REPERE TEORETICE PENTRU UN NVMNT AXAT PE COMPETENE

  • Slides: 18
Download presentation
REPERE TEORETICE PENTRU UN ÎNVĂŢĂMÎNT AXAT PE COMPETENŢE

REPERE TEORETICE PENTRU UN ÎNVĂŢĂMÎNT AXAT PE COMPETENŢE

Trei etape ale învăţământului axat pe competenţe • 1. 1960 -1970. Întroducerea în vocabularul

Trei etape ale învăţământului axat pe competenţe • 1. 1960 -1970. Întroducerea în vocabularul pedagogic a noţiunii de competenţă. Apariţia noţiunii de competenţă comunicativă. • 2. 1970 -1990. Apare noţiunea de competenţă socială. • 3. Începe în anii 90 ai secolului al XX-lea. Obiect de discuţie devine competenţa profesională.

Conceptul de competenţă • Competenţa este capacitatea cuiva de a se pronunţa asupra unui

Conceptul de competenţă • Competenţa este capacitatea cuiva de a se pronunţa asupra unui lucru, pe temeiul unei cunoaşteri adânci a problemei în discuţie (DEX). • Competenţa este disponibilitatea subiectului de a reorganiza eficient resursele interne şi externe pentru atingerea scopului (dicţionarul de psihologie ). • Competenţa este o aptitudine specifică de realizare eficientă a unor acţiuni care vin dintr-un domeniu, înserînd cunoştinţe înguste, anumite abilităţi, mod de gîndire şi conştientizarea responsabilităţii pentru acţiunile întreprinse (J. Raven).

Conceptul de competenţă • Competenţele reprezintă o expresie socială, profesională a omului bazată pe

Conceptul de competenţă • Competenţele reprezintă o expresie socială, profesională a omului bazată pe cunoştinţe şi condiţionată intelectual (И. А. Зимняя ). • Competenţa este disponibilitatea subiectului de a acţiona în baza cunoştinţelor şi a experienţei, obţinute în rezultatul învăţării (С. Шишов, А. Агапов). • Competenţa este o calitate sau o totalitate de calităţi necesare pentru a funcţiona într-un domeniu concret şi experienţă minimă în acest domeniu, o totalitate integrată de cunoştinţe, capacităţi, moduri de acţiune, orientate la rezolvarea problemelor (А. Б. Хуторской).

Conceptul de competenţă • Competenţa presupune nu atât prezenţa unui volum necesar de cunoştinţe,

Conceptul de competenţă • Competenţa presupune nu atât prezenţa unui volum necesar de cunoştinţe, abilităţi, experienţe, cît capacitatea de a le actualiza la momentul oportun şi a le utiliza în procesul de realizare a obligaţiunilor profesionale (А. Ф. Зеер). • Competenţa este o modalitate de întreţinere a cunoştinţelor, abilităţilor care permit autorealizarea personală (В. В. Сериков).

Conceptul de competenţă • Competenţa este un ansamblu integrat de capacităţi care permit de

Conceptul de competenţă • Competenţa este un ansamblu integrat de capacităţi care permit de a stăpîni în mod spontan o situaţie şi de a reacţiona la ea în mod adecvat (X. Roegiers). • Competenţa este o totalitate de abilităţi şi capacităţi de care este capabil elevul, adică potenţialul lui, procesul fiind influenţat de cauze interne şi externe (C. Cucoş). • Competenţa este o activitate care se bazează pe cunoştinţe, intelect şi personalitate (R. W. White).

Trei grupuri de referinţă privind definirea competenţei • baza cognitivă şi comportamentală într-un domeniu;

Trei grupuri de referinţă privind definirea competenţei • baza cognitivă şi comportamentală într-un domeniu; • baza cognitivă şi comportamentală în diferite domenii; • experienţă socială şi motivaţia.

Direcţiile de bază ale învăţămîntului în mileniul trei (Jacques Delors) • • Învaţă să

Direcţiile de bază ale învăţămîntului în mileniul trei (Jacques Delors) • • Învaţă să descoperi; Învaţă să faci; Învaţă să trăieşti împreună; Învaţă să trăieşti.

Proiectul “Învăţămîntul mediu în Europa” (Consiliul Europei) Absolventul de astăzi trebuie să fie capabil:

Proiectul “Învăţămîntul mediu în Europa” (Consiliul Europei) Absolventul de astăzi trebuie să fie capabil: a) Să înveţe extrăgînd folos din experienţă, coordonînd cunoştinţele proprii , organizîndu-şi procedee proprii de învăţare, rezolvînd diverse probleme, lucrînd independent, utilizînd baze de date, intervievîndu-i pe cei din preajmă, consultînd experţi, obţinînd informaţii lucrînd cu documente şi clasificîndu-le. b) Să gîndească identificînd corelaţii dintre trecut şi prezent, analizînd critic dezvoltarea societăţii, depăşind neîncrederea şi dificultăţile de diferit gen, exprimîndu-şi poziţia, opinia în discuţii, apreciind contextul politic şi economic în care se desfăşoară învăţarea; deprinderi sociale legate de sănătate, ecologie, consum; opere literare, de artă.

Învăţămîntul mediu în Europa c) Să coopereze lucrând în grup, luând decizii, aplanând divergenţe

Învăţămîntul mediu în Europa c) Să coopereze lucrând în grup, luând decizii, aplanând divergenţe şi conflicte, negociind, elaborând contracte. d) Să acţioneze încadrându-se în proiecte, exercitând responsabilităţi, contribuind la realizările în echipă, manifestînd solidaritate, organizînd munca sa. e) Să se adapteze utilizând noi tehnologii informaţionale, făcând faţă transformărilor şi greutăţilor, căutînd noi soluţii.

Competenţe de bază (Consiliul Europei) 1. Social-politice (a fi responsabil, a se implica în

Competenţe de bază (Consiliul Europei) 1. Social-politice (a fi responsabil, a se implica în luarea deciziilor, a rezolva conflicte, a participa la susţinerea şi îmbunătăţirea instituţiilor democratice); 2. Multiculturale (acceptarea diferenţelor, respect faţă de alţii, abilitatea de a trăi împreună cu oameni de diferite culturi, limbi, religii); 3. De comunicare scrisă şi orală (comunicare în mai multe limbi, ascultare reciprocă, elaborarea şi prezentarea diferitelor texte); 4. Informaţionale (aplicarea tehnologiilor de căutare şi prelucrare a informaţiei, analiza critică, sinteză etc. ) 5. Învăţare pe parcursul întregii veţi – condiţie pentru integrarea profesională, şcoală.

Trei grupuri de competenţe: sociale, motivaţionale şi instrumentale • Competenţe sociale: sociale de cooperare,

Trei grupuri de competenţe: sociale, motivaţionale şi instrumentale • Competenţe sociale: sociale de cooperare, de rezolvare de probleme, de participare/implimentare, civice, de comunicare, de mobilizare socială indiferent de condiţii, de identificare a rolului în societate. • Competenţe de motivare: inventivitate, de adaptare la condiţii noi, de promovare a succesului, de proiectare a rezultatului personal, de identificare a necesităţilor şi de luare a deciziilor corecte. • Competenţe instrumentale: lingvistice, tehnologice, de cercetare, de utilizare a informaţiei pentru dezvoltarea personală etc.

Sistem propriu de competenţe de bază Marea Britanie Sunt orientate spre realizarea a trei

Sistem propriu de competenţe de bază Marea Britanie Sunt orientate spre realizarea a trei funcţii: 1. Să-i ajute pe elevi să înveţe; 2. Să-i ajute să fie flexibili; 3. Să-i ajute să fie oameni de succes în viaţă. Se evidenţiază trei competenţe de bază: Calcul, comunicare, tehnologii informaţionale şi trei competenţe mai largi: autoinstruire şi autoprezentare, lucrul în echipă, rezolvarea problemelor.

Model de competenţe de bază Rusia 1. Competenţă în sfera activităţii cognitive independente, bazată

Model de competenţe de bază Rusia 1. Competenţă în sfera activităţii cognitive independente, bazată pe însuşirea modalităţilor de achiziţionare a cunoştinţelor din diferite surse informaţionalr, inclusiv extraşcolare; 2. Competenţă civică (exercitarea rolului de cetăţean, alegător, consumator); 3. Competenţă în sfera profesională (abilitatea de a analiza piaţa muncii, a aprecia posibilităţile profesionale personale, priceperi de autoorganizare etc. ); 4. Competenţeă de viaţă, trai, existenţă (sănătate personală, familie etc. ); 5. Competenţă culturală, de odihnă (alegerea căilor şi metodelor de utilizare a timpului liber pentru îmbogăţirea spirituală şi culturală a personalităţii).

Competenţe de bază Ukraina 1. Competenţe sociale, legate de disponibilitate de a-şi asuma responsabilităţi,

Competenţe de bază Ukraina 1. Competenţe sociale, legate de disponibilitate de a-şi asuma responsabilităţi, a fi activ, a rezolva constructiv conflicte, a se implica în evoluţia instituţiilor democratice ale societăţii; 2. Competenţe interculturale, care se referă la înţelegerea unicităţii oamenilor, la stima faţă de alte limbi, culturi, religii; 3. Competenţe comunicative, care prevăd cunoaşterea a mai multe limbi, exprimare scrisă şi orală; 4. Competenţe informaţionale, care presupun înţelegerea importanţei informaţiei în societatea contemporană, utilizarea tehnologiilor informaţionale, abilitatea de a acumula şi a analiza critic informaţia; 5. Competenţe de autodezvoltare şi autoinstruire, legate de necesitatea şi disponibilitatea de a învăţa permanent; 6. Competenţe de activitate creativă, productivă şi raţională.

Competenţele de bază întrunesc trei caracteristici importante: 1. Sunt multifuncţionale, permit rezolvarea diferitelor probleme

Competenţele de bază întrunesc trei caracteristici importante: 1. Sunt multifuncţionale, permit rezolvarea diferitelor probleme din viaţa profesională, socială, de zi cu zi. 2. Sunt trans – şi interdisciplinare, deoarece pot fi utilizate la şcoală, în familie, la serviciu, în sfera politică etc. 3. Sunt multiprocesuale, adică implică diferite procese psihice, mintale şi abilităţi intelectuale (analitice, critice, comunicative etc. )

Cinci caracteristici esenţiale specifice tuturor tipurilor de competenţe • Competenţa mobilizează un ansamblu de

Cinci caracteristici esenţiale specifice tuturor tipurilor de competenţe • Competenţa mobilizează un ansamblu de resurse: cunoştinţe, experienţe, scheme, automatisme, capacităţi, savoir-faire de diferite tipuri etc. • Mobilizarea nu se realizează întâmplător. • Mobilizarea are loc în cadrul unui ansamblu de situaţii bine determinate. • Competenţele pot avea şi caracter disciplinar. • Competenţa poate fi evaluată, deoarece poate fi măsurată prin calitatea îndeplinirii sarcinii(procesul), precum şi prin calitatea produsului.

Competenţe – cheie în Republica Moldova 1. Competenţe social-politice (responsabilitate faţă de sine, de

Competenţe – cheie în Republica Moldova 1. Competenţe social-politice (responsabilitate faţă de sine, de mediul social; elaborarea unor tactici comportamentale adecvate situaţiilor sociale etc. ); 2. Competenţe în sfera activităţii cognitive sau informaţionale (Însuşirea modelelor de achiziţionare a cunoştinţelor prin analiză, sinteză, abstractizare; iniţierea activităţilor de tip investigativ; aplicarea tehnologiilor de prelucrare a informaţiei, rezolvarea de probleme etc. ); 3. Competenţe de comunicare (utilizarea limbajului scris şi oral, elaborarea tacticilor de comunicare, elaborarea şi prezentarea textelor, cunoaşterea cel puţin a unei limbi de circulaţie internaţională etc. ) 4. Competenţe interculturale, care se referă la întelegerea unicităţii oamenilor, la stima faţă de cultura naţională precum şi faţă de alte limbi, culturi religii; 5. Competenţe de învăţare permanentă, pe parcursul întregii vieţi.