KIRSAL KALKINMA DESTEKLER 13 ETAP KAPSAMINDA TARIMA DAYALI

  • Slides: 50
Download presentation
KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ 13. ETAP KAPSAMINDA TARIMA DAYALI YATIRIMLARIN DESTEKLENMESİ Balıkesir İl Müdürlüğü

KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ 13. ETAP KAPSAMINDA TARIMA DAYALI YATIRIMLARIN DESTEKLENMESİ Balıkesir İl Müdürlüğü

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI “ 5488 Sayılı Tarım Kanunu” “Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi”

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI “ 5488 Sayılı Tarım Kanunu” “Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi” ve 2016/8541 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesine İlişkin Karar doğrultusunda uygulanmaktadır. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

Resmî Gazete 02 Ağustos 2019 - Sayı : 30850 TEBLİĞ Tarım ve Orman Bakanlığından

Resmî Gazete 02 Ağustos 2019 - Sayı : 30850 TEBLİĞ Tarım ve Orman Bakanlığından KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ 13. ETAP KAPSAMINDA TARIMA DAYALI YATIRIMLARIN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2019/30) Amaç MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı; doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesi, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması, kırsal toplumda yerel kalkınma kapasitesinin oluşturulmasına katkı sağlamak için yeni teknoloji içeren yatırımların desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

YATIRIM KONULARI Ekonomik Yatırımlar Kapsamında; ü Tarımsal ürünlerin işlenmesi paketlenmesi ve depolanması (Bitkisel Ürünler,

YATIRIM KONULARI Ekonomik Yatırımlar Kapsamında; ü Tarımsal ürünlerin işlenmesi paketlenmesi ve depolanması (Bitkisel Ürünler, Hayvansal Ürünler, Su Ürünleri) Hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması yatırımları, ü Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar I- Büyükbaş İçin Sabit Yatırımlar (Etçi ve Sütçü Damızlıklar (Sığır/Manda) ve Besiler) II- Küçükbaş İçin Sabit Yatırımlar Et (Koyun/Keçi) / Süt (Koyun/Keçi) III- Hindi Ve Kaz Yetiştiriciliği İçin Sabit Yatırımlar Et (Hindi/Kaz) IV- Su Ürünleri Yetiştiriciliğine Yönelik Sabit Yatırımlar V-Kültür Mantarı Üretimine Yönelik Sabit Yatırımlar - Yeni Tesis - Kapasite Artırımı, Teknoloji Yenileme ve/veya Modernizasyon - Tamamlama ü Yenilenebilir enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımı (jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgâr) ü Çelik Silo, Soğuk Hava Deposu ü Proje kapsamında yer alan tesislerde kullanılmak üzere enerji üretim tesisleri KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

YATIRIM KONULARI Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırım Konularında; Kırsal Turizm Yatırımları, ü Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesine

YATIRIM KONULARI Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırım Konularında; Kırsal Turizm Yatırımları, ü Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Altyapı Sistemleri, ü El Sanatları Ve Katma Değerli Ürünler, ü Bilişim Sistemleri Ve Eğitimi ü hibe desteği kapsamında değerlendirilir. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

Yatırım Tutarı ve Destekleme Oranları Ekonomik Yatırımlar (Hibeye Esas Proje Tutarı) Teknoloji Yenileme/Kapasite Artırımı

Yatırım Tutarı ve Destekleme Oranları Ekonomik Yatırımlar (Hibeye Esas Proje Tutarı) Teknoloji Yenileme/Kapasite Artırımı Yatırımı (TL) Yatırımcı Nev’i Yeni Yatırım (TL) Tamamlama Yatırımı (TL) Tüzel Kişiler (Şirket, Koop. , Birlik) 2. 500. 000 - 1. 750. 000 - 1. 250. 000 - Gerçek Kişiler 1. 250. 000 - 1. 000 - 750. 000 - Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımları (Hibeye Esas Proje Tutarı) Yeni Yatırım Teknoloji Yenileme/Kapasite Proje Başlığı Kırsal Turizm Yatırımları Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Altyapı Sistemleri (TL) Artırımı Yatırımı (TL) 500. 000 - El Sanatları Ve Katma Değerli Ürünler 500. 000 - Bilişim Sistemleri Ve Eğitimi Yatırımları 500. 000 KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

Yatırım Tutarı ve Destekleme Oranları Program kapsamında her bir yatırım türü için Hibeye Esas

Yatırım Tutarı ve Destekleme Oranları Program kapsamında her bir yatırım türü için Hibeye Esas Proje Tutarı belirlenmiş olup, Hibe Oranı bu HEPT’nın % 50 si kadardır. KDV hariç olarak bütçelendirilen projeler, mevzuat ile belirlenen satın alma kuralları ve Hibe Sözleşmesi esaslarına göre gerçekleştirildiğinde HEPT’nın %50 si yatırımcı, % 50 si bakanlık tarafından karşılanır. Hibeye Esas Proje Tutarı dışında kalan proje yatırım tutarı ile KDV nin tamamı yatırımcı tarafından karşılanır. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

KİMLER BAŞVURABİLİR Son başvuru tarihinden önce bakanlığımızın herhangi bir kayıt sistemine kayıt yaptırmış olan

KİMLER BAŞVURABİLİR Son başvuru tarihinden önce bakanlığımızın herhangi bir kayıt sistemine kayıt yaptırmış olan gerçek ve tüzel kişiler başvuruda bulunabilir. q Kolektif, Limited ve Anonim Şirketler q 1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanununa göre kurulmuş olanlar ile q 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanuna göre kurulmuş kooperatifler q 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre kurulan ıslah amaçlı yetiştirici birlikleri ile bunların üst birlikleri/iktisadi teşekkülleri Tüzel kişilik olarak başvuruda bulunabilir. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

Belirtilen tüzel kişilikler kuruluş tüzüklerinde/ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet alanları ile ilgili yatırım konularına başvurabilir.

Belirtilen tüzel kişilikler kuruluş tüzüklerinde/ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet alanları ile ilgili yatırım konularına başvurabilir. v Tüm yatırımlara yönelik proje konularına başvurabilecek tüzel kişilerin idari ve mali açıdan kamudan bağımsız olması gerekmekte olup bu hususla ilgili olarak başvuru aşamasında idari ve mali açıdan kamudan bağımsız olduklarına dair taahhütname alınacaktır. v Halen KKYDP kapsamında proje uygulaması devam edenler başvuruda bulunamazlar. v Daha önce KKYDP kapsamında proje uygulayan ancak fesih sürecinde olan veya projesi fesih edilmiş olanlar başvuruda bulunamazlar. v Kooperatif ortakları hariç olmak üzere, bir tüzel kişiliğin ortakları ayrıca proje başvurusunda bulunamazlar. v 24 Haziran 2018 tarih 2018/11828 karar Resmi Gazete 'de yayınlanan “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin tanımında değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ” ile yapılmış olan limitlere istinaden tanımlanmış olan “İşletme ve KOBİ tanımı” dışındaki başvurular değerlendirmede reddedilecektir. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

YATIRIM YERİNİN ÖZELLİKLERİ Yeni yatırımlarda ve tamamlama konusunda yapılan başvurularda yatırım yerinin mülkiyetinin; q

YATIRIM YERİNİN ÖZELLİKLERİ Yeni yatırımlarda ve tamamlama konusunda yapılan başvurularda yatırım yerinin mülkiyetinin; q Başvuru sahibi adına olması ve/veya q Hazine, belediye, il özel idaresi, ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, ticaret borsası, Vakıflar Genel Müdürlüğü, organize sanayi bölgesi, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi ve küçük ihtisas sanayi sitesinden başvuru sahibi adına bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren en az yedi yıl tahsis / irtifak tesis edilmiş olması q Ve tahsis / irtifak süresi boyunca tahsis / irtifakın iptal edilmeyeceğine dair taahhütnamenin de başvuru ekinde sunulması gerekir. q Yeni ve Tamamlama Yatırımlarında yatırım yerinde, yerinin tapu kaydında ipotek, haciz, ihtiyati tedbir ve yatırımın sürdürebilirliğini etkileyebilecek şerhler ve mahkemelik durumların olmaması gerekir. DİKKAT… Yeni ve Tamamlama Yatırımlarında yatırım yeri gerçek ve tüzel kişilerden kiralık olamaz KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

YATIRIM YERİNİN ÖZELLİKLERİ Kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon konusunda yapılan başvurularda yatırım yerinin

YATIRIM YERİNİN ÖZELLİKLERİ Kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon konusunda yapılan başvurularda yatırım yerinin mülkiyetinin; q Yatırımcının adına kayıtlı olması veya q Gerçek ve tüzel kişilerden bu tebliğin yayımı tarihinden itibaren (02 Ağustos 2019) en az yedi yıl süre ile kiralanmış olması gerekir. Yatırım yerinin kiralanmış olması durumunda kiralama süresi boyunca sözleşmenin iptal edilmeyeceğine dair taahhütnamenin de başvuru ekinde sunulması gerekir. q Gerçek ve tüzel kişilerden kiralanmış tesislerde kapasite artırımı ve/veya teknoloji yenileme yatırımlarında yapılacak inşaat giderleri hibe kapsamında kabul edilmez. q Tesisin faaliyetine yönelik kullanılan kredilere istinaden şerh konulmuşsa ilgili bankadan ödemelerde sorun olmadığına dair yazı alınarak başvuruda sunulmalıdır. q Yatırımın sadece makine ekipman alımını içermesi durumunda, 3194 sayılı “İmar Kanunu”nun geçici 16. maddesine göre İmar Barışı kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Bakanlığın yetkilendirdiği kuruluşlardan alınmış “Yapı Kayıt Belgesi” kabul edilecektir. Makine ekipman alımı yanında yapı ruhsatı gerektirmeyen inşaat işleri olması durumunda “Yapı Kayıt Belgesi” yanında yapı ruhsatının alınmasına gerek olmadığına dair resmi yazı da BAŞVURUDA sisteme yüklenecektir. DİKKAT… Alınmış veya alınacak olan yapı ruhsatı ve yapı kullanım izin belgelerinin ve/veya yapı kayıt belgesinin mutlaka başvuru konusu ile uyumlu olması gerekir. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

PROGRAM KAPSAMINDAKİ GİDER KALEMLERİ Yatırım uygulamalarına ait; a) İnşaat işleri alım giderlerine, b) Makine,

PROGRAM KAPSAMINDAKİ GİDER KALEMLERİ Yatırım uygulamalarına ait; a) İnşaat işleri alım giderlerine, b) Makine, ekipman ve malzeme alım giderlerine, hibe desteği verilir. Ø Satın alımlar KKYDP Satın Alma Esaslarına göre ve yatırımcı tarafından hibe sözleşmesi imzalanması sonrasında gerçekleştirilmelidir. Ø Hibeye esas alımlar ile ilgili inşaat ve makine alımlarına yönelik ihaleler birlikte veya ayrı yapılabilir. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

PROGRAM KAPSAMINDAKİ GİDER KALEMLERİ İNŞAAT GİDERLERİ ü Yeni yatırımlarda hibeye esas gider bütçesi sadece

PROGRAM KAPSAMINDAKİ GİDER KALEMLERİ İNŞAAT GİDERLERİ ü Yeni yatırımlarda hibeye esas gider bütçesi sadece inşaat alımlarından oluşamaz. (Yalnızca sera, çelik silo ve soğuk hava deposu için hazırlanan bütçe tabloları sadece inşaat alımı olarak düzenlenebilir) ü Yeni tesis yatırımlarında inşaat işleri ile ilgili mevzuat gereğince alınması gerekli izin ve ruhsatlar, hibe sözleşmesi aşamasında istenilen diğer evraklarla birlikte sunulmak zorundadır. ü Mesken ve benzeri (üretim ile ilintili olmayan) yapılar proje kapsamında değerlendirilmez. ü İdari kısımlar ve çevre düzenlemeleri ile ilgili ayrıntılı olarak hangi kalemleri ihtiva edeceği rehberde belirtilmiş olup, bunlar Hibeye Esas İnşaat tutarının % 15 ini geçemez. ü “Kazı dolgu reglaj” işleri giderleri (her bir yapı için) Hibeye Esas İnşaat tutarının % 6 sını geçemez. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

PROGRAM KAPSAMINDAKİ GİDER KALEMLERİ İNŞAAT GİDERLERİ ü Yatırımcı başvuru aşamasında avan proje olarak başvuru

PROGRAM KAPSAMINDAKİ GİDER KALEMLERİ İNŞAAT GİDERLERİ ü Yatırımcı başvuru aşamasında avan proje olarak başvuru yapma hakkına sahip olup, detaylı keşif metraj çalışmaları yerine yapı yaklaşık maliyet hesabına göre bütçesini belirleyebilir. Ancak Hibe Sözleşmesi aşamasında detaylı keşif metraj çalışması ve tatbikat projeleri sunulmalıdır. ü Çelik silo, sera ve soğuk hava deposu yatırımları hariç yeni tesis ve tamamlama yatırımlarında inşaat gideri, hibeye esas proje tutarının %80’inden fazla olamaz. ü Kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyona yönelik yatırımlarda ise inşaat gideri hibeye esas proje tutarının %20’sinden fazla olamaz. (Kırsal Ekonomik Alt Yapı yatırım konularında bu oranlar aranmaz) ü İnşaat işleriyle ilgili uygulama projelerini (keşif-metraj, teknik şartname, çizimler vb) hazırlayan kişinin ilgili meslek odasına kayıtlı olması şarttır. ü Yaklaşık maliyetler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birim fiyatlarını aşamaz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birim fiyatlarında bulunmaması halinde diğer kamu kurum ve kuruluşlara ait birim fiyatlar esas alınır. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

PROGRAM KAPSAMINDAKİ GİDER KALEMLERİ MAKİNE EKİPMAN GİDERLERİ ü Yeni yatırımlarda hibeye esas gider bütçesi

PROGRAM KAPSAMINDAKİ GİDER KALEMLERİ MAKİNE EKİPMAN GİDERLERİ ü Yeni yatırımlarda hibeye esas gider bütçesi sadece makine-ekipman alımlarından oluşamaz. ü Makine, ekipman ve malzeme alımları, üretimi de içeren bir proje bütününün parçası olduğu takdirde finanse edilir. Yani rehberde belirtilen istisnalar hariç yatırıma konu üretimin iş akışında zorunlu ve gerekli makine ekipman alımları ödemeye esas alım kabul edilir. ü Yeni Yatırımlar hariç diğer yatırım türlerinde hibeye esas proje tutarının tamamı makine ve ekipman alım giderinden ibaret olabilir. ü Makine ve ekipman alımlarında, alım bedeli ile proje sahasına teslim giderleri, montaj giderleri tek bir alım faturası şeklinde düzenlenmesi durumunda hibe desteği verilir. Ayrı faturalandırılması durumunda sadece mal alım bedeline hibe desteği verilir. ü Demirbaş eşya, mobilya, mefruşat alımı gibi giderler ve tesis tamamlandıktan sonra tesisin işletilmesine yönelik hammadde veya malzeme giderlerine hibe desteği verilmez. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

PROGRAM KAPSAMINDAKİ GİDER KALEMLERİ MAKİNE EKİPMAN GİDERLERİ ü Trafo alımları hibe desteği kapsamında yer

PROGRAM KAPSAMINDAKİ GİDER KALEMLERİ MAKİNE EKİPMAN GİDERLERİ ü Trafo alımları hibe desteği kapsamında yer almaz, Jeneratör alımları ise sadece yeni yatırım ve tamamlama yatırımlarında ödeme kapsamında kabul edilir. ü Yerli Malı makine kullanacağını taahhüt eden yatırımcı ilave puan alır. ü Makine ekipman alımlarında özel imalat makineler hariç Deney Raporu, TSE, CE belgesi (ithal makinelerde aranacaktır) olması şarttır. Ancak, makine ekipman alımlarında deney raporu, TSE ve/veya CE belgesi veren kuruluşların istenilen bu belgeleri düzenleyemediklerini beyan etmeleri halinde, hibeye esas bütçe kapsamında alınan makine ve ekipmanlar özel imalat makinaları kapsamımda sayılarak deney raporu, TSE ve/veya CE belgeleri aranmaz. ü Alım bedelinin bir kısmı hibeye esas bir kısmı ayni katkı olarak bütçelendirilen monoblok makine alımları kabul edilmez. ü Makine ekipman alımlarına yönelik olarak başvuruda ve hibe sözleşmesi imzalanması aşamasında sunulacak olan, şartname, teknik yapılabilirlik raporu, keşif-maliyet cetvelleri, makine yerleşim planı vb dokümanları hazırlayan ve onaylayan kişilerin ilgili meslek odasına kayıtlı olması zorunludur. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

EKONOMİK YATIRIMLAR KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

EKONOMİK YATIRIMLAR KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

EKONOMİK YATIRIMLAR ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) A - Tarımsal Ürünlerin İşlenmesi Paketlenmesi Ve Depolanması

EKONOMİK YATIRIMLAR ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) A - Tarımsal Ürünlerin İşlenmesi Paketlenmesi Ve Depolanması v. Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi Paketlenmesi ve Depolanması • Zeytinyağı Tesisi, Zeytin Salamura Tesisi, Konserve-Salça Tesisleri, Biber İşleme, Sebze Kurutma, Meyve Sebze İşleme, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İşlenmesi, Dondurulmuş Gıda vb v. Hayvansal Ürünlerin İşlenmesi Paketlenmesi ve Depolanması • Süt işleme Tesisi, Et İşleme Tesisi, Deri İşleme Tesisi, Mandıra, Kanatlı ve büyükbaş-küçükbaş İçin Mezbaha ve Kombina vb v. Su Ürünlerinin İşlenmesi Paketlenmesi ve Depolanması • En az 100 ton/yıl en fazla 2000 ton/yıl su ürünleri, yumuşakça, çift kabuklu ve kabuklu kurulu üretim tesisleri, denizlerde istiridye, midye ve iç sularda üretim ve yetiştirme amacıyla yapılan sabit yatırımlar vb vÇelik Silo • Tek başına depolama amaçlı silo yanı sıra bir üretim tesisinde hammadde veya mamul depolama amaçlı olarak çelik silo başvurusu yapılabilir. v. Soğuk Hava Deposu • Sadece yeni yatırıma konu olabilir, meyve-sebze-et-su ürünleri depolama amaçlı KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME projelendirilebilir. ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

EKONOMİK YATIRIMLAR ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) Tarımsal Ürünlerin İşlenmesi Paketlenmesi Ve Depolanması DİKKAT EDİLECEK

EKONOMİK YATIRIMLAR ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) Tarımsal Ürünlerin İşlenmesi Paketlenmesi Ve Depolanması DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR v. Un ve karma yem konularında yeni yatırım tesisi başvuruları kabul edilmez. v. Sert kabuklu meyveler hariç tarımsal ürünün ilk işlemesi yatırıma konu tesiste gerçekleştirilmelidir. v. Yurtdışında üretimi yapılan ürünlerin işlenmesine ve paketlenmesine yönelik yatırımlar hibe desteği kapsamında değerlendirilmez v. Deri işleme tesisine yönelik hibe başvuruları yatırım yerinin Organize Sanayi Bölgesi olması şartıyla kabul edilir. v. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan mezbahası konusunda yeni yatırım başvurusu kabul edilmez. v. Soğuk hava depolarında depolama alanı 750 m 2 den veya depolama hacmi 4500 m 3 den düşük olamaz. (Gerçek kişi başvuruları ve tarımsal amaçlı kooperatif başvuruları hariç. ) vÇelik silo ve soğuk hava deposu tesislerine yönelik Tamamlama ve Kapasite Artırımı, Teknoloji Yenileme ve/veya Modernizasyon başvuruları hibe desteği kapsamında değerlendirilmez. v. Zeytinyağı tesisi projelerinde Yeni Tesis ve Tamamlama Yatırımı Projesi başvurularında yapılması planlanan tesiste iki fazlı sistem olması koşulu aranır. v. Zeytinyağı tesisi projelerinde kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyona projesi başvurularında iki fazlı tesisler ile üç fazlı tesislerin iki fazlı sisteme dönüştürülmesine yönelik projeler değerlendirilir. v. Aynı proje kapsamında farklı ürün ya da ürün gruplarının işlenmesi ve paketlenmesine yönelik proje teklifi yapılamaz. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

EKONOMİK YATIRIMLAR ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) B - Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kullanan Yeni Seraların

EKONOMİK YATIRIMLAR ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) B - Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kullanan Yeni Seraların Yapımı v Yenilenebilir enerji kullanan yeni seralar en az üç dekar olarak projelendirilmelidir. v Yenilenebilir enerji kaynaklı (jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgâr) sera başvuruları yeni tesis olarak yapılır. v Yenilenebilir enerji içermeyen sera yapımına yönelik yatırım proje başvuruları kabul edilmez. v Tesis/Proje Elektrik piyasasında lisanssız elektrik üretimine ilişkin yürürlükte olan yönetmelik hükümlerine göre projelendirilmelidir. yatırımcıların Hibe sözleşmesi öncesi bağlantı anlaşmasını hibe sözleşmesi ekinde il müdürlüğüne sunması şarttır. v Sera tesisleri için Tamamlama ve Kapasite Artırımı, Teknoloji Yenileme ve/veya Modernizasyona hibe başvurusu yapılamaz. Ancak, mevcut seralar için sadece yenilenebilir enerji kullanımına yönelik başvuru yapılabilir v Sera yatırımlarında, yenilenebilir enerji olarak güneş ve rüzgâr enerjisi kullanacak tesisin kurulu gücü üzerinden hesaplanan yıllık enerji ihtiyacının en az %51 ini en fazla % 110 unu karşılayacak şekilde projelendirilmesi gerekmektedir. % 110 oranının dışında kalan kısımlar ayni katkı olarak karşılanmalıdır. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

EKONOMİK YATIRIMLAR ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kullanan Yeni Seraların Yapımı Yenilenebilir

EKONOMİK YATIRIMLAR ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kullanan Yeni Seraların Yapımı Yenilenebilir enerji kaynaklı yeni sera başvurularında dekara maliyet; v Topraklı seralarda en fazla 165. 000 -TL/da v Topraksız seralarda en fazla 200. 000 - TL/da v Topraksız sislemeli cam seralarda en fazla, 230. 000 - TL/da v Tpraksız, sislemeli ve su kültürü (Hidroponik) kullanan seralarda örtü malzemesine bakılmaksızın en fazla 240. 000 -TL/da olmalıdır. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

EKONOMİK YATIRIMLAR ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) C - Proje Kapsamında Yer Alan Tesislerde Kullanılmak

EKONOMİK YATIRIMLAR ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) C - Proje Kapsamında Yer Alan Tesislerde Kullanılmak Üzere Enerji Üretim Tesisleri v Bu Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış tesisler ile v Bu Tebliğ kapsamında yapılacak tesislerde v Büyükbaş, küçükbaş, kanatlı yetiştiriciliği (hindi, kaz) işletmelerinde, v Toplu basınçlı sulama sistemleri için, sulama kooperatifleri ve sulama kooperatifleri üst birliklerinin Sulama hizmetlerinin gerektirdiği elektrik enerjisini temin etmek amaçlı güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımında v Üç dekardan küçük olmaması şartıyla örtü altı kayıt sistemine kayıtlı mevcut modern seralarda kullanılmak üzere; Yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı ve/veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımı, yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesisleri kurulması program kapsamında desteklenebilir. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

EKONOMİK YATIRIMLAR ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) D - Tarımsal Üretime Yönelik Sabit Yatırımlar 1

EKONOMİK YATIRIMLAR ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) D - Tarımsal Üretime Yönelik Sabit Yatırımlar 1 -Büyükbaş Hayvancılık Yatırımları: Kapasite Limitleri: Damızlık ( Süt Veya Et) Sığır: en az 25 baş kapasiteli tesis, Damızlık Manda Yetiştiriciliği: en az 25 baş süt mandası kapasiteli tesis Barınaklar Yapımı • Doğumhane, • Buzağı Kulübesi, • Revir, • Genç Hayvan Bölümü, • Süt Sağım Odası İle Süt Sağım Makinası • Süt Soğutma Ve Depolama Tankı • Yem Deposu, • Silaj Çukuru, • Dezenfeksiyon Alanı, • Gübre Sıyırıcısı, • Gübre Karıştırıcısı, • Gübre Pompası, • Gübre Çukuru bulunmalıdır. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

Büyükbaş Hayvancılık Yatırımları: ü Damızlık büyükbaş süt üretimi için yapılan sabit yatırım proje başvurularında;

Büyükbaş Hayvancılık Yatırımları: ü Damızlık büyükbaş süt üretimi için yapılan sabit yatırım proje başvurularında; başvuru sahibinin kendisine ait olan veya taahhüt edeceği hayvan varlığı proje kapasitesinin % 60'ından az olamaz. ü Sunulacak projede sürü projeksiyonu hazırlanmalıdır. ü Damızlık büyükbaş süt üretimi için yapılacak yeni tesis başvurularında, ahır ve sabit süt sağım ünitesi birlikte projelendirilecektir. ü Canlı hayvan alımı hibe kapsamında değildir. ü Yatırımda yer alacak olan; § Bilgisayarlı sürü yönetimine sahip sağım ünitesi veya komple sistem süt sağım ünitesi, § Yem Karma Makinesi (sabit/ hareketli), § Buzağı Kulübeleri, Hayvan Bakım Aracı (Travay) , Doğumhane, Buzağı Bakım Ünitesi, Padoklar hibe desteği kapsamında değerlendirilir. Dikkat: Etçi ve sütçü damızlık (sığır/manda) ahır projelerinde, beher hayvan başına sığırlar için asgari 7 m² , besi ahırı projeleri ve mandalar için asgari beher hayvan başına 8 m² alan planlanmalıdır. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

EKONOMİK YATIRIMLAR ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) 2 -Küçükbaş Hayvancılık Yatırımları: Kapasite Limitleri: Et /Süt

EKONOMİK YATIRIMLAR ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) 2 -Küçükbaş Hayvancılık Yatırımları: Kapasite Limitleri: Et /Süt koyunculuğu : en az 100 baş et/süt koyunu kapasiteli tesis Et /Süt keçiciliği: en az 100 baş et /süt keçisi kapasiteli tesis Barınaklar Yapımı • • • Gübre Çukuru, Dezenfeksiyon Alanı, Süt Sağım Üniteleri, Yem Kırma Makinesi, Yem Deposu, Süt Soğutma Ve Depolama Tankı (Sütü 2 Gün Depolayacak Kapasitede), Kuzu/Oğlak Bakım Ünitesi, Padok, Doğumhane, Revir bulunmalıdır. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

Küçükbaş Hayvancılık Yatırımları: ü Koyun ve/veya keçi için sabit yatırım proje başvurularında; başvuru sahibinin

Küçükbaş Hayvancılık Yatırımları: ü Koyun ve/veya keçi için sabit yatırım proje başvurularında; başvuru sahibinin kendisine ait olan veya taahhüt edeceği hayvan varlığı proje kapasitesinin % 40'ından az olamaz. ü Sunulacak projede sürü projeksiyonu hazırlanmalıdır. ü Canlı hayvan alımı hibe kapsamında değildir. ü Soğutma sistem odası ve küçükbaş için yıkama ünitesi inşaatları, birlikte veya tek bir ünite olarak yapımı isteğe bağlıdır. Ancak kapasitesi 500 baştan küçük olan başvurularda yem kırma makinesi, yem deposu, süt soğutma tankı, kuzu/oğlak bakım ünitesi, doğumhane, ve padok unsurları zorunlu değildir. Dikkat: Koyun ve keçi yetiştiriciliği projelerinde beher hayvan başına 2 m² alan planlanmalıdır. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

Ø Ø Ø Ø Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık Yatırımları Projelerinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ø Ø Ø Ø Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık Yatırımları Projelerinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Büyükbaş ve küçükbaş konularında yeni yatırım niteliğindeki başvurularda kendisine ait veya en az yedi yıl kiralanmış tarım arazisinde yem bitkisi ekimi yaptığını göstermesi durumunda; yem bitkileri ekim, biçim, paketleme ve gübre dağıtma makineleri projenin içinde hibeye esas gider olarak değerlendirilebilir. Yem bitkisi üretim alanı hayvan sayısıyla orantılı olmak zorunda olup 10 büyükbaş veya 100 küçükbaş hayvan için en az 30 dekar ekili yem bitkisi veya çayır arazisi olmalıdır. Etçi ırk (besi) sığır yetiştiriciliğinde süt sağım ünitesi şartı aranmaz. Büyükbaş hayvan işletmelerinde her 25 sağmal hayvan başına en az 16 m² alan düşecek şekilde doğum bölmesi planlanmalıdır. Büyükbaş hayvan İşletmelerinde her 50 hayvan başına en az 16 m² olacak şekilde revir planlanmalıdır. Küçükbaş hayvan işletmelerinde her 10 adet hayvan başına en az 2, 5 m² alan düşecek şekilde doğum bölmesi ve işletmedeki her 50 baş hayvan başına en az 2 m² alan düşecek şekilde revir planlanmalıdır. Projede sunulan işletme kapasitesiyle orantılı olacak şekilde her işletmede genç hayvan bölümü planlanmalıdır. Ayrıca işletmelerde kapasiteleriyle orantılı olarak gübre çukuru planlanmalıdır. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

EKONOMİK YATIRIMLAR ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) 3 -Hindi ve Kaz Yetiştiriciliği Yatırımları: Kapasite Limitleri:

EKONOMİK YATIRIMLAR ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) 3 -Hindi ve Kaz Yetiştiriciliği Yatırımları: Kapasite Limitleri: Hindi / Kaz : en az 1000 adet kapasiteli tesis ü Hindi ve Kaz yetiştiriciliğinde yumurta üretimine hibe desteği verilmez. ü Bölge ve iklim koşulları ile kanatlılar hayvan refahı standartlarına göre planlanacak barınaklar ile gerekli yemlik, suluk vb ekipmanlar hibe kapsamında değerlendirilir. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

EKONOMİK YATIRIMLAR ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) 4 -Su Ürünleri Yetiştiriciliğine Yönelik Sabit Yatırımları: Kapasite

EKONOMİK YATIRIMLAR ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) 4 -Su Ürünleri Yetiştiriciliğine Yönelik Sabit Yatırımları: Kapasite Limitleri: Su Ürünleri Yetiştiriciliği : en az 100 ton/yıl kapasiteli tesis ü Denizlerde istiridye, midye ve iç sularda üretim ve yetiştirme amacıyla yapılan sabit yatırımları kapsamakta olup, bir yandan kültür balıkçılığı yapan çiftliklerimizin modernize edilmesini, diğer yandan bu faaliyetin yetersiz olduğu bölgelerde kültür balıkçılığının yaygınlaşmasını teşvik etmek amaçlı yatırımlardır. ü Desteklenecek türler: Alabalık türleri, yayın balığı, mersin balığı, sazan, tilapya, karabalık, makro ve mikro algler, midye istiridye, karides, kara salyangozudur. ü Destekleme kapsamında yapılacak üretimin entansif (tamamen dıştan yemlemeye dayalı yoğun yetiştiricilik) olması gerekmektedir. ü Sadece kuluçkahaneye yönelik başvurular da hibe kapsamında değerlendirilir. ü Başvuru projesi, En az 100 ton/yıl en fazla 2000 ton/yıl su ürünleri, yumuşakça, çift kabuklu ve kabuklu kurulu üretim kapasitesine sahip olmalıdır. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

EKONOMİK YATIRIMLAR ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) 5 -Kültür Mantarı Üretimine Yönelik Sabit Yatırımları: ü

EKONOMİK YATIRIMLAR ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) 5 -Kültür Mantarı Üretimine Yönelik Sabit Yatırımları: ü Mantar üretim tesisi ve bu tesisin kapasitesine uygun kompost hazırlama ünitesi ile birlikte projelendirilebileceği gibi sadece mantar üretim tesisi olarak da projelendirilebilir. ü Yeni tesis olarak tek başına kompost hazırlama ünitesine hibe desteği verilmez. Ancak mevcut bir mantar üretim tesisi için yapılacak kompost hazırlama ünitesi için Kapasite Artırımı ve/veya Teknoloji Yenileme, olarak başvuruda bulunulabilir. ü Sabit raflar ve paketleme ünitesi de hibe desteği kapsamındadır. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

EKONOMİK YATIRIMLAR ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) E - Hayvansal Ve Bitkisel Orijinli Gübre İşlenmesi,

EKONOMİK YATIRIMLAR ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) E - Hayvansal Ve Bitkisel Orijinli Gübre İşlenmesi, Paketlenmesi Ve Depolanması Yatırımları 1 -Hayvansal Orijinli Gübreler : Hayvanların dışkıları ile yataklıklarının artıklarından oluşan ürün (ahır gübresi veya çiftlik gübresi) 2 - Bitkisel Orijinli Gübreler: Tarımsal amaçlı yetiştirilen bitkilerin kendisinden ya da işlenmesi sonrası elde edilen yan ürünlerinden oluşan ürün (örnek sera veya budama atıkları v. b. ) v Yeni tesis veya tamamlama yatırımı başvurularında sunulan projede mutlaka işleme ve paketleme üniteleri birlikte yer almalıdır. v Hayvansal ve bitkisel orijinli gübrelerin her biri için tek başvuru yapılabileceği gibi iki konuyu birlikte içeren başvuru da yapılabilir. v Yeni tesis veya tamamlama kapsamında sadece işleme veya sadece paketleme tesisi projelendirildiğinde başvuru iptal edilir ve hibe desteği verilmez. v Solucan gübresi başvuruları hibe desteği kapsamı dışındadır. v Gübre toplayıcı ve taşıyıcı işlevi yapan kendinden hareketli ya da çekilir tip makine ve ekipman hibe desteği kapsamında değerlendirilmez. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARI KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARI KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARI ALT BAŞLIKLAR A) Kırsal Turizm Yatırımları, B) Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesine

KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARI ALT BAŞLIKLAR A) Kırsal Turizm Yatırımları, B) Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Altyapı Sistemleri, C) El Sanatları Ve Katma Değerli Ürünler Ç) Bilişim Sistemleri Ve Eğitimi KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARI ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) A - Kırsal Turizm Yatırımları: Kapasite

KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARI ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) A - Kırsal Turizm Yatırımları: Kapasite Limitleri: Kırsal Turizm Tesisi : en az 5 – en fazla 25 odalı konaklama tesis ü Yatırım sadece KIRSAL ALAN’da gerçekleştirilebilir ü Konaklama, yeme-içme tesisleri ve rekreasyon tesislerini içermektedir ü Müstakil bungalov ev tipi yatırımlar kabul edilmez ü Tesisle birlikte restoran, kafe, çocuk parkının da projelendirilmesi gerekmektedir. ü Proje veranda ve/veya teras, kitap okuma ve dinlenme imkânı sağlayan mahal düzenlemeleri içermelidir. ü Nihai Rapor ile birlikte ayrıca kısmi turizm işletmesi belgesi veya turizm işletmesi belgesi ve bu belgeye esas işyeri açma ve çalışma ruhsatı sunulmalıdır KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARI ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) B – Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesine Yönelik

KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARI ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) B – Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Altyapı Sistemleri: Tarımsal İşletmelerin kapasite ve üretimiyle orantılı olarak 1 - Balıkçı Barınaklarının Modernizasyonu: Balıkçı barınakları ile birlikte iç sularda, denizlerde ve havuzlarda yetiştiricilik yapan işletmeler için kapasitesiyle orantılı soğuk hava deposu buzlama makinesi, balık nakil tankı, (balık nakil tankı üretimi ile orantılı olmalı) kafes ve kafes ağı, balık boylama makinası, fish pump, tambur filtre, en az 10 metre boyunda ruhsatlı teknelere hidrolik yükleme ve boşaltma aparatı proje kapsamında temin edilebilir. 2 - Mekanizasyon Sistemleri: v Çiftlik Gübresi Depolama Ve/Veya İşleme Ve Dağıtma Sistemleri : Çiftlik gübresi depolama ve/veya işleme tesisi olanlara çiftlik gübresi dağıtma sistemleri v İşletmesiyle orantılı ceviz hasat makinesi v İşletmesiyle orantılı zeytin hasat makinesi v İşletmesiyle orantılı silaj makinesi v İşletmesiyle orantılı balya makinesi KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

DİKKAT Silaj Ve Balya Makinesi Başvuruları: v Yatırımcının kendi adına traktörü olmalıdır v Alacağı

DİKKAT Silaj Ve Balya Makinesi Başvuruları: v Yatırımcının kendi adına traktörü olmalıdır v Alacağı makine /ekipmana (kapasite olarak) uygun Büyükbaş / Küçükbaş hayvan mevcudu olmalıdır v Traktör ve hayvan varlığına ait belgeleri başvuru aşamasında sisteme yüklemelidir v Yatırımcının hayvansal üretimi ve hayvansal üretimi ile orantılı yem bitkisi ekilişinin olması gerekmektedir. v Yem bitkisi üretim alanı hayvan sayısıyla orantılı olmak zorunda olup en az 10 büyükbaş veya 100 küçükbaş hayvan için en az 30 dekar ekilir yem bitkisi arazisi/çayır arazisi olmalıdır. (Bunu gösteren ÇKS belgesi sisteme yüklenmelidir) KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARI ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) Tarımsal İşletmelerin kapasite ve üretimiyle orantılı

KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARI ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) Tarımsal İşletmelerin kapasite ve üretimiyle orantılı olarak 3 - Arıcılık ve Yaylacı Yetiştiriciler için Ekipmanlar: Ø Yaylacılar için; çekilir tip güneş paneli, çekilir tip karavan, Ø Yaylacılar için; çadır ahır ve ağıl Ø Gezginci arıcılar için; bal süzme, sır alma, bal dinlendirme ekipmanları v Yaylacıların sundukları projeleri kapasiteleri ile uyumlu olmak zorundadır. v Gezginci arıcılar proje müracaatları için en az 100 kovana sahip olmaları gerekmekte olup bu kapasitelerini gösterir AKS kayıtlarını başvuruda ibraz etmek zorundadırlar. v Yatırımcıların sabit işletmesinin olduğu yerin mülkiyet belgesi istenir. v Yaylacılar ve gezginci arıcılar için bitkisel üretim yapma zorunluluğu yoktur KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARI ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) 4 - Bitkisel Üretime Yönelik Alt

KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARI ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) 4 - Bitkisel Üretime Yönelik Alt Yapı Yatırımları: a- Örtü Altı Bitkisel Üretim Tesisi: En az 3 dekar olmak şartıyla Yüksek Plastik Tünel şeklinde inşa edilen, oluk altı yüksekliği en az 3 m olan bağımsız veya bloklar halinde yapılabilen, konstrüksiyonunda galvaniz profil ve/veya galvaniz boru kullanılan tesisi ifade eder. v Tesisin inşasında kullanılan konstrüksiyon ve diğer yapı elemanları, altyapı işleri, beton işleri, örtü malzemesi ve ekipmanları hibeye esas gider kabul edilir. v Örtü Altı Bitkisel Üretim Tesisi projeleri, Basınçlı Sulama Sistemi ile birlikte Gübreleme Sistemini de içermelidir. v Örtü Altı Bitkisel Üretim Tesisi projeleri, Isıtma Sistemini de içermelidir. Isıtma sistemi katı yakıtlı bir sistem ile olabildiği gibi alternatif enerji sistemlerinden de yararlanılabilir. Hibeye esas proje giderleri arasında ısıtma sisteminin yanında izolasyon sitemleri ve ısı pompası da uygun giderler kapsamında sayılır. v Tesiste örtü malzemesi olarak, en az 36 ay ömürlü örtü altı malzemesi kullanılmalıdır. v Örtü Altı Bitkisel Üretim Tesisi projelerinde dekara maliyet, ısıtma sistemi katı yakıtlı bir sistem olarak projelendirildiğinde en fazla 50. 000 TL/da ısıtma sistemi olarak YEÜ kaynakları kullanıldığında en fazla 60. 000 TL/da olmalıdır. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARI ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) 4 - Bitkisel Üretime Yönelik Alt

KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARI ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) 4 - Bitkisel Üretime Yönelik Alt Yapı Yatırımları: b- Diğer Bitkisel Üretim Yatırımları v Meyve bahçelerinde don ve dolu zararını engellemeye yönelik sistemler, v Kültür mantarı yetiştiriciliğine yönelik sera, v Faal durumda olup yenilenebilir enerji kullanacak seraların modernizasyonu için ısıtma sistemi, ısı perdesi, polikarbon sera örtüsü, Teminine yönelik yatırımlar da tarımsal üretim kapasitesi hesaplanmak şartıyla hibe kapsamında değerlendirilir. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARI ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) 5 - Çiftlikte Üretilen Ürünlerin İşlenmesine

KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARI ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) 5 - Çiftlikte Üretilen Ürünlerin İşlenmesine Yönelik Yatırımlar: Tarımsal İşletmelerin kapasite ve üretimiyle orantılı olarak v Ürün İşleme Tesisleri, v Soğuk Hava Deposu, v Soğuk Oda, v Soğuk Hava Deposunun Müştemilatı Olarak Kullanılan Plastik Kasalar, v Şoklama Ünitesi, v Çelik Silo. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARI ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) 6 - Hayvansal Üretim ve Hayvancılık

KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARI ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) 6 - Hayvansal Üretim ve Hayvancılık Tesisine Yönelik Yatırımlar: Tarımsal İşletmelerin kapasite ve üretimiyle orantılı olarak v Süt Soğutma Tankları, v Süt Sağım Sistemleri, v Yem Karma (Sabit/Hareketli), v Yem Kırma/Ezme, v Büyükbaş Yemlik Ve Suluk v Küçükbaş Yemlik Ve Suluk, v Hayvan Padok Sistemleri, v Üstü Kapalı Kaba Yem Deposu, KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARI ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) 7 - Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin

KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARI ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) 7 - Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin İşlenmesine Yönelik Yatırımlar: En az 5 dekar lavanta, biberiye, kekik gibi tıbbi ve aromatik bitkisel ürün ekilişi olan çiftçilere; en az 250 kg/yıl yağ ve üretimi ile orantılı kapasitede; v Bir Adet Destilasyon Kazanı, v Soğutucu Eşanjörü, v Su Seperatörü, v Yağlı Su Toplama Tankı, v Yakıt Tankı v Su Pompası alımları hibe kapsamında değerlendirilir. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Altyapı Sistemleri DİKKAT… Çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik olarak belirtilen gruplardan

Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Altyapı Sistemleri DİKKAT… Çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik olarak belirtilen gruplardan sadece bir tanesi için başvuru yapılabilir. Örneğin; Yatırımcı yukarıdaki yedi başlıktan sadece bir grubun içinde bulunan mal alımlarından birini, birkaçını veya tamamını almak için başvuruda bulunabilir. Yatırımcı aynı anda üçüncü grubun içindeki çadır ağıl, ahır ve dördüncü grup içindeki yüksek plastik tünele başvuruda bulunamaz. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARI ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) D – El Sanatları ve Katma

KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARI ALT BAŞLIKLAR (Hangi Projeler) D – El Sanatları ve Katma Değerli Ürünler: Ahşap, Metal, Cam Eşya, Seramik, Çanak, Çömlek, Dokumacılık vb el sanatları ile ilgili olarak sadece KIRSAL ALAN'da yapılacak olan yatırımlar bu kapsamda değerlendirilir. v Ulusal mevzuat gereği alınması gereken tüm yasal izin ve ruhsatlardan başvuru sahipleri sorumludur. E – Bilişim Sistemleri ve Eğitimi: v Sürü yönetim sistemi; Bakanlık kayıt sistemlerine entegre bilişim sistemleri ile ekipmanları v Sadece tarımsal kooperatiflere yönelik yürürlükteki mevzuatlara uygun çalışacak Su Ürünleri Mezat Sistemi Bu başlık altında kabul edilebilecektir. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

Yatırım Süresi DİKKAT ! Yatırım projeleri 15/11/2020 tarihine kadar tamamlanmalıdır. 2016/8541 Sayılı Bakanlar Kurulu

Yatırım Süresi DİKKAT ! Yatırım projeleri 15/11/2020 tarihine kadar tamamlanmalıdır. 2016/8541 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında 81 ilde ekonomik yatırımlar ile bireysel sulama sistemlerine yönelik proje konularının desteklenmesi öngörüldüğünden ve 2020 yılı aralık ayı itibari ile bütçeyi kullanma zorunluluğu bulunduğundan 15/11/2020 tarihi itibarıyla fiziki olarak tamamlanamayan projeler için ek süre verilemeyeceği için Genel Müdürlüğün uygun görüşü doğrultusunda hibe sözleşmesi 14. madde uyarınca fesih hükümleri uygulanır KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

PROGRAMIN İŞLEM SÜRECİ PROJE BAŞVURULARI (2 Ağustos – 30 Eylül 2019) İL DEĞERLENDİRMESİ (01

PROGRAMIN İŞLEM SÜRECİ PROJE BAŞVURULARI (2 Ağustos – 30 Eylül 2019) İL DEĞERLENDİRMESİ (01 Ekim – 14 Kasım 2019) BAKANLIK DEĞERLENDİRMESİ Ve SONUÇLARIN SİSTEMDEN AÇIKLANMASI ve İL MÜDÜRLÜKLERİNE YAZI İLE BİLDİRİLMESİ SONUÇLAR 10 GÜN İÇERİSİNDE YATIRIMCILARA TEBLİĞ EDİLİR TEBLİĞ TARİHİNDEN İTİBAREN 30 GÜN İÇERİSİNDE YATIRIMCILAR HİBE SÖZLEŞMESİNE ESAS DOKÜMANLARI İL MÜDÜRLÜĞÜNE SUNAR HİBE SÖZLEŞMESİNE ESAS DOKÜMANLAR İPYB TARAFINDAN 15 GÜN İÇİNDE İNCELENİR. UYGUN OLMASI DURUMUNDA HİBE SÖZLEŞMESİ İMZALANIR (*) Yasal izin ve ruhsatların temin edilememesi durumunda yatırımcı tarafından yazılı olarak süre istenebilir. Uygun görülmesi durumunda 90 gün süre verilir ve sonra IPYB tarafından düzenlenen rapora istinaden hibe sözleşmesi imza aşamasına geçilir. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

HİBE SÖZLEŞMESİ AŞAMASINDA SUNULMASI GEREKEN BELGE VE DOKÜMANLAR Aşağıdaki belgeler hibe sözleşmesi imzalanmadan önce

HİBE SÖZLEŞMESİ AŞAMASINDA SUNULMASI GEREKEN BELGE VE DOKÜMANLAR Aşağıdaki belgeler hibe sözleşmesi imzalanmadan önce il müdürlüğüne verilmelidir. Bu belgeleri vermeyen başvuru sahipleri ile hibe sözleşmesi imzalanmaz. ü Teminat mektubu veya nakit teminatın dekontu ü ÇED raporu veya muafiyet belgesi. (Bu belge biyogüvenlik tedbirleri hariç çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik yatırımlardan istenmez. ) ü Tatbikat projeleri (Onaylı Mimari Projeler, Keşif, metraj, zemin etüdü vb) ü SGK ve Vergi borcu olmadığına dair belgeler ü Yeni tesisler ve tamamlama projeleri için Yapı / İnşaat Ruhsatı, ü Kapasite Artırımı, Teknoloji Yenileme Ve/Veya Modernizasyon projeleri için Yapı Kullanım İzin Belgesi veya Yapı Kayıt Belgesi ü Yatırım yerinin ipotekli, şerhli, icralı ve mahkemelik olmadığına dair alınmış güncellenmiş belge ü Hibe başvurusuna esas yatırımın faaliyeti gereği bankalarca kullandırılmış kredi karşılığı yatırım yerine konulmuş ipotek var ise bankadan alınan güncellenmiş olumlu görüş yazısı ü Tüzel kişiliğe ait sermaye pay oranlarını gösteren en son ticaret sicil gazetesi onaylı sureti. ü ÇFG biyogüvenlik tedbirlerinde Yapı Kullanım İzin Belgesi ve /veya Yapı Kayıt Belgesi ü ÇFG kapsamında yapı kullanım izin belgesi alma zorunluluğu olan tesisler/üniteler için Yapı Kullanım İzin Belgesi ve /veya Yapı Kayıt Belgesi. ü Noterden onaylatılmış yerli malı/ Türk malı taahhüdü (Taahüdname-4) ü Kiralık araziler için Tapu Müdürlüğünden tapu üzerine işlenecek “başkasına ait olan bir arazideki inşaat üzerinde malik olma yetkisi veren” Üst Hakkı Şerhi KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

Yatırım projelerinin fiziki olarak tamamlanma son tarihi 15/11/2020’dir. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

Yatırım projelerinin fiziki olarak tamamlanma son tarihi 15/11/2020’dir. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

Başvuru Şekli Proje başvuruları; Bakanlık tarafından yayımlanmış olan uygulama rehberine uygun olarak hazırlanır. Program

Başvuru Şekli Proje başvuruları; Bakanlık tarafından yayımlanmış olan uygulama rehberine uygun olarak hazırlanır. Program ile ilgilenen gerçek ve tüzel kişi başvuruları önce elektronik ortamda www. tarimorman. gov. tr internet adresindeki KKYDP başvuru butonundan, daha sonra sözleşme aşamasında projenin gerçekleştirileceği ildeki il müdürlüklerine yaparlar. İnternet Üzerinden Son Başvuru Tarihi 30. 09. 2019 Elektronik ortamdaki başvuruların; - Tüzel kişilerin vergi numarası ve yetkilendirilen kişinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile yapılması zorunludur. - Gerçek kişilerde ise başvuru sahibi yada yetkilendirdiği kişinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile yapılması zorunludur. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (Kırsal Kalkınma Birimi)

Detaylı Bilgi İçin www. tarimorman. gov. tr. /TRGM www. balikesirtarimorman. gov. tr KKYDP Balıkesir

Detaylı Bilgi İçin www. tarimorman. gov. tr. /TRGM www. balikesirtarimorman. gov. tr KKYDP Balıkesir İl Proje Yürütme Birimi Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şubesi Tlf: 0266 246 26 70 – 1504