RNEK OLAY ANALZ YNTEM rnek Olay Yntemi RNEK

  • Slides: 19
Download presentation
ÖRNEK OLAY ANALİZİ YÖNTEMİ

ÖRNEK OLAY ANALİZİ YÖNTEMİ

Örnek Olay Yöntemi ÖRNEK OLAY YÖNTEMİ NEDİR? AMACI NEDİR? ÖĞRENME ÇIKTILARI FAYDALARI ÖRNEK UYGULAMA

Örnek Olay Yöntemi ÖRNEK OLAY YÖNTEMİ NEDİR? AMACI NEDİR? ÖĞRENME ÇIKTILARI FAYDALARI ÖRNEK UYGULAMA SINIRLIKLARI RESİMLER

Örnek Olay Yöntemi Nedir? Örnek olay yöntemi, gerçek hayatta karşılan problemlerin sınıf ortamında çözülmesi

Örnek Olay Yöntemi Nedir? Örnek olay yöntemi, gerçek hayatta karşılan problemlerin sınıf ortamında çözülmesi yoluyla öğrenmenin sağlanmasıdır. Bu yöntem öğrencilere bir konuyu ya da bir beceriyi kazandırmak ve o konuda uygulama yaptırmak amacıyla kullanılır. Günlük hayatta karşılan gerçek bir problemin çözümü için de kullanılır.

Örnek Olay Yönteminin Amacı Bu tekniğin amacı toplumdaki farklı görüşlere, farklı değerlere sahip insanların

Örnek Olay Yönteminin Amacı Bu tekniğin amacı toplumdaki farklı görüşlere, farklı değerlere sahip insanların birbirleriyle konuşarak farklılıklardan kaynaklanan problemleri çözmede kullanabilecekleri becerileri kazandırmaktır. gerçek hayatta karşılan problemlerin sınıf ortamında çözülmesi yoluyla öğrenmenin sağlanmasıdır. Bu yöntem öğrencilere bir konuyu kavratmak ve o konuda uygulama yaptırmak amacıyla kullanılır. Günlük hayatta karşılaşılmış olan bir problemin çözümü içinde kullanılır.

Örnek olaylar görsel, yazılı birçok kaynaktan derlenebilir. Öğrenciler veya öğretmen, bir trafik kazasını, bir

Örnek olaylar görsel, yazılı birçok kaynaktan derlenebilir. Öğrenciler veya öğretmen, bir trafik kazasını, bir çevre sorununu sözel olarak veya resim, film gibi tekniklerle sınıfa getirirler. Kısa bir sunumdan sonra öğrenciler bu konu hakkındaki fikirlerini, yani olayın nedenlerini, gelişimini ve mümkün sonuçlarını ortaya koyup tartışırlar. Seçilen olay iyi bir olay ise bunun geliştirilip yaygınlaştırılması yolları, kötü bir olay ise bunun engellenmesi ve düzeltilmesi yolları hep beraber ortaya konmaya çalışılır.

Öğrenme Çıktıları Hemen her alanda rahatlıkla uygulanabilecek ve verimli öğretim sonuçları alınabilecek bir metottur.

Öğrenme Çıktıları Hemen her alanda rahatlıkla uygulanabilecek ve verimli öğretim sonuçları alınabilecek bir metottur. Öğrenciler burada problem çözme tekniklerini, işbirliği içinde öğrenme, rol oynama gibi teknikleri de rahatlıkla kullanıp uygulama fırsatı bulurlar. Öğrencilerin hepsi bir konuda veya olay üzerinde yoğun bir zihinsel çaba gösterirler; bilgi ve tecrübelerini burada uygulamaya koymaya çalışırlar. Soyut düşünceler burada pratiğe, uygulamaya dönüştürülebilir.

Bir örnek olayı kaleme alma süreci başlıca dört aşamada gerçekleştirilir. 1. Özgür Yazım Evresi.

Bir örnek olayı kaleme alma süreci başlıca dört aşamada gerçekleştirilir. 1. Özgür Yazım Evresi. Bu evrede, öğrenciler, kendi deneyimleri ile ilgili olarak yazacakları bir konu hakkında bir grup içerisinde beyin jimnastiği yaparak çeşitli fikirler not alırlar ve bir taslak oluşturmaya çalışırlar.

2. Örnek olayı kaleme alma evresi Bu evrede, gruptaki öğrenciler, sessiz bir şekilde ilk

2. Örnek olayı kaleme alma evresi Bu evrede, gruptaki öğrenciler, sessiz bir şekilde ilk evrede tespit ettikleri gerçek-hayat yaşantısı ile ilgili olarak yaklaşık bir sayfalık bir hikayeyi veya dramayı yazıya dökerler.

3. Örnek olayı paylaşma evresi. Bu evrede, gruptaki öğrenciler, kendi hikayelerini anlatırlar, diğer hikayele

3. Örnek olayı paylaşma evresi. Bu evrede, gruptaki öğrenciler, kendi hikayelerini anlatırlar, diğer hikayele dinlerler ve grupta paylaşılan bütün hikayeleri tartışırlar. Grup üyeleri, hikayelerde geçen sorunlu olaylar hakkında şu soruları yöneltebilirler: 1. Hikayenin ana teması nedir? 2. Hikayede işlenen sorunlu olay nasıl gelişmektedir? 3. Hikayede adı geçen sorunlu olayın çözüme kavuşturulabilmesi için alternatifler nelerdir?

4. Grupla çalışma sürecinin değerlendirilmesi ve sonuç evresi. Bu evrede, grup içerisinde hikaye yazma,

4. Grupla çalışma sürecinin değerlendirilmesi ve sonuç evresi. Bu evrede, grup içerisinde hikaye yazma, diğer hikayeleri dinleme ve kendi hikayelerini diğerleri ile paylaşma aktiviteleri değerlendirilir ve öneriler geliştirilir. Ayrıca, grup üyeleri varılan sonuçlar hakkında birbirlerine geribildirim sağlarlar.

Örnek olay incelemesi yönteminin uygulanması başlıca beş aşamada gerçekleştirilir. 1. Derse bir örnek olay

Örnek olay incelemesi yönteminin uygulanması başlıca beş aşamada gerçekleştirilir. 1. Derse bir örnek olay ile başlamak ve dersin konusunu seçilen örnek olay etrafında organize etmek. 2. Seçilen örnek olayın öğrencilerin dünyası ile yakından ilişkisini kurmak önemlidir. 3. Öğrencilere kendi öğrenmelerini yönlendirmeleri için sorumluluk vermek 4. Öğrenme zamanının çoğu için sınıfta küçük gruplar oluşturmak. 5. Öğrencilerin, öğrendikleri şeyleri bir ürün ya da performans şeklinde sınıfta sunmalarını istemek.

ÖRNEK UYGULAMA Sınıfta 6 şar kişilik 5 grup oluşturuldu. Özgür yazım evresi: Öğrenciler, kendi

ÖRNEK UYGULAMA Sınıfta 6 şar kişilik 5 grup oluşturuldu. Özgür yazım evresi: Öğrenciler, kendi deneyimleri ile ilgili olarak yazacakları bir konu hakkında bir grup içerisinde beyin jimnastiği yaparak çeşitli fikirler not alırlar ve bir taslak oluşturdular. • Daha önce buna benzer bir olay yaşadınız mı? • Bu konular ile ilgili düşünceleriniz neler? Bu sorular soruldu ve grupların kendi aralarında tartışmaları istendi. Örnek olayı kaleme alma evresi : Bu evrede, gruptaki öğrenciler, sessiz bir şekilde ilk evrede tespit ettikleri gerçek hayat yaşantısı ile ilgili başlarından geçen bir olayı ve sunulan örnek olay hakkındaki düşünceleri kaleme aldılar.

Örnek olayı paylaşma evresi: Bu evrede her gruptan bir öğrenci sunulan örnek olayla ilişkili

Örnek olayı paylaşma evresi: Bu evrede her gruptan bir öğrenci sunulan örnek olayla ilişkili bir olayı anlattılar ve paylaşılan hikayeler üzerine tartışıldı. Grupla çalışma sürecinin değerlendirilmesi ve sonuç evresi: Bu evrede, grup içerisinde hikaye yazma, diğer hikayeleri dinleme ve kendi hikayelerini diğerleri ile paylaşma aktiviteleri değerlendirilir ve öneriler geliştirildi. Her grup kendi arasında olaylara ilişkin öneri ve değerlendirmelerde bulundular ve her grubun yazdığı öneriler sınıftaki görüş bildirme panosuna asıldı. Daha sonra öğrenciler buradan da birbirlerinin değerlendirmelerini okudular. Fikir ve Mesajları paylaşma Panosu Her gruba fikirlerini yazmaları için ayrı renk kağıtlar verildi. Panoda da her grup için ayrı bir alan ayrılmıştı. Her grubun fikri kendi alanına asıldı.

HER GRUP İÇİN AYRI RENK GRUPLARIN FİKİRLERİ

HER GRUP İÇİN AYRI RENK GRUPLARIN FİKİRLERİ

Örnek Olay Yönteminin Faydaları ØBağımsız düşünme, orijinal fikir üretme ve bunu ortaya koyma ve

Örnek Olay Yönteminin Faydaları ØBağımsız düşünme, orijinal fikir üretme ve bunu ortaya koyma ve tartışma özellikleri gelişir. ØÖğrenciler, sorunları tartışarak çözme yeteneği geliştirirler. ØBir problemi çözmeyi, analiz edip sonuca ulaşmayı öğrenirler. ØEleştirel düşünme ve karar verme becerileri gelişir. ØÖrnek olay yöntemi izlendiğinde katılımcıların çevrelerinde süre gelen olaylara duyarlılığı gelişebilir. ØTüm öğrencilerin tartışmalara katılması sağlanır. ØGruplarla da uygulanabileceği için birlikte çalışma imkanı sağlar.

Örnek Olay İnceleme Yönteminin sınırlılıkları • Uzun zaman alır. • Öğretmenin önceden çok iyi

Örnek Olay İnceleme Yönteminin sınırlılıkları • Uzun zaman alır. • Öğretmenin önceden çok iyi hazırlanması gerekir • Kalabalık sınıflarda uygulanması zordur. • Öğretmenin grup liderliği yapamayacağı durumlarda olayın ayrıntısını bilen bir lidere ihtiyaç duyulur. • İncelenmesi düşünülen olaya tam olarak uyan bir örnek olay yazmak bazen güç olabilir. • Tartışmaları yönetmede ve değerlendirmede zorlukla karşılabilir. .

19

19