LETM NEDR letiim Duygu ve dncelerin sz yaz

  • Slides: 48
Download presentation

İLETİŞİM NEDİR ? İletişim: Duygu ve düşüncelerin söz, yazı ya da daha değişik yollarla

İLETİŞİM NEDİR ? İletişim: Duygu ve düşüncelerin söz, yazı ya da daha değişik yollarla başkalarına aktarılmasıdır. Diğer bir ifadeyle anlaşılabilir mesajların alınması ve yollanması sanatıdır.

İLETİŞİMİN FONKSİYONLARI İletişimin, herhangi bir sosyal sistem içindeki temel fonksiyonları, aşağıdaki gibidir: Enformasyon: Kişisel,

İLETİŞİMİN FONKSİYONLARI İletişimin, herhangi bir sosyal sistem içindeki temel fonksiyonları, aşağıdaki gibidir: Enformasyon: Kişisel, çevresel, yerel, ulusal ve uluslar arası koşulları anlamak, bilinçli tepkiler göstermek ve doğru sonuçlara ulaşmak için gerekli olan haber, veri, bilgi, mesaj, fikir ve yorumların toplanması, depolanması, işlenmesi ve yayılması. Sosyalizasyon: Kişilerin, içinde yaşadıkları toplumun etkin üyeleri olarak, faaliyet göstermelerini sağlayarak, toplumsal bağlılığı ve bilinci besleyecek genel bilgi birikimini oluşturmak ve böylelikle, toplumsal yaşama aktif bir şekilde katılmalarına izin vermek, Motivasyon: Her toplumun ve topluluğun yakın ve uzak hedeflerini oluşturmak, kişisel tercihlerin teşviki, kişisel ve toplumsal etkinlikleri geliştirmek, herkesçe kabul gören hedeflere ulaşmaya yardımcı olmak,

Tartışma: Karşılıklı fikir birliğini ve alışverişini kolaylaştırmak ve kamuoyunu ilgilendiren konularda farklı görüşleri netleştirmek

Tartışma: Karşılıklı fikir birliğini ve alışverişini kolaylaştırmak ve kamuoyunu ilgilendiren konularda farklı görüşleri netleştirmek için gerekli ortamı oluşturmak, genel kabul gören tüm yerel, ulusal ve uluslar arası konularda daha geniş bir kamuoyu ilgisi ve katılımı sağlamak, Eğitim: Yaşamın tüm aşamalarında entelektüel gelişme, kişilik oluşumu, kişisel yetenek ve kapasitenin gelişimi için bilgi aktarmak, Kültürel Gelişme: Geçmişin mirasını korumak amacıyla, kültürel ve sanatsal ürünlerin yayınlanması, bireyin ufkunun genişletilmesi, hayal gücünün, estetik gereksinmelerinin ve yaratıcılığının canlandırılması yoluyla, kültürel gelişimin sağlanması, Eğlence: Kişisel veya toplu olarak eğlenme amacıyla işaret, sembol, ses, görüntü aracılığıyla tiyatro, dans, sanat, edebiyat, müzik, spor vb. aktivitelerin yaygınlaştırılmasını sağlamak,

Entegrasyon: Tüm insanların, grupların ve ulusların birbirlerini tanıma ve anlamalarını sağlamak, kendileri dışındakilerin yaşam

Entegrasyon: Tüm insanların, grupların ve ulusların birbirlerini tanıma ve anlamalarını sağlamak, kendileri dışındakilerin yaşam koşullarını, görüşlerini ve isteklerini değerlendirebilmek için gereksinim duydukları farklı mesajlara ulaşmalarını sağlamak. Örgüt içi iletişim fonksiyonları; bilgi sağlama, ikna etme ve etkileme, emredici ve öğretici iletişim kurma ve birleştirme olmak üzere dört grupta toplanabilir.

Bilgi sağlama işlevi: Bilgi alışverişi, iletişimin en temel işlevi olarak kabul edilir. Bilgi, bireyin

Bilgi sağlama işlevi: Bilgi alışverişi, iletişimin en temel işlevi olarak kabul edilir. Bilgi, bireyin toplumsallaşması ya da bireyin çevresi ile uyumlu bir ilişki kurması için gereklidir. Diğer yandan, örgütün amaçlarını gerçekleştirmek amacıyla, birtakım faaliyetlerin gerçekleştirebilmesi için, iş görenlerin; neyi, nasıl ve neden yapacaklarını bilmeleri için bilgiye ihtiyaç duyarlar. İkna etme ve etkileme işlevi: İkna etme, bireyin karşısındaki kişi ve kişilerin davranış, düşünce ve tutumlarını istenen biçimde etkileme ve değiştirme sürecidir. Etkile ise, kişilerin tutum ve davranışlarını onların istek ve amaçlarına ters düşmeyecek şekilde, daha uzun sürede değiştirme girişimi olarak tanımlanabilir.

Emredici ve öğretici iletişim: Örgütlerde yöneticiler, astlarıyla yalnızca bilgi vermek için değil; neyi, nasıl

Emredici ve öğretici iletişim: Örgütlerde yöneticiler, astlarıyla yalnızca bilgi vermek için değil; neyi, nasıl yapacaklarını söylemek ve onlara yön vermek, davranışlarını yönlendirmek amacıyla da iletişim kurarlar. Astların, örgütsel amaçlar doğrultusunda performans göstermeleri için, eğitim ihtiyacının karşılanması gerekir. Eğitimin başarısı, eğitici ve eğitilenler arasında etkin bir iletişim kurulmasına bağlıdır. Birleştirme işlevi: İletişim bir diğer işlevi de, birleştirme ve eşgüdümlemedir. Kültürel olarak birbirlerine bağlı bir toplumsal sistem içerisinde yer alan kişilerin, karşılıklı ilişki ve bağlılığını sürdürebilmeleri, iletişim ile mümkündür. Bireylerin örgütsel amaçlar etrafında toplanmalarını sağlayan iletişim, aynı zamanda bireylerin psikolojik bütünlüğünü ve dengesini korumada da önemli bir işleve sahiptir. Scott ve Mittchel, iletişimin sayılan fonksiyonlarının yanında, örgütlerdeki dört ana fonksiyonun bulunduğunu belirtmektedirler. Bunlar; kontrol, güdüleme, duyguların ifade edilmesi ve bilgi iletme fonksiyonlarıdır.

Kontrol Fonksiyonu: İletişim, görev, yetki ve sorumlulukları açıklayarak kontrole olanak verir. Belirsizlik içeren sorunlarda,

Kontrol Fonksiyonu: İletişim, görev, yetki ve sorumlulukları açıklayarak kontrole olanak verir. Belirsizlik içeren sorunlarda, problemin kaynağını bulmak ve önlemler almak mümkündür. Güdüleme Fonksiyonu: İletişim, örgütsel amaçlara bağlılığı ve dolayısıyla güdülenmeyi arttırır. Duyguların İfade Edilmesi Fonksiyonu: İletişim, duyguların ifade edilmesini ve sosyal ihtiyaçların doyurulmasını sağlar. Bilgi İletme Fonksiyonu: İletişim, karar vermede kullanılacak bilgiyi iletmede kullanılır. Etkili kararların alınabilmesi için, alternatiflere ve gelecekteki kararların olası sonuçlarına ilişkin bilgiye ihtiyaç vardır. İletişim, insanın yaşamında farklı alternatifler oluşturmasına katkı sağlar. İnsanın bir yere olan bağımlılığını azaltır. İnsanın ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamını sürdürmesine ve geliştirmesine yardımcı olur.

İletişim sürecinin aşamaları şunlardır: – Gönderici – Mesajın İletilmesi (Kanal) – ALICI – Anlama

İletişim sürecinin aşamaları şunlardır: – Gönderici – Mesajın İletilmesi (Kanal) – ALICI – Anlama – Gürültü(Engel) – Geri Bildirim

Şimdi bunları daha yakından tanıyalım: A ) Gönderici: Bir fikrini, düşüncesini, gereksinimlerini iletmek isteyen

Şimdi bunları daha yakından tanıyalım: A ) Gönderici: Bir fikrini, düşüncesini, gereksinimlerini iletmek isteyen kişi, kurumlar veya kişilerdir. ü Dil: Bir grup insan tarafından anlamları genel kabul görmüş kelimeler kullanıldığında bu grupta ortak bir dil oluşmaktadır. ü Resimler: Sözlü iletişimde yardımcı olmak ve onu açıklamak için kullanılır. ü Eylem ( Sözsüz İletişim): Yapılan hareketlerin (jest, mimik) karşındakiler tarafından yorumlanması sonucunda oluşan iletişimdir.

B ) KANAL: Gönderici ile alıcı arasındaki bağdır. Beş duyu organı gibi fiziksel, telefon,

B ) KANAL: Gönderici ile alıcı arasındaki bağdır. Beş duyu organı gibi fiziksel, telefon, telsiz gibi mekanik kanallardan oluşur. C ) ALICI: Gönderilen mesajı kullanabilir hale getiren kişi, kurum veya kişilerdir. E ) GÜRÜLTÜ: Tüm iletişim sürecini saran ve mesajın doğruluğunu ve güvenilirliğini azaltan her şey iletişimde gürültü veya engel olarak anılır.

D ) GERİ BİLDİRİM: Alıcı mesajın kodlarını çözdükten sonra veya yorumladıktan sonra bir gönderici

D ) GERİ BİLDİRİM: Alıcı mesajın kodlarını çözdükten sonra veya yorumladıktan sonra bir gönderici durumuna dönüşür. Geri bildirim, göndericinin kendi mesajının alınıp alınmadığını ve doğru bir şekilde yorumlanıp yorumlanmadığını öğrenmesini sağlar. Olumlu veya olumsuz olabilir. ÖRNEK: Ali : Mustafa yarın saat 10: 00’da okulda buluşalım. Mustafa : Tamam Ali yarın buluşuruz. Ali : Yarın saat 10: 00’da buluşacağız değil mi? (geri bildirim almak için) Mustafa : Evet, yarın saat 10: 00’da okulda buluşacağız. (geribildirim) Geribildirim iletişimin sağlıklı olmasını sağlar.

İLETİŞİMİN YÖNÜ Dikey İletişim, İşletmede İletişim Dikey iletişim, bir örgüt yapısında mesajların yukarıdan aşağıya

İLETİŞİMİN YÖNÜ Dikey İletişim, İşletmede İletişim Dikey iletişim, bir örgüt yapısında mesajların yukarıdan aşağıya ve aşağıdan yukarıya doğru örgüt basamaklarını izleyerek akmasıdır. Bu tip iletişim, genellikle klasik komuta örgüt yapısında görülür. Bu yapıda emir ve yönergeler işletmenin genel müdüründen başlayıp aşağı akmakta; raporlar, istekler ve bilgi vermelerle ilgili mesajlar ise, aşağıdan yukarı astlardan üstlere doğru akmaktadır.

Yukarıdan aşağı iletişimin en zayıf yönü, mesajın en alt kademeye ulaşıncaya kadar değişikliğe uğrayarak

Yukarıdan aşağı iletişimin en zayıf yönü, mesajın en alt kademeye ulaşıncaya kadar değişikliğe uğrayarak asıl içeriğini kaybetmesidir. Bu nedenle bu tip iletişimde, mesaj yazılı biçimde olmalı, yalın bir dille kaleme alınmalı ve hızla aşağı kademelere iletilmelidir. Aynı sakınca aşağıdan yukarı iletişim için de geçerlidir. Bu tip iletişimin etkinliği, büyük ölçüde tepe yönetimin astlara rahat ve özgür iletişim ortamı hazırlamalarına bağlıdır.

Yatay ve Çapraz İletişim , İşletme İletişim Yatay iletişim, aynı örgüt kademesindeki kişi ve

Yatay ve Çapraz İletişim , İşletme İletişim Yatay iletişim, aynı örgüt kademesindeki kişi ve bölümler arasında mesaj alışverişidir. En önemli işlevi, çeşitli örgütsel birimler ya da bölümler arasında ve içinde faaliyetlerin koordinasyonunu sağlamaktadır. Örgüt içinde aşırı uzmanlaşmaya gitme ve bölümler arasındaki rekabet bu tür iletişimin etkinliğinin azalmasına neden olur.

Çapraz ya da köşesel iletişim bir genel müdür ya da müdürün örgütün hiyerarşik basamaklarını

Çapraz ya da köşesel iletişim bir genel müdür ya da müdürün örgütün hiyerarşik basamaklarını izlemeden değişik çapraz kademelerdeki kişiler ya da birimlere doğrudan doğruya haberleşmede bulunmasıdır. Bu, değişik kademelerden geçmeden kısa yoldan zamandan tasarruf sağlamak istemenin ve fonksiyonel yetki ilişkilerinin bir sonucudur.

Yatay ve çapraz iletişim, genellikle uzmanlığın ve fonksiyonel yetki ilişkilerinin görüldüğü komutauzman ve matriks

Yatay ve çapraz iletişim, genellikle uzmanlığın ve fonksiyonel yetki ilişkilerinin görüldüğü komutauzman ve matriks örgüt yapılanda önem kazanır. Her iki türdeki iletişim, toplantılar, raporlar, telefon konuşmaları, kişiler arasında yüze tartışma gibi birçok biçimlerde gerçekleşebilir. Biçimsel olmayan (doğal) ya da informel iletişim, hiyerarşik ilişkilerin olmadığı doğal örgütlerde bir' makamı temsil etmeyen ya da bir görev misyonu bulunmayan kişiler arasındaki haberleşmedir.

Sözlü İletişim Nedir, Nasıl Sözlü İletişim Kurulur Sözlü iletişimin iki temel bileşeni vardır. Bunlar;

Sözlü İletişim Nedir, Nasıl Sözlü İletişim Kurulur Sözlü iletişimin iki temel bileşeni vardır. Bunlar; konuşmak ve dinlemektir. Sözlü iletişim, en az iki kişi arasında gerçekleşir. Konuşmayı yapan kişi konuyu alçak ve anlaşılır bir ses tonuyla açık seçik anlatmalıdır. Genel olarak toplumumuzda sert bir ses tonuyla, kişiliğe saldıran, suçlayıcı konuşmaların daha çok yapıldığı gözlenmektedir

Sözlü iletişimin ikinci temel bileşeni olan dinlemenin ise iki boyutu vardır. Birincisi fizyolojik, ikincisi

Sözlü iletişimin ikinci temel bileşeni olan dinlemenin ise iki boyutu vardır. Birincisi fizyolojik, ikincisi ise psikolojik boyutlarıdır. Dinlemenin fizyolojik boyutu duymak, psikolojik boyutu ise anlatmaktır. İyi bir dinleyici , psikolojik boyutlara erişerek konuşulanları anlar. Sözlü iletişimde önemli olan bir tek konuşulanları dinlemek değil, bir de onu idrak edebilmektir. Çünkü sadece fizyolojik dinleme, kişilerin birbirlerine duygu, düşünce ve bilgilerini aktarmak için yeterli olmaz.

Demek ki önemli olan konuşmaları yalnızca duymak değil idrak edebilmekmiş. Sözlü iletişimde negatif düşünceler

Demek ki önemli olan konuşmaları yalnızca duymak değil idrak edebilmekmiş. Sözlü iletişimde negatif düşünceler oluşturan cümlelerin özünde saldırgan, suçlayıcı, yargılayıcı ve denetleyici konuşmalar yer alır. Özellikle de insanın karakterine yöneltilen sözler iletişimi tamamen güç kılar. Sözlü iletişimin en önemli amacı, karşılıklı anlaşılmak ve anlaşmaktır.

YAZILI İLETİŞİM Bireylerin yazı ile gerçekleştirdikleri iletişim türüdür. Yazılı iletişimde iletişimci; İfadelerinin net ve

YAZILI İLETİŞİM Bireylerin yazı ile gerçekleştirdikleri iletişim türüdür. Yazılı iletişimde iletişimci; İfadelerinin net ve anlaşılabilir olmasına, Yazının uygun formatlarda ve özenle hazırlanmış olmasına, İmla ve noktalama işaretlerinin yerinde ve doğru kullanılmış olmasına, dikkat etmelidir.

Sözsüz İletişim Nedir? Sözel Olmayan İletişim - Beden Dili Sözsüz iletişim, Sözel Olmayan İletişim,

Sözsüz İletişim Nedir? Sözel Olmayan İletişim - Beden Dili Sözsüz iletişim, Sözel Olmayan İletişim, Vücut Dili ya da Beden Dili sözel iletişim araçlarının dışında kalan ve insanların (Hayvanlar içinde kullanılır) kendilerini ifade etmek ya da ifadelerini desteklemek için yaptıkları jest, mimik ve vücut hareketlerinin toplamını ifade eder. Konuyu aşağıdaki sorularla genişletelim ve açmaya başlayalım Birisi sana bir şeyler anlatırken, onun yalan söylediğini anladığın zamanlar oldu mu? Ya da anlattığı şeylerin tamamen yalan olduğu hissine kapıldın mı? Kullandığı kelime “Evet” olsa bile kafasıyla kendisini yalanlayıp “Hayır” dediğini görebildin mi? Eğer bu sorulara “Hayır” cevabı veriyorsan, insanların beden dilini okumayı öğremelisin.

İnsanlar sözel mesajlar dışında, sözel olmayan iletişim kanallarını da kullanarak kendilerini ifade ederler. Farkında

İnsanlar sözel mesajlar dışında, sözel olmayan iletişim kanallarını da kullanarak kendilerini ifade ederler. Farkında olarak ya da olmadan bedenimizi sözel ifadeleri desteklemek için kullanırız. Sözel Olmayan İletişim, daha genel tabiri ile Beden Dili insanlar arasındaki iletişimde çok önemli bir yere sahiptir. Farkındalık yeteneklerini geliştirmek, sözel olmayan mesajları görmeni sağlayacaktır. Bu sayede diğer insanları çok daha kolay anlayabilir ve etkili bir iletişim kurabilirsin.

Sözsüz İletişimin Önemi Bazen bir jest, mimik, gülümseme, baş hareketleri bazen de tüm vücut

Sözsüz İletişimin Önemi Bazen bir jest, mimik, gülümseme, baş hareketleri bazen de tüm vücut hareketiyle mesajlar verilir. Yürüyüşün, oturman, kalkman ve konuşmandaki ses tonun iç dünyan ile ilgili mesajları dışarıya gönderir. Bu sadece sana özgü bir durum değil. Diğer insanların da vücut dillerini kullanarak gönderdikleri mesajları algılayabilirsen, onların iç dünyaları hakkında fikir sahibi olabilirsin.

ÖRGÜTSEL İLETİŞİM NEDİR? Ünsal Oskay'ın tanımı yaptığı üzere iletişim, ortak bir amaç için bir

ÖRGÜTSEL İLETİŞİM NEDİR? Ünsal Oskay'ın tanımı yaptığı üzere iletişim, ortak bir amaç için bir araya gelen, aynı değerlere ve dünya görüşüne sahip insanların birbirleriyle yaptığı duygu ve düşünce alışverişidir. İletişimsiz bir ortamda yaşaması mümkün olmayan insanoğlu sosyal ve duygusal ihtiyaçlarını karşılayabilmek, eğlenmek, dinlenmek, bilgilenmek gibi sebeplerle yaşamının her anında çevresiyle etkileşime girer. Kişiler için bu denli önemli olan iletişim, örgütlerin başarısı ve devamlılığı açısından da büyük değer taşır. . Herhangi bir örgüt veya şirket içerisinde, o örgütün çalışanlarının birbirleriyle ve diğer örgüt elemanlarıyla kurduğu etkileşime “örgütsel iletişim” denir

Örgütsel iletişimin amacı, örgütün çeşitli departmanlarında görev yapan çalışanlar arasında etkileşimi sağlayarak örgüt amaçlarının

Örgütsel iletişimin amacı, örgütün çeşitli departmanlarında görev yapan çalışanlar arasında etkileşimi sağlayarak örgüt amaçlarının ve politikalarının tüm çalışanlar tarafından benimsenmesini sağlamak, çalışana önemsendiği duygusunu vermek ve bu bağlamda personelin iş doyumunu arttırmak, o örgütün işleyişini sürdürmek ve örgütü başarıyla hedeflerine ulaştırmaktır.

Örgüt içinde kurulan sağlıklı bir iletişim, o örgütün veya şirketin verimliliğini ve başarısını arttırır.

Örgüt içinde kurulan sağlıklı bir iletişim, o örgütün veya şirketin verimliliğini ve başarısını arttırır. Ayrıca, örgüt içinde kurulan samimi ve etkili iletişim stili çalışanların örgütün amaçlarını ve kurallarını da benimseyerek, o örgütle bütünleşmesini sağlar. Böylece bu ortam içinde çalışan kişinin işe bağlılığı artar ve iş verimliliğinin önemli ölçüde yükselmesiyle işçi, örgüt başarısının artmasına da önemli katkılarda bulunur.

Etkili bir örgütsel iletişim, örgütteki iletişim kanallarının herkes için açık ve anlaşılır olmasıyla ilgilidir.

Etkili bir örgütsel iletişim, örgütteki iletişim kanallarının herkes için açık ve anlaşılır olmasıyla ilgilidir. Ayrıca örgüt içi iletişimin etkin ve başarılı olması için yöneticilerin de çalışanlarla etkileşime istekli olması gerekir. Örgüt içi iletişimin etkin olabilmesi için o örgütün, tüm çalışanlarıyla eşit bir biçimde etkileşime girdiğine inandırması gerekir. Yönetici tüm çalışanlarla aynı derecede etkileşmeli, onlarla iletişim kurmaya istekli ve girişken olmalı, üstler astların sorunlarını ve önerilerini dinlemeli ve problemleri çözmede istekli olduğunu çalışanlara göstermelidir.

İLETİŞİM KANALININ SEÇİMİ

İLETİŞİM KANALININ SEÇİMİ

İnsanların toplum halinde yaşadıkları her yerde iletişim vardır. Toplumsal iletişim kişi, grup ve örgüt

İnsanların toplum halinde yaşadıkları her yerde iletişim vardır. Toplumsal iletişim kişi, grup ve örgüt gibi çeşitli toplumsal birimler arasındaki iletişimi kapsamaktadır. Toplumsal iletişim kapsamına; 1 - Kişilerarası 2 - Kişi – Grup 3 - Kişi – Örgüt 4 - Gruplar arası 5 - Grup – Örgüt 6 - Örgütler arası 7 - Kitle iletişimi girmektedir

Bizim burada üzerinde duracağımız husus örgütlerdeki iletişim ve bu iletişim için kullanılan kanallardır. Türkçe

Bizim burada üzerinde duracağımız husus örgütlerdeki iletişim ve bu iletişim için kullanılan kanallardır. Türkçe sözlük örgüt kavramını, “ortak bir amacı gerçekleştirmek amacıyla bir araya gelmiş kurumların ya da kişilerin oluşturduğu birlik” olarak tanımlamaktadır.

Örgütün işleyebilmesi için, örgütte nelerin nasıl yapıldığının, nelerin nasıl yapılacağının doğru olarak bilinmesi gerekiyor.

Örgütün işleyebilmesi için, örgütte nelerin nasıl yapıldığının, nelerin nasıl yapılacağının doğru olarak bilinmesi gerekiyor. Bir örgütte görevler ne denli iyi düzenlenirse düzenlensin, görev tanımları ne denli açık olursa olsun, görevleri yürütecek kişiler arasında iletişim olmadan eşgüdüm ve örgütün ortak amaçlarına yönelik etkileşim olmaz

ETKİLİ İLETİŞİMİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER � FİLTRELEME � ALGIDA SEÇİCİLİK � AŞIRI BİLGİ YÜKLEMESİ �

ETKİLİ İLETİŞİMİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER � FİLTRELEME � ALGIDA SEÇİCİLİK � AŞIRI BİLGİ YÜKLEMESİ � DUYGULAR � DİL � CİNSİYET FARKLILIĞI � İLETİŞİM KORKUSU � POLİTİK (SİYASİ) SEBEPLER

ALGILAMA(FİLTRELEME) Algı; bireyin duyular kanalıyla çevresini, kendisini anlayabilmesini ve bilgi edinmesini sağlayan filtredir. Algılama,

ALGILAMA(FİLTRELEME) Algı; bireyin duyular kanalıyla çevresini, kendisini anlayabilmesini ve bilgi edinmesini sağlayan filtredir. Algılama, zihinle ve duygularla ilgili bir süreç olarak tanımlanabilir. Duyu organlarına ulaşan bilgiler tek başlarına bir anlam taşımaz. Mesajı alan kişi önceden aldığı bilgileri kendi amaçlarına, değer yargılarına ve inaç-larına göre yorumlayarak davranış göstermektedir. Başka bir deyişle her mesaj, göndericinin algılama yeteneğinin sonucu olarak ortaya çıkar, dolayısıyla algılama süreci filtre rolü oynar.

ALGIDA SEÇİCİLİK Algıda seçicilik, kişilerde olan algı sürecinde etkili olduğu kabul edilen psikolojik bir

ALGIDA SEÇİCİLİK Algıda seçicilik, kişilerde olan algı sürecinde etkili olduğu kabul edilen psikolojik bir kavramdır. Kişiler çevrede bulunan uyarıcılardan, nesnelerden ya da olaylardan birisine ya da birden fazlasına dikkatini yöneltmektedir. Burada kişilerin daha önceden yaşamış olduğu deneyimler, önyargılar, rüya ya da benzeri duygular bu süredeki algılama düzeyinde etkili olmaktadır.

AŞIRI BİLGİ YÜKLEMESİ Aşırı bilgi yüklenmesi , bir insanın bir meseleyi anlarken veya bir

AŞIRI BİLGİ YÜKLEMESİ Aşırı bilgi yüklenmesi , bir insanın bir meseleyi anlarken veya bir karar verirken gereğinden çok fazla bilginin bulunuyor olması nedeniyle yaşadığı zorluk şeklinde tanımlanıyor. İnsan beyni, karar verirken ya da bir meseleyi algılamaya çalışırken kapasitesinin üzerinde bilgiyle karşılaşması durumunda vereceği kararın kalitesi düşüyor veya meseleyi algılamakta güçlük çekiyor.

DUYGULAR Duygu kavramı Kişinin hislerinde bir değişime neden olan heyecanlandırıcı yada uyarıcı bir etkinin

DUYGULAR Duygu kavramı Kişinin hislerinde bir değişime neden olan heyecanlandırıcı yada uyarıcı bir etkinin meydana gelmesi ile vücutta oluşan değişikliklere duygu denir. Duygular aslında bir iletişim aracı olup kişinin iç dünyası hakkında diğer kişilere bilgi verir. Duyguların işlevleri Harekete hazırlar. Davranışları biçimlendirir. Sosyal ilişkileri düzenler. Günlük yaşamda iletişimde olumsuz duyguların ifade edilmesi hoş karşılanmaz. Duygular ılımlı olmalı ve uygun bir şekilde ifade edilmeli, heyecana dayalı duygular kontrol altına alınmalı, olumsuz duyguların etkisi geçtikten sonra olumlu ifadelerle ortaya konulmalı, duyguların bastırılmasından kaçınılmalıdır.

İLETİŞİMDE DİLİN İŞLEVİ GÖNDERGESEL İŞLEV Burada amaç, gönderge konusunda doğru, nesnel, gözlemlenebilir bilgi vermektir.

İLETİŞİMDE DİLİN İŞLEVİ GÖNDERGESEL İŞLEV Burada amaç, gönderge konusunda doğru, nesnel, gözlemlenebilir bilgi vermektir. Bu işlev daha çok kullanma kılavuzlarında, nesnel anlatılarda, bilimsel bildirilerde, kısa not ve özetlerde karşımıza çıkar. ÖRNEK: “Hegel’in felsefesinin çıkış noktası bilim değil, tarihtir. ”

HEYECANA BAĞLI İŞLEV Bir ileti, göndericinin iletinin konusu karşısındaki duygu ve heyecanlarını dile getirme

HEYECANA BAĞLI İŞLEV Bir ileti, göndericinin iletinin konusu karşısındaki duygu ve heyecanlarını dile getirme amacıyla oluşturulmuşsa dil heyecana bağlı işlevde kullanılmıştır. ÖRNEK: “Ben bu davranışınızı etik bulmuyorum, siz yanlış davranıyorsunuz. ”

ALICIYI HAREKETE GEÇİRME İŞLEVİ Bu işlevde ileti alıcıyı harekete geçirmek üzere düzenlenmiştir. İletinin bir

ALICIYI HAREKETE GEÇİRME İŞLEVİ Bu işlevde ileti alıcıyı harekete geçirmek üzere düzenlenmiştir. İletinin bir çeşit çağrı işlevi gördüğü bu işlevde amaç, alıcıda bir tepki ve davranış değişikliği yaratmaktır. ÖRNEK: “Sınıfı hemen terk et. ”

KANALI KONTROL İŞLEVİ Bir ileti, kanalın iletiyi iletmeye uygun olup olmadığını öğrenmek amacıyla düzenlenmişse

KANALI KONTROL İŞLEVİ Bir ileti, kanalın iletiyi iletmeye uygun olup olmadığını öğrenmek amacıyla düzenlenmişse dil, kanalı kontrol işlevinde kullanılmıştır. Gönderici ile alıcı arasında iletişimin kurulmasını, sürdürülmesini ya da kesilmesini sağlayan bu işlevde iletinin içeriğinden çok iletişimin devam ettirilmesi olgusu ağır basar. Törenlerde, uzun söylevlerde, aile yakınları ya da sevgililer arasındaki konuşmalarda; dilin kanalı kontrol işlevini yansıtan iletiler sıkça kullanılır. ÖRNEK: “Beni anladınız değil mi? ”

DİL ÖTESİ(ÜST DİL)İŞLEVİ Bir ileti dille ilgili bilgi vermek üzere düzenlenmişse o iletide dil,

DİL ÖTESİ(ÜST DİL)İŞLEVİ Bir ileti dille ilgili bilgi vermek üzere düzenlenmişse o iletide dil, dil ötesi işlevde kullanılmıştır. Dilin dil ötesi işlevinde iletiler, dili açıklamak, dille ilgili bilgi vermek için düzenlenir. ÖRNEK: “ Beni yanlış anlamayın, ben bu sözcüğü mecaz anlamda kullandım. ” Cümlesinde ileti, dille ilgili bilgi vermek, başka bir iletiyi açıklamak üzere düzenlenmiştir.

İLETİŞİM KORKUSU İletişim korkusu, “ Başka bir kişi ya da kişilerle ilişki kurmaktan ya

İLETİŞİM KORKUSU İletişim korkusu, “ Başka bir kişi ya da kişilerle ilişki kurmaktan ya da iletişim kurma olasılığının belirmesinden kaynaklanan bireysel korku yada kaygı düzeyi ” olarak tanımlanmaktadır. İletişim korkusu dramatik etkinliklerde, okullardaki toplantılarda ve sınıf içi konuşmalarda yaygın olarak görülen söze ilk başlama ürkekliğinden daha da öte olan farklı bir korkudur. Yapılan araştırmalar ilkokul öğrencilerinin en az %11’inin şiddetli iletişim korkusu yaşadığını, en az %20’sinin de iletişime girme öncesinde önemli ölçüde kaygı yaşadığını ortaya koymaktadır.

Mc. Crosky ve Bond çocuğun suskunluğuna neden olan yedi faktörden söz etmektedir. Bunlar; •

Mc. Crosky ve Bond çocuğun suskunluğuna neden olan yedi faktörden söz etmektedir. Bunlar; • Düşük zihinsel beceriler, • Konuşma becerisi yetersizliği, • Sosyal içe dönüklük, • İletişim endişesi, • Düşük sosyal özgüven, • Sosyal yabancılaşma, • İletişim normlarındaki kültürel ve etnik ayrılıklardır.

YAYGIN TOPLUMSAL CİNSİYET KALIPYARGILARI Erkekler ve kadınların farklı davranış kalıpları vardır. Bu durum kadınların

YAYGIN TOPLUMSAL CİNSİYET KALIPYARGILARI Erkekler ve kadınların farklı davranış kalıpları vardır. Bu durum kadınların toplumdaki düşük statüsünden de kaynaklanır. Gücün ikna sürecindeki önemi uzun zamandan beri bilinmektedir. İnsanlar otoriteye uyma güdüsüyle hareket ederler.

Kadınsı Yumuşaktır Kolay ağlar Sanat ve edebiyattan zevk alır Sert sözcükler kullanmaz İnce düşüncelidir.

Kadınsı Yumuşaktır Kolay ağlar Sanat ve edebiyattan zevk alır Sert sözcükler kullanmaz İnce düşüncelidir. Görünümüyle ilgilidir Başkalarının duygularının farkındadır Güçlü güvenlik ihtiyacı vardır Konuşkandır Alışkanlıklarında düzenlidir Bağımlıdır Erkeksi YAYGIN TOPLUMSAL CİNSİYET KALIPYARGILARI � � � � � � Saldırgandır Duygusal değildir Matematiği ve doğa bilimlerini sever Hırslıdır Nesneldir Yarışmacıdır Kendine güvenir Mantıklıdır Liderlik eder Bağımsızdır

POLİTİK OLARAK DOĞRU İLETİŞİM “Bir siyasal görüş ya da organın, etkinlikte bulunduğu siyasal sistem

POLİTİK OLARAK DOĞRU İLETİŞİM “Bir siyasal görüş ya da organın, etkinlikte bulunduğu siyasal sistem içinde kamuoyu güvenini ve desteğini sağlamak, dolayısıyla iktidar olabilmek için, zaman ve konjonktürün gereklerine göre reklam, propaganda ve halkla ilişkiler tekniklerinden yararlanarak sürekli bir biçimde gerçekleştirdiği tek veya çift yönlü iletişim çabasıdır. ” Bir örgütsel yapı veya siyasi aktör tarafından ortaya konan ve kanallar vasıtasıyla hedef kitleye (yani seçme seçilme hakkı olan vatandaş, yurttaşlara) ulaştırılan siyasi içerikli mesajlar, ideolojiler siyasal iletişimin tanımını oluşturan kavramlardır.

CANSEL AYGİR UAT 2. ÖĞRETİM 201722803058

CANSEL AYGİR UAT 2. ÖĞRETİM 201722803058