OKULDA SALN KORUNMAS VE GELITIRILMESI PROGRAM Okul Sal

  • Slides: 20
Download presentation
OKULDA SAĞLıĞıN KORUNMASı VE GELIŞTIRILMESI PROGRAMı

OKULDA SAĞLıĞıN KORUNMASı VE GELIŞTIRILMESI PROGRAMı

 Okul Sağlığı: Öğrencilerin ve okul çalışanlarının sağlığın değerlendirilmesi, geliştirilmesi, sağlıklı okul yaşam alanının

Okul Sağlığı: Öğrencilerin ve okul çalışanlarının sağlığın değerlendirilmesi, geliştirilmesi, sağlıklı okul yaşam alanının sağlanması ve sürdürülmesi, öğrenciye dolayısıyla topluma sağlıklı eğitimin verilmesi için yapılan çalışmaların tümü olarak tanımlanmaktadır.

OKULDA SAĞLıĞıN KORUNMASı VE GELIŞTIRILMESI BİLEŞENLERİ Aile ve Toplum Katılımı Sağlık Hizmetleri Okulda Sağlığın

OKULDA SAĞLıĞıN KORUNMASı VE GELIŞTIRILMESI BİLEŞENLERİ Aile ve Toplum Katılımı Sağlık Hizmetleri Okulda Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi Fiziksel Aktivite Sağlıklı ve Güvenli Okul Çevresi Sağlıklı Beslenme Sağlık Eğitimi

OKUL YÖNETIMININ HAZıRLıKLARı Okul yönetimi program bileşenlerini yerine getirmelidir. (Form 3 a, 3 b,

OKUL YÖNETIMININ HAZıRLıKLARı Okul yönetimi program bileşenlerini yerine getirmelidir. (Form 3 a, 3 b, 3 c) Okul Sağlığı Yönetim Ekibi Oluşturmalıdır. (1 İdareci, 1 öğretmen, 1 öğrenci, 1 okul aile birliği üyesi, varsa sağlık çalışanı ve rehber öğretmen) Okula özgü «Okul Sağlığı Planı» oluşturmalıdır. (Ek 2 b) Öğrencilerin aile hekimleri tarafından her yıl periyodik muayene ve izlemlerinin yapılmasının sağlanması ve aile hekimleri tarafından okula gönderilen form-1 okulda saklanarak kayıt altına alınmalıdır. Yapılan tüm işlemleri içeren dosya hazırlamalıdır.

DOSYA IÇERISINDE; Okul Sağlığı Yönetim Ekibi Üye Listesi ( Ek 2 a) Okul Sağlığı

DOSYA IÇERISINDE; Okul Sağlığı Yönetim Ekibi Üye Listesi ( Ek 2 a) Okul Sağlığı Planı ( Ek 2 b) Öğrenci muayene, aşı, tarama sonuçları sayısal verileri. Rehberlik hizmetleri planı, raporları/kayıtları sayısal verileri. Sağlıkla ilgili konularda öğrenci, okul çalışanlarına ve velilere yapılan eğitimlere ait dokümanlar. «Okul Sağlığı Planı» kapsamında gerçekleştirilen etkinliklere ait dokümanlar. (fotoğraf, kayıt, afiş, broşür vb. ) Kantin, yemekhane, büfe, kafeterya çalışanlarına ait hijyen eğitimi belgeleri.

DOSYA IÇERISINDE; Okul tarafından kantin, yemekhane, büfe, kafeteryanın aylık denetlendiğine dair «Kontrol ve Denetim

DOSYA IÇERISINDE; Okul tarafından kantin, yemekhane, büfe, kafeteryanın aylık denetlendiğine dair «Kontrol ve Denetim Formu» . Personel ilkyardım sertifikaları. Varsa «Beyaz Bayrak» ve «Beslenme Dostu Okul Sertifikaları» . Form-3 a, 3 b, 3 c okullar kendini değerlendirme olarak kullanabilir kendi eksikliklerini görerek tamamlayabilirler.

 Ek-2 a: Sıra No 1 2 3 4 5 Okul Sağlığı Yönetim Ekibi

Ek-2 a: Sıra No 1 2 3 4 5 Okul Sağlığı Yönetim Ekibi Adı Soyadı Unvanı Görevi İmza

 Ek-2 b: Okul Sağlığı Planı Amaç Hedef Etkinlikler ve İzleme- Değerlendirme Etkinlikler Uygulama

Ek-2 b: Okul Sağlığı Planı Amaç Hedef Etkinlikler ve İzleme- Değerlendirme Etkinlikler Uygulama Zamanı Açık Hedef Uygulandı Mı Evet/Hayır İzleme. Değerlendirme

 Form-3 a. Sağlık Hizmetleri No Evet (E) Hayır (H) 1 Okul sağlığı planında

Form-3 a. Sağlık Hizmetleri No Evet (E) Hayır (H) 1 Okul sağlığı planında sağlık hizmetlerini içeren amaç ve hedefler belirlenmiştir. 2 Okul/kurumun, okul sağlığı yönetim ekibi vardır. 3 Yıllık rehberlik hizmetleri çerçeve planı hazırlanmıştır. 4 İlkyardım dolabı vardır 5 TSM ile işbirliği yaparak sağlık hizmetlerin koordine etmektedir. 6 Tüm öğrencilerin aile hekimleri tarafından periyodik muayenesi yapılmaktadır. 7 Tarama, aşı, ağız ve diş sağlığı çalışmaları öncesinde veliler bilgilendirilmektedir. 8 Öğrencilerin muayene sonuçları e okul sistemine girilmektedir. 9 Okul çalışanlarının aile hekimlerine muayene için teşvik edilmektedir. 10 Risk grubundaki öğrencilerin velileriyle görüşülerek sağlık kuruluşlarına yönderilmektedir. 11 Rehber öğretmen ve rehberlik servisi vardır. 12 Rehberlik kayıtları uygun şekilde saklanmaktadır. 13 Tütün ve diğer bağımlılık yapan madde kullanımı olduğu düşünülen öğrenci rehberlik servisine yönlendirilmiştir. 14 Öğrencilerin sağlık kayıtları uygun olarak saklanmaktadır. 15 Sağlıkla ilgili görsel materyaller gözle görülür yerlere asılmaktadır. Sağlıkla ilgili öğrenci kulüpleri faaliyetleri yapılmaktadır.

 Form-3 b. Sağlıklı ve Güvenli Okul Çevresi No Evet (E) Hayır (H) 1

Form-3 b. Sağlıklı ve Güvenli Okul Çevresi No Evet (E) Hayır (H) 1 Okul sağlığı planında sağlıklı ve güvenli okul çevresini içeren amaç ve hedefler belirlenmiştir. 2 Okulun etrafı çevrilidir. 3 Okulun içinde ve dışında çöp kovaları ve çöplerin toplandığı sistem vardır. 4 Okulun içi-dışı bahçesi düzenli olarak temizlenmektedir. 5 Şebeke suyu kullanılmaktadır. 6 Şebeke suyu numuneleri İTASHY de belirtilen şartları taşımaktadır. 7 Tuvaletler düzenli olarak temizlenmektedir. 8 Tuvaletlerde sıvı sabun, çöp kovasının içinde çöp poşeti vardır. 9 Okulun ısıtma ve havalandırması mevsime uygun yapılmaktadır. 10 Öğrencilerin tuvalet dışında su içebilecekleri olanak sağlanmıştır. 11 Kantin, yemekhane, büfe, kafeterya çalışanlarının hijyen eğitim belgeleri vardır. 12 Kantin, yemekhane, büfe, kafeterya, pansiyon gibi yerlerde gıdalar uygun koşullarda saklanmaktadır. 13 Temizlik işiyle görevli personel vardır. 14 Temizlik işiyle ilgili kullanılan araç-malzemeler öğrencilerin ulaşamayacağı yerlerde saklanmaktadır. 15 İlkyardım sertifikası almış personel vardır.

 Form-3 c. Sağlıklı Beslenme No Evet (E) Hayır (H) 1 Okul sağlığı planında

Form-3 c. Sağlıklı Beslenme No Evet (E) Hayır (H) 1 Okul sağlığı planında sağlıklı beslenme hizmetlerini içeren amaç ve hedefler belirlenmiştir 2 Okul çalışanları sağlıklı beslenmeyi teşvik edecek şekilde model olmaktadır. 3 Öğrencilerin kahvaltı yapmaları teşvik edilmektedir. 4 Öğrencilerin ara öğün almaları teşvik edilmektedir ve uygun süre verilmektedir. Okul/kurumun yemek/taşımalı yemek hizmeti: yok maddeler değerlendirmelidir. ) (10. maddeye geçin) var (5 -6 -7 -8 -9 5 Yemek yiyebilmek için uygun süre (en az 40 dk ) ayrılmaktadır. 6 Yemek listeleri meb ve sağlık bakanlığı menü listeleri örnek alınarak hazırlanmaktadır. 7 Okul tarafından yemekhane/pansiyon hizmetleri ayda en az 1 kere denetlenmektedir. 8 Yemekhane ortamları, yiyecek-içecek saklanan ortamlar, yiyecek sunanlar mevzuata uygun olmalıdır. 9 Pansiyonlu okullarda gıda depoları mevzuata uygun olarak ayda 1 kez denetlenmektedir. Okul/kurumun kantin/kooperatifi: yok var(10 -11 -12 -13. maddeleri değerlendiriniz. ) 10 Süt/süt ürünleri veya meyve/sebze satışı yapılmaktadır. 11 Yetersiz ve dengesiz beslenmeye örnek olabilecek reklam, afiş vb. bulunmamaktadır. 12 Yiyecek-içecek ortamları ve hizmet sunanlar mevzuata uygundur. 13 Ayda en az 1 kere kontrol ve denetimi yapılmaktadır.

DEĞERLENDIRME Form-2 Okul Değerlendirme Formu; İl: İlçe: Okul Adı: Okul Türü: Pansiyon: Var Yok

DEĞERLENDIRME Form-2 Okul Değerlendirme Formu; İl: İlçe: Okul Adı: Okul Türü: Pansiyon: Var Yok Okul Kademesi: Eğitim-Öğretim Yılı/Dönemi: Değerlendirme Tarihi: Adres: Telefon:

Form-2 Okul Değerlendirme Formu; 2. a Öğrenci Sayısı Okulda Öğrenim görmekte Olan Öğrenci Sayıları

Form-2 Okul Değerlendirme Formu; 2. a Öğrenci Sayısı Okulda Öğrenim görmekte Olan Öğrenci Sayıları Gündüzlü Kız Öğrenci Erkek Öğrenci Toplam Öğrenci Pansiyonlu Toplam

Form-2 Okul Değerlendirme Formu; 2. b Okul/Kurum Çalışanı Sayısı Öğretmen Sayısı İdari Personel Sayısı

Form-2 Okul Değerlendirme Formu; 2. b Okul/Kurum Çalışanı Sayısı Öğretmen Sayısı İdari Personel Sayısı Temizlik Personeli/Hizmetli Sayısı Kantin/Yemekhane/Mutfak Personeli Sayısı Diğer Toplam

Form-2 Okul Değerlendirme Formu; 2. c Periyodik İzlem/Muayenesi Yapılan Öğrenci Sayısı ve Yüzdesi Periyodik

Form-2 Okul Değerlendirme Formu; 2. c Periyodik İzlem/Muayenesi Yapılan Öğrenci Sayısı ve Yüzdesi Periyodik İzlem/Muayenesi Yapılan Öğrenci Sayısı (a) Toplam Öğrenci Sayısı (b) Periyodik İzlem/Muayenesi Yapılan Öğrenci Yüzdesi (a/b*100)

Form-2 Okul Değerlendirme Formu; 2. d Taramalar Tarama Programının Adı Kademe Okul çağı çocuklarında

Form-2 Okul Değerlendirme Formu; 2. d Taramalar Tarama Programının Adı Kademe Okul çağı çocuklarında işitme tarama programı İlkokul 1. sınıf Okul öncesi Ağız ve diş sağlığı taramaları Okul öncesi Diğer ( belirtiniz) İlkokul Ortaokul Lise Tarama yapılan öğrenci sayısı (a) Tarama yapılması gereken öğrenci sayısı (b) Taranan Öğrenci Yüzdesi (a/b*100)

Form-2 Okul Değerlendirme Formu; 2. e Okul Aşı Uygulamaları Aşının adı Da. BT-IPA (

Form-2 Okul Değerlendirme Formu; 2. e Okul Aşı Uygulamaları Aşının adı Da. BT-IPA ( ilkokul 1. sınıf) KKK ( ilkokul 1. sınıf) Tetonez, Difteri ( Ortaokul 8. Sınıf) Diğer (aşı adı/uygulanan sınıf) Aşı yapılan öğrenci sayısı (a) Aşı yapılması gereken öğrenci sayısı (b) Aşı yapılan öğrenci yüzdesi (a/b*100)

Form-2 Okul Değerlendirme Formu; 2. f Okulda Dağıtılan Materyal Cinsi Afiş Broşür Kitap Diğer

Form-2 Okul Değerlendirme Formu; 2. f Okulda Dağıtılan Materyal Cinsi Afiş Broşür Kitap Diğer Toplam Adedi

Form-2 Okul Değerlendirme Formu; 2. g Eğitimler Eğitimin Adı Eğitime -Konusu Katılan Öğrenci Sayısı

Form-2 Okul Değerlendirme Formu; 2. g Eğitimler Eğitimin Adı Eğitime -Konusu Katılan Öğrenci Sayısı Toplam Eğitime Katılan Okul Katılan Veli Çalışanı Sayısı Toplam Katılımcı Sayısı

Teşekkür eder ve kolaylıklar dileriz. Amasya İl Milli Eğitim Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik

Teşekkür eder ve kolaylıklar dileriz. Amasya İl Milli Eğitim Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi