ZEL GEREKSNML OCUKLAR KAYNATIRMA UYGULAMALARINDA RETMEN TUTUMLARI zel

  • Slides: 41
Download presentation
ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLAR, KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARINDA ÖĞRETMEN TUTUMLARI

ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLAR, KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARINDA ÖĞRETMEN TUTUMLARI

Özel Gereksinimli Çocuklar MEB'in Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nde Özel Eğitim Gerektiren Birey “Çeşitli nedenlerle,

Özel Gereksinimli Çocuklar MEB'in Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nde Özel Eğitim Gerektiren Birey “Çeşitli nedenlerle, bireysel özellikleri ve eğitim yeterlilikleri açısından akranlarından beklenilen düzeyden anlamlı farklılık gösteren birey" şeklinde tanımlanmaktadır.

Dil ve Konuşma Bozuklukları Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği‘ne göre“Dil ve konuşma güçlüğü olan birey;

Dil ve Konuşma Bozuklukları Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği‘ne göre“Dil ve konuşma güçlüğü olan birey; dili kullanma, konuşmayı edinme ve iletişimdeki güçlük nedeniyle özel eğitim ve destek eğitim hizmetine ihtiyacı olan birey" şeklinde tanımlanmaktadır.

Dil gelişiminde gecikme/dil bozukluğu olan bir çocukla etkileşimde nelere dikkat etmeniz gerekir? • Çocuğun

Dil gelişiminde gecikme/dil bozukluğu olan bir çocukla etkileşimde nelere dikkat etmeniz gerekir? • Çocuğun dikkatini çeken, ilgilendiği nesneler ve olaylar hakkında konuşun. • Çocuk konuşurken dinleyin, anlattıklarına ilgi gösterin. • Çocuğun dil düzeyine uygun hız ve karmaşıklıkta konuşun. • Çocuklara bol kitap okuyun, öykü anlatması, soru sorması için çocuğu cesaretlendirin. • Çocuğun cümlesindeki eksikyadayanlış olan öğeeriekleyerekyetişkin cümlesine benzer şekilde genişletin, • Günlük yaşamdaki tüm etkinlikler sırasında nesneleri, eylemleri isimlendirerek model olun.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (Tanım) Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Bireyin yaşına ve

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (Tanım) Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Bireyin yaşına ve gelişim düzeyine uygun olmayan dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik belirtilerini okul ve ev gibi en az iki ortamda ve altı ay süreyle göstermesi ve bu özelliklerin yedi yaşından önce ortaya çıkması olarak tanımlanmaktadır.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (Özellikleri) • Aşırı hareketlilik • Dikkat toplama güçlüğü •

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (Özellikleri) • Aşırı hareketlilik • Dikkat toplama güçlüğü • Dürtüsel davranarak olaylara düşünmeden girme, korku hissetmeme • Akranları iletişim ve oyun kurmada güçlük çekme i • Disiplin problemleri • Söz dinlememe

DEHB Olan Çocuklar İçin Sınıfta Hangi Düzenlemeler Yapılmalı? Sınıf kurallarınız açık, net ve anlaşılır

DEHB Olan Çocuklar İçin Sınıfta Hangi Düzenlemeler Yapılmalı? Sınıf kurallarınız açık, net ve anlaşılır olmalı, tutarlı olarak uygulanmalı ve izlenmelidir. Yönergeleriniz kısa, açık ve net olmalıdır. Yönergeleri sunarken görsel ipuçları kullanmanız çocukların anlamasını ve uymasını kolaylaştıracaktır. Uzun ve karmaşık etkinlikleri küçük basamaklara bölün. Böylece çocukların dikkatleri dağılmadan yapılan çalışma üzerinde odaklanmaları sağlanmış olacaktır.

Öğretim sırasında kısa aralar verin. Daha fazla dikkat gerektiren etkinlikler arasına daha az dikkat

Öğretim sırasında kısa aralar verin. Daha fazla dikkat gerektiren etkinlikler arasına daha az dikkat gerektiren etkinlikleri yerleştirin. Davranışları ile ilgili geri bildirimleri anında ve sık verin. Ceza yerine ödül kullanımını tercih ederek olumlu davranışlara dikkat çekin. Öğretim sürecinde çocuğun çevresinde dikkat çeken uyarıcıların olmamasına dikkat edin. Etkinlikler öncesinde sınıf rutinlerindeki değişiklikler konusunda çocuklara bilgi verin.

Zihinsel Yetersizlik MEB, özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nde zihinsel yetersizlik terimi kullanılmakta, bu bireyler “Zihinsel

Zihinsel Yetersizlik MEB, özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nde zihinsel yetersizlik terimi kullanılmakta, bu bireyler “Zihinsel işlevler bakımından ortalamanın iki standart sapma altında farklılık gösteren, buna bağlı olarak kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerinde eksiklikleri ya da sınırlılıkları olan, bu özellikleri 18 yaşından önceki gelişim döneminde ortaya çıkan ve özel eğitim ile destek hizmetlere ihtiyaç duyan birey" olarak tanımlanmaktadır.

Zihinsel Yetersizlik (Özellikleri) Bilişsel Gelişim Bu çocukların dikkat edilecek uyaranı seçmede yani bir işin

Zihinsel Yetersizlik (Özellikleri) Bilişsel Gelişim Bu çocukların dikkat edilecek uyaranı seçmede yani bir işin önemli özelliklerini ayırt etmede ve dikkatlerini bir uyaran üzerinde belli bir süre toplamada güçlükleri bulunmaktadır. Zihinsel yetersizliği olan çocukların özellikle kısa süreli belleğe ilişkin güçlükleri bulunmakta; bilginin kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe aktarılamaması, bilginin hatırlanamamasına neden olmaktadır. Öğrenilen bilginin farklı durum ve ortamlara genellenmesinde güçlükler ortaya çıkmakta, genelleme becerilerinin akranlara göre belirgin derecede yetersiz olduğu görülmektedir. Bilişsel süreçlerdeki güçlükler okuma, yazma ve matematik gibi akademik becerilerde güçlüklerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Zihinsel Yetersizlik (Özellikleri) Dil Gelişimi Zihinsel yetersizliği olanların dil gelişimine ilişkin en belirgin özellikleri

Zihinsel Yetersizlik (Özellikleri) Dil Gelişimi Zihinsel yetersizliği olanların dil gelişimine ilişkin en belirgin özellikleri dil ve konuşma gelişiminin yavaş olmasıdır. Dil becerileri açısından heterojen bir grup olan bu çocukların dilin anlama ve ifade etme boyutlarında da güçlükleri olmaktadır. Ağır derecede zihinsel yetersizliği olan çocuklarda dil becerileri hiç konuşmamadan isteklerini işaretlerle aktarmaya ve kendini birkaç sözcükle ifade etmeye kadar geniş bir beceri yelpazesinde ortaya çıkmaktadır.

Zihinsel Yetersizlik (Özellikleri) Sosyal Gelişimi Sosyal beceriler günlük yaşamda bağımsız olarak işlevde bulunmayı etkilemektedir.

Zihinsel Yetersizlik (Özellikleri) Sosyal Gelişimi Sosyal beceriler günlük yaşamda bağımsız olarak işlevde bulunmayı etkilemektedir. Zihinsel yetersizliği olan çocuklar uygun olmayan sosyal davranışlar gösterebilmekte, arkadaşlık kurma ve sürdürmede güçlükler yaşamaktadırlar. Zihinsel yetersizliği olan çocuklar uygun olmayan/problem davranışlar sergileyebilmekte, bu nedenle de akranları tarafından kabul edilmemektedirler. Zihinsel yetersizlik tanımında da yer alan uyumsal davranışlarda yetersizliğin gözlenmesi çevrenin istek ve beklentilerini karşılayamamalarına neden olmaktadır.

Sınıfınızdaki zihinsel yetersizliği olan çocuk için ne gibi düzenlemeler yapabilirsiniz? Çocuğun yapamadıklarına değil yapabildiklerine

Sınıfınızdaki zihinsel yetersizliği olan çocuk için ne gibi düzenlemeler yapabilirsiniz? Çocuğun yapamadıklarına değil yapabildiklerine odaklanın. Çocuğu etiketlemeyin, güçlü olduğu yönleri belirleyin ve güçlü yönlerini yetersizliklerini desteklemek için kullanın. Yeni bir bilgi ve beceri sunmadan önce çocuğun dikkatini çekin. Hedeflenen bilgi ya da beceri için sık alıştırmalar yapın, öğretim sürecinde sık tekrarların kulla nılması öğrenmeyi kolaylaştırmaktadır. Öğrenmeyi ve genellemeyi hızlandırmak, kolaylaştırmak amacıyla birden fazla duyunun kullanıldığı deneyimler sağlayın. Öğretimde sözel, görsel ve işitsel duyularını kullanacağı materyallere ve etkinliklere yer verin.

Öğretim sürecinde öğreteceğiniz beceriye ya da davranışa odaklanın ve dış uyaranları azaltarak öğrenmeye dikkat

Öğretim sürecinde öğreteceğiniz beceriye ya da davranışa odaklanın ve dış uyaranları azaltarak öğrenmeye dikkat çekin. Hedeflenen beceri ve davranışları küçük basamaklara ayırarak öğretim yapın. Çocuğun çabalarını fark edin ve pekiştirin. Öğretim sırasında sık geribildirim verin. Uygun ve doğru davranışlarını fark edin ve ödüllendirin, öğretim sürecinde ödüllerin öğrenme aşamalarının her birinin kazanımı sonucunda verilmesinin daha etkili olduğunu unutmayın. Akranlarıyla birlikte olmasını, etkinliklere katılmasını ve arkadaş çevresi oluşturmasını sağlayın.

Duygusal ve Davranışsal Bozukluklar (Tanım) Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nde Duygusal ve Davranış Bozukluğu (DDB)

Duygusal ve Davranışsal Bozukluklar (Tanım) Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nde Duygusal ve Davranış Bozukluğu (DDB) olan birey “Yaşına uygun olmayan sosyal ve kültürel normlardan farklı duygusal tepki ve davranışlar göstermesi nedeniyle özel eğitim ve destek eğitim hizmetine ihtiyacı olan birey“ şeklinde tanımlanmaktadır.

Duygusal ve Davranışsal Bozukluklar (Özellikleri) Duygusal Davranışsal Bozukluğu Olan Çocukların Gösterdikleri Dışa ve içe

Duygusal ve Davranışsal Bozukluklar (Özellikleri) Duygusal Davranışsal Bozukluğu Olan Çocukların Gösterdikleri Dışa ve içe Yönelik özellikler Dışa Yönelik Bozukluklar İçe Yönelik Bozukluklar Saldırgan davranışlar Başkalarının malına zarar verme Vurma, kavga etme Kurallara uymama Karşı gelme, itaatsizlik Ani öfkelenme Dağınıklık, düzensizlik Dürtüsel hareket etme İçe kapanıklık Aşın çekingen, sessiz olma Depresyon Aşın kaygılı olma Nedensiz korkuların olması Düşük özgüven Kolay ağlama Yaşıtlarıyla etkileşim kurmama

Sınıfımızdaki duygusal davranışsal bozukluğu olan çocuk için ne gibi düzenlemeler yapabilirsiniz? Çocukları kendilerinden beklenen

Sınıfımızdaki duygusal davranışsal bozukluğu olan çocuk için ne gibi düzenlemeler yapabilirsiniz? Çocukları kendilerinden beklenen davranışların neler olduğu konusunda bilgilendirin. Çocuklara sınıf kurallarını, beklentilerinizi olumlu ifadelerle açıklayın. Kurallara uymamanın sonuçlarını öğrenmelerini/anlamalarını sağlayın. Olumlu bir sınıf ortamı oluşturun. Problem her ne olursa olsun çocukları her zaman sevdiğinizi ve önemsediğinizi fark ettirin. Çocukların her birinin sizin için aynı önemde olduğunu hepsine eşit davranarak gösterin. Çocukları kabul ettiğinizi göstermeniz size güven duymalarını sağlayacaktır. Olumsuz davranışları görmezden gelip olumlu davranışlara dikkat çekmeniz ve ödüllendirmeniz tüm çocuklarda olumlu davranış değişimlerine neden olur. Paylaşma, arkadaşına yardım etme, öğretmeni dinleme gibi sosyal becerileri sergileyen çocukları fark edin ve sık pekiştirin.

Pekiştireç türlerini çeşitlendirin. Sınıfta özel bir görev vererek çocuğa ayrıcalık tanımak veya istediği bir

Pekiştireç türlerini çeşitlendirin. Sınıfta özel bir görev vererek çocuğa ayrıcalık tanımak veya istediği bir oyuncakla oynamasına izin ver mek de somut pekiştireç örnekleri arasında sayılabilir. Günlük rutinler konusunda çocuğu bilgilendirin. Böylece okulda/sınıfta yapılacak etkinliklere ilişkin endişelerinin/korkularının ortaya çıkmasını engeller, kaygısını azaltırsınız. Günlük planınızı resimleyerek açıklamanız çocukların gün içinde ne ler yapılacağını hatırlamalarını kolaylaştırır. Sosyal becerileri destekleyin. Çocuğun sık olumlu sosyal deneyimler yaşa ma fırsatının olmasına özen gösterin. Çocuğun hem olumlu sosyal davranışlarını hem de akademik başarısı ile gösterdiği çabayı ve ilerlemeyi pekiştirin.

Görme Yetersizliği (Tanım ve Sınıflandırılması) Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nde görme yetersizliği olan birey "görme

Görme Yetersizliği (Tanım ve Sınıflandırılması) Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nde görme yetersizliği olan birey "görme gücünün kısmen ya da tamamen kaybından dolayı özel eğitim ve destek eğitim hizmetine ihtiyacı olan birey" şeklinde tanımlanmaktadır.

Görme yetersizliği (Özellikleri) Görme yetersizliği olan çocukların sosyal gelişim alanında yaşadıkları sorunlar, iletişimde vücut

Görme yetersizliği (Özellikleri) Görme yetersizliği olan çocukların sosyal gelişim alanında yaşadıkları sorunlar, iletişimde vücut dilini uygun biçimde kullanamama, konuşmaya uygun jest ve mimikleri kullanamama, sallanma gibi tekrarlanan davranışların sergilenmesi, sosyal etkileşimi uygun şekilde başlatıp sürdürememe olarak özetlenebilir. Görme yetersizliği olan çocuklar, yetersiz sosyal davranışları nedeniyle yaşıtlarıyla etkileşimde problemler yaşamaktadırlar. Bu çocukların tek başına oynadıkları, kendiliğinden oyun başlatamadıkları ve yetişkinlerle oynamayı tercih ettikleri görülmektedir. Oyun gelişimindeki gecikme sosyal etkileşimde de güçlüklere neden olmaktadır.

Bağımsız hareket becerilerindeki sınırlılıklar görme kaybının ortaya çıkma zamanına (kaybın ortaya çıktığı yaşa), şiddetine

Bağımsız hareket becerilerindeki sınırlılıklar görme kaybının ortaya çıkma zamanına (kaybın ortaya çıktığı yaşa), şiddetine ve kişinin yönelim becerilerine göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak motor becerilerin gelişiminin akranlarını gecikmeli olarak izlediği görülmektedir.

Özel Gereksinimli Çocuklar Çocukta Görme Problemi Var mı ? Öğretmeler Bu Davranışlara Dikkat Etmeli.

Özel Gereksinimli Çocuklar Çocukta Görme Problemi Var mı ? Öğretmeler Bu Davranışlara Dikkat Etmeli. Sık sık gözleri ovma ve kaşıma Bir gözünü kapatarak bakma Uzaktaki şeyleri çok net görememe, nesneleri gözüne yakın tutma Baş dönmesi, baş ağrısı gibi şikayetler Sık sık nesnelere çarpma, düşme Merdiven inip çıkma, top oynama, düğme ilikleme becerilerini yerine getirmede güçlük Gözleri sık kırpıştırma Çift görme Gözde kızarıklık ve yaşlanmanın fazla olamsı Aileyi mutlaka bir uzmandan yardım alması ve çocuğun işitmesinin değerlendirilmesi için yönlendirin.

Sınıfınızdaki görme yetersizliği olan çocuk için ne gibi düzenlemeler yapabilirsiniz? Görme yetersizliği olan çocukların

Sınıfınızdaki görme yetersizliği olan çocuk için ne gibi düzenlemeler yapabilirsiniz? Görme yetersizliği olan çocukların bağımsız hareket edebilmeleri için sınıf, koridor ve tüm okul binasının diğer bölümlerinin engelsiz ve güvenli olmasını sağlayın. Fiziksel ortamda yapılan değişiklikler konusunda çocuğu bilgilendirin. Yönerge verirken çocuktan ne istediğinizi tam olarak ifade edin. Çevredeki her şey hakkında çocukla konuşun. Normal bir ses tonu ile konuşmaya dikkat edin. Nesneleri isimlendirin ve isimlendirirken çocuğun nesneyi ellemesi ne fırsat verin. Sınıfta zemine belirli yerleri tanımlayıcı materyaller veya ses çıkaran nesneler koyun. Örneğin, oyun parkına yakın kapıya rüzgâr çanı, resim köşesine fayans, blok köşesine halı koyabilirsiniz. Öğretimde çocukların dokunma ve işitme gibi diğer duyularını kullanmalarına olanak sağlayacak materyaller kullanın.

İşitme yetersizliği (Tanım ve Sınıflandırılması) Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğine göre İşitme Yetersizliği Olan Birey;

İşitme yetersizliği (Tanım ve Sınıflandırılması) Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğine göre İşitme Yetersizliği Olan Birey; "işitme duyarlılığının kısmen veya tamamen kaybından dolayı konuşmayı edinmede, dili kullanma ve iletişimde yaşadığı güçlükler nedeniyle özel eğitim ve destek eğitim hizmetine ihtiyacı olan birey” şeklinde tanımlanmaktadır.

Çocukta İşitme Problemi Var mı ? Öğretmeler Bu Davranışlara Dikkat Etmeli. Onunla konuşulduğunda cevap

Çocukta İşitme Problemi Var mı ? Öğretmeler Bu Davranışlara Dikkat Etmeli. Onunla konuşulduğunda cevap vermiyor veya ilgisiz cevaplar veriyorsa, Soruları ve kendisinden bir istekte bulunulduğunu anlamamış gibi görünüyorsa, Çok sık konuşmanın tekrarlanmasını istiyorsa, Çok alçak veya yüksek sesle konuşuyorsa, Konuşmacının yüzüne bakmadığında yönergeleri izlemede güçlük yaşıyorsa Aileyi mutlaka bir uzmandan yardım alması ve çocuğun işitmesinin değerlendirilmesi için yönlendirin.

Sınıfınızdaki işitme yetersizliği olan çocuk için ne gibi düzenlemeler yapabilirsiniz? Çocuğun herkesin yüzünü görebileceği

Sınıfınızdaki işitme yetersizliği olan çocuk için ne gibi düzenlemeler yapabilirsiniz? Çocuğun herkesin yüzünü görebileceği şekilde oturmasına dikkat edin. Size yakın ve gürültü kaynaklarına uzak oturtulması yararlı olmaktadır. Konuşana bakması veya dinlemesi için çocuğun dikkatini çekin. Çocukla konuşurken göz seviyesinde olmaya çalışın. Konuşurken çocuğun dudaklarınızı okuyabilmesi ve yüz ifadenizi görebilmesi için ışığı arkanıza değil karşınıza alın. Konuşurken dudak hareketlerinizi abartmayın, normal hızda konuşmaya devam edin. Konuşurken dolaşmaktan ve çocuğa arkanızı dönmekten kaçının. Anlamasını desteklemek için sözel anlatımlarınızı görsel olarak destekleyin. Kuklalar, resimler gibi çocuğun sözcük dağarcığını geliştirmesine yardımcı olabilecek materyaller kullanın.

Bir soru sorduğunuzda soruyu cevaplayan çocuğu gösterin. Böylece işitme yetersizliği olan çocuk dudak okuma

Bir soru sorduğunuzda soruyu cevaplayan çocuğu gösterin. Böylece işitme yetersizliği olan çocuk dudak okuma için hangi çocuğa/hangi yöne bakması gerektiğini bilir. Eğer konuşmaları anlamada güçlüğü varsa ifadelerinizi tekrar edin, gerektiğinde cümledeki eylemi göstererek cümleyi tekrar edin. önemli konuları tekrarlamaya özen gösterin. Sorularınızı ve diğer çocukların verdikleri cevapları tekrarlayın. Siz çocuğu anlamadığınızda sözcükleri tekrar etmesini veya isteğini fiziksel olarak göstermesini isteyebilirsiniz.

Okunacak kitapların seçiminde öyküyü açık olarak anlatan resimleri olan kitapları seçmeye özen gösterin. Kitap

Okunacak kitapların seçiminde öyküyü açık olarak anlatan resimleri olan kitapları seçmeye özen gösterin. Kitap okurken kitabın dudaklarınızı kapatmamasına dikkat edin. Öyküyü anlatırken anlamaya yardımcı olacak jestleri ve yüz ifadelerini kullanın. Çocuğa soruları cevaplaması için yeterli süre verin. Cevap vermekte zorlandığında model olun ve sizin söylediklerinizi tekrarlamasını isteyin. Böylece çocuğa doğru ve uygun kullanım için deneme yapma şansı vermiş olursunuz. Çocuğun ailesinden işitme cihazının çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi, cihazın temizliği, bakımı ve küçük arızaların nasıl giderileceği konularında bilgi alın.

Otizm (Tanım) Otizm, “Çocuklarda 3 yaşından önce ortaya çıkan, sosyal etkileşim, sözel ve sözel

Otizm (Tanım) Otizm, “Çocuklarda 3 yaşından önce ortaya çıkan, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişim ve etkileşimi etkileyen gelişimsel bir bozukluk“ olarak tanımlanabilir, Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nde "otistik birey" otistik birey; "sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişim, ilgi ve etkinliklerdeki sınırlılığı erken çocukluk döneminde ortaya çıkan ve bu özellikleri nedeniyle özel eğitim ile destek eğitim hizmetine ihtiyacı olan birey" olarak tanımlanmaktadır.

Otizm (Özellikleri) (Sosyal Etkileşim) Sosyal etkileşim amacıyla kullanılan sözel olmayan iletişim davranışlarındaki sorunlar göz

Otizm (Özellikleri) (Sosyal Etkileşim) Sosyal etkileşim amacıyla kullanılan sözel olmayan iletişim davranışlarındaki sorunlar göz kontağı kurmada sınırlılık, vücut duruşu, yüz ifadesi ve jestleri anlama ve kullanmada güçlük şeklinde ortaya çıkmaktadır. Otizmli çocukların yaşıtlarıyla uygun ilişki geliştirme, oyun oynama, oyun sırasında işbirliği yapma becerileri sınırlıdır. Diğer insanlarla eğlenmemeleri, ilgilerini ya da başarılarını kendiliğinden paylaşmamaları önemli özellikleri arasında yer almaktadır. Sosyal ve duygusal olarak kendilerini ifade etme ve empati kurmada yetersizlikler yaşamaktadırlar.

Otizm (Özellikleri) (İletişim) Konuşma becerileri olan çocuklarda şahıs zamirlerini kullanmada farklılık ve sözcüklerin mecaz

Otizm (Özellikleri) (İletişim) Konuşma becerileri olan çocuklarda şahıs zamirlerini kullanmada farklılık ve sözcüklerin mecaz anlamlarını anlamada güçlükler gözlenir. Ekolali olarak isimlendirilen ve diğerlerinin sözel ifadelerini anında ya da gecikmeli olarak tekrar etme şeklinde ortaya çıkan özellik tipik özellikler arasında sayılır, i İletişimde çok önemli olan ortak dikkat becerilerinin olmaması ya da sınırlı olması otizmin ayırıcı bir özelliği, güçlü bir göstergesidir. Otizmli çocukların iletişim kuramadığı değil, sosyal amaçla iletişim kurmada güçlük yaşadıkları söylenebilir. Daha çok bir şeyi istemek veya reddetmek için yani başkalarının davranışını düzenlemek amacıyla iletişim kurdukları görülür.

Otizm (Özellikleri) (Sınırlı/Yinelenen ilgi ve Davranışlar) El çırpma, öne ve arkaya sallanma, nesneleri çevirme

Otizm (Özellikleri) (Sınırlı/Yinelenen ilgi ve Davranışlar) El çırpma, öne ve arkaya sallanma, nesneleri çevirme ve sallama gibi herhangi bir işlevi yok gibi görünen davranışlar otizmli çocuklarda en sık rastlanan özellikler arasında yer almaktadır. Otizmli çocuklar günlük rutinlerdeki ve çevredeki değişikliklere tepki göstermekte, ilgileri ve tercih ettikleri etkinlikler de sınırlı olmaktadır. Genellikle nesneleri işlevine uygun kullanmazlar. Otizmli çocuklar dokunsal, görsel, işitsel, tat ve koklama duyularına ilişkin farklı problemler yaşayabilmektedirler.

Otizmli çocukların yaklaşık %80'inde farklı düzeylerde zihinsel yetersizlik olduğu gözlenir. Zihin kuramı olarak adlandırılan

Otizmli çocukların yaklaşık %80'inde farklı düzeylerde zihinsel yetersizlik olduğu gözlenir. Zihin kuramı olarak adlandırılan ve başkalarının görüş ve düşünceleri olduğunu anlamada yetersizlik olarak tanımlanan bir özellik otizmli çocukları diğerlerinden ayıran bir özellik olarak kabul edilmektedir. Bu grupta yer alan bazı çocuklarda (grubun %10'unda) güçlü bellek, müzik yeteneği gibi üstün özelliklere rastlanmakta, ancak çocuklar bu yetenekleri işlevsel olarak kullanamamaktadırlar. YGB olan ço cukların yaklaşık %35'inde epilepsi gibi nörolojik sorunlar görülebilmektedir.

Hangi Davranışlar Otizmin Olası İşaretleridir ? Uygun şekilde bakmama, bakışta sıcak ifadenin olmaması İlgi

Hangi Davranışlar Otizmin Olası İşaretleridir ? Uygun şekilde bakmama, bakışta sıcak ifadenin olmaması İlgi paylaşma eksikliği Adıyla çağırıldığında cevap vermeme Bakma, yüz ifadesi, jest ve ses çıkarma koordinasyonu eksikliği Diğerlerine bir şeyi göstermeme Vücut parçalan ile yinelenen hareketler Nesnelerle yinelenen hareketler

Sınıfınızdaki otizmli çocuk için ne gibi düzenlemeler yapabilirsiniz? Sevdiği nesneler/eylemler ile uyaranlara karşı aşırı

Sınıfınızdaki otizmli çocuk için ne gibi düzenlemeler yapabilirsiniz? Sevdiği nesneler/eylemler ile uyaranlara karşı aşırı duyarlılığı olup olmadığı gibi çocuğun bireysel özellikleri ilgili bilgileri çocuğun ailesinden öğrenin. Böylece okulda ve sınıfta gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz. Uygun olmayan/problem davranışların ortaya çıktığı durumları önceden belirlemeniz bu davranışları ortaya çıkmadan önlemenizi sağlayacak değişiklikleri yapabilmenizi kolaylaştıracaktır. Eğer rutinlerde, günlük planda bir değişiklik olursa çocuğu önceden bilgilendirin. Böylece çocuğun bir değişiklikle karşılaştığında tepki göstermesini önleyebilirsiniz.

Sınıf kuralları ve sonuçlarını çocuklara açık ve net olarak ifade edin, kuralları tutarlı olarak

Sınıf kuralları ve sonuçlarını çocuklara açık ve net olarak ifade edin, kuralları tutarlı olarak uygulayın. Yönergelerinizin kısa ve açık olmasını sağlayın Sıraya girme izin alma gibi sosyal becerileri öğretin. Öğrenci uygun tepki ve davranışlar gösterdiğinde bunu fark edin ve pekiştirin. Öğretimde görsel materyaller kullanın. Böylece yapılacakları ya da yönergeleri resimli kartlar gibi görsel destekler yoluyla çocuk için anlamlı hale getirmiş olursunuz.

Fiziksel ve Sağlıkla İlgili Yetersizliklerin Tanımı (Tanım) Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nde fiziksel yetersizliği olan

Fiziksel ve Sağlıkla İlgili Yetersizliklerin Tanımı (Tanım) Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nde fiziksel yetersizliği olan çocuklar “Ortopedik yetersizliği olan birey" başlığı altında "hastalıklar, kazalar ve genetik problemlere bağlı olarak kas, iskelet ve eklemlerin işlevlerini yerine getirememesi sonucunda meydana gelen hareket ile ilgili yetersizlikler nedeniyle özel eğitim ve destek eğitim hizmetine ihtiyacı olan birey“ şeklinde tanımlanmıştır.

Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nde süreğen hastalığı olan birey; “Sürekli ya da uzun süreli bakım

Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nde süreğen hastalığı olan birey; “Sürekli ya da uzun süreli bakım ve tedavi gerektiren hastalığı nedeniyle özel eğitim ve destek eğitim hizmetine ihtiyacı olan birey" şeklinde tanımlanmaktadır.

Sınıfımızdaki fiziksel ve sağlık yetersizlikleri olan çocuk için ne gibi düzenlemeler yapmalısınız? Çocuğun fiziksel

Sınıfımızdaki fiziksel ve sağlık yetersizlikleri olan çocuk için ne gibi düzenlemeler yapmalısınız? Çocuğun fiziksel ve sağlık gereksinimlerinin neler olduğunu öğrenin. Aile, çocu ğun doktoru, özel eğitim öğretmeni, okul hemşiresi bilgi alabileceğiniz kaynaklar arasında yer almaktadır. Acil durumlarda ne yapacağınızı ve kiminle iletişim kuracağınızı bilmeniz çok önemlidir. Etkinlik zamanı, süresi ya da etkinliğin içerdiği hareketlerin zorluğunu çocuğun özelliklerine göre düzenleyin. Uygun düzenlemeleri yapabilmeniz için çocuğun özel diyeti ve beden eğitimi etkinliklerine katılma izni olup olmadığını öğrenin. Kullandığı ilaçlar ve bu ilaçların yan etkilerini öğrenmeniz de çok önemlidir.

Sınıfınızı çocuğun rahat hareket edebileceği şekilde düzenleyin. Çocuğun sınıfının, tuvalet ve yemekhanenin ulaşılabilir olması

Sınıfınızı çocuğun rahat hareket edebileceği şekilde düzenleyin. Çocuğun sınıfının, tuvalet ve yemekhanenin ulaşılabilir olması gerekmektedir. Koltuk değneği, tekerlekli sandalye gibi yardımcı teknolojileri kullanan çocuklar için bu araçlarını koyabilecekleri alanlar sağlayın, çocuğun oturma yerinde gereksinimlerine göre düzenleme yapın.

Kaynakça ACARLAR, F. , (2013) «Okul Öncesinde Kaynaştırma, KAYNAŞTIRMA MODELİ» (Editörler: Prof. Dr. B.

Kaynakça ACARLAR, F. , (2013) «Okul Öncesinde Kaynaştırma, KAYNAŞTIRMA MODELİ» (Editörler: Prof. Dr. B. SUCUOĞLU, Yrd. Doç. Dr. H. BAKKALOĞLKAYNAŞTIRMA MODELİU) Ankara, KÖK Yayıncılık