OAE 303 ERKEN OCUKLUKTA SANAT ETM r Gr

  • Slides: 16
Download presentation
OÖAE 303 ERKEN ÇOCUKLUKTA SANAT EĞİTİMİ Öğr. Gör. Şerife ŞAHİN

OÖAE 303 ERKEN ÇOCUKLUKTA SANAT EĞİTİMİ Öğr. Gör. Şerife ŞAHİN

SANATIN ERKEN ÇOCUKLUK PROGRAMI İLE BÜTÜNLEŞTİRİLMESİ 14. HAFTA

SANATIN ERKEN ÇOCUKLUK PROGRAMI İLE BÜTÜNLEŞTİRİLMESİ 14. HAFTA

ETKİNLİK ÖRNEKLERİ

ETKİNLİK ÖRNEKLERİ

KUKLA YAPALIM Yaş Grubu: 36 - 72 ay Süre : &0 dakika Kazanımlar: Bilişsel

KUKLA YAPALIM Yaş Grubu: 36 - 72 ay Süre : &0 dakika Kazanımlar: Bilişsel Gelişim Kazanım 1: Nesne/ durum/olaya dikkatini verir. Kazanım 2: Nesne/ durum/olayla ilgili tahminde bulunur. Kazanım 17: Neden- sonuç ilişkisi kürara. Kazanım 19: Problem durumlarına çözüm üretir.

KUKLA YAPALIM Dil Gelişimi Kazanım 3: Söz dizimi kurallarına göre cümle kurar. Kazanım 6:

KUKLA YAPALIM Dil Gelişimi Kazanım 3: Söz dizimi kurallarına göre cümle kurar. Kazanım 6: Sözcük dağarcığını geliştirir. Motor Gelişim Kazanım 5: Müzik ve ritim eşliğinde dans eder. Kazanım 4: Küçük kas kullanımını gerektiren hareketleri yapar. Sosyal Duygusal Gelişim Kazanım 3: Kendini yaratıcı yollarla ifade eder.

KUKLA YAPALIM 1. Etkinlik: Lider, çocuklara içinde farklı miktarlarda pirinç taneleri olan şişirilmiş balonlardan

KUKLA YAPALIM 1. Etkinlik: Lider, çocuklara içinde farklı miktarlarda pirinç taneleri olan şişirilmiş balonlardan verir. «Balonlar hangi sesleri çıkarıyor acaba» diye sorar. Çocukların denemeler yapmaları için fırsat verir. Bir süre sonra lider, çocuklardan kendisini takip etmesini ister. Liderin verdiği basit ritim çalışması çocuklar tarafından tekrar edilir. Çocukların kendi ritimlerini yapmaları istenir. Daha sonra çocuklara kurşun kalemler dağıtılır. Balonlar bacaklarının arasına sıkıştırarak, davul gibi ritim tutulur.

KUKLA YAPALIM 2. Etkinlik: Bu yeni çalgı aleti eşliğinde «Karamela Sepeti» tekerlemesi söylenir. 3.

KUKLA YAPALIM 2. Etkinlik: Bu yeni çalgı aleti eşliğinde «Karamela Sepeti» tekerlemesi söylenir. 3. Etkinlik 3: Lider çocukların ikili olmalarını ister. Çocuklardan biri kukla diğeri ise kuklacı olur. Kuklacılara , ellerinde kukla yapabilmek için malzeme olduğunu ve ona şekil vererek istedikleri kuklaları yapabilecekleri söylenir. Kuklalar tamamlandıktan sonra, kukla ve kuklacıların dans edebileceğini söyler. Müzik eşliğinde kuklacı kuklanın hangi beden parçasına dokunursa kuklanın o parçası dans edecektir.

KUKLA YAPALIM 4. Etkinlik: Lider çocuklar peçete, paket lastiği ve ceviz büyüklüğünde kopartılmış pamuk

KUKLA YAPALIM 4. Etkinlik: Lider çocuklar peçete, paket lastiği ve ceviz büyüklüğünde kopartılmış pamuk parçaları dağıtır. Bu malzemelerle kukla yapacakları söylenir. Çocukların istedikleri karakterleri yapabilecekleri söylenir. Her çocuğun kuklasını tanıtması istenir. 5. Etkinlik: Çocuklar 3 -4 kişilik gruplara ayrılır. Oluşturdukları kuklalarla öykü oluşturmaları ve canlandırmaları istenir. Değerlendirme 6. Etkinlik: Çocukların duygu ve düşüncelerini paylaşmalarını ister.

GERİ DÖNÜŞÜM Yaş: 48 -72 ay Bilişsel Gelişim Kazanım 1. Nesne /durum/ olaya dikkatini

GERİ DÖNÜŞÜM Yaş: 48 -72 ay Bilişsel Gelişim Kazanım 1. Nesne /durum/ olaya dikkatini verir. Kazanım 13. Günlük yaşamda kullanılan sembolleri tanır. Dil gelişimi Kazanım 7. Dinlediklerinin / izlediklerinin anlamını kavrar. Sosyal ve Duygusal Gelişim Kazanım 3. Kendini yaratıcı yollarla ifade eder.

GERİ DÖNÜŞÜM MATERYALLER ÇEVKO’nun cam, plastik ve kağıt geri kazanımına yönelik afişleri, geri kazanım

GERİ DÖNÜŞÜM MATERYALLER ÇEVKO’nun cam, plastik ve kağıt geri kazanımına yönelik afişleri, geri kazanım sembolünün olduğu kartlar, çevresine cam ve plastik şişelerin, kağıtların atılmış olduğu bir çöp kutusu fotoğrafı. SÖZCÜKLER Geri dönüşüm, sembol

GERİ DÖNÜŞÜM ÖĞRENME SÜRECİ v v v Çevre koruma vakfının ( ÇEVKO) cam, Plastik

GERİ DÖNÜŞÜM ÖĞRENME SÜRECİ v v v Çevre koruma vakfının ( ÇEVKO) cam, Plastik ve kağıt geri dönüşüme yönelik afişler sınıfa asılır. Geri dönüşüm kartları çocuklara dağıtılır. Çocuklar kartları incelerler. Sembolü bedenleri ile gösterirler. Sembollerle ilgili çocuklarla konuşulur. Çocuklar müzik eşliğinde dans ederler. Müzik durduğunda öğretmenin yönergelerine göre süt şişesi, plastik su şişesi, gazete, kağıt vb. nesnelerin heykelleri olurlar.

GERİ DÖNÜŞÜM ÖĞRENME SÜRECİ v v v Daha sonra çocuklar çevresinde cam ve plastik

GERİ DÖNÜŞÜM ÖĞRENME SÜRECİ v v v Daha sonra çocuklar çevresinde cam ve plastik şişelerin, kağıtların atılmış olduğu bir çöp kutusunun fotoğrafını incelerler. Fotografla ilgili sohbet edilir. Öğretmen çocuklar «Fotoğraftaki şişeleri, kağıtları, kimler atmış olabilir? Neden atmış olabilirler? Bu şişeler ya da kağıtlar çöp kutusu dışında başka nerede olmak isterlerdi? » gibi sorular sorar. Çocuklar şişeler ve kağıtların olmak istedikleri yerler ilgili resim yaparlar.

GERİ DÖNÜŞÜM v v v ÖĞRENME SÜRECİ Çocuklar belirledikleri resimlerden yola çıkarak öykü oluştururlar.

GERİ DÖNÜŞÜM v v v ÖĞRENME SÜRECİ Çocuklar belirledikleri resimlerden yola çıkarak öykü oluştururlar. Öykü oluşturulurken resimlerden birinde önemli bir olayın yaşandığı vurgulanır. Oluşturulan öykü canlandırılır. Masalara farklı boyutlarda olan geri dönüşüm sembollerinin yapıştırıldığı kağıtlar ve boyalar konulur. Geri dönüşüm sembolüne dikkat çekilerek başka nerelerde gördükleri sorulur. Çocuklar kağıtlarında bulunan geri dönüşüm sembollerini kullanarak resimlerini tamamlarlar.

GERİ DÖNÜŞÜM DEĞERLENDİRME Etkinlik sonunda • • • Etkinlikte hangi malzemeleri kullandık? Evde anne-

GERİ DÖNÜŞÜM DEĞERLENDİRME Etkinlik sonunda • • • Etkinlikte hangi malzemeleri kullandık? Evde anne- babalarınız kavanoz ve şişelerin içine neler koyup saklıyorlar? Eğer bir kavanozun içinde olsaydınız nasıl bir kavanozda olmak isterdiniz?

GERİ DÖNÜŞÜM DEĞERLENDİRME Etkinlik sonunda • • • Etkinlikte hangi malzemeleri kullandık? Evde anne-

GERİ DÖNÜŞÜM DEĞERLENDİRME Etkinlik sonunda • • • Etkinlikte hangi malzemeleri kullandık? Evde anne- babalarınız kavanoz ve şişelerin içine neler koyup saklıyorlar? Eğer bir kavanozun içinde olsaydınız nasıl bir kavanozda olmak isterdiniz?

KAYNAKLAR • • Derleyenler. Çelik, N. Daşcan, Ö. (2014). Son Değişikliklerle Okul Öncesi Eğitimi

KAYNAKLAR • • Derleyenler. Çelik, N. Daşcan, Ö. (2014). Son Değişikliklerle Okul Öncesi Eğitimi Programı ve Etkinlik Kitabı. Ankara: Anı Yayıncılık Olgun, N. Arslan, Ü. (2017). Drama. Okul Öncesinden İlk Öğretime, Kurumdan Uygulamaya. (Editör Erdoğan , T) Ankara: Eğiten Kitap.