31 MART 2019 MAHALL DARELER SEM SANDIK ETM

  • Slides: 50
Download presentation
31 MART 2019 MAHALLİ İDARELER SEÇİMİ SANDIK EĞİTİMİ 35 SORU 35 CEVAP İLE SEÇİME

31 MART 2019 MAHALLİ İDARELER SEÇİMİ SANDIK EĞİTİMİ 35 SORU 35 CEVAP İLE SEÇİME HAZIRIZ

 1 - Sandık Kurulu kaç kişiden oluşur? CEVAP Sandık kurulu 1 başkan 6

1 - Sandık Kurulu kaç kişiden oluşur? CEVAP Sandık kurulu 1 başkan 6 asıl ve 6 yedek üyeden oluşur. Ancak üyelerin tamamı seçim günü sandık başına gelmediği zaman 1 başkan ve en az 3 üye ile işlemlere başlanabilir.

2. Sandık kurulu başkanının göreve gelmemesi veya görevi bırakıp gitmesi halinde kurula kim başkanlık

2. Sandık kurulu başkanının göreve gelmemesi veya görevi bırakıp gitmesi halinde kurula kim başkanlık edebilir? Sandık Kurulu Üyeleri göreve gelmez ise ne olur? CEVAP Sandık kurulu başkanının göreve gelmemesi halinde, kamu görevlileri arasından belirlenen üye, bu üyenin de bulunmaması durumunda en yaşlı üye kurula başkanlık eder. (Genelge Madde 9) Sandık başında, oy verme başlamadan önce veya oy verme sırasında, sandık kurulu üyelerinden biri veya birkaçı görevini yapmazsa, ceza hükümleri saklı kalmak üzere, yerine yedek üyelerden biri getirilir. Şayet, bu dahi mümkün olmaz ve kurul üyeleri sayısı üçten aşağı düşerse bu konu tutanağa geçirilir ve eksiklikler, o sandık alanında seçme yeterliliğine sahip, okur-yazar olanlar arasından başkanın seçeceği kimselerle tamamlanır. (Genelge Madde 9). Göreve gelmeyen veya bırakıp giden başkan yahut üyenin yerine görevlendirilen kişi, önceki başkan veya üye daha sonra gelse dahi görevini sürdürür.

3. Sandık çevresinde kimler bulunabilir? CEVAP Sandık kurulu başkan ve üyeleri, milletvekilleri, o sandık

3. Sandık çevresinde kimler bulunabilir? CEVAP Sandık kurulu başkan ve üyeleri, milletvekilleri, o sandık bölgesinde kayıtlı seçmen ve müşahitler, bina sorumluları, çağrı ile gelen kolluk güçleri ve siyasi partilerin itiraz yetkisine sahip bulunan temsilcileri sandık başındaki işlemleri izleyebilirler. Ayrıca medya mensupları engel olmadan, haber amacıyla görüntü ve bilgi elde edebilir. (Genelge Madde 16)

4. Sandık kurulu başkanı sandık çevresinde düzeni sağlamaz ise ne yapılması gerekir? CEVAP Sandık

4. Sandık kurulu başkanı sandık çevresinde düzeni sağlamaz ise ne yapılması gerekir? CEVAP Sandık kurulu karar alıp düzeni kendisi sağlar ve durumu derhal İlçe Seçim Kurulu Başkanına bildirir. Sandık çevresinde cebir, şiddet veya tehdit kullanarak sandık başı düzenini bozmaya kalkışanlar, sandık kurulu başkanı veya üyelerinden biri tarafından yapılan çağrı ya da seçmenlerin ihbarı üzerine gelen kolluk güçlerince derhal sandık çevresinden uzaklaştırılır ve gerekli yasal işlem yapılır. Seçmenlerce ihbar, o yer kolluk güçlerine şahsen yapılır (Genelge Madde 16)

5. Sandık Çevresinde Cep Telefonu İle Görüşme Yapılabilir mi? CEVAP Sandık kurulu başkan ve

5. Sandık Çevresinde Cep Telefonu İle Görüşme Yapılabilir mi? CEVAP Sandık kurulu başkan ve üyelerinin görevleri gereğince yapacağı görüşmeler haricinde sandık çevresinde telefon ile görüşme yapılamaz. (Genelge Madde 16)

6. Sandık kurulu asil üyesi nerede oy kullanacaktır? CEVAP Sandık Kurulu asil üyesi, görevli

6. Sandık kurulu asil üyesi nerede oy kullanacaktır? CEVAP Sandık Kurulu asil üyesi, görevli olduğu sandıkta oyunu kullanacaktır. Görev yaptığı sandığa ait seçmen listesinde kayıtlı bulunmasa da bu kişiler kendilerine verilen (Örnek: 142) belge ile görevli oldukları sandıkta oylarını kullanacaklardır. (Genelge Madde 32) Sandık Kurulu asil üyesi olarak görevlendirilen kişiler eğer farklı bir sandıkta seçmen iseler seçmen olarak kayıtlı oldukları sandıkta oy kullanamazlar.

7. Sandık kurulu yedek üyesi ve müşahitler hangi sandıkta oy kullanacaktır? CEVAP Sandık kurulu

7. Sandık kurulu yedek üyesi ve müşahitler hangi sandıkta oy kullanacaktır? CEVAP Sandık kurulu yedek üyesi ve müşahitler görevli olduğu sandıkta değil, esas kayıtlı oldukları sandıkta oylarını kullanabilir.

8. Oy verme süresi kaçta biter? Oy verme süresi bitmiş ise sandık başındakiler oy

8. Oy verme süresi kaçta biter? Oy verme süresi bitmiş ise sandık başındakiler oy kullanabilirler mi? CEVAP Oy verme saat 17: 00’de biter. Bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra oylarını kullanmalarına izin verir. Daha sonra gelen kişiler oy kullanamazlar. Oy verme işlemi bitmiş olsa dahi sandıklar zamanından önce açılmaz. (Genelge Madde 23 )

9. Seçmen Hangi Belgeler İle Oy Kullanabilir? CEVAP T. C. Kimlik numarasının yazılı ve

9. Seçmen Hangi Belgeler İle Oy Kullanabilir? CEVAP T. C. Kimlik numarasının yazılı ve resimli olması şartıyla; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Geçici Kimlik Belgesi, Nüfus cüzdanı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı ve resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı olanlar oy kullanabilirler. Üzerinde kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik sunan seçmenin ise oy kullanabilmek için yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdı veya nüfus kayıt örneği olmalıdır. (Genelge Madde 29)

10. Seçmen, hata veya başka bir nedenle yeni bir oy pusulası alabilir mi? CEVAP

10. Seçmen, hata veya başka bir nedenle yeni bir oy pusulası alabilir mi? CEVAP Hayır, her ne sebeple olursa olsun seçmene yeni bir oy pusulası verilmez. (Genelge Madde 31/B/6)

11. Engellilerin oy kullanmasına kimler yardım edebilir? CEVAP O seçim çevresi seçmeni olan ve

11. Engellilerin oy kullanmasına kimler yardım edebilir? CEVAP O seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından biri, akrabası yoksa herhangi bir seçmen yardım edebilir. Ancak yardım eden kişi bir daha bir başkasına yardım edemez. Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremez, oy kullanma sırasında yardım edemez. (Genelge Madde 26).

12. Kimler oy kullanma sırasında önceliklidir? CEVAP Gebeler, hastalar ve engelliler sıra bekletilmeden oylarını

12. Kimler oy kullanma sırasında önceliklidir? CEVAP Gebeler, hastalar ve engelliler sıra bekletilmeden oylarını verirler. Engellilere yardım edenler ile güvenlik görevlileri ve yaşlıların da öncelikle oy kullanmalarına izin verilebilir (298/90).

13. Okuma-yazma bilmeyen kişi nasıl oy kullanabilir? CEVAP Bu kişilere oylarını kullanmaları konusunda sandık

13. Okuma-yazma bilmeyen kişi nasıl oy kullanabilir? CEVAP Bu kişilere oylarını kullanmaları konusunda sandık başkanı dışında sandık alanında yardım edilemez. Kapalı oy verme yerine sandık kurulu başkanı dahi giremez. Okuma yazma bilmeyen kişi isterse ve sorarsa, sadece sandık kurulu başkanı nasıl oy verileceğini açıklar ancak yine de oy kullanırken kabine girip yardım edemez. (Genelge Madde 28)

DİKKAT!!! ÇOK ÖNEMLİDİR TEK SANDIK ! TEK ZARF ! *ÜÇ PUSULA VE 1 MUHTARLIK

DİKKAT!!! ÇOK ÖNEMLİDİR TEK SANDIK ! TEK ZARF ! *ÜÇ PUSULA VE 1 MUHTARLIK OY KAĞIDI* BU SEÇİMDE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI OY PUSULASI, İLÇE BELEDİYE BAŞKANLIĞI OY PUSULASI VE İLÇE BELEDİYE MECLİSİ OY PUSULASI OLMAK ÜZERE 3 AYRI OY PUSULASI VE TEK ZARF BULUNACAKTIR. AYRICA, MUHTAR ADAYLARI İÇİN BEYAZ KAĞIT ÜZERİNE İSİMLERİ YAZLILI BULUNAN OY KAĞIDI OLACAKTIR. BU SEBEPLE AYRI SAYIM DÖKÜM CETVELİ İLE 4 AYRI SANDIK SONUÇ TUTANAĞI BULUNACAKTIR: BUNLAR; 1. ÖRNEK 49/1 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SAYIM DÖKÜM CETVELİ, 2. ÖRNEK 54/1 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SANDIK SONUÇ TUTANAĞI, 3. ÖRNEK 49/2 İLÇE BELEDİYE BAŞKANLIĞI SAYIM DÖKÜM CETVELİ, 4. ÖRNEK 54 İLÇE BELEDİYE BAŞKANLIĞI SANDIK SONUÇ TUTANAĞI, 5. ÖRNEK 49/3 İLÇE BELEDİYE MECLİS ÜYELİĞİ SAYIM DÖKÜM CETVELİ, 6. ÖRNEK 54/2 İLÇE BELEDİYE MECLİS ÜYELİĞİ SANDIK SONUÇ TUTANAĞI, 7. ÖRNEK 51 MUHTARLIK SANDIK SONUÇ TUTANAĞI

14. OY PUSULASI VE ZARF HANGİ RENKTE VE KAÇ FARKLI OY PUSULASI OLACAKTIR? CEVAP

14. OY PUSULASI VE ZARF HANGİ RENKTE VE KAÇ FARKLI OY PUSULASI OLACAKTIR? CEVAP Øİstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığına ilişkin BEYAZ renkli birleşik oy pusulasını Øİlçe Belediye başkanlığına ilişkin MAVİ renkli birleşik oy pusulası ; ØBelediye meclisi üyeliğine ilişkin SARI renkli birleşik oy pusulası; ØMahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulasını; TEK ZARFA KOYARAK OYLARINI KULLANIRLAR.

DİKKAT!!! ÇOK ÖNEMLİDİR 15. SAYIM-DÖKÜM YAPILIRKEN İLK OLARAK HANGİ PUSULALARDAN SAYIMA BAŞLANACAKTIR? CEVAP SANDIK

DİKKAT!!! ÇOK ÖNEMLİDİR 15. SAYIM-DÖKÜM YAPILIRKEN İLK OLARAK HANGİ PUSULALARDAN SAYIMA BAŞLANACAKTIR? CEVAP SANDIK BAŞKANI SIRASIYLA ZARFTAN ÇIKAN OY PUSULALARINI OKUMADAN ÖNCE, SEÇİM TÜRÜNE GÖRE TERS ÇEVİREREK TASNİF EDİP MASANIN ÜSTÜNE KOYAR. BU İŞLEM TAMAMLANDIKTAN SONRA AŞAĞIDAKİ SIRALAMAYA GÖRE OY PUSULASININ ÖN YÜZÜNÜ GÖSTERMEK SURETİYLE OY SAYIM İŞLEMİ BAŞLAR. 1. 2. 3. 4. BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI, İLÇE BELEDİYE BAŞKANLIĞI, BELEDİYE MECLİSİ ÜYELİĞİ MUHTARLIK PUSULARI SAYILACAKTIR. ÖNEMLİ NOT: BU SAYIM DÖKÜM SIRASINA MUTLAK OLARAK UYULMAK ZORUNDADIR. SANDIK BAŞKANI TAKDİRİ İLE SAYIM DÖKÜM SIRASI DEĞİŞTİRİLEMEZ… (Genelge Madde 41)

16. Kullanılmayan birleşik oy pusulaları ve zarflar ne olacaktır? CEVAP Oy zarflarından veya birleşik

16. Kullanılmayan birleşik oy pusulaları ve zarflar ne olacaktır? CEVAP Oy zarflarından veya birleşik oy pusulalarından kullanılmayanlar sayılır; oylarını veren seçmen sayısına eklenerek kurula teslim edilmiş bulunan birleşik oy pusulası toplamına veya zarf miktarı toplamına uygun olup olmadığına bakılır. Kullanılmayan zarf sayısı; muhtarlık seçimlerinde 51, belediye başkanlığı seçimlerinde 54, büyükşehir belediyesi seçimlerinde 54/1, belediye meclis üyeliği seçimlerinde 54/2 Örnek sayılı tutanağa yazılır. (Genelge Madde 37)

17. Geçersiz zarflar hangileridir? CEVAP a) Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, b)

17. Geçersiz zarflar hangileridir? CEVAP a) Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, b) "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranı olmayan kâğıttan imal edilmiş olan, Yüksek Seçim Kurulu amblemi olmayan, ç) Üzerinde İlçe Seçim Kurulu mührü bulunmayan, d) Üzerinde sandık kurulu mührü bulunmayan, e) Tamamı yırtılmış olan, Üzerinde İlçe Seçim Kurulu ve sandık kurulu mührü dışında herhangi bir mühür, imza, yazı, parmak izi veya herhangi bir işaret bulunan zarflar geçersiz sayılır. Ancak, üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarflar geçerli sayılır. (Genelge Madde 38)

18. Geçersiz zarflar hangileridir?

18. Geçersiz zarflar hangileridir?

19. Geçersiz oylar (oy pusulaları) hangileridir? CEVAP a) Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte

19. Geçersiz oylar (oy pusulaları) hangileridir? CEVAP a) Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, b) Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan, c) Arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan, ç) Hiçbir yerine “TERCİH” veya “EVET” mührü basılmamış olan, d) Birden fazla siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alanlara “TERCİH” veya “EVET” mührü basılmış olan, e) Birden fazla siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alana taşmış “TERCİH” veya “EVET” mührü bulunan, f) Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş olan, g) Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış olan, ğ) Üzerine “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında veya “TERCİH” veya “EVET” mührü yerine herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış olan, h) Üzerinde siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş olan, ı) Üzerinde yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar veya harfler veya sayılar yazılmış veya şekiller çizilmiş olan, birleşik oy pusulaları geçerli değildir (Genelge Madde 42)

19. Geçersiz oylar (oy pusulaları) hangileridir? HİÇBİR YERİNDE «EVET» MÜHRÜ BULUNMAYAN

19. Geçersiz oylar (oy pusulaları) hangileridir? HİÇBİR YERİNDE «EVET» MÜHRÜ BULUNMAYAN

19. Geçersiz oylar (oy pusulaları) hangileridir? BİRDEN FAZLA SİYASİ PARTİYE «EVET-TERCİH» MÜHRÜ BASILMASI

19. Geçersiz oylar (oy pusulaları) hangileridir? BİRDEN FAZLA SİYASİ PARTİYE «EVET-TERCİH» MÜHRÜ BASILMASI

19. Geçersiz oylar (oy pusulaları) hangileridir? BİRDEN FAZLA SİYASİ PARTİ ALANINA TAŞACAK ŞEKİLDE YE

19. Geçersiz oylar (oy pusulaları) hangileridir? BİRDEN FAZLA SİYASİ PARTİ ALANINA TAŞACAK ŞEKİLDE YE «EVET-TERCİH» MÜHRÜ BASILMASI

19. Geçersiz oylar (oy pusulaları) hangileridir?

19. Geçersiz oylar (oy pusulaları) hangileridir?

19. Geçersiz oylar (oy pusulaları) hangileridir?

19. Geçersiz oylar (oy pusulaları) hangileridir?

19. Geçersiz oylar (oy pusulaları) hangileridir? ÜZERİNE «EVET» MÜHRÜ DIŞINDA YAZILMASI

19. Geçersiz oylar (oy pusulaları) hangileridir? ÜZERİNE «EVET» MÜHRÜ DIŞINDA YAZILMASI

19. Geçersiz oylar (oy pusulaları) hangileridir? ÜZERİ YAZILMIŞ VE ŞEKİL ÇİZİLMİŞ OLMASI

19. Geçersiz oylar (oy pusulaları) hangileridir? ÜZERİ YAZILMIŞ VE ŞEKİL ÇİZİLMİŞ OLMASI

20. Hangi hallerde oy pusulası geçersiz sayılmaz? CEVAP a) Zarfların açılması veya oyların okunması

20. Hangi hallerde oy pusulası geçersiz sayılmaz? CEVAP a) Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında yırtılması, b) Bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazaen yırtılması, c) Herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamaması, ç) Birleşik oy pusulasının katlanarak zarfa konulması sebebiyle “TERCİH” veya “EVET” mührü ile oy pusulasının arkasına basılan sandık kurulu mühür izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi, d) Bir siyasi parti veya bağımsız aday alanına basılan “TERCİH” veya “EVET” mührünün alanları ayıran çizgili bölgeye taşmış olması, e) Başka bir siyasi parti veya bağımsız adayın alanına taşmamak kaydıyla, siyasi parti veya bağımsız aday alanına birden çok “TERCİH” veya “EVET” mührü basılması, f) Yetkili seçim kurulları tarafından gönderilen ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunan oy pusulalarının arkasının sandık kurullarının ihmaliyle mühürlenmemiş olması.

20. Hangi hallerde oy pusulası geçersiz sayılmaz? CEVAP Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim

20. Hangi hallerde oy pusulası geçersiz sayılmaz? CEVAP Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanının geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmez. (Genelge Madde 42)

20. Hangi hallerde oy pusulası geçersiz sayılmaz? OYLARIN OKUNMASI SIRASINDA PUSULANIN YIRTILMASI

20. Hangi hallerde oy pusulası geçersiz sayılmaz? OYLARIN OKUNMASI SIRASINDA PUSULANIN YIRTILMASI

20. Hangi hallerde oy pusulası geçersiz sayılmaz? EVET MÜHRÜNÜN BİRDEN ÇOK BASILMASI

20. Hangi hallerde oy pusulası geçersiz sayılmaz? EVET MÜHRÜNÜN BİRDEN ÇOK BASILMASI

20. Hangi hallerde oy pusulası geçersiz sayılmaz? EVET MÜHRÜNÜN DİĞER SİYASİ PARTİ ÇİZGİSİNE TAŞMAMAK

20. Hangi hallerde oy pusulası geçersiz sayılmaz? EVET MÜHRÜNÜN DİĞER SİYASİ PARTİ ÇİZGİSİNE TAŞMAMAK KAYDIYLA KENDİ SÜTUNU DIŞINA ÇIKMASI

20. Hangi hallerde oy pusulası geçersiz sayılmaz? OY PUSULASININ KATILANMASI ESNASINDA MÜHÜR İZİNİN OY

20. Hangi hallerde oy pusulası geçersiz sayılmaz? OY PUSULASININ KATILANMASI ESNASINDA MÜHÜR İZİNİN OY PUSULASININ DİĞER KISIMLARINA BULAŞMASI

21. Geçersiz oy pusulalarına ne yapılır? CEVAP Geçerli sayılmayan veya hesaba katılmayan oy pusulaları,

21. Geçersiz oy pusulalarına ne yapılır? CEVAP Geçerli sayılmayan veya hesaba katılmayan oy pusulaları, ayrı paket yapılarak bağlanır ve paketin üzeri mühürlenerek, sayısı yazılır ve saklanır. Bu oy pusulaları yakılamaz, yırtılamaz ve yok edilemez. Bunların sayısı, o seçim türüne ait sandık sonuç tutanaklarının ilgili yerine işlenir. (Genelge Madde 43)

22. Geçersiz zarflara ne yapılır? CEVAP Geçersiz zarflar paketlenir ve paketin üzeri mühürlenerek zarf

22. Geçersiz zarflara ne yapılır? CEVAP Geçersiz zarflar paketlenir ve paketin üzeri mühürlenerek zarf sayısı yazılır. Bu zarflar saklanır ve kesinlikle açılmaz. Bu işlemler yapıldıktan sonra, o sandıktan çıkan geçerli ve geçersiz zarfların toplam sayısı ile oykullanan seçmen sayısı karşılaştırılır. Zarf sayısı, oy kullanan seçmen sayısına eşit veya eksik ise başkaca bir işlem yapılmaz. (Genelge Madde 38)

23. Geçerli zarf sayısı oy kullanan seçmen sayısından fazla olursa ne olur? CEVAP Zarf

23. Geçerli zarf sayısı oy kullanan seçmen sayısından fazla olursa ne olur? CEVAP Zarf sayısı oy kullanan seçmen sayısından fazla ise eşitliği sağlamak için önce geçersiz zarf sayısı düşülür. Geçersiz zarf sayısının düşülmesi halinde de eşitlik sağlanamıyorsa, sandık kurulu başkanı geçerli zarflar arasından, eşitliği sağlayacak sayıda zarfı gelişigüzel çeker ve bu zarflar açılmadan derhal yakılarak imha edilir. İmha edilen zarf sayısı ilgili tutanağa (Örnek: 51, 53, 54/1, 54/2) yazılır. (Genelge Madde 38) TUTANAK

24. Zarfın içinden oy pusulası haricinde herhangi bir şey çıkarsa ne olacaktır? CEVAP Zarfın

24. Zarfın içinden oy pusulası haricinde herhangi bir şey çıkarsa ne olacaktır? CEVAP Zarfın içinden el ilânı, broşür ya da özel bir işaret, yazı veya şekil taşıyan kâğıt veya işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkmış olması halinde, bu zarftan çıkan oy pusulası hesaba katılmaz. (Genelge Madde 48/A/2)

25. Sandık Sonucuna ilişkin kaç adet sandık sonuç tutanağı hazırlanacaktır ? CEVAP Dört adet

25. Sandık Sonucuna ilişkin kaç adet sandık sonuç tutanağı hazırlanacaktır ? CEVAP Dört adet sandık sonuç tutanağı hazırlanacaktır ; 1. Örnek: 54/1; Büyükşehir Belediye Başkanı Seçimi Sandık Sonuç Tutanağı 2. Örnek: 54; Belediye Başkanı Seçimi Sandık Sonuç Tutanağı, 3. Örnek: 54/2; Belediye Meclisi Üyeliği Seçimi Sandık Sonuç Tutanağı 4. Örnek: 51; Mahalle Muhtarı ve İhtiyar Heyeti Üyeliği Seçimi Sandık Sonuç Tutanağı (Genelge Madde 54 )

26. Sandık sonuç tutanağı kimlere verilir? CEVAP Sandık sonuç tutanağının birer sureti, yeteri kadar

26. Sandık sonuç tutanağı kimlere verilir? CEVAP Sandık sonuç tutanağının birer sureti, yeteri kadar hazırlanarak sandık kurulu başkanı ve üyelerince imzalandıktan ve mühürlendikten sonra seçime katılma yeterliliği olan ve talep eden siyasi parti ve bağımsız adayların müşahitlerine verilir. Bu tutanaklar talep halinde öncelikle sandık kurulunun siyasi partili üyelerine imza karşılığında verilir. Ancak bu halde, o partinin müşahidine ayrıca tutanak verilmez. (Genelge Madde 46)

27. Sayıma ilişkin torba (belgeler ve mühür) ilçe seçim kuruluna kimler tarafından ulaştırılır? CEVAP

27. Sayıma ilişkin torba (belgeler ve mühür) ilçe seçim kuruluna kimler tarafından ulaştırılır? CEVAP Sandık kurulu tarafından hazırlanan mühürlü torba ve sandık kurulu mührü, sandık kurulu başkanı ile ad çekme yoluyla belli edilecek en az iki üye tarafından hiçbir gecikmeye meydan verilmeksizin ve hiçbir yere uğranmaksızın en kısa zamanda, ilçe seçim kurulu başkanına teslim edilir. Kurulun diğer üyeleri ile müşahitler de isterlerse ve taşıtta yer varsa başkanla birlikte gidebilirler. (Genelge Madde 53)

28. Sandık kurulu kaç kişi ile karar verebilir? CEVAP Kurul kararları salt çoğunlukla yani

28. Sandık kurulu kaç kişi ile karar verebilir? CEVAP Kurul kararları salt çoğunlukla yani kurul başkan ve üyelerinin yarıdan fazlasının oylarıyla verilir. Oylarda eşitlik olması halinde başkanın katıldığı tarafın oyu üstün tutulur. (Genelge Madde 59)

29. Şikâyet ve itirazın farkı nedir? CEVAP Şikâyet sandık kuruluna; itiraz ise ilçe seçim

29. Şikâyet ve itirazın farkı nedir? CEVAP Şikâyet sandık kuruluna; itiraz ise ilçe seçim kuruluna yapılan başvurulardır. Sandık kurulu başkanının veya sandık kurulunun yaptıkları işlemlerin uygun olmadığı düşünülüyorsa, sandık kurullarına yapılan başvurulara ŞİK YET denir. Sandık kurullarınca verilmiş herhangi bir kararın mevzuata aykırı olması nedeniyle kaldırılması veya uygun hale getirilmesi için İlçe Seçim Kurullarına başvurulmasına ise İTİRAZ denir. (Genelge Madde 48)

30. Şikâyete yetkili olanlar kimlerdir? CEVAP a) Seçme yeterliğine sahip seçmenler, b) Siyasi partiler

30. Şikâyete yetkili olanlar kimlerdir? CEVAP a) Seçme yeterliğine sahip seçmenler, b) Siyasi partiler veya bunların tüzüklerine göre kuruluş kademelerinin (il ve ilçe kuruluşlarının) başkanları veya vekilleri, c) Siyasi partilerin müşahitleri, d) Adaylar

31. Şikâyet nasıl yapılır? CEVAP Şikâyet yazılı olarak veya sözlü yapılabilir. Sözlü şikâyetler gerekçesiyle

31. Şikâyet nasıl yapılır? CEVAP Şikâyet yazılı olarak veya sözlü yapılabilir. Sözlü şikâyetler gerekçesiyle birlikte özel bir tutanağa yazılır. Bu tutanak adı, soyadı ve adresi de yazılarak şikâyetçiye imza ettirilir. Şikâyet için hazırlanmış olan matbu dilekçe örnekleri de kullanılabilir. (Genelge Madde 57) Avcılar İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına Adı, soyadı ve adresi İmza

32. Şikâyet sonrası verilebilecek kararlar nelerdir? CEVAP Şikâyetin haklı veya yerinde görülmesi halinde, kurul,

32. Şikâyet sonrası verilebilecek kararlar nelerdir? CEVAP Şikâyetin haklı veya yerinde görülmesi halinde, kurul, karar yazmaya ihtiyaç olmaksızın, şikâyet konusu tedbir veya işlemi düzeltir yahut bu tedbir veya işlemi kaldırır. Sandık Kurulunca şikâyetin reddine karar verilmesi halinde kurulun kararını tutanak defterine yazması ve bu kararın başkan ve üyeler tarafından imzalanması lazımdır. (Genelge Madde 59)

33. Şikâyet ne zamana kadar yapılabilir? CEVAP Seçim sonuçlarını bildiren tutanağın yazılıp imzalanmasına kadar

33. Şikâyet ne zamana kadar yapılabilir? CEVAP Seçim sonuçlarını bildiren tutanağın yazılıp imzalanmasına kadar yapılabilir (Genelge Madde 60)

34. Şikâyetimiz reddolunmuşsa ne yapmalıyız? CEVAP Yetkililer tarafından seçim kuruluna itiraz edilmesini sağlamak üzere

34. Şikâyetimiz reddolunmuşsa ne yapmalıyız? CEVAP Yetkililer tarafından seçim kuruluna itiraz edilmesini sağlamak üzere şikâyetimiz reddolunduğu takdirde, durum okul sorumlusuna bildirilmelidir.

35. İtiraz üzerine ilçe seçim kurulu tarafından verilecek karara sandık kurulunun uyma zorunluluğu var

35. İtiraz üzerine ilçe seçim kurulu tarafından verilecek karara sandık kurulunun uyma zorunluluğu var mıdır? Şikâyet veya itiraz seçim işlerini durdurur mu? CEVAP Sandık kurulu bu karara uymak, başka bir ifadeyle kararı olduğu gibi yerine getirmek zorundadır. Şikâyet ve itiraz seçim işlerini durdurmaz. Sandık kurulları seçim işlerini yapmaya devam ederler. (Genelge Madde 63)

UNUTMAYINIZ!!! SANDIK NAMUSTUR!!! SEÇİM SANDIKTA KAZANILIR… TEŞEKKÜRLER

UNUTMAYINIZ!!! SANDIK NAMUSTUR!!! SEÇİM SANDIKTA KAZANILIR… TEŞEKKÜRLER