Diadinamik Akmlar ALAK FREKANSLI AKIMLARIN KULLANIM ALANLARI Salkl

  • Slides: 24
Download presentation
Diadinamik Akımlar

Diadinamik Akımlar

ALÇAK FREKANSLI AKIMLARIN KULLANIM ALANLARI Sağlıklı kasın güçlendirilmesi, enduransının artırılması, Denerve kasta atrofinin önlenmesi,

ALÇAK FREKANSLI AKIMLARIN KULLANIM ALANLARI Sağlıklı kasın güçlendirilmesi, enduransının artırılması, Denerve kasta atrofinin önlenmesi, Elektrodiagnoz, FES, Spastisite tedavisi, EHA nın artırılması, Adezyonların önlenmesi, Analjezi amacıyla, Venöz ve lenfatik drenajın düzenlenmesi, ödemin azaltılması, Üriner inkontinans, Yara iyileşmesinin hızlanması

Diadinamik Akımlar 1950 yılında Bernard tarafından bulunmuştur. Etkisi kapı kontrol teorisi üzerindendir. Sinüzoidal ve

Diadinamik Akımlar 1950 yılında Bernard tarafından bulunmuştur. Etkisi kapı kontrol teorisi üzerindendir. Sinüzoidal ve periodik akımlardır. Frekansları düşük, akım uyarı süreleri 10 ms. dir.

 Akım gelirken, yavaş arttırılır ve öncelikle sıcaklık hissi, kasılması ve sonunda arttıkça rahatsızlık

Akım gelirken, yavaş arttırılır ve öncelikle sıcaklık hissi, kasılması ve sonunda arttıkça rahatsızlık oluşturur. Bunlar akımın dokulardaki iyon hareketine ve hücre zarındaki elektriksel dengenin bozulmasına bağlıdır.

DİADİNAMİK AKIM 50 -100 Hz frekanslı sinüzoidal tipte periyodik alternatif akımdır. Akımın temel elemanı

DİADİNAMİK AKIM 50 -100 Hz frekanslı sinüzoidal tipte periyodik alternatif akımdır. Akımın temel elemanı 10 ms süreli tek yönlü sinüzoidal akım oluşturur. DDA lar, frekansı 50 Hz (monofaze fiks) ve 100 Hz (difaze fiks) olan 2 ana akımdan oluşurlar.

 DDA ların kasılmasını sağlayan dinamojen ve sempatik sistemde ve duyusal sinirlerde analjezi yapan

DDA ların kasılmasını sağlayan dinamojen ve sempatik sistemde ve duyusal sinirlerde analjezi yapan inhibisyon etkileri vardır. DDA bu etkileri kısa zamanda azalır, buna alışkanlık (akomodasyon) adı verilir.

 DDA larda uygulandığı yerde akıma adaptasyon gelişir. Analjezi birkaç saniyede başlar ve 3

DDA larda uygulandığı yerde akıma adaptasyon gelişir. Analjezi birkaç saniyede başlar ve 3 -4 dakika sürer. Üç- beş dakikada bu uyum geliştiği için akımın sürekli değiştirilmesi gereklidir. Difaze olan akımlarda monofaze olanlara göre daha hızlı alışkanlık gelişir.

 Analjezik ve hiperemi yapıcı etkileri daha fazladır. Bu özellikleri kombine edilen doğru ve

Analjezik ve hiperemi yapıcı etkileri daha fazladır. Bu özellikleri kombine edilen doğru ve alternatif akımların frekansının sürekli değişmesi nedeniyledir. Analjezik etki uygulamanın ilk saniyelerinde başlar, olguya göre 2 -24 saat sürer. Diadinamik akımın analjezik etkisi kapı-kontrol teorisine göre olmaktadır.

Diyadinamik akım türleri: A-Difaze fiks(DF) B-Monofaze fiks(MF) C-Court periyot(CP) (Kısa devreli modüle akım) D-Long

Diyadinamik akım türleri: A-Difaze fiks(DF) B-Monofaze fiks(MF) C-Court periyot(CP) (Kısa devreli modüle akım) D-Long periyot(LP) (Uzun devreli modüle akım) E-Ritm senkop(RS)

DİFAZ FİKSE (DF) Negatif fazdaki yarım dalga pozitif faza aktarılır. Buna bağlı frekans 100

DİFAZ FİKSE (DF) Negatif fazdaki yarım dalga pozitif faza aktarılır. Buna bağlı frekans 100 olur. 10 ms impuls süreli yarım sinüzoidal akım dalgalarından oluşur. Orta şiddettedir. İmpulslar arasında boşluk yoktur. Önce titreme kasılma olur. Sonra ağrı azalır.

 Difaze akımlarda analjezik ve sempatolitik etki ön plandadır. Bu etki için akım şiddeti

Difaze akımlarda analjezik ve sempatolitik etki ön plandadır. Bu etki için akım şiddeti kasılmasına yol açmayacak düzeyde olmalıdır. Uyarıcı etkisi de kısa sürer(15 -30 sn) , çabuk kaybolur, yani erken alışkanlık belirir. Bir iki dakikada akıma alışılır. Dinlenme süresi yoktur. Bu nedenle DF akıma tolerans gelişmeye başlar başlamaz, MF akıma geçilmelidir.

MONOFAZE FİKS (MF) 50 Hz frekanslı, impuls ve pause süreleri 10 msn olan, tek

MONOFAZE FİKS (MF) 50 Hz frekanslı, impuls ve pause süreleri 10 msn olan, tek yönlü sinüzoidal akımlardan oluşur. Monofaze akımlarda inhibisyon geç oluştuğu için, tolerans da geç gelişir.

 Hem analjezi hemde kas uyarımının istendiği durumlarda tercih edilirler. Analjezi ve trofik etkileri

Hem analjezi hemde kas uyarımının istendiği durumlarda tercih edilirler. Analjezi ve trofik etkileri vardır. DF akıma tolerans gelişince MF akıma geçilir.

COURT PERİYOT(Kısa devreli modüle akım) DF ve MF akımların kombinasyonundan oluşur. 1 sn difaze,

COURT PERİYOT(Kısa devreli modüle akım) DF ve MF akımların kombinasyonundan oluşur. 1 sn difaze, 1 sn monofaze akım vardır, arada dinlenme yok. Frekans 50 Hz ve 100 Hz arasında değiştiği için inhibisyon etkisi yoktur.

 Tolerans gelişmez. Analjezi ve uyarımın birlikte gerekli olduğu durumlarda kullanılır. Kas atonileri, burkulmalar,

Tolerans gelişmez. Analjezi ve uyarımın birlikte gerekli olduğu durumlarda kullanılır. Kas atonileri, burkulmalar, ağrılı eklem sertlikleri ve dolaşım bozukluklarında kullanılır.

LONG PERİYOT (Uzun devreli modüle akım) İki MF akımın birbiri içine girmesiyle elde edilir.

LONG PERİYOT (Uzun devreli modüle akım) İki MF akımın birbiri içine girmesiyle elde edilir. Ancak bunlardan birinin amplitüdü periyodik olarak yavaş artar ve azalır. Akım frekansı 12 -16 sn de 100 frekanstan 50’ye iner ve yavaş tekrar 100 e çıkar.

 Kombine akımın frekansı 10 -16 sn 100 Hz, ve 10 -16 sn 50

Kombine akımın frekansı 10 -16 sn 100 Hz, ve 10 -16 sn 50 Hz olur. Analjezik ve sempatolitik etkileri ön plandadır. Kasılmaya yol açılmamalıdır. Analjezik etki daha uzun sürer ve tolerans görülmez. Nöropatilerde uzun süreli etki eder. Uyarıcı etkisi önemsizdir, düz kaslarda görülür, çizgili kaslarda görülmez.

RİTM SENKOP Monofaze akımın birer saniye aralarla kesilmesiyle elde edilir.

RİTM SENKOP Monofaze akımın birer saniye aralarla kesilmesiyle elde edilir.

 Monofaze akım aralıklı verildiğinde eksitasyon uzun süreli olur hatta kaslar bile kasılabilir. Akımın

Monofaze akım aralıklı verildiğinde eksitasyon uzun süreli olur hatta kaslar bile kasılabilir. Akımın geçiş ve kapanış süreleri 1 sn olup birbirine eşittir. Böylece inhibisyon ve tolerans önlenerek, dinamojenik (uyarıcı) etkinin devamı sağlanır. Barsak atonilerinde, kasları uyarmada kullanılır.

DDA Etkileri Analjezik etki Eksitasyon uyarıcı etki Trofik etki Sempatik inhibisyon

DDA Etkileri Analjezik etki Eksitasyon uyarıcı etki Trofik etki Sempatik inhibisyon

 Elektrodların biri negatif diğeri pozitiftir. Akım şiddeti iğnelenme karıncalanma hissine göre ayarlanır. DDA

Elektrodların biri negatif diğeri pozitiftir. Akım şiddeti iğnelenme karıncalanma hissine göre ayarlanır. DDA galvani ile verilirse akımdaki iniş çıkışlar engellenir ve devamlı değişime gerek kalmaz. Galvani şiddeti 2 -3 m. A yeter.

 Elektrodlar paravertebral bölgeye, ağrılı noktalara yerleştirilebilir. Tedavi süresi 4 -6 dakika sürmelidir. Yan

Elektrodlar paravertebral bölgeye, ağrılı noktalara yerleştirilebilir. Tedavi süresi 4 -6 dakika sürmelidir. Yan etkileri yoktur. Yanık oluşturmazlar.

Endikasyonlar Distorsiyon, kontüzyon, kas zedelenmeleri (özellikle CP) Nevraljiler, miyaljiler, hiperestezi ve hipoesteziler, Periferik dolaşım

Endikasyonlar Distorsiyon, kontüzyon, kas zedelenmeleri (özellikle CP) Nevraljiler, miyaljiler, hiperestezi ve hipoesteziler, Periferik dolaşım bzk (akrosiyanoz, varikozis, posttrombotik send. ) ve ödemler, (özellikle CP) Artrozlarda, travma sonucu oluşan hareket kısıtlılıkları (LP ve DF kombinasyonu+CP) Omuz-el sendromu (DF) Barsak ve mide atonileri (LP) Elektrojimnastik (RS) Visseral ağrılar, tortikolis (LP).

Kontrendikasyonlar Pacemaker varsa Deri devamlılığında bozulma Duyu ve algılama bozukluklarında kontrendikedir. Gebelikte uterus üzerine

Kontrendikasyonlar Pacemaker varsa Deri devamlılığında bozulma Duyu ve algılama bozukluklarında kontrendikedir. Gebelikte uterus üzerine Akut travmatik doku üzerine