A vr s alakos elemei Csontvel erythropoesis a

  • Slides: 27
Download presentation
A vér és alakos elemei Csontvelő, erythropoesis, a leukocyták képződése © Getty Images Dr.

A vér és alakos elemei Csontvelő, erythropoesis, a leukocyták képződése © Getty Images Dr. Kozsurek Márk mark@kozsurek. hu ÁOK I. , 2018. nov. 6.

A vér összetétele 1 mm 3=1μl A hematocrit érték a vér alakos elemeinek térfogatszázalékos

A vér összetétele 1 mm 3=1μl A hematocrit érték a vér alakos elemeinek térfogatszázalékos aránya. Normál tartománya: ♂ 41 -53% (0, 41 -0, 53), ♀37 -44% (0, 37 -0, 44)

May-Grünwald-Giemsa (Pappenheim)

May-Grünwald-Giemsa (Pappenheim)

A vér alakos elemei erythrocyták 4 -6 millió/µl thrombocyták 200 -350 ezer/µl leukocyták 5

A vér alakos elemei erythrocyták 4 -6 millió/µl thrombocyták 200 -350 ezer/µl leukocyták 5 -8 ezer/µl mononuclearis sejtek lymphocyták 30 -35% monocyták 5 -8% polymorphonuclearis sejtek eosinophil neutrophil basophil granulocyták 2 -4% 50 -65% 0, 5 -1%

Erythrocyták (vörösvértestek, VVTk) Bikonkáv alakú, eosinophil cytoplasmájú ( 95% hemoglobin) „testek”, sem sejtmagot, sem

Erythrocyták (vörösvértestek, VVTk) Bikonkáv alakú, eosinophil cytoplasmájú ( 95% hemoglobin) „testek”, sem sejtmagot, sem más sejtorganellumot nem tartalmaznak. A gáztranszportban játszanak nélkülözhetetlen szerepet, kb. 120 napos életciklusuk végén a lépben bomlanak le. Méretük közel állandó, így a szövettani metszetekben természetes mérceként használhatók!

új metilénkék festés Az éretlen VVT-k, a reticulocyták a keringő vörösvértestek mintegy 0, 5

új metilénkék festés Az éretlen VVT-k, a reticulocyták a keringő vörösvértestek mintegy 0, 5 -1%-át teszik ki, cytoplasmájuk riboszomális RNS hálózatát tartalmazza. A keringő reticulocyták száma megnő olyan kóros állapotokban, amikor a csontvelő fokozott vérképzésre kényszerül (traumás vérveszteség, gastrointestinalis vérzés, stb. ).

Leukocyták (fehérvérsejtek) Mononuclearis sejtek Polymorphonuclearis sejtek (granulocyták) Rendszerint a kapillárisok és venulák falán átlépve

Leukocyták (fehérvérsejtek) Mononuclearis sejtek Polymorphonuclearis sejtek (granulocyták) Rendszerint a kapillárisok és venulák falán átlépve jutnak a környező kötőszövetbe, a nyirokszervekbe. Felismerik és eltávolítják a patogén mikroorganizmusokat, a fertőzött sejteket, az ismeretlen molekulákat, részecskéket.

Monocyták A fehérvérsejtek 5 -8%-át teszik ki. A vérben keringő legnagyobb sejtek (15 -20

Monocyták A fehérvérsejtek 5 -8%-át teszik ki. A vérben keringő legnagyobb sejtek (15 -20 µm). Behúzódott magjuk 1 -2 magvacskát tartalmaz. Az érpályát elhagyva különböző szövetek és szervek makrofágjaivá alakulnak át.

A mononuclearis phagocyta rendszer Dendritic cells Langerhans-sejtek: a bőrben Chondroclasok: az enchondralis csontosodásnál a

A mononuclearis phagocyta rendszer Dendritic cells Langerhans-sejtek: a bőrben Chondroclasok: az enchondralis csontosodásnál a porc-csont határán Hofbauer-sejtek: a placentában

Lymphocyták Lényegében csak morfológiai és nem funkcionális kategória, mely az NK sejteket, az aktivált/transzformált

Lymphocyták Lényegében csak morfológiai és nem funkcionális kategória, mely az NK sejteket, az aktivált/transzformált lymphocytákat is magában foglalja T lymphocyták (70 -90%) - sejtes immunválasz B lymphocyták (5 -15%) humoralis immunválasz (immunglobulint termelő plazmasejtekké differenciálódnak) természetes ölősejtek, NK sejtek (1 -3%) – fertőzött vagy daganatos sejteket pusztítanak el (perforin)

Kis és nagy lymphocyták: magjuk hasonló, csak a cytoplasma mennyiségében térnek el egymástól, funkcionálisan

Kis és nagy lymphocyták: magjuk hasonló, csak a cytoplasma mennyiségében térnek el egymástól, funkcionálisan nem feltétlenül különböznek.

Granulocyták (polymorphonuclearis sejtek) a fehérvérsejtek 60 -70%-a 10 -12 µm segmentált mag (minél öregebb,

Granulocyták (polymorphonuclearis sejtek) a fehérvérsejtek 60 -70%-a 10 -12 µm segmentált mag (minél öregebb, annál szegmentáltabb) a fehérvérsejtek 2 -4%-a 12 -15 µm „pápaszem alakú”, kétlebenyű mag a fehérvérsejtek 0. 5 -1%-a 8 -10 µm babalakú vagy kétlebenyű, de a granulumok miatt nem látható mag Gyulladások akut fázisa, phagocytosis. Parazitafertőzés, allergiás reakció, antigen-antitest komplexek phagocytosisa Granulumaik heparint, histamint, SRS-t (slow reacting substance of anaphylaxis ) tartalamznak. Anaphylaxiás rekció, vasodilatatio, anticoagulans hatás.

Thrombocyták (vérlemezkék) Parányi, pár mikrométeres törmelékek, gyakran aggregálódnak a vérkenetben (így nagyobbnak látszanak!) A

Thrombocyták (vérlemezkék) Parányi, pár mikrométeres törmelékek, gyakran aggregálódnak a vérkenetben (így nagyobbnak látszanak!) A véralvadás nélkülözhetetlen szereplői. Kb. 7 -11 napig „élnek”. (Az aspirin a trombocytafunkciókat irreverzibilisen gátolja, így ez a hatása hosszú ideg fennáll!) A thrombocyták a vörös csontvelő megakaryocytáiból származnak.

A vérképzés

A vérképzés

Michal Komorniczak; https: //commons. wikimedia. org/wiki/File: Hematopoesis_EN. svg A vérképzés először a szikhólyag falában

Michal Komorniczak; https: //commons. wikimedia. org/wiki/File: Hematopoesis_EN. svg A vérképzés először a szikhólyag falában figyelhető meg, de a 2. hónaptól a máj válik a vérképzés központjává. Valamivel később a magzati lép is bekapcsolódik a vérképzésbe. A terhesség 7. hónapjától a vérképzés kizárólagos színhelye a vörös csontvelő lesz: 4 -5 éves gyermekben még kizárólag vörös csontvelő van jelen: ez található meg a csöves csontok diaphysisének velőüregében, az epiphysisek szivacsos állományban és a lapos csontokban is. Később a vörös csontvelő egyre nagyobb mértékben zsírosodik el, és alakul át sárga csontvelővé. A folyamat a velőűrökben indul, majd a vörös csontvelő fokozatosan eltűnik a csöves csontok epiphysiseiből is. A csöves csontokat illetően legtovább a combcsontok és karcsontok fejében marad meg a vörös csontvelő, maximum a 20 -as évek közepéig. Felnőttkorban a vérképzés a koponyatetőre, bordákra, szegycsontra és a medencére korlátozódik. Érdekes adat, hogy a vörös csontvelő tömege életünk során majdnem állandó: mintegy 1 -1, 5 kg!

A vörös csontvelő (1) gazdagon vascularizált, (2) reticulumsejtek és rácsrostok által képzett hálózatba ágyazva

A vörös csontvelő (1) gazdagon vascularizált, (2) reticulumsejtek és rácsrostok által képzett hálózatba ágyazva (3) zsírt és a vérképzés őssejtjeit és különféle érési-differenciálódási alakjai tartalmazó szövetféleség, mely a velőűrben, ill. a csontok szivacsos állományában található meg.

https: //commons. wikimedia. org/w/index. php? curid=9420824

https: //commons. wikimedia. org/w/index. php? curid=9420824

Erythropoiesis basophil polychromaticus erythroblast orthochromaticus erythroblast/ normoblast Az erythropoiesis kb. egy hétig tartó folyamat,

Erythropoiesis basophil polychromaticus erythroblast orthochromaticus erythroblast/ normoblast Az erythropoiesis kb. egy hétig tartó folyamat, melynek eredményeképpen érett vörösvértestek jönnek létre. A cytoplasma basophil megjelenése fokozatosan eosinophilbe megy át, ahogy az m. RNS és riboszómák mennyiségének csökkenése mellett egyre több hemoglobin képződik. A csontvelőből a keringésbe már a magjuktól megszabadult reticulocyták is átléphetnek, a keringő VVT-k kb. 1%-át teszik ki. A reticulocyták aránya jól tükrözi a csontvelő vérképző kapacitását. A VVT-k kb. 120 nap után a lépben bomlanak le, a hemoglobin vastartalma szinte 100%-ban újrahasznosításra kerül.

A VVT képzés szempontjából meghatározó a főként a vese, kisebb mértékben a máj által

A VVT képzés szempontjából meghatározó a főként a vese, kisebb mértékben a máj által termelt erythropoietin. A vese a vér csökkent oxigénszállító kapacitását érzékelve fokozza az erythropoietin (EPO) elválasztását, ami a csontvelőt stimulálja, a VVT képzést serkenti.

Granulo(cyto)poiesis Myeloblast ↓ Promyelocyta (primer azurophil granulumok) ↓ Myelocyta (szekunder specifikus basophil, neutrophil vagy

Granulo(cyto)poiesis Myeloblast ↓ Promyelocyta (primer azurophil granulumok) ↓ Myelocyta (szekunder specifikus basophil, neutrophil vagy eosinophil granulumok) ↓ Metamyelocyta (a mag lebenyeződése, specifikus granulumok számának növekedése ) a neutrofil metamyelocyta az ún. : „Jugend” ↓ „Stab” Szegmentált Basophil magvú granulocyta neutrophil granulocyta Eosinophil granulocyta

Az egyes granulumtípusok megjelenési sorrendje, ill. tartalma (csupán tájékoztató jelleggel!) myeloblast Segment promyelocyta metamyelocyta

Az egyes granulumtípusok megjelenési sorrendje, ill. tartalma (csupán tájékoztató jelleggel!) myeloblast Segment promyelocyta metamyelocyta „Jugend” „Stab” Balra tolt vérkép: főleg fertőzéses folyamatokban, megnövekedett igény esetén nem teljesen érett alakok is a vérbe kerülnek, a „Jugend”, „Stab” formák aránya megnő.

metamyelocyta vagy „Jugend” „Stab” érett neutrophil

metamyelocyta vagy „Jugend” „Stab” érett neutrophil

Mono(cyto)poiesis A granulopoiesis és a monocytopoiesis közös kiindulási sejtje a myeloblast. A csontvelőt elhagyó,

Mono(cyto)poiesis A granulopoiesis és a monocytopoiesis közös kiindulási sejtje a myeloblast. A csontvelőt elhagyó, a vérben keringő monocyták az érpályából kilépve professzionális falósejtekké, macrophágokká alakulnak.

Lymphopoiesis A B- és T-lymphocyták fejlődése is a csontvelőben indul, de a. T-sejtek fejlődése

Lymphopoiesis A B- és T-lymphocyták fejlődése is a csontvelőben indul, de a. T-sejtek fejlődése a thymusban fejeződik be. Az immunválasz során újra egymásra találva, egymást segítve fejtik ki hatásukat (lásd következő félév).

Megakaryopoiesis / thrombopoiesis A vérlemezkék a sokmagvú óriássejtek, a megakaryocyták finom nyúlványainak lefűződésével jönnek

Megakaryopoiesis / thrombopoiesis A vérlemezkék a sokmagvú óriássejtek, a megakaryocyták finom nyúlványainak lefűződésével jönnek létre. Képződésüket a thrombopoietin szabályozza, melyet főleg a máj, kisebb mértékben a vese termel.

Sternum punctio Crista biopsia

Sternum punctio Crista biopsia

Köszönöm a figyelmet!

Köszönöm a figyelmet!