STOKLAR VE STOK DEERLEMES STOKLAR 1 Seri Numaral

  • Slides: 39
Download presentation
 STOKLAR VE STOK DEĞERLEMESİ

STOKLAR VE STOK DEĞERLEMESİ

STOKLAR 1 Seri Numaralı Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği 21447 (M) Numaralı Resmi Gazete’de

STOKLAR 1 Seri Numaralı Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği 21447 (M) Numaralı Resmi Gazete’de 26/12/1992 tarihinde yayınlandı. Stoklar; bu tebliğde yer alan Muhasebe Usul ve Esaslarının 5. bölümünde; Tek Düzen Hesap Planı içerisinde 15 numaralı gurupta yer almaktadır.

TEK DÜZEN HESAP PLANI • • • 15 STOKLAR 150 İLK MADDE VE MALZEME

TEK DÜZEN HESAP PLANI • • • 15 STOKLAR 150 İLK MADDE VE MALZEME 151 YARI MAMULLER - ÜRETİM 152 MAMÜLLER 153 TİCARİ MALLAR 154 155 156 157 DİĞER STOKLAR 158 STOK DEĞER DÜŞÜKLÜĞÜ KARŞILIĞI (-) 159 VERİLEN SİPARİŞ AVANSLAR

15. STOKLAR Bu grup, işletmenin satmak, üretimde kullanmak veya tüketmek amacıyla edindiği, ilk madde

15. STOKLAR Bu grup, işletmenin satmak, üretimde kullanmak veya tüketmek amacıyla edindiği, ilk madde ve malzeme, yarı mamul, ticari mal, yan ürün, artık ve hurda gibi bir yıldan az bir sürede kullanılacak olan veya bir yıl içerisinde nakde çevrilebileceği düşünülen varlıklardan oluşur. Faturası gelmemiş stoklar ilgili bulundukları kalemin içinde gösterilir. Bu grupta yer alan hesaplar aşağıdaki gibidir. 150. İLK MADDE VE MALZEME Üretimde veya diğer faaliyetlerde kullanılmak üzere işletmede bulundurulan hammadde, yardımcı madde, işletme malzemesi, ambalaj malzemesi ve diğer malzemelerin izlendiği hesaptır. İşleyişi : Satın alındıkları ya da üretildikleri maliyet bedelleri ile bu hesabın borcuna, üretime verildiğinde, tüketildiğinde, satıldığında veya devredildiğinde ise hesabın alacağına kaydedilir.

151. YARI MAMULLER-ÜRETİM Henüz tam mamul haline gelmemiş ancak direkt ilk madde ve malzeme

151. YARI MAMULLER-ÜRETİM Henüz tam mamul haline gelmemiş ancak direkt ilk madde ve malzeme ile direkt işçilik ve genel üretim giderlerinden belli oranlarda pay almış üretim aşamasındaki mamullerin izlendiği hesaptır. İşleyişi : Maliyet dönemi sonunda direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim giderleri tutarları kadar bu hesap borçlandırılır. Üretimi tamamlananların maliyet tutarı bu hesabın alacağı karşılığında ilgili stok hesaplarına aktarılır. 152. MAMULLER Üretim çalışmaları sonunda elde edilen ve satışa hazır hale gelmiş bulunan mamullerin izlendiği hesaptır. İşleyişi : Bu hesap, üretimi tamamlanan mamullerin ambarlara alınmasıyla borçlandırılır. Satılması veya herhangi bir nedenle ambardan çekilmesi ile alacaklandırılır.

153. TİCARİ MALLAR Herhangi bir değişikliğe tabi tutulmadan satmak amacı ile işletmeye alınan ticari

153. TİCARİ MALLAR Herhangi bir değişikliğe tabi tutulmadan satmak amacı ile işletmeye alınan ticari mallar (emtia) ve benzeri kalemler bu hesapta yer alır. İşleyişi : Satın alınan ticari mallar (emtia) maliyet bedeli ile bu hesaba borç, satılması veya herhangi bir nedenle ambardan çekilmesinde ise maliyet bedeli ile alacak kaydedilir. 154. 155. 156. 157. DİĞER STOKLAR Yukarıdaki stok kalemlerinin hiç birinin kapsamına alınmayan ürün, artık ve hurda gibi kalemler bu hesap grubunda yer alır. İşleyişi : Elde edilen bu stoklar maliyet bedeli ile hesaba borç, satıldığında, devredildiğinde veya kullanıldığında alacak kaydedilir.

158. STOK DEĞER DÜŞÜKLÜĞÜ KARŞILIĞI (-) Bu hesap, yangın, deprem, su basması gibi doğal

158. STOK DEĞER DÜŞÜKLÜĞÜ KARŞILIĞI (-) Bu hesap, yangın, deprem, su basması gibi doğal afetler ve bozulmak, çürümek, kırılmak, çatlamak, paslanmak, teknolojik gelişmeler ve moda değişiklikleri nedenleriyle stokların fiziki ve ekonomik değerlerinde önemli azalışların ortaya çıkması veya bunların dışında diğer nedenlerle stokların piyasa fiyatlarında düşmelerin meydana gelmesi dolayısıyla, kayıpları karşılamak üzere ayrılan karşılıkların izlendiği hesaptır. İşleyişi : Stok değer düşüklüğü tespit edildiğinde "654. Karşılık Giderleri Hesabı"nın borcu karşılığında bu hesaba alacak kaydedilir. Karşılık ayrılan stok kaleminin işletme içinde kullanılması ya da satılması halinde; ilgili stok hesabının alacağı ile karşılaştırılarak daha önce ayrılan karşılık "644. Konusu Kalmayan Karşılıklar Hesabı"na aktarılarak kapatılır. 159. VERİLEN SİPARİŞ AVANSLARI Yurt içinden ya da yurt dışından satın alınmak üzere siparişe bağlanan stoklarla ilgili olarak yapılan avans ödemelerinin izlendiği hesaptır. İşleyişi : Yapılan ödemeler bu hesaba borç, malın teslimi üzerine alacak kaydedilir.

VUK’A GÖRE Stoklar Vergi Usul Kanunu’na göre Maliyet Bedeli ile değerlenir. Maliyet bedelinin belli

VUK’A GÖRE Stoklar Vergi Usul Kanunu’na göre Maliyet Bedeli ile değerlenir. Maliyet bedelinin belli olmadığı durumlarda; belli koşulların varlığı halinde Emsal Bedel ile değerlenir TMS-TFRS’YE GÖRE Mali tablolara ilk girişte Maliyet Bedeli ile müteakip değerlemede Maliyet Bedel ve Net Gerçekleşebilir Değerin düşük olanı ile değerlenir.

MALİYET BEDELİ Madde 262 Maliyet bedeli, iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi veyahut değerinin artırılması

MALİYET BEDELİ Madde 262 Maliyet bedeli, iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi veyahut değerinin artırılması münasebetiyle yapılan ödemelerle bunlara müteferri (aynı kökten türden) bilumum (hep bütün) giderlerin toplamını ifade eder.

EMSAL BEDELİ VE EMSAL ÜCRETİ Madde 267 Emsal bedeli, gerçek bedeli olmayan, veya bilinmeyen

EMSAL BEDELİ VE EMSAL ÜCRETİ Madde 267 Emsal bedeli, gerçek bedeli olmayan, veya bilinmeyen veyahut doğru olarak tespit edilemeyen bir malın, değerleme gününde satılması halinde emsaline nazaran haiz olacağı değerdir.

TMS Stoklar; (a) İşin normal akışı içinde ( olağan işletme faaliyetleri kapsamında ) satılmak

TMS Stoklar; (a) İşin normal akışı içinde ( olağan işletme faaliyetleri kapsamında ) satılmak için elde tutulan ; (b) Satılmak üzere üretilmekte olan ; ya da (c) Üretim sürecinde ya da hizmet sunumunda kullanılacak ilk madde ve malzemeler şeklinde bulunan varlıklardır

Stokların Değerlemesi Stoklar, maliyet ve net gerçekleşebilir değerin düşük olanı ile değerlenir Stokların Maliyeti

Stokların Değerlemesi Stoklar, maliyet ve net gerçekleşebilir değerin düşük olanı ile değerlenir Stokların Maliyeti Stokların maliyeti ; tüm satın alma maliyetlerini, dönüştürme maliyetlerini ve stokların mevcut durumuna ve konumuna getirilmesi için katlanılan diğer maliyetleri içerir.

Stok Maliyetlerini Hesaplama Yöntemleri a) Gerçek parti maliyet yöntemi Normal şartlarda birbirleri ile ikame

Stok Maliyetlerini Hesaplama Yöntemleri a) Gerçek parti maliyet yöntemi Normal şartlarda birbirleri ile ikame edilemeyen stok kalemleri ile özel projeler için üretilen veya satın alınan mal veya hizmetlerin maliyeti, her bir varlığa ilişkin özel maliyeti dikkate alınarak belirlenir b) FİFO yöntemi ilk satın alınan veya üretilen stok kaleminin ilk satıldığı ve dönem sonunda stokta kalan kalemlerin en son satın alınanlar veya üretilenlerden olduğu varsayılır. (LİFO yöntemi FİFO yönteminin tersi olup; 5024 sayılı Kanun’un 1. maddesi ile 01. 2004 tarihinde itibaren yürürlükten kaldırılmıştır. )

c) Ağırlıklı ortalama maliyet yöntemi Her bir stok kaleminin maliyeti, dönem başındaki benzer varlıkların

c) Ağırlıklı ortalama maliyet yöntemi Her bir stok kaleminin maliyeti, dönem başındaki benzer varlıkların ağırlıklı ortalama maliyeti ile dönem içinde satın alınan veya üretilen benzer varlıkların maliyetinin ağırlıklı ortalamasının alınması suretiyle tespit edilir. Ortalama, işletmenin iş akışına bağlı olarak, periyodik bazda(Dönem sonu ağırlıklı ortalama maliyet yöntemi) veya her bir ek alım/üretim sonrasında ( hareketli ağırlıklı ortalama maliyet yöntemi) hesaplanabilir.

Gider Olarak Kaydetme Stoklar satıldığında, bu stokların kayıtlı değeri, bu stoklarla ilgili hasılatın finansal

Gider Olarak Kaydetme Stoklar satıldığında, bu stokların kayıtlı değeri, bu stoklarla ilgili hasılatın finansal tablolara alındığı dönemde gider olarak muhasebeleştirilir. Stokları net gerçekleşebilir değerine indirgeyen stok değer düşüklüğü karşılık tutarları ve stoklarla ilgili kayıplar, indirgemenin ve kayıpların oluştuğu dönemde gider olarak muhasebeleştirilir.

MAMULLERİN VE YAN ÜRÜNLERİN AMBARA ALINMASI İzmir Üretim İşletmesinin Şubat ayı üretim döneminin sonunda

MAMULLERİN VE YAN ÜRÜNLERİN AMBARA ALINMASI İzmir Üretim İşletmesinin Şubat ayı üretim döneminin sonunda 151 Yarı Mamuller – Üretim hesabının borç bakiyesi 100. 000 TL’dir. Bu maliyetin 95. 000 TL’si üretilen mamullere, 5. 000 TL’si yan ürünlere aittir. Üretimi tamamlanan mamuller ve yan ürünler ambara alınmıştır. MKY MN A Ç I K L A M A L A R 73 --------- 28. 02. 2018 ---------152 MAMULLER 157 DİĞER STOKLAR 151 YARI MAMULLER ÜRETİM Mamullerin ve yan ürünlerin ambara alınması. BORÇ ALACAK 95. 000 100. 000

SATILAN MAMULLERİN VE YAN ÜRÜNLERİN MALİYET KAYDI İzmir Üretim İşletmesi maliyeti 95. 000 TL

SATILAN MAMULLERİN VE YAN ÜRÜNLERİN MALİYET KAYDI İzmir Üretim İşletmesi maliyeti 95. 000 TL olan mamulleri ile maliyeti 5. 000 TL olan yan ürünlerini satmıştır. Satılan mamullerin ve yan ürünlerin maliyet kaydını yapınız. MN 74 A Ç I K L A M A L A R --------- 28. 02. 2018 ---------620 SATILAN MAMULERİN MALİYETİ 623 DİĞER SATIŞLARIN MALİYETİ 152 MAMULLER 157 DİĞER STOKLAR Mamullerin ve yan ürünlerin maliyet kaydı. BORÇ ALACAK 95. 000 100. 000

MAL SATIŞ (SÜREKLİ ENVANTER) Buca Ticaret İşletmesi 07. 03. 2018 tarihinde maliyeti 20. 000

MAL SATIŞ (SÜREKLİ ENVANTER) Buca Ticaret İşletmesi 07. 03. 2018 tarihinde maliyeti 20. 000 TL olan bir malı %18 KDV hariç 25. 000 TL’ye veresiye olarak satmıştır. İşletmede sürekli envanter yöntemi uygulanmaktadır. MKY MN 75 76 A Ç I K L A M A L A R --------- 07. 03. 2018 ---------120 ALICILAR 600 YURT İÇİ SATIŞLAR 391 HESAPLANAN KDV Mal satış kaydı. --------- 07. 03. 2018 ---------621 SATILAN TİC. MALLARIN MALİYETİ 153 TİCARİ MALLAR Satılan malların maliyetinin kaydı. BORÇ ALACAK 29. 500 25. 000 4. 500 20. 000

MAL SATIŞ (ARALIKLI ENVANTER) Buca Ticaret İşletmesi 07. 03. 2018 tarihinde maliyeti 20. 000

MAL SATIŞ (ARALIKLI ENVANTER) Buca Ticaret İşletmesi 07. 03. 2018 tarihinde maliyeti 20. 000 TL olan bir malı %18 KDV hariç 25. 000 TL’ye veresiye olarak satmıştır. İşletmede aralıklı envanter yöntemi uygulanmaktadır. MKY Not: Aralıklı envanter yönteminde satılan malların maliyeti kaydı dönem sonunda sadece bir kez yapılır MN A Ç I K L A M A L A R 77 --------- 07. 03. 2018 ---------120 ALICILAR 600 YURT İÇİ SATIŞLAR 391 HESAPLANAN KDV Mal satış kaydı. BORÇ ALACAK 29. 500 25. 000 4. 500

SATIŞ İADESİ (SÜREKLİ ENVANTER) 14. 03. 2018 tarihinde satılan mallardan %18 KDV dahil 5.

SATIŞ İADESİ (SÜREKLİ ENVANTER) 14. 03. 2018 tarihinde satılan mallardan %18 KDV dahil 5. 900 TL’lik kısmı alıcılar tarafından iade edilmiştir. Tutar cari hesaplarından düşülmüştür. İade edilen malın maliyet bedeli (%18 KDV hariç) 4. 000 TL’dir. MKY MN A Ç I K L A M A L A R 78 --------- 14. 03. 2018 ---------610 SATIŞTAN İADELER 191 İNDİRİLECEK KDV 120 ALICILAR Satış iadesi kaydı. --------- 14. 03. 2018 ---------153 TİCARİ MALLAR 621 SAT. TİC. MALLARIN MALİYETİ İade edilen malların maliyetinin düzeltme kaydı. 79 BORÇ ALACAK 5. 900 5. 000 900 4. 000

SATIŞ İADESİ (ARALIKLI ENVANTER) 14. 03. 2018 tarihinde satılan mallardan %18 KDV dahil 5.

SATIŞ İADESİ (ARALIKLI ENVANTER) 14. 03. 2018 tarihinde satılan mallardan %18 KDV dahil 5. 900 TL’lik kısmı alıcılar tarafından iade edilmiştir. Tutar cari hesaplarından düşülmüştür. İade edilen malın maliyet bedeli (%18 KDV hariç) 4. 000 TL’dir. MKY (STMM kaydı dönem sonunda yapılır. ) MN A Ç I K L A M A L A R 80 --------- 14. 03. 2018 ---------610 SATIŞTAN İADELER 191 İNDİRİLECEK KDV 120 ALICILAR Satış iadesi kaydı. BORÇ ALACAK 5. 900 5. 000 900

SATILAN TİCARİ MALLARIN MALİYETİ ARALIKLI ENVANTER YÖNTEMİ İşletmenin; dönem başı mal mevcudu 40. 000

SATILAN TİCARİ MALLARIN MALİYETİ ARALIKLI ENVANTER YÖNTEMİ İşletmenin; dönem başı mal mevcudu 40. 000 TL, dönem içi mal alışları toplamı 600. 000 TL, alış iadeleri 30. 000 TL, alış ıskontoları 20. 000 TL ve dönem sonu mal mevcudu 50. 000 TL’dir. STMM’yi hesaplayarak MKY. Dönem Başı Mal Mevcudu : 40. 000 TL Dönem İçi Mal Alışları : 600. 000 TL Alış İadeleri : (30. 000) TL Alış Iskontoları : (20. 000) TL Dönem Sonu Mal Mevcudu: (50. 000) TL 540. 000 TL STMM MN 81 A Ç I K L A M A L A R --------- 31. 12. 2018 ---------621 SATILAN TİC. MALLARIN MALİYETİ 153 TİCARİ MALLAR Satılan malların maliyetinin kaydı BORÇ ALACAK 540. 000

SATILAN TİCARİ MALLARIN MALİYETİ ARALIKLI ENVANTER YÖNTEMİ 153 TİC MALLAR DBMM: 100. 000 DİMA

SATILAN TİCARİ MALLARIN MALİYETİ ARALIKLI ENVANTER YÖNTEMİ 153 TİC MALLAR DBMM: 100. 000 DİMA : +800. 000 900. 000 İADE : 40. 000 İSKONTI : 60. 000 100. 000 31 Aralıkta yapılan sayım sonucu işletmede 150. 000 TL’lik mal bulunduğu tespit edilmiştir. STMM’yi hesaplayarak MKY. MN 82 TOPLAM MAL TUTARI : 900. 000 TL İADE-İSKONTO TOPLAMI: -100. 000 TL 800. 000 TL DSMM…………. . : -150. 000 TL 650. 000 TL STMM A Ç I K L A M A L A R --------- 31. 12. 2018 ---------621 SATILAN TİC. MALLARIN MALİYETİ 153 TİCARİ MALLAR Satılan malların maliyetinin kaydı BORÇ ALACAK 650. 000

ÖRNEK Toptan demir ticareti ile uğraşan Turan Ticaret’in ticari mal hareketleri aşağıdaki gibidir :

ÖRNEK Toptan demir ticareti ile uğraşan Turan Ticaret’in ticari mal hareketleri aşağıdaki gibidir : 01. 2018 tarihinde dönem başı mal mevcudu tonu 2. 000 TL’den 20 tondur. 02. 2018 tarihinde tonu 2. 100 TL’den 30 ton mal alınmıştır. 03. 2018 tarihinde tonu 2. 200 TL’den 40 ton mal alınmıştır. 06. 2018 tarihinde 60 ton mal satılmıştır. 08. 2018 tarihinde tonu 2. 300 TL’den 30 ton mal alınmıştır 09. 09 2018 tarihinde tonu 2. 400 TL’den 40 ton mal alınmıştır 11. 2018 tarihinde 60 ton mal satılmıştır. İstenen: 1. FİFO yöntemine göre, 2. LİFO yöntemine göre, 2. Hareketli ortalama maliyet yöntemine göre; Stok kartlarını düzenleyiniz. . STMM kayıtlarını yapınız. NOT: 5024 Sayılı VUK, GVK ve KVK’da Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 01. 2004 tarihinden itibaren uygulamadan kaldırılmıştır.

STOK KARTI (FİFO) GİRİŞLER TARİH MİKTAR B. FİYAT 01. 2018 20 ton 2. 000

STOK KARTI (FİFO) GİRİŞLER TARİH MİKTAR B. FİYAT 01. 2018 20 ton 2. 000 TL 02. 2018 30 ton 03. 2018 40 ton ÇIKIŞLAR TUTAR MİKTAR B. FİYAT TUTAR 40. 000 TL 20 ton 2. 000 TL 40. 000 TL 2. 100 TL 63. 000 TL 20 ton 30 ton 2. 000 TL 2. 100 TL 40. 000 TL 63. 000 TL 2. 200 TL 88. 000 TL 20 ton 30 ton 40 ton 2. 000 TL 2. 100 TL 2. 200 TL 40. 000 TL 63. 000 TL 88. 000 TL 30 ton 2. 200 TL 66. 000 TL 06. 2018 MİKTAR 20 ton 30 ton 10 ton B. FİYAT KALAN 2. 000 TL 2. 100 TL 2. 200 TL TUTAR 40. 000 TL 63. 000 TL +22. 000 TL 125. 000 TL 08. 2018 30 ton 2. 300 TL 69. 000 TL 30 ton 2. 200 TL 2. 300 TL 66. 000 TL 69. 000 TL 09. 2018 40 ton 2. 400 TL 96. 000 TL 30 ton 40 ton 2. 200 TL 2. 300 TL 2. 400 TL 66. 000 TL 69. 000 TL 96. 000 TL 40 ton 2. 400 TL 96. 000 TL 11. 2018 30 ton 2. 200 TL 2. 300 TL 66. 000 TL +69. 000 TL 135. 000 TL

SATILAN TİCARİ MALLARIN MALİYETİ SÜREKLİ ENVANTER YÖNTEMİ (FİFO) 06. 2018 tarihinde satılan ticari malların

SATILAN TİCARİ MALLARIN MALİYETİ SÜREKLİ ENVANTER YÖNTEMİ (FİFO) 06. 2018 tarihinde satılan ticari malların maliyeti 125. 000 TL 11. 2018 tarihinde satılan ticari malların maliyeti 135. 000 TL Dönem sonu ticari mal mevcudu + 96. 000 TL 356. 000 TL MN A Ç I K L A M A L A R 83 ---------- 06. 2018 ----------621 SATILAN TİC. MALLARIN MALİYETİ 153 TİCARİ MALLAR Satılan malların maliyetinin kaydı ---------- 11. 2018 ----------621 SATILAN TİC. MALLARIN MALİYETİ 153 TİCARİ MALLAR Satılan malların maliyetinin kaydı 84 BORÇ ALACAK 125. 000 135. 000

STOK KARTI (LİFO) GİRİŞLER TARİH MİKTAR B. FİYAT 01. 2018 20 ton 2. 000

STOK KARTI (LİFO) GİRİŞLER TARİH MİKTAR B. FİYAT 01. 2018 20 ton 2. 000 TL 02. 2018 30 ton 03. 2018 40 ton ÇIKIŞLAR TUTAR MİKTAR B. FİYAT KALAN TUTAR MİKTAR B. FİYAT 40. 000 TL 20 ton 2. 000 TL 40. 000 TL 2. 100 TL 63. 000 TL 20 ton 30 ton 2. 000 TL 2. 100 TL 40. 000 TL 63. 000 TL 2. 200 TL 88. 000 TL 20 ton 30 ton 40 ton 2. 000 TL 2. 100 TL 2. 200 TL 40. 000 TL 63. 000 TL 88. 000 TL 20 ton 10 ton 2. 000 TL 2. 100 TL 40. 000 TL 21. 000 TL 06. 2018 20 ton 40 ton 2. 100 TL 2. 200 TL 42. 000 TL +88. 000 TL 130. 000 TL TUTAR 08. 2018 30 ton 2. 300 TL 69. 000 TL 20 ton 10 ton 30 ton 2. 000 TL 2. 100 TL 2. 300 TL 40. 000 TL 21. 000 TL 69. 000 TL 09. 2018 40 ton 2. 400 TL 96. 000 TL 20 ton 10 ton 30 ton 40 ton 2. 000 TL 2. 100 TL 2. 300 TL 2. 400 TL 40. 000 TL 21. 000 TL 69. 000 TL 96. 000 TL 20 ton 10 ton 2. 000 TL 2. 100 TL 2. 300 TL 40. 000 TL 21. 000 TL +23. 000 TL 84. 000 TL 11. 2018 20 ton 40 ton 2. 300 TL 2. 400 TL 46. 000 TL +96. 000 TL 142. 000 TL

SATILAN TİCARİ MALLARIN MALİYETİ SÜREKLİ ENVANTER YÖNTEMİ (LİFO) 06. 2018 tarihinde satılan ticari malların

SATILAN TİCARİ MALLARIN MALİYETİ SÜREKLİ ENVANTER YÖNTEMİ (LİFO) 06. 2018 tarihinde satılan ticari malların maliyeti 130. 000 TL 11. 2018 tarihinde satılan ticari malların maliyeti 142. 000 TL Dönem sonu ticari mal mevcudu + 84. 000 TL 356. 000 TL MN A Ç I K L A M A L A R 85 ---------- 06. 2018 ----------621 SATILAN TİC. MALLARIN MALİYETİ 153 TİCARİ MALLAR Satılan malların maliyetinin kaydı ---------- 11. 2018 ----------621 SATILAN TİC. MALLARIN MALİYETİ 153 TİCARİ MALLAR Satılan malların maliyetinin kaydı 86 BORÇ ALACAK 130. 000 142. 000

STOK KARTI (HOM) GİRİŞLER TARİH MİKTAR B. FİYAT 01. 2018 20 ton 2. 000

STOK KARTI (HOM) GİRİŞLER TARİH MİKTAR B. FİYAT 01. 2018 20 ton 2. 000 TL 02. 2018 30 ton 03. 2018 40 ton ÇIKIŞLAR TUTAR MİKTAR B. FİYAT TUTAR 40. 000 TL 20 ton 2. 000 TL 40. 000 TL 2. 100 TL 63. 000 TL 50 ton 2. 060 TL 103. 000 TL 2. 200 TL 88. 000 TL 90 ton 2. 122, 22 TL 191. 000 TL 30 ton 2. 122, 22 TL 63. 666, 67 TL 06. 2018 MİKTAR 60 ton B. FİYAT KALAN 2. 122, 22 TL TUTAR 127. 333, 33 TL 08. 2018 30 ton 2. 300 TL 69. 000 TL 60 ton 2. 211, 11 TL 132. 666, 67 TL 09. 2018 40 ton 2. 400 TL 96. 000 TL 100 ton 2. 286, 67 TL 228. 666, 67 40 ton 2. 286, 67 TL 91. 466, 67 TL 11. 2018 60 ton 2. 286, 67 TL 137. 200 TL

SATILAN TİCARİ MALLARIN MALİYETİ SÜREKLİ ENVANTER YÖNTEMİ (HOM) 06. 2018 tarihinde satılan ticari malların

SATILAN TİCARİ MALLARIN MALİYETİ SÜREKLİ ENVANTER YÖNTEMİ (HOM) 06. 2018 tarihinde satılan ticari malların maliyeti 127. 333, 33 TL 11. 2018 tarihinde satılan ticari malların maliyeti 137. 200, 00 TL Dönem sonu ticari mal mevcudu + 91. 466, 67 TL 356. 000, 00 TL MN A Ç I K L A M A L A R 87 ---------- 06. 2018 ----------621 SATILAN TİC. MALLARIN MALİYETİ 153 TİCARİ MALLAR Satılan malların maliyetinin kaydı ---------- 11. 2018 ----------621 SATILAN TİC. MALLARIN MALİYETİ 153 TİCARİ MALLAR Satılan malların maliyetinin kaydı 88 BORÇ ALACAK 127. 333, 33 137. 200, 00

FİFO-LİFO-HOM SATIŞLAR-STMM-KAR-DSMM DEĞERLEM E YÖNTEMİ YURTİCİ SATIŞLAR SATILAN TİCARİ MALLARIN MALİYETİ MAL SATIŞ KARI

FİFO-LİFO-HOM SATIŞLAR-STMM-KAR-DSMM DEĞERLEM E YÖNTEMİ YURTİCİ SATIŞLAR SATILAN TİCARİ MALLARIN MALİYETİ MAL SATIŞ KARI DÖNEM SONU STOK FİFO 137. 500, 00 +148. 500, 00 286. 000, 00 125. 000, 00 +135. 000, 00 260. 000, 00 12. 500, 00 +13. 500, 00 26. 000, 00 96. 000, 00 LİFO 143. 000, 00 +156. 200, 00 299. 200, 00 130. 000, 00 +142. 000, 00 272. 000, 00 13. 000, 00 +14. 200, 00 27. 200, 00 84. 000, 00 HAREKETLİ ORALAMA MALİYET 140. 066, 66 +150. 920, 00 290. 986, 66 127. 333, 33 +137. 200, 00 264. 533, 33 12. 733, 33 +13. 720, 00 26. 453, 33 91. 466, 67

MALLARIN DEĞERİNİN DÜŞMESİ (VUK 278) 02. 03. 2018 tarihinde işyerini su basması sonucu maliyet

MALLARIN DEĞERİNİN DÜŞMESİ (VUK 278) 02. 03. 2018 tarihinde işyerini su basması sonucu maliyet bedeli 100. 000 TL olan mallar zarar görmüştür. 03. 2018 tarihinde yapılan tespit sonucu zarar gören malların emsal bedelinin 70. 000 TL olduğu belirlenmiştir. İhtiyatlılık kavramı gereği karşılık ayrılmıştır. MKY MN A Ç I K L A M A L A R 89 ---------- 02. 03. 2018 ----------157 DİĞER STOKLAR 153 TİCARİ MALLAR Stokların değerinin düşmesi ---------- 03. 2018 ----------654 KARŞILIK GİDERLERİ 158 STOK DEĞER DÜŞÜŞ KARŞ. Değeri düşen stoklara karşılık ayrılması. 90 BORÇ ALACAK 100. 000 30. 000

DEĞERİ DÜŞEN STOKLARIN SATIŞI 15. 03. 2018 tarihinde maliyeti 100. 000 TL olan ve

DEĞERİ DÜŞEN STOKLARIN SATIŞI 15. 03. 2018 tarihinde maliyeti 100. 000 TL olan ve 30. 000 TL karşılık ayrılmış bulunan stoklar %18 KDV hariç 50. 000 TL’ye satılmıştır. MKY MN A Ç I K L A M A L A R 91 ---------- 15. 03. 2018 ----------120 ALICILAR 600 YURTİÇİ SATIŞLAR 391 HESAPLANAN KDV Değeri düşen stokların satışı. ---------- 31. 12. 2018 ----------623 DİĞER SATIŞLARIN MALİYETİ 157 DİĞER STOKLAR Satılan değeri düşen stokların maliyet kaydı 92 BORÇ ALACAK 59. 000 50. 000 9. 000 100. 000

Devamı (Sene sonu kayıtları) MN A Ç I K L A M A L

Devamı (Sene sonu kayıtları) MN A Ç I K L A M A L A R 93 ---------- 31. 12. 2018 ----------158 STOK DEĞER DÜŞÜŞ KARŞILIĞI 644 KONUSU KALMAYAN KARŞ. Stok değer düşüş karşılığının iptal edilmesi. ---------- 31. 12. 2018 ----------600 YURTİÇİ SATIŞLAR 644 KONUSU KALMAYAN KARŞ 690 DÖNEM KARI VEYA ZARARI Gelir hesaplarının sonuç hesabına akt. ---------- 31. 12. 2018 ----------690 DÖNEM KARI VEYA ZARARI 623 DİĞER SATIŞLARIN MALİYETİ Gelir hesaplarının sonuç hesabına akt 94 95 BORÇ ALACAK 30. 000 50. 000 30. 000 80. 000 100. 000

ELDEN ÇIKARILACAK STOKLAR Beyaz eşya alımı satımı yapan işletme; daha önce satın aldığı 100.

ELDEN ÇIKARILACAK STOKLAR Beyaz eşya alımı satımı yapan işletme; daha önce satın aldığı 100. 000 TL değerindeki tüplü televizyonları modası geçtiği için satamamıştır. 14. 03. 2018 tarihinde tüplü televizyonların değerinin tespiti için takdir komisyonuna başvurmuştur. 21. 03. 2018 tarihinde takdir komisyonu; Tüplü televizyonların değerini 0 TL olarak belirlemiştir. MKY MN A Ç I K L A M A L A R 96 --------- 14. 03. 2018 ---------294 ELDEN ÇIKARTILACAK STOKLAR VE MDV 153 TİCARİ MALLAR Eski tüplü televizyonların ticari mallar hesabından, elden çıkartılacak stoklar ve maddi duran varlıklar hesabına aktarılması kaydı BORÇ ALACAK 100. 000

Devamı (Televizyonların değerini 0 TL olarak belirlenmesi) MN A Ç I K L A

Devamı (Televizyonların değerini 0 TL olarak belirlenmesi) MN A Ç I K L A M A L A R 97 ---------- 21. 03. 2018 ----------654 KARŞILIK GİDERLERİ 298 STOK DEĞER DÜŞÜ KARŞ. Elden çıkartılacak stoklara karşılık ayrılması ---------- 21. 12. 2018 ----------298 STOK DEĞER DÜŞÜŞ KARŞILIĞI 294 ELD. ÇIK. STOK VE MDV Elden çıkartılacak stokların hesaplardan düşülmesi. 98 BORÇ ALACAK 100. 000

ELDEN ÇIKARILACAK STOKLAR 2 Konfeksiyon işi yapan işletme; daha önce satın aldığı 200. 000

ELDEN ÇIKARILACAK STOKLAR 2 Konfeksiyon işi yapan işletme; daha önce satın aldığı 200. 000 TL değerindeki bayan abiyeleri modası geçtiği için satamamıştır. 14. 03. 2018 tarihinde bayan abiyelerin değerinin tespiti için takdir komisyonuna başvurmuştur. 21. 03. 2018 tarihinde takdir komisyonu; bayan abiyelerin değerini 50. 000 TL olarak belirlemiştir. 28. 03. 2018 tarihinde bayan abiyeler %18 KDV hariç 60. 000 TL’ye peşin olarak satmıştır. MKY MN A Ç I K L A M A L A R 99 --------- 14. 03. 2018 ---------294 ELDEN ÇIKARTILACAK STOKLAR VE MDV 153 TİCARİ MALLAR Eski abiyelerin ticari mallar hesabından, elden çıkartılacak stoklar hesabına aktarılması. BORÇ ALACAK 200. 000

Devamı (Abiyelerin değerini 50. 0000 TL olarak belirlenmesi ve satışı) MN A Ç I

Devamı (Abiyelerin değerini 50. 0000 TL olarak belirlenmesi ve satışı) MN A Ç I K L A M A L A R 100 ---------- 21. 03. 2018 ----------654 KARŞILIK GİDERLERİ 298 STOK DEĞER DÜŞÜ KARŞ. Elden çıkartılacak stoklara karşılık ayrılması 101 ---------- 28. 12. 2018 ----------100 KASA 600 YURTİÇİ SATIŞLAR HS 391 HESAPLANAN KDV Elden çıkartılacak stokların satışı. 102 ---------- 28. 12. 2018 ----------298 STOK DEĞER DÜŞÜŞ KARŞILIĞI 294 ELD. ÇIK. STOK VE MDV Elden çıkartılacak stokların hesaplardan düşülmesi. BORÇ ALACAK 150. 000 70. 800 60. 000 10. 800 150. 000

FİRELER Buca Un AŞ. 31. 12. 2018 tarihinde un üretiminde kullandığı hammadde (buğday) ile

FİRELER Buca Un AŞ. 31. 12. 2018 tarihinde un üretiminde kullandığı hammadde (buğday) ile ilgili yaptığı envanter çalışmalarında 97 ton hammadde bulunduğunu tespit etmiştir. Defter kayıtlarına göre 100 ton hammadde olması gerekmektedir. Buğday depoda nem kaybederek %3 oranında fire vermiştir. Buğdayın ton fiyatı 1. 000 TL’dir. MKY MN A Ç I K L A M A L A R 103 ---------- 15. 03. 2018 ----------197 SAYIM VE TESELLÜM NOKSANLARI 150 İLK MADDE VE MALZEME 150 01 Buğday (3 ton x 1. 000) Noksanlığın stoklardan düşülmesi. 104 ---------- 31. 12. 2018 ----------659 DİĞER OLAĞAN GİDER VE ZAR. 197 SAYIM VE TES. NOKSANLARI Firelerin gider olarak yazılması. (Normal fire oranından yüksek noksanlık varsa kanunen kabul edilmeyen giderdir) BORÇ ALACAK 3. 000