Componenta estetica a protezelor fixe metaloceramice Cursul 10

  • Slides: 19
Download presentation
Componenta estetica a protezelor fixe metalo-ceramice Cursul 10

Componenta estetica a protezelor fixe metalo-ceramice Cursul 10

Componenta estetica a protezelor fixe metalo-ceramice Ø Dupa Karlheinz Korber, componenta fizionomicã a unei

Componenta estetica a protezelor fixe metalo-ceramice Ø Dupa Karlheinz Korber, componenta fizionomicã a unei coroane mixte (indiferent de natura ei) trebuie sã satisfacã urmatoarele condiţii: * sã menţinã neschimbate contactele ocluzale în timpul deglutiţiei;

* sã asigure funcţia de sprijin;

* sã asigure funcţia de sprijin;

* sã evite modificarea raporturilor ocluzale;

* sã evite modificarea raporturilor ocluzale;

* sã stimuleze funcţional dinţii antagonişti;

* sã stimuleze funcţional dinţii antagonişti;

* sã nu perturbe reflexele neuromusculare de control al funcţiei ocluzale;

* sã nu perturbe reflexele neuromusculare de control al funcţiei ocluzale;

Ø ceramica de culoare rosie aplicata la nivel gingival ; daca s-ar fi aplicat

Ø ceramica de culoare rosie aplicata la nivel gingival ; daca s-ar fi aplicat ceramica de culoarea dintelui, acestia ar fi aparut extrem de alungiti

ARDERILE SUCCESIVE ALE MASELOR CERAMICE Aplicarea şi arderea stratului opac * Piesa metalică se

ARDERILE SUCCESIVE ALE MASELOR CERAMICE Aplicarea şi arderea stratului opac * Piesa metalică se ţine cu ajutorul unei pense hemostatice, deoarece după degazarea şi oxidarea piesei, aceasta nu mai poate fi atinsă cu mâna. * Opaqerul este primul strat care se aplică pe structura metalică. După unele teorii, opaqerul nu este o masă ceramică propriuzisă ci doar o masă de legătură între capa metalică şi ce-l de-al doilea strat , dentina.

* Cele mai multe truse de ceramică, au opaqerul sub formă de pulbere care

* Cele mai multe truse de ceramică, au opaqerul sub formă de pulbere care împreună cu lichidul formează o suspensie, şi care se depune cu pensula într-un strat subţire uniform aproximativ 0. 5 mm grosime.

* Opaqerul se depune în două straturi, în timpul aplicării opaqerului pe scheletul metalic

* Opaqerul se depune în două straturi, în timpul aplicării opaqerului pe scheletul metalic se vibrează piesa continuu pentru a elimina excesul de apă. Acesta se înlătură prin tamponare cu hârtie sugativă sau pânză de bumbac, care nu produce scame. * După aplicarea uniformă a stratului de ceramică, opaq, piesa se depune într-un termostat 3 -4 minute pentru a se usca. * Arderea stratului de opaq se face în două straturi pentru a se obţine un strat uniform * Primul strat are o consistenţă apoasă , iar după depunere se arde la o temperatură de 950 o. C. Stratul al doilea are o consistenţă mai solidă şi se arde la temperatura de 940 o. C. * Grosimea stratului de opaq nu trebuie să depăşească 0, 10 -0, 15 mm.

DEPUNEREA ŞI ARDEREA DENTINEI. * După arderea stratului de opac urmează aplicarea stratului de

DEPUNEREA ŞI ARDEREA DENTINEI. * După arderea stratului de opac urmează aplicarea stratului de dentină. * Dentina se prezintă de asemene sub forma unor pulberi care împreună cu lichidul special formează o pastă care se aplică cu ajutorul pensulei pe straturile de opaquer arse anterior.

* Dentina se depune astfel încât să reproducă morfologia specifică dintelui respectiv, dar se

* Dentina se depune astfel încât să reproducă morfologia specifică dintelui respectiv, dar se ţine cont de variaţiile volumetrice ale masei ceramice în timpul arderii, supradimensionând lucrarea protetică în toate direcţiile.

* La aplicarea stratului de dentină trebuie ca straturile anterioare să fie uscate cu

* La aplicarea stratului de dentină trebuie ca straturile anterioare să fie uscate cu sugative foarte fine. Tamponarea are rolul de condensare a particulelor ceramice evitând apariţia unor incluziuni în aer în timpul arderii. Aceasta se realizează şi prin vibrarea uşoară a lucrării după depunerea fiecărui strat. * Dentina se poate aplica şi ea în două straturi în funcţie de necesitate. * Primul strat de dentina se arde la o temperatură de 950 C. Arderea dentinei se face până la temperatura de 650 C în aer, iar apoi până la 950 C în vid. * Arderea celui de-al doilea strat, se face la o temperatură de 940 C – până la temperatura de 600 C în aer; de la 600 C până la 940 C in vid. Dacă este nevoie, dentina se poate aplica în trei straturi.

Modelarea * In timpul aplicării straturilor de dentină se realizează modelarea feţelor axiale lucrării,

Modelarea * In timpul aplicării straturilor de dentină se realizează modelarea feţelor axiale lucrării, formarea spaţiilor inter dentare şi nişelor masticatorii, realizarea morfologiei dintelui, a cuspizilor, etc. * Dentina se depune în strat mai gros deoarece în timpul arderii masa de porţelan suferă un proces accentuat de contracţie.

* După aplicarea dentinei şi smalţului, lucrarea se depune pe suporţi de ardere la

* După aplicarea dentinei şi smalţului, lucrarea se depune pe suporţi de ardere la mufa cuptorului, pentru uscare timp de 10 -15 minute. După arderea dentinei, lucrarea se probează pe model, pentru verificarea punctelor de contact inter dentare şi a detaliilor ocluzale.

* Prelucrarea stratului de dentină după ardere se face cu ajutorul instrumentelor diamantate (discuri

* Prelucrarea stratului de dentină după ardere se face cu ajutorul instrumentelor diamantate (discuri şi freze potrivite). In acest sens se vor crea ambrazurile şi şanţurile inter dentare.

Arderea glazurii * In cazul în care medicul constată că lucrarea îndeplineşte toate condiţiile

Arderea glazurii * In cazul în care medicul constată că lucrarea îndeplineşte toate condiţiile cazului respectiv, după o degresare corespunzătoare , se trece la aplicarea celui de al treilea strat.

Glazura se prezintă sub mai multe forme : * pulbere şi lichid care împreună

Glazura se prezintă sub mai multe forme : * pulbere şi lichid care împreună formează o suspensie * pastă * Se poate practica şi tehnica de auto glazurare constă în arderea lucrării protetice fără a aplica cel de al treilea strat , la o temperatură superioară cu cca 10 C temperaturii de ardere a dentinei rezultând astfel o suprafaţă lucioasă. * Odată cu aplicarea stratului de smalţ se realizează şi pigmentarea zonelor (fosete, şanţuri inter cuspidiene, false obturaţii), zonelor care sporesc aspectul natural al dintelui. * Aplicarea pigmenţilor în zonele dorite se face cu pensula. * Prin aplicarea stratului de smalţ se pot face mici retuşuri sau complectări ale punctelor de contact inter dentare sau ale unghiurilor incizale. Lucrarea astfel pregătită se aplică pe mufa cuptorului timp de 5 minute pentru uscare. * Arderea glazurii se face în aer, la temperatura de 930 C pentru a nu se obţine un strat poros.

VA MULTUMESC !

VA MULTUMESC !