1 NTE KADER NANCI NELER RENECEZ RNEK SORU2015

  • Slides: 31
Download presentation
1. ÜNİTE: KADER İNANCI

1. ÜNİTE: KADER İNANCI

NELER ÖĞRENECEĞİZ?

NELER ÖĞRENECEĞİZ?

ÖRNEK SORU(2015 TEOG 1)

ÖRNEK SORU(2015 TEOG 1)

ÖRNEK SORU(2015 TEOG 1)

ÖRNEK SORU(2015 TEOG 1)

ALLAH HER ŞEYİ BİR ÖLÇÜYE GÖRE YARATMIŞTIR Evrende, dünyada, canlılarda ve vücudumuzda her şey

ALLAH HER ŞEYİ BİR ÖLÇÜYE GÖRE YARATMIŞTIR Evrende, dünyada, canlılarda ve vücudumuzda her şey bir ölçü, bir düzen ve bir denge halindedir; bunu Allah yaratmıştır. Bu ölçü ve düzen; Allah’ın varlığının ve birliğinin delilidir. İbret almamız içindir. Düzenli bir hayat sürmemiz içindir. Allah’ın koyduğu dengeye uymalı, zarar vermemeliyiz.

ÖRNEK SORU(2016 TEOG 1)

ÖRNEK SORU(2016 TEOG 1)

KADER VE EVRENDEKİ YASALAR Evrende görülen mükemmel ve değişmez ilkelere “Evrenin Yasaları” denir. Sünnetullah:

KADER VE EVRENDEKİ YASALAR Evrende görülen mükemmel ve değişmez ilkelere “Evrenin Yasaları” denir. Sünnetullah: Allah’ın evren ve evrendeki canlı cansız tüm varlıklar için koyduğun kanunlardır. Bunlar değişmez kanunlardır. Evrendeki yasalar sayesinde insanlar meydana gelen fiziksel, biyolojik ve toplumsal olayları anlamlandırabilmektedir.

EVRENDEKİ YASALAR FİZİKSEL(DOĞAL YASALAR) BİYOLOJİK YASALAR (BAHÇE) TOPLUMSAL YASALAR (TAKIMI) (FENER) Madde ve enerji

EVRENDEKİ YASALAR FİZİKSEL(DOĞAL YASALAR) BİYOLOJİK YASALAR (BAHÇE) TOPLUMSAL YASALAR (TAKIMI) (FENER) Madde ve enerji ile ilgilidir. Canlılar ile ilgilidir. Deney ve gözleme dayanır. Neden-sonuç ilişkisi vardır. Evrensel ve geneldir. Evrensel, sürekli ve zorunludur. “Hak her canlıya layık olduğu cevheri verdi. Tırtılın iki dişi olsa ormanı yerdi. Kediler haftada bir gün uçabilseydi, Dünyada kuşların nesli biterdi. ” Allah’ın varlık ve birliğinin delilidir. Toplumsal olaylar arasındaki neden-sonuç ilişkisini ifade eden yasalardır. Kur’an insanları bu yasalar üzerinde düşünmeye, bunların nasıl işlediğini bulmaya ve bunlara uygun davranmaya davet eder. Kur’an’da bildirilen toplumsal yasaların temel özelliği toplumun düzeninin korunması ve devamlılığının sağlanmasına yöneltmesidir.

ÖRNEK SORU(2016 TEOG 1)

ÖRNEK SORU(2016 TEOG 1)

ÖRNEK SORU(2016 TEOG 1)

ÖRNEK SORU(2016 TEOG 1)

İNSAN İRADESİ VE KADER Evrenin yasaları insanı doğrudan ilgilendirir, ancak insan bu yasalara uyup

İNSAN İRADESİ VE KADER Evrenin yasaları insanı doğrudan ilgilendirir, ancak insan bu yasalara uyup uymama konusunda serbest bırakılmıştır. Allah, insana seçme ve seçimini özgürce yapma gücü vermiştir. Özgürlük: Bir şeyi yapma veya yapmama arasındaki seçimdir. İnsan, iradesi sayesinde davranışlarından sorumludur. İnsanın bu sınırlı iradesine cüz-i irade denir. Allah’ın sınırsız iradesine ise külli irade denir. Allah’ın sonsuz ilmiyle her şeyi bilmesinin insan üzerinde hiçbir baskısı yoktur. Çünkü insan, Allah’ın kendisi hakkında bildiği şeyleri bilmemektedir.

ÖRNEK SORU(2016 TEOG 1)

ÖRNEK SORU(2016 TEOG 1)

ÖRNEK SORU(2016 TEOG 1)

ÖRNEK SORU(2016 TEOG 1)

KADERLE İLGİLİ KAVRAMLAR 1. Emek ve Rızık 2. Ömür ve Ecel 3. Başarı ve

KADERLE İLGİLİ KAVRAMLAR 1. Emek ve Rızık 2. Ömür ve Ecel 3. Başarı ve Başarısızlık 4. Sağlık ve Hastalık 5. Tevekkül

1. Emek ve Rızık Emek: Bir işin yapılması için harcanan beden ve beyin gücüdür.

1. Emek ve Rızık Emek: Bir işin yapılması için harcanan beden ve beyin gücüdür. Emek olmadan rızık olmaz. “Kim kazanmazsa bu dünyada bir ekmek parası, Dostunun yüzkarası, düşmanının maskarası!” M. Akif Rızık(Sözlük Anlamı): Azık, yenilen, içilen ve faydalanılan her şey. Rızık(Terim Anlamı): Allah’ın tüm canlılara yiyip içmek ve yararlanmak için verdiği her şeydir. Nimet: Hayırlı mal, servet, yiyecek, içecek, mutluluk gibi şeyleri de kapsayan daha geniş bir kavramdır. Er-Rezzak: Rızık veren(Allah) Dinimizde “helal rızık” çok önemli bir yere sahiptir.

2. Ömür ve Ecel Ömür: İnsanın doğumundan ölümüne kadar geçen sınırlı süre. Ecel: Ömrün

2. Ömür ve Ecel Ömür: İnsanın doğumundan ölümüne kadar geçen sınırlı süre. Ecel: Ömrün sona erdiği an.

3. Başarı ve Başarısızlık Başarı: İnsanın yaptığı bir işten beklediği, amaçladığı sonucu elde etmesidir.

3. Başarı ve Başarısızlık Başarı: İnsanın yaptığı bir işten beklediği, amaçladığı sonucu elde etmesidir. Başarısızlık: Başarının zıddı. “İnsan için ancak çalışmasının karşılığı vardır. ” (Necm: 39)

ÖRNEK SORU(2016 TEOG 1)

ÖRNEK SORU(2016 TEOG 1)

4. Sağlık ve Hastalık Sağlık: İnsanın bedenen ve ruhen iyi olması durumudur. İnsan sağlığını

4. Sağlık ve Hastalık Sağlık: İnsanın bedenen ve ruhen iyi olması durumudur. İnsan sağlığını korumaktan sorumludur. İnsan biyolojik yasalara bağlı bir hayat yaşar. Önce tedavi sonra dua.

5. Tevekkül Sözlük Anlamı: Allah’a teslim olma, güvenme, sığınma Terim Anlamı: İş konusunda elimizden

5. Tevekkül Sözlük Anlamı: Allah’a teslim olma, güvenme, sığınma Terim Anlamı: İş konusunda elimizden geleni yapıp gerisini Allah’a havale etmektir. Tevekkül: Çabalamak + Allah’a teslim olmak=Başarı, huzur

ÖRNEK SORU(2016 TEOG 1)

ÖRNEK SORU(2016 TEOG 1)

ÖRNEK SORU(2016 TEOG 1)

ÖRNEK SORU(2016 TEOG 1)

ÖRNEK SORU(2016 TEOG 1)

ÖRNEK SORU(2016 TEOG 1)

Kadere iman eden insan; Her şeyin Allah’ın bilgisi dâhilinde olduğunu ve ona sığınmanın güven

Kadere iman eden insan; Her şeyin Allah’ın bilgisi dâhilinde olduğunu ve ona sığınmanın güven ve huzurunu yaşar. Her şeyi en ince noktasına kadar bilen Allah’ın her şey için bir amaç belirlediğini bilir. Bu amacı anlamaya çalışır. Allah’ın evrene bir ölçü ve denge koyduğunu bilir. Allah’ın var ettiği bu dengeyi anlamaya ve korumaya gayret eder. Allah’ın her şeyi bir ölçü ve denge içinde yarattığını bilir. Bu dengenin bir parçası olarak karşılaştığı zorluklarla mücadelede Allah’a güvenip dayanır.

İslam Dünyasında Ortaya Çıkan Yanlış Kader Anlayışlarını Nedenleri: 1. Kur’an ve hadisin yanlışın anlaşılması(Cebriye

İslam Dünyasında Ortaya Çıkan Yanlış Kader Anlayışlarını Nedenleri: 1. Kur’an ve hadisin yanlışın anlaşılması(Cebriye Mezhebi ve Kadercilik Anlayışı) 2. Yabancı kültürlerin etkisi 3. Psikolojik sebep: son iki yüzyıldır Müslümanların içinde bulunduğu olumsuz şartlar

BİR PEYGAMBER TANIYORUM: HZ. MUSA (A. S. ) Hz. Musa İsrailoğullarına gönderilen 3. peygamberdir.

BİR PEYGAMBER TANIYORUM: HZ. MUSA (A. S. ) Hz. Musa İsrailoğullarına gönderilen 3. peygamberdir. Gönderildiği yer Mısır’dır. Hz. Musa’ya Allah ile doğrudan konuşmasından dolayı «Kelimullah» lakabı verilmiştir. Mısır’ın yerli halkına «Kıpti» , krallarına «firavun» denilmekteydi. Hz. Musa Kur’an’da adı en fazla geçen ve kıssası en ayrıntılı anlatılan peygamberdir. Kardeşi Hz. Harun’la birlikte peygamberlik yapmıştır. Hz. Şuayb’ın (a. s. ) kızıyla evlenmiştir. Hz. Musa kıssasının ayrıntıları ve kendisine verilen mucizeler için lütfen ders kitabınızın ilgili bölümüne müracaat ediniz.

ÖRNEK SORU Hz. Musa ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A) İsrailoğullarına gönderilmiştir.

ÖRNEK SORU Hz. Musa ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A) İsrailoğullarına gönderilmiştir. B) Kelimullah lakabı verilmiştir. C) Ondan sonra Hz. Harun peygamberlik yapmıştır. D) Firavun ile mücadele etmiştir.

Ayet’el Kürsi Bakara Sûresi’nin 255. Ayetidir. 1 ayettir. Adını içinde geçen “kürsi” kelimesinden alır.

Ayet’el Kürsi Bakara Sûresi’nin 255. Ayetidir. 1 ayettir. Adını içinde geçen “kürsi” kelimesinden alır. Kürsi, ilahi hükümranlık, kudret ve ilim, hâkimiyet anlamlarına gelir. Namazlarda tesbihattan önce okunur. Ayrıca namazda Fatiha’dan sonra ek sure yerine de okunabilir. Ana konusu; Allah’ın yüceliği, kudreti ve üstün özellikleridir.

ÖRNEK SORU(2016 TEOG 1)

ÖRNEK SORU(2016 TEOG 1)

ÖRNEK SORU(2015 TEOG 1)

ÖRNEK SORU(2015 TEOG 1)