MANAGEMENTUL PRODUSELOR DE PROTECTIA PLANTELOR FOLOSITE IN AGRICULTURA

  • Slides: 31
Download presentation
MANAGEMENTUL PRODUSELOR DE PROTECTIA PLANTELOR FOLOSITE IN AGRICULTURA GENERALITATI

MANAGEMENTUL PRODUSELOR DE PROTECTIA PLANTELOR FOLOSITE IN AGRICULTURA GENERALITATI

Produsele pentru protectia plantelor, cunoscute mai ales si sub denumirea de "pesticide" sunt substante

Produsele pentru protectia plantelor, cunoscute mai ales si sub denumirea de "pesticide" sunt substante chimice si biologice, utilizate in combaterea bolilor, daunatorilor si buruienilor din culturile agricole.

Desi controversate, de multe ori contestate, cel putin deocamdata, pesticidele nu pot fi excluse

Desi controversate, de multe ori contestate, cel putin deocamdata, pesticidele nu pot fi excluse de la utilizare. Nu s-au gasit inca alte mijloace, la fel de eficiente, care sa le inlocuiasca. Folosite cu mult discernamant, bazat pe cunoastere, pesticidele vor putea constitui si in continuare, un important mijloc de combatere a organismelor daunatoare plantelor.

Scopul acestei lucrarii consta in prezentarea riscurilor pe care le prezinta pesticidele utilizate in

Scopul acestei lucrarii consta in prezentarea riscurilor pe care le prezinta pesticidele utilizate in agricultura si a metodelor si mijloacelor ce trebuie avute in vedere, pentru eliminarea pericolelor de accidentare si imbolnavire profesionala. Cuvinte cheie: substante de uz fitosanitar, toxicitate, simptome, masuri de securitate a muncii.

Activitatea de protectie a culturilor agricole cu pesticide nu se poate efectua fara a

Activitatea de protectie a culturilor agricole cu pesticide nu se poate efectua fara a tine cont de toxicitatea pesticidelor. In aprecierea acesteia se foloseste notiunea de "doza letala DL 50" care reprezinta doza de substanta activa la care se obtine o mortalitate de minim 50% asupra organismelor supuse experimentarii. Toate produsele de protectia plantelor sunt incadrate incepand cu data de 19. 04. 2007, in 4 grupe de toxicitate, astfel:

-produsele foarte toxice simbolizate cu indicativul T+, cu o doza letala de sub 50

-produsele foarte toxice simbolizate cu indicativul T+, cu o doza letala de sub 50 mgr pe kg corp. -produse toxice simbolizate cu indicativul T, cu o doza letala cuprinsa intre 50 - 200 mgr produs pe kg corp. -produse toxice simbolizate cu indicativul Xn, cu o doza letala cuprinsa intre 200 - 1000 mgr produs pe kg corp. -produse clasificate ca iritante sau fara clasificare de periculozitate, cu o doza letala mai mare de 1000 mgr produs pe kg corp.

Pentru atentionarea celor care vin in contact cu produsele pentru protectia plantelor, in vederea

Pentru atentionarea celor care vin in contact cu produsele pentru protectia plantelor, in vederea evitarii pericolului de intoxicare, toate ambalajele folosite in manipularea acestora, vor purta pe eticheta indicativul de grupa de toxicitate

Transportul, depozitarea, manipularea ambalajelor se va face in functie de instructiunile mentionate pentru fiecare

Transportul, depozitarea, manipularea ambalajelor se va face in functie de instructiunile mentionate pentru fiecare grupa de toxicitate.

Ca recomandari de siguranta pentru etichetarea, clasificarea si ambalarea produselor de protectia plantelor incepand

Ca recomandari de siguranta pentru etichetarea, clasificarea si ambalarea produselor de protectia plantelor incepand cu data de 1 iunie 2015 in toate statele membre ale Uniunii Europene, produsele de protectia plantelor trebuie sa fie clasificate si etichetate conform Regulamentului (UE) nr. 1272 / 2008

Acesta prevede printre altele schimbarea pictogramelor patrate de pe ambalaje, cu pictograme in forma

Acesta prevede printre altele schimbarea pictogramelor patrate de pe ambalaje, cu pictograme in forma de romb cu chenar rosu si fond alb. De asemeni, aliniaza sistemul european de clasificare, etichetare si ambalaje a substantelor si preparatelor chimice folosite in agricultura.

In utilizarea produselor de protectia plantelor se impune instituirea unui cod de bune practici,

In utilizarea produselor de protectia plantelor se impune instituirea unui cod de bune practici, care sa tina cont de toate regulamentele si in general al legislatiei in vigoare. Nu trebuie neglijat faptul ca aceasta legislatie este in permanenta imbunatatire, ceea ce implica cunoasterea ei cu toate noutatile ce apar.

Codul de bune practici in folosirea produselor pentru protectia plantelor cuprinde urmatoarele actiuni:

Codul de bune practici in folosirea produselor pentru protectia plantelor cuprinde urmatoarele actiuni:

Masuri de igiena si protectia muncii - La manipularea si utilizarea produselor este obligatorie

Masuri de igiena si protectia muncii - La manipularea si utilizarea produselor este obligatorie folosirea echipamentului complet de protectie in timpul lucrului Tip 5 -6 compus din salopeta, manusi si cizme din cauciuc nitrilic, semimasca prevazuta cu filtru pentru particule si ochelari cu aparatori laterale. La incarcare si descarcare se vor folosi sorturi din cauciuc;

- Se va evita inhalarea de vapori sau ceata (aerosoli) proveniti din pulverizarea aparatului

- Se va evita inhalarea de vapori sau ceata (aerosoli) proveniti din pulverizarea aparatului de stropit; - Se vor scoate imediat hainele si echipamentul de protectie individual, daca solutia de stropit a penetrat in interior

- Pentru a proteja mediul inconjurator, se va scoate si spala tot echipamentul de

- Pentru a proteja mediul inconjurator, se va scoate si spala tot echipamentul de protectie contaminat, inainte de ventilizare; - Se va evita aplicarea produselor de protectia plantelor, intr-un mod in care apare pericolul contaminarii lucratorilor sau a altor persoane, direct sau prin deriva;

- Se interzice consumul de alimente, bautul, fumatul in timpul lucrului. Inainte meselor spalati-va

- Se interzice consumul de alimente, bautul, fumatul in timpul lucrului. Inainte meselor spalati-va bine si intotdeauna dupa terminarea lucrului; - Trebuie evitata deversarea accidentala a produsului in apele de suprafata sau in sistemul sanitar de canalizare;

- Nu se efectueaza tratamente in apropierea surselor de apa sau pe alte culturi

- Nu se efectueaza tratamente in apropierea surselor de apa sau pe alte culturi decat pe cea recomandata; - Se va curata imediat produsul prin aspirare sau maturare, in caz de imprastiere accidentala se vor pune resturile intr-un container adecvat pentru reziduuri. Se va cere asistenta unui specialist daca este necesar;

Primul ajutor - In caz de indigestie se vor administra 1 -2 pahare cu

Primul ajutor - In caz de indigestie se vor administra 1 -2 pahare cu apa si se va cere asistenta medicului sa induca voma sau sa faca spalaturi stomacale. Daca victima este constienta se va clati gura cu apa. Nu se administreaza niciodata nimic pe cale orala unei persoane in stare de inconstienta.

- In caz de contact cu pielea se va spala cu sapun si multa

- In caz de contact cu pielea se va spala cu sapun si multa apa si schimba imbracamintea. In cazul unei iritatii a pielii sau a unor reactii alergice se va consulta un medic. Se vor spala hainele contaminate inainte de refolosire; - In caz de contact cu ochii, se vor tine ochii deschisi si se spaa imediat cu multa apa timp de 15 minute. Se consulta medicul daca iritatia persista;

- In caz de inhalare, se scoate accidentatul la aer cura. Se administreaza oxigen

- In caz de inhalare, se scoate accidentatul la aer cura. Se administreaza oxigen sau respiratie artificiala, dupa o expunere semnificativa daca este necesar se va consulta medicul. In cazul oricarei expuneri se va cere ajutorul medicului si prezenta eticheta de pe ambalajul produsului.

Conditii de depozitare si transport Produsele de protectia plantelor trebuie transportate si depozitate in

Conditii de depozitare si transport Produsele de protectia plantelor trebuie transportate si depozitate in ambalaje originale, in locuri uscate si reci, departe de spatiile locuite, destinate in exclusivitate pentru pesticide.

Se interzice cu desavarsire depozitarea chiar si temporara a acestora la un loc cu

Se interzice cu desavarsire depozitarea chiar si temporara a acestora la un loc cu furaje, alimente sau alte produse ce se folosesc in agricultura. Accesul la locul de depozitare il au numai persoanele autorizate in acest sens.

Se va evita depozitarea in locuri cu actiunea directa a razelor solare sau a

Se va evita depozitarea in locuri cu actiunea directa a razelor solare sau a actiunii temperaturilor scazute. In timpul transportului produsul va fi protejat de intemperii si caldura.

In timpul manipularii, a transportului si depozitarii, se vor lua toate masurile de protectia

In timpul manipularii, a transportului si depozitarii, se vor lua toate masurile de protectia muncii si paza contra incendiilor. Produsele se pastreaza incuiate, in magazii unde nu au acces alte persoane, mai ales copii. In caz de imprastiere accidentala, strangeti produsul si resturile prin maturare sau aspirare. Deseurile rezultate pot fi pastrate numai in locuri special amenajate, conform legislatiei in vigoare.

Masuri in caz de scurgeri sau pierderi accidentale Purtati echipament de protectie individual. Nu

Masuri in caz de scurgeri sau pierderi accidentale Purtati echipament de protectie individual. Nu contaminati cursurile de apa sau sistemul sanitar de canalizare.

Nu permiteti ca produsele pentru protectia plantelor sa contamineze panza de apa freatica. Curatati

Nu permiteti ca produsele pentru protectia plantelor sa contamineze panza de apa freatica. Curatati imediat produsul pierdut accidental prin aspirare sau maturare. In situatia unor scurgeri semnificative, care nu pot fi limitate, obligatoriu se vor anunta autoritatile locale, pentru a lua de urgenta masurile care se impun.

Daca produsul contamineaza raurile si lacurile sau canalele, autoritatile trebuie informate. In cantitati mici

Daca produsul contamineaza raurile si lacurile sau canalele, autoritatile trebuie informate. In cantitati mici se folosesc materiale absorbante inerte ca nisipul sau rumegusul. Se utilizeaza containere adecvate pentru stocare si distrugere. Nu se va reintroduce in folosire produsul imprastiat.

Eliminarea ambalajelor goale Dupa folosirea produselor de protectia plantelor, ambalajele acestora se clatesc de

Eliminarea ambalajelor goale Dupa folosirea produselor de protectia plantelor, ambalajele acestora se clatesc de trei ori cu apa, de preferat sub presiune, iar solutia rezultata se adauga la solutia de stropit. Ambalajele goale nu trebuie refolosite in alte scopuri

Ele se vor face neutilizabile si se vor preda pentru reciclare sau reconditionare. Ambalajele

Ele se vor face neutilizabile si se vor preda pentru reciclare sau reconditionare. Ambalajele vor fi colectate de catre persoanele autorizate in acest scop. Ambalajele de hartie, saci sau cutii trebuie curatate, compactate si colectate gratuit de catre personal autorizat in acest scop prin centrele zonale de colectare in cadrul Sistemului de Colectare a Ambalajelor de Pesticide al Asociatiei Industriei de Protectia Plantelor din Romania - SCAPA.

Masuri de protectia mediului Se utilizeaza un ambalaj corespunzator, pentru evitarea oricarei contaminari a

Masuri de protectia mediului Se utilizeaza un ambalaj corespunzator, pentru evitarea oricarei contaminari a mediului inconjurator. Nu se executa stropiri pe terenurile adiacente suprafetelor de apa. Pentru evitarea contaminarii apelor, produsul trebuie aplicat la o distanta de 15 m fata de suprafetele acvatice.

Se va preveni prin orice masuri ca produsul sa nu ajunga in apele de

Se va preveni prin orice masuri ca produsul sa nu ajunga in apele de suprafata. Nu se va deversa solutia de stropit in canalele de scurgere, in apele de suprafata sau in apele subterane.