XIINLARI VE KULLANIM ALANLARI Nureddin SALYEV 09275062 XIINLARININ

  • Slides: 21
Download presentation
X-IŞINLARI VE KULLANIM ALANLARI Nureddin SALİYEV 09275062

X-IŞINLARI VE KULLANIM ALANLARI Nureddin SALİYEV 09275062

X-IŞINLARININ KEŞFİ VE ELDE EDİLMESİ Günümüz görüntüleme yöntemlerinin temelini oluşturan ve tıp biliminde yeni

X-IŞINLARININ KEŞFİ VE ELDE EDİLMESİ Günümüz görüntüleme yöntemlerinin temelini oluşturan ve tıp biliminde yeni bir çağ açan X-ışınları 1895 yılında Alman Fizik Profesörü Wilhelm Conrad Röntgen tarafından keşfedilmiştir. 1901 yılında Fizik Nobeli kazanmıştır

 Röntgen; bir Crooks tüpünü indüksiyon bobinine bağlayarak, tüpten yüksek gerilimli elektrik akımı geçirdiğinde,

Röntgen; bir Crooks tüpünü indüksiyon bobinine bağlayarak, tüpten yüksek gerilimli elektrik akımı geçirdiğinde, tüpten oldukça uzakta durmakta olan cam bir kavanoz içindeki baryumlu platin siyanür kristallerinde bir takım pırıltıların oluştuğunu gözlemiş bu tür pırıltılara neden olan ışınlara, o ana kadar bilinmemesinden dolayı X ışınları adını vermiştir. Crooks tüpü

1896 yılında kullanılan ilk Röntgen cihazlarından biri

1896 yılında kullanılan ilk Röntgen cihazlarından biri

 X-Işınları ve Özellikleri X-ışınları yüksek enerjili elektronların yavaşlatılması veya atomların iç yörüngelerindeki elektron

X-Işınları ve Özellikleri X-ışınları yüksek enerjili elektronların yavaşlatılması veya atomların iç yörüngelerindeki elektron geçişleri ile meydana gelen dalga boyları 0. 1 -100 Å arasında değişen elektromanyetik dalgalardır. Dalga boyları küçük, girginlik dereceleri fazla olan X-ışınına “sert Xışını”, dalga boyları büyük, girginlik dereceleri az olan X-ışınına “yumuşak X-ışını” denir. X-ışınlarının frekansı görünür ışığın frekansından ortalama 1000 kat daha büyüktür ve X-ışını fotonu(parçacığı) görülen ışığın fotonundan daha yüksek enerjiye sahiptir.

 X ışınları ya da röntgen ışınları temas ettikleri maddelerin elektron kaybetmelerine neden olan

X ışınları ya da röntgen ışınları temas ettikleri maddelerin elektron kaybetmelerine neden olan yüksek enerjili radyasyondur. Bu ışınlar tanı amaçlı kullanılan filmlerin çekilmesine kullanılırlar. Doza bağlı olarak hücre bölünmesi ve genetik yapısında bozulmalara neden olabilirler. Röntgen ışınlarının da dahil olduğu iyonize radyasyona en hassas olan hücreler hızlı bölünen hücrelerdir.

X-ışınlarının Genel Özellikleri ve Madde Etkileşmesi Genel özellikler Etkileşme sonucu maddeden çıkan tanecik •

X-ışınlarının Genel Özellikleri ve Madde Etkileşmesi Genel özellikler Etkileşme sonucu maddeden çıkan tanecik • Sürekli spektrum verir. • Çizgi spektrum verir. • Işık hızı ile yayılır. • Doğrular halinde yayılır. • Elektrik ve magnetik alandan etkilenmezler. • • • Yapabileceği fiziksel olaylar X-ışını soğurmasının kalıcı sonuçları • Transmisyon • Kırılma • Yansıma • Polarizasyon • Fotoelektrik olay • Radyasyon tahribatı • Sıcaklık artması • Fotoelektrik iyonizasyon • Genetik değişme • Hücrenin ölümü İyon Foto elektron Auger elektronu Geri tepme elektronu Elektron pozitron çifti

 • X-Işınları elektromanyetik spektrumda gama ışınları ile mor ötesi ışınlar arasında yer alırlar.

• X-Işınları elektromanyetik spektrumda gama ışınları ile mor ötesi ışınlar arasında yer alırlar.

X-Işınlarının Oluşumu • X-ışınları, doğal X-ışınları ve yapay X-ışınları olmak üzere iki şekilde meydana

X-Işınlarının Oluşumu • X-ışınları, doğal X-ışınları ve yapay X-ışınları olmak üzere iki şekilde meydana gelir; Doğal X-Işınları: Atom çekirdeği tarafından K enerji kabuğundan elektron yakalanması, alfa bozunumu, iç dönüşüm ve beta bozunumu olaylarıyla meydana gelir. Yapay X-Işınları: Maddenin; elektron, proton, parçacıkları veya iyonlar gibi hızlandırılmış parçacıklarla etkileşmesinden ya da X-ışını tüpünden veya başka bir uygun radyoaktif kaynağından çıkan fotonlarla etkileşmesinden meydana gelir.

X-IŞINLARININ BİYOLOJİK DOKULARA ETKİLERİ X- Işınlarının verilen x-ışını dozuyla orantılı olarak canlı organizmalarda doğrudan

X-IŞINLARININ BİYOLOJİK DOKULARA ETKİLERİ X- Işınlarının verilen x-ışını dozuyla orantılı olarak canlı organizmalarda doğrudan yada dolaylı olumsuz etkileri söz konusudur. Özellikle, radyolojik inceleme sayesinde elde edilen tanısal kazanç göz önünde bulundurulursa, bu oran ihmal edilebilir düzeylerdedir. X ışınlarının delerek geçebilme özelliği sayesinde tetkik sonrasında vücutta birikme özelliği yoktur. X-ışınlarının bu özelliği, tıpta tanısal amaçla kullanılabilmesine yol açmış ve herhangi bir cerrahi girişim söz konusu olmaksızın vücudun içini görebilme ve görüntüleyebilmemize olanak sağlamaktadır.

X-IŞINI TÜPÜ X-Işını tüpü, televizyon tüpleri gibi, elektron iletimini sağlayan bir vakum tüpüdür. X-ışını

X-IŞINI TÜPÜ X-Işını tüpü, televizyon tüpleri gibi, elektron iletimini sağlayan bir vakum tüpüdür. X-ışını tüpünün temel görevi hızlı hareketi sağlanan elektronların kinetik enerjisinin bir kısmını elektromanyetik enerji çeşidi olan X-ışınına dönüştürmektir.

X-ışını Tüpü Özellikleri Tüpün camı yüksek ısıya dayanıklıdır. 20 -35 cm uzunlukta ve 15

X-ışını Tüpü Özellikleri Tüpün camı yüksek ısıya dayanıklıdır. 20 -35 cm uzunlukta ve 15 cm çapındadır. Vakumlu olması uzun ömür ve etkili x-ışını üretilebilmesi için gereklidir. Tüpün negatif tarafını katot, pozitif tarafını ise anot oluşturur. Yaklaşık 5 cm 2 lik bir tüp penceresi vardır. Çevreye gereksiz x-ışını yayılımını önlemek için tüp kurşun koruyucu (haube) içine yerleştirilmiştir.

X-IŞINLARININ SAĞLIK ALANINDA KULLANIMI RÖNTGEN (FLOROSKOPİ): Röntgen, radyolojinin en eski ve en temel bölümlerinden

X-IŞINLARININ SAĞLIK ALANINDA KULLANIMI RÖNTGEN (FLOROSKOPİ): Röntgen, radyolojinin en eski ve en temel bölümlerinden biridir. Günümüzde de, oldukça yaygın olarak sindirim sistemi, idrar yolları, kadın üreme organları ve vücudun daha bir çok bölümünün incelenmesinde kullanılmaktadır. Röntgen, x ışını kullanılarak çekilir. Normal filmlerde görülemeyen yapılar kontrast madde denilen ilaçlarla boyanarak görünür hale getirilir. Kontrast maddeler, baryum ve iyot gibi maddeler içeren ilaçlardır.

Ağzına çivi saplanan kişi Hastanın midesinde unutulan makas

Ağzına çivi saplanan kişi Hastanın midesinde unutulan makas

BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ: Bu cihaz X-ışın cihazlarının en gelişmişidir. Bu cihaz ile hekimler MR cihazında

BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ: Bu cihaz X-ışın cihazlarının en gelişmişidir. Bu cihaz ile hekimler MR cihazında olduğu gibi vücudun belli bir bölgesinin kesit görüntüsünü çıkarabilme yeteneğine sahip olmuşlardır. Cihaz diğer röntgen cihazları gibi bir X-ışını tüpüne sahiptir. Ancak bu cihazın sabit bir tüp yapısı yerine, hareketli bir GANTRY üzerine monte edilmiş bir tüp yapısı vardır. Bu gantry sürekli ve belirli bir hızda dönerek şüpheli vücut bölgesinin üzerini tarıyor.

Bilgisayarlı Tomografi

Bilgisayarlı Tomografi

X-IŞINLARININ SAĞLIK ALANI DIŞINDA KULLANIMI X-RAY CİHAZLARI: X-Ray cihazları, nesnelerin sabit bir X-ışını kaynağından

X-IŞINLARININ SAĞLIK ALANI DIŞINDA KULLANIMI X-RAY CİHAZLARI: X-Ray cihazları, nesnelerin sabit bir X-ışını kaynağından geçirilerek içeriği hakkında bilgi veren cihazlardır. X-Ray cihazlarında bir X-ışını kaynağı ve bu kaynağın karşısında ışınları algılayan bir detektör grubu bulunmaktadır. Eşyalar bu ışınların yolu üzerine konulmakta ve eşyalardan geçen ışınlar detektörler (foto diyotlar) tarafından algılanmaktadır.

X-RAY CİHAZI

X-RAY CİHAZI

X-Işınlarının Sanayide Kullanılması: Sanayide X-ışınları metal parçaların, özellikle de dökümlerin ve kaynaklanmış parçaların sağlamlığının

X-Işınlarının Sanayide Kullanılması: Sanayide X-ışınları metal parçaların, özellikle de dökümlerin ve kaynaklanmış parçaların sağlamlığının denetlenmesinde kullanılır. Çok sayıda parçadan oluşan malzemelerin, örneğin elektrikli aletlerin montajının doğru yapılıp yapılmadığı da X ışınlarıyla incelenebilir. Polis ve gümrük memurları yolcu valizlerinde yasadışı bir maddenin bulunup bulunmadığını anlamak için X-ışınlarından yararlanırlar.

Bilimsel Araştırmalarda X-Işınları: X-ışınları canlı hücrelerdeki genetik maddelerin değişim hızını artırmak için kullanılabilir. Böylece

Bilimsel Araştırmalarda X-Işınları: X-ışınları canlı hücrelerdeki genetik maddelerin değişim hızını artırmak için kullanılabilir. Böylece bilim adamları yeni canlı türleri yaratmak ve belirli genlerin kalıtım modelini incelemek için X-ışınlarından yararlanabilirler.

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM……

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM……