LEGEA LUI OHM Sa se calculeze intensitatea curentului

  • Slides: 40
Download presentation
LEGEA LUI OHM Sa se calculeze intensitatea curentului electric, care circulă printr-un bec cu

LEGEA LUI OHM Sa se calculeze intensitatea curentului electric, care circulă printr-un bec cu rezistenţa de 400Ω, dacă tensiunea la bornele becului este de 120 V. ( Culegere de probleme de fizică pentru clasele VI-VIII-C. Vintilă, I. Oltean-EDP, București, 1974 )

Să se determine intensitatea unui curent care trece printr-un bec electric cu o rezistenţa

Să se determine intensitatea unui curent care trece printr-un bec electric cu o rezistenţa are 240Ω, dacă tensiunea din reţeaua oraşului este de 120 V.

Ce diferenţa de potenţial trebuie aplicată unui conductor cu rezistenţa de 2Ω, pentru a

Ce diferenţa de potenţial trebuie aplicată unui conductor cu rezistenţa de 2Ω, pentru a onţine un curent de 60 A. ( Culegere de probleme de fizică pentru clasele VI-VIII-C. Vintilă, I. Oltean-EDP, București, 1974 )

Ce tensiune trebuie aălicată la la capetele unei rezistenţe de 160Ω, ştiind că prin

Ce tensiune trebuie aălicată la la capetele unei rezistenţe de 160Ω, ştiind că prin rezistenţă trece un curent de 2 A? ( Culegere de probleme de fizică pentru clasele VI-VIII-C. Vintilă, I. Oltean-EDP, București, 1974 )

Să se calculeze rezistenţa unui bec electric conectat la tensiunea de 110 V, dacă

Să se calculeze rezistenţa unui bec electric conectat la tensiunea de 110 V, dacă diferenţa curentului care circulă prin bec este de 0, 5 A. ( Culegere de probleme de fizică pentru clasele VI-VIII-C. Vintilă, I. Oltean-EDP, București, 1974 )

Să se calculeze rezisteuţa unui aparat electric, căruia i se aplică o tensiune de

Să se calculeze rezisteuţa unui aparat electric, căruia i se aplică o tensiune de 220 V, iar intensitateta curentului ce îl străbate este de 2 A. ( Culegere de probleme de fizică pentru clasele VI-VIII-C. Vintilă, I. Oltean-EDP, București, 1974 )

Tensiunea electromotoare a unei baterii este de 2 V, rezistenţa exterioară a circuitului este

Tensiunea electromotoare a unei baterii este de 2 V, rezistenţa exterioară a circuitului este de 1, 6Ω. Care este intensitatea curentului electric, dacă rezistenţa interioară este 0, 4Ω.

Un acumulator are rezistenţa interioară 0, 05Ω şi este conectat la un conductor cu

Un acumulator are rezistenţa interioară 0, 05Ω şi este conectat la un conductor cu o rezistenţa de 4Ω, producând un curent de 0, 5 A. Să se calculeze tensiunea electromotoare a acumulatorului. ( Culegere de probleme de fizică pentru clasele VI-VIII-C. Vintilă, I. Oltean-EDP, București, 1974 )

Secțiunea transversală a unui conductor electric este parcursă de 5 x 1019 electroni pe

Secțiunea transversală a unui conductor electric este parcursă de 5 x 1019 electroni pe durata Δt=5 s. Aflați rezistența electrică a conductorului, dacă tensiunea elctrică de la capetele lui este U=8 V. Sarcina electrică a electronului este qe=-1, 6 x 10 -19 C. ( Fizică-400 de probleme si 40 de teste-grilă, D. Bacrău, Gr. Editorial Corint, București, 2003)

Să se determine intensitatea curentului şi tensiunea la bornele unei baterii pusă într-un circuit,

Să se determine intensitatea curentului şi tensiunea la bornele unei baterii pusă într-un circuit, bateria având tensiunea electromotoare de 1, 5 V, rezistenţa interioară de 0, 12Ω şi rezistenţa exterioară de 1, 28Ω. ( Culegere de probleme de fizică pentru clasele VI-VIII-C. Vintilă, I. Oltean-EDP, București, 1974 )

Pentru a cunoaşte rezistenţa interioară a unei baterii cu o tensiune electromotoare de 2

Pentru a cunoaşte rezistenţa interioară a unei baterii cu o tensiune electromotoare de 2 V, el s-a legat la un circuit exterior cu rezistenţa de 1Ω obţinându-se curent de 1, 2 A. Să se afle rezistenţa interioară a bateriei. ( Culegere de probleme de fizică pentru clasele VI-VIII-C. Vintilă, I. Oltean-EDP, București, 1974 )

La bornele unui acumulator având tensiunea electromotoare de 12 V se conectează un conductor

La bornele unui acumulator având tensiunea electromotoare de 12 V se conectează un conductor cu rezistenţa de 5Ω. Să se calculeze intensitatea curentului în circuit şi rezistenţa interioară a acumulatorului, dacă tensiunea la borne este de 11 V. ( Culegere de probleme de fizică pentru clasele VI-VIII-C. Vintilă, I. Oltean-EDP, București, 1974 )

O sursă electrică de rezistenţă interioară necunoscută “r” se introduce într-un circuit a cărui

O sursă electrică de rezistenţă interioară necunoscută “r” se introduce într-un circuit a cărui rezistenţa este de 2Ω. Tensiunea la bornele bateriei este în acest caz de 1 V. Ştind că tensiunea electromotoare a sursei este 1, 8 V, să se găsească rezistenţa interioară? ( Probleme de fizică, C. Maican, D. Tanase-EDP, Bucureşti, 1960 )

Dacă la bornele unei surse se conectează un rezistor cu rezistenţa R 1=1Ω, intesitatea

Dacă la bornele unei surse se conectează un rezistor cu rezistenţa R 1=1Ω, intesitatea curentului prin rezistor este I 1=1 A; dacă se conectează un rezistor cu rezistenţa R 2=2, 5Ω, intensitatea curentului prin el este I 2=0, 5 A. Să se calculeze rezistenţa interioară r si t. e. m. E, ale sursei. ( Probleme de fizică pentru clasele IX-X, D. Manda, M. Sandu, L. Georgescu, N. Gherbanovschi-EDP, Bucureşti, 1983)

Să se calculeze tensiunea U la bornele unei surse, cunoscând t. e. m. a

Să se calculeze tensiunea U la bornele unei surse, cunoscând t. e. m. a sursei E=1, 5 V, rezistenţa interioară r=0, 4Ω iar rezistenţa circuitului exterior R=1, 6Ω. ( Probleme de fizică pentru clasele IX-X, D. Manda, M. Sandu, L. Georgescu, N. Gherbanovschi-EDP, Bucureşti, 1983)

Rezistenţa circuitului exterior al unei surse cu t. e. m. E=1, 5 V este

Rezistenţa circuitului exterior al unei surse cu t. e. m. E=1, 5 V este R=2Ω. Tensiunea la bornele sursei este U=1 V. Să se calculeze rezistenţa internă a sursei. ( Probleme de fizică pentru clasele IX-X, D. Manda, M. Sandu, L. Georgescu, N. Gherbanovschi-EDP, Bucureşti, 1983)

O sursă are tensiunea la borne U 1=4 V când i se leagă la

O sursă are tensiunea la borne U 1=4 V când i se leagă la borne o rezistenţă R 1=4Ω şi tensiunea la borne U 2=4, 5 V când rezistorul legat la borne are rezistenţa R 2=6Ω. Să se calculeze rezistenţa internă şi t. e. m. ale sursei. ( Probleme de fizică pentru clasele IX-X, D. Manda, M. Sandu, L. Georgescu, N. Gherbanovschi-EDP, Bucureşti, 1983)

Un circuit electric conține un rezistor electric, un ampermetru, un voltmetru și un alimentator

Un circuit electric conține un rezistor electric, un ampermetru, un voltmetru și un alimentator didactic, prevăzut cu posibilitatea de a modifica tensiunea de alimentare a circuitului electric. Datele experimentale au fost înscrise în tabelul următor: U (V) 0, 5 1, 0 1, 2 1, 8 2, 3 3, 0 I (A) 0, 10 0, 24 0, 36 0, 46 0, 60 a) Reprezentați schema circuitului electric. b) Trasați graficul I=f(U) și scrieți care este interpretarea lui. c) Aflați rezistența electrică a rezistorului electric. ( Fizică-400 de probleme si 40 de teste-grilă, D. Bacrău, Gr. Editorial Corint, București, 2003)

U (V) 0, 5 1, 0 1, 2 1, 8 2, 3 3, 0

U (V) 0, 5 1, 0 1, 2 1, 8 2, 3 3, 0 I (A) 0, 10 0, 24 0, 36 0, 46 0, 60 Intensitatea curentului crește direct proporționaal cu tensiunea electrică.

Un circuit electric simplu conţine un voltmetru. Dacă se închide întrerupătorul , voltmetrul indică

Un circuit electric simplu conţine un voltmetru. Dacă se închide întrerupătorul , voltmetrul indică 8, 6 V, iar dacă se deschide indică 9 V. a) Reprezentaţi schema circuitului eletric. b) Găsiţi valoarea rezistenţei interioare a generatorului, dacă intensitatea curentului electric din circuit este 0, 2 A. c) Aflaţi rezistenţa totală a circuitului electric simplu. ( Fizică-400 de probleme si 40 de teste-grilă, D. Bacrău, Gr. Editorial Corint, București, 2003)

sau:

sau:

Un rezistor cu rezistenţa electrică R=17, 5Ω este conectat la un generator electric de

Un rezistor cu rezistenţa electrică R=17, 5Ω este conectat la un generator electric de curent electric continuu, a cărui cădere interioară de tensiune este u=0, 25 V. Dacă se scurtcircuitează rezistorul, se obţine un curent electric de n=36 ori mare. Calculaţi: a) intensitatea curentului electric; b) tensiunea electrică de la bornele rezistorului inainte şi după ce se scurtcircuitează rezistorului; c) tensiunea electromotoare. ( Fizică-400 de probleme si 40 de teste-grilă, D. Bacrău, Gr. Editorial Corint, București, 2003)

În circuitul din figură , rezistoarele au valorile R 1=20Ω , R 2=100Ω. Când

În circuitul din figură , rezistoarele au valorile R 1=20Ω , R 2=100Ω. Când comutatorul C este conectat pe poziţia “a” indică 2 A iar când este conectat pe poziţia “b” indică 1, 5 A. Calculaţi: a) rezistenţa interioară a bateriei. b) tensiunea electromotoare a sursei E; ( FIZICA- culegere de probleme pentru clasa a VIII-a –V. Olteanu, M. Marinescu, Ed. Almaron, 1992 )

Voltmetrul din circuitul electric prezentat in figură indica 20 V. Generatorul are rezistența interioară

Voltmetrul din circuitul electric prezentat in figură indica 20 V. Generatorul are rezistența interioară r=1Ω, iar rezistorul are rezistența R=10Ω. Să se determine (neglijând intensitatea curentului absorbit de voltmetru și căderea de tensiune pe ampermetru ) : a) tensiunea electrometoare a generatorului; b) indicația ampermetrului în cazul din desen și în cazul când rezistorul este scurtcirciutat. ( FIZICA- culegere de probleme pentru clasa a VIII-a –V. Olteanu, M. Marinescu, Ed. Almaron, 1992 )

Un circuit este alimentat de un generator cu tensiunea electromotoare E=9 V şi r=0,

Un circuit este alimentat de un generator cu tensiunea electromotoare E=9 V şi r=0, 5Ω. La bornele lui se leagă un rezistor cu rezistenţa variabilă (reostat) între 0Ω şi 17, 5Ω. S-a trasat graficul intensităţii în funcţie de rezistenţa totală a circuitului Rtotal şi a obţinut curba din figură. Ce valori au coordonatele (a, b) ale punctului M şi coordonatele (c, d) ale punctului N. ( Probleme de fizică pentru gimnaziu , M. Sandu, E. Nichita, T. Ştefan-EDP, Bucureşti, 1983 ) În punctul M, intensitatea curentului este maximă, iar Rtot este minim.

În punctul N, intensitatea curentului este minimă, iar Rtot este maximă.

În punctul N, intensitatea curentului este minimă, iar Rtot este maximă.

Conectând o baterie cu tensiune electromotoare E şi rezistenţă interioară r la o rezistenţă

Conectând o baterie cu tensiune electromotoare E şi rezistenţă interioară r la o rezistenţă exterioară R 1, tensiunea la bornele bateriei este U 1=5 V. Dacă se schimbă rezistenţa R 1 cu o rezistenţă R 2=6 R 1, tensiunea la bornele bateriei este U 2=2 U 1. Să se calculeze tensiunea electromotoare a bateriei. ( Probleme de fizică pentru admitere în învăţământul superior, T. Creţu, D. Angelescu, I. Vieroşanu-EDP, Bucureşti, 1980 )

Pentru determinarea tensiunii electromotoare a unei baterii se foloseşte un ampermetru de rezistenţă interioară

Pentru determinarea tensiunii electromotoare a unei baterii se foloseşte un ampermetru de rezistenţă interioară neglijabilă, precum şi două rezistoare de rezistenţe cunoscute: R 1=4Ω si R 2=7Ω. Legând la bornele bateriei , pe rând , câte unul din cele două rezistoare, ampermetrul indică curenţii I 1=3 A şi respectiv R 2=1, 75 A. Să se calculeze tensiunea electromotoare şi rezistenţa interioară a bateriei. ( Probleme de fizică pentru admitere în învăţământul superior, T. Creţu, D. Angelescu, I. Vieroşanu-EDP, Bucureşti, 1980 )