Prioriteringar i vardagen inom palliativ vrd Fregende processer

  • Slides: 22
Download presentation
Prioriteringar i vardagen inom palliativ vård Föregående processer och etiska aspekter ur mitt perspektiv

Prioriteringar i vardagen inom palliativ vård Föregående processer och etiska aspekter ur mitt perspektiv som sjuksköterska.

Ingrid Maechel Leg. sjuksköterska och etikombud Palliativ Vård och ASIH Kristianstad Palliativvårdsavdelningen

Ingrid Maechel Leg. sjuksköterska och etikombud Palliativ Vård och ASIH Kristianstad Palliativvårdsavdelningen

Vårdfilosofi Den palliativa vården handlar om att lindra lidande och främja livskvalitet. Den ska

Vårdfilosofi Den palliativa vården handlar om att lindra lidande och främja livskvalitet. Den ska tillgodose både fysiska, psykiska, sociala och existentiella behov.

Palliativvårdsavdelningen • Patienter som vårdas hos oss är svårt, obotligt sjuka och har ofta

Palliativvårdsavdelningen • Patienter som vårdas hos oss är svårt, obotligt sjuka och har ofta många komplexa symtom som kräver inneliggande specialiserad vård. • 11 vårdplatser, alla enkelrum. • Varm ombonad miljö. • Teamarbete och kommunikation. • Närstående kan vara hos patienten, dygnet runt.

Då & Nu

Då & Nu

Vilka arbetsuppgifter prioriterar vi?

Vilka arbetsuppgifter prioriterar vi?

Hur bra är vi på att främja hälsa, livskvalitet och välbefinnande? Ges våra patienter

Hur bra är vi på att främja hälsa, livskvalitet och välbefinnande? Ges våra patienter möjlighet att ”leva tills de dör”? Hur bra är vi på att förbereda våra patienter och deras närstående på den kommande döden? Hur gör man detta på bästa sätt? Hur väl tar vi hand om de psykologiska och existentiella delarna?

Hur förhåller vi oss till det som patienterna själv definierar som livskvalitet och välbefinnande?

Hur förhåller vi oss till det som patienterna själv definierar som livskvalitet och välbefinnande? Prioriterar vi att ta reda på detta när tiden inte räcker till? Hur mäter vi lycka, trygghet och en känsla? Hur mäts och utvärderas kvalitet i ett mänskligt möte? Vem bryr sig om att mäta "hur"? Vad händer med personal som, av många olika anledningar, känner att de inte räcker till?

Existentiell definition av livskvalitet Att vara aktiv. Att känna samhörighet. Självkänsla. En grundkänsla av

Existentiell definition av livskvalitet Att vara aktiv. Att känna samhörighet. Självkänsla. En grundkänsla av glädje. Denna syn på livskvalitet kan förklara varför också fysiskt svårt sjuka patienter i livets slutskede kan känna god livskvalitet.

Värderingsstyrt ledarskap

Värderingsstyrt ledarskap

De 6 S: n

De 6 S: n

Underlag vid inskrivning Omvårdnadsplan Psykosocial rond – tvärprofessionell rond 1 g/v.

Underlag vid inskrivning Omvårdnadsplan Psykosocial rond – tvärprofessionell rond 1 g/v.

Självbild Målet är att utifrån den enskilda personens behov och vilja främja möjligheten att

Självbild Målet är att utifrån den enskilda personens behov och vilja främja möjligheten att bevara en så positiv självbild som möjligt för att kunna delta i vardagslivet på ett så optimalt sätt som möjligt. - Hur påverkar sjukdomen dig och din vardag? - Vad behöver jag veta om dig som person för att kunna ge dig en god vård?

Självbestämmande Att utifrån personens behov och vilja främja självbestämmande och självständighet i vardagen. -

Självbestämmande Att utifrån personens behov och vilja främja självbestämmande och självständighet i vardagen. - Vad vill du att vi ska hjälpa till med? - Vad vill du inte att vi ska hjälpa till med? - Vad vill du göra själv?

Sociala relationer Att utifrån personens behov och vilja främja möjligheten att bevara betydelsefulla relationer

Sociala relationer Att utifrån personens behov och vilja främja möjligheten att bevara betydelsefulla relationer livet ut. Här ingår även stödet till närstående. - Vilka personer är viktiga för dig?

Symtomlindring Att utifrån personens behov och vilja främja möjligheter till en så god symtomlindring

Symtomlindring Att utifrån personens behov och vilja främja möjligheter till en så god symtomlindring som möjligt. - Vad besvärar dig mest?

Sammanhang Att utifrån personens behov och vilja främja en känsla av sammanhang (tillbakablick i

Sammanhang Att utifrån personens behov och vilja främja en känsla av sammanhang (tillbakablick i tiden). - Vad har varit viktigt i ditt liv?

Strategier Att utifrån personens behov och vilja främja möjligheten att förhålla sig till den

Strategier Att utifrån personens behov och vilja främja möjligheten att förhålla sig till den annalkande döden på sitt eget sätt (framåtblick). - Hur tänker du om tiden framåt?

Värdet för patienten Tanken med att arbeta med de 6 S: n är att

Värdet för patienten Tanken med att arbeta med de 6 S: n är att utgå från att patienten själv anses vara den bästa bedömaren av vad som är det bästa för hans eller hennes livskvalitet. Andra värden som kan främjas är att det känns bra att bli lyssnad till och samtalet skapar tillit, trygghet och förtroende.

”Vi har ett uppdrag” Dessa orden hör vi ofta från högre chefer och ledare

”Vi har ett uppdrag” Dessa orden hör vi ofta från högre chefer och ledare inom vården… Jag har också ett uppdrag! Vi som jobbar på ”golvet” har också ett uppdrag. Vi har patienternas liv i våra händer, inte bara som vårdare utan också som människor. När vi inte hinner, orkar eller hindras av tungrodda system, tidspress och/eller felprioriteringar går någonting sönder inom oss.

En värdegrund är inte bara ett dokument som ska finnas för sakens skull, det

En värdegrund är inte bara ett dokument som ska finnas för sakens skull, det måste finnas möjligheter för oss att kunna praktisera den - dagligen. Vi måste bry oss om och hinna reflektera över vad vi prioriterar och hur vi gör det, inte bara få höra att det ska göras! Vi måste ha tid för våra patienter och deras närstående!

 • Nationella Vårdprogrammet Palliativ Vård • www. cancercentrum. se • Svenska Palliativregistret www.

• Nationella Vårdprogrammet Palliativ Vård • www. cancercentrum. se • Svenska Palliativregistret www. palliativ. se