FACTORS DXIT EN LESTUDI AJUDA DE PARES I

  • Slides: 38
Download presentation
FACTORS D’ÈXIT EN L’ESTUDI. AJUDA DE PARES I MARES

FACTORS D’ÈXIT EN L’ESTUDI. AJUDA DE PARES I MARES

Escola i diversitat de contexts A l´escola conviuen molts contexts familiars i culturals. Augmenta

Escola i diversitat de contexts A l´escola conviuen molts contexts familiars i culturals. Augmenta la riquesa, però també la complexitat. L´ escola i els docents, són en gran mesura, els grans artífexs dels ponts i de les xarxes de relacions que s´estan creant per les noves generacions. Cada alumne porta a la seva família a la motxilla, la qual li dona la seva identitat. Els mestres ens veuen abocats a mirar i gestionar aquesta diversitat de contexts per poder realitzar la seva tasca.

Coxtext actual Zygmunt Bauman(2007) és un dels sociòlegs més rellevants de la nostra contemporaneïtat,

Coxtext actual Zygmunt Bauman(2007) és un dels sociòlegs més rellevants de la nostra contemporaneïtat, ha encunyat el terme de “modernitat liquida”, ell parla: D´ una cultura del present que dona molta importància a la velocitat i a la eficàcia i en canvi desdenya la paciència, l´ esforç i la perseverança.

Context actual Estem ofegats en un diluvi d´ informació, això porta a una actitud

Context actual Estem ofegats en un diluvi d´ informació, això porta a una actitud indiferent envers el saber, el treball i la vida. L´ essència d´ aquesta actitud és l´ afebliment del criteri que permetria separar el gra de la palla i el missatge del soroll de fons. La modernitat liquida és un civilització de l´ excés, de les coses supèrflues, de les deixalles i la seva eliminació. S´ han de prendre decisions constants per no quedar enrere i ser exclòs del joc.

Context actual La cultura de la modernitat líquida ja no fomenta l´ afany d´

Context actual La cultura de la modernitat líquida ja no fomenta l´ afany d´ aprendre i acumular com les cultures anteriors, mes aviat és una cultura del distanciament, de la discontinuïtat i de l´ oblit.

COM EDUCAR ELS NOSTRES FILLS? LA FAMÍLIA AVUI MANCA DE TEMPS EDUCATIU DESCONEIXEMENT DEL

COM EDUCAR ELS NOSTRES FILLS? LA FAMÍLIA AVUI MANCA DE TEMPS EDUCATIU DESCONEIXEMENT DEL PAPER DE PARES

COM EDUCAR ELS NOSTRES FILLS? LA FAMÍLIA AVUI MANCA DE TEMPS EDUCATIU MANCA D’OBSERVACIÓNECESSITAT

COM EDUCAR ELS NOSTRES FILLS? LA FAMÍLIA AVUI MANCA DE TEMPS EDUCATIU MANCA D’OBSERVACIÓNECESSITAT DE FILLS PERFECTES DUBTE I POR A ERRAR MANCA D’ACCEPTACIÓ SENTIMENT DE CULPA ES DELEGA MASSA SOBREPROTECCIÓ MANCA DE DESENVOLUPAMENT DE LA CAPACITAT DE FRUSTRACIÓ

COM EDUCAR ELS NOSTRES FILLS? LA FAMÍLIA AVUI DESCONEIXEMENT DEL PAPER DE PARES INVOLUNTARI

COM EDUCAR ELS NOSTRES FILLS? LA FAMÍLIA AVUI DESCONEIXEMENT DEL PAPER DE PARES INVOLUNTARI MANCA NO CONSCIENT DE CRITERI EDUCATIU ELS CRITERIS EDUCATIUS ES DELEGUEN ELS DUBTES NO ES PLANTEGEN ELS DUBTES ELS RESOLEN ELS TÈCNICS AMBIVALÈNCIA EDUCATIVA EDUCACIÓ RÍGIDA TOLERÀNCIA FILLS DISRUPTIUS AUTORITARISME FILLS PASSIUS FILLS AMB TRASTORNS AFECTIUS

COM EDUCAR ELS NOSTRES FILLS? QUALITATS FONAMENTALS DELS PARES • CAPACITAT PER GENERAR AFECTE

COM EDUCAR ELS NOSTRES FILLS? QUALITATS FONAMENTALS DELS PARES • CAPACITAT PER GENERAR AFECTE • CAPACITAT DE CONTENCIÓ DE LES PRÒPIES ANSIETATS - ESTABILITAT EMOCIONAL - RECOLZAMENT EMOCIONAL • FOMENT DE L’ESPERANÇA - PACIÈNCIA • PENSAR - SENTIT COMÚ

COM EDUCAR ELS NOSTRES FILLS? NECESSITAT D’AFECTE “L’ACTITUD EDUCATIVA DELS PARES” << ELS NENS

COM EDUCAR ELS NOSTRES FILLS? NECESSITAT D’AFECTE “L’ACTITUD EDUCATIVA DELS PARES” << ELS NENS I NENES APRECIEN L’AFECTE PER LA MIRADA, L’EXPRESSIÓ DE LA CARA, EL TO DE LA VEU, LA PACIÈNCIA, LA GENTILESA I LA COMPRENSIÓ AMB LES QUE SÓN TRACTATS >> Illingworht, R. S. << UN DELS PRINCIPALS EFECTES DE LES MANQUES AFECTIVES EN ELS PRIMERS ANYS DE VIDA, ÉS LA INCAPACITAT PER DONAR O REBRE AFECTE EN LES ETAPES POSTERIORS DE LA VIDA >> Bowlby, J.

COM EDUCAR ELS NOSTRES FILLS? LA FAMÍLIA AVUI TRANSFORMACIONS SIGNIFICATIVES EL PAPER DE LA

COM EDUCAR ELS NOSTRES FILLS? LA FAMÍLIA AVUI TRANSFORMACIONS SIGNIFICATIVES EL PAPER DE LA DONA FAMILIAR LABORAL EL CLAN FAMILIAR REDUCCIÓ + AÏLLAMENT LA CULTURA MEDIÀTICA PENSAMENT MIMETISME

COM EDUCAR ELS NOSTRES FILLS? LA FAMÍLIA AVUI QUI EDUCA? PARES? ESCOLA? TELEVISIÓ /

COM EDUCAR ELS NOSTRES FILLS? LA FAMÍLIA AVUI QUI EDUCA? PARES? ESCOLA? TELEVISIÓ / INTERNET?

COM EDUCAR ELS NOSTRES FILLS? LA FAMÍLIA AVUI ACTITUDS EDUCATIVES ACTITUD > TÈCNICA +

COM EDUCAR ELS NOSTRES FILLS? LA FAMÍLIA AVUI ACTITUDS EDUCATIVES ACTITUD > TÈCNICA + TEMPS AFECTE ACCEPTACIÓ DISCIPLINA FRUSTRACIÓ ESTABILITAT CONTENCIÓ TOLERÀNCIA SENTIT COMÚ

COM EDUCAR ELS NOSTRES FILLS? LA FAMÍLIA AVUI CONCEPTE D’EDUCACIÓ ENSENYAR LES REGLES DEL

COM EDUCAR ELS NOSTRES FILLS? LA FAMÍLIA AVUI CONCEPTE D’EDUCACIÓ ENSENYAR LES REGLES DEL JOC FORMACIÓ > INFORMACIÓ HEM D’ESTABLIR LIMITS A LA LLIBERTAT? EDUCACIÓ DE LA CAPACITAT DE FRUSTRACIÓ

L’èxit en l’estudi. . . De què depèn? Els experts: mestres, pedagogs i psicòlegs

L’èxit en l’estudi. . . De què depèn? Els experts: mestres, pedagogs i psicòlegs han analitzat quins són els factors que contribueixen de forma decisiva en l’èxit escolar, i els resultats demostren que clarament són tres, i pel següent ordre de prioritat:

Factors d’èxit en l’estudi INTERÈS: Voler aprendre, estar motivat, sentir curiositat, escoltar, demanar, preocupar-se

Factors d’èxit en l’estudi INTERÈS: Voler aprendre, estar motivat, sentir curiositat, escoltar, demanar, preocupar-se per millorar, per superar-se. . .

Factors d’èxit en l’estudi CONSTÀNCIA: Tenir un ritme constant d’estudi, treballar, estudiar, repassar, dibuixar,

Factors d’èxit en l’estudi CONSTÀNCIA: Tenir un ritme constant d’estudi, treballar, estudiar, repassar, dibuixar, i en definitiva practicar cada dia.

Factors d’èxit en l’estudi LA INTEL·LIGÈNCIA El raonament, la memòria, la creativitat, el càlcul,

Factors d’èxit en l’estudi LA INTEL·LIGÈNCIA El raonament, la memòria, la creativitat, el càlcul, la deducció. . . els diversos tipus d’intel. ligència, són elements que cal tenir en compte des de l’infància i fins l’adolescència.

Els pares i mares podem ajudar en aquests tres aspectes. De quina manera?

Els pares i mares podem ajudar en aquests tres aspectes. De quina manera?

De quina manera?

De quina manera?

Quin paper hem d’adoptar? Estar aprop d’ells, sense “estar massa damunt”. Cercar el punt

Quin paper hem d’adoptar? Estar aprop d’ells, sense “estar massa damunt”. Cercar el punt entremig entre l’autoritarisme i la permissivitat. Sempre funciona millor el reforç positiu de petits fets, dia a dia: animar, alabar. . . (que no recriminar) Evitar premiar i castigar “exageradament” per les notes.

No posar un llistó excessiu: no esperar un nivell molt alt respecte a la

No posar un llistó excessiu: no esperar un nivell molt alt respecte a la capacitat real del nostre fill/a. No emprar l’estudi com a sanció quan ens enfadam o molestam per altres temes. Parlau a casa sobre allò que els agrada: activitats, esports, oficis, què els agradaria fer, en què destacarien. . . Questions relacionades en les àrees curriculars.

Donau a entendre que el seu futur el construeixen ells pas a pas, en

Donau a entendre que el seu futur el construeixen ells pas a pas, en el present, i que és bo tenir il·lusions. Educar per a L’ESFORÇ. La vida suposa saber esforçar-se: per la família, per la casa, per la salut, per l’esport, pel treball, per resoldre conflictes. . . ESTUDIAR SEMPRE ÉS UN ESFORÇ

Planificació de l’horari d’estudi Elaborar un horari d’estudi adaptat a les necessitats dels nostres

Planificació de l’horari d’estudi Elaborar un horari d’estudi adaptat a les necessitats dels nostres fills ajudarà a millorar el seu rendiment i li deixarà temps lliure per gaudir d’altres activitats. (que també és molt bo)

Avantatges: Crea un hàbit d’estudi, que constituirà la base de tota la formació futura.

Avantatges: Crea un hàbit d’estudi, que constituirà la base de tota la formació futura. Potencia la concentració. Serveix per ser conscient del propi rendiment Permet compaginar l’estudi i el temps lliure Ajuda a alliberar-se de la tensió que produeix l’acumulació de tasques pendents.

 La nostra tasca no és la d’imposar un horari d’estudi perquè sí, i

La nostra tasca no és la d’imposar un horari d’estudi perquè sí, i elaborat per nosaltres. És preferible planificar i dissenyar conjuntament amb ells un horari establert i que ells el posin en marxa cada vegada d’una forma més autònoma.

Com ha de ser un pla d’estudi eficaç? Personal: adequat a les necessitats del

Com ha de ser un pla d’estudi eficaç? Personal: adequat a les necessitats del nostre fill/a. Realista: adaptat a la capacitat i disponibilitat del nostre fill/a. Que se pugui cumplir. Flexible: preparat per imprevists Escrit: que serveixi de recordatori de les activitats programades.

Algunes recomanacions: A 5è i 6è de primaria cal dedicar 40 -60 minuts diàris

Algunes recomanacions: A 5è i 6è de primaria cal dedicar 40 -60 minuts diàris per l’estudi a casa. A partir de 5è cal augmentar el temps progresivament, tot tenint en compte els requisits del centre i de les circumstàncies. No és bo començar just després de dinar, ja que la digestió no facilita la concentració. Després d’un descans, val més posar-s’hi prest.

Algunes recomanacions: Començar amb la revisió de l’agenda i l’horari. Quines tasques són per

Algunes recomanacions: Començar amb la revisió de l’agenda i l’horari. Quines tasques són per demà, aquesta setmana o aquesta quinzena i a continuació decidir com distribuir el temps. Una vegada decidit, convé deixar tot el material necessari damunt la taula per evitar aixercar-se a cada moment.

Algunes recomanacions: Els primers minuts convé fer els deures més immediats, alternant una àrea

Algunes recomanacions: Els primers minuts convé fer els deures més immediats, alternant una àrea més difícil, una més fàcil, més difícil. . . Descansar uns 10 minuts, canviant d’ambient. Evitar encendre la TV o internet. Els següents minuts cal dedicar-se a “estudiar activament”llegir, sutbrallar, fer esquemes, memoritzar, . . .

Algunes recomanacions: Postergar una activitat divertida per una vegada finalitzat l’estudi. A moments tranquils

Algunes recomanacions: Postergar una activitat divertida per una vegada finalitzat l’estudi. A moments tranquils (després de dinar, abans d’anar a dormir. . . ) programar lectures: contes, llibres preferits; calculant les pàgines i capítols per dies. No anar a dormir massa tard (necessiten 8 i 9 hores de descans). Bons hàbits d’alimentació. Salut Integral

I el cap de setmana? És un bon moment per avançar feines i repassar

I el cap de setmana? És un bon moment per avançar feines i repassar el que s’ha fet durant la setmana. Dedicar-lo a tasques més relaxades: ordenar la taula i l’habitació, arxivar, acabar un dibuix. . . Triar un dia per descansar. L’altre dedicarlo una estoneta a fer feina. Millor al matí

Com els podem ajudar amb els deures? - - - No es tracta de

Com els podem ajudar amb els deures? - - - No es tracta de fer de professors Els fills/es haurien de ser el més autònoms possible amb els deures. La nostra ajuda es basarà en : Motivar-los. Ho aconseguirem si mostram interès pels seus estudis. Apreciar positivament els treballs que realitzen bé. Proporcionar-los ajuda puntual

 Aquest temps de treball personal, ens permetrà incidir en l’educació d’algunes capacitats fonamentals

Aquest temps de treball personal, ens permetrà incidir en l’educació d’algunes capacitats fonamentals com: l’atenció, la perseverència, la responsabilitat, l’ordre i l’organització. . . Que en definitiva se converteixen en eines d’èxit per l’estudi.