SISTEMUL DE FR NARE Rolul sistemului de frnare

  • Slides: 21
Download presentation
SISTEMUL DE FR NARE • • • • Rolul sistemului de frânare Clasificarea sistemelor

SISTEMUL DE FR NARE • • • • Rolul sistemului de frânare Clasificarea sistemelor de frânare Sistemul de frânare hidraulic. Elemente componente Sistemul de frânare hidraulic cu tambur. Elemente compo. . . Sistemului de frânare cu saboţi şi tambur. Funcţionare Sistemul de frânare hidraulic cu disc. Elemente componente Sistemul de frânare hidraulic cu disc. Funcţionare Principiul de funcţionare al servofrânei Sistemul de frânare hidro-pneumatic. Elemente componete Sistemul de frânare pneumatic. Elemente componente Sistemul de frânare pneumatic. Funcţionare Asistarea electronică a frânării Intrebări Băltăreţu Cerasela Ciortan Marinela

Rolul sistemului de frânare • Sistemul de frânare rolul de a reduce viteza automobilului

Rolul sistemului de frânare • Sistemul de frânare rolul de a reduce viteza automobilului până la oprire, într-un timp şi un spaţiu cât mai mic, cu o forţă la pedală cât mai mică. • Există mai multe tipuri de frâne: – frâna de serviciu sau de picior; – frâna de mână sau de ajutor; – frâna de motor.

Clasificarea sistemelor de frânare • După agentul de frânare: – hidraulice; – pneumatice; –

Clasificarea sistemelor de frânare • După agentul de frânare: – hidraulice; – pneumatice; – Hidropneumatice. • După frâna la roată propriu-zisă: – frână cu disc; • deschisă; • închisă; – frână cu tambur.

Sistemul de frânare hidraulic. Elemente componente Servofrână Pedală Frână cu disc Conducte Frână cu

Sistemul de frânare hidraulic. Elemente componente Servofrână Pedală Frână cu disc Conducte Frână cu tambur Pompă centrală de frână

Sistemul de frânare hidraulic cu tambur. Elemente componente Pompă centrală de frână Tambur Saboţi

Sistemul de frânare hidraulic cu tambur. Elemente componente Pompă centrală de frână Tambur Saboţi Servofrână cu pompă Cilindru receptor Garnitură saboţi

Sistemul de frânare hidraulic cu tambur. Elemente componente 1 2 6 3 4 5

Sistemul de frânare hidraulic cu tambur. Elemente componente 1 2 6 3 4 5 1. 2. 3. 4. Tambur Cilindru receptor Saboţi Garnitura de frecare a saboţilor – ferodou 5. Sistem de prindere a saboţilor 6. Came pentru reglarea distanţei dintre saboţi şi tambur

Sistemului de frânare cu tambur şi saboţi. Funcţionare FUNCŢIONARE 4 5 1 2 6

Sistemului de frânare cu tambur şi saboţi. Funcţionare FUNCŢIONARE 4 5 1 2 6 3 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 7 8 8. Tambur Saboţi Garnituri de frecare (ferodou) Cilindru receptor Pistonaşele cilindrului receptor Arc de readucere Came pentru reglarea distanţei dintre tambur şi saboţi Dispozitiv de prindere a saboţilor

Sistemul de frânare hidraulic cu disc. Elemente componente Disc Montaj frâna cu disc Plăcuţe

Sistemul de frânare hidraulic cu disc. Elemente componente Disc Montaj frâna cu disc Plăcuţe de frână Montaj etrier cu plăcuţe Pistonaş etrier Montaj etrier cu pistonaş

Sistemul de frânare hidraulic cu disc. Funcţionare 2 ACŢIONAREA PEDALEI DE FR NĂ 4

Sistemul de frânare hidraulic cu disc. Funcţionare 2 ACŢIONAREA PEDALEI DE FR NĂ 4 3 1 ROATĂ FR NATĂ 1. Disc de frână 2. Plăcuţe de frână 3. Pistonaşele etrierului 4. Etrier

Principiul de funcţionare al servofrânei Servofrâna foloseşte depresiunea din colectorul de admisie al motorului.

Principiul de funcţionare al servofrânei Servofrâna foloseşte depresiunea din colectorul de admisie al motorului. Datorită diferenţei de presiune, diafragma servofrânei este trasă spre stânga, împingând pistonul primar al pompei de frână. Acesta, la rândul său, acţionează cel de al doilea piston al pompei.

Sistemul de frânare hidro-pneumatic. Elemente componete

Sistemul de frânare hidro-pneumatic. Elemente componete

Sistemul de frânare pneumatic. Elemente componente • Acţinarea pneumatică utilizează pentru frânare energia aerului

Sistemul de frânare pneumatic. Elemente componente • Acţinarea pneumatică utilizează pentru frânare energia aerului comprimat. Acest tip de frânare se utilizează la autovehiculele de mare capacitate: autocamioane, autobuze şi remorci. • Elementele sistemului de frânare pneumatic sunt: – compresorul; – regulatorul de presiune; – aparatul antigel; – robinetul distribuitor; – camera de frână.

Sistemul de frânare pneumatic. Compresorul • Principală componentă la frânarea pneumatică este compresorul. Acesta

Sistemul de frânare pneumatic. Compresorul • Principală componentă la frânarea pneumatică este compresorul. Acesta are rolul de a genera aerul comprimat necesar pentru toate sistemele pneumatice ale vehiculului. Modelele actuale sunt cu unul sau cu doi cilindri cu piston.

Sistemul de frânare pneumatic. Filtre de aer şi regulatoare de presiune Filtre de aer

Sistemul de frânare pneumatic. Filtre de aer şi regulatoare de presiune Filtre de aer • • Regulator de presiune În vederea obţinerii capacităţii optime şi a protecţiei sistemelor, aerul comprimat trebuie uscat în mod eficient, trebuie reglat şi distribuit. Acest lucru este posibil cu ajutorul filtrelor de aer. Regulatorul de presiune are rolul de a regla presiunea aerului comprimat.

Sistemul de frânare pneumatic. Camerele de frână 1 3 2 Camerele de frână (1)

Sistemul de frânare pneumatic. Camerele de frână 1 3 2 Camerele de frână (1) folosesc energia pneumatică pentru a dezvolta forţa necesară operării mecanismului de frânare. La acţionarea pedalei de frână, aerul din compresor ajunge la camerele de frânare (1) care sunt prinse de axul cu came prin intermediul lacătelor de frânare (3). Acestea acţioneză cama de pe axul cu camă (2), realizând frânarea.

Sistemul de frânare pneumatic. Supapele sistemului de frânare Supapele reglează alimentarea aerului comprimat pentru

Sistemul de frânare pneumatic. Supapele sistemului de frânare Supapele reglează alimentarea aerului comprimat pentru comanda frânei. Pot fi: – supape pentru frână de serviciu; – supape-frână de mână care dau şoferului posibilitatea de a controla manual frâna de serviciu şi de staţionare; – supape-releu şi regulatoare de forţă de frânare în vederea timpului de reacţie cât mai scurt şi pentru obţinerea presiunilor de frânare dependente de încărcătură la cilindri; – supape de comandă remorcă pentru reglarea balanţei necesare de frânare camion/remorcă; – supape de suspensie; – supape de comutare pentru funcţia container.

Sistemul de frânare pneumatic. Funcţionare • Compresorul este acţionat de motorul automobilului. • Aerul

Sistemul de frânare pneumatic. Funcţionare • Compresorul este acţionat de motorul automobilului. • Aerul comprimat trece printr-un filtru şi printr-un regulator de presiune şi ajunge în rezervorul de aer comprimat. • Când presiunea în rezervoarele de aer comprimat a atins valoarea prescrisă, regulatorul de presiune întrerupe aimentarea cu aer comprimat (7. . . 8 bar). • În unele cazuri se montează o supapă de siguranţă pe rezervorul de aer comprimat, când presiunea în rezervor scade, regulatorul de presiune uneşte din nou rezervorul cu compresorul. • La acţionarea pedalei de frână, robinetul distribuitor comandă trecerea aerului spre camerele de frânare, iar acestea acţionează asupra lacătelor de frână care comandă axul cu camă care îndepărtează saboţii. • Pentru frânarea semiremorcii, se foloseşte un robinet care comandă trecerea aerului spre aceasta.

Sistemul de frânare pneumatic. Funcţionare Camera de frână FUNCŢIONARE Lacăt de frână Ax cu

Sistemul de frânare pneumatic. Funcţionare Camera de frână FUNCŢIONARE Lacăt de frână Ax cu cama Lacăt de frână

Asistarea electronică a frânării A. B. S. din engleză Anti-lock Braking System sau în

Asistarea electronică a frânării A. B. S. din engleză Anti-lock Braking System sau în germană Antiblockiersystem este un sistem care împiedică blocarea roţii atunci când autovehiculul este frânat. Un sistem A. B. S. tipic este compus dintro unitate centrală electronică, patru traductoare de viteză (unul pentru fiecare roată) şi două sau mai multe valve hidraulice pe circuitul de frânare. Principiul de funcţionare este simplu şi eficient. Fiecare senzor monitorizează câte o roată şi când sesizează că aceasta nu se mai învârte, trimite un semnal la calculator, care comandă slăbirea strângerii exercitate de plăcuţele de frâna asupra discului sau tamburului, permiţând roţii să se învârtă şi astfel să-şi păstreze aderenţa.

Asistarea electronică a frânării • E. B. S. din engleză Electronic Braking System este

Asistarea electronică a frânării • E. B. S. din engleză Electronic Braking System este un sistem de antiblocare a discurilor de frână controlat electronic, care permite creşterea presiunii în sistemul de frânare prin intermediul interpretării semnalelor electronice. Avantajul controlului electronic asupra sistemului pneumatic convenţional este acela că reduce timpul de răspuns la solicitarea sistemului de frânare şi scurtează distanţa de frânare, conferind o siguranţă sporită. • E. B. D. din engleză Electronic Brakeforce Distribution – este un sistem electronic care distribuie forţa de frânare pe fiecare roată. • E. B. V. din germană Elektronische Brems. Verteilung distribuie forţele de frânare în mod variabil, diferit, pe axa faţă şi pe axa spate, independent de nivelul de încărcare.

Întrebări 1. De câte feluri poate fi sistemului de frânare în funcţie de natura

Întrebări 1. De câte feluri poate fi sistemului de frânare în funcţie de natura agentului de frânare. 2. Care sunt elementele sistemului de frânare hidraulic? 3. Care sunt elementele frânei hidraulice cu tambur? 4. Care sunt elementele frânei hidraulice cu disc? 5. Care sunt elementele sistemului de frânare pneumatic? 6. Ce rol are compresorul ? 7. Ce rol are filtrul de aer ?