ALAK TNELLER Tanm Alak plastik tuneller bitki sralar

ALÇAK TÜNELLER

Tanımı Alçak plastik tuneller; bitki sıraları üzerine, yarım daire kesitli yerleştirilmiş iskeletlerin üzerinin yumuşak plastik örtülerle örtülmesi sonucu elde edilen vasıtalar olup, bir çok sebzenin turfanda olarak yetiştirilmesi için idealdir. Genelde iskelet olarak galvanize teller kullanılır. Bununla birlikte sert plastik borular, alüminyum çubuklar, bambu veya söğüt dallarının kullanıldığı alçak plastik tünel örnekleri de vardır.

Bu materyaller daha çok hava şartlarının uygun olduğu; özellikle rüzgar şiddetinin az olduğu yerlerde kullanılır. Alçak plastik tünel yapımında kullanılan örtü materyali ise 0. 05 - 0. 15 mm kalınlığındaki polietilendir. İhtiyaca göre plastik delikli ya da deliksiz olabilir.

Tünellerin Kurulması Tüneller doğu-batı yönünde, tünel içerisinde ekim için açılan sıraların ise kuzey-güney yönünde düzenlenmesi gerekmektedir. Öncelikle tünel iskeleti olarak kullanılacak 5 mm veya 8 mm kalınlığındaki galvanize teller, toprak üzerinde 60 cm yarı çaplı bir yarım daire oluşturabilmesi ve uçlarından 30 cm'lik kısımlarının toprağa gömülebilmesi için, 250 cm boyunda kesiliriler.

Rüzgarlı yerlerde 8 mm lik tellerin kullanılması daha uygundur. Bu kesilen iskelet tellere bir düzenek yardımı ile 60 cm yarı çaplı daire şekli verilir. Bu teller yastıklar üzerine 1 m ara ile yerleştirilir. Tünellerin uzunluğu ihtiyaca göre ayarlanabilir. Daha sonra bu iskeletlerin en üst noktalarından bir ip ya da telle bağlanması gerekir.

Bağlama işlemi, iskeletler arasındaki mesafeyi korumak, iskeletlerin yatmasını önlemek ve iskelet üzerine gerilen plastik örtünün düzgün durmasını sağlamak amacıyla yapılır. Bundan sonra tünel üzerinin örtülmesi işlemine geçilir. 60 cm yükseklik ve 120 cm genişliğindeki bir tünel için 225 cm eninde plastik örtüye gereksinim vardır. Bir alçak tünel için gerekli plastik örtü miktarı kullanılacak olan örtünün kalınlığına göre değişir. Örneğin 240 cm genişliğinde ve 0, 125 mm kalınlığındaki 1 kg plastik 4 m uzunluğundaki bir tünel için yeterlidir.

50 m uzunluğunda, 1, 20 m genişliğindeki bir alçak plastik tünel yapımı için gerekli olan malzemeler: * 80 kg 8 mm'lik demir * 14. 05 kg 0, 150 mm kalınlığında plastik örtü * 1 makara naylon iplik * 4 adet tahta veya demir kazık Tünel Altına Ekim- Dikim Tünel kurma işleminin ekim-dikimden en az 2 -3 hafta önce tamamlanması gerekir. Böylece ekim dikime kadar tünel altı toprağı ısınmış olur. Tünellerde genelde domates, hıyar, karpuz, kabak gibi sebzelerde fide dikimiyle, fasulye gibi sebzelerde tohum ekimiyle başlatılır.

Demirlerin bükülmesi, ya yere uygun şekildeki kazıkları çakılarak demirlerin bunu üzerinde bükülmesiyle olur. Ya da istenilen şekle uygun preslerde bükülen yarım daire şeklindeki profil demir örneklerine uydurularak demirler bükülürler. Kapalı olan havalandırılmayan alçak tünellerde, havanın oransal nemi çabuk yükselmekte ve bu nedenle dikimi yapılan sebzeler hızla büyümektedir. Havanın CO 2 miktarı artmakta ve bitkilerin başlangıçtaki büyümesi hızlanmaktadır. Yani bitkiler iyice yetişinceye kadar tüneller güneşli havalarda bile açılmamaktadır. Bu durumda havadaki nem oranı yüksek olduğundan bitkilerde yanma ve bir zarar ortaya çıkmaz. Bunun sonucu olarak bitkiler hassas olarak büyüyeceklerinden daha sonraki dönemlerde havalandırmaya önem vermek gerekir. Havalandırmaya dikimden 2 -3 hafta sonra, önce baş tarafların açılmasıyla başlanır.

Sebzelerde erkencilik bakımından fidelerin alçak plastik tünellere en uygun dikim zamanı bölgemiz için 15 - 25 Mart tarihleri arasıdır. Böylece alçak plastik tüneller kullanılarak hasat döneminin 1 -1. 5 ay öne çekilebilmesi mümkündür. Ekim-dikimden sonra tüneller zaman havalandırılmalıdır. Bu havalandırma işlemi, tünel içi sıcaklığını ayarlamak ve yaş olan tünel altı toprağını kurutmak amacıyla yapılır.

Çağımıza “Plastik Çağı” demek yanlış olmaz. Ancak özellikle Örtü Altı malzemesi olarak plastiği tanıyor muyuz? Alçak ve Yüksek Plastik Tünellerde yumuşak, Plastik Seralarda sert (Polycarbonate), yumuşak (Polyethylene”PE”) plastikler, Cam+ Plastik Seralarda cam ve yumuşak (PE) plastikler kullanılmaktadır. Alçak Plastik Tüneller 0, 60 -1, 00 m. eninde, 0, 5 -1, 0 m. yüksekliğinde kurulan tünellerdir. Yüksek Plastik Tüneller genellikle 6 m. eninde, 3 m. yüksekliğinde kurulan, sabit olmayan tünel tesislerdir. Yanlar ve alınları cam, çatı ve kalkanları plastik olan seralarda genellikle en 6, 0 m. , yükseklik 1, 9 m. -3, 5 m. ‘ dir.

Plastik Seraların (Yay Çatılı, Gotik Çatılı, Direkli-Beşik Çatılı, Direksiz-Beşik Çatılı, Asimetrik Çatılı, Kolombiya Tip, Destere Dişli Çatılı, Multispan Tip, Venlo Tip, Yüksek Plastik Tünel Tip) enleri 5, 0 -5, 5 -6, 0 -6, 40 -8, 0 -9, 00 -9, 60 -16, 0 -18, 0 m. , mahya yükseklikleri 3, 90 ile 6, 50 m. arasında değişmektedir. Yumuşak plastiklerin içine katkı maddeleri katılmaktadır. Katkı maddeleri miktarı plastiğin kullanım ömrüne ve kalınlıklarına göre 1 yıllık (tek kat 0, 175 -0, 20 mm), 2 yıllık (tek kat 0, 30 mm), 3 yıllık (tek kat 0, 35 mm), 5 yıllık (tek kat 0, 40 mm) diye satılmaktadır. Katkı maddelerine göre plastiklerin çeşitleri:

IR (ınfraredinfrarouge)’li Plastikler UV (Ultraviyole)’li Plastikler AV (Antivirüs )önleyici Plastikler Isıyı muhafaza eder, don’u önler, ancak ikinci yıldan itibaren IR katkı maddesinin etkisi azalır. IR katkı maddesi termal ısı etkisi yaparak sera içinde +2 C derece ile +4 C derecelik sıcaklık farkı meydana getirir. Güneşe karşı dayanımı artırarak plastiğin ömrünü uzatır. Virüsleri taşıyan emici böceklere karşı optik yapısıyla koruma sağlar. Güneşin ışık dalga boylarını özel optik dalga boylarına ayırarak çeşitli emici böceklerin görme yeteneklerini kaybetmelerini sağlar.

AF (Antifog)’lu Plastikler AS (Antisülfür)’lü Plastikler AB (Antibakteriyel) Plastikler Serada plastik iç buğulanmayı, rutubeti önler. yüzeyinde Kullanılan kükürt ve kükürtlü ilaçların plastiğe zararlı etkisini önler. Nemli olan yörelerde plastik yüzeyinin yosun tutmasını ve üzerinde bakteri oluşmasını, ışık geçirgenliğinin azalmasını önler.

AD (Anti dust)’lı plastikler E. V. A. (Ethylene-Vinyl Acetate)’lı Plastikler COEX Film Daha az güneş alan bölgelerde tozların plastik yüzeyine yapışmasını engelleyerek ışık geçirgenliğini artırır. Termal özellik gösteren çok yumuşak plastikler. 36 aylık UV+IR+EVA+AF katkılı 3 katlı plastikler

Plastikler toz tutucu (stabilizatör) olduğundan ikinci yıldan itibaren ışık geçirgenlikleri azalır. Işık ürün verimi üzerinde etkilidir. Işık azaldıkça ürün verimi azalır. IR ‘nin etkisini 2. yıldan itibaren azalması ve ışık geçirgenliği nedeniyle 2 yıllık plastikler tercih edilmelidir. PE plastiklerin arasında hava boşluğu (hava yastığı) kalacak şekilde çift kat olarak kullanılması iyi bir ısı yalıtımını mümkün kılar. Ancak bulutlu havalarda ışık geçirgenliğinin azaldığı da unutulmamalıdır. Plastik alırken, plastiğin üzerindeki marka ve etiket in okunarak kaç yılık olduğu, hangi katkı maddelerini içerdiğine bakılmalıdır.

Alçak tünelleri kuruluşlarla göre havalandırması olan ve olmayan şeklinde iki sınıfa ayırabiliriz. Havalandırılmayan Alçak Tüneller Genellikle bu tüneller geniş ve yüksekliği az olarak yapılırlar (Şekil 4). Genişlikleri 3. 0 m dolayında olmasına karşılık, yükseklikleri 0. 5 -0. 6 m, en fazla 0. 8 m kadardır.

Şekil: Havaladırılmayan alçak tünel, 1. iskelet demiri, 2. 2. iskelet demirlerini tutan kazıklar, 3. 3. iskelet demirlerini bağlayan tel veya boru.

Tünel yüksekliğin 0. 8 m' den az olması, tüneli rüzgara karşı dayanımını arttırmak ve plastiğin gergin olarak serilmesine imkan vermektedir. Tünel yüksekliğinin az olmasının sakıncalı yönleri ise, tünelin dış sıralarındaki bitkilerin tünelin yüksek olmamasından dolayı iyi gelişememeleri ve kar yağışı olan yerlerde tünelin kar örtüsü basıncına dayanamayıp çökmesidir. Dış sıradaki bitkiler tekdüze olarak gelişemeyince, bitkilerin hasadı geç olmaktadır. Havalandırılmayan tünellerin en basit şekilde yapımı 2. 5 -3. 0 mm kalınlıktaki telleri gererek yapılanıdır. Bunun için 3. 0 m genişliğindeki tünelin yapılması için tünelin orta kısmına 3. 0 m ara ile kazıklar çakılır. Kazıklar telle birleştirilir ve üzerine plastik örtü serilir. Serilen plastiğin yanlardan toprağa gömülmesi elle ya da yer fazla ise pullukla gömülür. Plastiği yastık başlarındaki kısımları da toprağa gömülür.

Bu tip tünellerin yapımında 0. 125 -0. 200 mm kalınlığında 3. 50 -4. 00 m genişliğinde ve 50 m uzunluğundaki plastikler kullanılır. Havalandırılmayan tünellerin daha basit malzemeyle yapımında yetiştiriciler kazıklar yerine sebze kasaları ve tel yerine sulama boruları kullanarak olmaktadır. Bu şekilde tünel kurmanın yararı, sulama borusu sulama amacıyla kullanılabilmektedir. Bu tünellerin 10 -12 mm kalınlıktaki demirden yapılanları da vardır. Demirler 4. 0 -4. 6 m uzunluğunda kesilir ve istenilen yüksekliğe göre yay şeklinde bükülerek yapılır. Demirler 3. 0 m aralıklı olarak ve toprağa 30 cm kadar gömülür.


Daha sonraki dönemlerde tünel uzunluğunca yanlarından da havalandırma yapılmalıdır. Bu havalandırma öncelikle hasada kadar olan dönemlerde bakım işleriyle birlikte yürütülmelidir. Bu şekilde havalandırma fazla işgücü gerektirir. Buna karşılık havalandırma için plastiği yırtmak, yarmak yada yuvarlak delikler açmak amaca daha uygundur. Bu durumda plastik kültürden sonra tekrar kullanılamaz. Yuvarlak delikler rüzgarda etkilenerek yırtılmamakta ve örtü altıda yetiştirilen bitkiler için uygun bir atmosfer ortaya çıkmaktadır. Havalandırılan Alçak Tüneller: Fide üretiminde çok kullanılan bu alçak tüneller, iskelet malzemesinin yerleştirilmesine göre, iskelet demiriyle dıştan desteklenen iki yada çift demirli olanlar ve iple desteklenen iki yada çift demirli olalar ve iple destekleneler olarak farklı şekillerde kurulabilirler.

Alçak tünellerin ara yollardan 15 cm daha yüksekte yapılması gerekir. Yoksa kış aylarındaki fazla yağışlar, yastığın sürekli nemli kalmasına ve hastalıkların artmasına neden olur. Çok uzun yastıklarda örtü malzemesinin kullanımı güçleştiğinden boyu 50 m 'yi aşmamalıdır. Tünellerin genişliği 1. 2 m ve tüneller arasında bırakılan yolun genişliği de 0. 8 m dolayında olmalıdır. Tünel örtüsünden yağış suları, tünel aralarına aktığı için fazla yağışın burada birikmesini önlemek amacıyla boşaltım kanalları da açılmalıdır. Ülkemizde küçük çaptaki yetiştiricilikte iskelet malzemesi olarak dut, söğüt, kavak dalları ve yaş kargı kullanılır. Fazla miktarda fide üretimi erkencilik yada bitkileri erken donlardan korumak amacıyla kurulacak tünellerde iskelet malzemesi olarak 8 mm çapındaki çubuk demirler kullanılır. Bunlar 270 cm uzunlukta kesilir, yarım daire ya da çatı şeklinde bükülürler.

Demir çubuklarda paslanmayı ve örtünün yırtılmasını önlemek için çubuklara iç yapı 10 mm olan plastik hortum geçirilir. Demir çubukların toprağa girerek iki ucu çıplak kalacağından, her iskelet demiri için 2. 0 m'lik plastik hortum yeterlidir. Çatı demirlerini uçları 25 cm kadar toprağa batırılır. ilk çatı demiri tünelin başladığı yerden 1 m uzaklığa yerleştirilir ve diğer uçta 1 m kalıncaya kadar her 1. 3 m' de bir çatı demiri konur. Sonra plastik örtü takılmadan önce iskelet demirlerinin tepe kısmından ip çekilerek plastik örtünün gergin durması sağlanır.

1 Plastik örtü, 2. Bitkiler, 3. iskelet malzemesi, 4. Drenaj çukuru.

Eğer örtü yeterli derecede gergin değilse, ürünün üst kısmında yağış suları birikebilir. Tünelin üzeri plastik örtüyle kaplandığı zaman örtünün serbest kalan uçları, tünel başlarına eğimli olarak çakılmış demir yada tahta kazıklara naylon iplerle bağlanır. Verilen ölçülere göre tüneli tepe yüksekliği 50 -60 cm kadar olur. Tünelin tepe yüksekliği 50 cm' de az olmamalıdır. Plastik örtülü genişliği 240 cm olursa, fumigasyon sırasında tünelin kenarlarından plastik örtü toprakla örtülerek hava almayacak şekilde kapatılabilir. Alınacak 240 cm enindeki plastik örtü genellikle 120 cm' lik iki kat şeklinde satılmaktadır. Bu plastik örtü bir yandan kesilip kullanılırsa, diğer kat yeriden kolayca yırtılabilir. Bu nedenle 480 cm eninde bir plastik örtü alınarak, iki yanından kesilip kullanılması daha uygun olur. Uygulamada tek kat kalınlığı 0. 125 -0. 200 mm olan örtüler kullanılır.

Kışın erken ekim yapılarak erken fide yetiştirmek isteniyor ve örtünün bir dönemden fazla kullanılması düşünülüyorsa, kalınlığı fazla olan plastik örtüler seçilmelidir. Kalınlık arttıkça plastiği ağırlığı arttığı için, örtü maliyeti de artar. Çizelge 1'de plastik örtü kalınlığı ve buna bağlı olarak 240 cm genişliğindeki 1 kg örtünün uzunluğu verilmektedir. Plastik örtünün çatı demirlerinin üzerinden kaymaması için 8 mm 'lik çubuk, galvanizli demirler 270 cm uzunluğunda kesilir ve yarım daire şeklinde bükülerek üst demirleri yapılır. Bu bükülen demirler iki çatı demiri ortasından plastik örtünün üzerinden ve örtüyü altta tutacak şekilde toprağa yerleştirilir. Bu şekilde tünel örtüsünün sulama, havalandırma ve diğer bakım işleri için kaldırılması ve kapatılması da kolaylaşır. Çizelge 1. Plastik örtü kalınlığı ve buna bağlı olarak 240 cm. genişliğindeki 1. kg. örtünün uzunlukları

Örtü kalınlığı (mm) 1 kg örtünün uzunluğu (m) 0, 125 4 0, 15 3, 5 0, 175 3 0, 2 2, 5

Plastik örtüyü çatı demirleri üzerinde tutmada, üst demirleri yerine naylon ipte kullanılabilir. Çatı demirlerinin toprağa geldiği yerlere kaynakla küçük çengeller yapılır, ip bu çengellerden ve plastik örtü üzerinden çaprazlama geçirilerek, örtü üzerinden çaprazlama geçirilerek örtü tünel demirleri üzerinde tutulur, ipin 2. 3 mm kalınlığında olması yeterlidir. İp plastik kenarlarındaki naylon örtüyü eteklerinden de kısmen tuttuğu için, kuvvetli rüzgarlara karşı da örtüyü korur Alçak tünellerin başka bir şeklide, çift demir destekli olanlarıdır. Çift demir destekli ola plastik tünellerde, plastikler yay şeklindeki ve alt taraftan birbirine bağlı iki demir arasına mandal gibi sıkıştırılmaktadır. Havalandırılmak için demirlerden biri öne çekilerek plastik basitçe yukarıya kaldırılmaktadır.

Tüneller doğu-batı yönünde, tünel içinde ekim için açılan sıraların ise kuzey-güney yönünde düzenlenmesi uygun olur. Bu şekilde fide sıralarının birbirine gölge yapması da önlenmiş olur. Ekimden sonra tünelin kenarlarındaki plastik toprağa gömülür yada üzerine tahta, lata gibi ağırlıklar konur. Havalandırma gerekirse önceleri güney yönden yapılır. Hava sıcaklığı arttıkça gündüzleri örtüler açık tutulur. 50 m uzunluğunda 1. 20 m genişliğinde bir alçak tünel için gerekli malzemeler Çizelge 2 'de verilmiştir. Çizelge 2. Bir alçak tünel için gerekli malzemeler (50 m. uzunluğunda 1. 2 m. genişliğinde. )

Malzemeler Miktarı 8 mm. 'lik demir 80. 0 kg Plastik örtü (kg) (2. 4. m. genişliğinde) 0. 125 mm. kalınlığında 13. 0 0. 150 mm. kalınlığında 14. 0 0. 175 mm. kalınlığında 17. 0 0. 200 mm. kalınlığında 20. 0 Naylon ip 1 makara Tahta veya demir kazık 4 adet

Plastiklerin Kaldırılması Yüzeysel plastikler, yükseklikleri az olması nedeniyle bitkiler üzerinde kısa süreli olarak tutulurlar. Yoksa büyüyen bitkiler plastikten zarar görebilirler. Bu durumda dikimde var olan yapraklar örtünün kaldırılmasından pek etkilenmezler. Yeni çıkanlar etkilenirse de, bu durum eğer hava koşulları çok kötü olmazsa kısa sürede ortadan kalkar ve verimde bir azalma olmaz. Tünel altıda yapılan sebzecilikte bitkiler daha uzun süre plastik altında tutulurlar, iyi bir havalandırma, plastiklerin yırtılması, delinmesi ve varılmasıyla bitkiler düşük nemi olan dış hava koşullarına alıştırılmaktadır. Plastiklerin tamamen kaldırılması için en uygun zaman yağışlı ve bulutlu günlerle öğleden sonra geç vakitlerdir.

Plastikler kaldırıldıktan sonra güneş yada ılık rüzgarlar çıkarsa kısa süre aralıklarla yağmurlama sulama yapmak gerekir. Örtüler ve demirler kaldırıldıktan sonra gündüzleri güneşli geceleri donlu günler gelirse, bitkilerin üzerine doğruda plastik örtü koymak bitkiler için daha sakıncalı olmaktadır. Plastiklerle Yetiştirme Mevsiminin Uzatılması Plastikleri sebzelerde son turfanda tarihini geciktirmede kullanılması o kadar yaygın değildir. Çünkü beklenen son tarihlerine kadar bitkiler gelişmelerini büyük ölçüde tamamlamış olduklarından dondan pek etkilenmezler. Ayrıca plastik örtünü geç donmalar için kullanımını, hava koşullarına bağlı olduğunda yapılması ve kullanılması pek pratik olmamaktadır. Plastikler erken konursa bitkilerin gelişmesi sürecek ve bitkilerin soğuğa karşı duyarlılığı artacaktır.

Yıl sonunda plastikler bitkileri kuru ve soğuk rüzgarlara karşı korumaktadır. Çünkü PE plastikler topraktan çıkan ısıyı tutamamakta ve hepsini geçirdiği için plastik örtü altında da düşük sıcaklık ortaya çıkmaktadır. Plastik tünel kura işletmelerde iskelet demirleri zamanında yerleştirilmeli ve don haberi alınınca plastik örtü yerleştirilmelidir. Don devresi geçince örtü hemen kaldırılmalıdır. Eğer bu devre uzun sürerse, bitkiler için havalandırmaya önem verilmelidir. Plastikleri Uzaklaştırılması ve Yok edilmesi Plastikler kullanıldıktan sonra tarladan uzaklaştırılır. Az zarar gören plastikler tekrar kullanılabileceği gibi, fazla zarar görenler yok edilmelidir.

Plastikleri önce kenarları toprakta çıkarılır ve katlanır. Bunlar yuvarlak bir şeyin kenarına sarılarak rulo şekline getirilebilir. Bu iş iki kişiyle yapılabileceği gibi, traktörün kuyruk miline rulo kartonlarına plastik sarılabilir. ikinci kullanışa kadar plastikler karanlıkta saklanmalıdır. Böylece plastikleri ışık etkisiyle eskimeleri önlenmiş olur. Eski plastikler genellikle, hurda plastik toplayıcıları tarafında satın alınır. Bu toplanan plastikler, plastik işleyen fabrikalarda yeniden işlenerek daha kısa sürede kullanılan torba, poşet v. b. ürünlere dönüştürülür.

Kullanılmaya elverişli olmayan yada daha başka şekilde fabrikaya gönderilmeden değerlendirilen eski plastikler aşı bağı olarak kullanılabilir. Bu eski plastiklerin yine geniş kullanılabileceği alan ise, boru ve yeraltı kablolarını işaretlenmesinde işaret şeridi olarak kullanılmasıdır. Bu işaretleme şöyle yapılmaktadır. Yeraltı boruları yada kabloları toprağa yerleştirildikten sonra üzerine 2025 cm toprak atılır. Bunun üzerine şeritler şeklinde kesilen plastikler borular gibi serilir ve üzeri toprakla doldurulur. Daha sonra ağır iş makineleri ile yapılan kazılarda, plastik şeritlere rastlanınca 20 -25 cm daha derinde bir hattın olduğunu ve daha özenli çalışılması gerektiğini gösterir.

Seracılıkta bir diğer değerlendirme şekli ise, ısınan ve metal olan sera yapı elemanlarına birkaç kat sarılarak, bunların aşırı ısınması ve çekilecek yeni malzemenin zarar görmesi önlenir. Plastikler hiç bir şekilde değerlendirmeye uygun değilse, çevreye atılarak kirletici olmaması için yakılarak yok edilebilir. Plastikleri yakmak için gevşek yığmalı ve içine odun, saman, karton gibi maddeler koyarak plastiği alevlenmesi sağlanmalıdır. Fazla miktarda PE yakılacaksa plastikler küçük, küçük yığınlar şekline getirilmelidir. Yanan malzeme karıştırılarak yanma kolaylaştırılır. Eriyen plastiğin artıklarının bir tarata yığılması ile bunların çevreye zarar verici herhangi bir etkisi olmaz.

Hesaplamalar: � Örn. 120 cm genişliğinde 60 cm yüksekliğinde ve 32 m uzunluğunda bir masura üzerine alçak plastik tünel yapılacak. İskelet malzemesi olarak demir kullanılacak. İki demir yay arası mesafe 2 m, demir ve plastik örtü gömme payı 30 cm ve her iki uçdaki kazık ile bağlama mesafesi 1’er m alınacak. Buna göre; 1. Gerekli demir sayısı ve 1 demirin uzunluğunu 2. Gerekli plastik örtü miktarını hesaplayınız. Demir yaylar Kazık Masura � 1. Gerekli demir sayısı= (tünel uzunluğu / iki demir arası mesafe)+1=(32/2)+1=17 adet � 1 Demirin uzunluğu= (π x r)+0, 3= (3, 14*0, 6)+0, 6= 2, 48 m � 2. Gerekli plastik miktarı= 2, 48*(32+1+1)=2, 48*34= 84. 32 m²

Ticari üretimlerde sıra örtüleri

Mini tünellerle dondan koruma ve büyümeyi hızlandırma

Mini tünellerle dondan koruma ve büyümeyi hızlandırma

Alçak tünellerin örtülmesinde yanlardan kısmi havalandırma açıklıklı plastik örtülerin kullanılması

Alçak tünellerin örtülmesinde yanlardan kısmi havalandırma açıklıklı plastik örtülerin kullanılması

Çift kat tünel örtüsü

Galvanizli tellerden yapılan küçük kancalar ve bunların dalgalanan örtü altından rüzgar tedbiri olarak kullanılması

Alçak tünel iskelet malzemeleri

Tek sıra örtüsünün manuel serimi

Mekanik sıra örtme uygulaması

Tek sıra dalgalanan örtülmesinde mekanik uygulama

Dalgalanan örtülerin alçak tünel örtülmesinde kullanımı

Delikli plastik sıra örtücüler













Delikli plastikler � Plastikte m 2 ye yaklaşık 90 delik bulunmaktadır. � Deliksiz plastikten daha az sıcaklık tutar. � Sonuç olarak 10 -20 gün daha erkencilik sağlar. � Don tehlikesi bakımından deliksiz plastiklere göre daha güvenlidirler. � Üniform meyve oluşumuna yardımcı olurlar. � Meyveler daha büyük olur.

Saman malç ve delikli plastik örtülü alçak tünellerin birlikte kullanılması








- Slides: 72