YEDKLM SUNAR KPSS TARH SORULARI VE ZMLER 1999

  • Slides: 42
Download presentation
YEDİİKLİM SUNAR; KPSS TARİH SORULARI VE ÇÖZÜMLERİ 1999 ÖNLİSANS

YEDİİKLİM SUNAR; KPSS TARİH SORULARI VE ÇÖZÜMLERİ 1999 ÖNLİSANS

1. Uygurlar, Orta Asya’daki diğer Türk devletlerine göre; I. Halıcılık II. Demircilik III. Tarım

1. Uygurlar, Orta Asya’daki diğer Türk devletlerine göre; I. Halıcılık II. Demircilik III. Tarım IV. Resim ve heykel alanlarının hangilerinde daha başarılı olmuşlardır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV Çözüm: Uygurlar yerleşik hayata geçen ilk Türk devletidir. Bu yüzden tarım ve sanat alanında daha başarılı olmuşlardır. (Cevap E)

Soru: 2. Türklerin Orta Asya’da dış tehlikelerle karşıya kalmaları ve topraklarının doğal sınırlarla korunmamış

Soru: 2. Türklerin Orta Asya’da dış tehlikelerle karşıya kalmaları ve topraklarının doğal sınırlarla korunmamış olması, aşağıdakilerin hangisinde yeteneklerinin gelişmesine neden olmuştur? A) Askerlik B) Ticaret C) Tarım D) Dokumacılık E) Hayvancılık Çözüm: Türkler Orta Asya’da komşu devletlerin oluşturduğu tehdit ve tehlikelerle karşıya kaldıklarından kendilerini korumuşlardır. Bu da askeri yeteneklerinin gelişmesine neden olmuştur. (Cevap A)

Soru: 3. Türklerin geleneksel dini olan Şamanizm’in diğer dinlerin etkilerine açık olması, aşağıdakilerden hangisine

Soru: 3. Türklerin geleneksel dini olan Şamanizm’in diğer dinlerin etkilerine açık olması, aşağıdakilerden hangisine ortam hazırlamıştır? A) Şamanizm’in yaygınlaşmasına B) Türkler arasında çeşitli dinlerin yayılmasına C) Devletin resmi bir dini olmasına D) Türk törelerinin uygulanmasından vazgeçilmesine E) Diğer dinlere inananların sayısının azalmasına Çözüm: Şamanizmin diğer dinlerin etkilerine açık olması, Türkler arasında çeşitli dinlerin yayılmasına ortam hazırlamıştır. (Cevap B)

Soru: 4. Aşağıdakilerden hangisi yazıyı ilk kullanan Türk devletidir? A) Hazarlar B) Uygurlar C)

Soru: 4. Aşağıdakilerden hangisi yazıyı ilk kullanan Türk devletidir? A) Hazarlar B) Uygurlar C) Göktürkler D) Akhunlar E) Karluklar Çözüm: En eski Türk alfabesi Göktürklerin kullandığı Orhun alfabesidir ve Kuzey lehçesiyle yazılmıştır. Orhun alfabesi sağdan sola veya yukarıdan aşağıya doğru yazılmaktadır. 4 sesli, 3 birleşik ve 31 sessiz harften oluşan 38 harfli bir alfabedir. (Cevap C)

Soru: 5. I. III. Türk-İslam devletlerinde, köyde yaşayanlarla ilgili olarak; Ürün üzerinden vergi verme

Soru: 5. I. III. Türk-İslam devletlerinde, köyde yaşayanlarla ilgili olarak; Ürün üzerinden vergi verme Elindeki toprağa, ona işleyebildiği sürece sahip olma Ölüm halinde, erkek evlada toprağı işleme olanağı tanıma uygulamalarından hangisi ya da hangileri vardır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) II ve III E) I, II ve III Çözüm: Verilen üç bilgi de Türk - İslam devletlerinde köyde yaşayanlarla ilgili uygulamadır. Türk - İslam devletlerinde köyde yaşayanlar ürün üzerinden vergi verirler (öşür vergisi). Toprağa işleyebildiği sürece sahip olurlardı. Ölüm halinde toprağı işleme hakkı erkek evlada geçerdi. (Cevap E)

Soru: 6. Karahanlılarda Hassa Ordusu küçük yaşta esir edilen veya para ile satın alınan

Soru: 6. Karahanlılarda Hassa Ordusu küçük yaşta esir edilen veya para ile satın alınan gençlerden oluşturulurdu. Hassa Ordusu’nun oluşturulma biçiminin Osmanlılarda aşağıdakilerden hangisinde temel olduğu savunulabilir? A) İltizam sistemine B) Tımar sistemine C) Devşirme sistemine D) Eyalet sistemine E) Merkezi devlet sistemine Çözüm: Karahanlılardaki Hassa ordusu ile Osmanlılardaki devşirme sistemi arasında benzerlik vardır. Devşirme sisteminde, esir edilen çocuklar veya ailelerin rızasıyla alınan çocuklar Türk ailelerin yanında yetiştirilir. Daha sonra Acemioğlanlar Ocağına alınırlardı. (Cevap C)

Soru: 7. Türklerin İslamiyet’e girmeleri hangi dönemde olmuştur? A) Dört Halife Devri B) Emeviler

Soru: 7. Türklerin İslamiyet’e girmeleri hangi dönemde olmuştur? A) Dört Halife Devri B) Emeviler C) Abbasiler D) Gazneliler E) Karahanlılar Çözüm: Abbasiler Türklerle yakın ilişkiye girmiş ve Türkler bu dönemde Müslüman olmuştur. (Cevap C)

Soru: 8. Anadolu Selçuklu Devleti’nde şehirlerin ekonomik hayatında en etkili grup aşağıdakilerden hangisidir? A)

Soru: 8. Anadolu Selçuklu Devleti’nde şehirlerin ekonomik hayatında en etkili grup aşağıdakilerden hangisidir? A) B) C) D) E) Ayan Ahiler Bilim adamları Devlet memurları Kapıkulu askerleri Çözüm: Anadolu Selçuklu Devleti’nde şehirlerin ekonomik hayatında en etkili grup Ahilerdir. Anadolu Selçuklu Devleti’nde şehirlerde ortaya çıkan Ahi Teşkilatı esnaf ve zanaatkârların birlikteliğinden doğan dini ve ekonomik bir örgüttür. (Cevap B)

Soru: 9. Osmanlı Devleti’nde örf hukukunun uygulanmasında aşağıdakilerden hangisi yetkiliydi? A) Padişah B) Şeyhülislam

Soru: 9. Osmanlı Devleti’nde örf hukukunun uygulanmasında aşağıdakilerden hangisi yetkiliydi? A) Padişah B) Şeyhülislam C) Divan-ı Hümayun D) Nişancı E) Defterdar Çözüm: Osmanlılarda Şer’i ve örfi hukuk vardı. Dini hukukun yorumcuları ulema sınıfı idi. Bu hukuku inceleyen ve yorumlayanlara da müftü denmekteydi. Şer’i hukukun esasları ise fıkıh kitaplarında toplanmıştır. Örfi hukukla ilişkin konulurda yargı yetkisi kesin olarak padişahındır. (Cevap A)

Soru: 10. XVI. Yüzyıl “Türklüğün büyük yüzyılı” denilmektedir. Osmanlı Devleti’nin aşağıdaki özelliklerinden hangisinin, bu

Soru: 10. XVI. Yüzyıl “Türklüğün büyük yüzyılı” denilmektedir. Osmanlı Devleti’nin aşağıdaki özelliklerinden hangisinin, bu nitelendirmeye katkısı olduğu savunulamaz? A) İmparatorluk dönemi içinde olması B) Osmanlı Devleti’nin bir Avrupa devleti sayılması C) Kanun yapma işlerine önem vermesi D) Mimarlık alanında ölmez eserler ortaya koyması E) Yeni fetihlerle Türk egemenliğini genişletmesi Çözüm: XVI. yüzyıla “Türklüğün büyük yüzyılı” denmesinin nedeni Osmanlı Devleti’nin askeri, ekonomi, hukuk ve sanat alanında çok başarılı olmasıdır. Osmanlı Devleti’nin bir Avrupa Devleti sayılmasının bu nitelendirmeye katkısı olmamıştır. (Cevap B)

Soru: 11. Osmanlı Devleti’nin taşra yönetiminde en önemli idari görevli, aşağıdakilerden hangisidir? A) Beylerbeyi

Soru: 11. Osmanlı Devleti’nin taşra yönetiminde en önemli idari görevli, aşağıdakilerden hangisidir? A) Beylerbeyi B) Kadı C) Sancakbeyi D) Subaşı E) Naib Çözüm: Beylerbeyi → Eyaleti yönetir. Kadı → Kazalardaki adalet işlerine bakar. Sancakbeyi → Sancakları yönetir. Subaşı → Kazalardaki güvenlik işlerine bakar. Naib→Kadı olmadığı zaman kadılara vekillik eder. (Cevap A)

Soru: 12. Osmanlılarda en gelişmiş sanat dalı aşağıdakilerden hangisidir? A) Resim B) Müzik C)

Soru: 12. Osmanlılarda en gelişmiş sanat dalı aşağıdakilerden hangisidir? A) Resim B) Müzik C) Mimari D) Oymacılık E) Kuyumculuk Çözüm: Osmanlı Devleti’nin en fazla ilerleme gösterdiği güzel sanat dalı mimaridir. (Cevap C)

Soru: 13. Osmanlı Devleti’nde, aşağıdakilerden hangisi için devlet hazinesinden ödeme yapılmazdı? A) Kapıkulu askerleri

Soru: 13. Osmanlı Devleti’nde, aşağıdakilerden hangisi için devlet hazinesinden ödeme yapılmazdı? A) Kapıkulu askerleri B) Tımarlı sipahiler C) Bayındırlık harcamaları D) Cülûs bahşişi E) Savaş harcamaları Çözüm: Tımarlı Sipahiler ordunun önemli bir bölümünü oluştururlardı. Bunlar devletten maaş almazlar, yaşadıkları bölgenin geliri ile geçinirlerdi. (Cevap B)

Soru: 14. “Has” ve “Zeamet”in “Tımar”dan farkı aşağıdakilerden hangisidir? A) Devlet tarafından verilmesi B)

Soru: 14. “Has” ve “Zeamet”in “Tımar”dan farkı aşağıdakilerden hangisidir? A) Devlet tarafından verilmesi B) Karşılığında devlet için hizmet beklenmesi C) Miktarı belirlenmiş bir vergi kaynağı olması D) Gelirleri daha fazla olan toprak parçası olması E) Karşılığında atlı asker yetiştirmesi Çözüm: Has: Yıllık geliri 100. 000 akçeden fazla olan dirliklerdir. Divan üyelerine, beylerine ve sancakbeylerine verilir. Bunlar kendilerine ayrılan topraklarda oturmazlar, vergileri toplarlardı. Has, geliri alanlar bu gelirin belli kısmını geçimlerine ayırırlar, diğer kısmı ile “cebelü” denilen atlı asker beslemek zorundadırlar. Zeamet: Geliri 20. 000 akçe ile 100. 000 akçe arasın-da olan dirliklerdir. İkinci derecedeki memurlara verilirdi. Bunlar da geçimleri dışında kalan gelirleriyle “cebelü” denilen atlı asker beslemek zorundadırlar. Tımar: Yıllık geliri 3. 000 akçe ile 20. 000 akçe arasında olan dirliklerdir. Tımar sahipleri de diğerleri gibi “cebelü” yetiştirmek zorundadırlar. Has ve Zeamet’in Tımar’dan farkı gelirleri daha fazla olan toprak parçası olmasıdır. (Cevap D)

Soru: 15. Aşağıdakilerin hangisinde padişahın yetkilerinin kısıtlanması söz konusu değildir? A) Islahat Fermanı B)

Soru: 15. Aşağıdakilerin hangisinde padişahın yetkilerinin kısıtlanması söz konusu değildir? A) Islahat Fermanı B) Tanzimat Fermanı C) Fatih Kanunnamesi D) Sened-i İttifak E) Kanun-i Esasi Çözüm: Fatih Kanunnamesinde padişahın yetkilerinin kısıtlanması söz konusu değildir. Bu kanunname devletin işleyişi, idarecilerin görevleri vs. konuları içerir. (Cevap C)

Soru: 16. Osmanlı Devleti’nde sadrazamın görevi; I. Büyük devlet memurlarını atama ve görevden alma

Soru: 16. Osmanlı Devleti’nde sadrazamın görevi; I. Büyük devlet memurlarını atama ve görevden alma II. Seferde orduyu komuta etme III. Fetva verme IV. Bütçe yapma işlerinden hangilerini kapsar? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) III ve IV Çözüm: Sadrazam: Padişahın mutlak vekili olarak onun mührünü taşırdı. Tüm vezirlerin başı olarak devlet işlerinden sorumluydu. Padişah olmadığı zaman, Divan-ı Hümayun toplantılarına başkanlık eder, ordunun başında sefere çıkardı. Verilenlere göre I ve II doğrudur. Osmanlı Devlet’inde fetvayı şeyhülislam verirken, bütçeyi defterdar hazırlardı. (Cevap D)

Soru: 17. Osmanlı Devleti’nde halkın yeniliklere ilgisiz kalması, aşağıdakilerden hangisine neden olmuştur? A) Merkezi

Soru: 17. Osmanlı Devleti’nde halkın yeniliklere ilgisiz kalması, aşağıdakilerden hangisine neden olmuştur? A) Merkezi otoritenin gücünü yitirmesine B) Yabancıların içişlerine müdahalesinin azalmasına C)Yenilik taraftarlarının güç kazanmasına D)Yeniliklerin kısa ömürlü olmasına E) Ayaklanmaların azalmasına Çözüm: Osmanlı Devleti’nde halkın yeniliklere ilgisiz kalması yapılan yeniliklerin kısa ömürlü olmasına yol açmıştır. (Cevap D)

Soru: 18. İlk Türk matbaası hangi devirde açılmıştır? A) I. Meşrutiyet Devri B) Lale

Soru: 18. İlk Türk matbaası hangi devirde açılmıştır? A) I. Meşrutiyet Devri B) Lale Devri C) II. Meşrutiyet Devri D) Tanzimat Devri E) Cumhuriyet Devri Çözüm: İlk Türk matbaası Lale Devri’nde 1727 yılında İstanbul’da açılmıştır. Matbaa batıdan alınan ilk teknik araç olup ilk basılan eser, “Vankulu Lügatı” adlı Türkçe - Arapça sözlüktür. (Cevap B)

Soru: 19. III. Selim Avrupa’daki yenilikleri yakından izleyebilmek amacıyla aşağıdakilerden hangisini gerçekleştirmeye çalışmıştır? A)

Soru: 19. III. Selim Avrupa’daki yenilikleri yakından izleyebilmek amacıyla aşağıdakilerden hangisini gerçekleştirmeye çalışmıştır? A) Sürekli elçilikler kurulmasını B) Nizam-ı Cedit Ordusu’nun kurulmasını C)Nitelikli bir öğretim yapılmasını D)Yeniçerilerin eğitilmesini E) İrad-ı Cedit hazinesinin oluşturulmasını Çözüm: III. Selim Avrupa’daki yenilikleri yakından izlemek amacıyla Avrupa’nın önemli merkezleri olan Londra, Paris, Viyana ve Berlin’de sürekli elçilikler açtırmıştır. (Cevap A)

Soru: 20. Aşağıdakilerden hangisi Yeniçeri Ocağı’nın yerini almıştır? A) Sekban-ı Cedit B) Eşkinci Ocağı

Soru: 20. Aşağıdakilerden hangisi Yeniçeri Ocağı’nın yerini almıştır? A) Sekban-ı Cedit B) Eşkinci Ocağı C) Sürat Topçuları D) Mühendishane-i Bahri Hümayun E) Asakir-i Mansure-i Muhammediye Çözüm: Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde büyük sorunlar yaratan Yeniçeri Ocağı II. Mahmut döneminde kaldırılmıştır. Bu olaya “Vaka-i Hayriye” (Hayırlı olay) adı verilmiştir. (1826) Yeniçeri Ocağı’nın yerine Asakir-i Mansure-i Muhammediye adıyla yeni bir askeri örgüt kurulmuştur. (Cevap E)

Soru: 21. Osmanlı Devleti’nde XVII. Yüzyılda; I. Eğitim II. Maliye III. Yönetim alanlarının hangisinde

Soru: 21. Osmanlı Devleti’nde XVII. Yüzyılda; I. Eğitim II. Maliye III. Yönetim alanlarının hangisinde veya hangilerinde yeni düzenlemeler yapılmıştır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III Çözüm: Osmanlı Devleti’nde XVII. yüzyılda Islahat yapmaya zorlayan nedenler şunlardır: • Devlet otoritesinin zayıflaması • Maliyenin bozulması • Devlet düzeninin iyi işlememesi • İç isyanların görülmesi XVII. yüzyılda bu alanlarda ıslahatlar yapılmış fakat ıslahatlar duraklamayı durduramamıştır. (Cevap E)

Soru: 22. Batı Anadolu’da kurulan direnme örgütlerine ne ad verilmiştir? A) İttihat ve Terakki

Soru: 22. Batı Anadolu’da kurulan direnme örgütlerine ne ad verilmiştir? A) İttihat ve Terakki Cemiyeti B) Felah-ı Vatan C) Adem-i Merkeziyet Cemiyeti D) Redd-i İlhak Cemiyeti E) Teal-i İslam Cemiyeti Çözüm: Batı Anadolu’da kurulan direnme örgütü Reddi İlhak Cemiyetidir. Bu cemiyet hakkında bilgi verirsek İzmir Redd-i İlhak Cemiyeti milli (faydalı) cemiyetlerden olup 1918’de Türk Ocağı tarafından kurulan cemiyet 14 Mayıs 1919’da bu ismi almıştır. İzmir’in Yunanlılar tarafından işgal edileceğinin duyulması üzerine, cemiyet büyük bir miting düzenleyerek işgali protesto etmiştir. (Cevap D)

Soru: 23. I. Dünya Savaşı’ndan sonra imzalanan ve Osmanlı Devleti’nin karşılıksız olarak elindeki tüm

Soru: 23. I. Dünya Savaşı’ndan sonra imzalanan ve Osmanlı Devleti’nin karşılıksız olarak elindeki tüm tutsakları serbest bırakması, Osmanlı Ordusu’nun dağılması, Boğazların açılması koşullarını içeren belge aşağıdakilerden hangisidir? A) Mondros Ateşkes Antlaşması B) Versay Antlaşması C) Sen Jermen Antlaşması D) Nöyyi Antlaşması E) Triyanon Antlaşması Çözüm: Soru kökünde verilen hükümler, Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’ndan çekilmesini sağlayan Mondros Ateşkes Antlaşması’na aittir. (Cevap A)

Soru: 24. Almanya, Osmanlı Devleti ile aynı ittifakta olmasına karşın, Osmanlı Devleti’nin I. Dünya

Soru: 24. Almanya, Osmanlı Devleti ile aynı ittifakta olmasına karşın, Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’na girerken kapitülasyonları kaldırmasına karşı çıkmıştır. Almanya’nın bu tutumu aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir? A) Kendisine danışılmadan hareket edilmesinden huzursuzluk duyması B) Elde ettiği ayrıcalıkları korumak istemesi C) Kapitülasyonlardan yararlanan diğer devletlere karşı Osmanlı Devleti’ni korumak istemesi D) Uluslar arası antlaşmalara bağlılığı ilke edinmesi E) Osmanlı Devleti’ni uluslar arası platformda yalnız bırakmak istemesi Çözüm: Almanya’nın Osmanlı Devleti ile aynı ittifakta olmasına karşın, Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’na girerken kapitülasyonları kaldırmasına karşı çıkmasındaki amacı daha önce elde ettiği ayrıcalıkları korumak istemesinden kaynaklanmaktadır. Almanya Osmanlı Devleti ile yaptığı antlaşmalarla ekonomik ayrıcalıklar elde etmiştir. (Cevap B)

Soru: 27. Sivas Kongresi’nde delegeler, mevcut siyasi partilerin amaçlarına hizmet etmeyeceklerine dair yemin etmişlerdir.

Soru: 27. Sivas Kongresi’nde delegeler, mevcut siyasi partilerin amaçlarına hizmet etmeyeceklerine dair yemin etmişlerdir. Bu durum aşağıdakilerden hangisinin bir göstergesidir? A) Milli Mücadele’nin hiçbir siyasi görüş adına yapılmadığının B) Çok partili sistemden vazgeçildiğinin C) Kongrenin bir meclis gibi çalıştığının D) Kongrenin Cemiyetler Kanunu’na göre toplandığının E) Kongredeki delegelerin bazıları arasında görüş ayrılığı olduğunun Çözüm: Sivas Kongresi’nde delegeler vatanın kurtuluşu ve milletin mutluluğundan başka hiçbir kişisel maksat izlemeyeceklerine mevcut siyasi partilerden hiçbirinin amaçlarına hizmet etmeyeceklerine dair kongrede yemin etmişlerdir. Bu suretle milli mücadelenin hiçbir siyasi parti adına yapılmadığı, tamamen milleti ve memleketi kurtarma amacına yönelik bir hareket olduğu açıkça belirtilmiş oluyordu. (Cevap A)

Soru: 28. Aşağıdakilerden hangisi, Erzurum Kongresi’nde alınan kararlar doğrultusunda yapılan girişimlerden biridir? A) Şark

Soru: 28. Aşağıdakilerden hangisi, Erzurum Kongresi’nde alınan kararlar doğrultusunda yapılan girişimlerden biridir? A) Şark Vilayetleri Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin kurulması B) Mustafa Kemal’in askerlik görevinden ayrılması C) Mebuslar Meclisi’nin yeniden açılmasının istenmesi D) İstanbul’da mitingler düzenlenmesi E) Kolordu komutanlarının Mustafa Kemal’e bağlılıklarını belirtmesi Çözüm: C seçeneğinde verilen bilgi yani Mebuslar Meclisi’nin yeniden açılmasının istenmesi Erzurum Kongresinde alınan bir karardır. A, B, D ve E seçeneklerinde verilenler Erzurum Kongresi öncesinde meydana gelen gelişmelerdir. (Cevap C)

Soru: 29. Amasya Genelgesi’nde aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir? A) Milliyetçilik B) Devletçilik C) Bağımsızlık D)

Soru: 29. Amasya Genelgesi’nde aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir? A) Milliyetçilik B) Devletçilik C) Bağımsızlık D) Milli birlik ve beraberlik E) Ulus egemenliği Çözüm: Amasya genelgesinde, devletçiliğe değinilmemiştir. Amasya genelgesinde; – İlk defa milli egemenlik anlayışı vardır. – Harekette temel amaç milli bağımsızlığı sağlamaktır. – Milli bir parlamento düşüncesi vardır. (Cevap B)

Soru: 30. İlk TBMM’de 24 Nisan 1920 tarihinde alınan karara göre, kesin zafere ulaşıp

Soru: 30. İlk TBMM’de 24 Nisan 1920 tarihinde alınan karara göre, kesin zafere ulaşıp İstanbul kurtarıldıktan sonra, padişahın durumu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce çıkarılacak kanunla belirlenecekti. İlk TBMM’nin aldığı bu kararla aşağıdakilerden hangisi vurgulanmıştır? A) Meclisin üstünlüğü B) Padişahın korunması gerektiği C) Yasaların uygulanmasının önemi D) Yürütme yetkisinin meclis dışında olduğu E) Yasaları hükümetlerin uyguladığı Çözüm: TBMM’nin kuruluşta Mustafa Kemal’in meclise verdiği önergede yer alan hususlardan biri de “Padişahın ve halifenin durumu bulundukları baskıdan kurtuldukları zaman, meclisin düzenleyeceği esaslar içinde belli olacaktır” şeklinde idi. Meclis bu kararı kabul ederek meclisin üstünlüğünü kanıtlamış ve ileride bu karara dayanarak saltanatın kaldırılabileceği işaretini vermiştir. (Cevap A)

Soru: 31. Milli mücadele döneminde Anlaşma Devletleri Sevr Antlaşması’nı biraz değiştirmek amacıyla Londra Konferansı’nı

Soru: 31. Milli mücadele döneminde Anlaşma Devletleri Sevr Antlaşması’nı biraz değiştirmek amacıyla Londra Konferansı’nı toplamak zorunda kalmışlardır. Bu durum, aşağıdakilerden hangisinin bir sonucudur? A) Eskişehir ve Kütahya Savaşları B) II. İnönü Savaşı C) Sakarya Savaşı D) I. İnönü Savaşı E) Başkomutanlık Meydan Savaşı Çözüm: Londra Konferansı 23 Şubat - 12 Mart 1921 tarihleri arasında I. İnönü Zaferi’nin sonunda olmuştur. (Cevap D)

Soru: 32. Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda Türkiye’ye para, silah, cephane, araç-gereç gibi yardımlarda bulunan Sovyet

Soru: 32. Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda Türkiye’ye para, silah, cephane, araç-gereç gibi yardımlarda bulunan Sovyet Rusya, bunu yapmakla daha çok aşağıdakilerden hangisini amaçlamıştır? A) Türkiye’de Sovyet sempatizanlarının artırılmasını B) Türkiye’de Bolşevik bir yönetimin kurulmasını C) Topraklarının, Batılı devletlere karşı güvence altına alınmasını D) Çarlık yanlısı olanların Türkiye’ye sokulmasını E) Kafkasya’daki Türk askeri birliklerinin çekilmesini Çözüm: Sovyet - Rusya’nın TBMM’ye yaklaşmasındaki asıl amacı, güneyde, kendisine bağlı tampon bir bölge oluşturmak idi. Sovyet - Rusya, İngilizlerin Boğazlara ve İstanbul’a yerleşmesini istemiyordu. TBMM’nin Sovyet Rusya’ya yakınlaşmasındaki amacı ise, doğudaki bu güçlü komşusundan emin olmak ve acil ihtiyacı olan silah, cephane ve para yardımı sağlamak idi. (Cevap C)

Soru: 33. Yunanlıların Doğu Trakya’yı ele geçirmeleri ve Batı Anadolu’da ilerlemeleri aşağıdakilerden hangisini hızlandırmıştır?

Soru: 33. Yunanlıların Doğu Trakya’yı ele geçirmeleri ve Batı Anadolu’da ilerlemeleri aşağıdakilerden hangisini hızlandırmıştır? A) Kuva-i İnzibatiye’nin kuruluşunu B) İç ayaklanmaların çıkmasını C)Ulusal ordunun kurulmasını D)İstanbul’un işgal edilmesini E) Ulusal cemiyetlerin kurulmasını Çözüm: Yunanlıların 22 Haziran 1920’de saldırıya geçerek Bursa’yı İşgal etmeleri, daha sonra Gediz’de Yunanlılar üzerine yapılan taarruzun başarısızlıkla bitmesi, düzenli orduya geçişi hızlandırdı. (Cevap C)

Soru: 34. Milli Mücadele döneminde, İstanbul, Boğazlar ve Doğu Trakya aşağıdakilerden hangisi ile savaş

Soru: 34. Milli Mücadele döneminde, İstanbul, Boğazlar ve Doğu Trakya aşağıdakilerden hangisi ile savaş yapılmaksızın yeniden topraklarımıza katılmıştır? A) Kars Antlaşması B) Lozan Antlaşması C) Ankara Antlaşması D) Mudanya Ateşkes Antlaşması E) Moskova Antlaşması Çözüm: Mudanya Ateşkes Antlaşması ile alınan şu kararlar doğrultusunda İstanbul, Boğazlar ve Doğu Trakya savaş yapılmaksızın yeniden topraklarımıza katılmıştır. – Doğu Trakya 15 gün içinde Yunanlılar tarafından boşaltılacak, – Boşaltma işleminin tamamlanmasından sonra bu bölge TBMM’ye teslim edilecek, – İstanbul ve Boğazlar TBMM hükümetine bırakılacak, ancak antlaşma devletleri kuvvetleri ile barış antlaşması imzalanıncaya kadar İstanbul’da kalacaktır. (Cevap D)

Soru: 35. Aşağıdakilerden hangisi, 20 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Ankara Antlaşması’nın sonuçlarından biri değildir?

Soru: 35. Aşağıdakilerden hangisi, 20 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Ankara Antlaşması’nın sonuçlarından biri değildir? A) Hatay dışında bugünkü Türkiye–Suriye sınırlarının çizilmesi B) Hatay için özel bir yönetim tanınması C) Fransa’nın TBMM Hükümeti’ni resmen tanıması D) Fransa ile TBMM Hükümeti arasındaki savaş durumunun sona ermesi E) İngiltere’nin TBMM Hükümeti’ni resmen tanıması Çözüm: Ankara Antlaşması 20 Ekim 1921 tarihinde Fransa ile TBMM hükümeti arasında imzalanmıştır. E seçeneğindeki ifade yanlıştır. Ankara Antlaşmasının sonuçlarına göz atarsak; – Fransa ile TBMM arasındaki savaş durumu sona erdi. – Güney Cephesi kapandı. – Bugünkü Suriye sınırı, İskenderun ve Hatay hariç belirlendi. – Fransa TBMM’yi tanıyan ilk İtilaf Devletidir. İngiltere ile 5 Haziran 1926 yılında Türk - Irak sınırlarının çizilmiş olduğu Ankara Ant-laşması yapılmıştır. (Cevap E)

Soru: 36. Kanun önünde eşitliğin sağlanması ve her türlü ayrıcalığın reddi anlamına gelen “Halkçılık”

Soru: 36. Kanun önünde eşitliğin sağlanması ve her türlü ayrıcalığın reddi anlamına gelen “Halkçılık” aşağıdakilerden hangisiyle doğrudan ilgilidir? A) Özgürlük B) İnkılapçılık C) Devletçilik D) Demokrasi E) Bağımsızlık Çözüm: Halkçılık milli egemenliği esas alır ve demokrasiyi öngörür. Bu ilke, halkın kendini yönetmesi özelliği ile demokrasinin doğal bir sonucudur. (Cevap D)

Soru: 37. Yürürlükteki anayasaya göre, herkes vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. Anayasada

Soru: 37. Yürürlükteki anayasaya göre, herkes vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. Anayasada yer alan bu hüküm öncelikle aşağıdaki ilkelerden hangisinin bir gereğidir? A) Cumhuriyetçilik B) Laiklik C) Devletçilik D) Milliyetçilik E) İnkılapçılık Çözüm: Anayasada yer alan bu hükümler Laiklik ilkesinin bir gereğidir. Çünkü Laiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması olarak tanımlanır. Laiklik ilkesi; din ve vicdan hürriyeti esaslarına dayanır. (Cevap B)

Soru: 38. Aşağıdakilerden hangisi saltanatın kaldırılmasına ortam hazırlayan etkenlerden biri değildir? A) Ulusal egemenliğinin

Soru: 38. Aşağıdakilerden hangisi saltanatın kaldırılmasına ortam hazırlayan etkenlerden biri değildir? A) Ulusal egemenliğinin benimsenmesi B) Kanun-i Esasi’nin yürürlükte olması C)TBMM’ye karşı Halife Ordusu’nun kurulması D)Mustafa Kemal ve arkadaşlarına ölüm cezası verilmesi E) Londra Konferansı’na İstanbul Hükümeti’nin doğrudan çağrılması Çözüm: Kanun-i Esasi 1876’da kabul edilmiş, 20 Ocak 1921’de yeni anayasanın kabulü ile yürürlükten kaldırılmıştır. Saltanat 1 Kasım 1922’de kaldırılmıştır. A, C, D ve E seçeneğinde verilen bilgiler saltanatın kaldırılmasına ortam hazırlayan etkenlerdir. (Cevap B)

Soru: 39. İlk TBMM’de bakanların TBMM tarafından tek oylanarak seçilmesi hükümet kurulmasını zorlaştırdığı için

Soru: 39. İlk TBMM’de bakanların TBMM tarafından tek oylanarak seçilmesi hükümet kurulmasını zorlaştırdığı için bu yöntem değiştirilmiştir. Bu değişiklik aşağıdakilerden hangisine ortam hazırlamıştır? A) Saltanatın kaldırılmasına b) Cumhuriyet’in ilan edilmesine C) Halifeliğin kaldırılmasına D) İki dereceli seçim sisteminden vazgeçilmesine E) Din ile devlet işlerinin birbirinden ayrılmasına Çözüm: İlk TBMM’de meclis hükümeti sistemi yürütüyordu. Buna göre kurulacak her hükümetteki bakanların tek meclis çoğunluğunu alarak seçilmesi gerekiyordu. Bu da uzun zaman alıyor ve karışıklıklara neden oluyordu. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanı ile kabine Hükümet sistemine geçilmiş yürütme hız kazanmıştır. Kabine sisteminde bakanlar tek oylanarak değil, Cumhurbaşkanının görevlendireceği Başbakan, bakanlar kendisi belirleyecek ve meclisten güvenoyu alacaktı. (Cevap B)

Soru: 40. Aşağıdakilerden hangisi Lozan Antlaşması’nın yapıldığı sırada ve antlaşmadan sonra Türkiye ile Yunanistan

Soru: 40. Aşağıdakilerden hangisi Lozan Antlaşması’nın yapıldığı sırada ve antlaşmadan sonra Türkiye ile Yunanistan arasında sorun olan konulardan biri değildir? A) Ortodoks Kilisesi patriğinin İstanbul’da kalması B) Batı Trakya Türklerinin hakları C)Osmanlı borçlarının ödenmesi D)Ege adalarının silahsızlandırılması E) Ulusal mücadelede işgallerden kaynaklanan hasarın karşılanması Çözüm: Lozan Antlaşması’nın sonucunda devlet borçları sorunu çözülmüştür. Ama diğer seçeneklerde verilen bilgiler Lozan’dan sonrada tekrar gündeme gelmiştir. (Cevap C)

Soru: 41. I. Vagon-Li OIayı II. Menemen Olayı III. Bursa Olayı Cumhuriyet döneminde meydana

Soru: 41. I. Vagon-Li OIayı II. Menemen Olayı III. Bursa Olayı Cumhuriyet döneminde meydana gelen yukarıdaki olayların hangilerinde, laik devlet düzenini yıkma amacı vardı? A) Yalnız I C) Yalnız III B) Yalnız II D) I ve II E) II ve III Çözüm: Vagon-Li Olayı (22 Şubat 1933): Fransız Vagon-Li (Yataklı Vagonlar) şirketinde Türkçe konuşan bir memuru müdürün azarlaması üzerine çıkan olaylarda şirketin acentesi tahrip edildi. Bu olayda laik devlet düzenini yıkma düşüncesi yoktur. Menemen Olayı (23 Aralık 1930): Serbest Cumhuriyet Fırkanın kapatılmasından sonra Derviş Mehmet kendi fikrindeki kişilerle Menemen’de ayaklanma çıkarmıştır. Ayaklanmanın nedeni dini kurallara dayalı bir düzen kurmaktı. Bu olayda laik devlet düzenini yıkma düşüncesi vardır. Bursa Olayı: 1933’de Bursa’da ezanın Türkçe okunmasına karşı bir grubun gösteri yapmak istemesi üzerine çıkan ve kolluk kuvetlerinin kısa sürede bastırdığı olaydır. (Cevap B)

Soru: 42. Aşağıdakilerden hangisi II. Dünya Savaşı’nın nedenlerinden biri değildir? A) İtalya’nın I. Dünya

Soru: 42. Aşağıdakilerden hangisi II. Dünya Savaşı’nın nedenlerinden biri değildir? A) İtalya’nın I. Dünya Savaşı’nda umduğunu bulamaması B) Japonya’nın Çin’i sömürmek istemesi C) Sovyet Rusya’nın kendi rejimini dünyaya yaymak istemesi D) Almanya’nın I. Dünya Savaşı sonunda yapılan antlaşmaları tanımaması E) Avusturya Veliaht’ının bir Sırp milliyetçisi tarafından öldürülmesi Çözüm: A, B, C ve D seçeneklerinde belirtilenler II. Dünya Savaşı’nın nedenleri arasında yer alır. E seçeneğinde belirtilen olay, I. Dünya Savaşını başlatan olaydır. II. Dünya Savaşı ile bir ilgisi yoktur. (Cevap E)

YEDİİKLİM KPSS SINAVLARINDA BAŞARILAR DİLER!

YEDİİKLİM KPSS SINAVLARINDA BAŞARILAR DİLER!