bilgi istemek suretiyle belirlenir ve ondan sonra zararın miktarı tespit edilir. Zarar gören Devlet malı eğer amortismana tabii mallardan ise rayiç bedelden amortisman payı düşülür.

b) Tarihi ve bedii değeri olan her nevi eşya ve mallarda bir zarar söz

b) Tarihi ve bedii değeri olan her nevi eşya ve mallarda bir zarar söz konusu ise bilirkişilerden oluşan (eski eser uzmanları) bir heyet tarafından önce eserin değeri, ondan sonra husule gelen zararın miktarı tespit edilir. c) Zarar gören Devlet malı, bir yerden gönderilmiş veya getirilmiş ise taşıma masrafları malın rayiç fiyatına ilave edilmek suretiyle malın esas fiyatı belirlenerek ondan sonra zararın miktarı tespit edilir. Memurların 5 nci maddenin (a) fıkrasında tanımlanan hizmet kusurlarından doğan zararların miktarı kurum ve kuruluşların en üst yöneticilerinin belirleyeceği iki kişi ile zarara sebebiyet veren memurun ilk amirinden oluşan 3 kişilik bir heyet tarafından tespit edilir.

Zararların Ödettirilme Şekli Madde 8 - 7 nci maddede belirtilen usul ve esaslar uyarınca

Zararların Ödettirilme Şekli Madde 8 - 7 nci maddede belirtilen usul ve esaslar uyarınca tespit edilen zarar miktarının, en alt derecenin birinci kademesinde bulunan memurun brüt aylığının yarısını geçmediği hallerde memurun kabul etmesi kaydıyla zarar disiplin amiri veya yetkili disiplin kurulu kararına göre memurca ödenir. Ödemeyi kabul etmeyen memurların verdikleri zararlar hükmen tahsil edilir. Yukarıdaki fıkrada belirtilen miktarı aşan zararlar, işin icabına ve genel hükümlere göre sorumlularından sulh yolu ile veya hükmen tahsil edilir.

Birinci fıkra kapsamına giren zararlar, ödemeyi kabul edenler hakkında disiplin amiri veya yetkili disiplin

Birinci fıkra kapsamına giren zararlar, ödemeyi kabul edenler hakkında disiplin amiri veya yetkili disiplin kurulunca verilen kararların kesinleştiği tarihi izleyen aybaşından itibaren kararda belirtilen esaslara göre, memurların aylıklarından kesinti yapılmak suretiyle tahsil edilir. Zararın ödenmesinin sulh yolu ile sağlanması halinde de sulh işleminin kesinleştiği tarihi izleyen aybaşından itibaren anlaşma esaslarına göre memurların aylıklarından kesinti yapılır. Memurların aylıklarından yapılacak kesinti miktarı, kendilerine ödenecek net aylıkların 1/3 ünden fazla ve 1/4 ünden az olamaz.

Amirlerin Sorumlulukları Madde 9 - a) Amirler, emirlerindeki memurların, görevlerini dikkat ve itina ile

Amirlerin Sorumlulukları Madde 9 - a) Amirler, emirlerindeki memurların, görevlerini dikkat ve itina ile yerine getirmelerini, Devlet malını korumak ve her an hizmete hazır halde bulundurmak için gerekli tedbirleri almalarını temin ve takip etmekle görevli ve sorumludurlar. b) Memurlarca verilen zararların miktarının tespiti ve ilgililerden bu yönetmelik veya genel hükümlere göre tahsili konusunda yapılacak işlemlerin zamanında ve eksiksiz yürütülmesinden, zararı veren memurların görevli bulundukları kurum ve kuruluşların o mahaldeki amirleri müteselsilen sorumludurlar.

Zararların Takibi ve Yapılacak Diğer İşlemler Madde 10 - Zararı veren memurun amirleri, zararın

Zararların Takibi ve Yapılacak Diğer İşlemler Madde 10 - Zararı veren memurun amirleri, zararın vuku bulduğu tarihi izleyen 3 gün içinde zararın konusu ile memurun sorumluluğunu belirten tüm bilgi ve belgeleri, o kurum ve kuruluşun en üst yöneticisine iletirler. En üst yöneticiler bilgi ve belgelerin kendilerine intikal ettiği tarihi izleyen 10 gün içinde bu yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen usul ve esaslar uyarınca zarar miktarını tespit ettirirler.

Zarar miktarının bu yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen miktarı geçmediği hallerde, zararlarla

Zarar miktarının bu yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen miktarı geçmediği hallerde, zararlarla ilgili belgeler en üst yöneticiler tarafından karar verilmek üzere ilgili disiplin amirine, gerektiğinde yetkili disiplin kuruluna gönderilir. Ayrıca zarar veren memurdan ödemeyi kabul edip etmediği hususunda yazılı beyanda bulunması istenir. Bu işlemler en geç 10 gün içinde tamamlanır. Yukarıdaki fıkra kapsamına giren miktardaki zararları ödemeyi kabul eden memurlar hakkında düzenlenen dosya disiplin amiri veya yetkili disiplin kurulunca dosyanın intikalini izleyen 10 gün içinde incelenip karara bağlanır. Kararda aylıklardan yapılacak kesinti miktarı ve taksit sayısı belli edilir. İdareye verdikleri zararı ödemeyi kabul etmeyen memurlar hakkında genel hükümlere göre takibat yapılmak ve dava açılmak üzere zarara ait bütün bilgi ve belgeler kurum ve kuruluşun en üst yöneticilerince konuyla ilgili mercilere gönderilir.

İdarenin Rücu Hakkı Madde 11 - Memurların görevlerini, kasıt, ihmal veya tedbirsizlik sonucu gereken

İdarenin Rücu Hakkı Madde 11 - Memurların görevlerini, kasıt, ihmal veya tedbirsizlik sonucu gereken dikkat ve itina ile yapmamaları sebebiyle zarara uğrayan kişilerin zararları, başvurdukları mahkeme veya makamlarca verilen kararlar uyarınca ilgili kurumlarca karşılanır. Kurumların genel hükümlere göre sorumlu memurlara rücu hakları saklıdır

Zamanaşımı Madde 12 - Memurların bu Yönetmelik hükümlerine göre ödeyecekleri tazminat borçlarının zamanaşımına uğraması

Zamanaşımı Madde 12 - Memurların bu Yönetmelik hükümlerine göre ödeyecekleri tazminat borçlarının zamanaşımına uğraması genel hükümlere tabidir.