ALT EKSTREMTE KNEZYOLOJS Alt ekstremite kinezyolojisi Kala Diz

  • Slides: 26
Download presentation
ALT EKSTREMİTE KİNEZYOLOJİSİ

ALT EKSTREMİTE KİNEZYOLOJİSİ

Alt ekstremite kinezyolojisi Kalça Diz Ayak- ayak bileği

Alt ekstremite kinezyolojisi Kalça Diz Ayak- ayak bileği

Kalça Kinezyolojisi Vücudun en büyük ve en stabil eklemidir. Top soket tip eklem, eklemin

Kalça Kinezyolojisi Vücudun en büyük ve en stabil eklemidir. Top soket tip eklem, eklemin bizzat kendisi stabilizasyon sağlar. Yürüme-oturma-çömelme eylemlerini sağlar. Labrumu sayesinde asetabular kaviteyi derinleştirir ve eklem stabilizasyonunu artırır.

 Femur boynunun femur şaftıyla oluşturduğu açı kalça ekleminin hareketini pelvis lateraline yönlendirerek kolaylaştırır.

Femur boynunun femur şaftıyla oluşturduğu açı kalça ekleminin hareketini pelvis lateraline yönlendirerek kolaylaştırır. Boyun şaft açısı erişkinlerde 90 -135 derece civarındadır. 125 derecenin üstü koksa valga 125 derecenin altı koksa vara olarak adlandırılır.

 Kalça eklemin kapsülü oldukça kalın ve güçlüdür. Ayrıca çeşitli ligamanlarla bu stabilizasyon artırılmıştır.

Kalça eklemin kapsülü oldukça kalın ve güçlüdür. Ayrıca çeşitli ligamanlarla bu stabilizasyon artırılmıştır. İliofemoral ligaman tüm ligamanlar içinde en güçlü olanıdır.

 İliofemoral ligaman ters Y şeklinde olup ayakta durma sırasında pelvisin femur üzerindeki posterior

İliofemoral ligaman ters Y şeklinde olup ayakta durma sırasında pelvisin femur üzerindeki posterior hareketini engeller. Femurun uzun ekseni etrafında rotasyonunu engeller.

 Kalça eklemi içerisindeki negatif basınç vakum etkisi ile kalça ekleminin stabilizasyonunu destekler. Bu

Kalça eklemi içerisindeki negatif basınç vakum etkisi ile kalça ekleminin stabilizasyonunu destekler. Bu basınç ligaman ve kas yardımı olmaksızın tüm bacağın ağırlığını taşıyabilir. Kalça eklemini destekleyen tüm ligamanlar ve kaslar çıkarılsa bile femur başı kalça eklemi içerisinde kalır.

 Diz ekstansiyona alındığında ise hamstring kaslarının gerginliği ile kalça fleksiyonu 7090º kadardır. Kalça

Diz ekstansiyona alındığında ise hamstring kaslarının gerginliği ile kalça fleksiyonu 7090º kadardır. Kalça ekstansiyonu ise iliofemoral ligaman tarafından sınırlanır ve 10º kadardır.

 Kalça eklemi 90 derece fleksiyon, hafif rotasyon ve abdüksiyonda maksimal stabilizasyona sahiptir. Bacağın

Kalça eklemi 90 derece fleksiyon, hafif rotasyon ve abdüksiyonda maksimal stabilizasyona sahiptir. Bacağın bacak üzerine atıldığı adduksiyon ve fleksiyon pozisyonu ise kalça stabilizasyonunun en zayıf olduğu pozisyondur.

 Günlük yaşamda kalça eklemi fleksiyonekstansiyon yönünde oldukça geniş hareket açıklığına ihtiyaç duyar. Sandalyeye

Günlük yaşamda kalça eklemi fleksiyonekstansiyon yönünde oldukça geniş hareket açıklığına ihtiyaç duyar. Sandalyeye oturup kalkmak için yaklaşık 80 -100 derece, merdiven inmek için 30 derece, çıkmak için 60 derecelik açılara ihtiyaç duyar.

 Yürüyüş için 35 -40 derecelik fleksiyon hareketine gerek olup bu topuk yürüyüşünden hemen

Yürüyüş için 35 -40 derecelik fleksiyon hareketine gerek olup bu topuk yürüyüşünden hemen önceki salınım fazında gerekli olmaktadır. Topuk kalkışı esnasında da kalça tam ekstansiyondadır 20 derecelik kalça abduksiyonu günlük yaşam aktiviteleri için yeterlidir.

Kalça Eklemine Etki Eden Kaslar Ön Yüzeydeki Kaslar M. İliopspas Bu kas özel bir

Kalça Eklemine Etki Eden Kaslar Ön Yüzeydeki Kaslar M. İliopspas Bu kas özel bir başlangıç bölgesi olan iki ayrı parçadan oluşmuştur. Bunlar m. psoas major-minor ve m. iliacus tur.

Tensor Fasciae Latae İşlevi uyluğa fleksiyon ve abduksiyon yaptırmaktır. Destek bacağı bölgesinde ise pelvisi

Tensor Fasciae Latae İşlevi uyluğa fleksiyon ve abduksiyon yaptırmaktır. Destek bacağı bölgesinde ise pelvisi ve gövdeyi öne eğer.

Kalça adduktorları M. Adduktor brevis → ADDUKSİYON ve M. Adduktor longus → FLEKSİYON M.

Kalça adduktorları M. Adduktor brevis → ADDUKSİYON ve M. Adduktor longus → FLEKSİYON M. Grasilis →yaptırırlar M. Adduktor magnus →ADDUKSİYON ve EKSTANSİYON yaptırırlar.

Gluteus Maksimus Birincil işlevi kalçanın ekstansiyonudur. Vücudun en güçlü kaslarından biridir. Superior lifleri abduksiyon

Gluteus Maksimus Birincil işlevi kalçanın ekstansiyonudur. Vücudun en güçlü kaslarından biridir. Superior lifleri abduksiyon inferior lifleri ise adduksiyon yaptırır.

 Pelvisin stabilizasyonunda da önemli bir rolü vardır. Ayrıca dış rotasyona da katkısı vardır.

Pelvisin stabilizasyonunda da önemli bir rolü vardır. Ayrıca dış rotasyona da katkısı vardır.

Gluteus Medius Kası Fonksiyonu abduksiyondur. Ancak kasın ön bölümü internal rotasyon, arka bölümü ise

Gluteus Medius Kası Fonksiyonu abduksiyondur. Ancak kasın ön bölümü internal rotasyon, arka bölümü ise eksternal rotasyonda rol alır. Ayakta durma ve yürümede düzgün postürün en önemli parçasıdır. Alt ekstremiteye yük aktarıldığında gluteus medius kası pelvisin stabilizasyonunu sağlayan en önemli kastır. Stabilizasyonun yetersizliğinde karşı pelviste düşme gözlenir.

Gluteus Minimus Kalçanın iç rotatoru ve adduktorudur.

Gluteus Minimus Kalçanın iç rotatoru ve adduktorudur.

Hamstring Kasları Biceps femoris, semimembranosus, semitendinosus kaslarıdır. Biceps femoris lateralde olup uzun başı iki

Hamstring Kasları Biceps femoris, semimembranosus, semitendinosus kaslarıdır. Biceps femoris lateralde olup uzun başı iki eklemlidir. Kısa başı ise hamstring grubuna ait tek eklemi olan tek kastır. Semimembranosus ve semitendinosus medial kompartmandadır. Kalçaya ekstansiyon, dize fleksiyon yaptırırlar.

 Diz ekstansiyondayken ve kalça fleksiyondayken hamstringlerin ekstansiyon kuvveti artar. İskial tuberösitası aşağı doğru

Diz ekstansiyondayken ve kalça fleksiyondayken hamstringlerin ekstansiyon kuvveti artar. İskial tuberösitası aşağı doğru çekerek posterior pelvik tilte ve pelvisin kontrolüne yardım ederler.

Derin Dış Rotatörler Femurun acetabulume tutunmasını sağlayan bu kaslar uyluğa dış rotasyon yaptırır. Bu

Derin Dış Rotatörler Femurun acetabulume tutunmasını sağlayan bu kaslar uyluğa dış rotasyon yaptırır. Bu kaslar: - m. Piriformis - m. Gemellus superior ve inferior - m. Obturator externus ve internus - m. Quadratus femoris

Kalça eklemine yansıyan yükler erkeklerde yürüyüşün fazlarına göre değişiklik gösterir. Basma fazında kalça abduktörleri

Kalça eklemine yansıyan yükler erkeklerde yürüyüşün fazlarına göre değişiklik gösterir. Basma fazında kalça abduktörleri pelvisi stabilize etmek için kasılır ve topuk vuruşundan sonra kalçaya vücut ağırlığının dört katı, parmak kalkışından hemen önce ise vücut ağırlığının yedi katı yük biner.

 Yürüyüş esnasında kalçaya binen yükler kadınlar ve erkeklerde benzer patern izler. Ancak kadınlarda

Yürüyüş esnasında kalçaya binen yükler kadınlar ve erkeklerde benzer patern izler. Ancak kadınlarda kalçaya binen yük daha azdır.