12 DENEME3 40 SORU 1 Aada verilen kaynaklardan

  • Slides: 41
Download presentation
12 DENEME-3 40 SORU

12 DENEME-3 40 SORU

1. Aşağıda verilen kaynaklardan hangisi, tarih biliminin araştırma safhasında diğerlerinden daha az güvenilir bilgi

1. Aşağıda verilen kaynaklardan hangisi, tarih biliminin araştırma safhasında diğerlerinden daha az güvenilir bilgi içerir ? A) Kitabeler B) Paralar C) Mektuplar D) Mağara resimleri. E) Hitit yıllıkları.

2. Tarihi olaylar devamlıdır. Bir zincirin halkaları gibi, birbirini sebep ve sonuçlarıyla takip eder.

2. Tarihi olaylar devamlıdır. Bir zincirin halkaları gibi, birbirini sebep ve sonuçlarıyla takip eder. Bu durum, tarihte, aşağıdaki bilim dallarından hangisini zorunlu kılmıştır ? A) Arkeoloji B) Kronoloji. C) Heraldik. D) Nümizmatik. E) Paleografya.

3. «Güneşin doğduğu yer» anlamına gelen Anadolu, İlk Çağ’larda ‘Medeniyetler Beşiği’ olarak adlandırılır. Birçok

3. «Güneşin doğduğu yer» anlamına gelen Anadolu, İlk Çağ’larda ‘Medeniyetler Beşiği’ olarak adlandırılır. Birçok medeniyet bu topraklarda hayat bulmuş ve yok olmuştur. Anadolu’nun medeniyetler beşiği olmasında, aşağıdakilerden hangisinin etkisi olmamıştır ? A) Çok tanrılı inanışların görülmesi. B) Göç ve ticaret yolları üzerinde olması. C) Asya ve Avrupa’yı bağlayan konumu. D) İkliminin yaşama elverişli olması E) Toprakların tarıma elverişli olması.

4. Türklerin ilk yurdu Orta Asya’dır. Ama neresi diye sorulsa, ‘Her taraf’ diye bir

4. Türklerin ilk yurdu Orta Asya’dır. Ama neresi diye sorulsa, ‘Her taraf’ diye bir cevap verilir. Bunun nedeni, Türklerin atlı-göçebe bir hayat sürmeleridir. Bu hayatın sonuçları arasında, aşağıdakilerden hangisi gösterilemez ? A) Mimarinin gelişmemesi B) Sanat eserlerinin taşınabilir olması C) Özel mülkiyet anlayışının gelişmesi. D) Çadır sanatının gelişmesi. E) Hapis cezalarının kısa süreli olması.

5. Orta Asya’da yaşayan Türklerin sert, dayanıklı ve savaşçı bir yapıya sahip olmalarında ;

5. Orta Asya’da yaşayan Türklerin sert, dayanıklı ve savaşçı bir yapıya sahip olmalarında ; I. coğrafi konum, II. iklimsel özellikler, III. hayvansal gıdalar, unsurlarından hangisinin etkisinden bahsedilebilir ? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III.

6. Avrupa’da Kavimler Göçü’nün meydana getirdiği karışıklıklar devam ederken, halk ve büyük toprak sahipleri

6. Avrupa’da Kavimler Göçü’nün meydana getirdiği karışıklıklar devam ederken, halk ve büyük toprak sahipleri kendilerini emniyette görmediklerinden, hayatlarını devam ettirebilmek için güçlü kişilerin koruması altına girmişlerdir. Bu durumun ; I. vassal-süzeren ilişkisinin doğması, II. Feodal yapının ortaya çıkması, III. kale ve sur yapımının hızlanması, gelişmelerinden hangilerine ortam hazırladığı söylenebilir ? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III.

7. I. Göktürk Devleti ile ilgili, aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır ? A) Türk adıyla

7. I. Göktürk Devleti ile ilgili, aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır ? A) Türk adıyla kurulan ilk devlettir B) Orhun Anıtları’nı dikmişlerdir. C) İkili Teşkilatla yönetilmişlerdir. D) Avarlar’ı yenerek devlet kurmuşlardır. E) Bölgedeki Türkleri tek bayrak altında toplamışlardır.

8. Uygur Devleti’nin, kendinden önceki Türk devletlerinden, aşağıdaki konulardan hangisinde ayrıldığı söylenemez ? A)

8. Uygur Devleti’nin, kendinden önceki Türk devletlerinden, aşağıdaki konulardan hangisinde ayrıldığı söylenemez ? A) Tahta çıkma usulü. B) Dini inanış. C) Hukuki düzenlemeler. D) Sosyal yaşantı. E) Sanatsal çalışmalar.

9. Aşağıdakilerden hangisinin, Uygurlar’a kadar Türk toplum hayatında yer aldığı söylenemez ? A)Hayvan üslubu

9. Aşağıdakilerden hangisinin, Uygurlar’a kadar Türk toplum hayatında yer aldığı söylenemez ? A)Hayvan üslubu B) Toprak vergisi. C) Yuğ törenleri D) Töre. E) Gök Tanrı inancı.

10. *İstanbul’u ilk kuşatan Türk topluluğudur. *İlk madeni parayı bastıran Türk devletidir. *İslamiyeti kabul

10. *İstanbul’u ilk kuşatan Türk topluluğudur. *İlk madeni parayı bastıran Türk devletidir. *İslamiyeti kabul eden ilk Türk topluluğudur. *Manas Destanı’nın ait olduğu Türk topluluğudur. (Dünyanın en uzun destanıdır. ) Yukarıdaki özellikler ile aşağıdaki devletler eşleştirildiğinde, hangisi dışarda kalır ? A) Avarlar B) Kırgızlar C) Türgişler D) Bulgarlar. E) Karluklar.

11. Tuna Bulgarları zamanla Slavlaşıp, milli benliklerini kaybetmişlerdir. Ancak, İtil Bulgarları günümüze kadar varlıklarını

11. Tuna Bulgarları zamanla Slavlaşıp, milli benliklerini kaybetmişlerdir. Ancak, İtil Bulgarları günümüze kadar varlıklarını sürdürmüşlerdir. Bu durumun temel sebebi, aşağıdakilerden hangisidir ? A) Bağımsızlıklarına düşkün olmaları B) İslamiyeti kabul etmeleri. C) Güçlü bir devlet teşkilatı kurmaları. D) Siyasi birlik oluşturmaları E) Kuruldukları bölgenin verimli olması.

12. Fetret Devri’ne son vererek Osmanlı Devleti’ni yıkılmaktan kurtaran ve bu nedenle bir anlamda

12. Fetret Devri’ne son vererek Osmanlı Devleti’ni yıkılmaktan kurtaran ve bu nedenle bir anlamda devletin ikinci kurucusu da denilen Çelebi Mehmet döneminde Şeyh Bedrettin ve Düzmece Mustafa İsyanları çıkmıştır. Çelebi Mehmet döneminde bu tür isyanların yaşanması, aşağıdakilerden hangisini kanıtlar ? A) Devletin toprak kaybettiğini B) Haçlı ittifaklarının kurulduğunu C) Merkezi otoritenin tamamıyla kurulamadığını. D) Devletin teokratik yapıda olduğunu. E) Anadolu Türk Siyasi Birliği’nin bozulduğunu.

13. Osmanlı Devleti kurulduğu ilk yıllarda genişleme yönünü batıya çevirmiş ve daha çok Bizans

13. Osmanlı Devleti kurulduğu ilk yıllarda genişleme yönünü batıya çevirmiş ve daha çok Bizans ile mücadele etmiştir. Bu durumun, aşağıdakilerden hangisine yol açtığı savunulamaz ? A) Gaza fikri ile savaşması B) Ahi teşkilatının desteğini alması C) Türkmen akıncıların fetihleri desteklemesi D) Anadolu beyliklerinin mücadelede yıpranmamaları E) Donanmasının güçlü olması.

14. Aşağıdaki savaşlardan hangisi, amaç bakımından diğerlerinden farklı bir özellik taşır ? A) Niğbolu

14. Aşağıdaki savaşlardan hangisi, amaç bakımından diğerlerinden farklı bir özellik taşır ? A) Niğbolu Savaşı B) Koyunhisar Savaşı C) Ankara Savaşı. D) I. Kosova Savaşı. E) Varna Savaşı.

15. Osmanlı Devleti’nin, İstanbul’u fethetmesinin nedenleri arasında, aşağıdakilerden hangisi gösterilemez ? A)İstanbul’un dini, ekonomik

15. Osmanlı Devleti’nin, İstanbul’u fethetmesinin nedenleri arasında, aşağıdakilerden hangisi gösterilemez ? A)İstanbul’un dini, ekonomik ve kültürel bir merkez olması B) Osmanlı Devleti’nin imparatorluk haline gelmesi. C) Bizans’ın Osmanlı şehzadelerini kışkırtması. D) İstanbul’un ticaret yolları üzerinde olması. E) İstanbul’un Osmanlı’nın Anadolu ve Rumeli bağlantısını engellemesi.

16. Kanuni Sultan Süleyman, taht kavgaları olmaksızın Osmanlı padişahı olmuştur. Kanuni dönemindeki ; I.

16. Kanuni Sultan Süleyman, taht kavgaları olmaksızın Osmanlı padişahı olmuştur. Kanuni dönemindeki ; I. güçlü bir merkezi otorite kurulması, II. dış politikaya ağırlık verilmesi, III. Fransa’ya ekonomik ayrıcalıklar verilmesi, gelişmelerinden hangilerinde bu durumun etkili olduğu söylenemez ? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II. E) I, II ve III.

17. Kanuni Sultan Süleyman döneminde gerçekleşen aşağıdaki fetihlerden hangisi, Osmanlı Devleti’nin Orta Avrupa egemenliği

17. Kanuni Sultan Süleyman döneminde gerçekleşen aşağıdaki fetihlerden hangisi, Osmanlı Devleti’nin Orta Avrupa egemenliği için kilit noktası olmuştur ? A) Zigetvar B) Belgrat. C) Budin. D) Rodos. E) Erdel.

18. Rönesans hareketleri, Avrupa’da XV. ve XVI. yüzyıllarda bilim, sanat ve edebiyat alanlarındaki gelişmelerdir.

18. Rönesans hareketleri, Avrupa’da XV. ve XVI. yüzyıllarda bilim, sanat ve edebiyat alanlarındaki gelişmelerdir. Bu gelişmelerin etkili olduğu dönemde, aşağıdakilerden hangisinin görülmesi beklenemez ? A) Batı medeniyetinin gelişmesi B) Skolastik düşüncenin yayılması. C) Positif düşüncenin ortaya çıkması. D) Okuma yazma oranının artması. E) Yeni kültürel eserlerin oluşturulması

19. Reform hareketleri sonucunda Avrupa’da mezhep birliği bozulmuş ve yeni mezhepler kurulmuştur. Buna göre

19. Reform hareketleri sonucunda Avrupa’da mezhep birliği bozulmuş ve yeni mezhepler kurulmuştur. Buna göre ; I. Calvenizm, II. Ortodoksluk III. Anglikanizm, mezheplerinden hangileri, bu duruma örnek olarak gösterilebilir ? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III. E) I, II ve III.

20. Aşağıdaki devletlerden hangisi, Avrupa devletlerinin II. Viyana Kuşatması’ndan sonra Osmanlılara karşı oluşturduğu Kutsal

20. Aşağıdaki devletlerden hangisi, Avrupa devletlerinin II. Viyana Kuşatması’ndan sonra Osmanlılara karşı oluşturduğu Kutsal İttifak içinde yer almamıştır ? A) Fransa. B) Malta C) Venedik. D) Lehistan. E) Rusya.

21. Aşağıdaki olaylardan hangileri, Osmanlı Devleti’ni ekonomik ve siyasi açıdan daha çok etkilemiştir ?

21. Aşağıdaki olaylardan hangileri, Osmanlı Devleti’ni ekonomik ve siyasi açıdan daha çok etkilemiştir ? A) Reform—Coğrafi Keşifler B) ABD’nin kurulması— 1830 İhtilalleri C) Rönesans—Fransız İhtilali D) Sanayi İnkılabı—Fransız İhtilali. E) Coğrafi Keşifler— 1848 İhtilalleri.

22. Sultan Melikşah ölmeden önce, ülkeyi çocuk-ları arasında paylaştırmıştır. Bu durum, aşağıdakilerden hangisini kanıtlar

22. Sultan Melikşah ölmeden önce, ülkeyi çocuk-ları arasında paylaştırmıştır. Bu durum, aşağıdakilerden hangisini kanıtlar ? A) Merkeziyetçi yapının korunduğunu B) Gaza ve cihat düşüncesinin devamını C) Ülkenin hanedanın malı olduğunu. D) Merkezi otoritenin güçlü tutulduğunu. E) Atabeylerin bağımsızlık ilan ettiğini.

23. XX. yüzyılın başlarında, Rusya’nın kışkırtmasıyla Osmanlı’yı Balkanlar’dan atmak üzere kurulan Balkan İttifakı’nda, aşağıdaki

23. XX. yüzyılın başlarında, Rusya’nın kışkırtmasıyla Osmanlı’yı Balkanlar’dan atmak üzere kurulan Balkan İttifakı’nda, aşağıdaki devletlerden hangisi yer almamıştır ? A) Sırbistan B) Karadağ C) Yunanistan D) Bulgaristan E) Arnavutluk.

24. Aşağıdaki cemiyetlerden hangisi, Anadolu’da yapılan işgallere karşı tepki göstermiş olamaz ? A) Kilikyalılar

24. Aşağıdaki cemiyetlerden hangisi, Anadolu’da yapılan işgallere karşı tepki göstermiş olamaz ? A) Kilikyalılar B) Milli Kongre C) Redd-i İlhak D) Trakya Paşaeli E) Etnik-i Eterya.

25. Aşağıdaki olayların hangisi ile, Osmanlı halkı ilk kez seçimlere katılarak, yönetime de katılma

25. Aşağıdaki olayların hangisi ile, Osmanlı halkı ilk kez seçimlere katılarak, yönetime de katılma hakkı elde etmiştir ? A) Sened-i İttifak B) Tanzimat Fermanı C) Kanun-ı Esasi. D) Islahat Fermanı. E) Teşkilat-ı Esasiye.

26. Kurtuluş Savaşı’nın ilk resmi ve hukuki belgesi, aşağıdakilerden hangisidir ? A)Atatürk’ün Samsun’a çıkması

26. Kurtuluş Savaşı’nın ilk resmi ve hukuki belgesi, aşağıdakilerden hangisidir ? A)Atatürk’ün Samsun’a çıkması B) Havza Genelgesi C) Amasya Genelgesi. D) Erzurum Kongresi. E) Sivas Kongresi.

27. Aşağıdakilerden hangisi, Mustafa Kemal’in başkomutanlık yetkisi ile gerçekleştirdiği gelişmelerden biri değildir ? A)

27. Aşağıdakilerden hangisi, Mustafa Kemal’in başkomutanlık yetkisi ile gerçekleştirdiği gelişmelerden biri değildir ? A) Tekalif-i Milliye Emirleri B) Düzenli ordunun kurulması. C) Sakarya Meydan Muharebesi. D) Büyük Taarruz. E) Başkomutanlık Meydan Muharebesi.

28. I. milli iradeyi hakim kılma, II. düzenli ordular kurma, III. milli birliği gerçekleştirme,

28. I. milli iradeyi hakim kılma, II. düzenli ordular kurma, III. milli birliği gerçekleştirme, Yukarıdaki olaylar, aşağıdaki hangi devirler arasında gerçekleşmiştir ? A) 1919 -1924 B) 1919 -1923. C) 1923 -1924. D) 1920 -1923 E) 1923 -1928.

29. Anadolu’nun işgalinin ardından kurulan Kuvay-ı Milliye hareketinin ortaya çıkmasında ; I. I. Dünya

29. Anadolu’nun işgalinin ardından kurulan Kuvay-ı Milliye hareketinin ortaya çıkmasında ; I. I. Dünya Savaşı’nı bitirme isteği, II. yapılan işgalleri sonlandırma düşüncesi, III. düzenli ordu kurulmasını sağlama amacı, gibi gelişmelerden hangileri etkili olmuştur ? A) Yalnız I B) Yalnız II. C) Yalnız III. D) I ve II. E) I, II ve III.

30. Mondros Ateşkes Antlaşması’nın aşağıda verilen maddelerinden hangisi, tüm Osmanlı topraklarının elden çıkmasına zemin

30. Mondros Ateşkes Antlaşması’nın aşağıda verilen maddelerinden hangisi, tüm Osmanlı topraklarının elden çıkmasına zemin hazırlar niteliktedir ? A) İstanbul ve Çanakkale Boğazları açılacak ve işgal edilecek B) Vilayet-i Sitte’de bir karışıklık çıkarsa, buralar işgal edilecek C) İtilaf Devletleri, güvenliklerini tehlikede gördükleri stratejik noktaları işgal edecek. D) Haberleşme araçları kontrol altında olacak. E) İtilaf Devletleri liman ve tersanelerden faydalanacak.

31. Milli Mücadele döneminde Türk Milleti, bağımsızlığını sağlamak için kadını ve erkeği ile direniş

31. Milli Mücadele döneminde Türk Milleti, bağımsızlığını sağlamak için kadını ve erkeği ile direniş cemiyetleri kurmuş, protesto mitingleri düzenlemiş ve işgal kuvvetlerine karşı harekete geçmiştir. Buna göre, Milli Mücadele dönemi ile ilgili ; I. direniş etkili hale getirilmek istenmiştir, II. saltanat idaresine açıkça karşı çıkılmıştır, III. halk arasında milli bilinç uyandırılmıştır, yargılarından hangilerine ulaşılabilir ? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I ve III.

32. Temsil Heyeti, aşağıdaki hangi gelişme sonrasında, yürütme gücünü kullanmıştır ? A) Havza Genelgesi

32. Temsil Heyeti, aşağıdaki hangi gelişme sonrasında, yürütme gücünü kullanmıştır ? A) Havza Genelgesi B) Amasya Genelgesi C) Erzurum Kongresi D) Sivas Kongresi. E) Amasya Görüşmeleri.

33. TBMM’ye karşı çıkan, aşağıdaki isyanlardan hangisinin amacı farklıdır ? A)Yozgat İsyanı B) Çerkes

33. TBMM’ye karşı çıkan, aşağıdaki isyanlardan hangisinin amacı farklıdır ? A)Yozgat İsyanı B) Çerkes Ethem İsyanı. C) Afyon İsyanı. E) Konya İsyanı. D) Bolu Düzce İsyanı.

34. Aşağıdaki antlaşmalardan hangisi, İngiltere ile Fransa’nın görüş ayrılığına düştüğünün kanıtıdır ? A) Gümrü

34. Aşağıdaki antlaşmalardan hangisi, İngiltere ile Fransa’nın görüş ayrılığına düştüğünün kanıtıdır ? A) Gümrü Antlaşması B) Ankara Antlaşması. C) Moskova Antlaşması. D) Kars Antlaşması. E) Afgan Dostluk Antlaşması.

35. Aşağıdakilerden hangisi, Londra Konferansı’nın düzenlemesinde etkili olmamıştır ? A) I. İnönü Savaşı’nın kazanılması

35. Aşağıdakilerden hangisi, Londra Konferansı’nın düzenlemesinde etkili olmamıştır ? A) I. İnönü Savaşı’nın kazanılması B) Güney Cephesi’nde başarılı sonuçlar almak C) Sakarya Savaşı’nın kazanılması. D) İtalya’nın arabuluculuk rolü üstlenmesi. E) TBMM Sovyet Rusya yakınlaşması.

36. Mondros’tan sonra kurulan aşağıdaki cemiyetlerden hangisi, Anadolu elden giderse, bulundukları bölgede devlet kurmayı

36. Mondros’tan sonra kurulan aşağıdaki cemiyetlerden hangisi, Anadolu elden giderse, bulundukları bölgede devlet kurmayı amaçlamıştır ? A) Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti B) Trakya Paşaeli Cemiyeti. C) Milli Kongre Cemiyeti. D) Kilikyalılar Cemiyeti. E) İzmir Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti.

37. I. TBMM, 23 Nisan 1920’de açılmış ancak, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nu kabul etmek için,

37. I. TBMM, 23 Nisan 1920’de açılmış ancak, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nu kabul etmek için, kendisine prestij kazandıracak somut bir başarıya ihtiyaç duymuştur. Meclise bu gücü, aşağıdakilerden hangisi kazandırmıştır? A) Saltanatın kaldırılması B) I. İnönü Savaşı. C) II. İnönü Savaşı. D) Çerkes Ethem İsyanı’nın bastırılması. E) Amasya Görüşmeleri.

38. ‘I. Dünya Savaşı, devletler arasındaki sömürgecilik yarışından kaynaklanmıştır. ’ diyen bir araştırmacı, savaşın

38. ‘I. Dünya Savaşı, devletler arasındaki sömürgecilik yarışından kaynaklanmıştır. ’ diyen bir araştırmacı, savaşın aşağıdaki sebeplerinden hangisini ön plana çıkarmıştır ? A) Kültürel B) Siyasi C) Ekonomik. D) Dini. E) Toplumsal.

39. Türk milli mücadelesinin haklı olduğunu kabul eden ve destekleyen, ilk uluslararası belge, aşağıdakilerden

39. Türk milli mücadelesinin haklı olduğunu kabul eden ve destekleyen, ilk uluslararası belge, aşağıdakilerden hangisidir ? A) Amiral Bristol Raporu. B) Sivas Kongresi. C) General Harlbord Raporu. D) Erzurum Kongresi. E) Amasya Görüşmeleri.

40. Osmanlı Devleti’nin Balkan Savaşları’nı kaybetmesi sonucu balkan topraklarının elinden çıkmasının, aşağıdaki gelişmelerden hangisine

40. Osmanlı Devleti’nin Balkan Savaşları’nı kaybetmesi sonucu balkan topraklarının elinden çıkmasının, aşağıdaki gelişmelerden hangisine yol açtığı söylenemez ? A) Balkanlardaki Türklerin azınlık olması B) II. Meşrutiyet’in ilan edilmesi. C) Osmanlıcılık fikrinin önemini yitirmesi. D) Osmanlı hakimiyet alanının daralması. E) Müslüman nüfus oranının azalması.