Soru Eki Trkede soru eki sonuna geldii kelimenin

  • Slides: 6
Download presentation
Soru Eki Türkçede soru eki, sonuna geldiği kelimenin sona gelen ünlüsünün kalın veya ince

Soru Eki Türkçede soru eki, sonuna geldiği kelimenin sona gelen ünlüsünün kalın veya ince oluşu ile, ünlülerinin yuvarlak veya düz oluşuna göre değişen dört ayrı şekildedir. Bunlar, (mı, mi, mu ve mü) şekilleridir ve Osmanlı Türkçesi metinlerinde, ( )ﻣﻰ şeklinde yazılmıştır. Ayrıca, Osmanlı Türkçesi metinlerinde bu ek ayrı yazılmamıştır.

Aitlik Eki Bir şeyin bir yere veya kimseye ait oluşunu veya nerede bulunduğunu haber

Aitlik Eki Bir şeyin bir yere veya kimseye ait oluşunu veya nerede bulunduğunu haber vermek üzere kullanılan -ki eki, ( )ﻛﻰ şeklinde yazılır. Bu ek bazen kelimenin ince yuvarlak ünlüsüne uyumlu olarak -kü şeklinde de telaffuz edilebilmektedir. Bu halde de, aynı şekilde yazılır.

Türkçe olan bu aitlik eki günümüz yazısında da bitişik olarak yazılır. Bu, Farsçadan dilimize

Türkçe olan bu aitlik eki günümüz yazısında da bitişik olarak yazılır. Bu, Farsçadan dilimize geçmiş olan ve ayrı yazılan bağlaç niteliğindeki “ki” ile karıştırılmamalıdır. Bu “ki”, Osmanlı Türkçesi metinlerinde ( )ﻛﻪ şeklindedir; günümüz yazısında da ayrı yazılır.

 گﻮﺭﺩﻡ ﻛﻪ gördüm ki ﺷﻮ ﻛﻪ şu ki ﺑﻴﻠﻤﻜﺪﻫﺪﺭ ﻛﻪ Bilmektedir ki Daha

گﻮﺭﺩﻡ ﻛﻪ gördüm ki ﺷﻮ ﻛﻪ şu ki ﺑﻴﻠﻤﻜﺪﻫﺪﺭ ﻛﻪ Bilmektedir ki Daha fazla örnek için bkz. : Yılmaz, Ali; Akkuş Mehmet, Güngör, Zülfikar, İslamoğlu, Abdülmecit, Osmanlı Türkçesi, Ankara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Yayınları, Ankara 2011. Timurtaş, Faruk Kadri, Osmanlı Türkçesi Grameri, Alfa, İstanbul 1999. Develi, Hayati, Osmanlı Türkçesi Kılavuzu, Kitabevi, İstanbul 2002.